SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

last mohicans

#60951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Spit_fire wrote: 24/10/2022 10:32 Skola sluzi za odgoj al po vama skola treba da se bavi sa 10% tih problematicnih i da sva sredstva gura u to..

A sta je sa ostalom djecom? Sta je sa djecom koja imaju potrncijal da budu naucnici, sportasi da idu na takmicenja najviseg ranga da uspiju u zivotu?

Dta je sa zrtvama tih nasilnika...pita li njih iko sta?

Znaci treba citavo djelovanje obrazovnig sistema usmjerit na nakog deb.ila kojem su roditelji vjerovatno jos veci, da bi ga se promijenilo kao osobu... :-)

Da se mene pita ja bi im zabranio da se obrazuju dok se KOD KUCE OD SVOJIH RODITELJA ne nauce ponasat kao civilizovan svijet...

Ako 90% djece ispadne sasvim ok znaci nije problem u skoli
To je žalosno, prosvjetni tradnici su svijesni toga i to naglašavaju. Kakvi talenti ostaju uskarćeni sa kojima adekvatno nemaš kad progovoriti ni dodatno mu se posvetiti se zbog onih loših kojima se baviš. Treba napraviti modalitete i posebno odrediti nastavnike koji će se samo talentima baviti, motivirati djecu i nastavnike. Čitao sam malo o tom famoznom finskom obrazovanju gdje su grupe učenika do 15tak i kada u nekim slučajevima imaš po 3 nastavnika na istom času, sesiji, gdje se jedan bavi onim slabijim, jedan naprednijim i treći nekom trećom aktivnosti.
Naslovnica

#60952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

So What! wrote: 24/10/2022 10:33
Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:05

Bogami, 80tih je škola itekako bila uključena u odgoj.
Ja sam išao u OŠ Prvi Maj, učitelj mi je bio Gojko, kasnije razredna bila Dubravka. Direktor Husnija, zamjenik Vlatko (vazda u plavom mantilu, strah i trepet).
I većina je pričala sa nama, od direktora, učitelja, pa do nastavnika.
Sjećam se dugih razgovora koji nisu bili vezani za predmete sa Dunjom (likovno), Slavojka (Biologija), Mejra (istorija)...zaista imam osjećaj da su ti nastavnici i obrazovni sistem težili da od nas naprave zdrave i pametne ljude.
Išlo se u ćošak, bile su i nekakve kazne.
Roditelji su imali poštovanja prema njima, nije bilo kao danas.
Prosvjetna struka je bila cijenjena i poštovana.
Išlo se sa goranima, izviđačima, bile ekskurzije, izleti, druženja.
Ovo danas je kita od obrazovanja i sistema općenito.
Sve navedeno imao i ja. Nisam isao tu skolu niti u isti grad, ali svaka je imala isti sablon, nekog nadrkanog profesora u plavom mantilu kojeg se lafo djeca boje, i nastavni kadar veterana koje svi oslovljavaju prvim imenom jer su institucije.

Istina je uvijek bila da su gradske skole bile bolje jer su privlacile i kvalitetniji kadar. Covjeku koji se u to vrijeme visoko skolovao za profesora nije padalo na pamet da ode raditi u neku provincijsku skolu.

Taj obrazovni sistem kojem ovaj danasnji ne moze opepeliti je skolovao najvece silovatelje, ubice i demone koji su pusteni da pokazu svoj odgoj iz tih cuvenih palata znanja u periodu devedesetih godina.

Pa u danasnjim osnovnim i srednjim skolama jos uvijek rade prijeratni profesori i nastavnici, ljudi koje je pregazilo vrijeme u svakom smislu. Imao sam samo jednu nastavnicu biologije koja mi je rekla, joj ti znas koristiti onaj internet, cula sam ja za to, budes li ga koristio kako treba, ucit ces ti mene biologiju sljedece godine. Bilo je tu krasnih ljudi, ali vecina su ih imali taj Bog i Batina kompleks. Seoski ucitelj je nekada bio cijenjen i postovan jer je to bio covjek koji je radio lagan posao (nije fizicki) i imao je skole neke, a danas je takav posao marginalizovan i jako rijetko neko zeli da to radi.
Dajmo šansu današnjim generacijama da se pokažu u eventualnom ratu. :thumbup:
:run:
vjeshalica

#60953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ommadawn wrote: 24/10/2022 10:34

A poklanjale se ocjene djeci vojnih lica i viših partijskih funkcionera. Zato ta djeca (sad odrasli ljudi) danas niti imaju adekvatno znanje u oblasti kojom se bave niti su bogzna pismeni.

Frajer u razredu prepisuje kontrolne od mene u engleskom i geografiji, kad usmeno odgovara nema pojma i na kraju ima bolju zaključnu ocjenu iz tih predmeta od mene. Kako jebote?
I danas toga ima. Da li to svjesno izostavio? Uvijek su se gurala djeca prosvjetara, dilera,kurvi i modernih skorojevića.
Prije su barem djeca i ucila i drugi je odgoj bio. Doduse tad djecu po kuci nisu odgajale idiotkinje sa turskih serija,kojekakvih zadruga i starlete
Danas je djeci sve dostupno, otvori portal i dosta je na dnevnoj bazi da vide đubre od sponzica,kurvešina,kriminalaca pa da pocne da imitira, a nek joj glupaca od mame i tate pozdravlja odabir jer kao hoce da zive slobodnije i dosta je komunistickog ugnjetavanja.
Proosvjetni_uhljeb

#60954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Ommadawn wrote: 24/10/2022 10:34
Naslovnica wrote: 24/10/2022 10:18
Drug, ne znam koja si ti konkretno struka i pozicija u tom sistemu, ali današnji prosvjetni kadar ne može opepeliti onom prijašnjem glede opšte pismenosti, obrazovanosti, stručnosti.
Nastavni kadar je katastrofa, čast pojedincima, većini tu nikako nije mjesto.
Da vi vidite samo poruke koje nastavnici/profesori šalju u Viber grupe, pa jbte, pismenost na nivou četvrtog razreda osnovne.
Kako oni dođoše do fakultetskih diploma i posla u struci, nema potrebe objašnjavati.
Ondašnji kadar je bio za kurac!

Ono je sve bilo samo ne pedagog. Čast izuzetcima.

Kakvo je to, molim te, reći učenicima odmah na startu: “Bog zna za pet, ja za četiri, vaši roditelji za tri a vi za jedan ili dva! Kod mene niko ne prolazi lako” pa se pritom zlokobno nasmije.

I hajd’ da sam od jednog čuo nego od njih četvoro-petero.

A poklanjale se ocjene djeci vojnih lica i viših partijskih funkcionera. Zato ta djeca (sad odrasli ljudi) danas niti imaju adekvatno znanje u oblasti kojom se bave niti su bogzna pismeni.

Frajer u razredu prepisuje kontrolne od mene u engleskom i geografiji, kad usmeno odgovara nema pojma i na kraju ima bolju zaključnu ocjenu iz tih predmeta od mene. Kako jebote?
Takvi nastavnici i poklanjaju ocjene određenim učenicima.

Kad sam prvi put čuo za to "Bog zna za pet,ja za četiri,..." mislio sam da me neko zeza. Odakle nekom ideja da takvo nešto odvali?

Postoje pedagoška teorija i praksa i odlično se zna koji nivoi znanja su za ocjene 2, 3, 4 i 5. Nema tu Bog šta da radi niti nastavnik određuje Božije znanje nego učenikovo. Šta je nastavnik to izveo Boga pred tablu i ocijenio ga?
vjeshalica

#60955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Taj obrazovni sistem kojem ovaj danasnji ne moze opepeliti je skolovao najvece silovatelje, ubice i demone koji su pusteni da pokazu svoj odgoj iz tih cuvenih palata znanja u periodu devedesetih godina.
A sta je to moderni sistem danasnji sto je ponudio? Kurve,dilere,sponzore,pedofilcuge,govna iz Zaljeva,kamatare,lopove,privatne fakultete,orgije na drzavnim,kupovanje ocjena za pare i u naturi,falsifikatore,lazne hadzije i reisove i džumaše i one sto bi se jebali za 5pf?
Ratne profitere, ove sto se reklamiraju sto ih garonja udara u anal, truhle splavare beogradske i raspale influenserke droljenserke?
Last edited by vjeshalica on 24/10/2022 10:49, edited 1 time in total.
vjeshalica

#60956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

convict wrote: 24/10/2022 10:24
vjeshalica wrote: 24/10/2022 10:05

Uvijek ima nesto sto se izvana ne vidi i imas pogresan dojam. :(
tragedija! je li poznato vec da se radi o samoubistvu? iz vijesti koja je objavljena nije jasno o cemu se radi.
Pise na drugom portalu. Zao mi je, neki dio ljudske duse bez obzira na vantakvu energiju i snagu neki teret ne moze da iznese.
drug_profi

#60957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Za devijacije kod djece su krivi iskljucivo roditelji.
Ne znam sta razglabate toliko o skolama i tuzilastvu

Svoje dijete sam odgajas i ispasce bas onako kako si ga odgojio.
Osim rijetkih izuzetaka kad je dijete samosvjesno i da tezi boljem od onoga sto ga se uci.
vjeshalica

#60958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 24/10/2022 10:50 Za devijacije kod djece su krivi iskljucivo roditelji.

Osim rijetkih izuzetaka kad je dijete samosvjesno i da tezi boljem od onoga sto ga se uci.
Normalno, samo je pojedincima krivo kad im objasnis da su oni vaspitali dijete da bude đubre, a ne neko drugi. I to oni koje kad upozoris da im dijete pravi probleme, nadju svaku vrstu izgovora i opravdanja za bolesno ponasanje svoje razularene gamadi.
last mohicans

#60959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

vjeshalica wrote: 24/10/2022 10:46

A sta je to moderni sistem danasnji sto je ponudio? Kurve,dilere,sponzore,pedofilcuge,govna iz Zaljeva,kamatare,lopove,privatne fakultete,orgije na drzavnim,kupovanje ocjena za pare i u naturi,falsifikatore,lazne hadzije i reisove i džumaše i one sto bi se jebali za 5pf?
Ratne profitere, ove sto se reklamiraju sto ih garonja udara u anal, truhle splavare beogradske i raspale influenserke droljenserke?
sowhat, sa ovim postom si se prosuo ko riža i isto kao kad nas terbijetis na temi autoput, mi ćemo tebe. Pa prema svim statistikama u normalnim sredinama i društvima 2% stanovništva ima sociopatske tendencije ili su sociopati, a da li smo mi takvo "normalno društvo" ili gore? Ja se kroz svoje školovanje ne sjećam da je bilo curica koje su palile nane, a škola je brojila preko 1000 učenika sa po 6 odjeljenja u svakoj generaciji. Ne sjećam se da je bilo ni u drugim škola,a ovo nam je sad pred nosom. Ne sjećam se da je neki učenik zboden u tramvaju na smrt, kao Denis Mranjavac i neki drugi. Budala, mangupa, pa i težih slučajeva je uvijek bilo i ne možeš reći da je škola takve proizvodila, jbt. Ovo što vješalica kaže, današnja javnost nam kroji i odgaja djecu, valja se tome oduprijeti. Mislim da tek gore slijedi.
Spit_fire

#60960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

drug_profi wrote: 24/10/2022 10:50 Za devijacije kod djece su krivi iskljucivo roditelji.

:thumbup:

Banalan primjer, od zene rodica ima dijete starosti 9/10 godina...mali je od kad moze hodat hodajuca napast. Dodju goste trci lomi rusi skave ti po glavi, jbt odjednom vise nije ni mali 7 mu godina...mene pogodio nakom igrackom u facu noso felgu mjesec...njena reakcija nikakva. Dijete ti skace po glavi njoj smijesno...

I sve je tako bilo dok nedavno roditeljei ostale djece joj maltene nisu yebali mater na roditeljskom, jer njen sin maltreitra druge po skoli pa su onda ona i otac morali malo "popircat" sa njim..eno sretoh ga neki dan ...stade fino pozdravi se ...ma drugo dijete..
Last edited by Spit_fire on 24/10/2022 11:13, edited 5 times in total.
Naslovnica

#60961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

:kiss: :thumbup:
Proosvjetni_uhljeb

#60962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

last mohicans wrote: 24/10/2022 10:43
Spit_fire wrote: 24/10/2022 10:32 Skola sluzi za odgoj al po vama skola treba da se bavi sa 10% tih problematicnih i da sva sredstva gura u to..

A sta je sa ostalom djecom? Sta je sa djecom koja imaju potrncijal da budu naucnici, sportasi da idu na takmicenja najviseg ranga da uspiju u zivotu?

Dta je sa zrtvama tih nasilnika...pita li njih iko sta?

Znaci treba citavo djelovanje obrazovnig sistema usmjerit na nakog deb.ila kojem su roditelji vjerovatno jos veci, da bi ga se promijenilo kao osobu... :-)

Da se mene pita ja bi im zabranio da se obrazuju dok se KOD KUCE OD SVOJIH RODITELJA ne nauce ponasat kao civilizovan svijet...

Ako 90% djece ispadne sasvim ok znaci nije problem u skoli
To je žalosno, prosvjetni tradnici su svijesni toga i to naglašavaju. Kakvi talenti ostaju uskarćeni sa kojima adekvatno nemaš kad progovoriti ni dodatno mu se posvetiti se zbog onih loših kojima se baviš. Treba napraviti modalitete i posebno odrediti nastavnike koji će se samo talentima baviti, motivirati djecu i nastavnike. Čitao sam malo o tom famoznom finskom obrazovanju gdje su grupe učenika do 15tak i kada u nekim slučajevima imaš po 3 nastavnika na istom času, sesiji, gdje se jedan bavi onim slabijim, jedan naprednijim i treći nekom trećom aktivnosti.
Podsjeti me na situaciju od prije nekoliko godina, kad smo nas trojica bili na času (doduše, ne cijeli čas nego dio časa). Bio moj čas,pridružili mi se kolege i tako vodili razgovore nekih desetak minuta.

Jedna od stvari bi bila pokušati sa STEM (možda i STEAM) pristupom na bar nekim časovima kod što više škola. Opet, za sva poboljšanja treba i novca i volje i vremena a prije svega ozbiljan pristup problemu.
vjeshalica

#60963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Neprijatelj ti pusti da radis sta hoces zato je i drustvo takvo, jebi se i propadaj sa svojim govnima koje si napravio. Smisao je to danasnjeg drustva.
Proosvjetni_uhljeb

#60964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

last mohicans wrote: 24/10/2022 10:58

sowhat, sa ovim postom si se prosuo ko riža i isto kao kad nas terbijetis na temi autoput, mi ćemo tebe. Pa prema svim statistikama u normalnim sredinama i društvima 2% stanovništva ima sociopatske tendencije ili su sociopati, a da li smo mi takvo "normalno društvo" ili gore? Ja se kroz svoje školovanje ne sjećam da je bilo curica koje su palile nane, a škola je brojila preko 1000 učenika sa po 6 odjeljenja u svakoj generaciji. Ne sjećam se da je bilo ni u drugim škola,a ovo nam je sad pred nosom. Ne sjećam se da je neki učenik zboden u tramvaju na smrt, kao Denis Mranjavac i neki drugi. Budala, mangupa, pa i težih slučajeva je uvijek bilo i ne možeš reći da je škola takve proizvodila, jbt. Ovo što vješalica kaže, današnja javnost nam kroji i odgaja djecu, valja se tome oduprijeti. Mislim da tek gore slijedi.
Baš si me razveselio.
The BEN10

#60965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by The BEN10 »

convict wrote: 24/10/2022 10:24
vjeshalica wrote: 24/10/2022 10:05 Uvijek ima nesto sto se izvana ne vidi i imas pogresan dojam. :(
tragedija! je li poznato vec da se radi o samoubistvu? iz vijesti koja je objavljena nije jasno o cemu se radi.
Ima li neko informaciju više?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

toliko smrti prirodne te samoubojstava u mladosti od 1987 do 1993 ( ovo govorim iz perspektive da se to događa od 2006)
počeo sam kriviti černobilj za sve

jer toga u ljudi koje znam od 1978 do 1986 nije bilo u mom okruženju
Javier Pena

#60967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Javier Pena »

Pa i nije baš isključivo, nauka kaže da su devijacije kombinacija genetike/nasljeđa i vaspitanja. Ako ima genetske predispozicije da bude psihopata, možeš biti najbolji roditelj na svijetu, taj čip iz glave mu nećeš nikad isključiti.
last mohicans

#60968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Ma mi smo beznadežno društvo sa tendencijom dubljeg propadanja, nažalost. Koliko god pokušavali i trudili se naći neke pozitivne primjere, evo i Nejira je to radila kroz sport, neka surova realnost, rat, a rekao bih ovo iza rata više nas je sjebalo da ćemo se decenijama popravljati, ako se ikad i popravimo. Ona se tim sportom borila, čitam da je IT sektor, dobra egzistencija, ali je nešto u njoj kijalo i tinjalo. Da joj se Bog smiluje u svakom slučaju. Mlad i kvalitetan mladi život smo izgubili.
drug_profi

#60969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Opet opravdanje za roditeljski fail.
Kazes genetika jbg.

Cija jbt? Komsijina?
klaki

#60970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by klaki »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 11:07
last mohicans wrote: 24/10/2022 10:58
Baš si me razveselio.
Tek dolaze generacije odgojene tik tokom
A mislio sam da su Let's play Youtuberi bili odron
Makar nisi sund promovisali

Tako da sretno tebi i ostalima
Last edited by klaki on 24/10/2022 11:35, edited 1 time in total.
last mohicans

#60971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Javier Pena wrote: 24/10/2022 11:25

Pa i nije baš isključivo, nauka kaže da su devijacije kombinacija genetike/nasljeđa i vaspitanja. Ako ima genetske predispozicije da bude psihopata, možeš biti najbolji roditelj na svijetu, taj čip iz glave mu nećeš nikad isključiti.
Složio bih se za devijacije. Nevjerovatno koliko su djeca male kopije roditelja. Skoro čujem za specifičan slučaj dijeteta koje nema neke probleme u školi, ali voli malo gnjaviti nastavnike nekim zahtjevima, mailovima, ciganjem za ocjenu i sl. Saznam poslije za roditelje kroz posao, ista slika i prilika. Nevjerovatno i genetika igra najveću ulogu u svemu.
klaki

#60972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by klaki »

Genetika moze uticati na neke osnovne stvari, ali ne tako kompleksne stvari kao ti detalji iz ponasanja djeteta lol

To smaranje i ciganisanje je vise stvar odgoja rekao bih. Monkey see monkey do.
last mohicans

#60973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

klaki wrote: 24/10/2022 11:34
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 11:07

Baš si me razveselio.
Tek dolaze generacije odgojene tik tokom
A mislio sam da su Let's play Youtuberi bili odron
Makar nisi sund promovisali

Tako da sretno tebi i ostalima
Pogledajte gostovanje jutrnjeg programa na N1. Gosti su sve probleme secirali i dali neka rješenja. Samo što se kod nas niko ne želi da se bavi time. Ovaj iz MUPa je spomenuo okršaje po tik toku. Prije smo se mi vrzmali oko starijih kao prčuladija, popularni naziv za mlađe u raji, da čujemo kakav prostakluk, fazon, mangupluk, uvijek je to privlačilo bez obzira gdje si odrastao u zgradama ili mahalama. Zamisli sad, ne mora nigdje mrdnuti, da na klik, bez ograničenja gleda takva sranja, svakodnevno, vrlo često bez ikakvog nadzora. Strašno, mi nismo svijesni kao društvo šta nas tek čeka...
last mohicans

#60974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

klaki wrote: 24/10/2022 11:37 Genetika moze uticati na neke osnovne stvari, ali ne tako kompleksne stvari kao ti detalji iz ponasanja djeteta lol

Vjerovatno, ali moraš imati sličan code i karakter da bi to radio.
Haris.ba

#60975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

klaki wrote: 24/10/2022 11:37 Genetika moze uticati na neke osnovne stvari, ali ne tako kompleksne stvari kao ti detalji iz ponasanja djeteta lol

Ja gledam svoju djecu. Nevjerovatno je koliko genetika utice na ponasanje. Imaju neke obrasce ponasanja koje nisu mogla nauciti od mene, ali koja jesu moja. Samo sam ih ja radi drustvene integracije potisnuo i ne postoje u socijalnim odnosima.

Ali, to je neugodna tema sa neugodnim zakljuccima.
Post Reply