Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bloody

#6126 Re: Bášča

Post by Bloody »

dobar osjecaj wrote:
Bloody wrote:Kod mene tek cvjeta paradajz,malo sam zakasnila izgleda ali kod vas je odlican :thumbup:
Od ove spage ja mislila zmija :( :shock:

Potopila sam zovu za sok,prvi put pa da vidim sta ce ispasti. 8-)
Nisam vidjela tvoj komentar i meni djeluje kao da ima zmiju na slici iznad paradajza.
Sok od zove je nalakse i najljepse osvjezenje u ljetnim danima. Ja sam napravila 25 litara predivnog osvjezavajuceg sirupa.
:thumbup: :bih:

Evo mog paradajzica

Image

Zadovoljna sam, gnojila samo stajnjakom, prskala otopinom od koprive i to je sve. Nadam se da necu imati potrebe da koristim ista hemijsko,za svaki slucaj pripremila otopinu od bijelog luka.
Imam lijep komsiluk pa me svasta nauce :) a sok od zove nasla recept na netu,nadam se da ce mi uspjeti.
fortaleza

#6127 Re: Bášča

Post by fortaleza »

dobar osjecaj wrote:Je li ti ovo neka zmija pozira iznad paradajza :D
Špaga od digitalnog, nisam ni skontao, mislim se što @Bloody zmije spominje. :D

Bloody, ubodi neki štap/kolac pored i sveži da drži, bolje što prije dok se korijen nije raširio zbog manjih oštećenja istog.
dobar osjecaj

#6128 Re: Bášča

Post by dobar osjecaj »

Bloody wrote: Zadovoljna sam, gnojila samo stajnjakom, prskala otopinom od koprive i to je sve. Nadam se da necu imati potrebe da koristim ista hemijsko,za svaki slucaj pripremila otopinu od bijelog luka.
Imam lijep komsiluk pa me svasta nauce :) a sok od zove nasla recept na netu,nadam se da ce mi uspjeti.
Sretno i sa paradajzom i sa sokicem.
Recept koji moja mama koristi godinama je:

25 vecih, bogatijih cvjetova zove
3 litra vode
3 kg secera
3 kesice limuntosa

Rastopi se secer i limuntos u vodi, u taj rastvor se ubace cvjetovi i to se, uz povremeno mijesanje, drzi u tamnoj poklopljenoj posudi 24 sata. Nakon 24 sata sok se procijedi kroz gazu i sipa (po mogucnosti) u staklene flase i drzi u frizideru.
dobar osjecaj

#6129 Re: Bášča

Post by dobar osjecaj »

fortaleza wrote:

Bloody, ubodi neki štap/kolac pored i sveži da drži, bolje što prije dok se korijen nije raširio zbog manjih oštećenja istog.
Meni su zmije stalno pred ocima. Macke ovih dana non stop donose krtice, miseve, pacice, ptice ali me najvise uzasavaju s poskocima kad ih donesu zive pred vrata da pokazu ulov i zahvalnost.
safran

#6130 Re: Bášča

Post by safran »

Ja jučer stavila sijeno pod jagode i prekomandovala jedan dio bašte u eksperimentalnu plohu - uzgoj na malču prema Ruth Stout. Ako sve uhelaćim, rekla sam mužu da me fortaleza nagovorio.
Bloody

#6131 Re: Bášča

Post by Bloody »

dobar osjecaj wrote:
fortaleza wrote:

Meni su zmije stalno pred ocima. Macke ovih dana non stop donose krtice, miseve, pacice, ptice ali me najvise uzasavaju s poskocima kad ih donesu zive pred vrata da pokazu ulov i zahvalnost.

Znas sta sam radila umjesto kolcica? Vezala biljku kanapom malo debljim i onda za konstrukciju plastenika,i kako biljka raste samo je "okreces" oko kanapa.I to pokupila u komsija,oni tako rade godinama.

evo i jagoda :)

Image

Zmije su mi nocna mora,na lokalnoj cesti juce predvece auto pregazilo jednu,i niko je nije sklonio,jeza me uhvati i kad se samo sjetim.
Dobar osjecaj i moj recept ide slicno kao i kod tebe. :)
fortaleza

#6132 Re: Bášča

Post by fortaleza »

safran wrote:Ja jučer stavila sijeno pod jagode i prekomandovala jedan dio bašte u eksperimentalnu plohu - uzgoj na malču prema Ruth Stout. Ako sve uhelaćim, rekla sam mužu da me fortaleza nagovorio.
Zašto ja kriv? :D

Gdje me nađe, evo upravo ovih dana čitam njezinu knjigu Vrt bez motike, dogodine krećem s njenim tehnikama. Je li se iko susreo s biodinamičkim metodama uzgoja vrta, jako je zanimljivo, ali i malo nezgodno? :shock: :D
safran

#6133 Re: Bášča

Post by safran »

fortaleza wrote:
safran wrote:Ja jučer stavila sijeno pod jagode i prekomandovala jedan dio bašte u eksperimentalnu plohu - uzgoj na malču prema Ruth Stout. Ako sve uhelaćim, rekla sam mužu da me fortaleza nagovorio.
Zašto ja kriv? :D

Gdje me nađe, evo upravo ovih dana čitam njezinu knjigu Vrt bez motike, dogodine krećem s njenim tehnikama. Je li se iko susreo s biodinamičkim metodama uzgoja vrta, jako je zanimljivo, ali i malo nezgodno? :shock: :D
Pitao si za malč - ja otvorim google, nađem Ruth i eno ga, jagode zagrnute.
BTW - vidim da si iz Kalifornije - vjerovatno ste tanki sa materijalom za malč. Ako imaš gdje isplatilo bi ti se zasaditi par stabala paulovnije i to P. tomentosa. U trećoj godini već ima popriličnu lisnu masu.
fortaleza

#6134 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Da to je ono brzo rastuće drvo. Pored mene je brdo, odnosno šuma, samo ne znam koliko je dobar taj materijal za malčiranje trenutno koristim travu i korov da pokrijem dio bašte.
Banksy

#6135 Re: Bášča

Post by Banksy »

Malčiranje je potcijenjeno. Samo zahvaljujući malču spasila sam od onih silnih kiša prošle godine paradajz i paprike. Malčiram pokošenom, osušenom travom, u debelom sloju. Izvrsno, preporučujem.
zippoo87 wrote:
evo mali update
jucer smo iznad paradajza stavili mrezicu koja stiti od sunca a na kornisone isto postavili mrezicu,da se imaju gdje lozati
Postavljala sam takve mrežice za krastavce, ali nisu ih mogle nositi, bilo je to preteško za njih. Ne znam kakva su tvoja iskustva, je li ti to ranije uspijevalo. Ja stavljam žice, dužinom, na svakih 20 cm visine, to mi se nekako pokazalo boljim rješenjem ...
zippoo87

#6136 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:
zippoo87 wrote:
evo mali update
jucer smo iznad paradajza stavili mrezicu koja stiti od sunca a na kornisone isto postavili mrezicu,da se imaju gdje lozati
Postavljala sam takve mrežice za krastavce, ali nisu ih mogle nositi, bilo je to preteško za njih. Ne znam kakva su tvoja iskustva, je li ti to ranije uspijevalo. Ja stavljam žice, dužinom, na svakih 20 cm visine, to mi se nekako pokazalo boljim rješenjem ...
ja napravim "krstove" one i na njih zakacim mrezicu a ako mislis da nece same da se hvataju za mrezu...moras malo uplesti ih u mrezu...barem ja tako radim i onda one pocnu da pustaju one svoje pipke i hvataju se
prosle godine su bile dosle vise od polovine mreze
Banksy

#6137 Re: Bášča

Post by Banksy »

Znam, tako i ja radim, ali dobro rode :D pa ih mreža ne može nositi ... Kako god, neki nosači im se moraju staviti.
Bloody

#6138 Re: Bášča

Post by Bloody »

Pala kisa pa sad sunce, jel to sad ona plamenjaca ili maca kako se kod nas kaze? Treba li reagovati? Cime? Kako? Ili ja panicim samo :roll:
fortaleza

#6139 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Gdje je pala, u Hercegovini ni kapi. :-D Plamenjača je gljivično oboljenje koje ima pogodne uvjete nakon vlaženja tla i biljaka gdje se mora odmah reagirati i prskati ili plavim kamenom, modrom galicom ili nekim drugim preparatom. Listovi počnu žutjeti, pa polako smeđiti i poslije otpadati, a zahvaća i stabljiku pa se širi, od donjih listova, obično je povezana s krompirom.

Ako imaš ruže, a nema znakova bolesti znači da nije plamenjača pošto se kod nje prvo javi i do tjedan dana prije nego na krompiru pa recimo paradajzu.
safran

#6140 Re: Bášča

Post by safran »

Banksy wrote:Malčiranje je potcijenjeno. Samo zahvaljujući malču spasila sam od onih silnih kiša prošle godine paradajz i paprike. Malčiram pokošenom, osušenom travom, u debelom sloju. Izvrsno, preporučujem.
Ola Banksy, mene ti brine kombinacija malč+puževi - zbog toga sam nekako izbjegavala malč. Međutim, kako imam ovaj jedan dio bašte kojem ni djubrivo ne pomaže skontala sam da ga tu testiram. Dakle, kako je kod tebe sa puževima?
Bloody

#6141 Re: Bášča

Post by Bloody »

fortaleza wrote:Gdje je pala, u Hercegovini ni kapi. :-D Plamenjača je gljivično oboljenje koje ima pogodne uvjete nakon vlaženja tla i biljaka gdje se mora odmah reagirati i prskati ili plavim kamenom, modrom galicom ili nekim drugim preparatom. Listovi počnu žutjeti, pa polako smeđiti i poslije otpadati, a zahvaća i stabljiku pa se širi, od donjih listova, obično je povezana s krompirom.

Ako imaš ruže, a nema znakova bolesti znači da nije plamenjača pošto se kod nje prvo javi i do tjedan dana prije nego na krompiru pa recimo paradajzu.

Pala kazu na periferiji,ali i sunce grijalo,mali kratki pljusak,ne znam ima li sta na ruzama ici cu popodne pa da vidim.Hvala
Banksy

#6142 Re: Bášča

Post by Banksy »

safran wrote:
Banksy wrote:Malčiranje je potcijenjeno. Samo zahvaljujući malču spasila sam od onih silnih kiša prošle godine paradajz i paprike. Malčiram pokošenom, osušenom travom, u debelom sloju. Izvrsno, preporučujem.
Ola Banksy, mene ti brine kombinacija malč+puževi - zbog toga sam nekako izbjegavala malč. Međutim, kako imam ovaj jedan dio bašte kojem ni djubrivo ne pomaže skontala sam da ga tu testiram. Dakle, kako je kod tebe sa puževima?
Nikako, sadim paprike treći put ... Kupim ih ručno, pa frknem preko tarabe :D nemam srca za so i hemiju.
Inače, ubio mi je onaj mraz prije petnaestak dana puno sjemena u zemlji, ali sve je namireno ponovo, paradajz se dobro drži i pomalo cvjeta, luk i krompir dobar, i tako. Sve kasni, ali će svega biti, nadam se. Kad sam vidjela šta je grad uradio u Hrvatskoj jučer, kako je ljudima uništio plantaže, jeza me prođe ...
Malč, odličan, da znaš da nisam imala Spuževa puno prošle godine, daleko manje nego ove, malč je odličan jer drži vodu, pa ne treba tako često zalijevati, onda korova ima manje, i nekako, čini mi se da je sve bilo bolje i bujnije kako sam malčirala, čak kao da zaustavi i puževe ... a malčiram paprike i paradajz i tikvice i krastavce, taman je sad negdje vrijeme, nakon što se pokosi trava drugi put u sezoni, ostaviš je par dana na suncu, pokupiš i slažeš suhu u debelom sloju gdje treba, probaj bar na tom jednom komadu, čini mi se da još i najbolje djeluje tamo gdje je zemlja lošija ...
Sad sam zabavljena borovim iglicama i zovom, dok ih ima, pravim med, sokove i likere, valja se spremiti za zimu ... :D
Jedino nigdje ne vidim onu domaću, majsku ružu od koje se pravi sok, kao da kasni ove godine ... ili je već prošla?
dert

#6143 Re: Bášča

Post by dert »

bjez'te , jebem li vam savjete :lol: sjebah se, sad ovo sad ono, sve mi se pobrkalo :lol: :lol: :-D
Bloody

#6144 Re: Bášča

Post by Bloody »

dert wrote:bjez'te , jebem li vam savjete :lol: sjebah se, sad ovo sad ono, sve mi se pobrkalo :lol: :lol: :-D
Da vidis samo kod mene supe,na policama
Insekticidi od crog luka,bijelog luka,koprive,maslacka u kombinaciji s koprivom,pa kante s gnojivima,soda,cimet....nekad ne znam sta mi je za sta.
safran

#6145 Re: Bášča

Post by safran »

Banksy wrote: Nikako, sadim paprike treći put ... Kupim ih ručno, pa frknem preko tarabe :D nemam srca za so i hemiju.
Inače, ubio mi je onaj mraz prije petnaestak dana puno sjemena u zemlji, ali sve je namireno ponovo, paradajz se dobro drži i pomalo cvjeta, luk i krompir dobar, i tako. Sve kasni, ali će svega biti, nadam se. Kad sam vidjela šta je grad uradio u Hrvatskoj jučer, kako je ljudima uništio plantaže, jeza me prođe ...
Malč, odličan, da znaš da nisam imala Spuževa puno prošle godine, daleko manje nego ove, malč je odličan jer drži vodu, pa ne treba tako često zalijevati, onda korova ima manje, i nekako, čini mi se da je sve bilo bolje i bujnije kako sam malčirala, čak kao da zaustavi i puževe ... a malčiram paprike i paradajz i tikvice i krastavce, taman je sad negdje vrijeme, nakon što se pokosi trava drugi put u sezoni, ostaviš je par dana na suncu, pokupiš i slažeš suhu u debelom sloju gdje treba, probaj bar na tom jednom komadu, čini mi se da još i najbolje djeluje tamo gdje je zemlja lošija ...
Sad sam zabavljena borovim iglicama i zovom, dok ih ima, pravim med, sokove i likere, valja se spremiti za zimu ... :D
Jedino nigdje ne vidim onu domaću, majsku ružu od koje se pravi sok, kao da kasni ove godine ... ili je već prošla?
Ma ovi golaći su ti invazivna i uvezena vrsta tako da ti ja spram njih imam isti osjećaj kao prema ambroziji. Međutim, nakon što ja sredim ove na mojoj parceli, navale komšijski.
Taman sam tako i skontala probati na ovom komadu - ko da je nasuta zemlja od kopanja temelja u tom dijelu. Ali pazi sada problema - muž i ja se otimamo za sijeno - njemu treba za koze meni za malč.
seldzuk

#6146 Re: Bášča

Post by seldzuk »

Nešto najneobičnije do sada u vezi poljoprivrede i stočarstva sam čuo juče. A sa poljoprivrednicima se često družim.
Kaže meni tako jedan od prijetelja koji se bavi svačim, između ostalog i poljoprivredom da je na područjima koja su nekada imala jako puno stoke, a sada je nemaju trava toliko podivljala da stoka jedva ima šta za pojesti. Odsustvom stoke na slobodnoj ispaši koja bi gazila travu koju ne jede i gnojila onu koja treba da raste pojavilo se toliko divlje trave koja guši onu koja je potrebna stoci.
Što proces obnove stočnog fonda čini dodatno komplikovanim.
Ovo mi je bila najneobičnija informacija nakon 10 godina prilično intenzivnog druženja sa poljoprivrednicima i onim koji se bave sadnjom "za kuće".
dert

#6147 Re: Bášča

Post by dert »

Bloody wrote:
dert wrote:bjez'te , jebem li vam savjete :lol: sjebah se, sad ovo sad ono, sve mi se pobrkalo :lol: :lol: :-D
Insekticidi od crog luka,bijelog luka,koprive,maslacka u kombinaciji s koprivom,pa kante s gnojivima,soda,cimet....nekad ne znam sta mi je za sta.
Ma pljuhni to sve u bascu :-D ima da se ibrete kad to pocne rasti i bujati :lol:
Bloody

#6148 Re: Bášča

Post by Bloody »

dert wrote:
Bloody wrote:
Ma pljuhni to sve u bascu :-D ima da se ibrete kad to pocne rasti i bujati :lol:

Pa da mi se smiju ko kad sam isla u selo da nadjem majstora za oranje :-) :lol:
dert

#6149 Re: Bášča

Post by dert »

Nije lako biti seljak :) ma nikako .

cuj trazila majstora :pisnuo: :pisnula:
Bloody

#6150 Re: Bášča

Post by Bloody »

dert wrote:Nije lako biti seljak :) ma nikako .

cuj trazila majstora :pisnuo: :pisnula:

:lol: :lol: sad sam naucila. :skoljka:

Pala kisa, prolom oblaka :sretan:
Post Reply