Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

-Ekser-

#6076 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by -Ekser- »

Ko želi ulagati preko ino brokera.

https://tfcapital.me/
zigzag

#6077 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

Pa ćete sutra osvanuti u rubrici "ojađeni ulagači" :mrgreen:
Ci-Nick

#6078 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

zigzag wrote: 14/04/2026 13:30 Pa ćete sutra osvanuti u rubrici "ojađeni ulagači" :mrgreen:
Dok se tu pojavljuju "prezadovoljni korisnivi" meni namah sumljivo. :lol:

https://www.companywall.me/firma/tf-capital-ad/MM1HaBqY

44 miliona eura kratkorocne obaveze.
Cudan finansijski.,izgleda da sve sto kupiš da se vodi na njima a tvoju uplatu vode pod obaveze.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6079 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

tvoju uplatu drugi troše

:D :lol:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6080 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by gentoo »

Ci-Nick wrote: 14/04/2026 13:56 izgleda da sve sto kupiš da se vodi na njima a tvoju uplatu vode pod obaveze.

Tako svi rade koliko znam ? Ne postoji drugi nacin da kupis SPY5 npr ili sta ja znam. Ljudi imaju racun na nekoj stranoj brokerskoj i koriste tvoje pare da se igraju :lol: . Ovdje mozda mozes i birati sta kupujes, Triglav Fondovi npr. imaju svoj "portfolijo" i samo kupujes udio u istom.

Znam da je kod nas trenutno protuzakonito trgovati na stranim berzama ali isto tako smatram da to nema sanse da traje dugo (10+ godina) jer ce ih natjerati ako nista EU na "liberalizaciju" zakona. Tako da ne vidim u cemu je fazon ne imati IBKR npr.
zigzag

#6081 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

GOLDZEN wrote: 13/04/2026 18:58
Direktorica Ginexa Dženana Turković: Tehnološko znanje naše proizvodnje neće izaći iz Goražda, ljubomorno ga čuvamo ovdje. Mi ne možemo uticati na dešavanja na berzi, ali imali smo mnogo zainteresovanih stranih ulagača koji su željeli ući u vlasničku strukturu Ginexa, čak jedan veliki konglomerat iz Evrope, neću pominjati ko je u pitanju, ali došli su u pratnji svog ambasadora u BiH i zanimalo ih je kakva prava dobijaju ulaskom u vlasništvo.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/dir ... /260413171
Šta ćeš ići tamo kad strani konglomerat hoće da dođe ovdje.
Ci-Nick

#6082 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 15/04/2026 09:17
Ci-Nick wrote: 14/04/2026 13:56 izgleda da sve sto kupiš da se vodi na njima a tvoju uplatu vode pod obaveze.

Tako svi rade koliko znam ? Ne postoji drugi nacin da kupis SPY5 npr ili sta ja znam. Ljudi imaju racun na nekoj stranoj brokerskoj i koriste tvoje pare da se igraju :lol: . Ovdje mozda mozes i birati sta kupujes, Triglav Fondovi npr. imaju svoj "portfolijo" i samo kupujes udio u istom.

Znam da je kod nas trenutno protuzakonito trgovati na stranim berzama ali isto tako smatram da to nema sanse da traje dugo (10+ godina) jer ce ih natjerati ako nista EU na "liberalizaciju" zakona. Tako da ne vidim u cemu je fazon ne imati IBKR npr.
"TF Capital je finansijski broker sa mobilnom aplikacijom na kojoj možete lako trgovati akcijama, ETFovima, štedjeti
ili pasivno investirati svoj novac."

Oni prema ovom sto navode nisu fond nego brokerska kuća.
A brokerska kuća bi u finansijskom trebala navesti prihode od provizija i troskove.
Nikako 22 miliona prihoda i 44 miliona kao obaveze i obrtna sredstva.
Dionice koje kupis preko jedne brokerske kuće su na tebi i možes ih prodati preko druge brokerske kuće.

Triglav je OK.
Ali plasim se da je kasno ulagati u fondove, da to prvo treba da trehne 30 do 50%.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6083 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by gentoo »

Pa ne bas.. Koliko znam ovi domaci iz BL pa i RF broker kad je u pitanju strano trziste doslovno imaju "kompanijski racun" kod stranog brokera (npr IBKR) gdje kad ti kazes "kupi mi 100 EUR XY dionice" oni odu i kupe to preko svog racuna. Moguce da imaju neke skrbnicke opcije ali je to sve sranje i ne mozes nista bez njih ni prodati.
Ci-Nick

#6084 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote: 15/04/2026 10:30 Pa ne bas.. Koliko znam ovi domaci iz BL pa i RF broker kad je u pitanju strano trziste doslovno imaju "kompanijski racun" kod stranog brokera (npr IBKR) gdje kad ti kazes "kupi mi 100 EUR XY dionice" oni odu i kupe to preko svog racuna. Moguce da imaju neke skrbnicke opcije ali je to sve sranje i ne mozes nista bez njih ni prodati.
Oni neće ni ići u kupovinu ako ne pristaneš da su skrbnici i da uzimaju skrbničku proviziju.
Kad sam zvao Raiffeisen tako mi rekose. Prvo se zaključi ugovor sa Raiffeisen Kastodi a onda se ide u kupovinu.
Post Reply