a zasto prvo ne smanjis drzavne uhljebe i preveliku administraciju
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
gozila555
#6101 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
gozila555
#6102 Re: Neradna nedjelja u FBiH
20 godina uplacujem za zdravstvo,i opet moram privatniku ic da se ljecim.imamo najvece doprinose na svijetu a nikakvu uslugu nemamo.samo daj daj.kao da lova pada sa neba.
-
mishic
#6103 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ali bitno je da se ne radi nedjeljom a sve ostalo su samo usputni sitni problemcici koje će ova skupa i preskupa vlast efikasno riješiti
- drug_profi
#6104 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.zubi wrote: ↑14/04/2025 14:23Koji gnjev?drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:10 Nema tu ispravnog odgovora. Milja je fakat minimum da nekog platiš, pa sa dvije takve plate porodica može nekako, nekako pregurat mjesec ako su prohtjevi niski. Ali od takvih plata nema ni fakulteta niti kupovine stana. To je bukvalno najniže što se može nazvati platom.
Međutim, doprinosi na tu platu su pretjerani i ova država previše novca uzima građanima.
Faktički od novca kojeg zaradiš svojim radom, država će na kraju uzeti više od pola, ako računamo poreze na dobit firme, doprinose i PDV kojeg ćeš na kraju platiti dok trošiš ono što je preostalo.
Gnjev treba usmjeriti na to.
- zubi
#6105 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.zubi wrote: ↑14/04/2025 14:23Koji gnjev?drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:10 Nema tu ispravnog odgovora. Milja je fakat minimum da nekog platiš, pa sa dvije takve plate porodica može nekako, nekako pregurat mjesec ako su prohtjevi niski. Ali od takvih plata nema ni fakulteta niti kupovine stana. To je bukvalno najniže što se može nazvati platom.
Međutim, doprinosi na tu platu su pretjerani i ova država previše novca uzima građanima.
Faktički od novca kojeg zaradiš svojim radom, država će na kraju uzeti više od pola, ako računamo poreze na dobit firme, doprinose i PDV kojeg ćeš na kraju platiti dok trošiš ono što je preostalo.
Gnjev treba usmjeriti na to.
- drug_profi
#6106 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne kontaš ti mene. Nema veze.zubi wrote: ↑14/04/2025 14:55Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.
-
gozila555
#6107 Re: Neradna nedjelja u FBiH
tu pomoc je isplacivao koje god mogao.ja sam isplatio . pricas kao da svi imaju milione na raspolaganju ,gdje mogu isplacivat istog momenta.zubi wrote: ↑14/04/2025 14:55Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.
to je ofirno na sta se vlada vadi,imaju rupe u budzetu pa se osilili na privatnike.a vamo im federalna preduzeca duguju milione za doprinose.to necete da vidite.samo udri po privatnom sektoru ,koji je kicma drzave.
-
kakaljin
#6108 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Plata je problem samo onima koji zele da malo plate radnika i da ga izrabljujuzubi wrote: ↑14/04/2025 14:55Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.
-
gozila555
#6109 Re: Neradna nedjelja u FBiH
slobodno je trziste,nema ko da te izrabljuje,ako ti se ne svidja, odes na drugi posao,ili najbolje da sam otvoris firmu ,pa da vidis belaja.kakaljin wrote: ↑14/04/2025 14:58Plata je problem samo onima koji zele da malo plate radnika i da ga izrabljujuzubi wrote: ↑14/04/2025 14:55Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47
Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.
lako je gloginje tudjim k mlatit.
prica vam se usmrdila,isto kao da neko puskom nekog tjera da radi. prvo napadni drzavu da obezbjedi bolje uslove za poslovanje.a poslje napadaj privatnika.
-
kakaljin
#6110 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa vidis ovdje da pisu da se izrabljuju radnici i da ih treba pustiti da imaju slobodnu nedelju, umjesto da je tako kao ti kazes ako ti se ne svidja promjenis posao. umjesto da se radnik bori za svoja prava i da ima slobodu izbora da radi nedeljom ako hoce a ne da mu se zabranjuje rad nedeljom.gozila555 wrote: ↑14/04/2025 15:01slobodno je trziste,nema ko da te izrabljuje,ako ti se ne svidja, odes na drugi posao,ili najbolje da sam otvoris firmu ,pa da vidis belaja.
lako je gloginje tudjim k mlatit.
prica vam se usmrdila,isto kao da neko puskom nekog tjera da radi. prvo napadni drzavu da obezbjedi bolje uslove za poslovanje.a poslje napadaj privatnika.
- zubi
#6111 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kojeg istog momenta??gozila555 wrote: ↑14/04/2025 14:58tu pomoc je isplacivao koje god mogao.ja sam isplatio . pricas kao da svi imaju milione na raspolaganju ,gdje mogu isplacivat istog momenta.zubi wrote: ↑14/04/2025 14:55Jok nije plata problem, vidjeli smo kako su pomoc isplatili kad su imali sansu... sa 0 nameta koje je drzava uzela.drug_profi wrote: ↑14/04/2025 14:47
Ovaj koji se prosipa radi povećanja minimalne plate. Dakle nije plata problem, već nameti koje država pretjerano uzima.
to je ofirno na sta se vlada vadi,imaju rupe u budzetu pa se osilili na privatnike.a vamo im federalna preduzeca duguju milione za doprinose.to necete da vidite.samo udri po privatnom sektoru ,koji je kicma drzave.
Cijela 2024. je bila na raspolaganju za isplatu pomoci, dva puta se uredba donijela, i onda jos produzise mogucnost isplate do kraja janura 2025.god...
Cuj istog momenta...
-
Trappist
#6112 Re: Neradna nedjelja u FBiH
a zato danas sa ovim doprinosima imamo citostatika na bacanje, ct uredjaja koliko hoces, krovovi bolnica i bolnice generalno u perfektnom stanju...daj ba
pisali ste na temi vlada fbih da ce zbog povecanja minimalca dodati doprinosi ici na kapitalne projekte, pa se na kraju ispostavilo da su samo digli plate u drzavnom sektoru i to je to.
- zubi
#6113 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma bice to bolje kad se smanje izdvajanja za zdravstvo, sad nam je lose, sa manje para, nebo je granicaTrappist wrote: ↑14/04/2025 15:15![]()
a zato danas sa ovim doprinosima imamo citostatika na bacanje, ct uredjaja koliko hoces, krovovi bolnica i bolnice generalno u perfektnom stanju...daj ba
pisali ste na temi vlada fbih da ce zbog povecanja minimalca dodati doprinosi ici na kapitalne projekte, pa se na kraju ispostavilo da su samo digli plate u drzavnom sektoru i to je to.
- drug_profi
#6114 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zdravstvo treba radikalnu reformu.
Nije u redu nikako da radnik izdvaja par hiljada maraka godišnje i da ne može dobiti nikakvu uslugu, preventivni sistematski i sl.
Za mnogo manje pare PZU i osiguranja nude makar nešto od toga.
Nije u redu nikako da radnik izdvaja par hiljada maraka godišnje i da ne može dobiti nikakvu uslugu, preventivni sistematski i sl.
-
Trappist
#6115 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa sta hoce vise od mene? Godisnje im hiljade km dam, a sta god mi bude moram ici privatno ako hocu ikakvu normalnu uslugu.zubi wrote: ↑14/04/2025 15:16Ma bice to bolje kad se smanje izdvajanja za zdravstvo, sad nam je lose, sa manje para, nebo je granicaTrappist wrote: ↑14/04/2025 15:15![]()
pisali ste na temi vlada fbih da ce zbog povecanja minimalca dodati doprinosi ici na kapitalne projekte, pa se na kraju ispostavilo da su samo digli plate u drzavnom sektoru i to je to.![]()
- drug_profi
#6116 Re: Neradna nedjelja u FBiH
2700+ maraka im iz bruta uplati radnik sa minimalcem od 1000 maraka.
Za tih 2700 maraka nista ne mogu dobiti na vrijeme.
Za 700 maraka u PZU dobijes i sistematski i specijalisticke preglede po indikaciji besplatno.
Ima li negdje neke sredine između to dvoje majkumu.
Evo neka je cifra, ali daj da imam nešto od toga a ne da moram dane provoditi po čekaonicama i to zakazivati po pola godine unaprijed.
Za tih 2700 maraka nista ne mogu dobiti na vrijeme.
Za 700 maraka u PZU dobijes i sistematski i specijalisticke preglede po indikaciji besplatno.
Ima li negdje neke sredine između to dvoje majkumu.
Evo neka je cifra, ali daj da imam nešto od toga a ne da moram dane provoditi po čekaonicama i to zakazivati po pola godine unaprijed.
- nivla
#6117 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisi tesko obolio pa da vidis kako su ta pzu i osiguranja nizastadrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:20 Zdravstvo treba radikalnu reformu.
ja jesam i znam kakvu sam zdravstvenu uslugu primio i jos uvijek primam kroz ovo obavezno osiguranje,samo u prosloj godini sam dobio za lijecenje uslugu od preko 100kkm ukljucujuci i transplantaciju kostane srzi, imunoglobuline poslije iste, kako ja tako i iz drugih kantona
i nisam jedini, uz sva kasnjenja i sporu dijagnostiku doveli su bolest u remisiju, snimio 3 pet scana u godini dana, od kojih sam dva cekao da se popravi, meni je svaka od uputnica CITO
u privatnoj mi je ordinaciji mirza biscevic za istu bolest propisao ozempic
-
gozila555
#6118 Re: Neradna nedjelja u FBiH
stvar je vrlo jasna,smanji doprinose,i smanji drzavnu bespotrebnu administraciju,politicarima isto smanjit prevelike plate.
naplati od drzavnih firmi preko 2 MILIJARDE KM DUGA za poreze i doprinose.
i eto love za sve. ali nazalost nece nasi politicari to da rade,jer odose im glasovi.trojka je obecavala da ce to radit,ali usutise se,povecali sebi plate i zakuhali izmedju radnika i poslodavaca.i pusti nedjeljom ko hoce da radi,nek radi.
naplati od drzavnih firmi preko 2 MILIJARDE KM DUGA za poreze i doprinose.
i eto love za sve. ali nazalost nece nasi politicari to da rade,jer odose im glasovi.trojka je obecavala da ce to radit,ali usutise se,povecali sebi plate i zakuhali izmedju radnika i poslodavaca.i pusti nedjeljom ko hoce da radi,nek radi.
- drug_profi
#6119 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Preventiva je najbitnija, a to nam se ne nudi. Svaki pametan sistem se zasniva na preventivi, a ne na liječenju.nivla wrote: ↑14/04/2025 15:32nisi tesko obolio pa da vidis kako su ta pzu i osiguranja nizastadrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:20 Zdravstvo treba radikalnu reformu.
ja jesam i znam kakvu sam zdravstvenu uslugu primio i jos uvijek primam kroz ovo obavezno osiguranje,samo u prosloj godini sam dobio za lijecenje uslugu od preko 100kkm ukljucujuci i transplantaciju kostane srzi, imunoglobuline poslije iste, kako ja tako i iz drugih kantona
i nisam jedini, uz sva kasnjenja i sporu dijagnostiku doveli su bolest u remisiju, snimio 3 pet scana u godini dana, od kojih sam dva cekao da se popravi, meni je svaka od uputnica CITO
Jer je preventiva mnogo jeftinija.
PZU su odlične jer imaš uslugu odmah. Osiguranja možeš imati, a možeš i platiti.
Ali plaćaš već plaćeno a nikad isporučeno.
Evo otiđi porodičnom svake godine i traži sistematski. Laboratorija proširena, spirometrija i rendgen pluća PP, UZ abdomena, karlice, štitne, genekolog/urolog, neurolog, oftamolog...
Pa da se na vrijeme vidi da nešto nije kako treba, a ne kad čovjeka obori i onesposobi.
To je u rangu 400 maraka u PZU, pa vidi koliko bi to onda trebalo da košta u JZU i zašto se ne nudi?
Ili zašto ZZO nema ugovor sa PZU o takvim uslugama na teret obaveznog osiguranja jednom godišnje?
Gdje pojedu i proseru te pare?
Gdje su pare od akciza za duhan i alkohol, koje bi trebale da završe u fondovima javnog zdravstva?
Mi kad počnemo da se pitamo glasno gdje su nam pare, onda će možda vlast i pokušati da neštu uradi nama u korist, a ne samo sitnice pred izbore.
-
gozila555
#6120 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ja sam morao sistematski preko firme platit,toliko o nasem zdravstvu
-
gozila555
#6121 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ma gdje silni novac od pdv ode,koji svakim danom svi placamo,i firme,radnici i obican narod.svi placamo svaki dan pdv kroz razne racune. a akcize su najveca prevara.kad se samo sjetim kako su govorili da ce ta lova ic u izgradnju drzave,novi putevi bla bla bladrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:41Preventiva je najbitnija, a to nam se ne nudi. Svaki pametan sistem se zasniva na preventivi, a ne na liječenju.nivla wrote: ↑14/04/2025 15:32nisi tesko obolio pa da vidis kako su ta pzu i osiguranja nizastadrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:20 Zdravstvo treba radikalnu reformu.
PZU su odlične jer imaš uslugu odmah. Osiguranja možeš imati, a možeš i platiti.
Evo otiđi porodičnom svake godine i traži sistematski. Laboratorija proširena, spirometrija i rendgen pluća PP, UZ abdomena, karlice, štitne, genekolog/urolog, neurolog, oftamolog...
Pa da se na vrijeme vidi da nešto nije kako treba, a ne kad čovjeka obori i onesposobi.
To je u rangu 400 maraka u PZU, pa vidi koliko bi to onda trebalo da košta u JZU i zašto se ne nudi?
Ili zašto ZZO nema ugovor sa PZU o takvim uslugama na teret obaveznog osiguranja jednom godišnje?
Gdje su pare od akciza za duhan i alkohol, koje bi trebale da završe u fondovima javnog zdravstva?
Mi kad počnemo da se pitamo glasno gdje su nam pare, onda će možda vlast i pokušati da neštu uradi nama u korist, a ne samo sitnice pred izbore.
- nivla
#6122 Re: Neradna nedjelja u FBiH
kod moje bolesti nema preventive, jednostavno je dobijes ili ne, nagadjanja su da je izazovu virusi, ali samo za burkitov limfom je dokazano da ga izaziva epstein-bar virus, za sta su ova dvojica dobila nobeladrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:41Preventiva je najbitnija, a to nam se ne nudi. Svaki pametan sistem se zasniva na preventivi, a ne na liječenju.nivla wrote: ↑14/04/2025 15:32nisi tesko obolio pa da vidis kako su ta pzu i osiguranja nizastadrug_profi wrote: ↑14/04/2025 15:20 Zdravstvo treba radikalnu reformu.
ako pricamo o preventivi, sve te nalaze koje navodis sam radio u septembru 2023 i sve je bilo uredno, da bih vec za nekoliko mjeseci nesto bilo lose sa mojim zdravstvenim stanjem a u martu 2024 nakon sto se na ultrazvuku ustanovilo da ima nesto ogromno(cega prije nije bilo) uradjen hitni ct koji je detektovao masu duzine 18cm i sirine 10 cm u abdomenu, a nekih mjesec poslije sve potvrdjeno gotovim hitnim pet scan nalazom i iglenom biopsijom, nakon cega su mi posudili hemoterapije koje trebam primiti dok im ne dodje odobrenje za mene, koje je doslo kad sam skoro sve hemoterapije isprimao, kad im je nestalo tog steka iz kojeg posudjuju izaslo se u medije da nema citostatika kao i prica o listi cekanja na kojoj sam bio i ja
naravno boljelo je tad saznanje da je aktuelna vlast u istom tom periodu, umjesto da usmjeri sredstva iz zzo u nabavku citostatika, novac usmjerila u stednju na racun asa banke koja je slucajno vlasnik tad nedovrsene asa bolnice
pet skener nije skup, skupa je glupost koja se zove “transparentne javne nabavke” u kojem svaki debil moze prigovoriti da nesto ne valja, i onda zbog tog tamo neko mora da vijeca je li zalba osnovana ili ne, a na kraju samo ispastaju pacijenti koji cekaju na pretrage
- drug_profi
#6123 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma vidi tvoj slučaj je faktički specifičan i preventivno nije mogao biti spriječen. Ali kardio, neuro, endokrino itd s emože na vrijeme uočiti i pacijenta uputiti na promjene navika ili terapije.
O tome pričam, a to su najčešća oboljenja.
O tome pričam, a to su najčešća oboljenja.
-
mishic
#6124 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ima li šta u ovoj zemlji da valja i da mu ne treba radikalna reforma?
Jesu li od zdravstva bolji školstvo, pravosuđe, sigurnosne agencije i sve državne institucije i tijela?
Kakve su plate (izuzimajući one državne i one političara koje su na nivou EU), kakve i kolike penzije, koje značajne investicije, šta je sa socijalnom politikom?!!
Selimo, ne rađamo, ne zapošljavamo, ne razvijamo se i jedino dažbine i cijene rastu...
Jesu li od zdravstva bolji školstvo, pravosuđe, sigurnosne agencije i sve državne institucije i tijela?
Kakve su plate (izuzimajući one državne i one političara koje su na nivou EU), kakve i kolike penzije, koje značajne investicije, šta je sa socijalnom politikom?!!
Selimo, ne rađamo, ne zapošljavamo, ne razvijamo se i jedino dažbine i cijene rastu...
-
gozila555
#6125 Re: Neradna nedjelja u FBiH
sve treba reformisat,pravosudje prvomishic wrote: ↑14/04/2025 16:10 Ima li šta u ovoj zemlji da valja i da mu ne treba radikalna reforma?
Selimo, ne rađamo, ne zapošljavamo, ne razvijamo se i jedino dažbine nam rastu...