safran wrote:Banksy wrote:Malčiranje je potcijenjeno. Samo zahvaljujući malču spasila sam od onih silnih kiša prošle godine paradajz i paprike. Malčiram pokošenom, osušenom travom, u debelom sloju. Izvrsno, preporučujem.
Ola Banksy, mene ti brine kombinacija malč+puževi - zbog toga sam nekako izbjegavala malč. Međutim, kako imam ovaj jedan dio bašte kojem ni djubrivo ne pomaže skontala sam da ga tu testiram. Dakle, kako je kod tebe sa puževima?
Nikako, sadim paprike treći put ... Kupim ih ručno, pa frknem preko tarabe

nemam srca za so i hemiju.
Inače, ubio mi je onaj mraz prije petnaestak dana puno sjemena u zemlji, ali sve je namireno ponovo, paradajz se dobro drži i pomalo cvjeta, luk i krompir dobar, i tako. Sve kasni, ali će svega biti, nadam se. Kad sam vidjela šta je grad uradio u Hrvatskoj jučer, kako je ljudima uništio plantaže, jeza me prođe ...
Malč, odličan, da znaš da nisam imala Spuževa puno prošle godine, daleko manje nego ove, malč je odličan jer drži vodu, pa ne treba tako često zalijevati, onda korova ima manje, i nekako, čini mi se da je sve bilo bolje i bujnije kako sam malčirala, čak kao da zaustavi i puževe ... a malčiram paprike i paradajz i tikvice i krastavce, taman je sad negdje vrijeme, nakon što se pokosi trava drugi put u sezoni, ostaviš je par dana na suncu, pokupiš i slažeš suhu u debelom sloju gdje treba, probaj bar na tom jednom komadu, čini mi se da još i najbolje djeluje tamo gdje je zemlja lošija ...
Sad sam zabavljena borovim iglicama i zovom, dok ih ima, pravim med, sokove i likere, valja se spremiti za zimu ...

Jedino nigdje ne vidim onu domaću, majsku ružu od koje se pravi sok, kao da kasni ove godine ... ili je već prošla?