Dešavanja u Srbiji

caros

#60826 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by caros »

madner wrote: 03/05/2023 20:45
piupiu wrote: 03/05/2023 20:42

Kratko i jasno. Kad je bio onaj ogromni masakr u Australiji nekad devedesetih, australijska vlada je napravila blitzkrieg oko oružja, pokupovali su oružje od legalnih korisnika i počeli mijenjati ideju o posjedovanju oružja. Od tada se, piše Guardian, smanjio i broj ubistava i samoubistava u Australiji.

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... ort-arthur
Radikalna mjere koje su umanjile licne slobode ljudi bez veceg efekta:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... _Australia
Da, da, ova lista je mnogo gora od 230 mass shootinga (dakle 4 ili više žrtava) u SAD samo ove godine. Da ne pričamo kako je ovoj Wiki listi bruku arson napada.

No, ti si jedan ograničeni lik koji na ovom forumu trola već deceniju pa je svaka rasprava s tobom apsolutno ludilo. Nisi se dovoljno isprovaljivao na Ukrajini pa si prešao ovdje.

Lične slobode koje ulijevaju strah od odlaska bilo gdje jer postoji ozbiljna šansa da te neko izrafala su pravo moćne.

https://edition.cnn.com/2023/05/03/us/a ... index.html

Danas već drugi ovakav slučaj u Americi nakon Floride jutros.
Last edited by caros on 03/05/2023 20:51, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#60827 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Osmi Socrates »

elcaliente wrote: 03/05/2023 20:19
Osmi Socrates wrote: 03/05/2023 20:18

Pola regiona, svaki pojedinačno, nije pobilo devet ljudi.
Sto ne znaci da su pshicki dobri.
Mozda ne ubijaju nego maltretiraju i onda imas ovakve rezulate.
Ne znam kako se zakon može nositi bolje sa tim nego što se dosada nosio, u većini država.

Mijenjanje školskog programa bi možda, ali i to je samo možda, donijelo poboljšanje u, generalno rečeno, odnosima među ljudima. Pa bi možda bilo i manje maltretiranja, manje psihološkog pucanja, manje ovako brutalnog nasilja.

Mijenjanje sadržaja na medijima, ista stvar. Ali, i to je samo možda. Nema danas, globalno govoreći, pretjerano više nasilja nego što je prije bilo, jedina je razlika što je to nasilje danas na uvidu skoro svima na planeti preko jednog klika.

Ne znam ni kako bi to spriječili osim policijskom državom.
apsidejzi

#60828 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by apsidejzi »

elcaliente wrote: 03/05/2023 19:54
DonieBrasco wrote: 03/05/2023 19:13 Njegov zivot je zavrsen u svakom slucaju, psihijatrija ili zatvor do kraja zivota svejedno je, a rodteljima zivoti unisteni sta ih ceka na sudovima, tuzbe i posljedice svega ovoga.
Dozivotna za odrasle osobe je 25 godina, u glavnom se izlazi poslije 15 godina.
Za njega to ne vazi, dobiti ce godinu dvije boravak u nekoj psiholoskoj ustanovi i eto ga napolje.
Roditelji ce dobitu uslovnu i cica mica gotova prica.
Sta mozes drugo uraditi? Ovo je kao avionska nesreca. Nikada nije jedan faktor odgovoran za istu. Uvijek je u pitanju vise pehova odjednom. Tako i ovdje. Sve se poklopilo u jednu veliku tragediju. Nema direktno odgovornih. Neke stvari su random. Ne mozes se od svega zastiti.
shape of despair

#60829 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by shape of despair »

Jebiga,danas milijarde djece konzumira savremena sranja pa opet niko nikog ne ubije. Malac da nije imao pristup oruzju kurac bi ista planirao.
piupiu

#60830 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by piupiu »

piupiu wrote: 03/05/2023 20:42

Kratko i jasno. Kad je bio onaj ogromni masakr u Australiji nekad devedesetih, australijska vlada je napravila blitzkrieg oko oružja, pokupovali su oružje od legalnih korisnika i počeli mijenjati ideju o posjedovanju oružja. Od tada se, piše Guardian, smanjio i broj ubistava i samoubistava u Australiji.

https://www.theguardian.com/world/2016/ ... ort-arthur

Meni se čini da jeste pomoglo. Tu (na tvom linku) imaš nabrojane 3 situacije gdje je zbog podmetnutih požara stradalo više ljudi, od toga jedan tokom velikih požara širom Australije. Ali u ovom članku govore o tome da je drastično smanjen broj ubistva u 20 godina nakon razoružavanja u odnosu na 20 godina prije nego što su donijeli taj zakon. I mislim da su poredili ubistva i samoubistva izazvana isključivo vatrenim oružjem.
geralt

#60831 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by geralt »

vjeshalica wrote: 03/05/2023 20:36
TojoOptics wrote: 03/05/2023 20:30 Oružje ima samo jednu svrhu: da ubija. Naravno da sam predmet kao predmet ne ubija, ali oružje je napravljeno da ubija i da ga koriste ljudi. To mu je svrha i namijena. Reci da oružje ne ubija je netačno, ni auto ne vozi samo sebe, ni kašika ne hrani sebe samu. Oružje je izumljeno kako bi ubijalo ili nanosilo ozljede drugim ljudima ili životinjama. Stoga, dok je tačno da oružje ne može samo po sebi ubiti, već zahtijeva ljudsko upravljanje i korištenje, ne može se zanemariti činjenica da oružje ima sposobnost ubijanja i nanošenja štete.
I kolac ima sposobnost da se zabode u plućno krilo ako ga rukovatelj tamo uputi. Ili krampa. Oružje doista ne ubija, ubijaju ljudi. Neće se metak sam ispaliti iz cijevi, niti će se cijev sama okrenuti prema meti, niti će se obarač sam povući, niti će se metak u šaržer staviti. Ljudima kojima je posao da nose oružje, ne upotrijebe ga za 40 godina staža.
Za koliko si skolskih masakara kolcem i krampom cula?
HelaS

#60832 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

detroit-mercy wrote: 03/05/2023 20:46 Ma ovdje se previse truje o tim nekim realty show-ovima, klinci to u pricipu slabije konzumiraju, puno vise je konzumirano od strane starijih kljusina koji bi da vide ko se sa kime poguzio. Ja sto znam ovdje ove matorije, sve je to navuceno na emisije takovog tipa.
Socijalne mreze su jedna velika opasnost koja vrsi strasan prtisak na mladje generacije. Tamo te razapinju i raskivaju u faktore, zato kad neko od nas kaze, kako da toga nije bilo u nase vrijeme, pa prika moj, nije bilo mnogo toga u nase vrijeme.
Slično mislim. Svejedno, u oba slučaja, u osnovnoj školi djecu treba i odgajati i obrazovati, podjednako, ali i pedagoški stručno usmjeravati. Vrijeme koje djeca provode u školi i situacije iz škole, nejednake su vremenu sa roditeljima. Djeci, naročito u višim razredima, značajnija su mišljenja i stavovi njihovih vršnjaka iz razreda, nego roditeljski. Ova nesretna škola je elitna, jedna od "najboljih", kako kaže Vučić i Srbija, odnosno škola u koju svoju djecu šalju najbogatiji Srbijanci. Rivalitet je tim veći, dominacija vršnjačkih siledžija veća, moć vršnjačkog nasilja izraženija, itd. U ovoj školi zakazali su pedagozi, zakazali su svi nastavnici...svi su se uljuljali u svoje bogate pozicije, ne razmišljajući o mogućnosti...
korisnicki

#60833 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by korisnicki »

Osmi Socrates wrote: 03/05/2023 20:03 O njegovom izlasku na slobodu odlučivaće mišljenje psihijatara da li je opasnost po javnu bezbjednost, po sebe i druge. Boravak u psihijatrijskoj ustanovi nije vremenski ograničen. Može čak trajati duže nego bilo koja zatvorska kazna.
Mali najvjerovatnije nije psihički bolestan, uz to je iz obrazovane porodice pa je pitanje hoće li i to moći.
no_sikiriki

#60834 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by no_sikiriki »

Mislim da je besmisleno u tolikoj mjeri tražiti uzroke ovoga što se desilo danas. Mnogo toga rečenog stoji vezano za društvo/porodicu i sve ostalo, ali opet 99% djece/ljudi, u kakvom god stanju bili, i pod kakvim god utjecajima bili, neće izaći vani i pobiti svoje vršnjake.
Ovdje je ključni problem što je mali imao pristup oružju.

Nevezano za to, ne znam kakvi su zakoni kod nas u regiji, ali mi nije jasno da je on maloljetnik i da svi znamo njegovo ime i detalje zločina...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#60835 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PreWiBa »

korisnicki wrote: 03/05/2023 21:00
Osmi Socrates wrote: 03/05/2023 20:03 O njegovom izlasku na slobodu odlučivaće mišljenje psihijatara da li je opasnost po javnu bezbjednost, po sebe i druge. Boravak u psihijatrijskoj ustanovi nije vremenski ograničen. Može čak trajati duže nego bilo koja zatvorska kazna.
Mali najvjerovatnije nije psihički bolestan, uz to je iz obrazovane porodice pa je pitanje hoće li i to moći.
Neko rece da mu je otac doktor

Ako je to istina, u najkraćem mogućem roku će ga opet pustiti napolje.
HelaS

#60836 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

no_sikiriki wrote: 03/05/2023 21:01 Mislim da je besmisleno u tolikoj mjeri tražiti uzroke ovoga što se desilo danas. Mnogo toga rečenog stoji vezano za društvo/porodicu i sve ostalo, ali opet 99% djece/ljudi, u kakvom god stanju bili, i pod kakvim god utjecajima bili, neće izaći vani i pobiti svoje vršnjake.

Nevezano za to, ne znam kakvi su zakoni kod nas u regiji, ali mi nije jasno da je on maloljetnik i da svi znamo njegovo ime i detalje zločina...
Nikad nisam shvatio zašto se krije ime i prezime počinioca krivičnog djela maloljetnika, ili pisanje inicijala za bilo koga ko je krivično odgovoran.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#60837 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mk ultra »

no_sikiriki wrote: 03/05/2023 21:01 Mislim da je besmisleno u tolikoj mjeri tražiti uzroke ovoga što se desilo danas. Mnogo toga rečenog stoji vezano za društvo/porodicu i sve ostalo, ali opet 99% djece/ljudi, u kakvom god stanju bili, i pod kakvim god utjecajima bili, neće izaći vani i pobiti svoje vršnjake.

Da ali treba da trpi da ga tlace vrsnjaci, a nastavnici koji nemoguce da to ne primjete, aminuju.

Svi vole bully-e
I onda kad neko (ala Hadzija) pobije svoje bully-e, onda je belaj, kako, pa bili su fini... Jasta su

Nista, al nista, se ne desava bez razloga.
madner

#60838 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by madner »

caros wrote: 03/05/2023 20:50

Da, da, ova lista je mnogo gora od 230 mass shootinga (dakle 4 ili više žrtava) u SAD samo ove godine. Da ne pričamo kako je ovoj Wiki listi bruku arson napada.

No, ti si jedan ograničeni lik koji na ovom forumu trola već deceniju pa je svaka rasprava s tobom apsolutno ludilo. Nisi se dovoljno isprovaljivao na Ukrajini pa si prešao ovdje.

Lične slobode koje ulijevaju strah od odlaska bilo gdje jer postoji ozbiljna šansa da te neko izrafala su pravo moćne.

https://edition.cnn.com/2023/05/03/us/a ... index.html

Danas već drugi ovakav slučaj u Americi nakon Floride jutros.
To je poenta klonirani klovnu.

Broj masovnih ubistava se nije smanjio, sredstva su druga.
Osmi Socrates

#60839 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Osmi Socrates »

Ako nije psihički bolestan, onda je jedini izlaz neki zatvor za maloljetnike, ako takvi postoje u Srbiji.

Njima primarna svrha i jeste rehabilitacija, a ne kazna, tako da se može očekivati da brzo izađe. Kod ozbiljnijih zločina, trebala bi postojati i mogućnost da se maloljetnicima sudi kao odraslim osobama, ali ne vjerujem da je to u Srbiji zakonski moguće.
PreWiBa

#60840 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 03/05/2023 21:04

Nikad nisam shvatio zašto se krije ime i prezime počinioca krivičnog djela maloljetnika, ili pisanje inicijala za bilo koga ko je krivično odgovoran.
Zato što svako ima pravo na zaštitu podataka i na presumpciju nevinosti.
Šta bi da ja tebe da nešto prijavim, pa ti se ime i prezime sutra pojavi na naslovnoj u novinama, a ti kriv i nedužan?
vjeshalica

#60841 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

HelaS wrote: 03/05/2023 21:04

Kako ces shvatiti kad ne shvatas da postoji Zakon o zastiti maloljetnika u krivicnom postupku, i kako niko nije kriv dok mu se ne dokaze djelo koje mu se stavlja na teret. Kako ces shvatitit da dijete ovo nije navrsilo 14 godina i da nije krivicno odgovorno. Kako?
swanfilter

#60842 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by swanfilter »

Znaci, i Vucic je isao na psihijatriju razgovarati sa ovim pacijentom ...
madner

#60843 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by madner »

piupiu wrote: 03/05/2023 20:52

Meni se čini da jeste pomoglo. Tu (na tvom linku) imaš nabrojane 3 situacije gdje je zbog podmetnutih požara stradalo više ljudi, od toga jedan tokom velikih požara širom Australije. Ali u ovom članku govore o tome da je drastično smanjen broj ubistva u 20 godina nakon razoružavanja u odnosu na 20 godina prije nego što su donijeli taj zakon. I mislim da su poredili ubistva i samoubistva izazvana isključivo vatrenim oružjem.
Da to se zove stimanje statistike. Nije valjda poenta sprijeciti nacin kako dolazi do masovnih ubistava nego sama ubistva.

Dakle posteni ljudi koji su posjedovali oruzje su uskraceni a drustvo je na istoj poziciji kao i prije.
HelaS

#60844 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

sehohari wrote: 03/05/2023 21:08
HelaS wrote: 03/05/2023 21:04 Nikad nisam shvatio zašto se krije ime i prezime počinioca krivičnog djela maloljetnika, ili pisanje inicijala za bilo koga ko je krivično odgovoran.
Šta bi da ja tebe da nešto prijavim, pa ti se ime i prezime sutra pojavi na naslovnoj u novinama, a ti kriv i nedužan?

Piše "...ko je krivično odgovoran." :-)
vjeshalica

#60845 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

geralt wrote: 03/05/2023 20:56
vjeshalica wrote: 03/05/2023 20:36

I kolac ima sposobnost da se zabode u plućno krilo ako ga rukovatelj tamo uputi. Ili krampa. Oružje doista ne ubija, ubijaju ljudi. Neće se metak sam ispaliti iz cijevi, niti će se cijev sama okrenuti prema meti, niti će se obarač sam povući, niti će se metak u šaržer staviti. Ljudima kojima je posao da nose oružje, ne upotrijebe ga za 40 godina staža.
Za koliko si skolskih masakara kolcem i krampom cula?
Ne pocini se svaki masakr pistoljem. Ili je masakr ubistvo jedne osobe sa pistoljem?
De bolan ne pravi se toša
I kakav skolski masakr? Masakr je samo masakr. Ima masakr zivotnja...samo se fokusira na masovno ubijanje ljudi,zivotinja nasumicno, a ne samo sa 2 pistolja ili 2 puske.
Last edited by vjeshalica on 03/05/2023 21:12, edited 1 time in total.
no_sikiriki

#60846 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by no_sikiriki »

HelaS wrote: 03/05/2023 21:04 Nikad nisam shvatio zašto se krije ime i prezime počinioca krivičnog djela maloljetnika, ili pisanje inicijala za bilo koga ko je krivično odgovoran.
Zato što se smatra da kao maloljetnik nije jednako kriv kao i odrasla osoba zbog nezrelosti i zato i ne bude kažnjen kao odrasla osoba. Radi zaštite njegove privatnosti ako jednog dana izađe na slobodu.
mk ultra wrote: 03/05/2023 21:04

Da ali treba da trpi da ga tlace vrsnjaci, a nastavnici koji nemoguce da to ne primjete, aminuju.

Svi vole bully-e
I onda kad neko (ala Hadzija) pobije svoje bully-e, onda je belaj, kako, pa bili su fini... Jasta su

Nista, al nista, se ne desava bez razloga.
To može biti razlog, ali ne i opravdanje. Mnoga djeca trpe vršnjačko nasilje, pa ne ubiju svoje zlostavljače. Tako da s njim očito nešto nije u redu mentalno.
elcaliente

#60847 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by elcaliente »

Osmi Socrates wrote: 03/05/2023 20:50
elcaliente wrote: 03/05/2023 20:19

Sto ne znaci da su pshicki dobri.
Mozda ne ubijaju nego maltretiraju i onda imas ovakve rezulate.
Ne znam kako se zakon može nositi bolje sa tim nego što se dosada nosio, u većini država.

Mijenjanje školskog programa bi možda, ali i to je samo možda, donijelo poboljšanje u, generalno rečeno, odnosima među ljudima. Pa bi možda bilo i manje maltretiranja, manje psihološkog pucanja, manje ovako brutalnog nasilja.

Mijenjanje sadržaja na medijima, ista stvar. Ali, i to je samo možda. Nema danas, globalno govoreći, pretjerano više nasilja nego što je prije bilo, jedina je razlika što je to nasilje danas na uvidu skoro svima na planeti preko jednog klika.

Ne znam ni kako bi to spriječili osim policijskom državom.
Jaca kontrola medija i interneta. Ogranicavnje interneta od strane drzave.
Svaki medij koji nema 40 posto edukativnog programa gubi pravo na licencu.
Imaju azijske drzave odgovor na to.
mali_balon

#60848 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mali_balon »

Pa po nekim podacima svica ima vise oruzja po glavi stanovnika nego amerika pa tamo nema belaja sa pucnjavom......ako je do oruzja
Last edited by mali_balon on 03/05/2023 21:14, edited 1 time in total.
vjeshalica

#60849 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

elcaliente wrote: 03/05/2023 21:12
Jaca kontrola medija i interneta. Ogranicavnje interneta od strane drzave.
Svaki medij koji nema 40 posto edukativnog programa gubi pravo na licencu.
Imaju azijske drzave odgovor na to.
Kako kontrolisati kod nas medije da ne plasiraju instruirani bljuvez od kojeg zive?
PreWiBa

#60850 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 03/05/2023 21:10
sehohari wrote: 03/05/2023 21:08

Piše "...ko je krivično odgovoran." :-)
U 99% slučajeva novine ne isprate neki slučaj do suđenja.
I da se to desi, opet svako ima pravo na zaštitu podataka.

Recimo, ako sam ja napravio neku glupost sa 18 godina, smatram sasvim opravdanim da mi neko sutra u 2062. ne može ukucati ime u tražilicu i naći nešto što sam radio prije 4 decenije.
Za kaznu je odgovoran pravosudni sistem jedne zemlje, a ne javno mijenje.
Post Reply