Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kB27
#6076 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nizbrdo može kol'ko hoće, reče da mu se u leru ne pregrijava. 
- amar1994
#6077 Re: Pitamo Mehanicare ?
ostat ce bez kocnicekB27 wrote:Nizbrdo može kol'ko hoće, reče da mu se u leru ne pregrijava.
-
Astrix
#6078 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja ću vas zajebavati kad se vama nešto desi...
-
kB27
#6079 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znaš i sam raju na forumu.Astrix wrote:I ja ću vas zajebavati kad se vama nešto desi...
Nadam se da će sve biti ok, ja bih ako ništa otišao tom čovjeku što Bitanga napisa i vidio s njim šta predlaže i za koliko može riješiti problem. Možda je to par sati posla, zajedno sa nalaženjem dijelova koje treba mijenjati. Koliko god da košta bit će smiješna cijena u odnosu na onih 1500 za šlepanje, a pogotovo u odnosu na ono što se može desiti ne daj Bože tebi, a i autu.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6080 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa glupane napisao sam ti servis i covjeka kome ces se javiti ,a ti seres...bio sam cak i spreman da ga nazovem telefonom da ti odmah to urade ,al kad se pravis pametan sad bure na krov i gas uz orehovicu.zbog takvih glupana sam i prestao pomagati ikome...treba vas sviju ,sto gurate ruku vireci iz provalije,samo gurnut nogom nazad...sad cu ih nazvat i reci ako se pojavis da ti kazu da nemaju vremena.
- amar1994
#6081 Re: Pitamo Mehanicare ?
sto se mene tice, samo ozbiljnost problema da shvatisAstrix wrote:I ja ću vas zajebavati kad se vama nešto desi...

poslusaj dobrog majstora @bitangu
-
walk_M-A-N
#6082 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna
li neko zašto se otkačio onaj veliki valjak koji na dnu zateže mikro remen i kakva je šteta. Ne
znam je li to alternator ili šta je.
Onda je skroz pao na plastiku zaštite motora. To se desilo na jakom
skretanju ulijevo na ravnom. Moguće da je pravi problem nastao nekih
pola sata vožnje prije, bio je neki udar.
Kad je pao počelo jako strugati kad vozi, auto onda ugašeno, svakako je bilo kasno. Strugalo
malo čak i kad se gura. Ne znam smije li se šlepati drugim autom radi tog struganja ili mora
sa šlep službom.
li neko zašto se otkačio onaj veliki valjak koji na dnu zateže mikro remen i kakva je šteta. Ne
Kad je pao počelo jako strugati kad vozi, auto onda ugašeno, svakako je bilo kasno. Strugalo
malo čak i kad se gura. Ne znam smije li se šlepati drugim autom radi tog struganja ili mora
sa šlep službom.
-
condy
#6083 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moze ga sad poslusat i da hoce
Neki je bio autocentar ili autoservis. Nema sanse da se sjetim a procitao sam
Dobar fazon
Neki je bio autocentar ili autoservis. Nema sanse da se sjetim a procitao sam
Dobar fazon
-
kB27
#6084 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako te dobro skontah, španer mikro-remena. Koliko je prešlo auto, kad je zadnji put mijenjan? Je li nedavno mijenjan mikro-remen?walk_M-A-N wrote:Zna
sa šlep službom.
-
kB27
#6085 Re: Pitamo Mehanicare ?
Autocentar Marinići.condy wrote:Ne moze ga sad poslusat i da hoce![]()
Neki je bio autocentar ili autoservis. Nema sanse da se sjetim a procitao sam![]()
Dobar fazon
-
condy
#6086 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa i ne popizdio. Zadesis se u drugoj drzavi, nikog ne znas imas ozbiljan problem, i ne znas sta bi radio, i javi ti se covjek koji ti zeli pomoci, sve ti da na dlanu i ne kazes barem hvala pa vidjecu...ne kontamkB27 wrote:Autocentar Marinići.condy wrote:Ne moze ga sad poslusat i da hoce![]()
Neki je bio autocentar ili autoservis. Nema sanse da se sjetim a procitao sam![]()
Dobar fazonBitanga baš popizdio, vjerovatno mu se 100 puta desilo da ovako nekome pokuša pomoći, pa..
-
Astrix
#6087 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa stavi se brate u moju situaciju, bez para i vremena imaš takav problem. Nije se lako ni odlučiti na taj popravak tu. Hvala svima koji su pisali i davali savjete ali sad sam toliko iznerviran da ne znam kako se zovem..
-
NediM17
#6088 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna li neko je li veliki problem zamijeniti kociono ulje na auto sa ABS-om? Navodno sam cuo da se preko kompjutera ABS pumpa mora ostaviti otvorena, ili tako nesto...
I je li fakat neophodno mijenjati kociono ulje svake dvije godine, vremenom gubi svojstva, opada mu tacka kljucanja ili sta?
Mene je vise strah dati nasim strucnjacima da mi zamijene, pa kad treba zviznut kocnicu ona propadne jer sistem nije propisno ozracen, nego voziti sa "starim" uljem.
@Astrix
Nemoj se ljutiti, uvijek sam vozao skoro nova i ispravna auta, ali na duzi put nikada nisam krenuo a da nemam para za slepu do kuce!
O tome si trebao misliti prije nego sto si igdje krenuo.
I je li fakat neophodno mijenjati kociono ulje svake dvije godine, vremenom gubi svojstva, opada mu tacka kljucanja ili sta?
Mene je vise strah dati nasim strucnjacima da mi zamijene, pa kad treba zviznut kocnicu ona propadne jer sistem nije propisno ozracen, nego voziti sa "starim" uljem.
@Astrix
Nemoj se ljutiti, uvijek sam vozao skoro nova i ispravna auta, ali na duzi put nikada nisam krenuo a da nemam para za slepu do kuce!
Last edited by NediM17 on 28/08/2016 23:30, edited 1 time in total.
- basicm
#6089 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moras se sada zvati nikako 
Zovi nekoga iz krajine i dogovori pausalnu cijenu da te prebaci. Platiti moras svakako, ali voznjom takvog auta samo dizes cijenu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zovi nekoga iz krajine i dogovori pausalnu cijenu da te prebaci. Platiti moras svakako, ali voznjom takvog auta samo dizes cijenu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
kB27
#6090 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve razumijemo, ali bi najgore bilo da smo ti rekli otprilike ono što bi volio da jesmo - 'vozi brate, ne brini ništa'. U nekom ludom slučaju možda stvarno možeš stići nazad bez da se ne desi ništa loše, ali sagledaj i situaciju sa druge strane - da ode sve u kurac negdje na autoputu u pola noći, pa da nemaš izbora hoćeš li šlepati do prvog servisa ili nećeš (prvo te tu dobro oguli), pa onda u tom Bog zna kakvog servisu te dodatno oguli jer zna da nemaš izbora, itd.Astrix wrote:Pa stavi se brate u moju situaciju, bez para i vremena imaš takav problem. Nije se lako ni odlučiti na taj popravak tu. Hvala svima koji su pisali i davali savjete ali sad sam toliko iznerviran da ne znam kako se zovem..
Nažalost, tako ti je. Nadam se da imaš nekoga ko ti može poslati pare da to središ onako kako ti je Bitanga govorio. Imaš li bankovnu karticu kod sebe? Neko od tvojih ti ovdje u tvojoj banci uplati na račun lovu, za sat vremena možeš podići na bankomatu gore u Rijeci.
-
Astrix
#6091 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma dobro i za pare, riješilo bi se to svakako...
@NediM17 Ma imao sam i ja para kad sam prije 10 dana došao ovdje na odmor, sad je malo drugačija priča ali riješit će se...
@NediM17 Ma imao sam i ja para kad sam prije 10 dana došao ovdje na odmor, sad je malo drugačija priča ali riješit će se...
-
walk_M-A-N
#6092 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mijenjan prije nekih 8-9 hiljada km i tada stavljen neki Ruville španer i Dayco mikro remen.kB27 wrote:Ako te dobro skontah, španer mikro-remena. Koliko je prešlo auto, kad jewalk_M-A-N wrote:Zna
li neko zašto se otkačio onaj veliki valjak koji na dnu zateže mikro
remen i kakva je šteta. Ne
Kad je pao počelo jako strugati kad vozi, auto onda ugašeno, svakako je
bilo kasno. Strugalo
malo čak i kad se gura. Ne znam smije li se šlepati drugim autom radi
tog struganja ili mora
sa šlep službom.
zadnji put mijenjan? Je li nedavno mijenjan mikro-remen?
Sad nekako očekujem da će ispasti da to ne valja a bili su zajedno 140 KM.
Majstor koji je mijenjao je na odmoru, ali koliko vidim do kvalitete dijelova je, a ne do greške u zamjeni, zar ne.
Smijem li šlepati? Zašto struže ako je auto ugašeno.
-
kB27
#6093 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako imaš iole pouzdanog majstora ne bi trebao biti problem. I za moje auto je preporuka da se mijenja svake dvije godine (neovisno o kilometraži), ali mislim da raja kod nas mahom ne vode računa o tome.NediM17 wrote:Zna li neko je li veliki problem zamijeniti kociono ulje na auto sa ABS-om? Navodno sam cuo da se preko kompjutera ABS pumpa mora ostaviti otvorena, ili tako nesto...
@Astrix
Što sam ja čitao o tome je sljedeće: ako ti je ulje 'staro' nećeš na prvu osjetiti nikakve promjene u kočionom sistemu. Nećeš čak imati problem ni da naglo zakočiš pri relativno velikim brzinama. Ali je valjda fazon u tome što performanse počinješ gubiti ukoliko intenzivno koristiš kočnicu u malom vremenskom intervalu - npr. ljudi kažu da nakon pet-deset jakih kočenja pri većim brzinama na autocesti osjete promjene.
-
Astrix
#6094 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma sve si upravu, sad sam samo ljut pa mi svašta pada na pamet ali i ja mislim da bi najbolje bilo da ga ovdje popravim. Imam nekih poznanika ovdje i sigurno će pomoći pa ćemo vidjeti...kB27 wrote:Sve razumijemo, ali bi najgore bilo da smo ti rekli otprilike ono što bi volio da jesmo - 'vozi brate, ne brini ništa'. U nekom ludom slučaju možda stvarno možeš stići nazad bez da se ne desi ništa loše, ali sagledaj i situaciju sa druge strane - da ode sve u kurac negdje na autoputu u pola noći, pa da nemaš izbora hoćeš li šlepati do prvog servisa ili nećeš (prvo te tu dobro oguli), pa onda u tom Bog zna kakvog servisu te dodatno oguli jer zna da nemaš izbora, itd.Astrix wrote:Pa stavi se brate u moju situaciju, bez para i vremena imaš takav problem. Nije se lako ni odlučiti na taj popravak tu. Hvala svima koji su pisali i davali savjete ali sad sam toliko iznerviran da ne znam kako se zovem..
Nažalost, tako ti je. Nadam se da imaš nekoga ko ti može poslati pare da to središ onako kako ti je Bitanga govorio. Imaš li bankovnu karticu kod sebe? Neko od tvojih ti ovdje u tvojoj banci uplati na račun lovu, za sat vremena možeš podići na bankomatu gore u Rijeci.
-
kB27
#6095 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ruville i Dayco su, koliko znam, respektabilni brendovi kaiševa i španera - tako da s tim nemaš brigu. Ako je razmišljanje je li do kvalitete dijelova ili nestručnje ugradnje - ja bih rekao 90% do nestručne ugradnje. Osim ako nisi naletio na neke ultra stare dijelove koji su stajali negdje mnogo godina. Nisi napisao koje je vozilo u pitanju..walk_M-A-N wrote: Mijenjan prije nekih 8-9 hiljada km i tada stavljen neki Ruville španer i Dayco mikro remen.
Sad nekako očekujem da će ispasti da to ne valja a bili su zajedno 140 KM.
Majstor koji je mijenjao je na odmoru, ali koliko vidim do kvalitete dijelova je, a ne do greške u zamjeni, zar ne.
Smijem li šlepati? Zašto struže ako je auto ugašeno.
Jesi siguran da si izmijenjao sve oko mikro-remena, koliko znam neka auta imaju više od jednog španera. To ti neko stručniji može odgovoriti, ja znam za svoje auto ali za ostalo baš i ne. Također, koliko ti je pouzdan taj majstor i jesi li ti bio tu kad je vršena zamjena? Jesi dobio stare dijelove nazad?
Vjeruj mi da masa njih zna sebi ostaviti nov dio ako po njegovoj procjeni onaj stari 'nije loš', užas.
P. S. gdje si kupio te dijelove? Trebalo bi da imaš barem godinu garancije na njih.. ali opet kažem, dijelovi nisu 90% bili problem.
-
kB27
#6096 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znam, isti sam ti takav. Glupost kad te izbaci iz takta uradio bi nešto što je vjerovatno van svake pameti - ali u tom trenutku od 'huje' to ne vidiš. Polako i hladne glave to riješi, a auta će se uvijek kvariti kad najmanje treba.Astrix wrote:Ma sve si upravu, sad sam samo ljut pa mi svašta pada na pamet ali i ja mislim da bi najbolje bilo da ga ovdje popravim. Imam nekih poznanika ovdje i sigurno će pomoći pa ćemo vidjeti...kB27 wrote:Sve razumijemo, ali bi najgore bilo da smo ti rekli otprilike ono što bi volio da jesmo - 'vozi brate, ne brini ništa'. U nekom ludom slučaju možda stvarno možeš stići nazad bez da se ne desi ništa loše, ali sagledaj i situaciju sa druge strane - da ode sve u kurac negdje na autoputu u pola noći, pa da nemaš izbora hoćeš li šlepati do prvog servisa ili nećeš (prvo te tu dobro oguli), pa onda u tom Bog zna kakvog servisu te dodatno oguli jer zna da nemaš izbora, itd.Astrix wrote:Pa stavi se brate u moju situaciju, bez para i vremena imaš takav problem. Nije se lako ni odlučiti na taj popravak tu. Hvala svima koji su pisali i davali savjete ali sad sam toliko iznerviran da ne znam kako se zovem..
-
condy
#6097 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni u servisu mijenjaju ulje svake dvije godine vakum pumpom. Imaju neki uredjaj za mjerenje kvalitet i on pokaze jeli za zamjenu. Koliko je to pouzdano ne znam.To za abs pumpu sam i ja cuo ali ti ne mogu potvrditi. Najbolje je mijenjat ulje vakum pumpom. Nema sanse da propadne kocnica jer zrak ne moze uci. Ovako ako mijenjaju ulje pumpanjem kocnice i ako posuda ostane bez ulja a to se lako moze desiti, uvuce zrak u sistem i onda ce kocnica propadati.NediM17 wrote:Zna li neko je li veliki problem zamijeniti kociono ulje na auto sa ABS-om? Navodno sam cuo da se preko kompjutera ABS pumpa mora ostaviti otvorena, ili tako nesto...
Edit. Zamjena kocionog ulja je pravo jeftina. Mene u servisu izadje mislim oko 25 do 30 KM.
Last edited by condy on 28/08/2016 23:53, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6098 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Covjeku frka zbog posla, pokusava naci najbrze rijesenje da se sto prije dokopa BiH, nema dovoljno novca da to odradi u Rijeci, i ti se tako istreses, pardon, izvrijedjas ga?! Mozda si htio pomoci, i imao dobre namjere, al' ovim postom si ukakio i kuntu i pantu.bitanga_sa_otesa wrote:pa glupane napisao sam ti servis i covjeka kome ces se javiti ,a ti seres...bio sam cak i spreman da ga nazovem telefonom da ti odmah to urade ,al kad se pravis pametan sad bure na krov i gas uz orehovicu.zbog takvih glupana sam i prestao pomagati ikome...treba vas sviju ,sto gurate ruku vireci iz provalije,samo gurnut nogom nazad...sad cu ih nazvat i reci ako se pojavis da ti kazu da nemaju vremena.
poslano sa Sonija Ze
-
kB27
#6099 Re: Pitamo Mehanicare ?
To za zrak je tačno, i jako je opasno. Malo sam detaljnije čitao u vezi toga samo što je vezano za tečnost servo-volana - ali u biti su slične posljedice ako se uvuče zrak. Jedno od rješenja je mijenjati ulje postepeno, dio po dio, tako što će se ispustiti mala količina starog ulja na dnu - dosuti malo novog (koje u pravilu treba da ostane na vrhu jer je staro ulje zaprljano i nešto je teže od novog), i tako ponavljati proceduru dok ne počne izlaziti potpuno čista tečnost. Mana je što ti treba malo više ulja nego pri normalnoj zamjeni, ali nema rizika od uvlačenja zraka ukoliko si dovoljno strpljiv da ispuštaš malo po malo.condy wrote:Meni u servisu mijenjaju ulje svake dvije godine vakum pumpom. Imaju neki uredjaj za mjerenje kvalitet i on pokaze jeli za zamjenu. Koliko je to pouzdano ne znam.To za abs pumpu sam i ja cuo ali ti ne mogu potvrditi. Najbolje je mijenjat ulje vakum pumpom. Nema sanse da propadne kocnica jer zrak ne moze uci. Ovako ako mijenjaju ulje pumpanjem kocnice i ako posuda ostane bez ulja a to se lako moze desiti, uvuce zrak u sistem i onda ce kocnica propadati.NediM17 wrote:Zna li neko je li veliki problem zamijeniti kociono ulje na auto sa ABS-om? Navodno sam cuo da se preko kompjutera ABS pumpa mora ostaviti otvorena, ili tako nesto...
Kontam da bi trebala postojati slična mogućnost za kočnice.. a ako si ti mijenjao kod majstora koji to radi vakum pumpom i nikad nisi imao problema onda je to najbolje. Koliko mu košta ta usluga, bez ulja?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6100 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
konektovan wrote: Covjeku frka zbog posla, pokusava naci najbrze rijesenje da se sto prije dokopa BiH, nema dovoljno novca da to odradi u Rijeci, i ti se tako istreses, pardon, izvrijedjas ga?! Mozda si htio pomoci, i imao dobre namjere, al' ovim postom si ukakio i kuntu i pantu.
poslano sa Sonija Ze