Ukrajina

zigubigule

#60751 Re: Ukrajina

Post by zigubigule »

Meni je ova kompletna prica oko poklanjanja aviona toliko besmislena i bezveze se vrti prica, nije to puska da cim dodje, sjedi, leti i ubijaj odmah.

Na kraju krajeva nisam siguran ni sta bi zapravo dobili sa 10ak Migova?
zavrzlama

#60752 Re: Ukrajina

Post by zavrzlama »

Rusi su ovaj rat vec izgubili.....ponadali se nekom blickrigu i evo puse ga momacki dvije sedmice...mislim da su americki obavjestajni podaci glavni uzrok totalnog kolapsa ruskih falangi...putin je mislio da ce slanjem kilometarskih oklopnih kolona u dubinu od 100 njak kilometra ,prepasti ukrajince i da ce za par dana zavrsiti posao...ukrajinci su namjerno pustili konvoje u dubinu ,a vjerovatno je masa manjih mobilnih jedinica bila sakrivena u neposrednoj blizini putnih komunikacija,i tad su sa savrenenim protiv oklopnim sredstvima masakrirali ruske tenkove,kamione i borbene transportere,uz sve to koristili su dronove...rusi su vec prvih par dana izgubili vecinu tehnike i ljudstva..ono sto preostaje rusima je sistem spaljene zemlje,a ukrajincima je izlaz u kontraofanzivi i forsiranju bliske borne,jer na distanci ce ih rusi moci mrcvariti,jer imaju ogromne kolicine artiljeriskih i raketnih zaliha..

Rusi ponizeni i vojno pobijedjeni....ostaje im jos bojni otrovi i nuklearno oruzje a kakva je sirovina putin ni to nije iskljuceno..
Last edited by zavrzlama on 10/03/2022 02:16, edited 1 time in total.
Nierika

#60753 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

noviforumas wrote: 10/03/2022 01:14 Evo jedna malo drugacija perspektiva od one na koju smo navikli.

https://unherd.com/2022/03/is-this-ukra ... for-peace/
If the evidence of destroyed and abandoned tanks shown online is any guide, they have preferred to use their older armour rather than their first-line T-90 tanks as the bedrock of their attacking force, perhaps because they are reserving their most modern equipment for a potential military escalation with Nato.
Ja sam se za onaj dugački konvoj pitala jel moguće da ne ide ka Kijevu nego da ga drže tamo za slučaj eskalacije.
Osmi Socrates

#60754 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

I taj Blitzkrieg je previše korišten pojam.

To nije nikakva ratna doktrina koja je igdje precizno definirana, pa je ne možemo smisleno ni ocjenjivati. Nijemci, uključujući Hitlera, su sam pojam smatrali velikom glupošću (britanskog je porijekla).

Anyway, meni se čini da se Rusi nisu nadali nikakvom prevelikom otporu, računali su da će biti masovna izdaja u ukrajinskim redovima. To se nije desilo, i brzo je ugušeno.
preludezalude

#60755 Re: Ukrajina

Post by preludezalude »

Dado dijasporitus wrote: 10/03/2022 01:18
preludezalude wrote: 10/03/2022 00:45
Americko licemjerstvo nema granica...za ocekivati je da im uskoro Iran i Venecuela postanu dobri i prihvatljivi.
Trpaju Ameri, ne vade. :D

Ovo im je historijska prilika da dokrajče jednog od najvećih konkurenata u globalnoj dominaciji u zadnjih 150 godina. Poslije toga im ostaje samo Kina koja nema ni približno nuklearni potencijal kao Rusija. Definitivno novi svjetski poredak, ali ne onaj koji su neki zagovarali ili sanjali.
Nuklearni potencijal i nije toliko bitan. Kina je ekonomski mnogo stabilnija zemlja od Rusije i ima veci uticaj na rad ostatka svijeta, tako da Kinu ce teze slomiti.
noviforumas

#60756 Re: Ukrajina

Post by noviforumas »

Nierika wrote: 10/03/2022 02:12
noviforumas wrote: 10/03/2022 01:14 Evo jedna malo drugacija perspektiva od one na koju smo navikli.

If the evidence of destroyed and abandoned tanks shown online is any guide, they have preferred to use their older armour rather than their first-line T-90 tanks as the bedrock of their attacking force, perhaps because they are reserving their most modern equipment for a potential military escalation with Nato.
Ja sam se za onaj dugački konvoj pitala jel moguće da ne ide ka Kijevu nego da ga drže tamo za slučaj eskalacije.
Ne zvuci mi nemoguce. U svakom slucaju, eto jedna analiza i za ove sto se zale na glorificiranje ukrajinskog otpora.
toska

#60757 Re: Ukrajina

Post by toska »

Avonmusk wrote: 10/03/2022 00:54
toska wrote: 09/03/2022 23:59 uvijek isto, odnosi se na davanje aviona Ukrajini:
Spoiler
Show
A davanje aviona jednako je nuli sto rece ovaj hrvatski pilot iz pule, to je isto ko da das palesstincima kamion kamenica, eto na takvom nivou, seru i zapadnjaci, ako ovako nastave ispade da su najpametniji oni sto su zbrisali vani, grebes zemlju i domovinu, moze se svugdje zivjeti, kao i kod nas ce biti,borci se 30 god bore da dobiju crkavicu 5km po mjesecu a amnestijci pokupovali sve poslije rata.
Cak su piloti ukrajine taksirali na crno kako je losa bila situacija nakon pada sssra, eto sta to govori o ruskom govnetu, kakvo je bilo i proje a i ostalo sad.
nije stvar u avionima već apsurdnost pozivanja na diplomatiju dok trenutno jedino što žele Rusi je zauzeti Mariupolj i ostalo uz teška granatiranja i bombardovanja, ljudske žtrve.

takođe podsjećanje na naš rat i pozivima svim zaraćenim stranama da se dogovore jer rat nije rješenje.
iz pozicije slabijeg i žrtve jednako dozvoli agresoru da nastavi, sada tako i Ukrajinci shvataju.
Johny12

#60758 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

meridiyan wrote: 10/03/2022 02:27
Osmi Socrates wrote: 10/03/2022 02:09 A stvarno je neko jednoumlje? Ja nisam primjetio.

Eto, ovaj meridijan laže u 90% koje je postavio, pa ga niko i ne provjerava, niti ga sankcionira.

Normalno je da ljudi reagiraju ponekad žestoko, jer većina ljudi dobro shvata da je ovo rat u kojem se svijet cijepa napola. Možemo obilaziti oko toga koliko hoćemo, to je stanje stvari.

Ne znam šta ste očekivali. Veliki su ulozi, reakcije odgovaraju tome.
Bjezi tamo jado jadni. Mene si nasao prozivati da nesto lazem? Sta to, matere ti?
Nisi se oglasio na desetine i desetine laznih snimaka koji veze nemaju sa Ukrajinskim scenarijom.
Naslusao sam se ja nase propagande u ratu dok sam promrzao, gladan, boravio po blatnjavim rovovima o broju ubijenih cetnika, o herojskim napadima i napredovanjima a BiH u sustini bilo sve manje i manje i teritorijalno i ljudski.
Odjebi od mene, imas foe, imas moderaciju a ti i dalje nastavi nasladjivati se ljudskim tragedijama.
Sokrate, ne sikiraj se previse ne vrijedi raspravljati.

Rusi imaju armadu ovakvih ljudi kojima je posao da unose pomutnju, nesigurnosti, i u konacnici, da potstaknu nepovjerenje u liberalnu demokratiju.

Razlicit je profil ovih ljudi u razlicitim sredinama. Kod nas na ovom forumu to su pro bosanski orjentisani ljudi, bh patriote koje ce ti objasniti zasto se treba uzdati i podrzavati Rusiju.
U drugim zemljama drugi profil licnosti.

Ovo sto rade je prilicno sofisticirano, vjerujem da dobijaju i materijale na koji nacin da diskutuju i dnevne talking points.

Npr prije invazije talking point je bio ovo je samo vjezba i zapad samo zakuhava bez razloga. Danas, naravno, talking point je nesto drugo, slicno nasem ko nas bre zavadi.

Ove samo ignorisati
Osmi Socrates

#60759 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

preludezalude wrote: 10/03/2022 02:19
Dado dijasporitus wrote: 10/03/2022 01:18

Trpaju Ameri, ne vade. :D

Ovo im je historijska prilika da dokrajče jednog od najvećih konkurenata u globalnoj dominaciji u zadnjih 150 godina. Poslije toga im ostaje samo Kina koja nema ni približno nuklearni potencijal kao Rusija. Definitivno novi svjetski poredak, ali ne onaj koji su neki zagovarali ili sanjali.
Nuklearni potencijal i nije toliko bitan. Kina je ekonomski mnogo stabilnija zemlja od Rusije i ima veci uticaj na rad ostatka svijeta, tako da Kinu ce teze slomiti.
Da li je Kina ekonomski stabilna u uslovima ozbiljnijeg rata je moguće provjeriti samo ako se taj rat desi.

Nadam se da se nikad neće desiti, ali, prehraniti milijardu i po ljudi u ozbiljnom ratu nije nimalo laka stvar. Mnogi misle da je veličina populacije presudna stvar u ratu, donekle i jeste, međutim, u jednom trenutku ta brojnost postaje problem.
toska

#60760 Re: Ukrajina

Post by toska »

T-90 je samo naprednija verzija T-72,

sigurno je dugačak članak, ali ako im je to argument onda su džaba pisali
Sile_sile_sa

#60761 Re: Ukrajina

Post by Sile_sile_sa »

Sjetimo se Eduard Limonova koji je pucao po gradu, i šta očekivati od rusa, njima gađanje civilnih ciljeva je zadovoljstvo,
Nierika

#60762 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

toska wrote: 10/03/2022 02:47

T-90 je samo naprednija verzija T-72,

sigurno je dugačak članak, ali ako im je to argument onda su džaba pisali
Malo sam i ja izvukla iz konteksta, argument je (uz detaljnu analizu konflikta i ciljeva obje strane) da bi događanja ovih dana mogla biti prilika za kraj rata koja se ne bi trebala propustiti.
Nierika

#60763 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

jeza u ledja

#60764 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Nierika wrote: 10/03/2022 03:28
Why? Jao pitanja.

No fly zone u prijevodu znaci ubijanje Rusa od strane Amerikanaca. Doslovce.

Sto puta se postavlja pitanje niko da mucne glavom jbt.

Mozda se i desi, ko zna, ali no fly zone znaci to.

Je li sad jasnije zasto ne moze no fly zone? :-)
Nierika

#60765 Re: Ukrajina

Post by Nierika »

jeza u ledja wrote: 10/03/2022 03:44
Nierika wrote: 10/03/2022 03:28
Spoiler
Show
Why? Jao pitanja.

No fly zone u prijevodu znaci ubijanje Rusa od strane Amerikanaca. Doslovce.

Sto puta se postavlja pitanje niko da mucne glavom jbt.

Mozda se i desi, ko zna, ali no fly zone znaci to.

Je li sad jasnije zasto ne moze no fly zone? :-)
Ukrajinci možda insistiraju i jer znaju da je i ranije bila uvođena (u drugim ratovima). Možda bude moguće bar jedan dio zračnog prostora zatvoriti.
jeza u ledja

#60766 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Ma Ukrajinci insistiraju jer su ocajni, i ja ih razumijem, samo no fly zone u slucaju Ukrajine znaci bukvalno rat izmedju dvije nuklearne sile.

Mislim, jasno je da se Zapad veci bori protiv Rusa, do zadnjeg Ukrajinca :roll: , ali tako je kako je.

Da li bi Putinov uspjeh u Ukrajini (ma sta god to znacilo) znacio da su sad NATO clanice sljedeca meta? Moze biti, ali i ne mora. Ko zna. Odgovor na to pitanje je ono cime se NATO vodi u smislu koliko je isplativo ulaziti u direktni vojni konflikt sa nuklearnom silom u ovom trenutku. I da se ne lazemo, zbog toga za svaki slucaj, Zapadu odgovara da Putin lomi zube na njima, umjesto da se lagano usetao u Ukrajinu i dosao do Poljske.

To je valjda svima jasno ovdje, kao sto je siguran sam jasno i Ukrajincima. No nazalost po njih to ne mijenja nista. Osim naravno ako bi radije da dizu bijelu zastavicu.
breba

#60767 Re: Ukrajina

Post by breba »

Najbezbolnije, za sada, bi bilo da UN zatrazi no fly zone sa zahtjevom dostave humanitarne pomoći i evakuacije civila. Pa čak i da nema način da sprovede, makar bi se pratila kršenja za neke buduće sudove :?: i istoriju na kraju krajeva.
jeza u ledja

#60768 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

breba wrote: 10/03/2022 05:03 Najbezbolnije, za sada, bi bilo da UN zatrazi no fly zone sa zahtjevom dostave humanitarne pomoći i evakuacije civila. Pa čak i da nema način da sprovede, makar bi se pratila kršenja za neke buduće sudove :?: i istoriju na kraju krajeva.
Nisam siguran da bi Ukrajinci imali mnogo koristi od toga.

Zar moze uopste UN praviti ikakve odluke bez Rusa?
breba

#60769 Re: Ukrajina

Post by breba »

jeza u ledja wrote: 10/03/2022 05:09
breba wrote: 10/03/2022 05:03 Najbezbolnije, za sada, bi bilo da UN zatrazi no fly zone sa zahtjevom dostave humanitarne pomoći i evakuacije civila. Pa čak i da nema način da sprovede, makar bi se pratila kršenja za neke buduće sudove :?: i istoriju na kraju krajeva.
Nisam siguran da bi Ukrajinci imali mnogo koristi od toga.

Zar moze uopste UN praviti ikakve odluke bez Rusa?
Pa sad zavisi sta misliš pod korist? Momentalno zaustavljanje zračnih napada, naravno ne. Ali dodatni pritisak na Rusiju, da. Direktno bi nepoštivanjem sprjecavali slobodnu dostavu humanitarne pomoći u Ukrajinu, evakuaciju civila.
I kao sto rekoh, rezolucija UN-a je ipak rezolucija UN-a, koliko god ta institucija bila više, kako bih rekao, posmatračka. Ostaje rezolucija, dokumenti, kršenja rezolucije na duge staze.

https://kyivindependent.com/opinion/un- ... r-ukraine/
jeza u ledja

#60770 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Pa mislim, no fly zone ima smisla ako je stvarno no fly zone, a ne mrtvo slovo na papiru. A rezolucije UN ako se ne varam svakako nisu obavezujuce ako ih nije odobrilo Vijece Sigurnosti. Nek me neko ispravi, zaboravio sam vise kako to ide……a sve me ovo podsjeca na nas rat i nase iscekivanje “vojne intervencije”. Koja doduse dodje na kraju balade, dvije godine prekasno.
breba

#60771 Re: Ukrajina

Post by breba »

No fly zone ne znači nužno zračni konflikt Rusije i Nato.
The operation should include aircover adequate to protect the delivery of humanitarian aid, the protection of civilians, and the peaceful movement, evacuation, and eventual repatriation of those at greatest risk
Pa nek Rusi obaraju pratnju humanitarne pomoci, ako misle da je pametno, pod mandatom UN, ne Nato.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#60772 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

noviforumas wrote: 10/03/2022 00:46 Kasnite. Pregovori s Venecuelom vec u toku, SA i UAE povecavaju proizvodnju. "Predomislili" su se za manje od 24 sata.
Kako da se ne predomisle kad im amidza Bajden stiska jajca. A i zasluzili su. :lol:
Gandalf

#60773 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

noviforumas wrote: 10/03/2022 00:46 Kasnite. Pregovori s Venecuelom vec u toku, SA i UAE povecavaju proizvodnju. "Predomislili" su se za manje od 24 sata.
Dobili su ponudu koja se ne može odbiti
jeza u ledja

#60774 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

No fly zone znaci zabrana letenja vojnim letilicama. Da bi ona funkcionisala neko tu zabranu mora sprovoditi u djelo. Konkretno ako Rus poleti ti ga moras skinuti da ne bi vise letio. U suprotnom to je mrtvo slovo na papiru, tj. nije no fly zone.

Poenta no fly zone je da se sprovodi, ne da se tefteri njeno krsenje. To tefterenje mogu raditi i sad Ukrajinci.
Bloo
Globalna šefica

#60775 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

» 90minut
» Osmi Socrates
» Spiritbreaker
» karanana
» Guadalajara
» meridiyan

1 dan da dodete sebi

VrijedAnje i komentarisanje rada moderacije