Telemach - ALL ABOUT 4
Moderator: Benq
-
CooK
#61326 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ja nisam protiv 4K ali kada rijese stabilnost interneta 24/7 i kada svi HD kanali budu imali bitrate i sliku sukladno rezoluciji i sadrzaju koji se prikazuju. Do tada, sto bi Kazo rekao, budimo realni. 
- kokikol
#61327 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
a niste razmišljali o tome koliko bi analognih kanala koje gledaju penzioneri na crt televizorima trebalo ukloniti na uštrb zadovoljstva nekolicine korisnika koji jedino ovdje zaguljuju i misle da su oni jedini korisnici TM usluga i da bi se jedino njihova trebala pitati i uvažavatiNediM17 wrote:Niko nije trazio 10 komada 4K kanala. Predlozio sam to cisto jer bi bilo lijepo biti u korak sa vremenom, i imati u ponudi jedan 4K kanal, da raja koja ima takve televizore vidi koliko je to mocno, a i da se Telemach moze pohvaliti kako je prvi operater koji je u ponudu uvrstio neki 4K kanal. Pa kako vrijeme bude odmicalo, sve ih vise kititi.![]()
Risiveri ne podrzavaju ni FULL HD rezoluciju, nego max. 1080i, ili 720p. Taj 4K kanal bi trebalo ostaviti slobodan u okviru digitalne sheme, i svako ko ima 4K televizor ce ga moci gledati ako zeli, bez obzira imao risiver ili modul, jer ne postoji 4K TV koji nema DVB-C tuner. Tako da ne bi niko imao razlog da se zali sto se tog kanala tice.
- supercali
#61328 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Analognu treba ukloniti I ovako I onakokokikol wrote:a niste razmišljali o tome koliko bi analognih kanala koje gledaju penzioneri na crt televizorima trebalo ukloniti na uštrb zadovoljstva nekolicine korisnika koji jedino ovdje zaguljuju i misle da su oni jedini korisnici TM usluga i da bi se jedino njihova trebala pitati i uvažavatiNediM17 wrote:Niko nije trazio 10 komada 4K kanala. Predlozio sam to cisto jer bi bilo lijepo biti u korak sa vremenom, i imati u ponudi jedan 4K kanal, da raja koja ima takve televizore vidi koliko je to mocno, a i da se Telemach moze pohvaliti kako je prvi operater koji je u ponudu uvrstio neki 4K kanal. Pa kako vrijeme bude odmicalo, sve ih vise kititi.![]()
Risiveri ne podrzavaju ni FULL HD rezoluciju, nego max. 1080i, ili 720p. Taj 4K kanal bi trebalo ostaviti slobodan u okviru digitalne sheme, i svako ko ima 4K televizor ce ga moci gledati ako zeli, bez obzira imao risiver ili modul, jer ne postoji 4K TV koji nema DVB-C tuner. Tako da ne bi niko imao razlog da se zali sto se tog kanala tice.
Ko ima crt nek im daju resiver I gotovo
Mislis da su u Hr svi bili na led oled plazmama kad su ukidali analogni signal?
-
kakaljin
#61329 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
CooK wrote:Kad vec trazite 4K kanal trazite onda i u HDR-u.Ovo mi sve lici na onu "das covjeku prst a on onda hoce cijelu ruku". Ljudi su tek poceli prebacivati HD kanale u neke nize pakete i umjesto da smo zahvalni na tome sad se traze 4K kanali. Znate li koliki je udar na infrastrukturu 4K kanal koji trazi do 25mbps protoka? Znate li da resiveri ne podrzavaju 4K i da bi odmah poceli napadi ovih koji ih imaju da se i njima zamijene ovi 1080i resiveri za neke 4K resivere?
Sve je to fino i treba gledati u buducnost ali treba biti i realan i trenutno uvodjenje 4K kanala za Telemach bi samo znacio tehnicki udar na trenutnu mrezu kao i napade nezadovoljnih korisnika resivera. Puno pametnije i realnije bi bilo zahtijevati od Telemacha da radi manju kompresiju kanala i da svi HD kanali zaista imaju bitrate i sliku HD kanala a pojedini HD kanali su trenutno daleko od toga.
Prvo ovo treba srediti, pa tek onda mastati o 4K, a kod nas infrastruktura i oprema nije na nivou da se ubaci bilo koji 4k kanal
- avaks
#61330 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ovo potpisujem definitivno.CooK wrote:Ja nisam protiv 4K ali kada rijese stabilnost interneta 24/7 i kada svi HD kanali budu imali bitrate i sliku sukladno rezoluciji i sadrzaju koji se prikazuju. Do tada, sto bi Kazo rekao, budimo realni.
Za sada ubaciti što više HD kanala po mogućnosti i podebljati bitrate da je kvalitet što bolji.
I naravno ukinuti analogiju da pocrkaju ovi sa crt telkama
Btw u Hrvatskoj i na riblju imaš u najvećim zabitima 8 digitalnih kanala (4 HRT, 2 RTL, Doma i Nova) tako da je ukinuti analogiju fakat vrijeme pa da se malo laktamo sa Somalijom i Etiopijom sa 4G
-
NediM17
#61331 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
@CooK,
koji se bitrajt smatra dobrim/odlicnim kod HD kanala i ima li ko mogucnost da vidi trenutni bitrejt kanala na Telemachu? Meni recimo SK1 HD dosta lose izgleda.

A ima vec i HDR sadrzaja.
koji se bitrajt smatra dobrim/odlicnim kod HD kanala i ima li ko mogucnost da vidi trenutni bitrejt kanala na Telemachu? Meni recimo SK1 HD dosta lose izgleda.

- kokikol
#61332 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Sreća pa je ovdje manjina korisnika pa se plaho ne pitatesupercali wrote:Analognu treba ukloniti I ovako I onakokokikol wrote:a niste razmišljali o tome koliko bi analognih kanala koje gledaju penzioneri na crt televizorima trebalo ukloniti na uštrb zadovoljstva nekolicine korisnika koji jedino ovdje zaguljuju i misle da su oni jedini korisnici TM usluga i da bi se jedino njihova trebala pitati i uvažavatiNediM17 wrote:Niko nije trazio 10 komada 4K kanala. Predlozio sam to cisto jer bi bilo lijepo biti u korak sa vremenom, i imati u ponudi jedan 4K kanal, da raja koja ima takve televizore vidi koliko je to mocno, a i da se Telemach moze pohvaliti kako je prvi operater koji je u ponudu uvrstio neki 4K kanal. Pa kako vrijeme bude odmicalo, sve ih vise kititi.![]()
Ko ima crt nek im daju resiver I gotovo
Mislis da su u Hr svi bili na led oled plazmama kad su ukidali analogni signal?
- supercali
#61333 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Tebi treba onda ukinuti TV skrozkokikol wrote:Sreća pa je ovdje manjina korisnika pa se plaho ne pitate
S takvim razmisljanjem mi bi se jos uvijek cudili logorskoj vatri
- diablobih
#61334 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ma ignore tog nepostojeceg korisnika foruma.
Cim se analogija ukine od strane Telemacha, onda mozemo pricati i o tom 4K kanalu, dotad cemo ga tesko vidjeti. Nego vec vidim tu neku reklamu u stilu one telemach zakucava, prvi operater na balkanu sa 4K kanalom bla bla. Dok ces na drugom kanalu gledati, povecane brzine sa 10 Mbit/s na 15 Mbit/s idemo prvi dajemo vise.
Cim se analogija ukine od strane Telemacha, onda mozemo pricati i o tom 4K kanalu, dotad cemo ga tesko vidjeti. Nego vec vidim tu neku reklamu u stilu one telemach zakucava, prvi operater na balkanu sa 4K kanalom bla bla. Dok ces na drugom kanalu gledati, povecane brzine sa 10 Mbit/s na 15 Mbit/s idemo prvi dajemo vise.
- Maharadza
#61335 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Kada se dedo od 89 godina prebacio na digitalu, resiver i sve (duo senior paket), uveo mu ima već par godina unazad, onda stvarno nema izgovora za ove što su (za)ostali u analogiji. 
PS. @TM Imate Selam i 'Aferim' od dede za ovaj Sevdah TV, kaže prebaci sa njega samo kada će dnevnik, a inače Sevdah trese čitav dan.
PS. @TM Imate Selam i 'Aferim' od dede za ovaj Sevdah TV, kaže prebaci sa njega samo kada će dnevnik, a inače Sevdah trese čitav dan.
Last edited by Maharadza on 06/02/2018 20:24, edited 1 time in total.
- zateznistub
#61336 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Koja opterećenost...diablobih wrote:Ma ignore tog nepostojeceg korisnika foruma.
-
sasajev
#61337 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Dal je mogice da Nacionalna Geografija nije dostupna na mojoj teritoriji (BiH)? 
-
CooK
#61338 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Dobar bitrate za HD sadrzaj je preko 5mbps. Mogucnost da vidis koliki je trenutni bitrate imas jedino ako imas racunar sa TV tunerom. Nekom ce mozda pasti na pamet da moze i na EON-u pustiti neki kanal i onda u Ethernet dijelu Task Managera na Windowsu pogledati koliki je protok podataka medjutim to je nemoguce radi toga sto se sadrzaj ne preuzima ravnomjerno nego ce u jednom momentu skidati i po 20mbps a u drugom momentu nece nikako skidati odnosno bice 0mbps.NediM17 wrote:@CooK,
Ako poznajes osnove video kompresije onda ti ne treba niko da bi ti rekao da je na nekom kanalu los bitrate jer se na njemu lagano mogu vidjeti kompresijski blokovi i macroblocking(pogotovo kod brzih scena).
Sto se tice HDR sadrzaja njega ima na netu i bice ga sve vise ali je problem sto sad na svakom televizoru vec od srednje klase stavljaju mogucnost citanja HDR sadrzaja a panel uopste ne moze pokazati taj HDR sadrzaj i tu se radi o cisto marketinskom triku. Znaci naprave da TV cita HDR sadrzaj i nalijepe naljenicu HDR a 8-bitni panel sa maksimalnim osvjetljenjem od 300cd/m2 koji ni sa SDR-om ne "barata" kako treba. Inace za prikaz HDR sadrzaja panel mora biti minimalno 10-bitni a maksimalno osvjetljenje barem 700cd/m2 a pozeljno je preko 1000cd/m2.
-
NediM17
#61339 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Moj TV ima osvjetljenje 400cd/m2, i 10bitni panel.
Imam satelitski risiver na kojem mogu gledati bitrate, pa sam sada malo bavio tim... Sky DE HD oko 12 megabita (varira od 8 do 13), ZDF HD oko 12 megabita (drzi skoro zakucan bitrejt), SK HD (Max TV) oko 5 megabita, Arena HD (Max TV) oko 6 megabita...
Imam satelitski risiver na kojem mogu gledati bitrate, pa sam sada malo bavio tim... Sky DE HD oko 12 megabita (varira od 8 do 13), ZDF HD oko 12 megabita (drzi skoro zakucan bitrejt), SK HD (Max TV) oko 5 megabita, Arena HD (Max TV) oko 6 megabita...
-
CooK
#61340 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Eto super. Pogledaj kvalitetu slike na tim satelitskim kanalima i njihov bitrate pa onda sliku na SK1 HD za koji kazes da ti izgleda lose i odokativno mozes ocijeniti koliki bi mogao biti otprilike bitrate na njemu.NediM17 wrote:Moj TV ima osvjetljenje 400cd/m2, i 10bitni panel.
-
NediM17
#61341 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
@CooK, da nema kakva Android aplikacija za TV, pa da se mozda preko nje moze vidjeti? U pitanju je Philips Android Smart sa CI modulom. Ako mogu instalirati neku aplikaciju preko koje mogu vidjeti bitrejt, to bi bilo super. 
-
CooK
#61342 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nema nikakva aplikacija ili ja ne znam za nju. Jedini pouzdan nacin je preko TV tunera na racunaru a sve ostalo ako i ima nije 100% tacno.NediM17 wrote:@CooK, da nema kakva Android aplikacija za TV, pa da se mozda preko nje moze vidjeti? U pitanju je Philips Android Smart sa CI modulom. Ako mogu instalirati neku aplikaciju preko koje mogu vidjeti bitrejt, to bi bilo super.
- MTV
#61343 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nepostoji.NediM17 wrote:@CooK, da nema kakva Android aplikacija za TV, pa da se mozda preko nje moze vidjeti? U pitanju je Philips Android Smart sa CI modulom. Ako mogu instalirati neku aplikaciju preko koje mogu vidjeti bitrejt, to bi bilo super.
Mogao bi preko ovog ocitat bitrate preko kablovsk

Ovo ima DVB T2 i C
Dobro je sto stvarka ima utor za karticu pa mozes snimat/gledat kodirane kanale.
-
NediM17
#61344 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nista onda od te ljubavi. 
- diablobih
#61345 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nah, samo zajebancijazateznistub wrote:Koja opterećenost...diablobih wrote:Ma ignore tog nepostojeceg korisnika foruma.
- zateznistub
#61346 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Mea culpadiablobih wrote: Nah, samo zajebancijaJebem ga zatezni kod tebe sve ozbiljnost mora biti
- fusion_ba
#61347 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ako misliš na EON, dostupna je samo preko Telemach interneta.sasajev wrote:Dal je mogice da Nacionalna Geografija nije dostupna na mojoj teritoriji (BiH)?
-
Adrian1946
#61348 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Podrzavam te kralju Uzeo novi paket Trio Grande Premium uz potpis na lojality bonus za Arene Hd i neke minute ne znam. A dobio minute a Arene HD nema. Bio dole kod onih na onih na otoci i Stupu ali kazu kao moraju pravdati nesto i to i haj reko dobro oprostio sam im to. Ali da mi makar Net povecaju bio bi zahvalan.c_g wrote:Može i HDR, što da ne.
Nama s velikim paketom dali prst? Jesu nam dali možda veći račun unazad 3 godine. Šta to mi dobijamo s najvećim paketom a da ne plaćamo, da nam poboljšavaju uslugu? Dugo, baš dugo, nama nisu ništa dali, što drugi nemaju, zapravo, kako su krenuli neće biti razlike između velikom i najmanjeg paketa (osim interneta) jer njima su počeli da ubacuju sve HD kanale.
Pa sad će novi resiveri, možda podržavaju 4k, šta ti znaš?!
- kokikol
#61349 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
ma kakva zajebancija likovi poput ovog opterećeni 100 na sat samo izmišljaju nešto ,čuj ka nisam korisnik TM,, trio grande paket od 2015 do danas a prije toga niz godina bh cabel net ,diablobih wrote:Nah, samo zajebancijazateznistub wrote:Koja opterećenost...diablobih wrote:Ma ignore tog nepostojeceg korisnika foruma.
Cim se analogija ukine od strane Telemacha, onda mozemo pricati i o tom 4K kanalu, dotad cemo ga tesko vidjeti. Nego vec vidim tu neku reklamu u stilu one telemach zakucava, prvi operater na balkanu sa 4K kanalom bla bla. Dok ces na drugom kanalu gledati, povecane brzine sa 10 Mbit/s na 15 Mbit/s idemo prvi dajemo vise.Jebem ga zatezni kod tebe sve ozbiljnost mora biti
- semirsar
#61350 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
heh, nije tebi lako, jok vala, garant i samom sebi stosta zakeras kad u spiglo se vidis