Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#6101 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

BarbaDue wrote:
Dzontra_Volta wrote:
BarbaDue wrote:Imam dva seta guma ljeto i zima i ne razmišljam. na pravilan način ih skladištim, kad dođe vrijeme sam ih zamjenim i vozdra.
Balansiraš li ih ikad ili si to obavio jednom i to je to?
Jednom sam ih balansirao, nema potrebe svaki put da to radim.
Preporučuje se bar jednom u 20 hiljada km da se izvrši balansiranje, jer se od upotrebe mogu debalansirati (penjanje na trotoare, rupe na cesti i sl mogu uticati na to).
supercali

#6102 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

BarbaDue wrote:
Dzontra_Volta wrote:
BarbaDue wrote:Imam dva seta guma ljeto i zima i ne razmišljam. na pravilan način ih skladištim, kad dođe vrijeme sam ih zamjenim i vozdra.
Balansiraš li ih ikad ili si to obavio jednom i to je to?
Jednom sam ih balansirao, nema potrebe svaki put da to radim.
Svaki put prije stavljanja treba balansirati
NediM17

#6103 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

supercali wrote: Svaki put prije stavljanja treba balansirati
Ljetne mi tek sestu sezonu pocele lagano treskati, dok zimskim ni nakon 6 sezona nije nista falilo. Toliko o tome.

Istina, za sve to vrijeme nikada nisam porefio ozbiljniju udarnu rupu, niti se penjem po ivicnjacima.
DonieBrasco

#6105 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by DonieBrasco »

Sta mislite hoce li i ove zime ove nase sluzbe za odrzavanje cesta, snijeg da "iznenadi" u decembru ? :D
ElRe

#6106 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Alpin A5 195 65 R15 u Makbelu 100 KM/kom na akciji, DOT 2016.
supercali

#6107 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

NediM17 wrote:
supercali wrote: Svaki put prije stavljanja treba balansirati
Ljetne mi tek sestu sezonu pocele lagano treskati, dok zimskim ni nakon 6 sezona nije nista falilo. Toliko o tome.

Istina, za sve to vrijeme nikada nisam porefio ozbiljniju udarnu rupu, niti se penjem po ivicnjacima.
Govorim kako bi trebalo i sta se inace radi
Naravno da ne mora uvijek pobjeci iz balansa da bi balansirao nego kao prevencija
ado-šampion

#6108 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ja sam osim od raznih majstora koji zele da zarade jedino ovdje na forumu cuo da gume treba balansirati kroz vremenske razmake. Ja svakako nemam posebne felge tako da balansiram dva puta godisnje, ali fakat ne vidim potrebu zasto bi se to radilo. Kako moze tocak izgubiti balans kad naletis na rupu, ne kontam? Jedino da teg spadne od siline udarca. :-) Isto tako, kako mogu gume stajati na autu pola godine i ne izgubiti balans, a izgubiti balans kad stoje polozene okomito na betonu? Ako postavis gume i zviznes 150 na autoputu, nista ne trese, zasto bi balansirao gume?

Jednom sam imao ljetne gume sve 4 na kojim sam se vozio jedno 3-4 zime (ne hvalim se time!), jedan par od tih guma sam vozio i ljeti i zimi jedno 6-7 godina, nikad ih nisam skidao nit balansirao, tek nakon seste godine su se upropastile, tj. pocele su tresti.

Ova prica o balansiranju svako pola godine mi lici na onu pricu o punjenju klime svake 2 godine.
Teufik

#6109 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Sve to stoji ado, al kad se vec mijenjaju, nista ti ne skodi i balansiranje uraditi. Nit nesto puno kosta.

Sent from my LG G5 using Tapatalk
ado-šampion

#6110 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Tacno, samo kad uletis u guzve kod vulkanizera, razlika je treba li balansirati ili ne, isto tako ako ne treba balansirati mozes i sam. A drugo, sta je s ljudima koji imaju cjelogodisnje gume, dvaput godisnje ici kod vulkanizera na balansiranje?

Mene zanima, nebitno sad jel kosta ili ne, to je sitnica, na osnovu cega se tvrdi da treba balansirati recimo svake pola godine ili godinu?
direstraits0078

#6111 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

A bas sam kontao koji od ovih novoregistrovanih je memo/golfšes1.ćetiri/dodatinickpoželji. Kad ono test. A u testu tabela. :lol: I tako smo zakljucili o kome se radi...

Kako mu vise dojadi, bogo blagi... :run:
NediM17

#6112 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

ElRe wrote:Alpin A5 195 65 R15 u Makbelu 100 KM/kom na akciji, DOT 2016.
http://makbel.ba/product/19565-r15-mich ... -dot-2015/

Jesi bio licno?

Ja vidim DOT 2015 po toj cijeni, a za DOT 2016 stoji cijena 112KM i rasprodato. :wink:
amar1994

#6113 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

DonieBrasco wrote:Sta mislite hoce li i ove zime ove nase sluzbe za odrzavanje cesta, snijeg da "iznenadi" u decembru ? :D
hoce :lol: :D :D
530i

#6114 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Pošto su naši vulkanizeri mahom osobe sa posebnim potrebama ja ne bih balansirao ako nema potrebe za tim. Prva vožnja na autoputu nakon montaže će sve kazati. Meni se desilo prošle godine da mi ljetne gume tresu, ali tek iznad 120. Čovjek provjeri sve četiri, jedna tražila još 20 grama, druga 5, dvije dobre i riješen problem.
Better Man

#6115 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

ado-šampion wrote:Ja sam osim od raznih majstora koji zele da zarade jedino ovdje na forumu cuo da gume treba balansirati kroz vremenske razmake. Ja svakako nemam posebne felge tako da balansiram dva puta godisnje, ali fakat ne vidim potrebu zasto bi se to radilo. Kako moze tocak izgubiti balans kad naletis na rupu, ne kontam? Jedino da teg spadne od siline udarca. :-) Isto tako, kako mogu gume stajati na autu pola godine i ne izgubiti balans, a izgubiti balans kad stoje polozene okomito na betonu? Ako postavis gume i zviznes 150 na autoputu, nista ne trese, zasto bi balansirao gume?

Jednom sam imao ljetne gume sve 4 na kojim sam se vozio jedno 3-4 zime (ne hvalim se time!), jedan par od tih guma sam vozio i ljeti i zimi jedno 6-7 godina, nikad ih nisam skidao nit balansirao, tek nakon seste godine su se upropastile, tj. pocele su tresti.

Ova prica o balansiranju svako pola godine mi lici na onu pricu o punjenju klime svake 2 godine.
Ja imam dva seta felgi. Alu felge koje su došle na autu i na njima su ljetne i čelične koje sam kupio za zimske gume i uvijek kad mjenjam provjerim balans, jer svaki dan vozim i prelazim nekih 64 kilometra i sigurnost mi je najvažnija. Radi uštede od par maraka ne bih rizikovao svoju sigurnost.
liberouno

#6116 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by liberouno »

Paziš ti, ali neki retard ala Sefić "odranije poznat policiji" sa hiljadama neplaćenih kazni ti u sekundi može sjebat koncepciju :lol:
NediM17

#6117 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Balans i sigurnost nidje veze. A sto Ado kaze kad ga stisnes stoju i po na autoputu odmah ti je jasno koliko je sati, i jesu li u balansu ili ne.
BarbaDue

#6118 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

Teufik wrote:Sve to stoji ado, al kad se vec mijenjaju, nista ti ne skodi i balansiranje uraditi. Nit nesto puno kosta.

Kako ne košta? Ja iman montirane i balansirane gume ljeto i zima na čeličnim i alu felgama, samo ih promjenim kada dođe vrijeme. Da ih skidam i balansiram bila bi glupost a ne osjetim da si imalo izašle iz balansa.
drug_profi

#6119 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Balansiras kad tresu. Ako stavljas gumu na felgu svakako ćeš je balansirati.
Plaćam svakako montažu i demontažu (ne bih se jebavo, da prostite, za tih 15 maraka), pa platim jos 15 tak balansiranja i nove ventile. Nit je kakva pljacka, nit bih ja da se prljam i zajebavam, a i izgubim duplo više vremena.
Better Man

#6120 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

liberouno wrote:Paziš ti, ali neki retard ala Sefić "odranije poznat policiji" sa hiljadama neplaćenih kazni ti u sekundi može sjebat koncepciju :lol:
Zato važi ona zlatna znam kakva je budala za ovim volanom, ali ne znam kakva je za onim drugim. Zato uvijek više pazim kako vozi onaj iza mene kao i onaj ispred mene i onaj ko mi dolazi u susret, kako bih mogao na vrijeme ispravno reagovati proći bez ikakvih posljedica.
Teufik

#6121 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Dobro, hajd, balansirajte u 5 godina, do vas je, vase je auto.

channel10

#6122 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

ado-šampion wrote:Tacno, samo kad uletis u guzve kod vulkanizera, razlika je treba li balansirati ili ne, isto tako ako ne treba balansirati mozes i sam. A drugo, sta je s ljudima koji imaju cjelogodisnje gume, dvaput godisnje ici kod vulkanizera na balansiranje?

Mene zanima, nebitno sad jel kosta ili ne, to je sitnica, na osnovu cega se tvrdi da treba balansirati recimo svake pola godine ili godinu?
Na osnovu iskustva :). Ja imam jedne felge, a osam guma. Mijenjam pred zimu i na proljece i balansiram svaki put. Svaku put na felgama bude odstupanja i to dobrog. Ima i do felgi, ali tvojim nacinom razmisljanja kad se jednom polijepe tegovi, da ne treba vise.

A evo ja ti tvrdim da treba svaki put raditi balans iz svog iskustva.
530i

#6123 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Naravno da će biti odstupanja kad se guma ne vrati na isto mjesto na felgi, i naravno da se uvijek mora balansirati kada su guma skida sa felge i ponovo stavlja, to je logično. Ali govorimo o situaciji kada se guma ne skida sa felge.
channel10

#6124 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

Nemojte me tjerati da ih balansiram i prije mijenjanja pa da sve to snimim :D. A mozda naleti neko ovdje ko ih balansira, a da ima dva seta felgi.
NediM17

#6125 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

530i wrote:Naravno da će biti odstupanja kad se guma ne vrati na isto mjesto na felgi, i naravno da se uvijek mora balansirati kada su guma skida sa felge i ponovo stavlja, to je logično. Ali govorimo o situaciji kada se guma ne skida sa felge.
:thumbup:

Tako je. Zna se desiti ako se dobro poklope felga i guma da cak i ne treba teg, ili treba onaj mali 5g.

Rekoh svoje iskustvo. Zimske za 6 sezona nista, ljetne 6u sezonu krenule treskatati i to vrlo malo.
Post Reply