Postujem tvoj izbor, ali na mojoj listi ipak kokosi koje vide andjele ostaju na prvom mjestuharač wrote: uz duzno postovanje, smatram da je ovo njegov najveci hit, ili bog-kao-lubrikant
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Dope_Man
#6101 Re: Ateizam
- HardcoreMX
#6102 Re: Ateizam
Imaš na ovom pdf-u posebnu temu u tu svrhu namjenjenu, recimo 'Islam – pitanja i odgovori' , pa možeš tamo upitati, da ova tema ne ide u off, ljutiti će se ateisti, ionako se vazda nešto ljute...grayburn wrote: Sta je stav islama o dosadi?
- Connaisseur Karlin
#6103 Re: Ateizam
Hakiz, iskreno ti se zahvaljujem za razumijevanje i ljubaznost, to izuzetno cijenimHakiz wrote:Nemoj tako. Ona nikome nikada takvo nešto nije rekla. Stvarno nije ni lijepo ni pošteno vrijeđati je, naročito jer ona nikoga ne vrijeđa. A to što piše kako piše, ko ne može da podnese, neka ignoriše.grayburn wrote:Iskompleksirani narcis. Postavila je sebe u neku vjestacku poziciju gdje je SAMO ONA prosvijetljena. To joj je modus operandi. Zivi u vlastitoj grandioznoj iluziji da bi prekrila ono sto zaista jeste.aurora313 wrote: Podsjeća me na Trumpovu savjetnicu Kellyanne Conway. Pitaju je kakvo je vrijeme u Vašingtonu, ona odgovara: A zašto vi stalno napadate Predsjednika?
Kada takvim daš bilo kakav materijal za diskusiju, to skoro automatski prozrokuje odgovor makar isti bio i bezveze... i tako u nedogled. Jer nekima nije važno šta je rekao/rekla. Važno je da je njihova zadnja.
Ne vrijedi sa njom raspravljati jer nije psihicki dobro.
Meni sve ove diskusije apsolutno nevazne kada znam da iza crnog ogledala sa suprotne strane sjedi neko kome mozda treba pomoc. Vise bih volio da se obrati za pomoc, pa makar vise nikad ne usao na forum.
Kod nas se psihicki labilne osobe ne lijece nego odbace, sto je tuzno (i tragicno).
A usput, kako to da ste dozvolili da vas toliko izbaci iz takta da morate da joj govorite takve stvari? Svi (uslovno) smo anonimni, nikome neće život biti lakši niti teži zbog anonimne diskusije, pa čemu to ponašanje. Reagujete kao da zbog onoga šta vam Karlin govori vam se cijeli svijet smije pa morate da se branite. Ljudi, niti mi znamo nju, niti ona nas. Anonimni smo, opustimo se.
- grayburn
#6104 Re: Ateizam
Vazi.HardcoreMX wrote:Imaš na ovom pdf-u posebnu temu u tu svrhu namjenjenu, recimo 'Islam – pitanja i odgovori' , pa možeš tamo upitati, da ova tema ne ide u off, ljutiti će se ateisti, ionako se vazda nešto ljute...grayburn wrote: Sta je stav islama o dosadi?
- Connaisseur Karlin
#6105 Re: Ateizam
Smrcak, nisi ti jedini koji ima slicno, ali , opet, druacije razmisljanje:Smrcak15 wrote:
evo dokaz, da ne bude kako samo blebecem bez dokaza, pa da krenemo
tip je doslovno idlealizirano kommparirao istocni misticizam sa naucnim posmatranjem i razmisljanjem (sviejsnog) svijeta[In 1975, a young Austrian physicist by the name of Fritjof Capra published a bestselling book called The Tao of Physics that still can be found on the science shelves of most bookstores. Capra claimed to see strong parallels between Hinduism, Buddhism, Taoism, and modern physics—especially quantum mechanics. The word tao derives from “way” or “path” and in Chinese philosophy it refers to the underlying organization and unfolding of events in the universe.
Capra elaborated on the connection between quantum mechanics and human consciousness that some physicists were claiming to see, notably the Nobel laureate Eugene Wigner. In Capra’s view, this connection was in “perfect harmony with those of the Eastern mystical traditions which have always regarded consciousness as an integral part of the universe.” (Tao, p. 300)
zato mnogi zapdanjaci, upravo imaju pogresan stav o misiticizmu istoka, konkretno, Kine
- Smrcak15
#6107 Re: Ateizam
evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
81:18. i zorom kada diše, -
sta dise u zoru?
i da vam jos jedan isaret dadnem, sporedite brojeve sure i ajeta sa znacenjem, dali vidite konekciju?
sta dise u zoru?
i da vam jos jedan isaret dadnem, sporedite brojeve sure i ajeta sa znacenjem, dali vidite konekciju?
-
Shiba
#6108 Re: Ateizam
Nisam ni znao da ova tema postoji, ovo mi je upravo postao omiljeni ćošak interneta, ovo je van konkurencije.
Ne volim kad se ljudi u nedostatku argumentacije kače na gramatičke greške ali čitajući neke likove moram da se zapitam gdje su granice ovog ponašanja za koje ni sam ne znam kako da ga okarakterišem a da ne budem izuzetno bezobrazan. Kako neko može smatrati da je ispred najvećih svjetskih umova, da posjeduje znanje nedokučivo nama, običnim smrtnicima, a istovremeno nije u stanju da savlada osnove pravopisa i ispravno sastavi prostu rečenicu? Nema veće misterije a vjerujem da taj fenomen nije rastumačen ni u vjerskim knjigama.
Ne volim kad se ljudi u nedostatku argumentacije kače na gramatičke greške ali čitajući neke likove moram da se zapitam gdje su granice ovog ponašanja za koje ni sam ne znam kako da ga okarakterišem a da ne budem izuzetno bezobrazan. Kako neko može smatrati da je ispred najvećih svjetskih umova, da posjeduje znanje nedokučivo nama, običnim smrtnicima, a istovremeno nije u stanju da savlada osnove pravopisa i ispravno sastavi prostu rečenicu? Nema veće misterije a vjerujem da taj fenomen nije rastumačen ni u vjerskim knjigama.
- Smrcak15
#6109 Re: Ateizam
rastumaceno je davnoShiba wrote:Nisam ni znao da ova tema postoji, ovo mi je upravo postao omiljeni ćošak interneta, ovo je van konkurencije.![]()
sta mislis da si ti zavrsio normalno 2 razreda u svojoj drzavi a ostalo u inostranstvu, sta mislis kako bi ti pisao?
- Raigor Stonehoof
#6110 Re: Ateizam
Sve sto je zivo?Smrcak15 wrote:evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
sta dise u zoru?
- Mišo_Kovač
#6111 Re: Ateizam
Domaći kadaif, u zoru najbolje diše kad ga ostaviš da se osuši prekonoći. Bude baršunast ko svila... 
- ¤ jelena ¤
#6112 Re: Ateizam
Hm...zorom, u širem kontekstu iz kojeg je izvučen ovaj citat, u primarnom značenju diše noć...Smrcak15 wrote:evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
sta dise u zoru?
ona (noć...) zorom veo diže i zorom diše - jer ona...noć... je subjekat u ovim rečenicama.
Prenesenih značenja može biti više, ali ne bih u to ulazila...a nema ni potrebe jer slika buđenja svijeta, živog svijeta... iz tame, noći, mraka, kao sastavnog dijela tog kontinuuma zvanog život, je sasvim dovoljno jasna baš ovakva kakva jeste.
Čista poezija vječnog života... i ta slika, kao djelić šire cjeline koja nosi jednu veoma važnu poruku vjernicima, do te mjere je živopisna da je potpuno pogrešno na ovaj način je izdvajati iz konteksta i stavljati je u prvi plan.
To nije pametno...jer poruka mora biti u prvom planu jedne svete knjige, a ne ovaj poetski uobličen djelić koji bi je mogao zasjeniti i nepažljivog čitaoca zaslijepiti kad se ovako stavi ''pod lupu'', zarad nekakve forumske trivijalnosti koja će izazvati opšti smijeh cijenjenog forumskog pučanstva.
Ovo bi, ukratko, bio nekakav moj odgovor i lično viđenje koje uopšte ne mora biti tačno.
Ali.....to, sigurno, nije željeni odgovor, odgonetka iliti konekcija...
I zato...nek nam je Bog u pomoći (zajedno sa nesrećnim Kalvinom i ekipom njegovih saradnika na proučavanju fotosinteze) dok budemo čitali objašnjenje koje će uskoro uslijediti...
- tranquil
#6113 Re: Ateizam
Ako pogledaš opet cijelu raspravu, možeš vidjeti da sam ipak u pravu a ti u krivuConnaisseur Karlin wrote:pogresno si zakjucio: usla sam u debatu sa ciljem da razumijem ateisticki nivo razmisljanja, kao sto sma milion puta voditla debatu sa teistima na drugim temama, i zakljucila sam da ste doslovno na jednakom noviu razisljanja, a oba oblika razmisiljanja odstupaju od mog razmsljanjatranquil wrote:A i razlike tebe i nasConnaisseur Karlin wrote:drago mi je da si pokusao saznati, no i dalje negiras nesto sto bi mogao razumjetia to jeste kljucni problem svih ateista i teista
![]()
poanta je da su vam razlike delusionaljer si ušla u debatu s nama
i negiranje naših tvrdnji
i time dokazala da si na istoj razini s ateistima i teistima
Čestitam, kakav je osjećaj biti bliže zemlji, ili još misliš da si na nekoj "posebnoj poziciji"?
![]()
nisam na posebnoj pozicji, vec,jednostavo drugacijoj, ali znatno boljeg kvaliteta
A tvoja pozicija ne postoji, izbjegavanje da se izjasniš po tom pitanju nije pozicija nego izbjegavanje pozicije
- tranquil
#6114 Re: Ateizam
Pozdrav Smrcak, možeš li odvojiti malo vremena i razmisliti o nečemu?Smrcak15 wrote:naprimjer znao sam da pijevac ima skroz drugaciji vizualne sposobnosti od covjeka, da moze da vidi stvari bez problema dok covjek nemoze
Chickens can see more colours than humans: Scientist
https://www.livescience.com/8099-chicke ... umans.html
Birds' eyes shine light on human blindness: study - PressReader
http://www.pressreader.com/canada/edmon ... 8086613440
After staring into the eyes of chickens, a group of American researchers think they maybe on the path toward finding new ways to treat human blindness.
Researchers at the Washington University School of Medicine in St. Louis have discovered light receptors in a chicken's eye allow the bird to see more colours than humans. The findings, published February in the scientific journal PLoS One, found receptor cells in a chicken's retina are laid out in mosaic-like patterns, organized in a way that gives chickens, and other birds, more sensitive vision than most other mammals.
"I think birds really do see colour in a way different from humans," said Joseph Corbo, senior author of the study and assistant professor of pathology, immunology and genetics.
"That's hard for us to imagine. We don't really know what's in the mind of a chicken," he said.
Vision comes from light-sensitive receptor cells in the retina - a light-sensitive structure at the back of the eye.
The human retina can detect red, blue and green wavelengths, said Corbo.
But a bird retina can also detect violet and even some ultraviolet wavelengths, he said. As a result, birds may have "an entirely additional dimension" to their colour vision, Corbo said.
Ovo za vid Pijevca da moze da vidi druge dimenzije, tacnije da moze da vidi dimenziji u kojoj su andjeli , moze da vidi andjela bez problema. dok mi to nemozemo golim okom.
Naučnik u gornjem tekstu samo kaže "drugačiji vid" i "dodatna dimenzija kada je u pitanju vizija boja". Zašto automatski pretpostavljaš da se radi o dimenziji anđela? Naučnici nigdje ne pominju dimenzije anđela.
Razmisli malo, vidim da te zanima nauka mada iz drugačije perspektive. Pretpostavljam da znaš šta su elektromagnetni talasi i da je ljudima vidljivi spektar boja samo dio kompletnog spektra elektromagnetnih talasa. Tekst samo implicira da kokoši drugačije vide boje, tj. oči su im prilagođene na druge frekvencije elektromagnetnog spektra.
Svjestan si da su elektromagnetni talasi materijalne prirode. Siguran sam da razumiješ da čak i u slučajevima kada druge vrste imaju drugačiju osjetljivost ćelija oka na različite dijelove spektra (kao u slučaju peradi), to je ipak samo reagovanje na materijalne elektromagnetne talase. Ako bi bila tačna tvoja interpretacija ovog teksta, to bi značilo da se anđeli nalaze negdje u spektru materijalnih elektromagnetnih talasa.
Samo razmisli o tome još jednom. Siguran sam da možeš da razumiješ da je ova interpretacija koju si ponudio pomalo "nategnuta" i implicira materijalnu prirodu anđela, što bi bilo dosta u suprotnosti sa nekim drugim važnijim stvarima u koje vjeruješ.
Pozdrav.
-
r_faruk
#6115 Re: Ateizam
smrle opet pises gluposti.........
zamolio sam te da nam otkrijes nesto sto nauka vec nije, da nam otkrijes nesto sto si ti procitao, a nauka jos nije..... a ti zalijepis ponjavu, a fino sam ti rekao da ne moras lijepiti ponjave jer znam da ces napisati takav odgovor.....
hajd' sad, idi trazi fenomene koji ce se tek otkriti.....
zamolio sam te da nam otkrijes nesto sto nauka vec nije, da nam otkrijes nesto sto si ti procitao, a nauka jos nije..... a ti zalijepis ponjavu, a fino sam ti rekao da ne moras lijepiti ponjave jer znam da ces napisati takav odgovor.....
- Smrcak15
#6116 Re: Ateizam
nije tacan odgovor, ono sto zivo dise dan i noc, kao zivotinje i ljudi.Raigor Stonehoof wrote:Sve sto je zivo?Smrcak15 wrote:evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
sta dise u zoru?
Ali se cilja na nesto drugo ovdje, jer u zoru dolazi do promjene disanja kod nekih bica a to su biljke.
Biljke nocu udisu Kisik a ispustaju Ugljik-dioksid, zora nastupi i krene sunceva svjetlost, pocnu da ispustaju kisik a udisu Ugljik-dioksid¤ jelena ¤ wrote:Hm...zorom, u širem kontekstu iz kojeg je izvučen ovaj citat, u primarnom značenju diše noć...Smrcak15 wrote:evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
sta dise u zoru?
ona (noć...) zorom veo diže i zorom diše - jer ona...noć... je subjekat u ovim rečenicama.
Prenesenih značenja može biti više, ali ne bih u to ulazila...a nema ni potrebe jer slika buđenja svijeta, živog svijeta... iz tame, noći, mraka, kao sastavnog dijela tog kontinuuma zvanog život, je sasvim dovoljno jasna baš ovakva kakva jeste.
Čista poezija vječnog života... i ta slika, kao djelić šire cjeline koja nosi jednu veoma važnu poruku vjernicima, do te mjere je živopisna da je potpuno pogrešno na ovaj način je izdvajati iz konteksta i stavljati je u prvi plan.
To nije pametno...jer poruka mora biti u prvom planu jedne svete knjige, a ne ovaj poetski uobličen djelić koji bi je mogao zasjeniti i nepažljivog čitaoca zaslijepiti kad se ovako stavi ''pod lupu'', zarad nekakve forumske trivijalnosti koja će izazvati opšti smijeh cijenjenog forumskog pučanstva.
Ovo bi, ukratko, bio nekakav moj odgovor i lično viđenje koje uopšte ne mora biti tačno.
Ali.....to, sigurno, nije željeni odgovor, odgonetka iliti konekcija...
I zato...nek nam je Bog u pomoći (zajedno sa nesrećnim Kalvinom i ekipom njegovih saradnika na proučavanju fotosinteze) dok budemo čitali objašnjenje koje će uskoro uslijediti...
znaci njihovo disanje je suprotnost tokom noci i dana. ne samo to , nego broj ajeta i broj sure je suprotnost na poziciji 81:18.
Znaci ajet o suprotnom disanju biljaka je postavljen gdje su suprotni brojevi , kao da ajet dise kako tekstualno tako i brojcano.

ilustrativna video prezentacija disanja biljaka nakon uvodne slike.
ako mislis da je ovo slucajno, nebih ja rekao, jer imamo drugi jedan slican primjer
ajet 36:36 je jedini ajet u toj suri gdje spominje parove, bas kao sto je broj sure i broj ajeta u paru tako isto ajet spominje rijec par.
ako mislis da je ovo slucajnost
imamo jos jedan drugi primjer
rijec Sredina se spominje u srednjem ajetu u najvecoj suri u Kuranu, sura bekare ima 286 ajeta, rijec Sredina se nalazi u ajetu 143.
brojevi se prilagodjavaju tekstovima na neki nacin kao sto mozete vidjeti u primjerima gore.
- Dope_Man
#6117 Re: Ateizam
Razocarenje.. ocekivao sam da ce biti nadmasene kokosi koje vide andjele 
- Smrcak15
#6118 Re: Ateizam
tranquil wrote:Pozdrav Smrcak, možeš li odvojiti malo vremena i razmisliti o nečemu?Smrcak15 wrote:naprimjer znao sam da pijevac ima skroz drugaciji vizualne sposobnosti od covjeka, da moze da vidi stvari bez problema dok covjek nemoze
After staring into the eyes of chickens, a group of American researchers think they maybe on the path toward finding new ways to treat human blindness.
Researchers at the Washington University School of Medicine in St. Louis have discovered light receptors in a chicken's eye allow the bird to see more colours than humans. The findings, published February in the scientific journal PLoS One, found receptor cells in a chicken's retina are laid out in mosaic-like patterns, organized in a way that gives chickens, and other birds, more sensitive vision than most other mammals.
"I think birds really do see colour in a way different from humans," said Joseph Corbo, senior author of the study and assistant professor of pathology, immunology and genetics.
"That's hard for us to imagine. We don't really know what's in the mind of a chicken," he said.
Vision comes from light-sensitive receptor cells in the retina - a light-sensitive structure at the back of the eye.
But a bird retina can also detect violet and even some ultraviolet wavelengths, he said. As a result, birds may have "an entirely additional dimension" to their colour vision, Corbo said.
Ovo za vid Pijevca da moze da vidi druge dimenzije, tacnije da moze da vidi dimenziji u kojoj su andjeli , moze da vidi andjela bez problema. dok mi to nemozemo golim okom.
Naučnik u gornjem tekstu samo kaže "drugačiji vid" i "dodatna dimenzija kada je u pitanju vizija boja". Zašto automatski pretpostavljaš da se radi o dimenziji anđela? Naučnici nigdje ne pominju dimenzije anđela.
Razmisli malo, vidim da te zanima nauka mada iz drugačije perspektive. Pretpostavljam da znaš šta su elektromagnetni talasi i da je ljudima vidljivi spektar boja samo dio kompletnog spektra elektromagnetnih talasa. Tekst samo implicira da kokoši drugačije vide boje, tj. oči su im prilagođene na druge frekvencije elektromagnetnog spektra.
Svjestan si da su elektromagnetni talasi materijalne prirode. Siguran sam da razumiješ da čak i u slučajevima kada druge vrste imaju drugačiju osjetljivost ćelija oka na različite dijelove spektra (kao u slučaju peradi), to je ipak samo reagovanje na materijalne elektromagnetne talase. Ako bi bila tačna tvoja interpretacija ovog teksta, to bi značilo da se anđeli nalaze negdje u spektru materijalnih elektromagnetnih talasa.
Samo razmisli o tome još jednom. Siguran sam da možeš da razumiješ da je ova interpretacija koju si ponudio pomalo "nategnuta" i implicira materijalnu prirodu anđela, što bi bilo dosta u suprotnosti sa nekim drugim važnijim stvarima u koje vjeruješ.
Pozdrav.
pa ako drugacije vide, znaci mogu da gledaju UV (ultraviolet wavelengths)Naučnik u gornjem tekstu samo kaže "drugačiji vid" i "dodatna dimenzija kada je u pitanju vizija boja". Zašto automatski pretpostavljaš da se radi o dimenziji anđela? Naučnici nigdje ne pominju dimenzije anđela.
masis poentu sa hadisom
Hadis kaze da mogu kokosi i magarci da vide stvari koje mi nevidimo, znaci njihov vid je drugaciji od naseg
Kako neko moze znati u 7 stoljecu da kokosi i magarci imaju drugaciji vid od ljudi?
nebitno za nas sta vide, ali sama naznaka da im je drugaciji vid od naseg je cudo samo po sebi, da neko izgovori.
jeli razumijes poentu, zamisli se ja i ti hodamo nekim selom u 7 stoljecu, i vidim recimo jednu vrstu krava i kazem ti ova vrsta krava ima drugaciji vid od covjeka, vidi stvari sto mi nemozemo detektirati. i onda poslije 1400 Godina naucni kazu, ta vrsta krave vidi ili ultraviolet talasne duzine, ili infracrvene talasne duzine.
znaci samo spominjanje da je vid drugaciji je cudo samo po sebi.
- Smrcak15
#6119 Re: Ateizam
evo cu tu recir_faruk wrote:smrle opet pises gluposti.........
Kuran kaze da ce pred smak svijeta izaci jedna zivotinja iz zemlje (bit ce ziva), hadis pojasnjava da ce biti dlakava sa svih strana.
ja jos nisam vidio, pa sad da cekamo hoce li naucnici uspjeti stvoriti cupavog mamuta od sacuvanih DNK materijala pronadjenih u zemlji

druga stvar, hadis kaze da ce Galilejsko jezero presusiti, jos nije pa vidjet cemo hoce li.
- tranquil
#6120 Re: Ateizam
Drugačije viđenje elektromagnetnog spektra je druga stvar. Adresirao sam samo tvrdnju za anđele koju si postavio i od koje si, čini se, odustao, što pozdravljam, jer je bila apsurdna tvrdnja. Ne znam o kom hadisu govoriš, nisi postavio niti jedan vezan za to u ovom postu na koji sam odgovorio.Smrcak15 wrote:tranquil wrote:Pozdrav Smrcak, možeš li odvojiti malo vremena i razmisliti o nečemu?Smrcak15 wrote:naprimjer znao sam da pijevac ima skroz drugaciji vizualne sposobnosti od covjeka, da moze da vidi stvari bez problema dok covjek nemoze
Pozdrav.
pa ako drugacije vide, znaci mogu da gledaju UV (ultraviolet wavelengths)Naučnik u gornjem tekstu samo kaže "drugačiji vid" i "dodatna dimenzija kada je u pitanju vizija boja". Zašto automatski pretpostavljaš da se radi o dimenziji anđela? Naučnici nigdje ne pominju dimenzije anđela.
masis poentu sa hadisom
Hadis kaze da mogu kokosi i magarci da vide stvari koje mi nevidimo, znaci njihov vid je drugaciji od naseg
Kako neko moze znati u 7 stoljecu da kokosi i magarci imaju drugaciji vid od ljudi?
nebitno za nas sta vide, ali sama naznaka da im je drugaciji vid od naseg je cudo samo po sebi, da neko izgovori.
jeli razumijes poentu, zamisli se ja i ti hodamo nekim selom u 7 stoljecu, i vidim recimo jednu vrstu krava i kazem ti ova vrsta krava ima drugaciji vid od covjeka, vidi stvari sto mi nemozemo detektirati. i onda poslije 1400 Godina naucni kazu, ta vrsta krave vidi ili ultraviolet talasne duzine, ili infracrvene talasne duzine.
znaci samo spominjanje da je vid drugaciji je cudo samo po sebi.
- ¤ jelena ¤
#6121 Re: Ateizam
Citiraš ajet koji glasi: i zorom kada diše, a pitaš: šta diše u zoru?Smrcak15 wrote:
sta dise u zoru?
Ako pročitaš pažljivo suru u cjelini, shvatićeš da ovo tvoje pitanje nikakve veze nema sa ajetom koji si citirao, a još manje ima veze sa pričom o biljkama koje ''u zoru'' ne dišu. Sve ostalo, u kombinaciji sa brojevima, je puko banalizovanje sadržaja svete knjige i svođenja iste na enigmatiku tipa: riješi anagram.
Šta je svrha čitanja te sure u cjelini, šta je njena poruka vjernicima?!
Pronađi tragove fotosinteze u brojevima i slovima, a onda to proglasi čudom... ili je svrha i pouka nešto drugo?
I ko je uopšte autor tog ''objašnjenja'' koje si preuzeo sa interneta? Da li je to autoritet vrijedan poštovanja?
- Smrcak15
#6122 Re: Ateizam
nisam odustao ni od statranquil wrote: Drugačije viđenje elektromagnetnog spektra je druga stvar. Adresirao sam samo tvrdnju za anđele koju si postavio i od koje si, čini se, odustao, što pozdravljam, jer je bila apsurdna tvrdnja. Ne znam o kom hadisu govoriš, nisi postavio niti jedan vezan za to u ovom postu na koji sam odgovorio.
nego kazem ti poenta je da kokosi kako hadis naglasava mogu da vide stvari sto mi nevidimo, nauka kaze da kokosi imaju specijalan vid , vide drugacije od covjeka, eh sad to drugacije gledanje njima omogucuje da vide andjele u nekim situacijama.
U jednom hadisu se prenosi da je Allahov poslanik Muhammed, a.s., rekao: ”Ako čujete kukurijekanje pijetla molite Allaha za blagodat, jer su oni vidjeli meleka. A kada čujete revanje magarca, tražite od Uzvišenog Allaha da vas zaštiti od šejtana, jer su oni (magarci) vidjeli šejtana.”
- Smrcak15
#6123 Re: Ateizam
jasno ti stoji¤ jelena ¤ wrote:Citiraš ajet koji glasi: i zorom kada diše, a pitaš: šta diše u zoru?Smrcak15 wrote:
sta dise u zoru?
Ako pročitaš pažljivo suru u cjelini, shvatićeš da ovo tvoje pitanje nikakve veze nema sa ajetom koji si citirao, a još manje ima veze sa pričom o biljkama koje ''u zoru'' ne dišu. Sve ostalo, u kombinaciji sa brojevima, je puko banalizovanje sadržaja svete knjige i svođenja iste na enigmatiku tipa: riješi anagram.![]()
Šta je svrha čitanja te sure u cjelini, šta je njena poruka vjernicima?!
Pronađi tragove fotosinteze u brojevima i slovima, a onda to proglasi čudom... ili je svrha i pouka nešto drugo?
I ko je uopšte autor tog ''objašnjenja'' koje si preuzeo sa interneta? Da li je to autoritet vrijedan poštovanja?
i zorom kada diše,
jasno nauka kaze da je biljke imaju suprotno disanje, tokom noci i dana, znaci u zoru se to mijenja
Kao kad bi ja cijelu noc udisao kisik, a cim zora krene sa prvim svjetlosnim zrakama pocneme cijeli dan ispuhivati kisik iz sebe, znaci zora je prelomni trenutak.
a sta to cijela sura ukazuje ovom ajetu??, kad su ajeti prica za sebeAko pročitaš pažljivo suru u cjelini, shvatićeš da ovo tvoje pitanje nikakve veze nema sa ajetom koji si citirao,
znaci ovo sa brojevima u tom ajetu nije specificno samo za taj ajet, nego ima i na drugim mjestim u slicnom fazonu

- tranquil
#6124 Re: Ateizam
Pozdrav.Smrcak15 wrote:nisam odustao ni od statranquil wrote: Drugačije viđenje elektromagnetnog spektra je druga stvar. Adresirao sam samo tvrdnju za anđele koju si postavio i od koje si, čini se, odustao, što pozdravljam, jer je bila apsurdna tvrdnja. Ne znam o kom hadisu govoriš, nisi postavio niti jedan vezan za to u ovom postu na koji sam odgovorio.
nego kazem ti poenta je da kokosi kako hadis naglasava mogu da vide stvari sto mi nevidimo, nauka kaze da kokosi imaju specijalan vid , vide drugacije od covjeka, eh sad to drugacije gledanje njima omogucuje da vide andjele u nekim situacijama.
U jednom hadisu se prenosi da je Allahov poslanik Muhammed, a.s., rekao: ”Ako čujete kukurijekanje pijetla molite Allaha za blagodat, jer su oni vidjeli meleka. A kada čujete revanje magarca, tražite od Uzvišenog Allaha da vas zaštiti od šejtana, jer su oni (magarci) vidjeli šejtana.”
Sada u kontekstu hadisa je jasnije.
U naučnom magazinu koji si citirao radi se viđenju drugog područja elektromagnetnog spektra.
U hadisu životinje vide anđele.
Ako želiš da to povežeš to znači da su anđeli/šejtani materijalni i da se mogu detektovati na nekom za ljude nevidljivom području elektromagnetnog spektra. Npr. da su ultravioletni. Da ih možemo vidjeti UV skenerom. Ako je to ono što vjeruješ, u redu onda, ali pozivam te da još jednom razmisliš o tome. Ne mora svako naučno saznanje biti povezano s nekim hadisom.
- Dozer
#6125 Re: Ateizam
Al' ga ti znas lupit'...Smrcak15 wrote:evo nesto za ateiste da vidim hoce li odgonetnut stvar
sta dise u zoru?
Daj cijelu recenicu ba, a ne samo njen komadic
Ovo ti dodje kao kada bih ja sada rekao: "Smrle dise samo u...". Ti nadopuni. I povezi s nekim ajetom. I dodaj neki broj. Vidis li konekciju?
Usput, i dalje mi nisi odgovorio na zadnja 2 pitanja (prethodna cu zanemariti):
1. Da li tvoj bog moze ozivjeti insana kojeg je dusa napustila dan ranije?
2. Da li se ono "Tako mi neba koje vraca" moze tumaciti i na nacin koji ukljucuje gravitaciju, onako kako opisah ranije?