Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#61101 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Čitalac wrote:Nego, ima li ikakvih ozbiljnih reakcija na operacije oko Damaska u vreme primirja? Da li to što Turska (ostale ne spominjem jer su nestali iz čitavog procesa) ne reaguje znači da smatra pobunjenike teroristima i legitimnom metom?
Izgleda da je tako... Stiče se utisak da je Turska odlučila da okonča haos na svojim granicama što prije. I po cijenu katul-fermana za sopstvene dojučerašnje favorite.

Fidanov narativ (ako je tačan, a vrlo sam uvjeren da jeste) to potvrđuje.
Challenger__

#61102 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:I da, dolina Barade jeste još u rukama terorista koji su danas ubili i generala koji je na radost stanovnika te doline pokušao da vrati ta sela pod ustavno pravni poredak Sirijske Arapske Republike...
Krokodajl, molim te... Skoro sam došao kući i vidim oprečne info oko ubistva generala. Da li možemo reći da je izvjesno da su ga teroristi ubili?
Krokodajl

#61103 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Challenger__ wrote:
Krokodajl wrote:I da, dolina Barade jeste još u rukama terorista koji su danas ubili i generala koji je na radost stanovnika te doline pokušao da vrati ta sela pod ustavno pravni poredak Sirijske Arapske Republike...
Krokodajl, molim te... Skoro sam došao kući i vidim oprečne info oko ubistva generala. Da li možemo reći da je izvjesno da su ga teroristi ubili?
Ne isključujem mogućnost da je to uradio Hezbollah jer je hitac snajperom pa je mogao da uradi bilo ko, istina je da Hezbollahu nije u interesu primirje oni bi se šorali, međutim pobunjenici imaju taj opus moderandi, vidjeli smo u Darai bezbroj primjera gdje su ljudi nestajali bez traga ili ubijani bombama jer su radili na primirjima sa vladom.

Problem u dolini Barade je jer pobunjenici imaju nekoliko grupa i ne mogu se dogovoriti, nemaju jedinstven stav, druga stvar je tamo ima dosta boraca koji nisu iz doline Barada, i koji rade na svoju ruku, FSA je imala dogovor sa SAA oko vodovoda, Al Nusra je ta koja je zatrovala vodu i postavila vojnu bazu tamo, SAA je nekoliko puta sklapala dogovor sa FSA i Al Nusra bi izdala saopćenje da ne prihvataju primirje, oni svale na Hezbollah.

Sve indicije govore da Al Nusra jeste ta, ali ja ne bi me iznenadilo ni da je Hezbollah to uradio, iako su šanse za to male, prvo jer kako znaju gdje se nalazi osim ako nemaju operativce u selu, druga stvar time bi rizikovali živote servisera i ljudi koji su ušli u selo da poprave vodovod.
Kikibombona

#61104 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:- Hakan Fidan (šef MIT-a) sirijskoj "opoziciji":

Image
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Mogu mislti sta sada konta vjerna pro-dizhad ekipa, od Udrcha pa nadalje... dosta ih se izredalo... :-D :izet:

Udrch: 'Hanano je velicine Sarajeva, nema sanse da rezim ikada zauzme ovaj kvart, kamoli sta vise'.
Udrch: 'Nusra ce osloboditi Siriju'.

Kakvih je sve izjava bilo. Ko je mogao zamisliti da ce Turci dogovoriti predaju Alepa i da ce sa Rusima trgovati oko sirijskih dzihadista!???

Nevidjeno.

Asadovci onanisu po jadnicima u Damasku, a Hakan Fidan kaze 'sutite i trpite da vam ne bi mater jebali'. :D

Samo karaj brate Hakane, ne vadi. Zasluzili su gmizavci. Neka opet bombarduju Sejh Maksud da si malo olaksaju tegobu.
Challenger__

#61105 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:
Challenger__ wrote:
Ne isključujem mogućnost da je to uradio Hezbollah jer je hitac snajperom pa je mogao da uradi bilo ko, istina je da Hezbollahu nije u interesu primirje oni bi se šorali, međutim pobunjenici imaju taj opus moderandi, vidjeli smo u Darai bezbroj primjera gdje su ljudi nestajali bez traga ili ubijani bombama jer su radili na primirjima sa vladom.

Problem u dolini Barade je jer pobunjenici imaju nekoliko grupa i ne mogu se dogovoriti, nemaju jedinstven stav, druga stvar je tamo ima dosta boraca koji nisu iz doline Barada, i koji rade na svoju ruku, FSA je imala dogovor sa SAA oko vodovoda, Al Nusra je ta koja je zatrovala vodu i postavila vojnu bazu tamo, SAA je nekoliko puta sklapala dogovor sa FSA i Al Nusra bi izdala saopćenje da ne prihvataju primirje, oni svale na Hezbollah.

Sve indicije govore da Al Nusra jeste ta, ali ja ne bi me iznenadilo ni da je Hezbollah to uradio, iako su šanse za to male, prvo jer kako znaju gdje se nalazi osim ako nemaju operativce u selu, druga stvar time bi rizikovali živote servisera i ljudi koji su ušli u selo da poprave vodovod.

I meni sve miriše na Nusru ili ove sa strane koji su većina i koji dave lokalno stanovništvo, ali rekoh da priupitam, možda mi je nešto promaklo...

:thumbup:

Hvala drug
Challenger__

#61106 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:- Hakan Fidan (šef MIT-a) sirijskoj "opoziciji":

Image
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Mogu mislti sta sada konta vjerna pro-dizhad ekipa, od Udrcha pa nadalje... dosta ih se izredalo... :-D :izet:

Udrch: 'Hanano je velicine Sarajeva, nema sanse da rezim ikada zauzme ovaj kvart, kamoli sta vise'.
Udrch: 'Nusra ce osloboditi Siriju'.

Kakvih je sve izjava bilo. Ko je mogao zamisliti da ce Turci dogovoriti predaju Alepa i da ce sa Rusima trgovati oko sirijskih dzihadista!???

Nevidjeno.

Asadovci onanisu po jadnicima u Damasku, a Hakan Fidan kaze 'sutite i trpite da vam ne bi mater jebali'. :D

Samo karaj brate Hakane, ne vadi. Zasluzili su gmizavci. Neka opet bombarduju Sejh Maksud da si malo olaksaju tegobu.
Bilo je gužve oko Alepa, dvije gadne ofanzive. Kada su propale, sve je bilo izvjesno: reintegracija čitavog grada bez turske podrške (kasnije) ili sa turskom podrškom (ranije).

Što se tiče promašenih anticipacija pomenutih forumaša (a sve su pogriješili, ne postoji ama baš ništa da su tačno predvidjeli, pogodili; oni su korisni samo kao puzdani markeri anti-istine), to je posljedica njihovog emotivnog pristupa materiji koje u sebi nije sadržavalo ni trunku racionalnog pristupa... Uzalud naracija bivšeg predsjednika Gula koji je oponirao antisirijskom pristupu, uzalud davanje za pravo rahmetli Butiju jednog Fethullaha Gulena (upravo!), uzalud moje hirurški precizne ocjene i predviđanja ( 8-) ), oni su se kao vjerni vazali držali aktuelnog kursa svoga "sultana" i ispali notorni amateri, bilmezi...
Challenger__

#61107 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Ne možeš im ni zamjeriti. Njihovi limiti su kolosalni. U jednom su korisni: sve je suprotno od onoga što pišu.

______
Čitalac

#61108 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Turska vojska je saopštila da je od početka dejstava u Siriji (avgust 2016) "neutralisala najmanje 2.085 militanata", od čega 1.775 pripadnika Isila i 310 pripadnika PKK-PYD.
Kikibombona

#61109 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Ne možeš im ni zamjeriti. Njihovi limiti su kolosalni. U jednom su korisni: sve je suprotno od onoga što pišu.

______
A zipa ovo, 50 turskih vojnika dalo otkaz/dezertiralo nakon sto su otkrili da tzv. FSA prodaje oruzje koje su im dostavili! :lol: :lol:

https://pbs.twimg.com/media/C2KCsoLXcAEGvaD.jpg

Ne zna se ko je veci kreten. Danas ih je ISIL ponovo natamburao. Zato su izgleda Turci preko Rusa zamolili da SAA sa ekipom krene napadati oko al-Baba... Jedino u cemu su Turci istinski dobri je granatiranje. Danas su ponovo masakrirali civile. Da ne postavljam slike izgorenih zena i djece... uzas...

U Dzarbulusu svako malo ubistva, medjusobni obracuni, protesti stanovnistva, samoubilacki napadi... haos... Turci okupili najgori sljam i kriminalce oko sebe. Ne bi me iznenadilo da medjusobno zakuhaju.
SDF, YPG, YPJ recruitment poster in #Shahba region for Arabs in Arabic. It says:

If not you, then who?

If not now, when?

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61110 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

meni je fascinantno kako pamtite sto je ko napisao prije 2-3 godine

jbg jedno je istina...previse su se oslanjali na emocije u strategiji i komuniciranju sto jes jes
Challenger__

#61111 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:meni je fascinantno kako pamtite sto je ko napisao prije 2-3 godine
Prije 4-5 godina. 4-5... 8-)
jbg jedno je istina...previse su se oslanjali na emocije u strategiji i komuniciranju sto jes jes
Wishfull thinking. Takvih je ogromna većina upisa na PDF politika. Pogledaj samo one na američkim izborima. Još uvijek pričaju sami sa sobom...
sumirprimus

#61112 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

pa ovo bi trebala bitrszonoda i eventualno ventil ...
nije valjda da neko ovde ozibljno radi???
da ima neke kinte od ovog?
znam znam sax.kako ba on je najveci emotivac ovde.ono su emocije, brale nema onde love.
sarajevoxxxx

#61113 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Isil nastavio napredovati u Deir ez-Zouru gdje je zauzeo nekoliko vojnih tačaka na brdu Terdeh sa kojeg se vidi vojni aerodrom, te zarobio nekoliko režimskih vojnika, a ukupno 20 ih je poginulo u današnjem Isilovom silovitom napadu. Borci Isila trenutno se nalaze 2 kilometra od vojnog aerodroma u Deir Ez-Zouru.

- Wadi Berade - Video: Izvorište El-Fidžeh koje je režim nakon današnjeg bombardovanja još više oštetio. Na snimku se vide vozila i mašine koje su trebale pomoći prilikom sanacije izvorišta a koja je režim spalio u današnjem raketiranju.

djes_ba

#61114 Re: Sirija vol. 2

Post by djes_ba »

Challenger__ wrote:
Nisam upratio ovaj dio, koji General je zijanio malo pojašnjenje,hvala
Krokodajl

#61115 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

djes_ba wrote:
Challenger__ wrote:
Nisam upratio ovaj dio, koji General je zijanio malo pojašnjenje,hvala
Evo http://forum.klix.ba/sirija-vol-2-t139648s61275.html

@sarajevoxxxx je o tome pisao prvi negdje na pola stranice.

Penzionisani General Ahmed al Gadban, bio je pregovarač pobunjenika sa vladom, ima kontakte na obje strane pa je idealna osoba za to, danas ubijen snajperskim hicem u selu Ejn al Fidža.

Što se tiče ovog današnjeg napada, voda je stigla u Damask, koliko je ovaj napad utjecao na to, vjerujem nimalo jer već bi se čulo nešto da pumpa ne radi, a ova vozila čija su nemam pojma, pumpu su sa kamionima, bagerima i dizalicama popravili radnici gradskog vodovoda Damask i Elektrodistribucije Damask, koji su se potom vratili u grad, čije su ove Toyote i za šta služe ne znam, za popravku 100% ne.

Nego, priča se da je rezultat sastanka Halifa - Rusi taj da će Rusi u Libiji izgraditi vojnu luku !?
Last edited by Krokodajl on 15/01/2017 01:18, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#61116 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

djes_ba wrote: Nisam upratio ovaj dio, koji General je zijanio malo pojašnjenje,hvala
General u penziji Ahmed Gadban. Omiljen među građanima Wadi Berade, a imenovan je od strane visokih režimskih zvaničnika iz Damaska da bude posrednik u pregovorima a danas je preuzeo i komandovanje nad režimskim jedinicima koje su trebale osiguravati popravku izvorišta. Prije dva dana sklopljen je sporazum kojim borci opozicije ostaju u Wadi Berade, režimska zastava na zgradi kod izvorišta, a 40 režimskih civilnih policajaca je trebalo ostati u gradu. Opozicija se složila, Hezbollah je po pisanjima portala opozicije bio jedini protiv sporazuma.Jučer je sa njihovih položaja direktno pogođeno jedna od vozila delegacije koja je ušla u grad.

General je ubijen na vojnom punktu Dejr Mukrineh nekoliko kilometara od Wadi Beradeh nakon što je došao sa sastanka i završio sa pregovorima sa opozicijom. Prvo je ranjen, a potom je preminuo u bolnici u Damasku.
Challenger__

#61117 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Eto, đes_ba, Krokodajl je bio brži: penzionisani general Ahmed Al Gadan koji je probao isposlovati dogovor između vlade i lokalnog stanovništva. Po svemu sudeći ubili su ga stranci (teroristi) nadomak naselja Wadi Barada koji nisu željeli sporazum.
Krokodajl

#61118 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Što se Palmire tiče, Sirijska vojska je danas pokrenula napad iz pravca sela Tijas kod T-4 baze, zauzeto je nekoliko položaja u pravcu sjeveroistok.

Sirijska vojska će koristiti drugačiju taktiku za razliku od prošle godine, ovaj put neće ići direktno na Palmiru već prvo na naftna polja sjeverno od Palmire, prvi cilj je Džizal naftno polje a onda i Mahir i Šaer, tako da će Palmiri prići sa sjevera.

Navodno će Tigar voditi operaciju SAA iz pravca Kuveirsa, drugi dan zaredom pristižu pojačanja tamo... Al Bab - Deir Hafir dakle sjever - istok, to su pravci napada. dokle će se ići, to zavisi od zelenog stola.

A da to ima smisla govori i podatak da u posjeti visoke vojne delegacije Homsu nekidan nije bio Tigar, koji se vjerovatno i sada nalazi u Alepu, iako je trebao već biti u Homsu gdje mu se jedan dio jedinica nalazi, Tigrovi su danas sa Republikanskom Gardom i napali iz Tijasa.

I da, komandosi 5. Korpusa su isto pristigli u Tijas, riječ je o manjoj grupi operativaca kojima je to obuka, glavnina snaga se nalazi u pozadini na obuci, u Maju ćemo vidjeti kakav će rezultat imati ovaj projekat nazvan "5. Korpus".

Eh i da još odgovorim na pitanje od ranije vezano za "Sirijski Hezbolah", istina je da postoji Sirijski Hezbolah, u početku rata su postojali isključivo u većinski Šiitskim naseljima, tipa enklave Fua/Kefraja, Nubl/Zahra, danas ih ima svugdje, u velikom dijelu slučajeva uopće nisu sastavljeni od šiita, tipa Deir ez Zor a o čemu sam pisao prije nekoliko dana.
sarajevoxxxx

#61119 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Slika ispod je tekst u kojem je osuda likvidacije i izraz saučešća poginulom generalu šehidu Ahmed Al Gadbanu kojeg su potpisale sve organizacije unutar grada Wadi Berade, između ostalog: lokalno vijeće grada, medijski centar Wadi Berade, medincinska ustanova, civilna zaštita, kao i humanitarne organizacije iz grada Wadi Berade.

Image
Last edited by sarajevoxxxx on 15/01/2017 01:38, edited 1 time in total.
Challenger__

#61120 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

"Sirija kao katalizator..."

U tekstu pod nazivom "Turska uhvaćena u začaranom sirijskom krugu donosi rat i teror kući", autor iznosi vrlo sveobuhvatna zapažanja o krajnje delikatnoj poziciji u kojoj se Turska našla nakon svoje katastrofalne politike u odnosu na Siriju.

Image

Ne samo da je izgubila sve prijatelje u svom okruženju, nego je uz Kurde, dobila vrlo moćne vanjske neprijatelje. Ni tu nije kraj. Neprijatelji vladajućim figurama u Ankari su postali i brojni Turci koji su podržavali sirijsku opoziciju i "Islamsku državu" a protiv kojih se Ankara danas okrenula...

:arrow: LINK

Prije 4, 5 godina sam Tursku nazvao "Jugoslavijom na Bosforu". Bog mi je svjedok, ne želim im ništa loše, naprotiv! Ali, oni su u tako lošem "predinfarktnom" stanju da će dobro biti - ne da ostanu bez dijela teritorije - dobro će proći ako uopšte sačuvaju državu.

Turska perspektiva danas je neizvjesnija od perspektive kakve-takve sirijske države.
sarajevoxxxx

#61121 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Prije dvije ili tri godine ovdje na forumu sam pisao za tursku politiku ''šta ima dobro u tome što posmatraju ovo silno nasilje a ne reaguju''. Bilo je to onda kada su fašisti iz Hezbollaha i velike kukavice, napadale one dvije turkmenske enklave Zara i Husn u okolini Homsa. Toliko nasilja se Turskoj desilo ispred njihovih očiju a niti jedan PVO sistem nisu poslali opoziciji, niti jednu ozbiljnu vojnu operaciju nisu izveli.Kada izvršip vojnu intervenciju i najveći neprijatelj te poštuje, kako sada Rusiju svi moraju slušati željeli to ili ne, a Turska je toliko javog mnijenja imala iza sebe, mogla je šta je htijela. Umjesto toga dopustili su toliko nasilje, mislim halo, zar stvarni treba biti pametan pa skontati da država koja ima 900 kilometara granice sa Isilom da je to dobro. Sama ta činjenica je poseban užas, ništa dalje od toga.

Osnovni problem i Turske i Sirije je nepostojanje morala, što su kao društvo zatucani, što je za njih ljudski život tek puki broj. Imam utisak kao da smatraju normalnim s vremena na vrijeme pobiti stotinu ili hiljadu ljudi. I vrlo bitno, da sve ovo što Turska radi ne nailazi na osudu od drugih muslimana u svijetu. Zašto šute? Otkud im pravo? Prije svega ulema, intelektualci koji trebaju biti lučonoše muslimanskog duhovnog bića, svi oni su nijemi i pustili su niz vodu hiljade običnih Turaka. Prodao im Erdogan foru kao i onomad Asad, to su teroristi tačka. Mislim, na tursoj diktaturi se najbolje vidi koliko je sve to besmisleno i kolika je to laž sve vezano za teroriste i terorizam. Oni postoje, opasnost uvijek postoji, ne govorim o realnoj opasnosti, već o lovu na vještice, o tome kako ljudi koji su čitav život posvetili sufizmu, ili su sekularisti, ili su bili poštovaoci lika i djela sirijskog umjerenog alima Ramadana Butija, kako su preko noći završili u turskim zatvorima.

Kako je samo Asadu bio olakšan posao sa sirijskom opozicijom sa islamistima ili običnim narodom. Poruka ovoga što Erdogan radi je ''teroristi su svi ljudi, samo zavisi kakvo mišljenje imaš o svom predsjedniku''. Kome je Asadovo ganjanje vještica bilo sasvim normalno, eto mu prilike da i Erdogana podržava u njegovom pohodu na ljudske slobode. Naravno ako ima trun principijelnosti.
sarajevoxxxx

#61122 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

WADI BARADA NEGOTIATION OFFICIAL ASSASSINATED IN AIN AL-FIJEH AMID CONTINUED CEASEFIRE VIOLATIONS

https://www.facebook.com/Wadi.Barada/

Maintenance teams entered Ain Al-Fijeh along with a negotiation official representing the people of Wadi Barada on 14 January 2017. However, this official, retired Major-General Ahmad Al-Ghadban, was assassinated this evening in Deir Qanoun, while accompanying the maintenance teams. The regime continued its military attack on Wadi Barada, in violation of the ceasefire.
The maintenance teams entered Wadi Barada this afternoon. However, the regime has resumed its fierce attacks on the remaining areas of Basimah village, as well as other areas in Wadi Barada using tanks, mortar, and heavy weaponry.
The maintenance teams entered Ain Al-Fijeh with Major General Al-Ghadban and the negotiation committee. The teams were supposed to resume their repair of Ain Al-Fijeh Spring today. However, the regime's attack resulted in them suspending their work and fleeing.
It is worth mentioning that the regime has now breached the agreement for the third day in a row. This seems to indicate a division between Turkey and Russia, who are reported to be in favour of the continuation of the ceasefire, on the one hand and Iran, Hezbollah, and the regime, who want to continue military action, on the other.
The assassination of Al-Ghadban today came immediately after he was officially appointed to oversee the implementation of the agreement in Wadi Barada. If the agreement is implemented that would mean an end to the military action taken by the regime and its allies in the area.

rajv0sa

#61123 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

Čuj fašisti, to zbog ratovanja sa izraelćanima pretpostavljam :mrgreen:
rajv0sa

#61124 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

sarajevoxxxx wrote:Prije dvije ili tri godine ovdje na forumu sam pisao za tursku politiku ''šta ima dobro u tome što posmatraju ovo silno nasilje a ne reaguju''. Bilo je to onda kada su fašisti iz Hezbollaha i velike kukavice, napadale one dvije turkmenske enklave Zara i Husn u okolini Homsa. Toliko nasilja se Turskoj desilo ispred njihovih očiju a niti jedan PVO sistem nisu poslali opoziciji, niti jednu ozbiljnu vojnu operaciju nisu izveli.Kada izvršip vojnu intervenciju i najveći neprijatelj te poštuje, kako sada Rusiju svi moraju slušati željeli to ili ne, a Turska je toliko javog mnijenja imala iza sebe, mogla je šta je htijela. Umjesto toga dopustili su toliko nasilje, mislim halo, zar stvarni treba biti pametan pa skontati da država koja ima 900 kilometara granice sa Isilom da je to dobro. Sama ta činjenica je poseban užas, ništa dalje od toga.

Osnovni problem i Turske i Sirije je nepostojanje morala, što su kao društvo zatucani, što je za njih ljudski život tek puki broj. Imam utisak kao da smatraju normalnim s vremena na vrijeme pobiti stotinu ili hiljadu ljudi. I vrlo bitno, da sve ovo što Turska radi ne nailazi na osudu od drugih muslimana u svijetu. Zašto šute? Otkud im pravo? Prije svega ulema, intelektualci koji trebaju biti lučonoše muslimanskog duhovnog bića, svi oni su nijemi i pustili su niz vodu hiljade običnih Turaka. Prodao im Erdogan foru kao i onomad Asad, to su teroristi tačka. Mislim, na tursoj diktaturi se najbolje vidi koliko je sve to besmisleno i kolika je to laž sve vezano za teroriste i terorizam. Oni postoje, opasnost uvijek postoji, ne govorim o realnoj opasnosti, već o lovu na vještice, o tome kako ljudi koji su čitav život posvetili sufizmu, ili su sekularisti, ili su bili poštovaoci lika i djela sirijskog umjerenog alima Ramadana Butija, kako su preko noći završili u turskim zatvorima.

Kako je samo Asadu bio olakšan posao sa sirijskom opozicijom sa islamistima ili običnim narodom. Poruka ovoga što Erdogan radi je ''teroristi su svi ljudi, samo zavisi kakvo mišljenje imaš o svom predsjedniku''. Kome je Asadovo ganjanje vještica bilo sasvim normalno, eto mu prilike da i Erdogana podržava u njegovom pohodu na ljudske slobode. Naravno ako ima trun principijelnosti.

:mrgreen:
Challenger__

#61125 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Prije svih ovih dešavanja Turska je imala velki ekonomski rast, bila je pankontinentalna sila u ekonomskoj, kulturnoj i političkoj ekspanziji, dok je istovremeno iznutra bila vrlo skladno društvo u kojem puzeća dekemalizacija nije značajno percipirana kao bitan problem kod sekularnog dijela društva.

Image

- Tadašnji vrh AKP (iz koga su danas eliminisani mnogi njegovi osnivači, prije svega oni koji su oponirali antisirijskoj politici dvojca Davutoglu-Erdogan, kao bivši predsjednik Abdullah Gul) se pozicionirao kao faktor koji je u stanju da paraleno sprovodi dva prividno dijametralno suprotna procesa: sa jedne strane da kroz puzeću dekemalizaciju nanovo legitimizira islamsko naslijeđe kroz obzirnu i evulutivnu formu a sa druge da istovremenu bude čuvar sekularne Turske. Postupnim vraćanjem islamskog naslijeđa a istovremenim očuvanjem sekularne republike su uspostavili jednu novu i vrlo kvalitetnu post-kemalističku dinamičnu paradigmu.

Tako je bilo sve do tzv. "arapskog" nazovi-proljeća i turskog covert ulaska u Siriju...

Image

- Danas, pet i po godina poslije, tursko društvo nikada nije bilo podjeljenije niti nezadovoljnije. Nezadovoljni su sekularisti, nezadovoljni su islamisti. Nezadovoljni su oni koji su prozapadno orijentisani, nezadovoljni su Kurdi, koji su kroz HDP probali da pronađu alternativu PKK i Odžalanu. Sekularisti, islamisti, suniti, alaviti, Turci, Kurdi, oni koji su za ovakav kurs i oni koji su protiv ovog kursa, koji su nezadovoljni, koji su Erdoganu i Jildirimu poslali jaku poruku ubistvom ruskog ambasadora.

- Listi nezadovoljnih treba dodati pozamašan spisak onih iz vana koji su nezadovoljni turskom politikom koja je posljednjih 5,6 godina samo proizvodila neprijatelje.

Tursko društvo je duboko podjeljeno i nezadovoljno, a kada se tome doda činjenica da turska država ima brojne vanjske neprijatelje, onda je to vrlo opasna stvar, danas i ovdje.
Last edited by Challenger__ on 15/01/2017 02:47, edited 1 time in total.
Locked