Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#61151 Re: Zeničani

Post by anex »

Jesi li ti ovdje kod mene u mahali? :lol:

I da, srbijanci su...neka su.
Šta im fali?
ZoomZoomKiwi

#61152 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

clio_dci120 wrote: 21/04/2023 14:29
anex wrote: 21/04/2023 13:03 Prije par dana su bili samo 39m² stana dva...ostalo rasprodato.

To sam cuo i za onu na Talica brdu, kao da je sve prodato, samo ljudi vani...
Ocito se cijene formiraju prema ovima sto vani rade. Generalno gledajuci, visina kirije ne prati cijenu kvadrata, jer pitanje je moze li se preko 300 maraka kirije uzeti za prosjecan stan, tako da ne kontam investiciju u Zenici, jer uglavbom uzima raja da renta.
Mislim da ce prije ili kasnije morati puknuti taj balon.
Ne znam da li je sve u Ze Valu (Sejmen) prodato. Mada su bili i prije Corone najskuplji daleko.
Njanjavi

#61153 Re: Zeničani

Post by Njanjavi »

anex wrote: 21/04/2023 15:06 Jesi li ti ovdje kod mene u mahali? :lol:

Šta im fali?
Pa fali to sto napisah iznad.
Zamisli situaciju da si u nisu recimo na neki srpski praznik i da cak i ne sviras ti vec pustis iz auta ilahiju il neku arapsku pjesmu.
Mislis da ne bi bilo belaja?
A ovi slobodom za bajram pod prozore cetnicke pjesme ko s poslom hopa cupa i jos im naši glupani pare bacaju.
Nikad pameti doc.
kakavdanakneiskustvu

#61154 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

Baš četničke pjesme?
Njanjavi

#61155 Re: Zeničani

Post by Njanjavi »

Pa ne bas al tu je to.
Guca style hopa cupa mica na sred glavica i slicno.
kakavdanakneiskustvu

#61156 Re: Zeničani

A to je problem a nije srbijanski turbo folk na svakom ćošku,za koji onda takođe možeš reći da je četnička muzika ,vodeći se tvojom logikom
Njanjavi

#61157 Re: Zeničani

Post by Njanjavi »

Ko kaze da nije problem?
Problem je itekako.
Posebno je velik problem ta prekodrinsko cetaljska muzika koja je kao upakovana u satro urbani fazon.
Tipa ovi kvazirepercici i te psy op udbaske mentalne trovacine.
Na perfidniji nacin upakovana prica o glorifikaciji velke srbije i njihove satro zajebanosti.
Ne kontam odakle ti ideja da nije problem i to al hajd.
Mozda te vrjedja prefix cetnicka?
Halali al ako lici na govno i smrdi ko govno, cokolada nije garant.
kakavdanakneiskustvu

#61158 Re: Zeničani

Ne vrijedja me ,šta me ima vrijedjati,nego sad ne znam šta sve treba podrazumijevati pod četničkim muzikom ,kojeg sve izvođača,a koga ne.

Nebitno,nije to tema
Throttle

#61159 Re: Zeničani

Post by Throttle »

EFD22 wrote: 21/04/2023 15:45 Ne znam da li je sve u Ze Valu (Sejmen) prodato. Mada su bili i prije Corone najskuplji daleko.
Ze Val je odron na mnogo nacina.
Njanjavi

#61160 Re: Zeničani

Post by Njanjavi »

Odron je svaka nekretnina kojoj je prometna cesta pod prozorom a zeljeznicka pruga i umiljati zvukovi nasih kaubojskih vozova te svakodnevno i pravovremeno podsjecaju koliki si glupan ispao i dao preko sto hiljada za stan na takvoj lokaciji.
Plus sto je velika vecina nase novogradnje ako realno pricamo preko granice tip nekretnina koje su rezervisane za kvartove gdje zivi socijalno ugrozeni populus, azilante i geta.
Basic proizvod valjaju pokundurenom bosnji po premium cjeni.
A levati se jagme jbga, ne mogu izgradit kolko levata leti na trokuke :D
Bolonjeze

#61161 Re: Zeničani

Post by Bolonjeze »

clio_dci120 wrote: 21/04/2023 12:27 Kakva se ono zgrada pravi u Crkvicama, odmah kod medicinske skole? Ako sam dobro skontao u prolazu, uz sami trotoar, haman ispred med. skole?

Kolega trazi inace sada stan, kaze po Crkvicama 2.800 kvadrat u starogradnji? Nema vise razlike izmedju Ze i Sa...Ovo su bas previsoke cijene. Ali sigurno se formiraju prema dijaspori, ksd skontam i ja da sam privatnik, tako bi radio...svako gleda svoj interes. Ali bez ozbiljnije socijalno-stambene politike, mrka kapa za mlade koji odluce svoj zivot i porodicu formirati u ovom gradu, a i citavoj drzavi...
Grading pravi, Suad Kaknjo.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#61162 Re: Zeničani

Post by gentoo »

Njanjavi wrote: 21/04/2023 14:41 Pa kolko cuh znaju svirat samo srpski cobansko dinaroidni repertoar.
Mozda basket neki da odigraju ? :lol:
belfy

#61163 Re: Zeničani

Post by belfy »

Njanjavi wrote: 21/04/2023 15:59
anex wrote: 21/04/2023 15:06 Jesi li ti ovdje kod mene u mahali? :lol:

Šta im fali?
Pa fali to sto napisah iznad.
Zamisli situaciju da si u nisu recimo na neki srpski praznik i da cak i ne sviras ti vec pustis iz auta ilahiju il neku arapsku pjesmu.
Mislis da ne bi bilo belaja?
A ovi slobodom za bajram pod prozore cetnicke pjesme ko s poslom hopa cupa i jos im naši glupani pare bacaju.
Nikad pameti doc.
pa ko ti brani da tuces? budi ko ti neki srbi...
-Chesterfield-

#61164 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

clio_dci120 wrote: 21/04/2023 12:27 Kakva se ono zgrada pravi u Crkvicama, odmah kod medicinske skole? Ako sam dobro skontao u prolazu, uz sami trotoar, haman ispred med. skole?

Kolega trazi inace sada stan, kaze po Crkvicama 2.800 kvadrat u starogradnji? Nema vise razlike izmedju Ze i Sa...Ovo su bas previsoke cijene. Ali sigurno se formiraju prema dijaspori, ksd skontam i ja da sam privatnik, tako bi radio...svako gleda svoj interes. Ali bez ozbiljnije socijalno-stambene politike, mrka kapa za mlade koji odluce svoj zivot i porodicu formirati u ovom gradu, a i citavoj drzavi...
Šta je ovo sa cijenama? :-)
Ušao na OLX da vidim koliko je otprilike cijena gdje sam ja kupio. Ne znam da li ovi ljudi uspiju prodati ili samo proizvoljno lupe cijenu, pa ako se neko zakači?
Cijene preko 3000 KM po m2.

Nešto ne štima...
Izgleda velika potražnja a mala ponuda.

Ne znam koliko će biti po m2 u ovom dijelu gdje planiraju praviti kod fakulteta?

Da prodam ovaj i kupim tu jer se može bolje izdati zbog blizine fakulteta. :D
Doduše ovaj nisam izdavao jer mi povremeno treba da prespavam...
xPaco1337

#61165 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Svugdje su cijene stanova skocile masovno, moj je 2011 kostao 50k i to je bilo malo vise jer nije bio renoviran. Sad preko 150k se prodaju u mojoj zgradi isti stanovi
clio_dci120

#61166 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

-Chesterfield- wrote: 21/04/2023 23:33

Šta je ovo sa cijenama? :-)
Ušao na OLX da vidim koliko je otprilike cijena gdje sam ja kupio. Ne znam da li ovi ljudi uspiju prodati ili samo proizvoljno lupe cijenu, pa ako se neko zakači?
Cijene preko 3000 KM po m2.

Nešto ne štima...
Izgleda velika potražnja a mala ponuda.

Ne znam koliko će biti po m2 u ovom dijelu gdje planiraju praviti kod fakulteta?

Da prodam ovaj i kupim tu jer se može bolje izdati zbog blizine fakulteta. :D
Doduše ovaj nisam izdavao jer mi povremeno treba da prespavam...
Evo otisao jutros samo saprati auto na onu automatsku praonu na Bristu, kada vidim gore odmah preko puta dzamije zapoceta zgrada. Cini se fina lokacija, ali nisu normalni gdje su je uvalili. Znaci bukvalno ljudima uz same kuce.
Sto se tice rentanja za fakultet, tu sam skeptican, doduse uvijek ce biti studenata, ali sada na cijelom univerzitetu, ukljucujuci studente postdiplomskih sutdija (magistarski i doktorski) od prilike ima 600 studenata. Sto je porazan broj, ako se uzme u obzir da je kada sam ja studirao (druga polovina 2000-ih) samo pravo i ekonomija su brojale cca. 600-700 brucosa...
Mislim da ipak u Zenici cijene kirija ne prate cijenu kvadrata, jer ova cijena kvadrata je skoro sarajevska, ne skoro, nego jeste, a ipak mislim da u Zenici da je ne znam kakav stan, ne mozes uzeti preko 350 maraka kirije.
Na kraju, veliki broj ljudi i u Sarajevu je odustao od podstanarstva, te presao u Visoko, Kiseljak i sl, jer jednostavno ljudi skontali da rade za kiriju.
Samo kako je krenulo, nije normalno, nazalost, dvoje mladih ljudi tesko da moze zasnovati kakav takav normalan zivot.
BlackCaviar

#61167 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Htjeli smo zapad, eto nam zapad. Ide se ka tome da jedan supruznik radi za kiriju/ratu kredita, a drugo da pokrije troskove zivota. Obzirom da je su cijene nenormalno skocile, rijetko ko ce se upustati u kredit, tako da ostane kiriju placati i nemati nista svoje.
-Chesterfield-

#61168 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

clio_dci120 wrote: 22/04/2023 09:29
Mislim da ipak u Zenici cijene kirija ne prate cijenu kvadrata, jer ova cijena kvadrata je skoro sarajevska, ne skoro, nego jeste, a ipak mislim da u Zenici da je ne znam kakav stan, ne mozes uzeti preko 350 maraka kirije.
Maloprije mi komšija kaže da on plaća 500 KM kirije kćerci u Zenici...
DebelinJoe

#61169 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

Evo otisao jutros samo saprati auto na onu automatsku praonu na Bristu, kada vidim gore odmah preko puta dzamije zapoceta zgrada. Cini se fina lokacija, ali nisu normalni gdje su je uvalili. Znaci bukvalno ljudima uz same kuce.
Sto se tice rentanja za fakultet, tu sam skeptican, doduse uvijek ce biti studenata, ali sada na cijelom univerzitetu, ukljucujuci studente postdiplomskih sutdija (magistarski i doktorski) od prilike ima 600 studenata. Sto je porazan broj, ako se uzme u obzir da je kada sam ja studirao (druga polovina 2000-ih) samo pravo i ekonomija su brojale cca. 600-700 brucosa...
Na kraju, veliki broj ljudi i u Sarajevu je odustao od podstanarstva, te presao u Visoko, Kiseljak i sl, jer jednostavno ljudi skontali da rade za kiriju.
Samo kako je krenulo, nije normalno, nazalost, dvoje mladih ljudi tesko da moze zasnovati kakav takav normalan zivot.
Neki su prešli i u Zenicu. Ja nisam usamljen primjer čovjeka iz Sarajeva koji je preselio u Zenicu, znam dosta ljudi iz raznih sfera, doktora, inžinjera, akademskog osoblja, pa i kriminalaca koji su iz SA preselili u ZE. I vjerujem da će se taj trend nastaviti. Zeničani će odlaziti ka zapadu, a njihovi mjesto će dolaziti ljudi iz Sarajeva, TK, Krajine, srednje Bosne (mjesta tipa Bugojno) i povratnička populacija iz zapadnog dijela RS -a (Doboj, Bosanski Briod, Prnjavor, Kozarac, Čelinac, BL) koja Zenicu koja vidi kao nekakav geografski centar kome teže.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#61170 Re: Zeničani

Post by gentoo »

DebelinJoe wrote: 22/04/2023 12:07 Zeničani će odlaziti ka zapadu, a njihovi mjesto će dolaziti ljudi iz Sarajeva, TK, Krajine, srednje Bosne (mjesta tipa Bugojno) i povratnička populacija iz zapadnog dijela RS -a (Doboj, Bosanski Briod, Prnjavor, Kozarac, Čelinac, BL) koja Zenicu koja vidi kao nekakav geografski centar kome teže.
Zenica je tolika rupa da je vjerujem svaka ova sredina (osim povrsinski) zanimljivija od Zenice. E cuj iz krajine nego da dodje u Zenicu kao centar neceg' :lol:

Iz Sarajeva u Zenicu istina dolaze i doktori i ljudi koji rade u BH Telecomu, Elektroprivredi.. Ali znas zasto ? Zato sto su ih uvalili tu za pocetak i cekaju pogodan trenutak da dobiju "premjestaj" u "maticnu poslovnicu". Sve ostalo je na nivou "svjetskog cuda" da neko u Sarajevu ne moze naci posao ali u Zenici moze. Ja sam i dalje 50/50 misljenja da si ti neki Fudin bot na zadatku hvaljenja perspektive Zenice i dalje ne mogu da vjerujem da su ti cak i kifle u Zenici bolje :lol:
Throttle

#61171 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Cijene kvadrata u Zenici nisu ni blizu sarajevskim...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61172 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Sta se ono gradi ispod Bajrine zgrade?
Bosanski_pastuh

#61173 Re: Zeničani

Post by Bosanski_pastuh »

Njanjavi wrote: 21/04/2023 16:40 Ko kaze da nije problem?
Problem je itekako.
Posebno je velik problem ta prekodrinsko cetaljska muzika koja je kao upakovana u satro urbani fazon.
Tipa ovi kvazirepercici i te psy op udbaske mentalne trovacine.
Na perfidniji nacin upakovana prica o glorifikaciji velke srbije i njihove satro zajebanosti.
Ne kontam odakle ti ideja da nije problem i to al hajd.
Mozda te vrjedja prefix cetnicka?
Halali al ako lici na govno i smrdi ko govno, cokolada nije garant.
Problem je sve sto je cetnicko, ustasko, balijsko iliti nacionalisticko, jer to je otrov ove drzave. Nije problem ono sto je bosnjacko, hrvatsko, srpsko, bilo koje druge nacije ili prije svega bosanskohercegovacko, jer to je nesto sasvim normalno. Valjda nekad ljudi skontaju da je dosta primitivizma.
Casual's

#61174 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 18:33 Sta se ono gradi ispod Bajrine zgrade?
Zemljište je od Hife, govorilo se o pumpi. Sudeći po konstrukciji hala/garaža
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61175 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Casual's wrote: 22/04/2023 18:38
_BataZiv_0809 wrote: 22/04/2023 18:33 Sta se ono gradi ispod Bajrine zgrade?
Zemljište je od Hife, govorilo se o pumpi. Sudeći po konstrukciji hala/garaža
Crna ili zuta Hifa?
Post Reply