Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#6076 Re: Bášča

Post by bumerangss »

trebao bi mi hitan odgovor :) naime, dobio sam "na poklon" dva rasada krastavica pikovana u male kofice od osobe koja je vidjela da sam posadio 4 paprike zute babure u dvije bijele plasticne zardinjere, dakle po dvije paprike u jednu zardinjeru pa me sad interesuje da li bi mogao, bi li bilo tijesno i smije li jedno pored drugog da posadim po tu jednu krastavicu izmedju dvije paprike? To je samo onako, radi razonode malo da posmatram kako raste na balkonu :D
Dakle, da li je tijesno posaditi to troje u jednu zardinjeru duzine 50cm, sirine 18cm i dubine 18cm?
Nemam mjesta na balkonu da kupujem jos zardinjera a iskreno i mrsko mi :D
Bloody

#6077 Re: Bášča

Post by Bloody »

Jeste tijesno.Svaka biljka treba prostor. Krasttavci kad "osvoje" ugusili bi paprike a ni njima samima ne bi bilo fino.
Paprika ima lijep i razgranat korjen i zahtjeva dovoljno tla.
bumerangss

#6078 Re: Bášča

Post by bumerangss »

Bloody wrote:Jeste tijesno.Svaka biljka treba prostor. Krasttavci kad "osvoje" ugusili bi paprike a ni njima samima ne bi bilo fino.
Paprika ima lijep i razgranat korjen i zahtjeva dovoljno tla.
hvala :thumbup: onda odoh u shoping po novu zardinjeru i zemlju :-)
fortaleza

#6079 Re: Bášča

Post by fortaleza »

zippoo87 wrote:danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
narastu svega nekih 30ak cm ...valjda ce mi se omladiti,jer su sadnice velicine 5 cm :D

ostatak vrta napreduje...vidio sam da paradajz pusta pupove za cvjetanje,paprike mi evo drugi puta nesto pregrize...mati opet presadjivala...kornisoni su dobri...krompir isto
godila ova kisa pravo ,kamenito kod mene...kise nikada dosta

uglavnom lijep vrt
Ista stvar i kod mene što se tiče zemlje, dosta kamena, a zemlja se već isušila od one 4-dnevne kiše... Kao da nije ni padala. :D

Propusna totalno, a možda se popravi dodavanjem pijeska da bolje zadržava vlagu.
pink floydd

#6080 Re: Bášča

Post by pink floydd »

zippoo87 wrote:danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
narastu svega nekih 30ak cm ...valjda ce mi se omladiti,jer su sadnice velicine 5 cm :D

ostatak vrta napreduje...vidio sam da paradajz pusta pupove za cvjetanje,paprike mi evo drugi puta nesto pregrize...mati opet presadjivala...kornisoni su dobri...krompir isto

uglavnom lijep vrt
jesi li koristio stajsko đubrivo možda, to je pogodno stanište za rovca (mrmak) koji voli da pregrize paprike, ja u plasteniku deveram tako svako proljeće. Jež bi ti tu mogao pomoći :D
fortaleza

#6081 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Primijetio sam nakon ovih velikih kiša da mi je neka bolest napala paradajz. Listovi su puni malih smeđih pjega i suše se. Može li tko prepoznati o kojoj se bolesti radi i što mi je činiti. Druga slika je cherry i samo na jednom se nalazi, ostalo obični.

Primjetio sam i da se lisne uši drže mada ih prskam otopinom koprive svako treći dan, nikako da ih se rješim u potpunosti.

Image
Image
Image
Image
zippoo87

#6082 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

pink floydd wrote:

uglavnom lijep vrt
jesi li koristio stajsko đubrivo možda, to je pogodno stanište za rovca (mrmak) koji voli da pregrize paprike, ja u plasteniku deveram tako svako proljeće. Jež bi ti tu mogao pomoći :D
jesam...natorio prije sadnje :D
uglavnom nesto ih je potamamilo...nije sve...ali jest preko 20 komada

a ovaj dole sa ovim listom sto se susi...prsci sredstvom protiv plemenjace a za usi insekticid...i ja stalno prscem i vocke i povrce...sve napada
fortaleza

#6083 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Znači plamenjača, pronašao sam više odgovora na netu, više nisam siguran što je u pitanju.

A na par donjih listova blitve pojavila se slična stvar.

Image

Postoji li išta na prirodnoj bazi za ovo da ne prskam listove blitve koje ću poslije jesti? Ili za paradajz?
Bloody

#6084 Re: Bášča

Post by Bloody »

Ja sam puno guglala i citala na temu plamenjace,za blitvu mislim da nema nista, otkini bolesne listove a ostatak biljke speri mlazom vode, prehrani je a za paradajz nasla sam na ovoj temi postove forumasa pod nikom Vrtlar,koji za plamenjacu paradajza preporucuje

1/2 kg kore crvenog(crnog) luka u 10 l vode,ostaviti 10-ak dana i kad prestane pjeniti razrijediti u odnosu1:10,prskati paradajz jednom sedmicno.

Ja sam sebi taj pripravak vec napravila i danas izvrsila prvo prskanje.
Isti pripravak se koristi i za tikvice.

Ja sam sad iz baste, umrlo mi je nekoliko paprika ali je dobro,nije velika steta. :)
pink floydd

#6085 Re: Bášča

Post by pink floydd »

zippoo87 wrote:
jesam...natorio prije sadnje :D
uglavnom nesto ih je potamamilo...nije sve...ali jest preko 20 komada

a ovaj dole sa ovim listom sto se susi...prsci sredstvom protiv plemenjace a za usi insekticid...i ja stalno prscem i vocke i povrce...sve napada

imaš u skoro svim poljoprivrednim apotekama neki otrov za tog rovca , ne znam tačno kako se zove slagat ću ti ako kažem...ja ga uništim na dr načine slabo koristim te otrove
Oticon

#6086 Re: Bášča

Post by Oticon »

pink floydd wrote: imaš u skoro svim poljoprivrednim apotekama neki otrov za tog rovca , ne znam tačno kako se zove slagat ću ti ako kažem...ja ga uništim na dr načine slabo koristim te otrove
na koji to prirodan način uništavaš rovca?
Oticon

#6087 Re: Bášča

Post by Oticon »

fortaleza wrote: Primjetio sam i da se lisne uši drže mada ih prskam otopinom koprive svako treći dan, nikako da ih se rješim u potpunosti.
Pokušaj sa rastvorom sode bikarbone za te biljne uši.
fortaleza

#6088 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Paradajz sam u zadnjih deset dana isprskao rastvorom koprive (malo je pomoglo i listovi ojačali), sinoć sirovo mlijeko s vodom 1:10 omjer i danas sodom bikarbonom, al vidim da ovo sve služi u svrhu preventive, a ne već kad je zaraženo. Tešku kemiju ne mislim koristiti, držat ću se ovoga, a isprobam i crveni luk.

Pročitao sam da je za uši dobro uzeti posudu žute boje i u nju nasuti deterdženta i staviti između redova, navodno ih privlači žuta boja pa poslije trče na to i unište se u deterdžentu. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati. :)
zvucnikk

#6089 Re: Bášča

Post by zvucnikk »

Jel' moguce da ove biljne usi (crno po stabiljkama,a zivo :) ) uniste rod visnje? Kako su bile fino krenule,behara i previse,a sad nema saka visanja,al zato njih ima.
Kasno je sad sodom prskati???
Valja na pocetku godine ih temeljito poprskati crvenim uljem,pa onda plavim uljem.Sta ces...
fortaleza

#6090 Re: Bášča

Post by fortaleza »

zvucnikk wrote:Jel' moguce da ove biljne usi (crno po stabiljkama,a zivo :) ) uniste rod visnje? Kako su bile fino krenule,behara i previse,a sad nema saka visanja,al zato njih ima.
Kasno je sad sodom prskati???
Valja na pocetku godine ih temeljito poprskati crvenim uljem,pa onda plavim uljem.Sta ces...
Mogu uništiti plod, tako su meni pokvarili plod trešnje za ovu godinu, ali vidi ovo gore. Iskoristi ovo za biljne uši, danas stavio u ŽUTU kutiju od jaja malo deterdženta i vode i postavio kod paradajza i već ih preko 20 unutra za par sati, žuto ih privlači. :shock:

Provjereno radi bolje od bilo kakvog prskanja barem kod mene, mada i dalje prskam sodom i koprivom.
shemo

#6091 Re: Bášča

Post by shemo »

shemo

#6092 Re: Bášča

Post by shemo »

[quote="fortaleza" Može li tko prepoznati o kojoj se bolesti radi i što mi je činiti.

Primjetio sam i da se lisne uši drže mada ih prskam otopinom koprive svako treći dan, nikako da ih se rješim u potpunosti.

Image
Image
Image
Image[/quote]
Crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani)Caj od preslice.čaj od luka, češnjaka i vlasca.otopina mijeka i vode, u omjeru 1:10. poneki stavljaju u tu mješavinu i malo soda bikrabone
safran

#6093 Re: Bášča

Post by safran »

Ja bih ovo Ridomilom pa vi kako hoćete. Ovo je poprilično uznapredovala infekcija. Još nema zametaka, Ridomil ima sistemsku i kontaktnu zaštitu. Ako bude relativno normalna sezona, jedno prskanje će biti sasvim dovoljno. Jedne godine sam zbog tvrdoglavog pridržavanja bio-pripravaka paradajz kupovala u Merkatoru. Nikad više.
safran

#6094 Re: Bášča

Post by safran »

BTW u ovaj bio pripravak iznad bih ja dodala i kašiku tečnog deterdženta kao adheziv
fortaleza

#6095 Re: Bášča

Post by fortaleza »

safran wrote:Ja bih ovo Ridomilom pa vi kako hoćete. Ovo je poprilično uznapredovala infekcija. Još nema zametaka, Ridomil ima sistemsku i kontaktnu zaštitu. Ako bude relativno normalna sezona, jedno prskanje će biti sasvim dovoljno. Jedne godine sam zbog tvrdoglavog pridržavanja bio-pripravaka paradajz kupovala u Merkatoru. Nikad više.
Već nakon prskanja razrijeđenog mlijeka izgleda bolje, a danas sam poprskao sredstvom u koji sam dodao 2 kašike sode bikarbone, kap ulja i kap deterdženta s litar vode. Poslije uklonio jednu sadnicu. :(

Koliko god izbjegavam kemiju (ne koristim je) mislim da ću morati poprskati ridomilom jer ipak bolje jedno prskanje i ukusnije domaće plodove nego konzumov makedonski paradajz desetak puta isprskan svakakvom kemijom.bljak :)
safran

#6096 Re: Bášča

Post by safran »

fortaleza wrote:
Koliko god izbjegavam kemiju (ne koristim je) mislim da ću morati poprskati ridomilom jer ipak bolje jedno prskanje i ukusnije domaće plodove nego konzumov makedonski paradajz desetak puta isprskan svakakvom kemijom.bljak :)
O tome i pričam. A i Ridomil je bolje ranije nego kasnije kad se već formiraju plodovi.
Bloody

#6097 Re: Bášča

Post by Bloody »

Kod mene zasada nema bolestina ali bih ipak da pitam,odnose li se svi prirodni preparati o kojima ovdje govorimo samo na preventivu? Jel to ne djeluje ako biljka vec oboli?

Od hemije sam kupila samo mineralno gnojivo sa velikim udjelom fosfora da biljke lijepo okorjene,nisam ga jos koristila a ne znam ni hocu li jer mi je paradajz odlican do sada, "oteo" se kako kaze jedan komsija pa mi je fosfor nepotreban.

A radi ovog sam odustala od "plavog kamena"

SREDSTVA NA BAZI BAKRA - DA ILI NE?
Sredstva na bazi bakra, poput modre galice nalaze se na listi sredstava dozvoljenih u ekološkoj poljoprivredi, te slove kao prirodni fungicidi. Međutim, ovo nisu potpuno neopasna sredstva. Bakar je teški otrov za niže organizme (poput kišnih glisti), dok se kod ljudi ponaša kao kumulativni otrov, taložeći bakar u organizmu.

I odlucila sam dogodine kupiti plastenik, veeeliki, 100m2,pa ako cujete da neko prodaje povoljno javite mi. Odoh ja u poljoprivrenike :D djabe sam se skolala :lol:
dobar osjecaj

#6098 Re: Bášča

Post by dobar osjecaj »

Bloody wrote:Kod mene zasada nema bolestina ali bih ipak da pitam,odnose li se svi prirodni preparati o kojima ovdje govorimo samo na preventivu? Jel to ne djeluje ako biljka vec oboli?
Moj deda je cijeli zivot stitio svoj domaci paradajz modrom galicom. Prskanje po nekoliko puta u toku sezone. Kad jednom plamenjaca sprzi paradajz tesko ga ista vise moze spasiti. Tesko mogu zamisliti da danas paradajz moze prezivjeti sezonu bez zastite. Mozda jedino u nekim izolovanim planinskim uslovima. Prosle godine doduse nista nije bilo od pomoci. Paradajz je izgorio i u plasteniku a vani na mjestu gdje su bile zdrave sadnice paradajza ostalo je samo smedje groblje sprzenih sadnica na kojem su plodovi samo truhnuli.
Ova godina je djelovala obecavajuce ali je hladnoca prosle sedmice uticala na neke biljke. Paprike su pozutile i hladnoca je unistila nesto graha i tikvica.
Bloody

#6099 Re: Bášča

Post by Bloody »

dobar osjecaj wrote:
Bloody wrote:Kod mene zasada nema bolestina ali bih ipak da pitam,odnose li se svi prirodni preparati o kojima ovdje govorimo samo na preventivu? Jel to ne djeluje ako biljka vec oboli?
Moj deda je cijeli zivot stitio svoj domaci paradajz modrom galicom. Prskanje po nekoliko puta u toku sezone. Kad jednom plamenjaca sprzi paradajz tesko ga ista vise moze spasiti. Tesko mogu zamisliti da danas paradajz moze prezivjeti sezonu bez zastite. Mozda jedino u nekim izolovanim planinskim uslovima. Prosle godine doduse nista nije bilo od pomoci. Paradajz je izgorio i u plasteniku a vani na mjestu gdje su bile zdrave sadnice paradajza ostalo je samo smedje groblje sprzenih sadnica na kojem su plodovi samo truhnuli.
Ova godina je djelovala obecavajuce ali je hladnoca prosle sedmice uticala na neke biljke. Paprike su pozutile i hladnoca je unistila nesto graha i tikvica.

Lani je bilo ekstremno vrijeme stvarno.Ove godine vrijeme obecava, citam prognozu, skoro pa idealno, ne previsoke temperature,predvece pljuskovi,ali ako vlaznost bude prevelika eto gljivica i bolesti i bez hemije,daj Boze da biljke prezive.
Ja cu cekati do zadnjeg pa da vidim, paradajz mi je u plasteniku a paprike vani,jagode mi puz malo gricka ali ima ih dovoljno pa se ne sekiram,krastavci su mi isto odlicni,vidjeti cemo sta ce dalje biti.
zippoo87

#6100 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

ja sam jucer ponovo prskao paradajz protiv usiju...poslije kisa se opet pojavile
us moze unistiti svasta,a u principu se lijepe na vrhove izdanaka i ako to uniste,onda biljka vise ne raste
sto se tice preparata,ja samo hemiju koristim,nista prirodne te rastvore...a kada pocne plod,onda cu vidjeti da tim prirodnim pocnem

btw.evo nekoliko slika paradajza i pokosene aronije,jucer se opet malo radilo i malo sjedilo :D
Image
Image

Image
aronija

Image
Image
Image
Image
Post Reply