Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
BHCluster

#6101 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

@Hafisaga nemoj me pogrešno shvatiti to je bolest kao sve druge srecom izljeciva ako se s liječenjem krene na vrijeme. Zto sto prije to bolje javi se u SKB Mostar - Kliniku za psihijatriju. Kazu da predstojnik klinike dr. Klarić radi čuda.

STOP stigmatizaciji!
swanfilter

#6102 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by swanfilter »

Povileniti je skrenuti sa pameti, sfrciti ili pobudaliti. Koristi se kod starijeg naroda u Krajini ...
Hafis

#6103 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

SaraFina wrote:
Hafis wrote:Doduše, smetnuo sam da postoje i vilenjaci.
Tako da bi primjeran izraz za mušku osobu bio povilenjačiti a ne povileniti.

Najbolje je obratiti se onom emeritusu iz SB koji konstantno rabi ovaj izraz u naslovima svojih ''članaka'' (usput - veoma objektivnih i poučnih) da nam ga nekako prevede barem na hrvatski, pa bih ga ja onda vama preveo na bosanski jezik.
Ovako se vrtimo u krug, a ni makac s mjesta.

Image

PreCjednica. Možebitna :lol:
Eto i ta povilenila. U stvari, ne vidjeh da je emeritus iz SB rabio taj izraz za neku žensku osobu.
Znam da si strućnjakinja za kroatistiku i tjesteninu, a znaš li možda može li se na bosanskom jeziku taj izraz ''povileniti'' rabiti i za žene.
SaraFina

#6104 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
SaraFina wrote:
Hafis wrote:Doduše, smetnuo sam da postoje i vilenjaci.
Tako da bi primjeran izraz za mušku osobu bio povilenjačiti a ne povileniti.

Najbolje je obratiti se onom emeritusu iz SB koji konstantno rabi ovaj izraz u naslovima svojih ''članaka'' (usput - veoma objektivnih i poučnih) da nam ga nekako prevede barem na hrvatski, pa bih ga ja onda vama preveo na bosanski jezik.
Ovako se vrtimo u krug, a ni makac s mjesta.

Image

PreCjednica. Možebitna :lol:
Eto i ta povilenila. U stvari, ne vidjeh da je emeritus iz SB rabio taj izraz za neku žensku osobu.
Znam da si strućnjakinja za kroatistiku i tjesteninu, a znaš li možda može li se na bosanskom jeziku taj izraz ''povileniti'' rabiti i za žene.

Smanji brlju. Prije 19 sati bio si mortus pijan. Ne priliči to nikom. I ofiraš se bez stida. Prijateljski savjet.
Hafis

#6105 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

swanfilter wrote:Povileniti je skrenuti sa pameti, sfrciti ili pobudaliti. Koristi se kod starijeg naroda u Krajini ...
Ne vidim nikakvu povezanost. To su sve izrazi sami za sebe i jasno im se vidi korijen (osim to ''sfrciti'' koji stvarno prvi put čujem).
Uostalom, emeritus sa SB očito rabi taj izraz za nešto drugo. Sumnjam da je ovim izrazom u članku htio reći ''pobudaliti'', a to skrenuti s pameti ima svoj odgovarajući izraz - raspametiti.
swanfilter

#6106 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by swanfilter »

U Krajini raspametiti mozes nekoga, ne i samog sebe ...

I ne znaci kao i skrenuti s pameti. Vise u smislu dovoditi do ludila ...

Sfrciti s pameti je kao i skrenuti ...

I, da, sva srpska, u svakom smislu i na celu sa Milom je povilenila zadnjih godina. Mile je klasican prikaz nekoga, ko je povilenio ...
Last edited by swanfilter on 07/10/2019 19:24, edited 2 times in total.
spreca

#6107 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

SaraFina wrote:

Smanji brlju. Prije 19 sati bio si mortus pijan. Ne priliči to nikom. I ofiraš se bez stida. Prijateljski savjet.
Ako cemo zbog korjena juznih onda je Emiritus lozac Pobenavio,jer od brlje se moze i oporaviti ali kad pobenavi onda je zbogom pameti :mrgreen:
Hafis

#6108 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Hajd dobro, odustajem od prevođenja ove riječi. Predajem se, jednostavno izraz je nejasne i nepoznate etiologije.
Ali to je još jedan dolkaz da je potreba standardizacija bosanskog jezika. Da ne navodim brojne primjere znanstvenih radova, gdje se najviše vidi ta nestandardiziranost, tj. autori rabe sve što im je pri ruci, i nije mi jasno kako sve to prođe lektoriranje. A da, pa i ne postoji ta profesija, obzirom da nema književnih standarda, mene budale :)

Nego, kakvi su ovo probni baloni?

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/12 ... rzavi.html
KONSTITUTIVNOST JE PROŠLOST BiH: Budućnost je u građanskoj državi
Who says??

Ali kraj me je stvarno dojmio.
Takva ustavna rješenja moguće je postići samo unutar građanske demokratije. Da takvo rješenje nije strano Bosni i Hercegovini pokazuje nam i primjer Republike Srpske čije ustrojstvo odgovara građanskom modelu, kao i sve države unutar Evropske unije, te nama susjedne - Republiku Srbiju i Crnu Goru.
Time bi se Bosna i Hercegovina riješila tereta presuda Evropskog suda za ljudska prava, i na smetljište historije bacila domaće političke ratove oko pitanja legitimiteta i konstitutivnosti, a legalitet ustoličila na mjesto koje joj pripada u svim modernim demokratijama.
K'o biva, kad su nas ''riješili'' u RS-u, haj'mo i mi ove naše ovdje u FBiH :)
Novak20

#6109 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Hafis wrote:Hajd dobro, odustajem od prevođenja ove riječi. Predajem se, jednostavno izraz je nejasne i nepoznate etiologije.
Ali to je još jedan dolkaz da je potreba standardizacija bosanskog jezika. Da ne navodim brojne primjere znanstvenih radova, gdje se najviše vidi ta nestandardiziranost, tj. autori rabe sve što im je pri ruci, i nije mi jasno kako sve to prođe lektoriranje. A da, pa i ne postoji ta profesija, obzirom da nema književnih standarda, mene budale :)

Who says??

Takva ustavna rješenja moguće je postići samo unutar građanske demokratije. Da takvo rješenje nije strano Bosni i Hercegovini pokazuje nam i primjer Republike Srpske čije ustrojstvo odgovara građanskom modelu, kao i sve države unutar Evropske unije, te nama susjedne - Republiku Srbiju i Crnu Goru.
Time bi se Bosna i Hercegovina riješila tereta presuda Evropskog suda za ljudska prava, i na smetljište historije bacila domaće političke ratove oko pitanja legitimiteta i konstitutivnosti, a legalitet ustoličila na mjesto koje joj pripada u svim modernim demokratijama.
Ovi iz RS kasne nekih dvadesetak godina za bošnjačkom politikom. :D

Ali se ne može reći da ih nije pogodilo nametanje u RS. Koje se doduše još nije konkretiziralo nametanjem Denisa.
Hafis

#6110 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Novak20 wrote:
Hafis wrote:Hajd dobro, odustajem od prevođenja ove riječi. Predajem se, jednostavno izraz je nejasne i nepoznate etiologije.

Who says??

Ali se ne može reći da ih nije pogodilo nametanje u RS. Koje se doduše još nije konkretiziralo nametanjem Denisa.
Zato što nisu imali takve stvari na umu, što nije isključeno da neće ubuduće.
Obzirom da već 24 godine nismo uspjeli u dovoljnoj mjeri relaksirati društveno-političku klimu u zemlji, a budući da i današnji općeniti smjer vođenja politike ne vodi u tom pravcu, još dugo vremena ćemo gledati takve paradoksalne situacije. A takve stvari,ne samo da su nezamislive u demokratskom svijetu, već i krajnje nemoralne s aspekta njihovog poimanja moralnosti u politici, pa sve i da se radi o određenim ''rupama'' u zakonu koje bi to dopuštale.
Ali džaba, stvari su se tako ispolarizirale da svatko tko drugačije misli po automatizmu je u najmanju ruku ''din dušmanin''.
Jebat ga, tjerat ćemo čiji je duži k'o i do sada...što kažu ovdje ''rahat patnja''.
Novak20

#6111 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Hafis wrote: Zato što nisu imali takve stvari na umu, što nije isključeno da neće ubuduće.
Obzirom da već 24 godine nismo uspjeli u dovoljnoj mjeri relaksirati društveno-političku klimu u zemlji, a budući da i današnji općeniti smjer vođenja politike ne vodi u tom pravcu, još dugo vremena ćemo gledati takve paradoksalne situacije. A takve stvari,ne samo da su nezamislive u demokratskom svijetu, već i krajnje nemoralne s aspekta njihovog poimanja moralnosti u politici, pa sve i da se radi o određenim ''rupama'' u zakonu koje bi to dopuštale.
Ali džaba, stvari su se tako ispolarizirale da svatko tko drugačije misli po automatizmu je u najmanju ruku ''din dušmanin''.
Jebat ga, tjerat ćemo čiji je duži k'o i do sada...što kažu ovdje ''rahat patnja''.
:thumbup:
Maraschino

#6112 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Novak20 wrote:

Who says??

Kada vas neko dobro kara onda mu brzo oprosite Vlajkija i ine ministre(Hrvate) iz SNSD u raznim vladama u brlogu.
BHCluster

#6113 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Sa tom praksom, uprkos odluci Ustavnog suda još iz 2000. i žestokom protivljenju bošnjačkih vijećnika u Općinskom vijeću nastavilo se i ove godine.

- Nismo se ni ovog puta, kao ni ranijih godina odazvali i nećemo sve dok se ne ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, u kojoj je jasno navedeno da je član koji se odnosi na Dan općine mimo Ustava. Franjo Asiški nije zaštitnik Čapljine, ovo nije grad u kojem žive samo Katolici i ne treba da se obilježava kao dan općine, kaže Amir Šator, vijećnik u Općinskom vijeću.

Čapljina je u fazi preregistracije iz općine u grad. To je, smatraju, idealna prilika da se ispravi grijeh iz prošlosti, ali nažalost dosad nije.

- Vjerovali smo da će se promjenom statuta na koju je Čapljina primorana zbog preregistracije, riješiti i ovaj problem. Na ovo godinama upozoravamo. Postoji mnogo datuma oko kojih bismo se mogli dogovoriti, rekao je Šator.

Općinsko vijeće u kojem 25 godina dominira HDZ, nakon odluke Ustavnog suda, slično vlasti u RS-u i problemu 9. januara, izmjenilo je član i navelo kako o grbu, zastavi i danu općine odlučuje Općinsko vijeće, čime se u suštini ništa nije promijenilo, pa se Dan općine nastavio slaviti na blagdan Svetog Franje.

- U vrijeme dok sam bio predsjednik Općinskog vijeća, nisam želio zakazivati svečane sjednice na taj dan. Organizovali su ih vijećnici Hrvati mimo moje saglasnosti, a moj tadašnji zamjenik mi je dostavljao pozivnice za iste koje je on potpisivao. Jednako su se ponašali i u vrijeme kada je na čeli OV bio Inel Šejtanić, prisjetio se bivši predsjednik OV Ajman Šoše.

Naši sagovornici ističu da je osim ovog problema, loša poruka Bošnjacima Čapljine i nedavna odluka Načelnika Smiljana Vidića o zabrani održavanja Bajramskog koncerta u Čapljini.

Prošlogodišnja sjednica povodom neustavnog praznika započela je intoniranjem himne Republike Hrvatske.
Sekularna drzava, "eUropske vrijednosti" i slicna sranja, jednostavno islamska drzava. :oops:
Last edited by BHCluster on 07/10/2019 22:25, edited 2 times in total.
horkesh

#6114 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Novak20 wrote:

Ustvari je obrnuto. "Bošnjačka politika" kaska 20-ak godina za RS-om koja je te stvari zaista izdominirala.

Na primjer, bez obzira što je HDZ najčvršći SNSD-ov saveznik i podržava ih u svemu, kako ih SNSD nagradi? Mjesto potpredsjednika NSRS-a iz reda hrvatskog naroda obavlja Željka Stojičić, SNSD-ovka.

Šta je s tri ministra u Vladi RS-a? Niti jedan adezeovac. I ono ministarstvo što im je Mile bio obećao su transformirali u direkciju :lol:

Počasni spomen za Vlajkija, kao i delegate u Vijeću naroda RS.

O nižim nivoima ne treba trošiti previše riječi. Svo HNS-ovsko ulizivanje im je od SNSD-a i RS-a donijelo jedno veliko - ništa.

No, HNS i dalje nastavlja da se tragikomično ulizuje i ponaša kao pudlica i privjesak. Češće se na hrvatskim portalima može čuti kako je nezavisnost RS-a skoro pa gotova stvar, nego na medijima u RS-u :-)

Sve u svemu, sjajan putokaz o tome kako se treba ponašati prema HDZ/HNS-u. Samo prepisivati od RS-ovaca :thumbup:
Novak20

#6115 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

horkesh wrote:
Novak20 wrote:

Ustvari je obrnuto. "Bošnjačka politika" kaska 20-ak godina za RS-om koja je te stvari zaista izdominirala.

Na primjer, bez obzira što je HDZ najčvršći SNSD-ov saveznik i podržava ih u svemu, kako ih SNSD nagradi? Mjesto potpredsjednika NSRS-a iz reda hrvatskog naroda obavlja Željka Stojičić, SNSD-ovka.

Šta je s tri ministra u Vladi RS-a? Niti jedan adezeovac. I ono ministarstvo što im je Mile bio obećao su transformirali u direkciju :lol:

Počasni spomen za Vlajkija, kao i delegate u Vijeću naroda RS.

O nižim nivoima ne treba trošiti previše riječi. Svo HNS-ovsko ulizivanje im je od SNSD-a i RS-a donijelo jedno veliko - ništa.

No, HNS i dalje nastavlja da se tragikomično ulizuje i ponaša kao pudlica i privjesak. Češće se na hrvatskim portalima može čuti kako je nezavisnost RS-a skoro pa gotova stvar, nego na medijima u RS-u :-)

Sve u svemu, sjajan putokaz o tome kako se treba ponašati prema HDZ/HNS-u. Samo prepisivati od RS-ovaca :thumbup:
Naravno da će bošnjačka politika prepisivati od srpske. Štoviše, puno je inovativnija od nje čak i kada prepisuje. Samo se opet zezne kada da povjerenje SDA Bakiru koji opet da poluge vlasti SNSD/HDZ da mogu kontrolirati situaciju u BiH.

Evo sada dva bošnjačka člana Predsjedništva i Dodik idu ljubiti Erdogana i Vučića u Begišu zbog autoceste od Beograda do Bijeljine. To je prava ljubav u kojoj se problemi poput genocida i etničkog čišćenja mogu privremeno odložiti zbog koncetriranja na bh Hrvate. Možda se S/B dogovore oko razmjene teritorija uz Drinu ili o plaćanju duga za HE na Drini. Tko zna, Željko već zavrće rukave, a Vučić trlja ruke dok ih Sultan miluje po glavi.

Očito je da u RS Hrvati ne glasaju za HDZ, a mali problem u BiH je što F BiH nije organizirana kao RS pa još nema dovoljno Hrvata Edima na funkcijama.
SaraFina

#6116 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Koja ljubomora! - što Čović kao zadnje prase iskuliran i neće vidjeti Begeš, Sultana E. dragog Acu i ostalu 'raju' :D
Novak20

#6117 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:Koja ljubomora! - što Čović kao zadnje prase iskuliran i neće vidjeti Begeš, Sultana E. dragog Acu i ostalu 'raju' :D
:lol:

Bolje biti zadnje prase nego se uvlačiti diktatoru Erdoganu u Begišu prije nove invazije na Siriju. :D

Očito je netko procijenio da je vrijeme pokazati tko u BiH radi za Turke i Ruse.
Guadalajara

#6118 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Guadalajara »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote:Koja ljubomora! - što Čović kao zadnje prase iskuliran i neće vidjeti Begeš, Sultana E. dragog Acu i ostalu 'raju' :D

Bolje biti zadnje prase nego se uvlačiti diktatoru Erdoganu u Begišu prije nove invazije na Siriju. :D

Očito je netko procijenio da je vrijeme pokazati tko u BiH radi za Turke i Ruse.
Pa neko je vec pokazao, liferujuci barutanu za raketno gorivo u Srbiju. :lol:
Maraschino

#6119 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Gasovod i pipu Rusima u B.Brodu cemo zaboraviti.
Haman2

#6120 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Vrijeme je vec pokazao ko radi za Ruse. Covic bez dvojbe. Bosnjaci imaju dobre odnos sa Turskom jer Turska ulaze u obnovu kulturno-istorijskih spomenika kao npr. obnovu dzamija u BiH, Most Mehmed pase Sokolovica u Visegradu, Most na Neretvi u Mostaru, a sad finansira put Sarajevo - Beograd itd. Bosnjaci se ne uvlace Turcima, kao sto to rade Hrvati iz BiH na celu sa Covicm Rusima. Sta su to Hrvati iz BiH dobili od Rusa. Mudo Marjanovo ali se i dalje uvlace. Kajmak ali tanki ubiraju Srbi preko Dodika.
SaraFina

#6121 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:

Pa diktatora i USA poštuje. Očigledno. I Tursku. To nam najbolje dokazuju dešavanja u Siriji :D

U BiH su ruski sateliti Dodik i Čović, a Turska je nanovo u zagrljaju USA. Ne pratiš novem vanjsku politiku ;)
Guadalajara

#6122 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Guadalajara »

Maraschino wrote:Gasovod i pipu Rusima u B.Brodu cemo zaboraviti.
Jos ono uvlacenje Rusa u Agrokor industriju/ekonomiju...
Haman2

#6123 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

:izet: :izet: :thumbup:
Maraschino

#6124 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

"Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takve kao zajednice, a ne kao stranke", rekao je Kurti
Nesto nam ovo poznato a sada internacionalizovano sto potvrdjuje da smo u pravu.

Image
Novak20

#6125 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:Vrijeme je vec pokazao ko radi za Ruse. Covic bez dvojbe. Bosnjaci imaju dobre odnos sa Turskom jer Turska ulaze u obnovu kulturno-istorijskih spomenika kao npr. obnovu dzamija u BiH, Most Mehmed pase Sokolovica u Visegradu, Most na Neretvi u Mostaru, a sad finansira put Sarajevo - Beograd itd. Bosnjaci se ne uvlace Turcima, kao sto to rade Hrvati iz BiH na celu sa Covicm Rusima. Sta su to Hrvati iz BiH dobili od Rusa. Mudo Marjanovo ali se i dalje uvlace. Kajmak ali tanki ubiraju Srbi preko Dodika.

Haman genijalno.

Hrvati poznati uvlakači Rusima. Iz čista mira i za mudo Marjanovo. :thumbup:
Post Reply