Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

julisiz es grant

#6126 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by julisiz es grant »

...
Last edited by julisiz es grant on 08/02/2014 11:19, edited 1 time in total.
-tuzlak-

#6127 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

Banksy wrote: Još prvog dana, dok su ojađeni radnici sami demonstrirali pred zgradom Vlade TK, napisala sam odmah (da sad ne tražim .............................kenj, kenj, ser, ser........
Nadam se i očekujem veći angažman, jače pritiske i oštriju akciju MZ i Amerike jer samo uz njihovo brzo, jako i aktivno djelovanje možemo izaći iz ove crne rupe . Izostane li njihova podrška, i to hitno, ne piše nam se dobro ...
još jedan od budžetlijske BAGRE ??
weredsf

#6128 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

emirolini wrote:I trazimo ostavku ministra sigurnosti! Njega smo zaboravili! I njemu slicnim!
https://www.facebook.com/pages/Tražimo- ... 3851254531
neregistrovani

#6129 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by neregistrovani »

Sarah24 wrote:
Paranoid wrote:
Sarah24 wrote:Ništa nije slučajnost. Što prije narod shvati to, prije će prestati biti ovca. A, sve mi se čini da je to teško postići...

Nije slučajno ni to što Ćaušević nije odmah dao ostavku, niti što je policija lemala koga je stigla drugi dan, niti to što su mediji bacali bombe, a Boga mi ni to što su se juče povukli vrlo brzo i nisu upotrijebili skoro nikako suzavce i sl., nisu slučajno zapaljene te i te institucije, i nije slučajno u paljenju istih učestvovala grupa u kojoj rijetko ko ima preko 18g. kad se zna zakon za maloljetnike i kazne za iste.
I ne može sve da mi naumpadne, ali veliko pitanje ostaje, zašto nakon ovakvog stanja u državi, neko ne zatraži ostavku minstra sigurnosti???
Ma da..

Nije slučajno ni da ljudi budu po 20 godina na birou, kao i da puno njih čeka u redu sa tanjirem ispred javne kuhinje..

Ma ništa nije slučajno..
Normalno da nije... ali ja ne viđoh ni jednog tog juče da je palio išta, a imao je razloga sigurno...

a da je palio bio bi huligan, zar ne ? :-) i otkud znaš da nije?
Svemirco

#6130 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Svemirco »

Ne znam da li je bilo na prethodnim stranicama...

Pogledajte samo lica protesta:

Image
https://www.facebook.com/Takozvani.Elmo

Image
https://www.facebook.com/ivona.njemcevic?fref=ts

O, zemljo, otvori se!
Last edited by Svemirco on 08/02/2014 11:20, edited 1 time in total.
Paranoid

#6131 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

Banksy, da se nije desilo to što se desilo i što će se dečavati u budućem periodu. Ovaj narod bi prozvali ovcama, p**kama, jadovima i nesposobnjakovićima..

Posle bi teoretičari opleli priču o tome kako je SDA SDP i HDZ ponovo pobijedila i da nam nema druge nego da se razidjemo..

Ovako je poslat druga poruka...
neregistrovani

#6132 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by neregistrovani »

-tuzlak- wrote:
Banksy wrote: Još prvog dana, dok su ojađeni radnici sami demonstrirali pred zgradom Vlade TK, napisala sam odmah (da sad ne tražim .............................kenj, kenj, ser, ser........
Nadam se i očekujem veći angažman, jače pritiske i oštriju akciju MZ i Amerike jer samo uz njihovo brzo, jako i aktivno djelovanje možemo izaći iz ove crne rupe . Izostane li njihova podrška, i to hitno, ne piše nam se dobro ...

nemoj molim te, ona je samo pravila kahve u kancelarijama..pitam se koliko je puta morala se naguziti da dobije posao 8)
weredsf

#6133 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

Još prvog dana, dok su ojađeni radnici sami demonstrirali pred zgradom Vlade TK, napisala sam odmah (da sad ne tražim post) da će vlasti ubaciti huligane da ruše i razbijaju, ne bi li prokrenuli tok protesta. To je bilo lako predvidivo i to je uobičajen postupak kod ovakvih situacija, nikakva velika pamet. Nema nikakve sumnje da su razbijače poslale same vlasti.

Dokaz je totalno povlačenje policije koja je pod kontrolom Pećanca (SDA) i Kurteša (SDP) i puštanje ''demonstrantima'' da zapale državne zgrade - što izaziva najveće ogorčenje građana - dok je efikasna akcija policije uslijedila kad je trebalo zaštiti zgradu BBI B. Izetbegovića. Dakle, namjerno se nije djelovalo, to je sasvim jasno.

Na terenu, narodni bunt je krenuo, MZ se sasvim okrenula protiv SDA i SDP, podržava Fahru i Komšića koji, kad dođu na vlast, sasvim sigurno šalju vrhove ovih stranaka u zatvor, sve uz pomoć MZ. Premrli od straha vladajući su spremni na sve ne bi li spasili glave, otud jučerašnji neredi i angažman bandi huligana su koji, kako neko dobro primjeti, uvijek pod kontrolom nacionalističke desnice, pa je tako bilo i jučer.

Sad kad je jasno šta se dešava na terenu, ko je krenuo, ko se brani, ko napada i šta je čiji interes, jedina nepoznanica za sutra ostaje pitanje kako će djelovati MZ i Amerikanci, odnosno koliko će se duboko umiješati u sve ovo - nama bi, naravno, odgovaralao što više i što dublje.

Dosjei i optužnice su spremljeni, Fahro je jučer trebao za Ameriku na filovanje instrukcijama i papirima, jasno je šta slijedi, ali najveće pitanje je kako će, na koji način MZ i A. pritisnuti tužilaštva da otkoče procese, da izvade optužnice iz ladica i da hapšenja najzad krenu jer korumpirana tužilaštva su u ovom trenutku najveći problem i najslabija karika . Spremnost Radončića i Komšića postoji, ali bez pritiska MZ su sasvim nemoćni.

SDA i SDA su u paničnom strahu, ali bojim se da ne smije potjcjenjivati njihova politička vještina i spremnost da se žrtvuje i mnogo više od državnih zgrada, sve u pokušaju da sačuvaju vlastite glave i politički položaj. Dobro je poznato, kad jednom padnu, kad izgube vlast, jedini put je Zenica - Sanader je odličan primjer. Spasili su se jučer i kupili neko vrijeme za predah, ali samo neko, kratko vrijeme. Satjerani su u kut, spremni su na sve, zato su i dalje vrlo opasni.

Nadam se i očekujem veći angažman, jače pritiske i oštriju akciju MZ i Amerike jer samo uz njihovo brzo, jako i aktivno djelovanje možemo izaći iz ove crne rupe . Izostane li njihova podrška, i to hitno, ne piše nam se dobro ...[/quote]

Od kada???
Alfons Kauders

#6134 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

Genije wrote:
Michio Kaku wrote: te će nam zgrade trebati samo ako će se nastaviti po istom kao i dosad. zašto ne bismo napravili sistem u kojem ti ne treba jebeni rodni list ili licna karta? u americi ti treba samo vozačka i doviđenja. ni to ne morašm da imaš.

za zgradama plaču oni koji ne mogu da zamisle drugačiju budućnost i drugačiji sistem vrijednosti.

za zgradama, dakle, plaču samo budale i neprijatelji.
ja ne mogu da vjerujem šta čitam materemi :D

bolan pa niste sposobni ni dvije ovce da čuvate, a vi bi ste ko pravili neki sistem

kad kažem vi mislim na ove s kamenjem i upaljačima

vaš intelektualni kapacitet je da utrefite cvaju na kladži i to je to u vrh glave :roll:
sto bas cvaju?

da mogu prstima prebrojat?
Michio Kaku

#6135 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Michio Kaku »

asurbanipal wrote:
Michio Kaku wrote: za zgradama plaču oni koji ne mogu da zamisle drugačiju budućnost i drugačiji sistem vrijednosti.

Za drugačiji sistem vrijednosti potrebna je promjena na vrhu, a ne na dnu, gdje smo mi. Šta misliš, praviti komunističko društvo u moru neoliberalizma ?
pa ili cemo propasti zajedno sa svijetom u neoliberalizmu ili cemo se boriti za komunizam.

nece nam sigurno biti bolje sa isprobanim neoliberalnim receptima ni svijetu ni nama. to je puno veca utopija nego komunizam. jel tako da niko od neoliberala, ni u svijetu ni kod nas, ne zna rjesenje ni za ekonomsku ni za socijalnu krizu? ne zna jer ga nema u okviru ovakvog sistema istomkao sto se ispod vode ne moze disati.

bilo bi racionalnije i civilizovanije sve porusiti i krenuti ispocetka.
Alfons Kauders

#6136 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

Michio Kaku wrote:
asurbanipal wrote:
Michio Kaku wrote: za zgradama plaču oni koji ne mogu da zamisle drugačiju budućnost i drugačiji sistem vrijednosti.

Za drugačiji sistem vrijednosti potrebna je promjena na vrhu, a ne na dnu, gdje smo mi. Šta misliš, praviti komunističko društvo u moru neoliberalizma ?
pa ili cemo propasti zajedno sa svijetom u neoliberalizmu ili cemo se boriti za komunizam.

nece nam sigurno biti bolje sa isprobanim neoliberalnim receptima ni svijetu ni nama. to je puno veca utopija nego komunizam. jel tako da niko od neoliberala, ni u svijetu ni kod nas, ne zna rjesenje ni za ekonomsku ni za socijalnu krizu? ne zna jer ga nema u okviru ovakvog sistema istomkao sto se ispod vode ne moze disati.

bilo bi racionalnije i civilizovanije sve porusiti i krenuti ispocetka.
dobro ba roza luksemburg, razumijemo se
Banksy

#6137 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

neregistrovani wrote:
-tuzlak- wrote:

nemoj molim te, ona je samo pravila kahve u kancelarijama..pitam se koliko je puta morala se naguziti da dobije posao 8)
Ne cijeni drugog prema svojoj familiji.

Da vas Centrala pošalje još hiljadu, istinu nećete moći sakriti.

Post ti je prijavljen, pozdrav.
guber90

#6138 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
Michio Kaku

#6139 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Michio Kaku »

Genije wrote: ja ne mogu da vjerujem šta čitam materemi :D

bolan pa niste sposobni ni dvije ovce da čuvate, a vi bi ste ko pravili neki sistem

kad kažem vi mislim na ove s kamenjem i upaljačima

vaš intelektualni kapacitet je da utrefite cvaju na kladži i to je to u vrh glave :roll:
ja navijam od kuce :D
neregistrovani

#6140 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by neregistrovani »

Banksy wrote:
Ne cijeni drugog prema svojoj familiji.

Da vas Centrala pošalje još hiljadu, istinu nećete moći sakriti.

Post ti je prijavljen, pozdrav
.
što, jel ti ona žena ili neka rodica pa ti je žao ? koju istinu, da samo uhljebeljeni debeloguzi ljenguzi žale za zgradama vlade ?

i tvoj je prijavljen, takodjer..
zlajapravaraja

#6141 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by zlajapravaraja »

Sarah24 wrote:Ništa nije slučajnost. Što prije narod shvati to, prije će prestati biti ovca. A, sve mi se čini da je to teško postići...

Nije slučajno ni to što Ćaušević nije odmah dao ostavku, niti što je policija lemala koga je stigla drugi dan, niti to što su mediji bacali bombe, a Boga mi ni to što su se juče povukli vrlo brzo i nisu upotrijebili skoro nikako suzavce i sl., nisu slučajno zapaljene te i te institucije, i nije slučajno u paljenju istih učestvovala grupa u kojoj rijetko ko ima preko 18g. kad se zna zakon za maloljetnike i kazne za iste.
I ne može sve da mi naumpadne, ali veliko pitanje ostaje, zašto nakon ovakvog stanja u državi, neko ne zatraži ostavku minstra sigurnosti???
Bra'o :thumbup: :thumbup: :bih:
Michio Kaku

#6142 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Michio Kaku »

guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
ne bi mijenjali, u tome je fazon. samo bi volili da se nekako nađu na vlasti. nemaju oni problem sa sistemom ili ideologijom (što jedino može biti razlog za promjene) nego sa vlastitim položajem.
VjecitiStudent

#6143 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:
VjecitiStudent wrote:
I još nešto. U zadnjih godinu dana, u Sarajevu se protestovalo oko nečega barem puna dva mjeseca.
Ali po prvi put tek sada, imamo ove likove sa kukuljicama i kamenjem, koji dolaze isključivo samo zbog tuče i paljevine.
Slučajnost?
Mislim da jeste. Zapravo ne slucajnost nego:
1) posljedica Tuzle i Zenice. Da se nije uslo u zgradu Vlada TK i ZDK - ne bi ni u Sarajevu. Kada sam cuo za Tuzlu i Zenicu UBJEDJEN sam bio da se demonstracije nece ugasiti sve dok se ne udje u zgradu Vlade KS.
2) kao sto sam i ranije rekao - vecini ljudi je pun kurac Brkana i Stukana. Prema njima osjete veci prezir nego prema politicarima. Od svih demonstracija u Sarajevu u zadnjih godinu dana ovo je prvi put da oni nemaju svoje prste umjesane u sve to.
3) Momentum. Mada ima veze sa prvom tackom. Da su se jucerasnje demonstracije desile samo u SA i da se desilo sve sto se desilo mozda bih se cak i slozio sa tobom. Ali mislim da je narod/demonstranti osjetio momentum, namirisao krv (figurativno). Ne zaboravi da su se Tuzla i Zenica desile prije Sarajeva.

Sa ovim ne zelim reci da nije bilo pojedinaca/grupa koje su dosle prvenstveno (ne iskljucivo) zbog tuce, pljacke i paljevine. Ali to je, kao sto rekoh, zato jer su namirisali krv i jer su osjetili momentum. Osjetili su da mogu jer se ista stvar desila u druga dva grada nesto ranije.
Znaš li kako su razvaljene studentske demontracije u Sarajevu 1968.? U studente su ubačeni policijski provokatori, koji su, bez ikakvog povoda, ubačeni u hiljade mirnih studenata, razbili nekoliko izloga u Titovoj. Nakon toga je policija vrlo brzo potpuno razvalila to tog trenutka mirne, prelijepe demonstracije.

To je stari recept, nije ga čak ni Titina policija prva izmislila.

U sva tri grada smo jučer imali vrlo, vrlo slične likove koji su napravili paljevinu, po istom scenariju, kamenovanje je krenulo odmah, bez ikakvih pregovora, zatim dolazi do potpunog povlačenja policije i zatim paljenje zgrada.

Prekjučer je na demonstracijama u Sarajevu, nasilnika u Sarajevu bilo svega desetak i bili su potpuno neorganizovani, krenuli su sa zakuhavanjem tek nekoliko sati nakon početka demonstracija.
Jučer se pojavljuje nekoliko stotina, kojima jasno neko od samog početka upravlja, jer sa kamenjem se na policiju krenulo čim se dovoljno svijeta okupilo, kamenovanje uopšte nije bilo provocirano od strane policije, čak je prva žrtva bio jedan od demonstranata.
Sa policijom u Sarajevu stvari stoje obratno. Uniformisanih jučer nije bilo ni za lijeka, prekjučer je vrvilo.

A preksinoć, gle čuda, imali smo sjednicu vlade federacije kojoj su prisustvovali svi kantonalni policijski komesari.
Last edited by VjecitiStudent on 08/02/2014 11:31, edited 1 time in total.
haos1

#6144 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by haos1 »

hrvatska facebook grupa poziva na prosvjede u hrvatskoj. preko 7000 pristalica.

https://www.facebook.com/pages/Bosna-je ... 2390697346
Last edited by haos1 on 08/02/2014 11:36, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#6145 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by kamen spoticanja »

Danas nema nekih konkretnih informacija o protestima. ..hoce li ih biti i kada
I to je najbolji pokazatelj sta su huligani uradili jucer :wink:
A i ako ih bude, bice mnogo mnogo manje okupljenih. ..i na prvi kamen koji poleti policija ce polomit sve sto se miche
bull21

#6146 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bull21 »

Michio Kaku wrote:
guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
ne bi mijenjali, u tome je fazon. samo bi volili da se nekako nađu na vlasti. nemaju oni problem sa sistemom ili ideologijom (što jedino može biti razlog za promjene) nego sa vlastitim položajem.
Pa ajde, ako ste tako pametni dajte KONAČNO odgovor na pitanje - ŠTA ĆE SE SADA PROMJENITI? ŠTA?!
guber90

#6147 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

Genije wrote:
evo kontrapitanje

koga i kako ćeš nasiljem postaviti

ako ne izborima
Ti si profulao najbitnije u mom postu, odnosno profulao si ga komplet, samo si htio lupiti kontru: Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi. Ne kazem ni da treba promjeniti politicare, jer ne smatram da su drugi nesto puno bolji, samo kazem da im se mora promjeniti nacin razmisljanja, a kako ga promjeniti mirnim putem, to mene zanima.
weredsf

#6148 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

Prvo nam odgovori sta se ovim paljenjem promjenilo u Sarajevu?????
Vlast je izabrao narod, bira je vec 20 godina pa mi je apsolutno nejasno o cemu pricate, posebno ako uzmemo u obzir cinjenicu da vise ljudi ne glasa nego sto glasa!!!!!
crni_DZo

#6149 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by crni_DZo »

bull21 wrote:
Michio Kaku wrote:
Pa ajde, ako ste tako pametni dajte KONAČNO odgovor na pitanje - ŠTA ĆE SE SADA PROMJENITI? ŠTA?!
Ako nista taj tvoj idol sa slike ce se usrat od straha.
guber90

#6150 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

bull21 wrote:
Michio Kaku wrote:
Tebi treba crtati, al hajd, ponovit cu ti ja ono sto se provlaci ova tri dana, pokazati im da narod ima granice, da ce narod da pukne u jednom trenutku, pa makar narodu trebalo 20 godina, pokazati da moraju raditi konkretne stvar, a ne samo price pricati, iza prica moraju stojati djela, eto sta.
Locked