Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#6076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Jedino da ga uklonis, prodas i stavis elektricni. Te druge varijante ne znam koliko bi bile efikasne, ipak hladan zrak ide nadole, pa kad grijes pod plafonom pitanje je sta ces zagrijati i koliko ces struje potrositi. Imas li ista zida slobodno?

Imas konvertore za kupatila sirina 275 mm, 395 mm 470 mm...
Neki su sa ventilatorom za brze zagrijavanje, ako imas toliko slobodnog zida to ti je najjednostavnije rjesenje.
channel10

#6077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Pitanje je koliko su ti sa ventilatorom rjesenje za kupatilo jer tu ima isparavanja, vlage. Mozda je za kupatila bolje postaviti ove resetkaste bez ventilatora.
drug_profi

#6078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

channel10 wrote:Pitanje je koliko su ti sa ventilatorom rjesenje za kupatilo jer tu ima isparavanja, vlage. Mozda je za kupatila bolje postaviti ove resetkaste bez ventilatora.
Pa namijenjeni su za kupatila bas. Tako se zovu. Konvertori za kupatila.
rovac13

#6079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mehkoca wrote:Još jedan pozdrav i jedno kratko pitanje...

Čime zagrijati kupatilo? Koju grijalicu, konvektor ili šta već uzeti? Ne mogu uzimati klimu i za kupatilo :lol:

Kako ''klimaši'' :D griju kupatilo?

P.S. Klime do sada rade perfektno!

Kakav je problem tacno.
Koju temperaturu imas u kupatilu.
Kod mene haman ne treba nista.
Otvoreno kupatilo i to je to.

Jel problem raspored prostorija pa kupatilo ne dobije toplotu ili jos uvijek ne grijes konstantno.
Malo mi cudno jer ti imas dobru izolaciju cini mi se.
Ja kad konstatno grijem temp u kupatilu je haman ista,eventualno moze biti jedan stepen razlika.

Izbjegni kupovanje skupih grijalica (konvektora norveskih radiajtora i sl)
Bacices pare i onda ces skontat da ti vise potrosi konvektor grijuci kupatilo nego klima koja grije 50 m2 :D

I skupe i jeftine grijalice trose haman isto.
A tebi mozda treba samo povremeno upalit pred kupanje ili tako nesto.
Uzmi nesto jeftino ako bas moras.
mehkoca

#6080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:

Čime zagrijati kupatilo? Koju grijalicu, konvektor ili šta već uzeti? Ne mogu uzimati klimu i za kupatilo :lol:

Kakav je problem tacno.
Koju temperaturu imas u kupatilu.
Kod mene haman ne treba nista.
Otvoreno kupatilo i to je to.

Jel problem raspored prostorija pa kupatilo ne dobije toplotu ili jos uvijek ne grijes konstantno.
Malo mi cudno jer ti imas dobru izolaciju cini mi se.
Ja kad konstatno grijem temp u kupatilu je haman ista,eventualno moze biti jedan stepen razlika.

Izbjegni kupovanje skupih grijalica (konvektora norveskih radiajtora i sl)
Bacices pare i onda ces skontat da ti vise potrosi konvektor grijuci kupatilo nego klima koja grije 50 m2 :D

I skupe i jeftine grijalice trose haman isto.
A tebi mozda treba samo povremeno upalit pred kupanje ili tako nesto.
Uzmi nesto jeftino ako bas moras.
Nije ništa strašno, još uvijek je super toplo, ali zbog male raje bi trebalo malo ugrijati (što bi rekli prigrijati :D )
A FH 35 grije i hodnik od 6,5 m2, pa me sramota da još otvorim i kupatilo da grijem sa njom :D (nekako mi nije to to da otvaram kupatilo :roll: )
Mislio sam nešto kupiti samo da se malo ugrije pred kupanje, nešto što mogu sakriti iznad vrata...
saga

#6081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saga »

Ja imam vaki u hali (samo onaj najmanji, jer je i hala mala :p)
Image

Zagrije wc ok, samo sto mora biti konstantno upaljen; nije bas da ce ugrijati ako se upali prije kupanja.

A dok nisam imala ovo, koristila sam neki stari birin kalorifer da zagrije prije kupanjca. Za 2 minuta temp u wcu 27 stepeni :D
Last edited by saga on 23/10/2017 15:51, edited 1 time in total.
ketronsd1

#6082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Svakom preporucujem kad je kupatilo u pitanju. podno elektricno. Sa 200w potrosnje na nekih 6-7 mkv je sasvim ugodno i jos najbolje u svemu tom je regulacija vlage.
kloniran

#6083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

nije kod nas svedski sistem gradnje pa da sa sijalicom mozes kupatilo zagrijati
probook

#6084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

mehkoca wrote:
probook wrote:

Stavis onu obicnu malu grijalicu zidnu od 40-50 KM.
Može li neka slika? A da može stati iznad vrata...
Ma to ti je ova mala obicna

Image

Takvu cu i ja staviti. Razmisljao sam i o podnom, ali koji ce mi q...ugrijem ponekad pred kupanje zbog djece i to je to. Doduse kod mene je malo kupatilo, ako imas neko ogromno onda treba bolje grijanje.
kloniran

#6085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

5 kvadrata podnog danfoss kosta oko 600 maraka

manje kvadrature nisam nalazio po trznim centrima, al ima uzeti kod zastupnika
mehkoca

#6086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Za podno grijanje je naravno kasno, kupatilo je zavrseno... a one jedne "merdevine" su vec tu od centralnog.
kloniran

#6087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

mehkoca wrote:Za podno grijanje je naravno kasno, kupatilo je zavrseno... a one jedne "merdevine" su vec tu od centralnog.
mozes na taj i elektro grijac staviti ako ti je jedna strana slobodna
Distortion

#6088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Ja sam kupio malu obicnu grijalicu Einhell sto se vrti 45 stepeni i koristit cu je naravno kad ne bude grijanja (pausalne vertikale griju kupatilo). Grijalica je cca 23 KM.
maliq53

#6089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Hajmo narode da li ima iko ovdje sa toplotnim pumpama zrak-voda, tipa Mitsubishi Zubadan, Daikin Altherma i slicno... Ja trenutno kontam da sam bio bolje edukovan o toplotnim pumpama malo bi drugacije sad odigrao karte...Trenutno imam dvije mitsubishi fh-35-ice i vjerovatno da sam bio bolje upoznat kupio bi umjesto ove dvije klime ili zubadana ili althermu zavisi gdje ubodem bolju cijenu...Izaslo bi me mozda i duplo vise od ove dvije klime ali bi grijao dva sprata i prizemlje bez ikakvih problema... Ima li ko iskustva sa ovim tomplotnim pumpama ko zna mozda u buducnosti se nekad i uzme... Ako se ne varam negdje sam procitao da u Hrvatskoj cak traze i poticaje od drzave kada kupuju ove toplotne pumpe :D
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maliq53 wrote:Hajmo narode da li ima iko ovdje sa toplotnim pumpama zrak-voda, tipa Mitsubishi Zubadan, Daikin Altherma i slicno... Ja trenutno kontam da sam bio bolje edukovan o toplotnim pumpama malo bi drugacije sad odigrao karte...Trenutno imam dvije mitsubishi fh-35-ice i vjerovatno da sam bio bolje upoznat kupio bi umjesto ove dvije klime ili zubadana ili althermu zavisi gdje ubodem bolju cijenu...Izaslo bi me mozda i duplo vise od ove dvije klime ali bi grijao dva sprata i prizemlje bez ikakvih problema... Ima li ko iskustva sa ovim tomplotnim pumpama ko zna mozda u buducnosti se nekad i uzme... Ako se ne varam negdje sam procitao da u Hrvatskoj cak traze i poticaje od drzave kada kupuju ove toplotne pumpe :D
Trebao bih poslije 06.11. kupiti Zubadan PUHZ-SHW80VHA, samo bih uzeo vanjsku jedinicu, p kasnije kompletirao sistem.
Planiram grijati 120m2 sa njom, pa cemo vidjeti kako ce biti.
piplica

#6091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Scuffy Dogs wrote:
maliq53 wrote:Hajmo narode da li ima iko ovdje sa toplotnim pumpama zrak-voda, tipa Mitsubishi Zubadan, Daikin Altherma i slicno... Ja trenutno kontam da sam bio bolje edukovan o toplotnim pumpama malo bi drugacije sad odigrao karte...Trenutno imam dvije mitsubishi fh-35-ice i vjerovatno da sam bio bolje upoznat kupio bi umjesto ove dvije klime ili zubadana ili althermu zavisi gdje ubodem bolju cijenu...Izaslo bi me mozda i duplo vise od ove dvije klime ali bi grijao dva sprata i prizemlje bez ikakvih problema... Ima li ko iskustva sa ovim tomplotnim pumpama ko zna mozda u buducnosti se nekad i uzme... Ako se ne varam negdje sam procitao da u Hrvatskoj cak traze i poticaje od drzave kada kupuju ove toplotne pumpe :D
Zubadan i Altherma kao i Fujitsu Afaja su pravo skupi kao uvođenje centralnog na pelet bez 10-15 milja minimum nema selameta.
Ja sam sebi stavio limit od 2000e da napravim zrak-voda sistem, avidjet cemo hocu li uspjeti :)
Last edited by piplica on 26/10/2017 19:32, edited 1 time in total.
piplica

#6092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Scuffy Dogs wrote:
Zubadan i Altherma kao i Fujitsu Afaja su pravo skupi kao uvođenje centralnog na pelet bez 10-15 milja minimum nema selameta.
Samo ne znam odakle si izvukao 15000Km za podno grijanje?
piplica

#6093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ne treba meni majstor oko ovih stvari, ovdje su stvari jako jasne, potrosnja ti ovisi od gubitaka koje imas.
Ja radim novi objekat i trudim se da to ostane u okvirima 50w/m2, zbog toga bih uzeo ovu od 8kw.
Inace imam cijenu od 1200e za vanjsku jedinicu.
kloniran

#6094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

za Althermu ako zatreba imas
http://tehnoelektronik.ba/

o cijenama ne mogu, to se s njima zasebno dogovara
piplica

#6095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Scuffy Dogs wrote:
piplica wrote:Ne treba meni majstor oko ovih stvari, ovdje su stvari jako jasne, potrosnja ti ovisi od gubitaka koje imas.
Ja radim novi objekat i trudim se da to ostane u okvirima 50w/m2, zbog toga bih uzeo ovu od 8kw.
Inace imam cijenu od 1200e za vanjsku jedinicu.
Kad bi radio kuću iz temelja onda nebi žalio ni uvesti odmah i zubadan ili bilo koji drugi odmah sve instalacije u zidove, prekri ih knaufom ili čim god izvana izolacija i imaš kuću za 10, ovako se nebi zajebavo, inverteri ko lutka rade poso.
Izvini, ali ja nisaom uspio razumjeti sta si htio reci?
piplica

#6096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Sada je mnogo jasnije, naravno da je velika investicija kada moras dizati podove i sve na novo raditi.
Ali kada je vec novogradnja onda treba iskoristiti priliku.
Ja sa dvije Mitsu FH takodje grijem stan bez problema, sada bih ipak isao na sistem zrak-voda, naravno zrak-zrak ostaje i dalje.
maliq53

#6097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Ja sam bio vidjao po piku mislim da je zubadan bio oko 11kw nisam siguran uglavnom 10 ili 12 hiljada maraka. 11 kw je dovoljno za gotovo 180+ m2... Mislim da za 8 hiljada mozes naci od 8 kw za nekih 150 m2...

Naravno ko nema podno ili radijatore razvedene onda je to druga prica :D
Last edited by maliq53 on 26/10/2017 23:12, edited 1 time in total.
maliq53

#6098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

:D
piplica

#6099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

maliq53 wrote:Ja sam bio vidjao po piku mislim da je zubadan bio oko 11kw nisam siguran uglavnom 10 ili 12 hiljada maraka. 11 kw je dovoljno za gotovo 180+ m2... Mislim da za 8 hiljada mozes naci od 8 kw za nekih 150 m2...

Naravno ko nema podno ili radijatore razvedene onda je to druga prica :D
Da bi dobio puni komfor moras imati pristojno uradjenu izolaciju, i gubitke koji se krecu u rasponu od 50-70w.
Onda je ok, kod nas ne mozes naci 8kw za 8000km.
Mozda Power invertr, ali ne i zubadan.
Sama vanjka jedinica je u toj cijeni odprilike.
maliq53

#6100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Moguce da sam onda samo za vanjsku jedinicu te cijene vidio...Uglavnom ne bi bilo lose ako ko bude radio ovaj tip grijanja da ovdje iznese svoja iskustva, kalkulacije cisto da mozemo uporediti i eventualno odluciti za sebe :-D
Post Reply