Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
salik79

#60926 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 08:49
KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 08:31

:-D

Jutro, do kad vrijedi tvoja potvrda prirodnog imuniteta nakon povijesti prebolovanog covid19?
Pa trebala je vrijediti do 13.03.22 jer sam poz bio.13.09.21. ali nedavno su govnari skratili na 90 dana umjesto 180. I to su rekli retroaktivno djeluje, tako da sam automatski ostao bez potvrde. Iako, u aplikaciji mi regularno sve normalno stoji . Ja je pokazujem :lol:
Vakcinisao sam se, ali tek nakon 14 dana mi to vrijedi. Sad bih se ja trebao svaki dan na posao testirati... Hocu ih jebat :mrgreen: :mrgreen:

@salik79 evo bas jutros citam, friska info, izgleda vratit ce na 6 mjeseci. Mamu im jebem, bezveze se vakcinisa ranije :skoljka:
Dokaz koliko im je, ustvari, stalo do naseg zdravlja i koliko ovo sve ima veze sa naukom.
Trappist

#60927 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 01/02/2022 09:31 https://www.npr.org/sections/health-sho ... t-hospital

Why omicron is crushing hospitals — even though cases are often milder than delta
Milder, but not mild
During the omicron surge, the rate of hospital admissions has been 27 per 1,000 cases compared with 78 per 1,000 when delta was dominant, according to the CDC study that analyzed data collected from about 200 U.S. hospitals between Dec. 1 and mid-January.

These findings are consistent with what other researchers in the U.K and the U.S. have found in previous studies, the CDC authors conclude. Those other studies put the risk of hospitalization with omicron at about half of what was observed with delta but took into account that more of the population had immunity during the omicron wave.

Patients who do get hospitalized tend to fare better now than patients did earlier in the pandemic.

The risk of being admitted to an intensive care unit during omicron was about 26% lower than during the delta surges and patients were also less likely to die in the hospital, the CDC study found. In-hospital mortality fell from about 12% with delta cases to 7% with omicron.

A person's risk is still strongly dependent on their age. Hospital admissions were nearly three times higher among adults over 50 than those younger.

The overall improvements are, in large part, a result of the high levels of immunity from vaccination and boosting of the most vulnerable groups, the CDC study authors conclude. "Other key factors for lower disease severity include infection-acquired immunity, and potential lower virulence of the Omicron variant," they write.

While the CDC study does not differentiate by vaccination status, previous studies of patients hospitalized in the U.S. found the lower risk of hospitalization with omicron held true even among the unvaccinated.
Sijac straha se vraca polako :thumbup:
BadBoy

#60928 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

salik79 wrote: 01/02/2022 09:34
BadBoy wrote: 01/02/2022 09:15

Hahhaha ako tebe nije stid linkovat na te tvoje provale onda super. Eto nije bilo "youtube istraživanje" bila neka random stranica sa teorijama zavjere. Ti ne razumiješ koja je osnovna razlika između nas: ja ću svoje zaključke i mišljenja uvijek uskladiti sa trenutnim naučnim istraživanjima. Za razliku od toga, ti si nekada davno formirao svoje mišljenje i sada samo tražiš stvari koje idu u prilog tome, a sve što se ne uklapa u tvoje mišljenje odbacuješ. Zato sa tobom i tebi sličnima nikada nije moguće imati normalnu i racionalnu diskusiju. Ostaje samo da vas se trola.
Cisto da bi ostali, koji nisu upuceni, stekli uvid u kolicinu lazi kojih si spreman servirati - u prilogu linkovi na istrazivanja, koja sam tada postavljao (a to je samo u dijelu u kojem sam sa tobom raspravljao, posto je prije toga bilo i drugih linkova na relevantne studije, koje su takodjer ismijavane od strane tvojih istomisljenika):

https://www.researchsquare.com/article/rs-148845/v1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33592050/

Random stranice sa teorijama zavjere, je li?! :roll:
Otvoriš li ti kad link koji postaviš? Jel vidiš da je u to vrijeme meta-studija bila bazirana na jednoj od studija koja je sadržavala lažne podatke? Vidiš li da sam ti postavio i izjavu samog proizvođača Ivermectina? Ja sam oduvijek govorio da se treba kvalitetno ispitati učinkovitost svega i onda na osnovu tih rezultata donijeti odluku. Stvari se polako kreću u tom pravcu.

A ti kad si lagao da se direktor Pfizera nije vakcinisao? Trebamo li to postavljati da svi vide?
gamer4ever

#60929 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Capljina74 wrote: 31/01/2022 21:11 Hahahaha...

Mojne da te kone čuje...

Gdje ćeš prirodni porediti sa vjestackim?
Vjestacki imunitet ne postoji. Svaki imunitet je prirodni ako nastane prirodnim putem u tijelu, svejedno od vakcine ili prelezane bolesti. Vjestacki imunitet bi mogli jedino nazvati kada ti ubrizgaju antitijela, kao sto ima vec par lijekova koji se daju za koronu.
Trappist

#60930 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 01/02/2022 11:42
salik79 wrote: 01/02/2022 09:34

Cisto da bi ostali, koji nisu upuceni, stekli uvid u kolicinu lazi kojih si spreman servirati - u prilogu linkovi na istrazivanja, koja sam tada postavljao (a to je samo u dijelu u kojem sam sa tobom raspravljao, posto je prije toga bilo i drugih linkova na relevantne studije, koje su takodjer ismijavane od strane tvojih istomisljenika):

https://www.researchsquare.com/article/rs-148845/v1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33592050/

Random stranice sa teorijama zavjere, je li?! :roll:
Otvoriš li ti kad link koji postaviš? Jel vidiš da je u to vrijeme meta-studija bila bazirana na jednoj od studija koja je sadržavala lažne podatke? Vidiš li da sam ti postavio i izjavu samog proizvođača Ivermectina? Ja sam oduvijek govorio da se treba kvalitetno ispitati učinkovitost svega i onda na osnovu tih rezultata donijeti odluku. Stvari se polako kreću u tom pravcu.

A ti kad si lagao da se direktor Pfizera nije vakcinisao? Trebamo li to postavljati da svi vide?
Kad smo kod tog :D :
"U časopisu Nature je objavljena nova studija koja sugeriše kako je moguće da vakcine protiv COVID-19 koja su napravile kompanije Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, piše New York Times.

Naučnici su otkrili kako su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina razvile snažan i trajan postojan imunološki odgovor na covid"
KraljicaIzJajca

#60931 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

salik79 wrote: 01/02/2022 08:36

Jutro, do kad vrijedi tvoja potvrda prirodnog imuniteta nakon povijesti prebolovanog covid19?
Ako je clan Bundestaga onda mu i dalhe vazi 6 mjeseci, a ko nije - onda 3 mjeseca. :-)
Evo napisao je obrazloženje, izgleda da @skafiskafsnjak nije Herr Flick von Bundestag. :D

Ajme, nije normolano što uradiše ponovnim mjenjanjem pravila i vračanjem na, staro pravilo. :sad:
Last edited by KraljicaIzJajca on 01/02/2022 12:28, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#60932 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Pa trebala je vrijediti do 13.03.22 jer sam poz bio.13.09.21. ali nedavno su govnari skratili na 90 dana umjesto 180. I to su rekli retroaktivno djeluje, tako da sam automatski ostao bez potvrde. Iako, u aplikaciji mi regularno sve normalno stoji . Ja je pokazujem :lol:
Vakcinisao sam se, ali tek nakon 14 dana mi to vrijedi. Sad bih se ja trebao svaki dan na posao testirati... Hocu ih jebat :mrgreen: :mrgreen:

@salik79 evo bas jutros citam, friska info, izgleda vratit ce na 6 mjeseci. Mamu im jebem, bezveze se vakcinisa ranije :skoljka:
:shock: :cry:

Sa cjepivima nove tehnologije se umanjuje djelovanje prirodnog imuniteta poslije bolesti, to sam nedavno postavljala na temu. Žao mi je, ali ne znam, nisi bio prisiljen. Znao si da traje 6 mjeseci. Bespotrebno si po0ustio, a sad tu te zaf*fli.
daddy-kool

#60933 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 01/02/2022 11:30
daddy-kool wrote: 01/02/2022 09:31 https://www.npr.org/sections/health-sho ... t-hospital

Why omicron is crushing hospitals — even though cases are often milder than delta

Jesi li se to prepao?
Karikaturist

#60934 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Karikaturist »

Hospital na haparatima..
hladan.preminger

#60935 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

Konačno sam poslušao malonea kod rogana.
Ako je ono širenje dezinformacija, onda je ova planeta otišla u kurac. O nauci, i naučnom diskursu i postulatima, suvišno je trošiti riječi.

Da je sve i jedna njegova riječ laz, cenzura nije rješenje, već kontra argumentacija.

Mislio sam da je vrijeme srednjevjekovnog jednoumlja završeno. Ali izgleda te sada ne pali crkva, već financijske institucije kojima se ne sviđa istina.
splinter

#60936 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

hladan.preminger wrote: 01/02/2022 12:40 Konačno sam poslušao malonea kod rogana.
Ako je ono širenje dezinformacija, onda je ova planeta otišla u kurac. O nauci, i naučnom diskursu i postulatima, suvišno je trošiti riječi.

Da je sve i jedna njegova riječ laz, cenzura nije rješenje, već kontra argumentacija.

Mislio sam da je vrijeme srednjevjekovnog jednoumlja završeno. Ali izgleda te sada ne pali crkva, već financijske institucije kojima se ne sviđa istina.
Šta je rekao ?
Ako može ukratko u nekim osnovnim tezama-crticama bar.
Trappist

#60937 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 01/02/2022 12:27
Trappist wrote: 01/02/2022 11:30

Jesi li se to prepao?
Da sam se prepao svake tvoje najave apokalipse (bilo to oko oko rata ili oko korone) ja bih davno u grobu bio. Ali znam da ima prepadnutih forumasa :D
hladan.preminger

#60938 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

splinter wrote: 01/02/2022 12:46
hladan.preminger wrote: 01/02/2022 12:40 Konačno sam poslušao malonea kod rogana.

Šta je rekao ?
Napisati ću kad sjednem za PC, teško sa mobitela.
splinter

#60939 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

hladan.preminger wrote: 01/02/2022 12:54
splinter wrote: 01/02/2022 12:46

Šta je rekao ?
Napisati ću kad sjednem za PC, teško sa mobitela.
Ma ok.
skafiskafsnjak

#60940 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 12:27

Sa cjepivima nove tehnologije se umanjuje djelovanje prirodnog imuniteta poslije bolesti, to sam nedavno postavljala na temu. Žao mi je, ali ne znam, nisi bio prisiljen. Znao si da traje 6 mjeseci. Bespotrebno si po0ustio, a sad tu te zaf*fli.
Pa jebiga, receno da su skratili na 3mjeseca.
Nisam prorok da gatam sta ce biti sutra :mrgreen:

Al to je to od mene, svakako vise nijednu ne primam.
daddy-kool

#60941 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 01/02/2022 12:51
daddy-kool wrote: 01/02/2022 12:27

Jesi li se to prepao?
Da sam se prepao svake tvoje najave apokalipse (bilo to oko oko rata ili oko korone) ja bih davno u grobu bio. Ali znam da ima prepadnutih forumasa :D
Onda su moji upisi potpuno pogrešno protumačeni.

Vakcinacija smanjuje rizik od teškog oblika bolesti i smrti 10-20 puta (ranije i više), i svodi opasnost od covida na sličan nivo onome od gripe. Od kako postoji mogućnost vakcinisanja, realna opasnost je spala na nivo lošije sezone gripe (što nije za potcijeniti, ali niko se nije previše plašio gripe ranijih godina). Naš problem je generalno niska stopa vakcinacije.

Meni je tragikomično čitati antivaksere koji su ovu temu ubili sa glupostima, u sve će prije povjerovati osim onog očiglednog.
KraljicaIzJajca

#60942 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 13:00
KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 12:27

Gdje ti je proleterski duh :kiss:

Rekao si da ti stoji u aplikaciji nemrpomjenjen datum. :kiss:

Ajd' sad, što je tu je. :)
skafiskafsnjak

#60943 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 13:16
skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 13:00

Da, ali zakon kaze da ne vrijedi.
cassius

#60944 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

daddy-kool wrote: 01/02/2022 13:02
Trappist wrote: 01/02/2022 12:51
Onda su moji upisi potpuno pogrešno protumačeni.

Vakcinacija smanjuje rizik od teškog oblika bolesti i smrti 10-20 puta (ranije i više), i svodi opasnost od covida na sličan nivo onome od gripe. Od kako postoji mogućnost vakcinisanja, realna opasnost je spala na nivo lošije sezone gripe (što nije za potcijeniti, ali niko se nije previše plašio gripe ranijih godina). Naš problem je generalno niska stopa vakcinacije.

Meni je tragikomično čitati antivaksere koji su ovu temu ubili sa glupostima, u sve će prije povjerovati osim onog očiglednog.
Pa ocigledno je da ljudi zavrse u bolnici a vakcinisani dva put, tri put, cetiri put. Da nisu tezi slucajevi, ne bi zavrsili u bolnici. Simple as that.
KraljicaIzJajca

#60945 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 13:18
KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 13:16

U HR vrijedi unutar države :)

Kriv si, jer si popustio. Moji prijatelji u Njemačk9j su potpuno normalno funkcionirali bez cjepiva, dobili Omicron, sve prošlo dobro, i ne pada im na pamet se cjepiti ( možda krajem godine, sa izlaskom Valneve}. :)
Capljina74

#60946 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

gamer4ever wrote: 01/02/2022 11:48
Capljina74 wrote: 31/01/2022 21:11 Hahahaha...

Mojne da te kone čuje...

Gdje ćeš prirodni porediti sa vjestackim?
Vjestacki imunitet ne postoji. Svaki imunitet je prirodni ako nastane prirodnim putem u tijelu, svejedno od vakcine ili prelezane bolesti. Vjestacki imunitet bi mogli jedino nazvati kada ti ubrizgaju antitijela, kao sto ima vec par lijekova koji se daju za koronu.
Drago dijete knjigu u šake pa onda kada naučiš nešto dođi.

Imunitet prema načinu sticanja se djeli na prirodni i vještački.

Prirodni na aktivni i pasivni

Veštački na aktivni i pasivni.

Kod pasivnog vještačkog je i adoptivni.

Imunološko dejstvo:
Reakcija
Areaktivnost

Imunološka reakcija:
Imunost
Imunološka preosjetljivost.

Imunološka areaktivnost:

Specifična imunološka tolerancija:

Neonatalna
izazvana malim dozama Ag
Izazvana velikim dozama Ag imunološka paraliza.

Imunosupresija:
Specifična izazvana At ili AG
Nespecifična

Imunodeficijencija:
Primarna
Sekundarna.

Osnovne stvari.

Da li je sada jasnije?
Last edited by Capljina74 on 01/02/2022 13:45, edited 3 times in total.
Capljina74

#60948 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

cassius wrote: 01/02/2022 13:27:lol:
Da mu okrenem i o interferonima?

On ne konta da kada priča o ubacivanju specifičnih At u oboljeli organizam govori u stvari o vještačkom pasivnom imunitetu.
skafiskafsnjak

#60949 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 13:21
skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 13:18

Kriv si, jer si popustio. Moji prijatelji u Njemačk9j su potpuno normalno funkcionirali bez cjepiva, dobili Omicron, sve prošlo dobro, i ne pada im na pamet se cjepiti ( možda krajem godine, sa izlaskom Valneve}. :)
Cuj kriv sam... :mrgreen:
Potpuno normalno ti je testiranje svaki dan?
Meni nije
KraljicaIzJajca

#60950 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

skafiskafsnjak wrote: 01/02/2022 13:31
KraljicaIzJajca wrote: 01/02/2022 13:21

Cuj kriv sam... :mrgreen:
Potpuno normalno ti je testiranje svaki dan?
Meni nije
Testiraju se svi pa i cjepljeni :) U HR je došlo do sukoba u srednjim školama jer zakon i odluke štožera su u pravnoj suprotnosti. :-) testiranja za sve svaki dan su isključivo za medicinski sektor, to je od početka predloženo.
Locked