CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tnt-tunja

#6101 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Imam jedan problem sa pošiljkom sa Gearbesta, u pitanju je nekih 5,6 maski za mobilni telefon.

Na Posta.ba i na 17track.net nikakvih informacija nema, čak ni stranici pošte nl.

Javim se Gearbesta oni mi pošalju stranicu na kojoj mogu provjeriti shipping Code i piše da je u Bosni još 31.12. došlo na carinu.

Broj za praćenje je UD170442904NL, a stranica na kojoj se pojavljuju podatci je http://www.sky56.cn/english/track/index

Nije mi nikako jasno, pošiljka još uvijek nije došla, u pošti u Lukavcu i Tuzli nemaju detaljnijih informacija. Da li se imam gdje obratiti da mi potvrde dolazak pošiljke u državu?
Mehemed
Vozim: automobil

#6102 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

tnt-tunja wrote: Broj za praćenje je UD170442904NL, a stranica na kojoj se pojavljuju podatci je http://www.sky56.cn/english/track/index
Taj tracking nije registrovani, nije međunarodni tracking broj i nije bitan uopšte, nije relevantan, to što piše na njemu ništa ne znači i u 99.9% slučajeva nije tačno, jer je to samo nagađanje, pa nekada potrefe, "i čorava koka ubode neko zrno", tako da ti preostaje samo da čekaš jer nisi doplatio/la za pravi registrovani tracking broj i zbog toga ne možeš ništa, ne možeš se nikome obratiti jer nemaš međunarodni pisani trag svoje pošiljke.

Image
tnt-tunja

#6103 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Pretpostavljao sam
Hvala ti
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6104 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Posti se ne moze obratiti sve dok kod za pracenje ne bude prikazan na njihovoj stranici.

Nemojte vjerovati toliko kinezima i njihovim brojevima za praćenje. Ukoliko nije međunarodni, odnosno ako se ne može pratiti na posta.ba stranici, onda taj broj nije relevantan.
TRANCE

#6105 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

Joj jesu ljudi dosadni više s brojevima za praćenje i što im se ne prikazuje. Evo koji su jedino validni brojevi:

Cyxxxxxxxxxyy - paketi iznad 2 kg
Eyxxxxxxxxxyy - EMS brza pošta
Myxxxxxxxxxyy - M vreća s knjigama
Ryxxxxxxxxxyy - registrovane (preporučene) pošiljke ispod 2 kg
Vyxxxxxxxxxyy - vrijednosne osigurane pošiljke

gdje su "y" slova, a "x" brojevi.
Možda bi se još mogli pratiti i brojevi koji počinju s H (e-commerce pošiljke), L (obične pošiljke s tracking brojem) i Q (poslovna pošta), međutim za to nisam siguran, jer nisam imao iskustva s tim brojevima još.
Sve ostalo što počinje s U, B i raznim drugim slovima ili nema navedeni format (više ili manje cifri i slova) se može pratiti samo dok ne napusti državu pošiljaoca (npr. Kinu), ali ne i prilikom tranzita (dok je u npr. Njemačkoj) niti prilikom uručenja (kad stigne u BiH).
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6106 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Jbg sad vec 2 dana ovako stoji.. niti paketa, niti koverte niti poziva. Garant carinik trazi na PIK-u iste patike da zamjeni sa original :mrgreen:

Image
freelancerBIH

#6107 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

Hoces ti narucivat auto :D :D :lol: Salim se pricekaj jos koji dan, ovih dana se ceka ~ 3-5 dana na carini dok ga obrade, kod tebe je do petka vjerovatno...

P.S. Jel neko nekad narucivao nesto iz Grcke ljudi ?

09.01.2019 03:14:00 Greece GRATHA - ATHENS AIR MAIL UNIT (AMU) Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ

Zna li neko mozda koliko treba dok stigne posiljka iz Atine za Sarajevo?
_Reds_

#6108 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

Zna li ko sta raditi sa nesipravnim telefon, kako ga vratiti u Kinu ?
freelancerBIH

#6109 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

_Reds_ wrote:Zna li ko sta raditi sa nesipravnim telefon, kako ga vratiti u Kinu ?
Kontaktiraj prvo prodavaca... Vidi neka ti isprinta onaj papir sa povratnom adresom za sekniranje, i ako se dogovoris onda u postu i vidi koliko ce te kostat da posaljes nazad...
Hajlac

#6110 Re: CARINA U BiH

Post by Hajlac »

Joj jesu ljudi dosadni više s brojevima za praćenje i što im se ne prikazuje. Evo koji su jedino validni brojevi:

Kakva su vasa iskustva s (ne)dostavljanjem na adresu ovih vecih/tezih paketa koji zavrse na Zeljeznickoj?

Da li IKAD zaista dostave na adresu ili i vama samo ceduljice po lokalnom postaru posalju za preuzimanje tamo?

A AFAIK, placeni su od strane maticnog postanskog servisa koji dostavi do BiH, poput USPS-a, DHL-a, Royal Maila itd..
_Reds_

#6111 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

freelancerBIH wrote:
_Reds_ wrote:Zna li ko sta raditi sa nesipravnim telefon, kako ga vratiti u Kinu ?
Kontaktiraj prvo prodavaca... Vidi neka ti isprinta onaj papir sa povratnom adresom za sekniranje, i ako se dogovoris onda u postu i vidi koliko ce te kostat da posaljes nazad...
Ma ok, poslao je on meni to, nego u posti kazu ne moze se slati nista sto ima baterija. I sada ne znam šta raditi.
freelancerBIH

#6112 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

05.01.2019 09:41:00 Singapore SGSINN - SINGAPORE Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
09.01.2019 14:39:46 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ

Odavno mi nista brze nije stiglo sa Alija, za 4 dana :bih: :bih:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6113 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Hajlac wrote: Kakva su vasa iskustva s (ne)dostavljanjem na adresu ovih vecih/tezih paketa koji zavrse na Zeljeznickoj?

Da li IKAD zaista dostave na adresu ili i vama samo ceduljice po lokalnom postaru posalju za preuzimanje tamo?

A AFAIK, placeni su od strane maticnog postanskog servisa koji dostavi do BiH, poput USPS-a, DHL-a, Royal Maila itd..
Imamo temu o tome sta-da-radim-sa-postarom-t152216.html

Generalno pakete ne dostavljaju nikada. Samo što raja kod nas ne zna da pošilku pošta okarakteriše kao pismo do 1kg i 200-300 (1,3kg) grama ja mislim. Sve preko toga u poštanskom saobraćaju ide kao paket. Ispod te težine, ide kao pismo (iako je okom vidljivo da je paket u pitanju), ali kako sam i naveo, postoje drugačije kategorizacije.

Kako je navedeno na toj temi, poštari nažalost ne rade, pa ne žele da dostavljaju iako je pošiljka okarakterisana kao pismo i lakša od 1kg.
TRANCE

#6114 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

Hajlac wrote:

Kakva su vasa iskustva s (ne)dostavljanjem na adresu ovih vecih/tezih paketa koji zavrse na Zeljeznickoj?

Meni dostave uvijek na vrata i pakete od 10-ak kila, to su ovi što počinju s "C" tracking brojem. U pitanju je zgrada na Grbavici u Sa. Jedino što znaju u statusu za praćenje staviti "propušteno uručenje - pokušat će se narednog dana" iako nisu ni dolazili taj dan, međutim naredni dan obično dostave. Ako je 9,50 KM bio carinski pregled paketa, obično ostavim i ono pola marke što su mi donijeli na vrata, pa možda je do toga :lol:
I te pakete dostavlja posebna služba BH Pošte, da neko ne napadne lokalnog poštara što mu nije ponio paket od 10 kg :mrgreen:
gentoo

#6115 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Ljudi koga da zovem za zaglavljeni paket na carini ili u posti nemam pojma vise gdje.. Od Subote je u SA u Ponedeljak je kao zavrsio sa carinom ( Record item customs information (Inb) ) i poslije ovog nista se ne desava. Kolegi stigao paket u SA u ponedeljak, danas vec u ZE. :-?
xamp

#6116 Re: CARINA U BiH

Post by xamp »

gentoo wrote:Ljudi koga da zovem za zaglavljeni paket na carini ili u posti nemam pojma vise gdje.. Od Subote je u SA u Ponedeljak je kao zavrsio sa carinom ( Record item customs information (Inb) ) i poslije ovog nista se ne desava. Kolegi stigao paket u SA u ponedeljak, danas vec u ZE. :-?
Zvat ce oni tebe.
gentoo

#6117 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

xamp wrote:
gentoo wrote:Ljudi koga da zovem za zaglavljeni paket na carini ili u posti nemam pojma vise gdje.. Od Subote je u SA u Ponedeljak je kao zavrsio sa carinom ( Record item customs information (Inb) ) i poslije ovog nista se ne desava. Kolegi stigao paket u SA u ponedeljak, danas vec u ZE. :-?
Zvat ce oni tebe.

Ma sta me imaju zvati, ima racun (vjerovatno) u paketu.. 112GBP ili oko 230KM. I sto ne zovu evo vec 3 dana :-? . Istice mi vrijeme za povrat ako sta ne bude odgovaralo naj* sam
Pitarrr82

#6118 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

Ma :izet: im se ocigledno, meni na istoj poziciji stoji paketić vrijednosti ispod 50KM tri dana...
Capsicum

#6119 Re: CARINA U BiH

Post by Capsicum »

Zadnje vrijeme se zna otegnuti i do 8 dana. Nema pravila.
gentoo

#6120 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

Ma evo ovo moje je juce skinuto sa carine i vec je u Zenici (danas dostava valjda). 3.1. doslo na SJJ (subota), 5.1. otislo na carinu i eto juce 10.1. sa carine
BadSanta

#6121 Re: CARINA U BiH

Post by BadSanta »

....
channel10

#6122 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Jel to jos nisi dobio patike/cipele?
gentoo

#6123 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

channel10 wrote:

Dobio danas,otisao licno iako je od prekuce u Zenici. Juce kao pokusana dostava a postara u mahali uopste nije bilo..
channel10

#6124 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

gentoo wrote:
channel10 wrote:

Dobio danas,otisao licno iako je od prekuce u Zenici. Juce kao pokusana dostava a postara u mahali uopste nije bilo..
Vidim gore pise da je jos u Sa, pa sam zato pitao. PLatio si onih 8-9KM i to je to ?
gentoo

#6125 Re: CARINA U BiH

Post by gentoo »

3.50 samo..
Post Reply