Ti isto da si bot. Zalosno je kada nisi ni u stanju shvatiti moj argument pa odgovaras na nesto skroz drugo.VjecitiStudent wrote:Toliko je to bitno kad se napokon na vlast dodje, da plodove te ozbiljnosti i infrastrukture upravo uzivamo u Kantonu Sarajevu, sifra "Gras".madner wrote:Fraza. SDP je ozbiljna stranka sa pravom infrastrukturom.VjecitiStudent wrote: Dok nije dosao na ovaj nivo vlasti, SDP je vjerovatno mnogima djelovao kao ozbiljna stranka.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#6101 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- seln
#6102 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno, pratio sam tvoje pisanje u zadnjih godinu-dvije i ubijedjen sam da te ni dragi Allah ne moze ubijediti u suprotno, ma kakve argumente iznio. Zato necu gubiti vrijeme ni zivce.VjecitiStudent wrote:Iskreno, jel' tebi SDP izgleda ko stvarna alternativa SDA ili SBiH, ako izgleda, konkretno po cemu?seln wrote:Ok, sad bar znamo sta mislis. Pretpostavljam da pod "sustinskom alternativom" mislis NS, iako ces vjerovatno odgovoriti uopsteno.VjecitiStudent wrote: Mozda je na duge staze za ovu zemlju i bolje da ova pseudoljevica konacno propadne i tako napravi prostora za sustinsku alternativu nacionalistickoj desnici?
- Banksy
#6103 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
To je tačno. Nakon SDA jedina ozbiljna, ako ne i ozbiljnija.madner wrote:
SDP je ozbiljna stranka sa pravom infrastrukturom.
- madner
#6104 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da, imaju obje svoje adute sto se tice organizacije pa je glupo govoriti koja je ozbiljnija.Banksy wrote:To je tačno. Uz SDA jedina ozbiljna, ako ne i ozbiljnija.madner wrote:
SDP je ozbiljna stranka sa pravom infrastrukturom.
-
VjecitiStudent
#6105 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno, jos od dugacke teme o socijaldemokratiji, ja tvojih argumenata nikada ne vidjeh, dok ja svoju razocaranost SDP-om vise puta debelo obrazlozih, sa sve primjerima.seln wrote:Iskreno, pratio sam tvoje pisanje u zadnjih godinu-dvije i ubijedjen sam da te ni dragi Allah ne moze ubijediti u suprotno, ma kakve argumente iznio. Zato necu gubiti vrijeme ni zivce.VjecitiStudent wrote:Iskreno, jel' tebi SDP izgleda ko stvarna alternativa SDA ili SBiH, ako izgleda, konkretno po cemu?seln wrote: Ok, sad bar znamo sta mislis. Pretpostavljam da pod "sustinskom alternativom" mislis NS, iako ces vjerovatno odgovoriti uopsteno.
- Corto Maltese
#6106 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ti sabrao glasove, pa tako skont'o? Ta matematika ne pije vode. Ova jednačina je mnogo izglednija:madner wrote:Nije tacnoCorto Maltese wrote:Pošto su ti novi glasovi SDP-u došli, u najvećem broju, od strane razočaranih simpatizera ZagraBiH, moja prognoza je da će na sljedećim izborima ta grupacija glasača počastiti Fahru svojim povjerenjem.VjecitiStudent wrote: Broj razocaranih u SDP ce biti impozantan, a gdje ce njihovi glasovi otici, ako uopste i budu glasali, tesko je sada prognozirati.
Tradicionalni simpatizeri SDP (onih uobičajenih 10-12% od ukupnog glasačkog tijela) će najvećim dijelom ponovo glasat za SDP, jedan dio će preći u apstinente, a manji dio će glasati za NS.
2006 2010
SBiH + SDA = SBiH, SDA, SBB
Vec su Fahru pocastili.
2006 2010 2012
SDA+ SBiH= SDA+SDP= SDA+SBB
- madner
#6107 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I prosto sabiranje radi, ali postoje i analize koje to tvrde
Ali predpostavljam da ti je draza ova teorija, jer kako inace objasniti da je odmak od ljevice bio uspjesan pod mrskim vozdom koji nije prepoznao takav kapacitet.
Ali predpostavljam da ti je draza ova teorija, jer kako inace objasniti da je odmak od ljevice bio uspjesan pod mrskim vozdom koji nije prepoznao takav kapacitet.
- seln
#6108 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno, ovo sve je odavno postalo prosipanje zuci i jos jedna tema o SDP-u. Predlazem moderatoru da izbrise sve osim direktnih pitanja Pedji, a nas kazni sa preventivnim dvodnevnim banom.VjecitiStudent wrote:Iskreno, jos od dugacke teme o socijaldemokratiji, ja tvojih argumenata nikada ne vidjeh, dok ja svoju razocaranost SDP-om vise puta debelo obrazlozih, sa sve primjerima.seln wrote:Iskreno, pratio sam tvoje pisanje u zadnjih godinu-dvije i ubijedjen sam da te ni dragi Allah ne moze ubijediti u suprotno, ma kakve argumente iznio. Zato necu gubiti vrijeme ni zivce.VjecitiStudent wrote: Iskreno, jel' tebi SDP izgleda ko stvarna alternativa SDA ili SBiH, ako izgleda, konkretno po cemu?
- madner
#6109 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
-
VjecitiStudent
#6110 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nema ama bas nikakve potrebe ni da NSm niti bilo ko drugi pljuje na SDP, za pljuvanje je SDP dovoljan sam sebi.madner wrote:Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
- madner
#6111 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Opet ovaj iz EPP programa.VjecitiStudent wrote:Nema ama bas nikakve potrebe ni da NSm niti bilo ko drugi pljuje na SDP, za pljuvanje je SDP dovoljan sam sebi.madner wrote:Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
Cijela prosla kampagna NS je bila zasnovana na tome da nisu SDP. Dakle napravili su totalnu fulu, pokazali da nisu u stanju ozbiljno analizirati izborni ciklus a ne stanje u drzavi.
Moguce je da bi takav pristup sada dao drugacije rezultate, mada je malo vjerovatno.
-
stric
#6112 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
madner kad ćeš već jednom ohladiti da se radi o pljuvanju po SDP-u, i nemoj stvarati odmah vanjskog neprijatelja.
radi se o tome da se ne podržavaju loši zakonski akti koje predlažu SDP i SDA.
stric
ps. provjeri koliko je NS glasala za određene prijedloge
radi se o tome da se ne podržavaju loši zakonski akti koje predlažu SDP i SDA.
stric
ps. provjeri koliko je NS glasala za određene prijedloge
- madner
#6113 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisam rekao da se sada radi o tome. Rekao sam vec da se slazem sa analizom stanja u kantonu.
Govorim o buducim izborima, snovima i zeljima nekih forumasa itd...
Govorim o buducim izborima, snovima i zeljima nekih forumasa itd...
- Corto Maltese
#6114 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Tačno, tema je jako bitna za NS, jer je ista osnovana od strane onih koji su smatrali da je rukovodstvo SDP skrenulo desno. Dakle, veza postoji, i time je logično je da ciljnu grupu predstavljaju novorazočarani simpatizeri SDP. Prošla kampanja je krenula od te premise, i osnovni ton (mada neizgovoren) je bio: "Mi smo socijaldemokrate koji su ostali pošteni, i koji ne misle da cilj opravdava sredstvo!" Nije prošlo, što radi sopstvenih grešaka, što radi fenomena "Komšić". Pošto je taj val opsjene izgubio snagu, može se očekivati da bi slična kampanja sljedećeg puta dala dobre rezultate. Međutim, iskrsnuo je novi problem. "Najveći pobjednik od 45-te" je sasvim zastranio, pretvorio se u federalnu kopiju SNSD, da je, po meni, potrebno potpuno izbaciti pominjanje te stranke u predizbornoj kampanji. Novu kampanju treba krenuti od nule, bez pominjanja bilo kakvih prethodnih stranačkih i ideoloških veza.madner wrote:Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
- madner
#6115 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Graditi stranku kao bljedu kopiju druge stranke je jednostavno pogresna formula. U ovoj analizi opet se mijesa licni amonizitet clanova NS protiv bivsih drugova sa stvarnoscu. Dakle fenomen Komsic postoji, SDP nece izgubiti sve glasove i mase nezadovljnih nece vidjeti u NSu spasitelja od terora Zlajoglog.Corto Maltese wrote:Tačno, tema je jako bitna za NS, jer je ista osnovana od strane onih koji su smatrali da je rukovodstvo SDP skrenulo desno. Dakle, veza postoji, i time je logično je da ciljnu grupu predstavljaju novorazočarani simpatizeri SDP. Prošla kampanja je krenula od te premise, i osnovni ton (mada neizgovoren) je bio: "Mi smo socijaldemokrate koji su ostali pošteni, i koji ne misle da cilj opravdava sredstvo!" Nije prošlo, što radi sopstvenih grešaka, što radi fenomena "Komšić". Pošto je taj val opsjene izgubio snagu, može se očekivati da bi slična kampanja sljedećeg puta dala dobre rezultate. Međutim, iskrsnuo je novi problem. "Najveći pobjednik od 45-te" je sasvim zastranio, pretvorio se u federalnu kopiju SNSD, da je, po meni, potrebno potpuno izbaciti pominjanje te stranke u predizbornoj kampanji. Novu kampanju treba krenuti od nule, bez pominjanja bilo kakvih prethodnih stranačkih i ideoloških veza.madner wrote:Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
To bi bila realna analiza, koja bi mogla dovesti do ispravnih poteza i ciljeva koji se mogu dostignuti.
- Corto Maltese
#6116 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slatko je kad na moju "NS se treba odmaći od priče o SDP!", kontriraš sa: "Ne, nego se NS treba odmaći od priče o SDP!"madner wrote:Graditi stranku kao bljedu kopiju druge stranke je jednostavno pogresna formula. U ovoj analizi opet se mijesa licni amonizitet clanova NS protiv bivsih drugova sa stvarnoscu. Dakle fenomen Komsic postoji, SDP nece izgubiti sve glasove i mase nezadovljnih nece vidjeti u NSu spasitelja od terora Zlajoglog.Corto Maltese wrote:Tačno, tema je jako bitna za NS, jer je ista osnovana od strane onih koji su smatrali da je rukovodstvo SDP skrenulo desno. Dakle, veza postoji, i time je logično je da ciljnu grupu predstavljaju novorazočarani simpatizeri SDP. Prošla kampanja je krenula od te premise, i osnovni ton (mada neizgovoren) je bio: "Mi smo socijaldemokrate koji su ostali pošteni, i koji ne misle da cilj opravdava sredstvo!" Nije prošlo, što radi sopstvenih grešaka, što radi fenomena "Komšić". Pošto je taj val opsjene izgubio snagu, može se očekivati da bi slična kampanja sljedećeg puta dala dobre rezultate. Međutim, iskrsnuo je novi problem. "Najveći pobjednik od 45-te" je sasvim zastranio, pretvorio se u federalnu kopiju SNSD, da je, po meni, potrebno potpuno izbaciti pominjanje te stranke u predizbornoj kampanji. Novu kampanju treba krenuti od nule, bez pominjanja bilo kakvih prethodnih stranačkih i ideoloških veza.madner wrote:Tema je zapravno jako bitna za NS. Moraju napraviti analizu kako mogu doci do glasova, da li je prava strategija pljuvanje SDP-a ili nije.
To bi bila realna analiza, koja bi mogla dovesti do ispravnih poteza i ciljeva koji se mogu dostignuti.
- madner
#6117 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slazemo se oko tog dijela, ali bi kampagna za tvoju realnost bila bitno drugacija od moje. Kao i ciljevi.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6118 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobro,kvalitetno i principijelno ponasanje Pedje i Danisa . Jako zadovoljan kome sam dao svoj glas na proslim izborimaZastupnikov blog: 8. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (24/10/2011)
Piše PEĐA KOJOVIĆ, Zastupnik NAŠE STRANKE u Skupštini Kantona Sarajevo.
Dolaskom na sjednicu zastupnika SDA, koji se, očigledno, pojavljuju samo kada je njihov glas neophodan, Skupština Kantona Sarajevo je usvojila zakon o koncesijama.
Svi oni koji su godinama zloupotrebljavali javno dobro za ličnu korist, mogu se odmah sami prijaviti organima vlasti i priznati da su bez ugovora o koncesiji sticali ličnu materijalnu korist od javnog dobra. Vlast će im naplatiti maksimalnu kaznu od 15 000 KM koju ovaj zakon propisuje za to djelo i abolirati ih od dosadašnjeg kriminala.
Pozicija je za ovaj zakon, dakle, uspjela obezbjediti 19 glasova. Volio bih da je neka od stranaka koje imaju klub zatražio pojedinačno izjašnjavanje, pa da znamo ko je sve podržao ovo “uputstvo za krađu javne imovine”.
(U prolazu nam, Danisu i meni, jedan poslanik/ca kaže: "za samo jedno v.d. mjesto u upravnim odborima, mogli su me imati do kraja mandata." To ta osoba reče i to bez trunke primisli da je to što govori protivzakonito i krajnje nemoralno. Ali to je očigledno način razmišljanja medju “iskusnim” političarima).
Na zakon o nacionalnim manjinama, koji je dobro urađen, smo stavili dvije zamjerke:
Prva.
Zakon daje pravo pripadnicima nacionalnih manjina da mogu biti birani na sve funkcije u Kantonu Sarajevo. Ali to jednostavno nije i neće biti sprovedivo dok se ne formalizira naša inicijativa o izjednačavanju prava Ostalih. NAŠA STRANKA je na prvoj te na skoro svakoj narednoj sjednici tražila promjenu pravilnika Skupštine i Ustava Kantona Sarajevo kako bi se onima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati omogućilo da budu birani na sve pozicije vlasti.
Druga.
Ministarstvo finansija je u svom mišljenju o ovom zakonu jasno naglasilo da za njegovo sprovođenje nema para. Svako, ko se imalo bavio teorijom države i prava, zna da je za autoritet države pogubnije nesporovođenje zakona koje je donijela nego njihovo odsustvo.
U diskusiji, koja je uslijedila, pojedini poslanici/ce su kao i prije par mjeseci pokazali nerazumjevanje razlike između pojmova nacionalna manjina i Ostali u ustavno pravnom smislu, kao i neprihvatanje činjenice da je Evropska konvencija o ljudskim pravima integralni i normativni dio našeg državnog, entitetskih i kantonalnih Ustava.
Pohvalili smo zakon koji je minister Jusić, uz pomoć pomoćnice Krvavac, poslao danas u javnu raspravu a tiče se sakupljanja komunalnog otpada.
Sugerisali smo da se u zakonu daju veća ovlaštenja komunalnim redarima kao što su pravo na legitimisanje lica koje krši zakon i naplata kazne.
p.k.
- Banksy
#6119 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Poštena ideja i namjera nije prošla radi nesuvislog koaliranja s velikosrbima, prije svega. I zbog neozbiljnog pristupa i izborima i kampanji i politici, uopšte. Djelovali su kao društvo pčelara ili radioamatera.Corto Maltese wrote:
Tačno, tema je jako bitna za NS, jer je ista osnovana od strane onih koji su smatrali da je rukovodstvo SDP skrenulo desno. Dakle, veza postoji, i time je logično je da ciljnu grupu predstavljaju novorazočarani simpatizeri SDP. Prošla kampanja je krenula od te premise, i osnovni ton (mada neizgovoren) je bio: "Mi smo socijaldemokrate koji su ostali pošteni, i koji ne misle da cilj opravdava sredstvo!"
Nije prošlo, što radi sopstvenih grešaka, što radi fenomena "Komšić". Pošto je taj val opsjene izgubio snagu, može se očekivati da bi slična kampanja sljedećeg puta dala dobre rezultate. Međutim, iskrsnuo je novi problem. "Najveći pobjednik od 45-te" je sasvim zastranio, pretvorio se u federalnu kopiju SNSD, da je, po meni, potrebno potpuno izbaciti pominjanje te stranke u predizbornoj kampanji. Novu kampanju treba krenuti od nule, bez pominjanja bilo kakvih prethodnih stranačkih i ideoloških veza.
Na narednim izborima treba pokušati zakucati svoj status jedine istinske stranke ljevice u ovom trenutku i popuniti tu rupu nastalu prelaskom SDP-a udesno, podebljati stranku s par zvučnih imena i napraviti ozbiljnu kampanju namijenjenu cijeloj bh populaciji, a ne samo sarajevskim turbošminkerima.
I naravno, prije svega, dooobro zasukati rukave.
Iskreno, ne vjerujem da imaju snage i znanja, posebno imajući u vidu da su se dvojica najistaknutijih već uhljebila ...
- madner
#6120 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ono sto bi trebali uraditi jeste da ujedine manje partije i na sljedecim opcinskim izborima dobiju bar jednog nacelnika u Sarajevskim opcinama. (Tako sto bi imali zajednickog kandidata sa SDPom i podrzali njihove kandidate u drugim)
Ne mogu ih uzeti ozbiljno da ce rijesiti probleme drzave ako nisu u stanju da rijese problem nametanja na izborima.
Ne mogu ih uzeti ozbiljno da ce rijesiti probleme drzave ako nisu u stanju da rijese problem nametanja na izborima.
- Banksy
#6121 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ono što je davno trebao uraditi SDP ...madner wrote:
Ono sto bi trebali uraditi jeste da ujedine manje partije i na sljedecim opcinskim izborima dobiju bar jednog nacelnika u Sarajevskim opcinama. (Tako sto bi imali zajednickog kandidata sa SDPom i podrzali njihove kandidate u drugim)
edit: ne vjerujem da im je vezanje za (u posljednih godinu dana izofirani) SDP pametan potez,
prostor ljevice ostao je prazan, neko novi ga treba popuniti ...
Last edited by Banksy on 27/10/2011 13:55, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#6122 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jel vrijedi isti kriterij i za SDP, koji niti u jednom kantonu nije uspio da rijesi problem "nametanja na izborima", a trebali bi ih ozbiljno uzimati da ce rijesiti probleme drzave?madner wrote:Ono sto bi trebali uraditi jeste da ujedine manje partije i na sljedecim opcinskim izborima dobiju bar jednog nacelnika u Sarajevskim opcinama. (Tako sto bi imali zajednickog kandidata sa SDPom i podrzali njihove kandidate u drugim)
- madner
#6123 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
SDP biljezi konstantan rast od SDU splita, ne trazim ja od NS da bude stranka broj jedan u drzavi za godinu dana. Ali moraju biti stranka koja ce biti prisutna u vise od jednog kantona.VjecitiStudent wrote:Jel vrijedi isti kriterij i za SDP, koji niti u jednom kantonu nije uspio da rijesi problem "nametanja na izborima", a trebali bi ih ozbiljno uzimati da ce rijesiti probleme drzave?madner wrote:Ono sto bi trebali uraditi jeste da ujedine manje partije i na sljedecim opcinskim izborima dobiju bar jednog nacelnika u Sarajevskim opcinama. (Tako sto bi imali zajednickog kandidata sa SDPom i podrzali njihove kandidate u drugim)
-
VjecitiStudent
#6124 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Stavise, prostor ljevice je prazniji no ikada, ko svemirski vakum.Banksy wrote:Ono što je davno trebao uraditi SDP ...madner wrote:
edit: ne vjerujem da im je vezanje za (u posljednih godinu dana izofirani) SDP pametan potez,
- madner
#6125 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
SDP ide na racunicu da ce male stranke izumrijeti ili postati malo vece. Sem toga opravdano misle da imaju bolji produkt sami. Ali NS nema SDPu infrastrukturu, nema tradiciju nema mladez itd...Banksy wrote:Ono što je davno trebao uraditi SDP ...madner wrote:
Dakle za njih to ima itekakvog smisla.
Izofiranost se potencira na forumu, ali ankete prikazuju malo drugaciju sliku. NS bi tim "vezivanjem" dobila mogucnost da pokaze da zna i umije bolje, u direktnoj konkurenciji sa SDPom.