Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- Mantis
#6101 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Šta će im ovjerena kopija svjedočanstva i diplome kad sam im već originale dao na konkursu, sad znači moram uzeti te dokumente, ovjeriti i opet predati? 
-
Ali-sa
#6102 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Da. Čak i ako već imaš ovjerene kopije, moraš uzeti originale i opet ih predati. Presmiješno. Ja se sjećam kad sam upisivala da nisam morala podići te originale već sam samo dodatno predala kopije i to je to, ali eto sad nije tako. Svake godine neku novu glupost uveduMantis wrote:Šta će im ovjerena kopija svjedočanstva i diplome kad sam im već originale dao na konkursu, sad znači moram uzeti te dokumente, ovjeriti i opet predati?
-
eminna3
#6103 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Interesuje me odsjek za anglistiku. Tačnije da li mi neko može reći koje predmete imamo na prvoj godini, da li je teško... uopšte o tom odsjeku bilo šta 
-
Juliuscezar
#6104 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Zna li mi neko objasniti zato sociologija ima i na filozofskom i na politickim naukama, ima li neke razlike u programu. Je li ista vrijednost kada se zavrsi ?
- kala
#6105 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Da neko nije spasio izborne liste unutarnje i vanjske? Ne mogu ih pronaci na stranici fakulteta, grrrrr.
-
bull21
#6106 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Prva godina je najlakša, posebno kada se uzme u obzir da određene predmete predaje Khan, čovjek koji je smijurija od profesora. Druga godina je mnogo teža i često se kaže, a to je rekla i jedna profesorica, da onaj ko položi HistEriju SAD-a je završio fakultet. Treća godina je izazovna jer imaš Kulturu (ista profesorica sa HistErije) i imaš tonu obaveza. I na kraju završiš fakultet i možeš dupe da obrišeš diplomom, toliko je korisna.eminna3 wrote:Interesuje me odsjek za anglistiku. Tačnije da li mi neko može reći koje predmete imamo na prvoj godini, da li je teško... uopšte o tom odsjeku bilo šta
O tome da je veliki broj profesora lijen i neodgovoran, ne treba ni pričati. Znam curu kojoj već dvije godine "čitaju" magistarski rad dok ona uredno plaća obnovu iznova i iznova i iznova i iznova... jer, zašto da ne. Da imaš profesoricu koja je starija od same katedre i da je ta žena zaspala jednom u pola predavanja... Sa druge strane imaš profesoricu koja bi da predaje engleski jezik ali isti ne zna ni pričati kako spada, a o tome da su joj predavanja dvosatno čitanje sa slajdova bi se dalo napričati. Ako očekuješ nešto spektakularno ili ne daj Bože korisno - prestani. Fax je k'o i sve drugo u ovoj državi - SRANJE.
Et' valjda sam bio od pomoći. Ako nisam - ne zanima me.
-
eminna3
#6107 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
bull21 wrote:Prva godina je najlakša, posebno kada se uzme u obzir da određene predmete predaje Khan, čovjek koji je smijurija od profesora. Druga godina je mnogo teža i često se kaže, a to je rekla i jedna profesorica, da onaj ko položi HistEriju SAD-a je završio fakultet. Treća godina je izazovna jer imaš Kulturu (ista profesorica sa HistErije) i imaš tonu obaveza. I na kraju završiš fakultet i možeš dupe da obrišeš diplomom, toliko je korisna.eminna3 wrote:Interesuje me odsjek za anglistiku. Tačnije da li mi neko može reći koje predmete imamo na prvoj godini, da li je teško... uopšte o tom odsjeku bilo šta
O tome da je veliki broj profesora lijen i neodgovoran, ne treba ni pričati. Znam curu kojoj već dvije godine "čitaju" magistarski rad dok ona uredno plaća obnovu iznova i iznova i iznova i iznova... jer, zašto da ne. Da imaš profesoricu koja je starija od same katedre i da je ta žena zaspala jednom u pola predavanja... Sa druge strane imaš profesoricu koja bi da predaje engleski jezik ali isti ne zna ni pričati kako spada, a o tome da su joj predavanja dvosatno čitanje sa slajdova bi se dalo napričati. Ako očekuješ nešto spektakularno ili ne daj Bože korisno - prestani. Fax je k'o i sve drugo u ovoj državi - SRANJE.
Et' valjda sam bio od pomoći. Ako nisam - ne zanima me.
HAHAHAHAHH jesi legenda. Hvala u svakom slučaju
-
bull21
#6108 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ima li ko od kolega da mi objasni proces zamrzavanja godine? Znam da puno tražim ali bih zaista cijenio ako neko od kolega tko je to radio u protekle dvije godine može da izdvoji par minuta samo da mi napiše šta konkretno trebam raditi. Rovio sam po STAFF-u i našao da neki kažu da se mora platiti godina pa zalediti (nema mi logike da platim 1200 km pa onda još molim da mi zalede godinu? Koji je onda smisao?) a neki kažuda se ne mora platiti. Jedni kažu da se mora priložiti dokaz (u smislu papira sa posla ili papira od doktora, mada je meni doktorica prošle godine rekla kako ne postoji takav papir) a drugi kažu da ne mora. Pokušao sam dobiti SS u čet. i petak ali se niko nije javljao a da idem gore, ne mogu trenutno zbog zdr. problema.
Hvala.
Hvala.
-
jeca fleetwoodmac
#6109 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Postoji li na našem fakultetu nešto poput socijalnog roka
?
-
bull21
#6110 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ne, ne postoji. Pored regularnih rokova, tj. januara i februara te juna i jula, postoji i septembarski rok. Više rokova se ne smije dati. Bilo je pokušaja da se dozvole rokovi studentima kojima nedostaje jedan predmet da očiste i idu dalje ali takvi pokušaji nikada nisu uspjeli (sa pravom, mislim da su tri roka godišnje + parcijale sasvim dovoljne i najglupljim studentima za prolaz - ovo ti govorim iz iskustva ;-D). Druga je stvar što su mnogi upisali FF misleći da će sve odraditi ležeći.jeca fleetwoodmac wrote:Postoji li na našem fakultetu nešto poput socijalnog roka?
-
eminna3
#6111 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
jel' mi se može javiti neko sa odsjeka za anglitiku sa druge godine, imam par pitanja 
-
bull21
#6112 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Koja su ti pitanja?eminna3 wrote:jel' mi se može javiti neko sa odsjeka za anglitiku sa druge godine, imam par pitanja
-
eminna3
#6113 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
interesuje me koji su predmeti i koje knjige..bull21 wrote:Koja su ti pitanja?eminna3 wrote:jel' mi se može javiti neko sa odsjeka za anglitiku sa druge godine, imam par pitanja
-
bull21
#6114 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Za knjige ne brini, sva literatura izuzev Historije (tu kupuješ u kopirnici kod Doncafe zgrade) se nalazi u kopirnici.eminna3 wrote:interesuje me koji su predmeti i koje knjige..bull21 wrote:Koja su ti pitanja?eminna3 wrote:jel' mi se može javiti neko sa odsjeka za anglitiku sa druge godine, imam par pitanja
Sad što se tiče predmeta, imaš Historiju u oba semestra i ona ti glasi kao najteži predmet. Sada je nešto rađeno zadnjih godina pa više nemaš čisto dvije parcijale već neke kvizove kroz 15 sedmica i na kraju, ako prođeš 2/3 kviza imaš drugu parcijalu ili (ako padneš) sve zajedno polažeš. Sad, iskreno rečeno, Historija jeste teška. Gradiva je puno i profesorica traži da se nauči sve i jedno slovo u knjizi. Većina studenata koji odustanu, odustanu upravo zbog Historije Amerike. Moja ti je preporuka da sjedneš i REDOVNO (na ovom je naglasak) radiš. Red, rad i disciplina jedino "pale" kod Xenije. Vježbe su bitnije od nastave, rad rad rad rad rad i samo rad. Nauči i javljaj se redovno i sve će bit ok. Nemoj se isticati po negativnom ponašanju jer ako te tu zapamti, neće ti zagorčati život ali može i zna vrlo često biti bezobrazna.
Druga grupa predmeta na koju se trebaš fokusirati da ih što prije "očistiš" su predmeti kod Merime. Prvo, ta žena je nesposobna. Neka govori ko šta hoće ali ona NE ZNA da prenese znanje na studente pa se onda ljuti i obara jer ljudi NE ZNAJU ono što bi ih ona trebala naučiti. Kratko i jasno. Nju gledaj da riješiš u roku i isto tako, uči redovno. Čini ti se da nije puno ali kada dođe praksa i primjena teorije, gusto zna biti čak iako sve znaš. Nadam se da će ti se posrećiti da asistira Selma. Ako je ona tu, na konju ste jer je ta žena najbolja osoba na fakultetu. Šta god da ti nije jasno (a bude ti mnogo toga da ti nije jasno) možeš nju pitati. Iskreno se molim da ona postane asistent na Meriminim predmetima (Morfosintaksa i MS-Nefinitne konstrukcije) jer će svim studentima život biti lakši. Ako bude ona plavuša... na*ebali ste
Zaboravih idiome kod Merime. Tu se samo štreba, imaš bezveze za učiti ali jbg, to ti je fax.
Savremeni su ti lagani. Nejla je... ne volim tu ženu ni sekunde, nema ni zrno ljudstva u sebi. Hladna je i na momente ti dođe da pobjegneš što dalje od nje ali Savemeni ti ne bi trebao biti problem. Radi redovno i prati šta se radi i to je sve. I zapamti da ideš kod one britanke jer i kod nje je bitno ići. Zna biti dosadno i bude vas veoma malo ali vjeruj mi, tih sat-dva nije za baciti jer ti ona čita na usmenom i samim time ti je bitno šta i kako. Imaš tu portfolio ali se forma mjenja, prošle godine je bilo da radiš jedan esej pa ga proširiš (ili nešto na taj fazon) umjesto standardno četiri eseja. Imaš i one nepoznate riječi pa se trudi da bilježiš i da ih naučiš za parcijalu. Nema ih puno a mogu te fino zavaliti jer imaš cijeli segment na ispitu koji se sa njima bavi. Diktat je standardno lak, najčešće čita iz Dickensa (Great Expectations) pa ti ne bi bilo zgoreg da pročitaš knjigu čisto da se navikneš na jezik. Nauči ;,.!? jer ljudi na tome gube bodove i ocjene budu lošije.
Imaš još dva predmeta kod Khana. Većini studenata je on "cool i dobar". Mene da se pita ne bi predavao ni u vrtiću jer su mu predavanja smijurija. Priča o nečemu desetom, drobi o svemu i svačemu i to je to. Slušaj ga ali se fokusiraj na asistenta, on je za*eban i glumi nešto, valjda puca da bude profesor nekada u budućnosti. Uglavnom mali kenja i obara ljude "just because" ali ako si redovna na vježbama, ako radiš i ako uradiš na vrijeme esej i svoje zadatke - dobra si. Ne znam da li još Lejla predaje ali ako imaš izbor, idi kod nje jer cura zna kako da predaje, pametna je i ne traži ti da znaš napamet dijelove knjige (kao što mali seronja traži). Imaš i praktičnog Šekspira, tu ili glumiš ili pišeš esej. To nije ni predmet
Pedagogija je smijurija od predmeta, profesorica je ok. Ne znam šta se kod nje mora uraditi za desetku, ja sam citirao udžbenik i napisao esej za 9 i na kraju dobio 8 u index. Nije mi nikako jasna ta žena.
Et'. Isto ti vrijedi i za četvrti semestar.
Suma sumarum:
III Semestar:
Xenija: Američka Historija I
Merima: Uvod u morfosintaksu, Idiomi
Khan: Engleska Renesansna Književnost
Nejla: Savremeni Eng. Jezik III
Ona luda: Pedagogija I
IV Semestar:
Xenija: HistErija Čemerike II
Merima: Morfosintaksa II;
Khan: Književnost i Praktični Šekspir
Nejla: Savremeni Eng Jezik IV
Ona Luda: Pedagogija II
Eto, valjda sam ti pomogao.
-
eminna3
#6115 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Jesi, i hvala ti što si se potrudio da objasniš šta i kako, a ne samo nabrojati predmete i knjige. Hvala još jednom. I kad otprilike počinje fakultet, predavanja.. ?
-
bull21
#6116 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Fakultet počinje 05.10. Imaš na ff.unsa sa desne strane akademski kalendar za 2015/2016 ak. godinu tu imaš zabilježen i početak nastave i kada su svi praznici i kada su ispiti i parcijale - sve imaš.eminna3 wrote:Jesi, i hvala ti što si se potrudio da objasniš šta i kako, a ne samo nabrojati predmete i knjige. Hvala još jednom. I kad otprilike počinje fakultet, predavanja.. ?
-
pahuljicaaa25
#6117 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ako studirate pedagogiju ili psihologiju i želite steći volontersko iskustvo, preporučujem vam da se prijavite na projekat "Edukativni rad s djecom u riziku" u sklopu NARKO-NE organizacije za prevenciju ovisnosti.
Zahvaljujući ovom projektu razbila sam mnoge predrasude i promijenila percepciju na život. Osim toga, neki volonteri su dobili priliku da otputuju u Njemačku preko EVS-a. Ako i vi želite isto, i još puno toga, prijavite se na link ispod:
http://www.jotformeu.com/form/52443351625350
Više informacija o samom projektu:
http://narkone.org/index.php?type=1&c=news&id=433
Zahvaljujući ovom projektu razbila sam mnoge predrasude i promijenila percepciju na život. Osim toga, neki volonteri su dobili priliku da otputuju u Njemačku preko EVS-a. Ako i vi želite isto, i još puno toga, prijavite se na link ispod:
http://www.jotformeu.com/form/52443351625350
Više informacija o samom projektu:
http://narkone.org/index.php?type=1&c=news&id=433
-
eminna3
#6118 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
bull21 wrote:Fakultet počinje 05.10. Imaš na ff.unsa sa desne strane akademski kalendar za 2015/2016 ak. godinu tu imaš zabilježen i početak nastave i kada su svi praznici i kada su ispiti i parcijale - sve imaš.eminna3 wrote:Jesi, i hvala ti što si se potrudio da objasniš šta i kako, a ne samo nabrojati predmete i knjige. Hvala još jednom. I kad otprilike počinje fakultet, predavanja.. ?
Zahvaljujem
- thekupus
#6119 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Imam ja jedno vazno pitanje za nekoga ko se upisivao na master studij.
Naime, nisam siguran da cu uspjeti skupiti sve dokumente do 30. septembra, kad se zavrsava rok za upis.
Postoji prica da ce produziti rok, ali meni je vazna informacija da li to sto produze znaci da izbace listu ovih koji su predali, i onda na ostatak slobodnih mjesta primaju ove koji kasnije predaju?
Jer imam najbolji prosjek na godini, ako bih predao na vrijeme bio bih prvi na listi za redovne na budzetu, ali posto cu zakasniti prije mene ce predati dovoljno ljudi da se ti redovni budzetasi popune.
Dakle, da li, kad produze konkurs, prvo izbace listu onih koji su vec predali, ili sacekaju kraj tog produzenja?
Unaprijed hvala za odgovore
Naime, nisam siguran da cu uspjeti skupiti sve dokumente do 30. septembra, kad se zavrsava rok za upis.
Postoji prica da ce produziti rok, ali meni je vazna informacija da li to sto produze znaci da izbace listu ovih koji su predali, i onda na ostatak slobodnih mjesta primaju ove koji kasnije predaju?
Jer imam najbolji prosjek na godini, ako bih predao na vrijeme bio bih prvi na listi za redovne na budzetu, ali posto cu zakasniti prije mene ce predati dovoljno ljudi da se ti redovni budzetasi popune.
Dakle, da li, kad produze konkurs, prvo izbace listu onih koji su vec predali, ili sacekaju kraj tog produzenja?
Unaprijed hvala za odgovore
- ma_zdra'o
#6120 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ne ceka se da ti predas. Bude drugi rok sa preostalim mjestima tako da neko sa 8.0 ko preda na prvom roku bude ispred tebe sa 9.0. Drugi rok ima zasebnu listu. Al hajde...mozda ni oni ne stignu sve predati do 30.09.

- thekupus
#6121 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
za sad je samo troje (do)diplomiralo , a pet je slobodnih mjestama_zdra'o wrote:Ne ceka se da ti predas. Bude drugi rok sa preostalim mjestima tako da neko sa 8.0 ko preda na prvom roku bude ispred tebe sa 9.0. Drugi rok ima zasebnu listu. Al hajde...mozda ni oni ne stignu sve predati do 30.09.
a ima nas jos 8 sa polozenim svim ispitima osim odbrane zavrsnog rada
- ma_zdra'o
#6122 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Joj 5 ... kako tako malo ?thekupus wrote:za sad je samo troje (do)diplomiralo , a pet je slobodnih mjestama_zdra'o wrote:Ne ceka se da ti predas. Bude drugi rok sa preostalim mjestima tako da neko sa 8.0 ko preda na prvom roku bude ispred tebe sa 9.0. Drugi rok ima zasebnu listu. Al hajde...mozda ni oni ne stignu sve predati do 30.09.
Mozda nece svi na master, tj predomisle se. Ti pozuri.
Ja cu i na trecem roku upast u redovne
- thekupus
#6123 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
ma 5 mjesta za budzet, 5 samofinansiranje, 5 vandrednih, ostavili jer je proslih godina bilo po najvise troje koji su zavrsavali trecu godinu, a eto moja generacija od pocetka do kraja 10 ljudi, jos nam se pridruzilo 3,4 sto su padali druge godine. Jos smo svi sa dobrim prosjecima relativno, a oni nisu nimalo prilagodili situaciju, jos su navodno pokusali smanjiti broj mjesta -.-ma_zdra'o wrote:Joj 5 ... kako tako malo ?thekupus wrote:za sad je samo troje (do)diplomiralo , a pet je slobodnih mjestama_zdra'o wrote:Ne ceka se da ti predas. Bude drugi rok sa preostalim mjestima tako da neko sa 8.0 ko preda na prvom roku bude ispred tebe sa 9.0. Drugi rok ima zasebnu listu. Al hajde...mozda ni oni ne stignu sve predati do 30.09.
Mozda nece svi na master, tj predomisle se. Ti pozuri.
Ja cu i na trecem roku upast u redovne
bezveze mi je skroz da sam se 3 godine trudio oko prosjeka, i sad zbog nekih tehnickih problema oko dodiplomskog zavrsim u samofinansirajucim :/
- ma_zdra'o
#6124 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Sta nije bezveze na FF?
Al su trebali da ostave veci broj mjesta za redovne na drugom ciklusu ako su vas npr. primili na prvi ciklus jedno 15 redovnih. Sad je moralo bit 10 mjesta. Pretpostavljam da nije neki od ovih najpopularnijih odsjeka cim je 5 mjesta.
A i nemas bas srece cim vas je toliko koji ste uspjeli zavrsit u roku. Jbg
Al su trebali da ostave veci broj mjesta za redovne na drugom ciklusu ako su vas npr. primili na prvi ciklus jedno 15 redovnih. Sad je moralo bit 10 mjesta. Pretpostavljam da nije neki od ovih najpopularnijih odsjeka cim je 5 mjesta.
A i nemas bas srece cim vas je toliko koji ste uspjeli zavrsit u roku. Jbg
-
Juliuscezar
#6125 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Pustaju li profesori sa predavanja kako bi se moglo ici na dzumu na filozofskom, vecina mi kaze da inace profesori pustaju ali da provjerim
.