ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#6126 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

E ne znam onda. Nisu mi poznati detalji tog mjesta.
Dzontra_Volta

#6127 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Pravilo desne strane se primjenjuje samo na raskrsnicama na kojima nema znakova sa prvenstvom prolaza.
Kriv je svejedno plavi jer se on ne smije uključiti u raskrsnicu dok crveni nije prošao (ne smije se uključiti u raskrsnicu čak i da je crveni skretao prema Energoinvestu, bez obzira što ostaje slobodna ova srednja traka).
Crveni će dobiti kaznu zato što nije postupio po znaku obaveznog smjera.
S4mpion

#6128 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

liaar wrote: 20/04/2021 15:00
S4mpion wrote: 20/04/2021 14:50 Ali crveni je zanemario znak obaveznog skretanja udesno i prešao preko pune linije u traku namijenjenu isključivo za uključivanje vozila iz Humske?
Nisi nam naveo gdje crveni ide, pravo kroz raskrsnicu ili dole prema Grbavici ?
U svakom slučaju, ako ga udara plavi koji silazi odozgo, opet je plavi kriv jer mu crveni dolazi sa desne strane.
Crveni ne poštuje znak obaveznog smjera udesno, dakle, ide pravo ili skreće prema Humskoj.

Crveni mu dolazi sa desne strane, ali crveni pravi ozbiljne prekršaje, zašto nije kriv crveni koji prelazi preko pune linije i ulazi u traku u koju ne bi smio ući?
S4mpion

#6129 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

Dzontra_Volta wrote: 20/04/2021 15:04 Pravilo desne strane se primjenjuje samo na raskrsnicama na kojima nema znakova sa prvenstvom prolaza.
Kriv je svejedno plavi jer se on ne smije uključiti u raskrsnicu dok crveni nije prošao (ne smije se uključiti u raskrsnicu čak i da je crveni skretao prema Energoinvestu, bez obzira što ostaje slobodna ova srednja traka).
Ali isto tako crveni ne smije preći preko pune linije i ne smije ići pravo ili lijevo?

Radi se o znakovima jednake ozbiljnosti.
530i

#6130 Re: ZOBS

Post by 530i »

Dzontra_Volta wrote: 20/04/2021 15:04 Kriv je svejedno plavi jer se on ne smije uključiti u raskrsnicu dok crveni nije prošao (ne smije se uključiti u raskrsnicu čak i da je crveni skretao prema Energoinvestu, bez obzira što ostaje slobodna ova srednja traka).
To je to.
Dzontra_Volta

#6131 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

S4mpion wrote: 20/04/2021 15:18
Dzontra_Volta wrote: 20/04/2021 15:04 Pravilo desne strane se primjenjuje samo na raskrsnicama na kojima nema znakova sa prvenstvom prolaza.
Ali isto tako crveni ne smije preći preko pune linije i ne smije ići pravo ili lijevo?

Jeste, ali to plavog ne treba da tangira. To je kao da crveni nije vezao pojas. Plavi je svejedno kriv jer je ušao u raskrsnicu, a nije propustio vozilo s pravom prvenstva.
NediM17

#6132 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Nisam odavno prolazio tim putem, da li ovi znakovi stoje baš ovako, tj. ima li sa strane crvenog ovaj znak da je na putu sa prvenstvom prolaza?
S4mpion

#6133 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

Dzontra_Volta wrote: 20/04/2021 15:30

Jeste, ali to plavog ne treba da tangira. To je kao da crveni nije vezao pojas. Plavi je svejedno kriv jer je ušao u raskrsnicu, a nije propustio vozilo s pravom prvenstva.
Ali problem je u tome što je njegovo prvenstvo ograničeno znakom, čak je prošle godine bilo ograničeno i fizičkom barijerom, koja je ukinuta, jer je stvarala probleme autobusima. Ni crvenog ne treba da tangira da li će mu plavi oduzeti prvenstvo, jer postoji puna linija i znak zabrane skretanja, to je kao da plavi nije vezao pojas.

S druge strane, traka za uključenje vozila iz Humske u tom slučaju u potpunosti gubi smisao, zašto je napravljena, ako se svakako moraju puštati vozila iz Drinske?
S4mpion

#6134 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

NediM17 wrote: 20/04/2021 15:39 Nisam odavno prolazio tim putem, da li ovi znakovi stoje baš ovako, tj. ima li sa strane crvenog ovaj znak da je na putu sa prvenstvom prolaza?
Da, svima su naznačeni putevi.
Dimu1927

#6135 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

S4mpion wrote: 20/04/2021 14:41 Evo jedan zadačić na primjeru raskrsnice, gdje se spajaju Drinska i Humska, kod fabrike duhana:

Ko je kriv ako dođe do udesa kao na slici, crveni iz pravca Drinske ili plavi koji se uključuje iz pravca Humske?

Image
Da li crveni uopste moze pravo ? Ili mora dole na kruzni pa nazad.

Koga buni kako je bilo iscrtano prije, sada su tu dvije trake za nizbrdo, desna je za ove sto motaju iz pravca drinske a lijeva za ove sto se spustaju iz pravca pofalica. Tako da plavi moze slobodno u svoju traku bez propustanja crvenog.
S4mpion

#6136 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

Dimu1927 wrote: 20/04/2021 15:48
S4mpion wrote: 20/04/2021 14:41 Evo jedan zadačić na primjeru raskrsnice, gdje se spajaju Drinska i Humska, kod fabrike duhana:

Ko je kriv ako dođe do udesa kao na slici, crveni iz pravca Drinske ili plavi koji se uključuje iz pravca Humske?

Image
Da li crveni uopste moze pravo ? Ili mora dole na kruzni pa nazad.

Koga buni kako je bilo iscrtano prije, sada su tu dvije trake za nizbrdo, desna je za ove sto motaju iz pravca drinske a lijeva za ove sto se spustaju iz pravca pofalica. Tako da plavi moze slobodno u svoju traku bez propustanja crvenog.
Po znaku, crveni je dužan skrenuti desno, na kružni, sve druge opcije ga vode direktno u prekršaj.

Plavi se uključuje na put s prvenstvom prolaza, ali ga od vozila iz Drinske štiti puna linija i znak obaveznog skretanja.
vjeshalica

#6137 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

ovo vam je nesto slicno klasicnoj + raskrsnici gdje kad skreces npr ulijevo imas svoju traku, a onaj sto skrece udesno ima avoju, pa se poatavljalo pitanje ima li oduzimanja prvenstva ako dodje do sudara
pravilo nalaze da se kreces svojom putanjom pa u tom alucaju ne bi doslo do kolizije
ove se bas raskrsnice ne sjecam, ali msm da je plavi svakako duzan da pusti crvenog iako se krece drugom trakom ako sam shvatila da imaju dvije
halalite
Dzontra_Volta

#6138 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

S4mpion wrote: 20/04/2021 15:44

Ali problem je u tome što je njegovo prvenstvo ograničeno znakom, čak je prošle godine bilo ograničeno i fizičkom barijerom, koja je ukinuta, jer je stvarala probleme autobusima. Ni crvenog ne treba da tangira da li će mu plavi oduzeti prvenstvo, jer postoji puna linija i znak zabrane skretanja, to je kao da plavi nije vezao pojas.

S druge strane, traka za uključenje vozila iz Humske u tom slučaju u potpunosti gubi smisao, zašto je napravljena, ako se svakako moraju puštati vozila iz Drinske?
Očigledno svak ima svoj stav. Pošto pretpostavljam da je ovo primjer iz stvarnog života, šta je policija (ili sud) rekla?
Dzontra_Volta

#6139 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

vjeshalica wrote: 20/04/2021 15:54 ovo vam je nesto slicno klasicnoj + raskrsnici gdje kad skreces npr ulijevo imas svoju traku, a onaj sto skrece udesno ima avoju, pa se poatavljalo pitanje ima li oduzimanja prvenstva ako dodje do sudara
pravilo nalaze da se kreces svojom putanjom pa u tom alucaju ne bi doslo do kolizije
ove se bas raskrsnice ne sjecam, ali msm da je plavi svakako duzan da pusti crvenog iako se krece drugom trakom ako sam shvatila da imaju dvije
halalite
I na klasičnoj raskrsnici, kad se uključuješ sa sporednog puta i ideš desno, dužan si propustiti sva vozila koja se kreću "glavnom" cestom, i ona koja dolaze s lijeve i ona koja dolaze s desne strane, pa se tek onda uključiti u raskrsnicu. Bez obzira što onaj koji ti dolazi s desne strane ostaje u svojoj ztraci, a ti koji skrećeš desno imaš svoju.
S4mpion

#6140 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

Dzontra_Volta wrote: 20/04/2021 15:55
S4mpion wrote: 20/04/2021 15:44

Očigledno svak ima svoj stav. Pošto pretpostavljam da je ovo primjer iz stvarnog života, šta je policija (ili sud) rekla?
Primjer nije moj, hipotetički je, ali ovakvi udesi se dešavaju na ovoj raskrsnici, a, zbog gustoće saobraćaja, nemoguće je u potpunosti ispoštovati znakove prvenstva. Prije je to bilo uvaljivanje ovima iz Drinske, što bi bila čista situacija, ali sada je to potpuno druga raskrsnica, ovi iz Drinske su dobili samo svoju traku, koje se moraju držati, a ovi iz Humske su dobili svoju traku za uključenje, a štiti ih puna linija.
Dimu1927

#6141 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

S4mpion wrote: 20/04/2021 15:51 Po znaku, crveni je dužan skrenuti desno, na kružni, sve druge opcije ga vode direktno u prekršaj.

Plavi se uključuje na put s prvenstvom prolaza, ali ga od vozila iz Drinske štiti puna linija i znak obaveznog skretanja.
tako je, plavi ima svoju odvojenu traku (lijevu) pa se dole nize ulijeva u desnu trako i pravo na kruzni. on jedino propusta auta koja idu od kruznog odozdo i skrecu lijevo prema drinskoj.

a crveni mora desno u desnu traku. po zakonu svakako mora u prvu desnu traku. tako da mislim da je poprilicno jasno da je crveni kriv pod uslovom da se kontakt desio u lijevoj traci
STARx

#6142 Re: ZOBS

Post by STARx »

Image
Krivo je crveno auto. Iz pravca drinske je postavljen znak obaveznog smjera desno. Auta koja dolaze iz pravca drinske MORAJU skrenuti desno u svoju prvu traku. Prelaskom u traku namijenjenu vozacima iz pravca humske direktno gaze preko pune linije. Jedini nacin da vozaci iz pravca drinske skrenu lijevo jeste odlazak na kruzni tok. Vozaci iz pravca humske su duzni propustiti auta koja dolaze iz pravca kruznog toka i skrecu prema drinskoj. Vozaci iz humske imaju svoju traku, vozaci iz drinske svoju. Imao sam sudar tu, ja sam bio plavo auto. Policajac bio na mojoj strani, kao i sud. Ne moze auto iz drinske ulazit u tu traku, nikako.
S4mpion

#6143 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

STARx wrote: 20/04/2021 23:54

Image
Krivo je crveno auto. Iz pravca drinske je postavljen znak obaveznog smjera desno. Auta koja dolaze iz pravca drinske MORAJU skrenuti desno u svoju prvu traku. Prelaskom u traku namijenjenu vozacima iz pravca humske direktno gaze preko pune linije. Jedini nacin da vozaci iz pravca drinske skrenu lijevo jeste odlazak na kruzni tok. Vozaci iz pravca humske su duzni propustiti auta koja dolaze iz pravca kruznog toka i skrecu prema drinskoj. Vozaci iz humske imaju svoju traku, vozaci iz drinske svoju. Imao sam sudar tu, ja sam bio plavo auto. Policajac bio na mojoj strani, kao i sud. Ne moze auto iz drinske ulazit u tu traku, nikako.
Eh, ovakav odgovor se ček'o, iz iskustva, crno na bijelo.

Tako i ja tumačim situaciju na slici. :thumbup:
STARx

#6144 Re: ZOBS

Post by STARx »

S4mpion wrote: 21/04/2021 00:06

Ne znam da u sarajevo jos igdje ima ovakva raskrsnica. Prije je bila samo jedna traka prema dole, od fds prema podvoznjaku. Prije se moglo skrenuti iz pravca buca potoka prema humskoj. Kako su uradili novi kruzni tok, sve se promijenilo. Sad su dvije trake prema dole. Jedna za one koji dolaze iz pravca humske, a jedna za one iz drinske. Duz cijele raskrsnice ide puna linija. Ja sam se kretao iz pravca humske, a auto iz drinske ukljucilo lijevi zmigavac da skrene prema humskoj. Kontakt ostvaren na pola raskrsnice. Njegovo auto polovinom u mojoj traci. Preko pune linije. Humska i drinska jedna drugoj ne mogu nikako uzeti prednost, istovremeno se mogu ukljucivati/iskljucivati bez da ometaju jedna drugu.
S4mpion

#6145 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

STARx wrote: 21/04/2021 01:26
S4mpion wrote: 21/04/2021 00:06

Ne znam da u sarajevo jos igdje ima ovakva raskrsnica. Prije je bila samo jedna traka prema dole, od fds prema podvoznjaku. Prije se moglo skrenuti iz pravca buca potoka prema humskoj. Kako su uradili novi kruzni tok, sve se promijenilo. Sad su dvije trake prema dole. Jedna za one koji dolaze iz pravca humske, a jedna za one iz drinske. Duz cijele raskrsnice ide puna linija. Ja sam se kretao iz pravca humske, a auto iz drinske ukljucilo lijevi zmigavac da skrene prema humskoj. Kontakt ostvaren na pola raskrsnice. Njegovo auto polovinom u mojoj traci. Preko pune linije. Humska i drinska jedna drugoj ne mogu nikako uzeti prednost, istovremeno se mogu ukljucivati/iskljucivati bez da ometaju jedna drugu.
Upravo tako. Na staroj raskrsnici su pravila bila jasna k'o dan, nije bilo dileme, a nova je zbunjujuća, iako značajno olakšava protok saobraćaja iz Humske i Drinske, mada se i sad nerijetko nađe neki levat koji usred špice stane na raskrsnicu, blokira kompletnu kolonu u Drinskoj i hoće lijevo prema Humskoj.

U novoj raskrsnici skoro da i ne obraćam pažnju na ove iz Drinske, još se ništa nije desilo, ali ko zna, velike su šanse da će nekad bit' kritičnih situacija.
STARx

#6146 Re: ZOBS

Post by STARx »

S4mpion wrote: 21/04/2021 01:58

Upravo tako. Na staroj raskrsnici su pravila bila jasna k'o dan, nije bilo dileme, a nova je zbunjujuća, iako značajno olakšava protok saobraćaja iz Humske i Drinske, mada se i sad nerijetko nađe neki levat koji usred špice stane na raskrsnicu, blokira kompletnu kolonu u Drinskoj i hoće lijevo prema Humskoj.

U novoj raskrsnici skoro da i ne obraćam pažnju na ove iz Drinske, još se ništa nije desilo, ali ko zna, velike su šanse da će nekad bit' kritičnih situacija.
Budi bez brige, isprobo sam je ja :D Iz humske svojom trakom prema kruznom toku. Ako dodje do kontakta s autom iz drinske mora nagazit punu liniju i uci u tvoju traku. On je kriv. Isprekidana pocinje tek dole oko kioska. Jedino se moraju propustati oni sto dolaze iz pravca kruznog toka i hoce u drinsku. A supci koji idu u buca potok u 90% slucajeva ne daju zmigavac, pa opet cekas ko levat. Smradovi.
mistek

#6147 Re: ZOBS

Post by mistek »

Ma to s nedavanjem žmigavca onih koji skreću u Drinsku je stvarni problem. Svako treće auto ne da žmigavac i ne znam kako i češće ne bude udesa na toj lokaciji, baš iz tog razloga.

A poseban problem je onaj granap na sred raskrsnice i papci koji parkiraju u sred trake (jedina traka u tom smjeru) da bi otišli u granap. I fakat ne razumijem da ono niko ne sankcioniše :D
STARx

#6148 Re: ZOBS

Post by STARx »

Kako to mene parkiranje ispred te piljare nervira. Prije je to bila praksa, pa ostalo papcima u navici. Bukvalno parkiraju u jedinoj traci prema humskoj, pa moras ulaziti u kontra traku da ga zaobidjes. Kad cekam iz pravca humske ove sto idu odozdo uvijek je ruski rulet. Ladno bez zmigavca skrene, da dodje do kontakta kriv si 1/1, A po pravilu bi, jel, bez zmigavca, trebao produziti pravo..
S4mpion

#6149 Re: ZOBS

Post by S4mpion »

STARx wrote: 21/04/2021 02:17
S4mpion wrote: 21/04/2021 01:58

Budi bez brige, isprobo sam je ja :D Iz humske svojom trakom prema kruznom toku. Ako dodje do kontakta s autom iz drinske mora nagazit punu liniju i uci u tvoju traku. On je kriv. Isprekidana pocinje tek dole oko kioska. Jedino se moraju propustati oni sto dolaze iz pravca kruznog toka i hoce u drinsku. A supci koji idu u buca potok u 90% slucajeva ne daju zmigavac, pa opet cekas ko levat. Smradovi.
Evo, sad ne brinem, al' šta god se tu desi, sud ne gine, nema šanse da će šaban priznat' krivicu. :mrgreen:
STARx

#6150 Re: ZOBS

Post by STARx »

S4mpion wrote: 21/04/2021 04:04

Evo, sad ne brinem, al' šta god se tu desi, sud ne gine, nema šanse da će šaban priznat' krivicu. :mrgreen:
Kako se priznat krivicu kad se vodi pravilom desne strane.. Ta raskrsnica je bila fizicki regulisana, da stoka ne moze skrenut iz drinske u humsku, pa su jahali i preko toga. Nevjerovatno. Steta sto je uklonise radi autobusa i kamiona, odvaljivala je trap
Post Reply