Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nera_22

#6126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

aman ljudi wrote:@ nera_22, stara austrougarska gradnja, vanjski samo jedan zid ali ima oko 5m2 u staklu, odnosno izlozima, ali to je vec stara stolarija treba je mijenjati...no nesto gledam ako ti sa dvaneskom ugrijes 60m2 stambenog valjda cu i ja sa 14-40m2 poslovnog...
ne mora da znaci. prvo sad se grije 60 kad nije hladno a drugo radi se o izolovanom prostoru. sta ce biti zimus ne znam. tebi ako ce klima biti jedino grijanje treba skontati. po meni je najbolje jednu godinu ili makar mjesec da se grijes na konvektor koji je prikopcan na mjerac potrosnje. nakon mjesec znas koliko ti je potrebno toplote i onda mozes sa sigurnoscu reci jel ti dovoljna 14-ka. najgore kad uzmes 14-ku a ne ugrijes se. ja licno bi rizikovo sa 14-kom fujitsu i vidio moze li. ako ne moze mozes uvijek dodati jos jednu 7cu ili 9ku ili konvektor u najhladnijim danima.
aman ljudi

#6127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aman ljudi »

Ma ne bi ja konvektore svakako, ugriju oni ali strasno mnogo trose, namjena prostora je trgovina/butik, smanje kvadraturu prilicno kad natrpaju stvarima, tako da mislim da ovo sa 14 moze proci.a ako par dana zagusti imaju grijalice na struju.
illbill

#6128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by illbill »

Da li neko ima iskustva sa Adax Neo radijatorima ?
made_in_sarajevo

#6129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by made_in_sarajevo »

ima li ko iskustva sa Sole IC grijalicama sto se na PIK-u vrte ili uopste sa tim IC grijalicama, jel mogu od 2kW grijati,dogrijati, drzati neku temperaturu u prostoru mozda 20ak kvadrata?
sandzokan

#6130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sandzokan »

Letimicno bacih pogled na par postova. Ako sam dobro razumio manji potrosac od konvektora su klime, jesam li dobro ukapirao? Zanima me koliko bi kostala jedna takva klima za grijanje 20 kvadrata i koliko bi struje potrosila da se drzi neka umjerena temperatura, oko 18 stepeni tako nesto, izrazeno u markama? Hvala
rovac13

#6131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel stvarno nikad niste imali grijalicu od 2 kw pa ne znate koliko to grije :?
rovac13

#6132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

sandzokan wrote:Letimicno bacih pogled na par postova. Ako sam dobro razumio manji potrosac od konvektora su klime, jesam li dobro ukapirao? Zanima me koliko bi kostala jedna takva klima za grijanje 20 kvadrata i koliko bi struje potrosila da se drzi neka umjerena temperatura, oko 18 stepeni tako nesto, izrazeno u markama? Hvala
Inverteri kostaju od recimo 600 KM pa do ne znam ni sam mozda 5000KM .
U principu trosi 4 do 5 puta manje od svih grijalica radijatora konvektora i ostalih vrsta el. grijaca.

A koliko ce trosit u tvojoj sobi to bismo morali pitat neku gataru.
Najlakse ti je upalit neku grijalicu,i pratit malo nekim watmetrom koliko ti potrosi,pa ubacit u racun.

Energiju trosi soba-stan-kuca .............klima grijalica ili nesto trece su tu samo da nadoknade ono sto je kuca potrosila :D
sandzokan

#6133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sandzokan »

rovac13 wrote:
sandzokan wrote:Letimicno bacih pogled na par postova. Ako sam dobro razumio manji potrosac od konvektora su klime, jesam li dobro ukapirao? Zanima me koliko bi kostala jedna takva klima za grijanje 20 kvadrata i koliko bi struje potrosila da se drzi neka umjerena temperatura, oko 18 stepeni tako nesto, izrazeno u markama? Hvala
Inverteri kostaju od recimo 600 KM pa do ne znam ni sam mozda 5000KM .
U principu trosi 4 do 5 puta manje od svih grijalica radijatora konvektora i ostalih vrsta el. grijaca.

A koliko ce trosit u tvojoj sobi to bismo morali pitat neku gataru.
Najlakse ti je upalit neku grijalicu,i pratit malo nekim watmetrom koliko ti potrosi,pa ubacit u racun.

Energiju trosi soba-stan-kuca .............klima grijalica ili nesto trece su tu samo da nadoknade ono sto je kuca potrosila :D
U pitanju je pomocni objekat u avliji. Dedo tamo boravi svakodnevno, ne moze da nadje zajednicki jezik sa nanom pa cim ustane ode u tu kucicu hhh.
Fasadu skoro da i nema, malter obicni. Prozori su pvc sestokomorni, troslojno staklo i oni su dobri, sve je oblozeno lamperijom ali sumnjam da to ima neku izolacionu moc. Dosad se to grijalo na pec, ali dedo je u godinama, zaspe tu pa zbog sigurnosti hocu da uvedem drugo grijanje.
Pa me sad zanima koji aparat da uzmem, jer raspon od 500 dp 5000 je veliki? A nisam mislio da mi kazete koliko ce mi doci da platim za struju. Vec da mi kazete koliko je jeftinije grijanje na te klime od ostalih grijalica i konvektora u istim uslovima?
rovac13

#6134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Najbolje da se lozi vatra ipak.

Grijalice su jednostavnije.Upalis i ona uvijek moze da ubacuje 2 kw toplote na sat vremena.
Ako je malo ubacis dvije.KOmad kosta 20-40 KM.
Samo sto to bude poskupo grijanje,narocito kad je izolacija losa.

Klime su komplikovanije.
Kad je malo hladno vani klima zna da trosi i 6-7 puta manje nego grijalica.
A kad dobro zazimi onda trosi tek 2-3 puta manje od grijalice.
Prosjek ajmo rec 4 puta manje.
Imas duvanje,imas eventualno zvuk vanjske ili unutarnje jedinice,imas defroste,odvod kondenzata itd.
Otezavajuca okolnost je sto je izolacija slaba pa su vjerovatno jeftiniji modeli ne dovoljni.
Klime vole da griju konstantno.
Usteda je sve veca kako ona radi niskom snagom,ako palis povremeno ona radi maximalnom snagom a tad joj je ucinkovitost najlosija.

Ko i svako grijanje treba ga dobro razradit.

Ali ako je pomocni objekat u pitanju.
Ubacis najjeftiniji inverter.
On mozda nece moc dobro grijat kad bude -15 -20.
Ali takvi uslovi se dese par dana u par godina.
Ne mora dedo bas svaki dan bjezat tamo :-D
sandzokan

#6135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sandzokan »

Hvala na informacijama.
Jos mi samo reci koje marke su pouzdane?
Nera_22

#6136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

sandzokan wrote:Hvala na informacijama.
Jos mi samo reci koje marke su pouzdane?
Ubaci klimu 9ku. proizvodjaci daikin (u zadje vrijeme jako popularni i cjenovno pristupacni) ili fujitsu(provjereno rade poso grijanja i na -28 koliko je zimus kod mene bilo). Naravno samo inverter dolazi u obzir to valjda ne moram napominjati. neko ce ti sigurno preporuciti i neke kineze tipa gree midea LG itd. al za 100-200 km ja nebi rizikovo i kupovo macka u vreci. I naravno uvijek gledaj na OLX klime jer su tamo najjeftinije a mozes i porediti cijene od ostalih ponudzaca. ugradnja ti je nekih 150km.
_Astra_

#6137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

Mitsu sf35 - zadnjih 10ak dana (nocne temp -1, dnevne od 9-15) u prosjeku 1.8km dnevno. Grije 40ak m2, temp konstantno 24 stepena (fan je na auto).Izolacija 10cm stiropor. Ok za sad, vidjet cemo kad dnevne budu ispod 5...
Zaista TIHA klima (doduse, nema zescih minusa)... i unutrasnja i vanjska jedinica necujne...
Nera_22

#6138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

_Astra_ wrote:Mitsu sf35 - zadnjih 10ak dana (nocne temp -1, dnevne od 9-15) u prosjeku 1.8km dnevno. Grije 40ak m2, temp konstantno 24 stepena (fan je na auto).Izolacija 10cm stiropor. Ok za sad, vidjet cemo kad dnevne budu ispod 5...
Zaista TIHA klima (doduse, nema zescih minusa)... i unutrasnja i vanjska jedinica necujne...
Velika je to potrosnja za klimu. to je trebalo biti duplo manje.
_Astra_

#6139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

@Nera_22. - trebalo, ali nije... cak sam i mjerac potrosnje promijenio, ne bi li bio sto sigurniji u potrosnju klime...
poslovni prostor je ispod koji se ne grije, tako da su tu gubici, ali s druge strane - stolarija i izolacija zidova je jako dobra...
giga1982

#6140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Kod mene Mitsu Fh 35 troši oko 300-350 Wata /h pri tim tempereturama.A kad pravo zazimi kad temperature ne izlaze iz minusa po cijeli dan i noć potrošnja poraste od 500-650 Wata/h s tim da je podešena na24 stupnja stalno.A izolacije nema nikakave i nalazim se na zadnjen katu pod krovom,znaći stara zgrada stara 40 godina.
_Astra_

#6141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

24stepena na daljinskom ili 24 na nekom nezavisnom termometru?
rovac13

#6142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Klima ko klima.Svaka klima ako je ispravna trosi isto unutar 10-20 % zavisno da li je top model ili neki slabiji.Ostalo je do prostora.
Ako ti trosi 1,8 KM dnevno da imas najskuplju i najbolju klimu mogao bi smanjit potrosnju do 1,50 ili 1,60 KM...zanci ne bitno u zivotu.

Vjerovatno postoji razlog zasto tako trosi.
Dolazi hladnoca s poda,odlazi kroz plafon,visok plafon,hladan mu pod pa grije jace da bi dobio osjecaj da je toplo ili ko zna koji razlog.
Svaka prostorija ima svoje zahtjeve.

Kolika je potrosnja bila kad se grijao na nesto drugo.

Da bi koliko toliko skontao kako klima radi..........trebao bi ocitat temp na usisu i na izduvu unutarnje jedinice......trebao bi zadat jednu konstantnu brzinu duvanja......i trebao bi ocitat koliko u tom tenutku klima konstantno trosi struje pri tome.......tu se vec moze izracunat jel to ok.
doktor78

#6143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

Evo prvih zvaničnih pokazatelja o potrošnji Fujitsu 12-ke što se tiče grijanja:
za mjesec oktobar račun za struju došao u iznosu 90 KM. Dosadašnji računi za isti mjesec prethodnih godina su bili 135-150 KM. Inverter kontinuirano uključen sa temperaturom od 23 ˙C, s tim da se noću i kada nisam kod kuće postavlja u "economic" mode. Treba napomenuti da inverter grije samo dio kuće (dnevnu,kuhinju, hodnik), a da je u ostatku kuće grijanje i dalje putem konvektora.
rovac13

#6144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

doktor78 wrote:Evo prvih zvaničnih pokazatelja o potrošnji Fujitsu 12-ke što se tiče grijanja:
za mjesec oktobar račun za struju došao u iznosu 90 KM. Dosadašnji računi za isti mjesec prethodnih godina su bili 135-150 KM. Inverter kontinuirano uključen sa temperaturom od 23 ˙C, s tim da se noću i kada nisam kod kuće postavlja u "economic" mode. Treba napomenuti da inverter grije samo dio kuće (dnevnu,kuhinju, hodnik), a da je u ostatku kuće grijanje i dalje putem konvektora.
Zamisli da su ti i ostale prostorije pokrivene inverterima,koliko bi tad bio racun :D

Vjerujes li i dalje u price kako konvektori stede struju :D
doktor78

#6145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

rovac13 wrote:
doktor78 wrote:Evo prvih zvaničnih pokazatelja o potrošnji Fujitsu 12-ke što se tiče grijanja:
Zamisli da su ti i ostale prostorije pokrivene inverterima,koliko bi tad bio racun :D

Vjerujes li i dalje u price kako konvektori stede struju :D
Možda si me pomiješao s nekim, nikad nisam to tvrdio.
rovac13

#6146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisam mislio da si ti vjerovao u to.
Generalno svako malo provuce se prica kako konvektor stedi struju :D
rovac13

#6147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

_Astra_ wrote:Mitsu sf35 - zadnjih 10ak dana (nocne temp -1, dnevne od 9-15) u prosjeku 1.8km dnevno. Grije 40ak m2, temp konstantno 24 stepena (fan je na auto).Izolacija 10cm stiropor. Ok za sad, vidjet cemo kad dnevne budu ispod 5...
Nisma odma ni prepoznao tamo da si to ti :D

Koliko kwh dnevno potrosis ?
Ako drzis fan na auto,mozes li otprilike skontat kojom brzinom klima najcesce duva ?
Izolacije u podu nemas.Kakva ti je izolacija u plafonu ?
Koja je visina plafona ?
Cime si do sad grijao i kakva je bila potrosnja ?

Rado bih ti pomogao da odgonetnes zasto ti klima trosi vise nego ikome.

S vremena na vrijeme smo na forumu imali slucaj da mitsubishi klima puno trosi.
Dal je to slucajnost,ili pojedinacni slucaj ili kvar pojma nemam.
Ili su jednostavno neuobicajeni toplotni gubici.
_Astra_

#6148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

rovac13 wrote:
Nisma odma ni prepoznao tamo da si to ti :D

Koliko kwh dnevno potrosis ?
Ako drzis fan na auto,mozes li otprilike skontat kojom brzinom klima najcesce duva ?
Izolacije u podu nemas.Kakva ti je izolacija u plafonu ?
Koja je visina plafona ?
Cime si do sad grijao i kakva je bila potrosnja ?

Rado bih ti pomogao da odgonetnes zasto ti klima trosi vise nego ikome.

S vremena na vrijeme smo na forumu imali slucaj da mitsubishi klima puno trosi.
Dal je to slucajnost,ili pojedinacni slucaj ili kvar pojma nemam.
Ili su jednostavno neuobicajeni toplotni gubici.
Ma nema frke... nisam ni ocekivao besplatno grijanje... a dovoljno sam pismen da, ako nista, procitam scop, eurovent, pogledam mjerac i sl. Ali, MISLIM da previse trosi...
Da, gubici su u podu (koji ispod parketa ima estrich i 3cm stirodura). Ispod je NEgrijani poslovni prostor. Iznad je grijanj stan. Sa jedne strane je (povremeno) grijani stan. (Zid cca 40cm i stirpor IZMEDJU 2 zida). Sa druge strane je “otvoreno”, tj vanjski zid izolovan 10cm stiroporom.
Visina plafona u 2.55-2.60 (standard).
Klima kad je na auto (do nekih 26 stepeni na daljinskom,) VECINU vremena fan radi na najnizem levelu, a i potrosnja je, normalno, manja). S tim sto je meni hladno kad je na daljinskom 25-26 jer je to temperatura pri vrhu plafona, a nekih 21 na 1m visine (gdje je termometar), pa ga ja “odvrnem” na 31 dok ne podigne malo temp (nekih 20ak min), pa opet vratim sve na auto.
Kako god, sacekat cu zimu pa cu update-at info.
A, trenutna potrosnja je 414w, daljinski na 25, auto fan, s tim sto tako radi jedno vrijeme, pa se ugasi, i pokazuje 10w potrosnju...
ne znam ni sam...
Imaju i konvektori i plinsko centralno...
A, cekam sad racun za oktobar pa cu uporediti s proslom godinom, s tim sto nisu temperature bile iste...

Edit: evo i fotke, 00:49, vani je 3stepeni, na daljinskom 25, maliprije klima trosila 480w, sad se ugasila i trosi 13w.[img]
https://i.imgur.com/KUh2e9E.jpg[/img]
rovac13

#6149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

U podu nisi bez izolacije.Nije nesto ali imas 3 cm.
U plafonu ako sam dobro skontao nemas izolaciju,i tvoja toplota ide gore nekom ko zivi iznad tebe.
Toplota najvise bjezi gore kroz plafon.Onaj iznad tebe ti je vjerovatno zahvalan :D

Sto se tice efikasnosti klime sto vecu temp zadajes to je cop slabiji (potrosnja je nepovoljnija).
To kad zadajes 30 tad si joj cop srozao do daske.
Sve sto ti klima duva topliji zrak (osjetis rukom) cop je slabiji.
Klima kad postigne trazenu temp smanjue snagu i odrzava tu temp,izduv postaje mlak,hladniji,cop je tad sve bolji.

Druga stvar.
Klima sve sto jace duva ima bolju efikasnost.Ti kad ju stavis u auto ona onda sama bira brzine,vjerovatno onako kako misli da ce ugodjaj biti najljepsi.
Ako klima stalno duva u najmanjoj brzini tad ce joj efikasnost biti slabija nego da duva jace.

Poigraj se malo psotavkama pa vidi ima li napretka.

Postavi klimu na temp koju zelis i nek tako radi stalno.
A izduv stavi manualno na neku malo vecu brzinu,najvecu koja ti ne smeta,bar izbjegni onu najslabiju.
Da bi klima imala bar donekle optimalan protok zraka.
Gledaj da filteri uvijek budu cisti jer i oni mogu smanjit protok i efikasnost.

Ja sam u pocetku imao slican problem sa klimom.
Smanjim klimu na 16 kad me nema.
Kad se vratim klima potrosila struje poprilicno a kuca hladna.
Ona smanji duvanje u super quiet i grije nesto malo haman metar oko sebe,a trosi opet 300w,ostatak kuce leden.
Od tad izbjegavam bar one najnize brzine.

Nisi napisao koliko si prije trosio na grijanje i cime si grijao.

Ako sad trosis dnevno 1,8 KM ovaj mjesec ce te kostat oko 54KM.
Bas me zanima koliko si placao prije grijanje u ovom mjesecu.
To je puno vise nego kod mene.
Ali moja izolacija je bolja.
Tvoji zidovi su bolji ali moji podovi i plafoni su bolji.
_Astra_

#6150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

rovac13 wrote:U podu nisi bez izolacije.Nije nesto ali imas 3 cm.
U plafonu ako sam dobro skontao nemas izolaciju,i tvoja toplota ide gore nekom ko zivi iznad tebe.
Toplota najvise bjezi gore kroz plafon.Onaj iznad tebe ti je vjerovatno zahvalan :D

Sto se tice efikasnosti klime sto vecu temp zadajes to je cop slabiji (potrosnja je nepovoljnija).
To kad zadajes 30 tad si joj cop srozao do daske.
Sve sto ti klima duva topliji zrak (osjetis rukom) cop je slabiji.
Klima kad postigne trazenu temp smanjue snagu i odrzava tu temp,izduv postaje mlak,hladniji,cop je tad sve bolji.

Druga stvar.
Klima sve sto jace duva ima bolju efikasnost.Ti kad ju stavis u auto ona onda sama bira brzine,vjerovatno onako kako misli da ce ugodjaj biti najljepsi.
Ako klima stalno duva u najmanjoj brzini tad ce joj efikasnost biti slabija nego da duva jace.

Poigraj se malo psotavkama pa vidi ima li napretka.

Postavi klimu na temp koju zelis i nek tako radi stalno.
A izduv stavi manualno na neku malo vecu brzinu,najvecu koja ti ne smeta,bar izbjegni onu najslabiju.
Da bi klima imala bar donekle optimalan protok zraka.
Gledaj da filteri uvijek budu cisti jer i oni mogu smanjit protok i efikasnost.

Ja sam u pocetku imao slican problem sa klimom.
Smanjim klimu na 16 kad me nema.
Kad se vratim klima potrosila struje poprilicno a kuca hladna.
Ona smanji duvanje u super quiet i grije nesto malo haman metar oko sebe,a trosi opet 300w,ostatak kuce leden.
Od tad izbjegavam bar one najnize brzine.

Nisi napisao koliko si prije trosio na grijanje i cime si grijao.

Ako sad trosis dnevno 1,8 KM ovaj mjesec ce te kostat oko 54KM.
Bas me zanima koliko si placao prije grijanje u ovom mjesecu.
To je puno vise nego kod mene.
Ali moja izolacija je bolja.
Tvoji zidovi su bolji ali moji podovi i plafoni su bolji.
Hvala na savjetima, vidjet cemo kako ce se pokazati. Evo, sad sam postavio na 3 crtice brzinu ventilatora (od ukupno 5, tacnije 4 +superquiet) i 26 stepeni, pa cu pratiti malo...
A, vjeruj da ne znam kolka je bila potrosnja u oktobru/nivembru prosle godine, ali CINI mi se da je za januar doslo 280km komplet grijanje konvektorima sa bojlerom i svakodmecnim paljenjem ves masine, ponekad kuhanje. Stan je 80ak m2, grijalo se konvektorima, za plin ne znam. Komplet osvjetljenje LED.
Sad sam upalio i drugu sf35icu i otvorio sva vrata, do sad je jedna grijala dnevni+kuhinju... jer niko nije boravio u sobama...
Post Reply