Ja bi se toj radnici malo_Reds_ wrote:Ma ok, poslao je on meni to, nego u posti kazu ne moze se slati nista sto ima baterija. I sada ne znam šta raditi.freelancerBIH wrote:Kontaktiraj prvo prodavaca... Vidi neka ti isprinta onaj papir sa povratnom adresom za sekniranje, i ako se dogovoris onda u postu i vidi koliko ce te kostat da posaljes nazad..._Reds_ wrote:Zna li ko sta raditi sa nesipravnim telefon, kako ga vratiti u Kinu ?
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
jahac96
#6126 Re: CARINA U BiH
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#6127 Re: CARINA U BiH
Pa istina je to što ti kažu, dok sam radio u HP ovlaštenom, nismo mogli naručivati baterije zračnom pošiljkom iz HP-a, moralo sve ići kopnenom/vodenom linijom, i čekalo se po 2-3 mjeseca. Globalna pravila i zakoni transporta, nije do naše pošte.
-
TRANCE
#6128 Re: CARINA U BiH
Drugo su same baterije, a drugo mobitel s baterijom. Same baterije su svugdje zabranjene u zračnom prevozu, a mobitel s baterijom svugdje dozvoljen, osim u BiH naravnoliaar wrote:Pa istina je to što ti kažu, dok sam radio u HP ovlaštenom, nismo mogli naručivati baterije zračnom pošiljkom iz HP-a, moralo sve ići kopnenom/vodenom linijom, i čekalo se po 2-3 mjeseca. Globalna pravila i zakoni transporta, nije do naše pošte.
-
daramo
#6129 Re: CARINA U BiH
Ja slao mobitel nazad u Kinu preko HP Mostar bez ikakvih komplikacija.TRANCE wrote:Drugo su same baterije, a drugo mobitel s baterijom. Same baterije su svugdje zabranjene u zračnom prevozu, a mobitel s baterijom svugdje dozvoljen, osim u BiH naravnoliaar wrote:Pa istina je to što ti kažu, dok sam radio u HP ovlaštenom, nismo mogli naručivati baterije zračnom pošiljkom iz HP-a, moralo sve ići kopnenom/vodenom linijom, i čekalo se po 2-3 mjeseca. Globalna pravila i zakoni transporta, nije do naše pošte.
Ništa nisu govorili za bateriju, samo morao uzeti onaj njihov paket za pakiranje.
Stiglo nazad brzo i bez ikakvih problema.
-
TRANCE
#6130 Re: CARINA U BiH
Zato BH Pošta pravi problem ljudima kad hoće poslati mobitel ili tablet, jer nepismeni seljaci ni ne pročitaju kako treba obavještenja koja im pošalju iz Svjetske poštanske unije, Međunarodne asocijacije za vazdušni transport i sl.daramo wrote:Ja slao mobitel nazad u Kinu preko HP Mostar bez ikakvih komplikacija.TRANCE wrote:Drugo su same baterije, a drugo mobitel s baterijom. Same baterije su svugdje zabranjene u zračnom prevozu, a mobitel s baterijom svugdje dozvoljen, osim u BiH naravnoliaar wrote:Pa istina je to što ti kažu, dok sam radio u HP ovlaštenom, nismo mogli naručivati baterije zračnom pošiljkom iz HP-a, moralo sve ići kopnenom/vodenom linijom, i čekalo se po 2-3 mjeseca. Globalna pravila i zakoni transporta, nije do naše pošte.
Ništa nisu govorili za bateriju, samo morao uzeti onaj njihov paket za pakiranje.
Stiglo nazad brzo i bez ikakvih problema.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6131 Re: CARINA U BiH
Koliko znam, ne pravi problem pošta, već carina i prevoznici. Nažalost, iz BIH ne možeš poslati baterije, takva odluka avio prevoznika.
Ukoliko neko ima neki pravilnik koji tvrdi drugačije, molim da javi, jer bi im rado "natrljao". Znam da sam ja pokušavao, bezuspješno. Isto su mi naveli i iz Pošta PC, da ne postoji mogućnost transporta baterije van BIH.
DHL i ostale privatne su mogle (oni ionako imaju svoje aviJone), ali je dostava bila paprena
EDIT:
Ukoliko neko ima neki pravilnik koji tvrdi drugačije, molim da javi, jer bi im rado "natrljao". Znam da sam ja pokušavao, bezuspješno. Isto su mi naveli i iz Pošta PC, da ne postoji mogućnost transporta baterije van BIH.
DHL i ostale privatne su mogle (oni ionako imaju svoje aviJone), ali je dostava bila paprena
EDIT:
Član RL 131bis
Uvjeti prijema pošiljaka koji sadrže litijumske ćelije i baterije instalirane u opremi
1. Pismovne pošiljke koji sadrže litijum metalne ili litijumske jonske ćelije i baterije koje su
instalirane u opremi imaju obavezu da se pakuju sukladno sa Uputstvom za pakete 967, Dio II
(litijum jonske ćelije i baterije) ili Uputstvom za pakete 970, Odjeljak II (litijum metalne
ćelije i baterije), prema slučaju, aktualnog izdanja Tehničkih uputstava za siguran transport
opasnih roba avionskim putem (Tehničko uputstvo), koje je objavila Međunarodna
organizacija civilne avijacije (ICAO). Pošiljatelji moraju konsultovati najnovije izdanje
Tehničkog uputstva ICAO.
2. Zabranjene su za transport ćelije i baterije koje su instalirane u opremi a koje je proizvođač označio kao neispravne iz sigurnosnih razloga ili kao oštećene ili koje mogu dovesti do opasnog razvoja toplote, požara ili kratkog spoja.
-
jahac96
#6132 Re: CARINA U BiH
zasto nakon record custom information stvari stoje po 7 dana na carini...
- SanskiBiser
#6133 Re: CARINA U BiH
un1ted wrote:Koliko znam, ne pravi problem pošta, već carina i prevoznici. Nažalost, iz BIH ne možeš poslati baterije, takva odluka avio prevoznika.
EDIT:
Član RL 131bis
Uvjeti prijema pošiljaka koji sadrže litijumske ćelije i baterije instalirane u opremi
1. Pismovne pošiljke koji sadrže litijum metalne ili litijumske jonske ćelije i baterije koje su
instalirane u opremi imaju obavezu da se pakuju sukladno sa Uputstvom za pakete 967, Dio II
(litijum jonske ćelije i baterije) ili Uputstvom za pakete 970, Odjeljak II (litijum metalne
ćelije i baterije), prema slučaju, aktualnog izdanja Tehničkih uputstava za siguran transport
opasnih roba avionskim putem (Tehničko uputstvo), koje je objavila Međunarodna
organizacija civilne avijacije (ICAO). Pošiljatelji moraju konsultovati najnovije izdanje
Tehničkog uputstva ICAO.
2. Zabranjene su za transport ćelije i baterije koje su instalirane u opremi a koje je proizvođač označio kao neispravne iz sigurnosnih razloga ili kao oštećene ili koje mogu dovesti do opasnog razvoja toplote, požara ili kratkog spoja.
Iz Holandije prijatelj mi poslao originalnu novu bateriju za stari Samsung S4 proslo cijelu EU doslo u Bosnu i vraceno nazad s objasnjenjem da ne mogu baterije se slati, tako mi je prijatelj objasnio da mu je receno. Donio je u autu sad za novu godinu kad je dolazio...jbg...
-
freelancerBIH
#6134 Re: CARINA U BiH
Ista stvar i kod mene... Imam 4 paketica tako sa istim statusom... Ljudi ne rade nista apsolutno znaci ... Vjerovatno sabiru pakete i onda kalkulisu koliko ce koga zagulitjahac96 wrote:zasto nakon record custom information stvari stoje po 7 dana na carini...
-
Enen
#6135 Re: CARINA U BiH
I kod mene isto.. danas doslo, a 8 dana bio taj status. Mozes li molim te kada dobijes pakete napisati koje brojeve se ti napisali na carini na paketima hemijskom npr 23/44 to je samo kao primjer.. nesto analiziram njihov sistem rada.. pa da uporedimfreelancerBIH wrote:Ista stvar i kod mene... Imam 4 paketica tako sa istim statusom... Ljudi ne rade nista apsolutno znaci ... Vjerovatno sabiru pakete i onda kalkulisu koliko ce koga zagulitjahac96 wrote:zasto nakon record custom information stvari stoje po 7 dana na carini...
-
freelancerBIH
#6136 Re: CARINA U BiH
Moze nije frka drugEnen wrote:I kod mene isto.. danas doslo, a 8 dana bio taj status. Mozes li molim te kada dobijes pakete napisati koje brojeve se ti napisali na carini na paketima hemijskom npr 23/44 to je samo kao primjer.. nesto analiziram njihov sistem rada.. pa da uporedimfreelancerBIH wrote:Ista stvar i kod mene... Imam 4 paketica tako sa istim statusom... Ljudi ne rade nista apsolutno znaci ... Vjerovatno sabiru pakete i onda kalkulisu koliko ce koga zagulitjahac96 wrote:zasto nakon record custom information stvari stoje po 7 dana na carini...
-
freelancerBIH
#6137 Re: CARINA U BiH
Artikal stigao u Sa prosli petak:
11.01.2019 16:47:30 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
11.01.2019 18:30:19 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
14.01.2019 08:50:08 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)
Jos uvijek ovaj status... Izgleda da se ova govna moraju pojedinacno zvati za svaki paket
Stvarno su prevrsili sve granice nerada i bezobrazluka!
11.01.2019 16:47:30 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
11.01.2019 18:30:19 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pisama na carinu - UVOZ
14.01.2019 08:50:08 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Record item customs information (Inb)
Jos uvijek ovaj status... Izgleda da se ova govna moraju pojedinacno zvati za svaki paket
Stvarno su prevrsili sve granice nerada i bezobrazluka!
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6138 Re: CARINA U BiH
Nadji nam zakon koji piše koliko mogu držati artikal, pa da se i mi žalimo. Evo ni ja ne znam taj podatak 
Btw, nadam se da će ta pravna država koju prizivaš reagovati na činjenicu da ti pritiže više od jednog paketa sedmično, pa će ti naplatiti u carinu i pdv i za pošiljke ispod 300KM.
Btw, nadam se da će ta pravna država koju prizivaš reagovati na činjenicu da ti pritiže više od jednog paketa sedmično, pa će ti naplatiti u carinu i pdv i za pošiljke ispod 300KM.
-
freelancerBIH
#6139 Re: CARINA U BiH
Sto se mene tice mogu ukinut i PDV i carinu
-
nepoznati988
#6140 Re: CARINA U BiH
od četiri paketa tri završila na carini. i sad mi izgleda ne gine čekati sedam dana dok se ne ukiseli na carini....
-
Enen
#6141 Re: CARINA U BiH
Jesu li ti stigli paketifreelancerBIH wrote:Sto se mene tice mogu ukinut i PDV i carinu
-
Enen
#6142 Re: CARINA U BiH
Jesu li veci ili manji paketi u pitanju.. po jedan artikal u paketu ili vise njih..nepoznati988 wrote:od četiri paketa tri završila na carini. i sad mi izgleda ne gine čekati sedam dana dok se ne ukiseli na carini....
-
Enen
#6143 Re: CARINA U BiH
Sta kada prilikom pregleda paketa utvrde da je u paketu vise artikala iste vrste i taj paket okarekterisu kao da je za komercijalne svrhe.. sta je dalje procedura.. samo vrate paket nazad ili istrazuju malo o tome da li se primaoc bavi preprodajom i sl.. npr 10 istih artikala u paketu .. ukupna vrijednost paketa manja od 50$
-
Enen
#6144 Re: CARINA U BiH
Sta kada dva paketa narucim u razmaku 20 dana i vise.. a oni u sarajevo stignu isti dan.. za to jedan paket sedmicno.. da li se gleda i datum kad je poslano ili samo kad je stiglo u bihun1ted wrote:Nadji nam zakon koji piše koliko mogu držati artikal, pa da se i mi žalimo. Evo ni ja ne znam taj podatak
-
nepoznati988
#6145 Re: CARINA U BiH
manji, po dva artikla iste vrste ali ipak svi različiti (boja, oblik i sl).Enen wrote:Jesu li veci ili manji paketi u pitanju.. po jedan artikal u paketu ili vise njih..nepoznati988 wrote:od četiri paketa tri završila na carini. i sad mi izgleda ne gine čekati sedam dana dok se ne ukiseli na carini....
- un1ted
#6146 Re: CARINA U BiH
Zakon kaže ovoEnen wrote:Sta kada dva paketa narucim u razmaku 20 dana i vise.. a oni u sarajevo stignu isti dan.. za to jedan paket sedmicno.. da li se gleda i datum kad je poslano ili samo kad je stiglo u bihun1ted wrote:Nadji nam zakon koji piše koliko mogu držati artikal, pa da se i mi žalimo. Evo ni ja ne znam taj podatak
E sada kako to na carini gledaju i tumače ne znam, jer mi ne dolazi više od paketa sedmično.Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
-
nepoznati988
#6147 Re: CARINA U BiH
tumačit će sebi u korist odnosno tebi u štetu.un1ted wrote:Zakon kaže ovoEnen wrote:Sta kada dva paketa narucim u razmaku 20 dana i vise.. a oni u sarajevo stignu isti dan.. za to jedan paket sedmicno.. da li se gleda i datum kad je poslano ili samo kad je stiglo u bihun1ted wrote:Nadji nam zakon koji piše koliko mogu držati artikal, pa da se i mi žalimo. Evo ni ja ne znam taj podatak
E sada kako to na carini gledaju i tumače ne znam, jer mi ne dolazi više od paketa sedmično.Uobičajeno primanje paketa, u smislu navedenog oslobađanja, podrazumijeva primanje paketa iz inostranstva jednom u toku nedelje.
- un1ted
#6148 Re: CARINA U BiH
Mene često guraju na stranu pošte, ili carine, iako ih najviše mrzim, ali u ovom slučaju, mislim da zakon kaže "Primanje" i da se ne odnosi na kupivnu, već zaista na primanje pošiljke jednom sedmično, bez obzira kada si je ti platio, ili kada je poslana.
-
nepoznati988
#6149 Re: CARINA U BiH
pa, slažem se.un1ted wrote:Mene često guraju na stranu pošte, ili carine, iako ih najviše mrzim, ali u ovom slučaju, mislim da zakon kaže "Primanje" i da se ne odnosi na kupivnu, već zaista na primanje pošiljke jednom sedmično, bez obzira kada si je ti platio, ili kada je poslana.
-
freelancerBIH
#6150 Re: CARINA U BiH
Nisu drug.. 10 dana stoji na nekima status "record item customa inbound"Enen wrote:Jesu li ti stigli paketifreelancerBIH wrote:Sto se mene tice mogu ukinut i PDV i carinu