OLX.BA - sve o tome
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6101 Re: OLX.BA - sve o tome
sta su ovo u lokacije ubacili i druge zemlje
-
kB27
#6102 Re: OLX.BA - sve o tome
Nece ti pomoci za ovaj slucaj, ali hoce za eventualno sljedeci - uvijek trazi da imas mogucnost pregleda proizvoda prije placanja. To je preko OLX-a besplatno, ko od prodavaca ne zeli mozes ga preskociti. Da je tako islo, ti bi na licu mjesta vidio da nije to to, ne bi preuzeo posiljku i zavrsena prica. Pa ako su pogrijesili nek ponovo posalju kako treba.mashina44 wrote: ↑11/07/2024 09:50Ovako nije problem u novcu, i pitanju je stvar vrijednosti 40KM oni su meni poslati skroz drugu, još sam im poslao sliku u inbox i pitao jel imaju taj rekli su da imaju i da šalju! I nisu poslali to za sta smo se dogovorili! Nije u pitanju novac, nego smatram da firma koja ima radnje u BiH i dojmove pozitivne na OLX nebi trebala to da radi i treba da izadje u susret i pošalje artikal koji je dogovoren ja njima koji je greškom poslan i naravno postu da oni plate, nije do mene!1Dante1 wrote: ↑11/07/2024 09:32 Ako je tako, onda je to posao za inspekciju i olx ti ne moze pomoci. Zakon kaze da se artikal moze vratiti, jel 15 ili mjesec dana od narudzbe na daljinu bez obrazlozenja. No kako sam ti napisao, za to moras kontaktirati inspekciju da bi ostavario svoje zakonsko pravo. Tu ti nece pomoci niko drugi niti treba.
Inace, smatram da prodavac NE TREBA da snosi troskove postarine ako se niste dogovorili. Po cemu smatras da iako je greska prodavaca, on treba da placa troskove dostave, osim ako gledam ljudskost. No ako izbacimo ljudskost i postovanje, ako niste dogovorili ko placa povrat, onda nista od toga, nema sile koja ce ga natjerati da on plati![]()
Ali mislim da su od početka planirali to poslati jer mislim da ni nemaju artikal za koji sam pitao, a neko da me j**** u mozak i za džabe necu da dozvolim! A još pogotovo jer sam to naručio za dijete po njegovom izboru.
-
kB27
#6103 Re: OLX.BA - sve o tome
Bolje pitanje je sto su sjebali slanje preko OLX brze dostave za web aplikaciju. Oznacio ili ne oznacio Uslove koristenja, ne mozes poslati nego dobijes poruku "Morate se složiti sa uslovima korištenja ove usluge". Preko telefona radi pa sam se snasao, ali je annoying.
-
mashina44
#6104 Re: OLX.BA - sve o tome
Nisam ja preuzimao pošiljku nego moji kući, a i da sam ja nebih otvarao, jer je stvar nova i nije lomljiva! Dali su mi broj da zovem korisničku službu radnje, kod njih sam naručio na OLX a sada kad je problem, preuzmjeravaju na druge brojeve, tako da mi se čini da će malo teže ići ali vidjećemo!kB27 wrote: ↑11/07/2024 15:30Nece ti pomoci za ovaj slucaj, ali hoce za eventualno sljedeci - uvijek trazi da imas mogucnost pregleda proizvoda prije placanja. To je preko OLX-a besplatno, ko od prodavaca ne zeli mozes ga preskociti. Da je tako islo, ti bi na licu mjesta vidio da nije to to, ne bi preuzeo posiljku i zavrsena prica. Pa ako su pogrijesili nek ponovo posalju kako treba.mashina44 wrote: ↑11/07/2024 09:50Ovako nije problem u novcu, i pitanju je stvar vrijednosti 40KM oni su meni poslati skroz drugu, još sam im poslao sliku u inbox i pitao jel imaju taj rekli su da imaju i da šalju! I nisu poslali to za sta smo se dogovorili! Nije u pitanju novac, nego smatram da firma koja ima radnje u BiH i dojmove pozitivne na OLX nebi trebala to da radi i treba da izadje u susret i pošalje artikal koji je dogovoren ja njima koji je greškom poslan i naravno postu da oni plate, nije do mene!1Dante1 wrote: ↑11/07/2024 09:32 Ako je tako, onda je to posao za inspekciju i olx ti ne moze pomoci. Zakon kaze da se artikal moze vratiti, jel 15 ili mjesec dana od narudzbe na daljinu bez obrazlozenja. No kako sam ti napisao, za to moras kontaktirati inspekciju da bi ostavario svoje zakonsko pravo. Tu ti nece pomoci niko drugi niti treba.
Inace, smatram da prodavac NE TREBA da snosi troskove postarine ako se niste dogovorili. Po cemu smatras da iako je greska prodavaca, on treba da placa troskove dostave, osim ako gledam ljudskost. No ako izbacimo ljudskost i postovanje, ako niste dogovorili ko placa povrat, onda nista od toga, nema sile koja ce ga natjerati da on plati![]()
Ali mislim da su od početka planirali to poslati jer mislim da ni nemaju artikal za koji sam pitao, a neko da me j**** u mozak i za džabe necu da dozvolim! A još pogotovo jer sam to naručio za dijete po njegovom izboru.
I što se tiče otvaranja pošiljke ne znam kako je sa BH Poštom kad uručuje, ali kad mi neko šalje BH Poštom, a uručuje mi Pošta RS, poštar mi nikad neda da otvaram pošiljku, ne znam da li on nije upućen, da li kod njih to nema mogućnost otvaranja ili nešto treće...
-
1Dante1
#6105 Re: OLX.BA - sve o tome
Mogucnost otvaranja je moguca za sve poste (BHP HP I RS). Ako postar ne dozovoljava, zvati BHP.
-
tap3ah75
#6106 Re: OLX.BA - sve o tome
Imaš na onom papiru što ti dođe uz naručeni artikal kockicu pored DOZVOLJEN UVID ili tako nekako
I to treba da ti je označeno i to trebaš tražiti svaki put kad nešto kupuješ ovako preko olx. Jer ako prodavač počne nešto muljati - samo ga zaobiđi
Ja kad šaljem nešto označim to iako kupac ne traži.
I to treba da ti je označeno i to trebaš tražiti svaki put kad nešto kupuješ ovako preko olx. Jer ako prodavač počne nešto muljati - samo ga zaobiđi
Ja kad šaljem nešto označim to iako kupac ne traži.
-
kB27
#6107 Re: OLX.BA - sve o tome
Da, ako nije oznaceno naravno da postar nece dozvoliti. Ako je oznaceno postar mora dozvoliti. Usluga se ugovara kod poste koja salje, pa cak i da isporucuje druga posta - uslovi ostaju isti.
A ako je u pitanju necija samovolja, prolazit ce dokle god vi to tolerisete. Pa nije postar reis-ul-ulema (i da jeste, meni bi dao da otvorim ako je tako oznaceno).
A ako je u pitanju necija samovolja, prolazit ce dokle god vi to tolerisete. Pa nije postar reis-ul-ulema (i da jeste, meni bi dao da otvorim ako je tako oznaceno).
-
kB27
- Peacean
#6109 Re: OLX.BA - sve o tome
Zanimljivo, tri puta sam naručivao u zadnja dva mjeseca i sva tri puta sam otprilike u vrijeme dostave dobio spam poruke kako pošiljka ne može biti uručena i da moram ostaviti podatke na nekom sumnjivom sajtu koji izgleda slično kao poštin. Dva puta preko bhpost i jednom preko euroexpress. Da li je neko imao slična iskustva?
- holowey
#6110 Re: OLX.BA - sve o tome
kako si narucivao? ono kliknes na "naruci" ili napises svoje podatke da ti posalju?Peacean wrote: ↑15/07/2024 12:03 Zanimljivo, tri puta sam naručivao u zadnja dva mjeseca i sva tri puta sam otprilike u vrijeme dostave dobio spam poruke kako pošiljka ne može biti uručena i da moram ostaviti podatke na nekom sumnjivom sajtu koji izgleda slično kao poštin. Dva puta preko bhpost i jednom preko euroexpress. Da li je neko imao slična iskustva?
- Peacean
#6111 Re: OLX.BA - sve o tome
Samo jedna narudžba ja sa olx, preko naruči dugmeta, druga je bila iz inostranstva, treća iz planike. Zabrinulo me to da neko izgleda ima pristup podacima moje narudžbe, pa me zanimalo da li se nekome drugome desilo?
-
1Dante1
#6112 Re: OLX.BA - sve o tome
Nema niko podatke, vec salju hiljade spam poruka. Skripta krene od 061/123-XXX broja pa dokle stigne. U tom batcu se nadje neko ko je stvarno narucio. Jos detaljnije segmentiranje moze se uraditi da se prati koji korsinik s kojeg broja klikne na link i upise podatke, sto znaci da je dobra zrtva i da mu treba opet poslati ne bi li se upecao.
Poznate svjetske prevare, nema sta.
Poznate svjetske prevare, nema sta.
- Peacean
#6113 Re: OLX.BA - sve o tome
Razumijem sve to, nego mi sumnjivo bilo da ih dobijem baš kada očekujem paket nikad ovako nasumično.
- mc-twin
#6114 Re: OLX.BA - sve o tome
Desilo se i meni nedavno da kada sam narucio nesto s Ebay da sam dobio sms poruku u fazonu "postoje poteskoce sa vasim paketom, zbog nepotpunih podataka..." ne sjecam se tacno. Na prvu pmislih fakat negdje zapelo, al' mi je bilo svakako sumnjivo.
Tesko da je to sve bas nasumicno, ali eto...
Tesko da je to sve bas nasumicno, ali eto...
-
kB27
#6115 Re: OLX.BA - sve o tome
Naravno da je moguce da neko neovlasten ima pristup bazama, recimo, brzih posta ili cak BH poste. Svaki svjez unos broja telefona (vezanog za bilo koju posiljku) moze da trigger-uje ovaj sistem prevare i salje poruke u tacno odredjenom trenutku.
Pa niti smo USA ili Svicarska, niti je BH posta NSA, niti tamo radi (casti izuzecima) haman iko sposoban.
Evo meni 2x ova poruka stize u periodu kada ocekujem novac po osnovu otkupne posiljke. Ali, naravno, moguce i da je samo stvar percepcije - kao kada kupis neko "rijetko auto" pa skontas koliko ih ima po gradu. Pocnes davati znacaj stvarima koje vezes sa necim sto im nije ni uzrok ni posljedica.
Pa niti smo USA ili Svicarska, niti je BH posta NSA, niti tamo radi (casti izuzecima) haman iko sposoban.
Evo meni 2x ova poruka stize u periodu kada ocekujem novac po osnovu otkupne posiljke. Ali, naravno, moguce i da je samo stvar percepcije - kao kada kupis neko "rijetko auto" pa skontas koliko ih ima po gradu. Pocnes davati znacaj stvarima koje vezes sa necim sto im nije ni uzrok ni posljedica.
- kabal1337
#6116 Re: OLX.BA - sve o tome
ne mora znacit da je do bhposte.
Ima.nekada upises tracking broj na nekoj od stranica za pracenje pa ti prikaze ime prezime, br telwfona i adresu samo sto su ti podaci malo zamuceni
Ima.nekada upises tracking broj na nekoj od stranica za pracenje pa ti prikaze ime prezime, br telwfona i adresu samo sto su ti podaci malo zamuceni
-
kB27
#6117 Re: OLX.BA - sve o tome
Ako je posiljka poslana iz BiH sa destinacijom u BiH (primjer: OLX) i ako nesto curi, onda nema biti do koga (cetvrtog) osim do BH poste, HP Mostar i/ili Poste Srpske. Unutardrzavne posiljke se ne evidentiraju u nekim globalnim bazama. Kada nesto ide iz inostranstva, onda ok.
A u ovo "krene od 061/123-XXX pa nasumicno" nemojte vjerovati, posebno ne kada vam kazu iz osiguranja, banke, top shop-a, i slicno. Niko na svijetu tako ne radi, pa ni nasi. Veca je sansa da znaju koje boje gace nosite i jos mnogo sta drugo o vama, nego da je "kompjuter izabrao broj". Jeste "kompjuter izabrao" ali iz specificne baze brojeva.
Primjer savrsene prilike za curenje brojeva i informacija: Viber usluga BH poste preko koje obavijeste korisnika kada je recimo posiljka brze poste taj dan na dostavi. U igri su BH posta, Viber i najmanje jos kompanija koja im je "razvila" ovu uslugu.
A u ovo "krene od 061/123-XXX pa nasumicno" nemojte vjerovati, posebno ne kada vam kazu iz osiguranja, banke, top shop-a, i slicno. Niko na svijetu tako ne radi, pa ni nasi. Veca je sansa da znaju koje boje gace nosite i jos mnogo sta drugo o vama, nego da je "kompjuter izabrao broj". Jeste "kompjuter izabrao" ali iz specificne baze brojeva.
Primjer savrsene prilike za curenje brojeva i informacija: Viber usluga BH poste preko koje obavijeste korisnika kada je recimo posiljka brze poste taj dan na dostavi. U igri su BH posta, Viber i najmanje jos kompanija koja im je "razvila" ovu uslugu.
-
1Dante1
#6118 Re: OLX.BA - sve o tome
Vjerovatno je to infobip. Hoces da kazes da cure podaci infobipu?
Ovdje je generisanje brojeva. Kako je moguce da posiljka iz vana dobije ovakav sms? Nije se skenirala u BHP, tj ne skenira se broj pa da kod njih bude propust.
-
kB27
#6119 Re: OLX.BA - sve o tome
Moguce, zasto ne. Cure iz americkih drzavnih sigurnosnih agencija, a da ne cure infobip-u. Igrom slucaja na primjeru nekoliko slicnih domacih kompanija vise nego dobro znam kako se odnosi prema licnim podacima. Puuuuuuuno osjetljivijim od "ime i prezime, adresa, broj telefona".
Na pitanje "Kako je moguce..." odgovor moze biti da cure i tamo negdje odakle se narucuje, ko salje, itd. S tim da imaj na umu da ni u jednom momentu nisam rekao "jeste, to je to, 100% neko prati posiljke i tada salje". Moze biti i slucajnost, a broj telefona zavrsio na listi ljudi koji bi mogli biti dobri kandidati da nesto naruce, ili su ranije narucivali.
Data Brokerage je jedna od najprofitabilnijih shady stvari kojim se danas mozes baviti.
- Truba
#6120 Re: OLX.BA - sve o tome
https://olx.ba/artikal/62228025
prodao krmaču suprasnu
1100 transakcija
jbt šta ljudi prodaju doslovce smeće koje sam ja izbacivao iz podruma
opasace...vojne majice...kosulje
ja ostavio sebi prsluk i sorc od vojnih hlaca napravio
ljudi sve prodaju i ide prodaja
prodao krmaču suprasnu
1100 transakcija
-
azdralovic
#6121 Re: OLX.BA - sve o tome
prevare salju nasumicno, dva puta mi dolaze a nisam nista odavno narucivao
dvije su opcije ili salju redom po brojevima, ili su kupili negdje listu kontakata pa rokaju po tome
dvije su opcije ili salju redom po brojevima, ili su kupili negdje listu kontakata pa rokaju po tome
- M416
-
1Dante1
- Truba
#6124 Re: OLX.BA - sve o tome
jel se dobivaju bodovi kad posaljes artikal neregistriranom čovjeku
u mom skučaju nekoj babi kod kaknja
donio joj je kurir knjigu za unuku i ona je platila 43 km
deračina bajo
ali ne prijavljuje mi vamo porast boba i transakcija
u mom skučaju nekoj babi kod kaknja
donio joj je kurir knjigu za unuku i ona je platila 43 km
ali ne prijavljuje mi vamo porast boba i transakcija
-
Naslovnica
#6125 Re: OLX.BA - sve o tome
Lepotica, nema šta.Truba wrote: ↑16/07/2024 23:01 https://olx.ba/artikal/62228025
prodao krmaču suprasnu
1100 transakcija
Slik'o joj 3,14čku maxuz!