Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
orbita12

#6101 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by orbita12 »

Lincoln-Burrows wrote: 15/03/2020 19:04
orbita12 wrote: 15/03/2020 18:59
Lincoln-Burrows wrote: 15/03/2020 18:51

Manje
https://ibb.co/ySfNBjH
ja sam siguran da je jedan dan bilo 250 slucajeva , a vec slijedeci ispod 200, sto posto sam siguran u to jer sam pratio izvjestaj svaki dan
Nisam pratio svaki dan ali evo ti link za Kinu: https://www.worldometers.info/coronavir ... try/china/
https://edition.cnn.com/2020/02/08/asia ... index.html
Last edited by orbita12 on 15/03/2020 19:16, edited 3 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#6102 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Mitovi i dezinformacije o koronavirusu posljednjih se dana šire svijetom gotovo jednakom brzinom kao i sam virus, upozoravaju iz Svjetske zdravstven organizacije (WHO).
Na svojoj internetskoj stranici WHO se pozabavio nekim od najraširenijih tvrdnji vezanih za koronavirus od kojih je velika većina netočna.

Iz WHO navode kako se koronavirus može širiti u svim klimatskim područjima, bez obzira na vlagu i toplinu, a niske temperature ne utječu na prijenos virusa.

Za sada ne postoje dokazi da prijenosnici koronavirusa mogu biti komarci, navodi WHO.

Sušila za ruke ne ubijaju koronavirus, a ni redovito ispiranje nosne šupljine otopinom morske soli neće sprječiti zarazu.

Iz WHO navode kako češnjak ima određeno antimikrobsko djelovanje no za sada ne postoji niti jedan znanstveni dokaz koji bi potvrdio da to povrće sprječava zarazu virusom covid-19.

Kada su u pitanju antibiotici, iz WHO podsjećaju kako antibiotici djeluju samo na bakterije, a da na viruse nemaju nikakvog utjecaja. Trenutno u svijetu ne postoji cjepivo za koronavirus, kao ni lijek za zaražene.

Alkohol i antiseptička sredstva dobri su za dezinfekciju, ali neće pomoći ako je virus već ušao u organizam.

Kada je u pitanju širenje virusa među dobnim skupinama, virusom covid-19 mogu se zaraziti sve osobe bez obzira za uzrast s tim da starije osobe, kao i osobe s postojećim zdravstvenim problemima spadaju u rizičnu skupinu, poručuju iz WHO.
Bega_TM

#6103 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bega_TM »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 19:09 Starost umrlih u Italiji, podaci od prekjucer.

90+ godina - 98
80-89 - 445
70-79 - 362
60-69 - 80
50-59 - 25
40-49 - 4
30-39 - 2

cirka pola njih su vec imali 3 i vise oboljenja prije korone, visok tlak, dijabetes, astmu, pusaci uglavnom, karcinom ili neka druga oboljenja
sva ova mlada raja su bili vec tezi bolesnici, prakticno samo 1% umrlih nisu imali nikakvu bolest uz koronu
Source?
dječak sa šibicama

#6104 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nebi bilo lose da ovi klosari iz WHO daju neku nadu ljudima, kazu nesto pametno neki savjet, a ne da samo roknu obavijest kako nista ne pomaze i crknite dzaba vam trud.

Po meni treba Nijemce kopirati, ljudi imaju skoro 7000 oboljelih i samo 12 mrtvih. Imaju i tu taktiku koju je ZDF vec prezentirao, produziti tok zaraze i "izravnati krivulju", da ne dodje do prebukiranja bolnickih kapaciteta. Kako to rade, neka nadlezni prouce. Ili neka ovaj WHO da podatke, nabijem ih nesposobne.
Hajlac

#6105 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Better Man wrote: 15/03/2020 17:57 Nešto se dobro krije iza svega ovog. Medijska propaganda je odradila svoje. I dok se mi zabavljamo oko virusa, neko ni dobro mogao profitirati. Baš sam oko ovog pričao sa svojom nekadašnjom šeficom koja je u penziji i koja je dobro načitana i širokih pogleda. Mislim da se pretjeruje u vezi ovoga i stvara pretjerana panika. Treba biti oprezan, ali prije svega razuman. Neko će ogromne novce da uzme na ovom, a da nismo ni svjesni. Evo sestra mi kaze da samo od sezonske gripe godišnje u Britaniji umre 20 hiljada ljudi, a od ovog virusa je umrlo 11 ljudi i to su sve starije osobe.
Reci to Italijanima ignorantu jedan, kojima je ko pokoseno pomrlo skoro DVIJE HILJADE ljudi za svega NEKOLIKO DANA a ne za 365...

Tih 20 hiljada je 54 umrlih po danu a ovdje umire STOTINE dnevno, ne samo u Italiji!
GAU8

#6106 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

freelancerBIH wrote: 15/03/2020 18:35 Ljudi sta se ovo desava u Italiji , 368 danas umrlo :-)
Mislim da je upianju zaostatak od jucer. Uporedite brojke prekjucer, jucer i danas, i ako se oduzme dio od danas i doda jucerasnjim brojevima onda se dobije otprilike konstantna stopa, sa blagim porastom
Ironmen

#6107 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 19:17 Nebi bilo lose da ovi klosari iz WHO daju neku nadu ljudima, kazu nesto pametno neki savjet, a ne da samo roknu obavijest kako nista ne pomaze i crknite dzaba vam trud.

Po meni treba Nijemce kopirati, ljudi imaju skoro 7000 oboljelih i samo 12 mrtvih. Imaju i tu taktiku koju je ZDF vec prezentirao, produziti tok zaraze i "izravnati krivulju", da ne dodje do prebukiranja bolnickih kapaciteta. Kako to rade, neka nadlezni prouce. Ili neka ovaj WHO da podatke, nabijem ih nesposobne.
A sta bi trebale da lazu kao Kina i Iran i broju mrtvih ??? Mozda Kina je sa svojim sistem uspjela da napravi neke rezultate sto Evropske zemlje mogu samo da sanjaju a to je postivanje hitnih mjera...

Ili WHO treba da reaguje kao S.Koreja ni jedan slucaj zaraze...

WHO je jos u novembru 2019 govorio sta nas ceka vlade svih zemalja nisu svatile ozbiljno i danas imamo ovo sto imamo...
Lincoln-Burrows

#6108 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

GAU8 wrote: 15/03/2020 19:20
freelancerBIH wrote: 15/03/2020 18:35 Ljudi sta se ovo desava u Italiji , 368 danas umrlo :-)
Mislim da je upianju zaostatak od jucer. Uporedite brojke prekjucer, jucer i danas, i ako se oduzme dio od danas i doda jucerasnjim brojevima onda se dobije otprilike konstantna stopa, sa blagim porastom
Ako se usporedi sa Kinom koja je ovo obuzdala, Italija još nije krenula silaznom putanjom.
Dobro, ne poredim s Kinom to ne može nitko što je Kina napravila.
golman

#6109 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

Lincoln-Burrows wrote: 15/03/2020 18:26 Preko 10.000 novozaraženih dnevno najviše u Europi.
U poslednja 2 sata 5000 novozarazenih.
Hajlac

#6110 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

daddy-kool wrote: 15/03/2020 18:50 https://www.dw.com/en/germany-and-us-wr ... a-52777990

Ovog đubretarca Trumpa treba na lomaču.
Amerika - tigar od papira.

Sve kao AmeriKa first a vamo hvata se za slamku prekookeanskih zemalja, tudjih strucnjaka...
Diwan

#6111 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Psihoza, panika i pretjerano bavljenje virusom nije dobro za zdravlje. Ne znam otkud ljudima ovoliko potrebe da šire vijesti o korona virusa - valjda svoj stres i strah žele da podijele sa drugima. Ništa nećete postići sa djeljenjem neprovjerenih informacijama o broju mrtvih i zaraženih. Ako želite da svisnete od psihoze - go ahead.
daddy-kool

#6112 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 19:17
Pa to svi rade (ili će eventualno da rade), zato i jesu ove zabrane. Nema druge strategije (osim ove Britanske za koju sam uvjeren da će se promijeniti).
mO k3

#6113 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Diwan wrote: 15/03/2020 19:37 Psihoza, panika i pretjerano bavljenje virusom nije dobro za zdravlje. Ne znam otkud ljudima ovoliko potrebe da šire vijesti o korona virusa - valjda svoj stres i strah žele da podijele sa drugima. Ništa nećete postići sa djeljenjem neprovjerenih informacijama o broju mrtvih i zaraženih. Ako želite da svisnete od psihoze - go ahead.
:shock: :? necu nista komentarisati ... ali da te priupitam znas li ti drugar sta pises?
SmokingMan

#6114 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Došao sam juče iz Njemačke i izolaciji sam u narednih 13 dana. Kada prođe ovaj period obavezno nabavaiti maske, medicinsku opremu, određene lijekove, sanitarne preparate. Niko ne zna koliko će zaraza trajati. Izolacija, koja je na snagu stupila i kod nas, se koristi samo kao preventiva, odnosno ublažavanje povećanja broja zaraženih. Jednostavno se pokušava kako -tako dobiti na vremenu kako bi se pronašla efektivna vakcina.
GAU8

#6115 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Donald Trump pokušava namamiti naučnike iz Tübingena u SAD velikim financijskim doprinosom. Zeli kupiti firmu da bi razvijao lijek iskljucivo za USA.
Stoga se zakacio sa njemackom vladom.

https://www.gmx.net/magazine/panorama/c ... n-34519438
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6116 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

mO k3 wrote: 15/03/2020 19:40
Diwan wrote: 15/03/2020 19:37 Psihoza, panika i pretjerano bavljenje virusom nije dobro za zdravlje. Ne znam otkud ljudima ovoliko potrebe da šire vijesti o korona virusa - valjda svoj stres i strah žele da podijele sa drugima. Ništa nećete postići sa djeljenjem neprovjerenih informacijama o broju mrtvih i zaraženih. Ako želite da svisnete od psihoze - go ahead.
:shock: :? necu nista komentarisati ... ali da te priupitam znas li ti drugar sta pises?
Kada je nesto zadnji put ovoliko medijskog prostora uzelo? Pozelio sam dodika :lol:
Sve ko fol ne panici, mediji napravili paniku, a u svijetu 160k se zarazilo na 7 milijardi... oprez da ludilo ne...
Hajlac

#6117 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Claim: ‘Face masks don’t work’
Wearing a face mask is certainly not an iron-clad guarantee that you won’t get sick – viruses can also transmit through the eyes and klix viral particles, known as aerosols, can penetrate masks. However, masks are effective at capturing droplets, which is a main transmission route of coronavirus, and some studies have estimated a roughly fivefold protection versus no barrier alone (although others have found lower levels of effectiveness).

If you are likely to be in close contact with someone infected, a mask cuts the chance of the disease being passed on. If you’re showing symptoms of coronavirus, or have been diagnosed, wearing a mask can also protect others. So masks are crucial for health and social care workers looking after patients and are also recommended for family members who need to care for someone who is ill – ideally both the patient and carer should have a mask.

However, masks will probably make little difference if you’re just walking around town or taking a bus so there is no need to bulk-buy a huge supply.

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ts-checked
GAU8

#6118 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Ako se ti ne zelis baviti virusom, on ce se svejedno baviti tobom.... tako da...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6119 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

GAU8 wrote: 15/03/2020 19:44 Donald Trump pokušava namamiti naučnike iz Tübingena u SAD velikim financijskim doprinosom. Zeli kupiti firmu da bi razvijao lijek iskljucivo za USA.

zar nije obicna prehlada jebem li mu melaniju u guzove... treba otjerat govno samo na izbore misli i one svoje kravar glasače...
mO k3

#6120 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

GAU8 wrote: 15/03/2020 19:45
Ako se ti ne zelis baviti virusom, on ce se svejedno baviti tobom.... tako da...
ova ti je dobra..
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6121 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

pici wrote: 15/03/2020 19:46
GAU8 wrote: 15/03/2020 19:44 Donald Trump pokušava namamiti naučnike iz Tübingena u SAD velikim financijskim doprinosom. Zeli kupiti firmu da bi razvijao lijek iskljucivo za USA.

zar nije obicna prehlada jebem li mu melaniju u guzove... treba otjerat govno samo na izbore misli i one svoje kravar glasače...
Bas se pitam gdje si ti.
Cortado

#6122 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

mk ultra wrote: 15/03/2020 18:36 Image

:( Bas puno. Ako nastavi tim tempom, virus ce se u Italiji sam istrijebiti.

Usporedba najgore sedmice u gripnoj sezoni 2018-2019 i COVID-19, mjesta u JIT/smrtni ishodi. Valjda je ovo dovoljno da ovi koji i dalje proklamuju COVID-19 kao blazi oblik gripe, prestanu to raditi!

Image
Last edited by Cortado on 15/03/2020 19:54, edited 1 time in total.
GAU8

#6123 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Hajlac wrote: 15/03/2020 19:45 Claim: ‘Face masks don’t work’
Wearing a face mask is certainly not an iron-clad guarantee that you won’t get sick – viruses can also transmit through the eyes and klix viral particles, known as aerosols, can penetrate masks. However, masks are effective at capturing droplets, which is a main transmission route of coronavirus, and some studies have estimated a roughly fivefold protection versus no barrier alone (although others have found lower levels of effectiveness).

If you are likely to be in close contact with someone infected, a mask cuts the chance of the disease being passed on. If you’re showing symptoms of coronavirus, or have been diagnosed, wearing a mask can also protect others. So masks are crucial for health and social care workers looking after patients and are also recommended for family members who need to care for someone who is ill – ideally both the patient and carer should have a mask.

However, masks will probably make little difference if you’re just walking around town or taking a bus so there is no need to bulk-buy a huge supply.

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ts-checked
Jos jednom da se ponovi.

Maske funkcionisu u Hong Kongu i Koreji perfektno. Zasto? Zato jer ih SVI nose, sa pretpostavkom da je svako potencijalno zarazen.
Ove obicne maske sluze da bolesnik ne siri virus oko sebe a ne da sprijece da zdravi pokupi virus

Utuvite to jedno u glavu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6124 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

u italiji bas zabrinjavajuce, ovaj procent mrtvih mi je bas prevelik... a i oni se zajebaju ne shvataju ozbiljno, učimo od kineza, to specijalne timove sa uzicama za hvatanje kerova i mrssshh u tri lijepe kasljucaj i seri u samici...
Mogy87

#6125 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

SmokingMan wrote: 15/03/2020 19:42 Došao sam juče iz Njemačke i izolaciji sam u narednih 13 dana. Kada prođe ovaj period obavezno nabavaiti maske, medicinsku opremu, određene lijekove, sanitarne preparate. Niko ne zna koliko će zaraza trajati. Izolacija, koja je na snagu stupila i kod nas, se koristi samo kao preventiva, odnosno ublažavanje povećanja broja zaraženih. Jednostavno se pokušava kako -tako dobiti na vremenu kako bi se pronašla efektivna vakcina.
Za vakcinu treba 12-18 mjeseci
Locked