Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Hajlac
#6101 Re: Poplave u cijeloj BiH
"Ta djeca od 16 do 26 godina koja tu volontiraju ne žele slušati i raditi po principima kako to radi Crveni križ. Sa mnom je sve vrijeme bio i direktor škole koji pazi na imovinu. Napravili smo spisak smjena za volontere, ali oni to ne žele poštovati. Žele biti tu i po više dana. Neki po tri dana. Direktor se plaši za školu, u učionicama se puši i on se boji da će se zapaliti škola. Direktor, Nedžad Mahmutović, je zvao policiju da bi zaštiitio svoju imovinu. Ja sam ga podržao", navodi Mačak.
"Jutros sam rekao direktoru škole da više nemam ingerenciju nad tim volonterima u školi. Neki su već danima tamo i ti momci i djevojke ne žele ići svojim kućama u Zavidovićima, već spavaju po učionicama i rade šta već rade. Njima se ne ide kući jer će ih roditelji natjerati da čiste podrum ili prilaz kući. Tu su danima, u toplom i suhom, imaju šta jesti. Sinoć u 23.30 kada sam dolazio u kontrolu jedan momak je iznio paket namirnica i dao drugom koji je to odnio svome tetku, a tetak mu živi na četvrtom spratu zgrade u Zavidovićima i nije na bilo koji način oštećen u ovome svemu", tvrdi Mačak.
Dodaje i da su danas iz Sarajeva stigla dva autobusa studenata da čiste ulice, a da ovih 80 volontera ne izlaze iz Prve osnovne škole. Tvrdi i da je jedan od volontera samoinicijativno poslao vozila iz Gornjeg Vakufa s namirnicama u jedno selo, bez konsultacija sa Civilnom zaštitom i Crvenim križom.
"Ima stanovnika koji nisu osjetili ni poplavu ni klizište, a dolaze po hranu i kažu 'mi smo gladni'", navodi Mačak.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/zavidovi ... /140518090
"Jutros sam rekao direktoru škole da više nemam ingerenciju nad tim volonterima u školi. Neki su već danima tamo i ti momci i djevojke ne žele ići svojim kućama u Zavidovićima, već spavaju po učionicama i rade šta već rade. Njima se ne ide kući jer će ih roditelji natjerati da čiste podrum ili prilaz kući. Tu su danima, u toplom i suhom, imaju šta jesti. Sinoć u 23.30 kada sam dolazio u kontrolu jedan momak je iznio paket namirnica i dao drugom koji je to odnio svome tetku, a tetak mu živi na četvrtom spratu zgrade u Zavidovićima i nije na bilo koji način oštećen u ovome svemu", tvrdi Mačak.
Dodaje i da su danas iz Sarajeva stigla dva autobusa studenata da čiste ulice, a da ovih 80 volontera ne izlaze iz Prve osnovne škole. Tvrdi i da je jedan od volontera samoinicijativno poslao vozila iz Gornjeg Vakufa s namirnicama u jedno selo, bez konsultacija sa Civilnom zaštitom i Crvenim križom.
"Ima stanovnika koji nisu osjetili ni poplavu ni klizište, a dolaze po hranu i kažu 'mi smo gladni'", navodi Mačak.
-
Mustang1
#6102 Re: Poplave u cijeloj BiH
Iz Zenice idu autobusi svako jutro u 9 sati ispred shoppinga .. Gdje idu ne znam ali idu negdje gdje treba pomoci
- O'zone
- Globalni moderator
#6103 Re: Poplave u cijeloj BiH

Nekada su ovdje bili Šerici a sada mjesto koje mozemo spominjati
-
hillbill
#6104 Re: Poplave u cijeloj BiH
IFact wrote:Dobro sad,imamo mi prečih stvari od helikoptera i kanadera da uradimo u državi.Straza wrote:
Sve je stvar prioriteta. Nakon svakih izbora stizu vijesti o kupovini novih "sluzbenih automobila" od 100.000+ KM.
Dva helikoptera su minimum. Uskoro ce i ljeto sto znaci pozari i 2 helikoptera i 2 kanadera su minimum minimuma. Pozari su unistili sume vise nego sto kosta 10 helikoptera.
I tako se dizu krediti za raznorazne stvari.
Ali recimo da uzmemo dva helikoptera i dva kanadera.
Evo kanadera koji je standard danas(npr. isti koje nam je i Hrvatska slala na ljeto):
http://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_415
Koštaju 34 miliona USD,a nama trebaju dva.
Helikopteri su jeftiniji,ali isto koštaju milione.
E sada odakle nama taj novac?Te ako ga i nađemo,to ili znači nova zaduženja ili radikalno rezanje budžeta i uzimanje nekome drugom iz usta.
Nažalost,ništa od tih kupovina(koje jesu potrebne),neće biti.
IMA NOVCA
treba samo resetovati potrosnju...ali za to trbaju malo vece promjene...vlast koja ima volju i znanje da napravi funkcionalno drustvo......do tada AUDI a8..sofer...sekretarica I GUMENA GLAVA.
- seoBIH
#6105 Re: Poplave u cijeloj BiH
ne vjerovati crvenom krizu i nijazu macku!!! LAŽE!O'zone wrote:OBAVEZNO POSLUŠATI
Otuđena su dva kamiona robe koja su stigla u Zavidoviće od strane "volontera"Code: Select all
http://--- NO LINKS ---/clanak/1966996194875/vijesti/Predstavio%20se%20la%C5%BEno%20kao%20volonter%20Crvenog%20kri%C5%BEa%20i%20oteo%20dva%20kamiona%20robe!/?ref=tiker
Laže da je i roba sva donirana od strane crvenog kriza!
- O'zone
- Globalni moderator
#6106 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pozivamo sve volontere večeras u 19:30h u Župu Stup. Stize konvoj pomoći od Caritasa Mostar koji se treba istovariti da bi sutra išao na ugrožena područja. Molimo sve koji mogu da dođu večeras na Stup.
-
cules82
#6107 Re: Poplave u cijeloj BiH
ovom Nijazu Macku ni pod hitno ne treba vjerovati,to je zesca lopina i prevarant.vjerovatno mu ne odgovara sto ljudi dovoze pomoc u centar za zene a ne u crveni krst jer je juce pisalo da misteriozno nestaje roba iz crvenog krsta.a taj isti Macak bi te zednog preko vode preveo
- seoBIH
#6108 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nazalost mediji ce kreirati losu slikU! Niko ne zeli da salje pomoc u CK baz zbog ovih i RANIJE NEUGODNIH ISKUSTAVA! Pomoc iz Sarajeva ide direktno u ruke onima kojima treba, ili u druga udruzenja! Nikako u CK jer su to LOPOVI!! Ne vjerovati u ovaj njegov show!
-
sfukljo
#6109 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne znam da li je ko pominjao, ali ovaj most je završio u Maglaju.
- O'zone
- Globalni moderator
#6110 Re: Poplave u cijeloj BiH
JA čovjeka ne znam ali je javno izjavio to što je izjavio a sad je na organima reda da to ispitaju. Ako je slagao neka ga procesuiraju ako nije neka procesuiraju osobe koje se "igraju"cules82 wrote:ovom Nijazu Macku ni pod hitno ne treba vjerovati,to je zesca lopina i prevarant.vjerovatno mu ne odgovara sto ljudi dovoze pomoc u centar za zene a ne u crveni krst jer je juce pisalo da misteriozno nestaje roba iz crvenog krsta.a taj isti Macak bi te zednog preko vode preveo
- madFlava
#6111 Re: Poplave u cijeloj BiH
Serici izmedu zivinica i lukavca?O'zone wrote:
Nekada su ovdje bili Šerici a sada mjesto koje mozemo spominjati
- O'zone
- Globalni moderator
#6112 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne, Šerići ZenicamadFlava wrote:Serici izmedu zivinica i lukavca?O'zone wrote:
Nekada su ovdje bili Šerici a sada mjesto koje mozemo spominjati![]()

- guber90
#6113 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mislim da su ovo Serici u Ze-Do kantonu.madFlava wrote:Serici izmedu zivinica i lukavca?O'zone wrote:
Nekada su ovdje bili Šerici a sada mjesto koje mozemo spominjati![]()
- Renta
#6114 Re: Poplave u cijeloj BiH
Danas u istočnoj Slavoniji katastrofa, Sava na 4 mjesta probila nasip. Cijela Gunja od 5500 stanovnika pod vodom.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ocaj ... 36518.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kaos ... 36510.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/slav ... 36475.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ocaj ... 36518.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kaos ... 36510.html
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/slav ... 36475.html
Last edited by Renta on 18/05/2014 18:54, edited 2 times in total.
-
Paradajz50
#6115 Re: Poplave u cijeloj BiH
Momak je uputio kamione u neko selo, naselje... Nadam se da ce to doci u prave ruke a zaboli me dupe hoce li preko CK Zavidovici il' ne. Ja licno s CK nemam bas pozitivna iskustva al' eto. Ako nista to su lokalni momci nije ih tesko pronaci pa dokazuj gdje je pomoc. A sve ove iz CK naravno takode procesljati nakon svega ovog, za ukradenu carapu, lomit koljena.
- Fantassin
#6116 Re: Poplave u cijeloj BiH
Lijepo:cement,sljunak i armatura i mjesaj druze :/ , posle otisla kucaKonji409 wrote:Neka mi neko objasni kako ljudi mogu graditi u samom Sarajevu kuce po brdima bez dozvole? Razumijem za ove vukojebine ali bas u sarajevu? To nema ni u bijafri.
- It_is_a_Leclerc
#6117 Re: Poplave u cijeloj BiH
Puno baba kilavo dijete.Hajlac wrote:"Ta djeca od 16 do 26 godina koja tu volontiraju ne žele slušati i raditi po principima kako to radi Crveni križ. Sa mnom je sve vrijeme bio i direktor škole koji pazi na imovinu. Napravili smo spisak smjena za volontere, ali oni to ne žele poštovati. Žele biti tu i po više dana. Neki po tri dana. Direktor se plaši za školu, u učionicama se puši i on se boji da će se zapaliti škola. Direktor, Nedžad Mahmutović, je zvao policiju da bi zaštiitio svoju imovinu. Ja sam ga podržao", navodi Mačak.
Ja sam ovdje napadnut i pošteno izvrijeđan jer sam rekao da neko mora biti glavni i govoriti ko šta radi.
Od toga da se ljudi otimaju i inate ko će dijeliti, a ko neće, imamo samo ovaj haos o kome govori i članak.
Samo da čestitam Upravi za indirektno oporezivanje za sve što rade. Super su !
-
almir1977
#6118 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma posrat ga, ne treba krmka komentarisati uopće.snaga_znanja wrote:Institucije su jedno, ljudi su drugo. Na terenu se komšija sa komšijom bori. Njihove institucije su smeće koje i na ovaj suptilan način pokušavaju ušićariti koji glas za vladajuće.Tomahawk11 wrote:
Ama ne placem, ali ako sad nije vakat da se medjusobno pomazemo, kad ce biti?!
Evo Hrvatska nam pomaze, Crna Gora, iz Srbije apeluju za Srbiju i BiH, samo se u RS glumi veca drzava od pomenutih drzava?
Necu vise, da ne uzurpiram temu jer ima bitnijih stvari.
Inače zanimljiva poruka od Dodika je poslana danas Bijeljini. Posjetio prije Srbiju nego Bijeljinu...
-
hillbill
#6119 Re: Poplave u cijeloj BiH
pokusaj legalnim putem dobiti dozvolu ......i posle toga ce ti biti sve jasnoKonji409 wrote:Neka mi neko objasni kako ljudi mogu graditi u samom Sarajevu kuce po brdima bez dozvole? Razumijem za ove vukojebine ali bas u sarajevu? To nema ni u bijafri.
-
cules82
#6120 Re: Poplave u cijeloj BiH
zato i kazem za ovog levata Macka a lako je nac tog sto je ukrao 2 kamiona hah ukrao 2 kamionaParadajz50 wrote:Momak je uputio kamione u neko selo, naselje... Nadam se da ce to doci u prave ruke a zaboli me dupe hoce li preko CK Zavidovici il' ne. Ja licno s CK nemam bas pozitivna iskustva al' eto. Ako nista to su lokalni momci nije ih tesko pronaci pa dokazuj gdje je pomoc. A sve ove iz CK naravno takode procesljati nakon svega ovog, za ukradenu carapu, lomit koljena.
- O'zone
- Globalni moderator
#6121 Re: Poplave u cijeloj BiH

Studenti danas u Maglaju
- Šveđanin
#6122 Re: Poplave u cijeloj BiH
Djokovic osvojio turnir u Rimu i napisao da je uz Srbiju i Bosnu. 
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
Sent from my iPhone 5 using Tapatalk
-
almir1977
#6123 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bilal Isaković iz Orahovice: Slika je stravična. Ovim ljudima treba hrana!

Ovdje je veoma strašno. Ispred nas su kuće koje su potonule u mulj, jedna je počela goriti ali je kiša ugasila, na desetine drugih objekata su srušeni ili oštećeni, ljudima treba hrana - rekao je u telefonskom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Bilal Isaković.
On se, zajedno sa grupom od još oko stotinu ljudi iz Zenice i Sarajeva, danas probio do mjesta Orahovica kod Zenice, koje je pogođeno velikim klizištima. Slika je, kaže, stravična. Na desetine kuća je nestalo, a stradao je i nekoliko goveda. Struje u Orahovici nema, putove su isprekidani i osim pješke ili helikopterom tu je prakitčno nemoguće doći na bilo koji drugi način.
Mještani Orahovice, koja je podjeljena u nekoliko zaseoka, su u samo nekoliko trenutaka ostali bez krova nad glavom, ali i bez hrane, lijekova, odjeće.
Nije bilo ljudskih žrtva, ali je još uvijek na stotine ljudi ugroženo i prijete im nova klizišta
- Klizišta su toliko velika da su kuće udarale jedna u drugu. Neke samo vire iz mulja, prateći objekti su srušeni – kaže Isaković.
- Ovdje je jezivo – dodaje.
Kolona od oko stotinjak muškaraca koju su se jučer i danas organizirali uputila se jutro pješice u ovo mjesto kako bi ljudima u Orahovici i okolnim selima dopremili hranu i higijenske potrepštine, a pomagali su im i da se evakuiraju iz ugroženog područja prema sigurnijim mjestima. Sa teškim ruksacima na leđima, u koje su natrpali hranu, trebalo im je nekoliko sati da se probiju do ovih sela.
Na čelu kolone, osim Isakovića, koji je kamernam internet portala „Islam my life“, bio je i hafiz Adnan Mrkonjić i bokser Dževad Poturak.
- Razgovali smo s mještanima, rekli su nam da nema ljudskih žrtva. To je sada najvažnije – keže Isaković za Patriu.
- Ali, ovim ljudima potrebna je svaka pomoć, apeluje.

Ovdje je veoma strašno. Ispred nas su kuće koje su potonule u mulj, jedna je počela goriti ali je kiša ugasila, na desetine drugih objekata su srušeni ili oštećeni, ljudima treba hrana - rekao je u telefonskom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Bilal Isaković.
On se, zajedno sa grupom od još oko stotinu ljudi iz Zenice i Sarajeva, danas probio do mjesta Orahovica kod Zenice, koje je pogođeno velikim klizištima. Slika je, kaže, stravična. Na desetine kuća je nestalo, a stradao je i nekoliko goveda. Struje u Orahovici nema, putove su isprekidani i osim pješke ili helikopterom tu je prakitčno nemoguće doći na bilo koji drugi način.
Mještani Orahovice, koja je podjeljena u nekoliko zaseoka, su u samo nekoliko trenutaka ostali bez krova nad glavom, ali i bez hrane, lijekova, odjeće.
Nije bilo ljudskih žrtva, ali je još uvijek na stotine ljudi ugroženo i prijete im nova klizišta
- Klizišta su toliko velika da su kuće udarale jedna u drugu. Neke samo vire iz mulja, prateći objekti su srušeni – kaže Isaković.
- Ovdje je jezivo – dodaje.
Kolona od oko stotinjak muškaraca koju su se jučer i danas organizirali uputila se jutro pješice u ovo mjesto kako bi ljudima u Orahovici i okolnim selima dopremili hranu i higijenske potrepštine, a pomagali su im i da se evakuiraju iz ugroženog područja prema sigurnijim mjestima. Sa teškim ruksacima na leđima, u koje su natrpali hranu, trebalo im je nekoliko sati da se probiju do ovih sela.
Na čelu kolone, osim Isakovića, koji je kamernam internet portala „Islam my life“, bio je i hafiz Adnan Mrkonjić i bokser Dževad Poturak.
- Razgovali smo s mještanima, rekli su nam da nema ljudskih žrtva. To je sada najvažnije – keže Isaković za Patriu.
- Ali, ovim ljudima potrebna je svaka pomoć, apeluje.
-
Mustang1
#6124 Re: Poplave u cijeloj BiH
Policija bi trebala na svakom mjestu gdje stize odjeca i hrana ali policajac danas kaze da ih nema puno da je jedna patrola (u Zenici) i dali svoj privatni broj mobitela da se zove ako bilo kakav belaj bude zbog ovih sto dolaze autima da odvoze pomoc a nije to dozvoljeno bez odobrenja
-
cules82
#6125 Re: Poplave u cijeloj BiH
i jos sam zaboravio ovo vezano za Crveni Krst u Zavidovicima
http://--- NO LINKS ---/clanak/80696811948 ... !%E2%80%9C
Tu je informaciju putem svog Facebook profila potvrdio i Elvir Karalić, osnivač fondacije „Pomozi“.
„Ja ovo čista obraza potvrđujem. Sinoć smo bili u Zavidovićima i ponavljam, ljudi nas mole da ne nosimo u Crveni krst jer roba misteriozno nestaje! Ovo citiram građane Zavidovića, a u dezorganizaciju sam se lično uvjerio tako da mi, što se tiče Zavidovića, ubuduće imamo komunikaciju samo sa Gorskom sSlužbom spašavanja, jer smo se uvjerili u njihov rad na terenu i poštenje“
http://--- NO LINKS ---/clanak/80696811948 ... !%E2%80%9C
Tu je informaciju putem svog Facebook profila potvrdio i Elvir Karalić, osnivač fondacije „Pomozi“.
„Ja ovo čista obraza potvrđujem. Sinoć smo bili u Zavidovićima i ponavljam, ljudi nas mole da ne nosimo u Crveni krst jer roba misteriozno nestaje! Ovo citiram građane Zavidovića, a u dezorganizaciju sam se lično uvjerio tako da mi, što se tiče Zavidovića, ubuduće imamo komunikaciju samo sa Gorskom sSlužbom spašavanja, jer smo se uvjerili u njihov rad na terenu i poštenje“