Ha, ha, ha…. Željko oko sebe okuplja samo jedan etnos i zna se zašto. Oko pregovora u ratu me namjerno nisi ispravno shvatio. Alija je odustao da nastupa kao predstavnik drzave BiH i pretvorio sebe u zastupnika Muslimana i muslimana. Dakle, pristao je da bude samo jedna od strana u sukobu. Islamizirao je Armiju i drzavu i na kraju neovlasteno ne pitajući nikog potpisao ukidanje RBiH i podjelu. Sve se to zna jarane i ne može se sakrivati. Ovaj snimak što ga koristi Raguž najbolje pokazuje šta su nam glupave islamističke ublehe radile. Jedan snimak koji je nanio ogromnu stetu nama ostalim pripadnicima regularne ARBiH. Željko je omiljen kod ovih sto sakrivaju islamističku ideologiju i ciljeve. Dobro im dodje Željko kao korisna budala.W0rM wrote: ↑13/10/2023 10:30Pregovora sa ratnim zlocincima, s kim to Boga ti pregovara Ukrajina ako ne s Putinom de facto ratnim zlocincem? Stanje na terenu je bilo takvo da se to moralo uraditi. Ni prvi ni posljednji u historiji koji to rade.User987 wrote: ↑13/10/2023 10:24
E baš me interesuje kako se to Komšić u funkciji člana Predsjedništva može naguziti Dodiku i Čoviću? To je protokalarna i smbolična funkcija koja ne donosi nikakve odluke gdje bi se neko mogao naguziti drugim članovima. Zakonodavna vlast je nesto drugo. Prestanite bolan sa tim preseravanjem o izdajama. Pa izdala je SDA sve što de moglo izdati od onih početnih ideala o gradjanskoj i sekularnoj BiH, preko pregovora sa ratnim zlocincima u ratu, do potpisa u Daytonu i nevidjene izdaje RBiH. Ne branim Trojku, razočarali su. Ali mojne tih vaših otrcanih fraza o izdaji i karakteru beskarakternog Željka Komšića.
Potpis Daytona izdaja, oke, a sta si mogao? Nastaviti dalje pa da ti citav svijet okrene ledja? Da te NATO bombarduje kao Bg? Da ti pogine jos neko koga volis pa da krivis Aliju rahmetli sto nije ranije potpisao?
Zeljko Komsic je mozda i najpozitivnija figura koju imamo na BH politickoj sceni, okuplja oko sebe sve etnose, mozda nema funkciju koja koristi domovini, ali ima stranku koja je znacajna politcka snaga i preko koje moze donositi odluke, ne za sebe, nego za drzavu, u kojoj ce svaki gradjanin biti isti.
Demokratska fronta Željko Komšić
-
User987
#60951 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
- BHCluster
#60952 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa jos ih (Trojku) taslace, a budemo vidjeli sto ce biti.
- dulekrele
#60953 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Rekao sam ti da ides na buranija teme. Mani se ozbiljnih prica.User987 wrote: ↑13/10/2023 10:42Ha, ha, ha…. Željko oko sebe okuplja samo jedan etnos i zna se zašto. Oko pregovora u ratu me namjerno nisi ispravno shvatio. Alija je odustao da nastupa kao predstavnik drzave BiH i pretvorio sebe u zastupnika Muslimana i muslimana. Dakle, pristao je da bude samo jedna od strana u sukobu. Islamizirao je Armiju i drzavu i na kraju neovlasteno ne pitajući nikog potpisao ukidanje RBiH i podjelu. Sve se to zna jarane i ne može se sakrivati. Ovaj snimak što ga koristi Raguž najbolje pokazuje šta su nam glupave islamističke ublehe radile. Jedan snimak koji je nanio ogromnu stetu nama ostalim pripadnicima regularne ARBiH. Željko je omiljen kod ovih sto sakrivaju islamističku ideologiju i ciljeve. Dobro im dodje Željko kao korisna budala.W0rM wrote: ↑13/10/2023 10:30
Pregovora sa ratnim zlocincima, s kim to Boga ti pregovara Ukrajina ako ne s Putinom de facto ratnim zlocincem? Stanje na terenu je bilo takvo da se to moralo uraditi. Ni prvi ni posljednji u historiji koji to rade.
Potpis Daytona izdaja, oke, a sta si mogao? Nastaviti dalje pa da ti citav svijet okrene ledja? Da te NATO bombarduje kao Bg? Da ti pogine jos neko koga volis pa da krivis Aliju rahmetli sto nije ranije potpisao?
Zeljko Komsic je mozda i najpozitivnija figura koju imamo na BH politickoj sceni, okuplja oko sebe sve etnose, mozda nema funkciju koja koristi domovini, ali ima stranku koja je znacajna politcka snaga i preko koje moze donositi odluke, ne za sebe, nego za drzavu, u kojoj ce svaki gradjanin biti isti.
- dr_Evil
#60954 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije to bolan bitno, oni mogu objaviti sta god hoce i reci sta god hoce.
Evo koristila laznu sliku djece u kafezu, smijurija, i sta sad.. jel se iko u svijetu pocesao?
Ja se slazem da ovo sta pisem nije normalno niti moralno, ali je realno stanje svijeta. Nema vise druga Tita i nesvrstanih koji je bio u stanju da posalje cioniste u 3 lijepe. Iako ni njegova nije imala neki znacaj na terenu, mogao je. Komso nije Tito.
- BHCluster
#60955 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kao sto sam napisao prije par stranica, vise me brine sto istina vise nije bitna nego bilo sta drug. Komsic u svome interviju u jutarnjem programu nije iznjeo nista sto je protiv Izraela i toje cinjenica, tek nakon 2 dana ambasadorica Izrela reagira i to lazima, zatim Coviceve podguzne muhe to koriste za svoje dnevno politicke svrhe a onda nastupaju njihovi botovi koji se satrase u pljuvanju, i to sve nema veze, pa kad nema veze sto kmecite, cuj sto.dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 10:46Nije to bolan bitno, oni mogu objaviti sta god hoce i reci sta god hoce.
Evo koristila laznu sliku djece u kafezu, smijurija, i sta sad.. jel se iko u svijetu pocesao?
Ja se slazem da ovo sta pisem nije normalno niti moralno, ali je realno stanje svijeta. Nema vise druga Tita i nesvrstanih koji je bio u stanju da posalje cioniste u 3 lijepe. Iako ni njegova nije imala neki znacaj na terenu, mogao je. Komso nije Tito.
-
axe22
#60956 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jesu naoruzavali ili ne?dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 10:33Pises stvar koje nemaju veze sa mozgom. Jedino tacno ti je ta prica o veliko Izraelu.axe22 wrote: ↑13/10/2023 10:31
To ona ista koja ne naoruzavala cetnike u tom ratu???
Jevreji u Americi i Jevreju i Izraelu su daleko od politike jedni i drugi, dosta Jevreja u Americi se zalaze da Palestina dobije napokon drzavu i da im se daju prava kao svakom drugom normalnom narodo, jer znaju da ce jedino tako nastati mir.
Jevreji u Izrajelu ( ne svi) imaju samo u cilju pokoriti zitavu teritoriju i dobiti nesto kao sto su srbi htjeli, Veliki Izrale, i sto je sigurno na tome ne bi stali, sutra bi poceli kidati dijelove Egipta, Sirije, Jordana, Lebanona itd itd.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#60957 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bilo koji snimak se moze iskoristiti u propagandne svrhe, mi se stidimo svog ispravnog puta i pravde, ali se drugi nestide svog fasizma. Sta mislis sto ne postoji Bosanska Radiklana stranka, kao sto postoji srpska i hrvatska (iako ne po imenu)- pa zato sto mi nismo radikalni, mi hocemo suzivot, Komsic to shvata kao i mnogi drugi politicari kojima se ne daje medijski prostor, ali hajde, treba Komsu u sto gorem svjetlu prikazati.User987 wrote: ↑13/10/2023 10:42Ha, ha, ha…. Željko oko sebe okuplja samo jedan etnos i zna se zašto. Oko pregovora u ratu me namjerno nisi ispravno shvatio. Alija je odustao da nastupa kao predstavnik drzave BiH i pretvorio sebe u zastupnika Muslimana i muslimana. Dakle, pristao je da bude samo jedna od strana u sukobu. Islamizirao je Armiju i drzavu i na kraju neovlasteno ne pitajući nikog potpisao ukidanje RBiH i podjelu. Sve se to zna jarane i ne može se sakrivati. Ovaj snimak što ga koristi Raguž najbolje pokazuje šta su nam glupave islamističke ublehe radile. Jedan snimak koji je nanio ogromnu stetu nama ostalim pripadnicima regularne ARBiH. Željko je omiljen kod ovih sto sakrivaju islamističku ideologiju i ciljeve. Dobro im dodje Željko kao korisna budala.W0rM wrote: ↑13/10/2023 10:30
Pregovora sa ratnim zlocincima, s kim to Boga ti pregovara Ukrajina ako ne s Putinom de facto ratnim zlocincem? Stanje na terenu je bilo takvo da se to moralo uraditi. Ni prvi ni posljednji u historiji koji to rade.
- dr_Evil
#60958 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Naoruzavati znaci slati oruzje na lijepe oci kao sto danas Amerika salje u Ukrajinu. Da li je Izrael naoruzavao cetnike?
Da li je Izrael prekrsio embargo i prodavao oruzje cetnicima?
Vidis ne znam i ne znamo. Ono sta znamo pouzdano da Izrael jeste naourzavao Hrvatsku, i da je jedan brod zavrsio kod Srba.
Dakle moze bit bidne, moze biti nebidne, ali ako udjemo u stereotip jevreja koji vole novac onda je moguce da su im prodavali.
- Ozimician
#60959 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne znam na koga mislis pod svi, ali ti ako se slazes s ovom gospodjom, a usput kazes da se za to zalazu SDFA - pa kume ti si izgleda SDFA.dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 10:13 Salu na stranu, ali svi ovdje pogotovo vi iz SDFA se slazete sa njom.
Evo kaze americki ambasador treba privatizovati aerodrome, elektroprivredu, telecom, a svi skocite na njega "JOK TO JE NASE".
A to vam ova fina gospoja i objasnjava, samo sto SDFA to zeli radi kradje, a ona kaze da treba radi drustva.
Ja licno preferiram svakako privatno vlasnistvo, ali sam protiv prodaje (koncesije) drzavnih kompanija koje imaju iza sebe decenijama gradjenu ogromnu infrastrukturu (pogotovo ako dugorocno te kompanije ne prave minus), jer je jedino privatni monopol gori od drzavnog monopola. U svim dosadasnjim primjerima u svim mogucim drzavama se to pokazalo.
U sustini nemam nista protiv toga da svaki privatnik izgradi i otvori svoj aerodrom, svoju elektroprivredu, svoj telecom. Trziste je otvoreno i to niko ne brani i ako neki amerikanac zeli da dodje u BiH i da izgradi privatni aerodrom - treba ga itekako podrzati u tome.
Ali to nije ono sto oni zele.
P.S. zasto niko ne zeli zeljeznice pod koncesiju
Last edited by Ozimician on 13/10/2023 11:10, edited 1 time in total.
-
User987
#60960 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zavukao si mu ga do balčaka. Ali, oni imaju isprobanu i efikasnu taktiku: Ponavljaju laž milion puta dok narod ne povjeruje.
- Sanjarko
#60961 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije tacno, da ne kazem laz, barem ne ovdje u Zenici. Meni kompjuter stimali ne-Bosnjaci, a pro-Bosanci od kojih su sad neki na poziciji vrsenja duznosti u vladi ZDK i OV Zenice.
Nisu uglavnom Bosnjacke narodnosti ili nacionalnosti kako god hocete.
- dr_Evil
#60962 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja sam u svojoj glavi tebe stavio pod SDFA - ozbiljan forumas.
Imam u glavi ove SDFA- botovi i placenici, tu nisi.
Halali
Ne bih ja nikad privatnicima dozvolio da barkaju oko energetike, prevoza velikih razmjera, i komunikacija na drzavnom nivou. Jedno je imati privatnu firmu da pravi kucu ili poslovni objekat, a drugo da gradi Vc. Ovo drugo je projekat Hidrogradnje, a prvo lokalnog privatnika.Ozimician wrote: ↑13/10/2023 11:06
Ja licno preferiram svakako privatno vlasnistvo, ali sam protiv prodaje (koncesije) drzavnih kompanija koje imaju iza sebe decenijama gradjenu ogromnu infrastrukturu, jer je jedino privatni monopol gori od drzavnog monopola. U svim dosadasnjim primjerima u svim mogucim drzavama se to pokazalo.
U sustini nemam nista protiv toga da svaki privatnik izgradi i otvori svoj aerodrom, svoju elektroprivredu, svoj telecom. Trziste je otvoreno i to niko ne brani i ako neki amerikanac zeli da dodje u BiH i da izgradi privatni aerodrom - treba ga itekako podrzati u tome.
Ali to nije ono sto oni zele.
Sve ostalo moze biti uredu, ali problem je kad imas mentalitet prosjecnog balkanaca zvanog IMT. Onda dobijes da iako imas jaku drzavnu kompaniju ona se polako urusava sa IMT, jer ce manji privatnik imati na platnom spisku ljude koji se pitaju iz drzavne, radi svoje dobiti.
- BHCluster
#60963 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ima i ovo:dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 11:05Naoruzavati znaci slati oruzje na lijepe oci kao sto danas Amerika salje u Ukrajinu. Da li je Izrael naoruzavao cetnike?
Vidis ne znam i ne znamo. Ono sta znamo pouzdano da Izrael jeste naourzavao Hrvatsku, i da je jedan brod zavrsio kod Srba.
Dakle moze bit bidne, moze biti nebidne, ali ako udjemo u stereotip jevreja koji vole novac onda je moguce da su im prodavali.
U novembru 2016. Vrhovni sud Izraela odbio je peticiju za otkrivanje detalja o izvozu izraelske odbrane u bivšu Jugoslaviju tokom genocida u Bosni 1990-ih. Sud je presudio da bi razotkrivanje izraelske umiješanosti u genocid naštetilo vanjskim odnosima zemlje u tolikoj mjeri da bi nadmašilo javni interes za saznanje te informacije i moguće krivično gonjenje umiješanih.
Mi podnosioci peticije, advokat Eitay Mack i ja izneli smo sudu konkretne dokaze o izvozu izraelske odbrane srpskim snagama u to vreme, uključujući obuku, kao i municiju i puške. Između ostalog, predstavili su lični dnevnik generala Ratka Mladića, kojem se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom pravde za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Mladićev dnevnik eksplicitno pominje široke oružane veze Srbije sa Izraelom u to vreme.
Do izvoza je došlo mnogo nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo embargo na oružje na razne dijelove bivše Jugoslavije, te nakon objavljivanja niza svjedočanstava koja razotkrivaju genocid i stvaranje koncentracionih logora.
Odgovor izraelskog državnog tužioca i sudsko odbijanje same predstavke su de facto priznanje Izraela da je sarađivao sa genocidom u Bosni: da vlada nema šta da krije, dokumenti o kojima se raspravlja ne bi predstavljali nikakvu prijetnju vanjskim odnosima.
Između 1991. i 1995. godine bivša Jugoslavija se raspala, prelazeći od multinacionalne republike do skupa nacija koje se međusobno bore u krvavom građanskom ratu koji je uključivao masakre i na kraju genocid.
Srbi su ratovali protiv Hrvatske od 1991-1992, a protiv Bosne od 1992-1995. U oba rata Srbi su počinili vjerovatno genocid i sigurno etničko čišćenje muslimana na područjima koja su okupirali, što je dovelo do smrti 250.000 ljudi. Desetine hiljada drugih je ranjeno i izgladnjelo, mnoštvo žena je silovano, a mnogi ljudi zatvoreni u koncentracione logore. Druge strane u sukobu takođe su počinile ratne zločine, ali se peticija fokusira na saradnju Izraela sa srpskim snagama. Užasno okrutna djela u Jugoslaviji bila su najgora što je Evropa vidjela od Holokausta.
Jedan od najozloglašenijih masakra počinili su vojnici pod srpskim generalom Ratkom Mladićem oko grada Srebrenice u julu 1995. godine. Po mom mišljenju, u Srebrenici je počinjen genocid. Srpske snage pod komandom generala ubile su oko 8.000 Bosanaca i pokopali ih u masovne grobnice tokom kampanje etničkog čišćenja koju su vodili protiv muslimana u tom području. Iako je grad trebao biti pod zaštitom UN-a, kada je počeo masakr, trupe UN-a nisu intervenisale. Mladić je izručen Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2012. godine i još mu se sudi.
U to vrijeme, istaknute jevrejske organizacije pozivale su na hitan prekid genocida i zatvaranje logora smrti. Nije tako u državi Izrael. Izvana je osuđivala masakr, ali iza kulisa je snabdijevala oružjem počinioce i obučavala njihove trupe.
Prikupili smo brojna svedočanstva o snabdevanju Srbije oružjem Izraela, koja su izneta u peticiji. Navedeni su dokazi da se takav izvoz odvijao mnogo nakon što je embargo Vijeća sigurnosti UN-a stupio na snagu u septembru 1991. Svjedočenja su unakrsno provjerena i ovdje se donose onako kako su predstavljena u peticiji, sa potrebnim skraćenicama.
Godine 1992. bivša visoka službenica srpskog Ministarstva odbrane objavila je knjigu „Vojska Srbije“, u kojoj je pisala o sporazumu o oružju između Izraela i Srbije, potpisanom otprilike mesec dana nakon embarga: „Jedan od najvećih poslova je bio sklopljen u oktobru 1991. Iz očiglednih razloga, dogovor sa Jevrejima [Izraelcima] tada nije bio javno objavljen.”
Izraelac koji je u to vrijeme volontirao u humanitarnoj organizaciji u Bosni svjedočio je da ga je 1994. godine jedan oficir UN-a zamolio da pogleda ostatke granate od 120 mm – na kojima je ispisano hebrejsko – koja je eksplodirala na sletnoj traci sarajevskog aerodroma. Posvjedočio je i da je vidio Srbe kako se kreću po Bosni noseći uzi puške proizvedene u Izraelu.
Godine 1995. objavljeno je da su izraelski trgovci oružjem, u saradnji sa Francuzima, zaključili ugovor o snabdevanju Srbije projektilima LAW. Prema izveštajima iz 1992. godine, delegacija izraelskog Ministarstva odbrane došla je u Beograd i potpisala ugovor o snabdevanju granatama.
Isti general Mladić koji je sada procesuiran za ratne zločine i genocid, napisao je u svom dnevniku da su „iz Izraela – predložili zajedničku borbu protiv islamističkih ekstremista. Ponudili su obuku naših ljudi u Grčkoj i besplatnu nabavku snajperskih pušaka.” Izvještaj pripremljen na zahtjev holandske vlade o istrazi događaja u Srebrenici sadrži sljedeće:
Beograd je Izrael, Rusiju i Grčku smatrao svojim najboljim prijateljima. U jesen 1991. Srbija je zaključila tajni ugovor o naoružanju sa Izraelom.
Godine 1995. objavljeno je da su izraelski trgovci oružjem isporučivali oružje VRS – vojsci Republike Srpske, Vojsci bosanskih Srba. Ovo snabdevanje mora da je napravljeno uz znanje izraelske vlade.
Imamo izvještaje aktivista za ljudska prava o tome da Izraelci obučavaju srpsku vojsku. Vjerovatno je dogovor o oružju sa Srbima omogućio Jevrejima da napuste Sarajevo koje je bilo pod opsadom, ali to ne možemo dokazati.
Dok se sve ovo odvijalo u relativnoj tajnosti, na javnom nivou izraelska vlada je slabo izrazila svoje nedoumice u vezi sa situacijom, kao da se radi o nekoj višoj sili, a ne o klanju koje je napravio čovjek. U julu 1994. godine, tadašnji predsednik komiteta za spoljne poslove i odbranu izraelskog Kneseta, MK Ori Or, posetio je Beograd i rekao: „Naše sećanje je živo. Znamo šta znači živjeti sa bojkotima. Svaka rezolucija UN protiv nas donesena je dvotrećinskom većinom.” Te godine, tadašnji potpredsjednik SAD-a, Al Gore, pozvao je izraelskog ambasadora i upozorio Tel Aviv da odustane od ove saradnje.
Sjednica Vrhovnog suda o odgovoru države na našu predstavku održana je ex parte, odnosno da nama, podnosiocima predstavke, nije bilo dozvoljeno da je čujemo. Trojica sudija Vrhovnog suda odbili su našu peticiju i prihvatili stav države da bi otkrivanje detalja o izvozu izraelske odbrane u Srbiju tokom etničkog čišćenja i genocida naštetilo vanjskim odnosima i sigurnosti Izraela, te da ta potencijalna šteta prevazilazi interes javnosti da se razotkrije ono što dogodilo.
Ova odluka je upitna, pa čak i opasna iz više razloga. Prvo, zbunjujuće je prihvaćanje suda sigurnosti države u tome kolika bi šteta bila nanesena vanjskim odnosima Izraela. Ranije ove godine, isti Vrhovni sud odbacio je sličnu tvrdnju u vezi sa izvozom odbrane tokom genocida u Ruandi, ali je mjesec dana kasnije sama država objavila da je izvoz obustavljen šest dana nakon početka ubistva.
Zašto su sudije Vrhovnog suda previdjeli ovu obmanu, čak i odbili da je prihvate kao dokaz kako su podnosioci zahtjeva tražili? Uostalom, država je očito pretjerala u tvrdnji da bi ova informacija bila štetna po spoljne odnose.
Vrlo je u interesu javnosti da se razotkrije umiješanost države u genocid, uključujući i preko trgovaca oružjem, posebno kao država koja je nastala na devastaciji svog naroda nakon Holokausta.
U interesu je ne samo Izraelaca, već i onih koji su bili žrtve Holokausta da imaju potpuno drugačije moralno ponašanje. Kada sud razmatra ratne zločine, jedino je ispravno da uzme u obzir i njihov interes.
Kada sud u slučajevima genocida presudi da šteta državnoj sigurnosti – koja ostaje u potpunosti nedokazana – nadjača težnju za pravdom za žrtve takvih zločina, to šalje jasnu poruku: da pravo države na sigurnost, bilo stvarnu ili imaginarnu, je apsolutna i ima prednost nad pravima svojih građana i drugih.
Presuda Vrhovnog suda mogla bi dovesti do zaključka da što je zločin veći, to ga je lakše prikriti. Ovo je neprihvatljivo. To pretvara sudije – kako su to rekli podnosioci peticije – u saučesnike. Sudije tako čine nesvjesnu izraelsku javnost saučesnikom u ratnim zločinima i uskraćuju joj demokratsko pravo da vodi relevantnu raspravu.
Država se suočava sa nizom sličnih zahtjeva u vezi sa svojom saradnjom sa vladama ubice. Čak i ako je u interesu države da odbije ove predstavke, Vrhovni sud mora prestati da pomaže prikrivanju ovih zločina – ako ne radi procesuiranja počinilaca zločina iz prošlosti, barem kako bi ih sada zaustavio za budućnost .
Kada država Izrael, naša vlada, prodaje oružje počiniteljima genocida, to izdaje naslijeđe i sjećanje na naš genocid, holokaust. Isto, kada naša vlast negira genocid nad drugim narodom, kao što negiramo genocid nad Jermenima, izdajemo naslijeđe i sjećanje na naš genocid.
Slati oružje Srbiji ili Ruandi u isto vreme kada su počinili genocid je veoma slično slanju oružja nacističkoj Nemačkoj za vreme Holokausta!
Mi, Izraelci, trebalo bi da sebi postavljamo teška pitanja. Moramo se zapitati o našoj odgovornosti u pogledu ovakvih djela nepravde, te razmotriti moguće načine poduzimanja radnji da ih spriječimo, bilo kao pojedinci ili kao kolektiv.
Za mene postoji jedna lekcija, ili naslijeđe, iz holokausta i genocida; univerzalna vrijednost ljudskog života, gdje god se ona nalazi. Osnovni princip u osnovi mojih aktivnosti je svetost ljudskog života i ravnopravnost ljudi bilo da smo Srbi, Bosanci, Tutsi, Turci, Jermeni, Palestinci ili Jevreji.
Za nas, Eitaya i mene, naše aktivnosti su motivisane našim moralnim vrijednostima, na način na koji ih ne možemo ne činiti. Ni posle dve odluke Vrhovnog suda, koje se tiču Srbije i Ruande, ne odustajemo. Pokušavamo drugim pravnim putevima i pokušavamo, koliko god možemo, da pokrenemo naše civilno društvo.
Profesor Yair Auron
- Ozimician
#60964 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To je generalno problem u svim drustvima, Balkan je po tome neki svjetski prosjek.dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 11:11 Ne bih ja nikad privatnicima dozvolio da barkaju oko energetike, prevoza velikih razmjera, i komunikacija na drzavnom nivou. Jedno je imati privatnu firmu da pravi kucu ili poslovni objekat, a drugo da gradi Vc. Ovo drugo je projekat Hidrogradnje, a prvo lokalnog privatnika.
Sve ostalo moze biti uredu, ali problem je kad imas mentalitet prosjecnog balkanaca zvanog IMT. Onda dobijes da iako imas jaku drzavnu kompaniju ona se polako urusava sa IMT, jer ce manji privatnik imati na platnom spisku ljude koji se pitaju iz drzavne, radi svoje dobiti.
Zato je generalno dobro imati i drzavnu i privatnu konkurenciju. Ali stvarno je to u svim zemljama problem, monopoli i karteli se tako lako formiraju svugdje, bilo drzavni, bilo privatni.
- dr_Evil
#60965 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da, vrlo moguce, ali ne bih ja tome dodavao neki vjersko urotni faktor. Ako je bilo prodaje sa Izraelom tu je samo novac u pitanju kod standardnih trgovaca oruzjem. I mi smo kupovali oruzje iz raznih izvora.BHCluster wrote: ↑13/10/2023 11:21dr_Evil wrote: ↑13/10/2023 11:05
Naoruzavati znaci slati oruzje na lijepe oci kao sto danas Amerika salje u Ukrajinu. Da li je Izrael naoruzavao cetnike?
Dakle moze bit bidne, moze biti nebidne, ali ako udjemo u stereotip jevreja koji vole novac onda je moguce da su im prodavali.SpoilerShowIma i ovo:
U novembru 2016. Vrhovni sud Izraela odbio je peticiju za otkrivanje detalja o izvozu izraelske odbrane u bivšu Jugoslaviju tokom genocida u Bosni 1990-ih. Sud je presudio da bi razotkrivanje izraelske umiješanosti u genocid naštetilo vanjskim odnosima zemlje u tolikoj mjeri da bi nadmašilo javni interes za saznanje te informacije i moguće krivično gonjenje umiješanih.
Mi podnosioci peticije, advokat Eitay Mack i ja izneli smo sudu konkretne dokaze o izvozu izraelske odbrane srpskim snagama u to vreme, uključujući obuku, kao i municiju i puške. Između ostalog, predstavili su lični dnevnik generala Ratka Mladića, kojem se trenutno sudi pred Međunarodnim sudom pravde za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Mladićev dnevnik eksplicitno pominje široke oružane veze Srbije sa Izraelom u to vreme.
Do izvoza je došlo mnogo nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo embargo na oružje na razne dijelove bivše Jugoslavije, te nakon objavljivanja niza svjedočanstava koja razotkrivaju genocid i stvaranje koncentracionih logora.
Odgovor izraelskog državnog tužioca i sudsko odbijanje same predstavke su de facto priznanje Izraela da je sarađivao sa genocidom u Bosni: da vlada nema šta da krije, dokumenti o kojima se raspravlja ne bi predstavljali nikakvu prijetnju vanjskim odnosima.
Između 1991. i 1995. godine bivša Jugoslavija se raspala, prelazeći od multinacionalne republike do skupa nacija koje se međusobno bore u krvavom građanskom ratu koji je uključivao masakre i na kraju genocid.
Srbi su ratovali protiv Hrvatske od 1991-1992, a protiv Bosne od 1992-1995. U oba rata Srbi su počinili vjerovatno genocid i sigurno etničko čišćenje muslimana na područjima koja su okupirali, što je dovelo do smrti 250.000 ljudi. Desetine hiljada drugih je ranjeno i izgladnjelo, mnoštvo žena je silovano, a mnogi ljudi zatvoreni u koncentracione logore. Druge strane u sukobu takođe su počinile ratne zločine, ali se peticija fokusira na saradnju Izraela sa srpskim snagama. Užasno okrutna djela u Jugoslaviji bila su najgora što je Evropa vidjela od Holokausta.
Jedan od najozloglašenijih masakra počinili su vojnici pod srpskim generalom Ratkom Mladićem oko grada Srebrenice u julu 1995. godine. Po mom mišljenju, u Srebrenici je počinjen genocid. Srpske snage pod komandom generala ubile su oko 8.000 Bosanaca i pokopali ih u masovne grobnice tokom kampanje etničkog čišćenja koju su vodili protiv muslimana u tom području. Iako je grad trebao biti pod zaštitom UN-a, kada je počeo masakr, trupe UN-a nisu intervenisale. Mladić je izručen Međunarodnom sudu pravde u Hagu 2012. godine i još mu se sudi.
U to vrijeme, istaknute jevrejske organizacije pozivale su na hitan prekid genocida i zatvaranje logora smrti. Nije tako u državi Izrael. Izvana je osuđivala masakr, ali iza kulisa je snabdijevala oružjem počinioce i obučavala njihove trupe.
Prikupili smo brojna svedočanstva o snabdevanju Srbije oružjem Izraela, koja su izneta u peticiji. Navedeni su dokazi da se takav izvoz odvijao mnogo nakon što je embargo Vijeća sigurnosti UN-a stupio na snagu u septembru 1991. Svjedočenja su unakrsno provjerena i ovdje se donose onako kako su predstavljena u peticiji, sa potrebnim skraćenicama.
Godine 1992. bivša visoka službenica srpskog Ministarstva odbrane objavila je knjigu „Vojska Srbije“, u kojoj je pisala o sporazumu o oružju između Izraela i Srbije, potpisanom otprilike mesec dana nakon embarga: „Jedan od najvećih poslova je bio sklopljen u oktobru 1991. Iz očiglednih razloga, dogovor sa Jevrejima [Izraelcima] tada nije bio javno objavljen.”
Izraelac koji je u to vrijeme volontirao u humanitarnoj organizaciji u Bosni svjedočio je da ga je 1994. godine jedan oficir UN-a zamolio da pogleda ostatke granate od 120 mm – na kojima je ispisano hebrejsko – koja je eksplodirala na sletnoj traci sarajevskog aerodroma. Posvjedočio je i da je vidio Srbe kako se kreću po Bosni noseći uzi puške proizvedene u Izraelu.
Godine 1995. objavljeno je da su izraelski trgovci oružjem, u saradnji sa Francuzima, zaključili ugovor o snabdevanju Srbije projektilima LAW. Prema izveštajima iz 1992. godine, delegacija izraelskog Ministarstva odbrane došla je u Beograd i potpisala ugovor o snabdevanju granatama.
Isti general Mladić koji je sada procesuiran za ratne zločine i genocid, napisao je u svom dnevniku da su „iz Izraela – predložili zajedničku borbu protiv islamističkih ekstremista. Ponudili su obuku naših ljudi u Grčkoj i besplatnu nabavku snajperskih pušaka.” Izvještaj pripremljen na zahtjev holandske vlade o istrazi događaja u Srebrenici sadrži sljedeće:
Beograd je Izrael, Rusiju i Grčku smatrao svojim najboljim prijateljima. U jesen 1991. Srbija je zaključila tajni ugovor o naoružanju sa Izraelom.
Godine 1995. objavljeno je da su izraelski trgovci oružjem isporučivali oružje VRS – vojsci Republike Srpske, Vojsci bosanskih Srba. Ovo snabdevanje mora da je napravljeno uz znanje izraelske vlade.
Imamo izvještaje aktivista za ljudska prava o tome da Izraelci obučavaju srpsku vojsku. Vjerovatno je dogovor o oružju sa Srbima omogućio Jevrejima da napuste Sarajevo koje je bilo pod opsadom, ali to ne možemo dokazati.
Dok se sve ovo odvijalo u relativnoj tajnosti, na javnom nivou izraelska vlada je slabo izrazila svoje nedoumice u vezi sa situacijom, kao da se radi o nekoj višoj sili, a ne o klanju koje je napravio čovjek. U julu 1994. godine, tadašnji predsednik komiteta za spoljne poslove i odbranu izraelskog Kneseta, MK Ori Or, posetio je Beograd i rekao: „Naše sećanje je živo. Znamo šta znači živjeti sa bojkotima. Svaka rezolucija UN protiv nas donesena je dvotrećinskom većinom.” Te godine, tadašnji potpredsjednik SAD-a, Al Gore, pozvao je izraelskog ambasadora i upozorio Tel Aviv da odustane od ove saradnje.
Sjednica Vrhovnog suda o odgovoru države na našu predstavku održana je ex parte, odnosno da nama, podnosiocima predstavke, nije bilo dozvoljeno da je čujemo. Trojica sudija Vrhovnog suda odbili su našu peticiju i prihvatili stav države da bi otkrivanje detalja o izvozu izraelske odbrane u Srbiju tokom etničkog čišćenja i genocida naštetilo vanjskim odnosima i sigurnosti Izraela, te da ta potencijalna šteta prevazilazi interes javnosti da se razotkrije ono što dogodilo.
Ova odluka je upitna, pa čak i opasna iz više razloga. Prvo, zbunjujuće je prihvaćanje suda sigurnosti države u tome kolika bi šteta bila nanesena vanjskim odnosima Izraela. Ranije ove godine, isti Vrhovni sud odbacio je sličnu tvrdnju u vezi sa izvozom odbrane tokom genocida u Ruandi, ali je mjesec dana kasnije sama država objavila da je izvoz obustavljen šest dana nakon početka ubistva.
Zašto su sudije Vrhovnog suda previdjeli ovu obmanu, čak i odbili da je prihvate kao dokaz kako su podnosioci zahtjeva tražili? Uostalom, država je očito pretjerala u tvrdnji da bi ova informacija bila štetna po spoljne odnose.
Vrlo je u interesu javnosti da se razotkrije umiješanost države u genocid, uključujući i preko trgovaca oružjem, posebno kao država koja je nastala na devastaciji svog naroda nakon Holokausta.
U interesu je ne samo Izraelaca, već i onih koji su bili žrtve Holokausta da imaju potpuno drugačije moralno ponašanje. Kada sud razmatra ratne zločine, jedino je ispravno da uzme u obzir i njihov interes.
Kada sud u slučajevima genocida presudi da šteta državnoj sigurnosti – koja ostaje u potpunosti nedokazana – nadjača težnju za pravdom za žrtve takvih zločina, to šalje jasnu poruku: da pravo države na sigurnost, bilo stvarnu ili imaginarnu, je apsolutna i ima prednost nad pravima svojih građana i drugih.
Presuda Vrhovnog suda mogla bi dovesti do zaključka da što je zločin veći, to ga je lakše prikriti. Ovo je neprihvatljivo. To pretvara sudije – kako su to rekli podnosioci peticije – u saučesnike. Sudije tako čine nesvjesnu izraelsku javnost saučesnikom u ratnim zločinima i uskraćuju joj demokratsko pravo da vodi relevantnu raspravu.
Država se suočava sa nizom sličnih zahtjeva u vezi sa svojom saradnjom sa vladama ubice. Čak i ako je u interesu države da odbije ove predstavke, Vrhovni sud mora prestati da pomaže prikrivanju ovih zločina – ako ne radi procesuiranja počinilaca zločina iz prošlosti, barem kako bi ih sada zaustavio za budućnost .
Kada država Izrael, naša vlada, prodaje oružje počiniteljima genocida, to izdaje naslijeđe i sjećanje na naš genocid, holokaust. Isto, kada naša vlast negira genocid nad drugim narodom, kao što negiramo genocid nad Jermenima, izdajemo naslijeđe i sjećanje na naš genocid.
Slati oružje Srbiji ili Ruandi u isto vreme kada su počinili genocid je veoma slično slanju oružja nacističkoj Nemačkoj za vreme Holokausta!
Mi, Izraelci, trebalo bi da sebi postavljamo teška pitanja. Moramo se zapitati o našoj odgovornosti u pogledu ovakvih djela nepravde, te razmotriti moguće načine poduzimanja radnji da ih spriječimo, bilo kao pojedinci ili kao kolektiv.
Za mene postoji jedna lekcija, ili naslijeđe, iz holokausta i genocida; univerzalna vrijednost ljudskog života, gdje god se ona nalazi. Osnovni princip u osnovi mojih aktivnosti je svetost ljudskog života i ravnopravnost ljudi bilo da smo Srbi, Bosanci, Tutsi, Turci, Jermeni, Palestinci ili Jevreji.
Za nas, Eitaya i mene, naše aktivnosti su motivisane našim moralnim vrijednostima, na način na koji ih ne možemo ne činiti. Ni posle dve odluke Vrhovnog suda, koje se tiču Srbije i Ruande, ne odustajemo. Pokušavamo drugim pravnim putevima i pokušavamo, koliko god možemo, da pokrenemo naše civilno društvo.
Profesor Yair Auron
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- W0rM
#60967 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
da je cista prodaja oruzja bila, ne bi tajili toliko, umijesanost u presudjenom genocidu je ono sto njih boli.
- dr_Evil
#60968 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa ne moze biti prodaja oruzja ako je UN postavio embargo, to kao takvo moze imati zakonske posljedice.
Umijesanost u genocid, pa ljudi 75 godina vrse genocid pred ocima svijeta, eto koliko ih je briga.
- W0rM
#60969 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
UN se pita samo kad 5 clanica+israel nisu u pitanju, btw. ovi zadnji su toliko rezolucija UNa prekrsili da je to vise nego smijesno.
- BHCluster
#60970 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Moguce? Ako? To je samo novac? Cudi me takvi odgovori kad uzmemo u obzir da je:
Da a to oruzije je ubijalo samo... pa tu i potreba da se ovo relevatizira.Vrhovni sud Izraela odbio je peticiju za otkrivanje detalja o izvozu izraelske odbrane u bivšu Jugoslaviju tokom genocida u Bosni 1990-ih. Sud je presudio da bi razotkrivanje izraelske umiješanosti u genocid naštetilo vanjskim odnosima zemlje u tolikoj mjeri da bi nadmašilo javni interes za saznanje te informacije i moguće krivično gonjenje umiješanih.
- BHCluster
#60971 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
A vi nikako da se okajmacite.
-
izvrsni direktor
- BHCluster
-
izvrsni direktor
#60974 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Cetnici i ustase? A vi ste sdfa jedini i pravi bosnjaci
- RunnerX
#60975 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Željko Komšić je figura koja je patetikom postigla sve u životu, najbeskorisnija u istoriji naše politike, a svaki put kad je mogla da bira odabrala je stranu koja je uništila Bosnu i Hercegovinu za sva vremena - zelenu stranu.W0rM wrote: ↑13/10/2023 10:30 Zeljko Komsic je mozda i najpozitivnija figura koju imamo na BH politickoj sceni, okuplja oko sebe sve etnose, mozda nema funkciju koja koristi domovini, ali ima stranku koja je znacajna politcka snaga i preko koje moze donositi odluke, ne za sebe, nego za drzavu, u kojoj ce svaki gradjanin biti isti.
Naravno da će on sad igrati duple pasove sa proIzrael stranom da bi Bošnjo rekao "e svaka čast kako si je zakuc'o", nešto što on i Bakir rade decenijama, samo se "protivnici" mijenjaju, nekad je Dodik, nekad Čović.
Nikad Bosna i Hercegovina nije imala koristi od njegove politike, osim patriotskog populističkog hajcanja za mase.
Zbog njega smo zamalo trajno uništili odnose sa HDZ-om bez kojeg, sviđalo se to nekome ili ne, NE MOŽEMO. Sa druge strane, njegovim upornim kandidurama HDZ je dodatno ojačao, eliminisao opoziciju i samo su zbog Komšića ovako homogeni i ujedinjeni.
Evo i danas ima priliku da se vrati na pravu stranu, da se pridruži snagama koje napokon pokreću neke reforme, koje pokušavaju popraviti život građana, ali ne, on ostaje vjeran kriminalcima i onima koji su nas u crno zavili.