Dakle, da li je tijesno posaditi to troje u jednu zardinjeru duzine 50cm, sirine 18cm i dubine 18cm?
Nemam mjesta na balkonu da kupujem jos zardinjera a iskreno i mrsko mi
Moderator: anex
hvalaBloody wrote:Jeste tijesno.Svaka biljka treba prostor. Krasttavci kad "osvoje" ugusili bi paprike a ni njima samima ne bi bilo fino.
Paprika ima lijep i razgranat korjen i zahtjeva dovoljno tla.
Ista stvar i kod mene što se tiče zemlje, dosta kamena, a zemlja se već isušila od one 4-dnevne kiše... Kao da nije ni padala.zippoo87 wrote:danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
narastu svega nekih 30ak cm ...valjda ce mi se omladiti,jer su sadnice velicine 5 cm
ostatak vrta napreduje...vidio sam da paradajz pusta pupove za cvjetanje,paprike mi evo drugi puta nesto pregrize...mati opet presadjivala...kornisoni su dobri...krompir isto
godila ova kisa pravo ,kamenito kod mene...kise nikada dosta
uglavnom lijep vrt
jesi li koristio stajsko đubrivo možda, to je pogodno stanište za rovca (mrmak) koji voli da pregrize paprike, ja u plasteniku deveram tako svako proljeće. Jež bi ti tu mogao pomoćizippoo87 wrote:danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
narastu svega nekih 30ak cm ...valjda ce mi se omladiti,jer su sadnice velicine 5 cm
ostatak vrta napreduje...vidio sam da paradajz pusta pupove za cvjetanje,paprike mi evo drugi puta nesto pregrize...mati opet presadjivala...kornisoni su dobri...krompir isto
uglavnom lijep vrt

jesam...natorio prije sadnjepink floydd wrote:jesi li koristio stajsko đubrivo možda, to je pogodno stanište za rovca (mrmak) koji voli da pregrize paprike, ja u plasteniku deveram tako svako proljeće. Jež bi ti tu mogao pomoćizippoo87 wrote:danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
uglavnom lijep vrt

zippoo87 wrote:
jesam...natorio prije sadnje
uglavnom nesto ih je potamamilo...nije sve...ali jest preko 20 komada
a ovaj dole sa ovim listom sto se susi...prsci sredstvom protiv plemenjace a za usi insekticid...i ja stalno prscem i vocke i povrce...sve napada
na koji to prirodan način uništavaš rovca?pink floydd wrote: imaš u skoro svim poljoprivrednim apotekama neki otrov za tog rovca , ne znam tačno kako se zove slagat ću ti ako kažem...ja ga uništim na dr načine slabo koristim te otrove
Pokušaj sa rastvorom sode bikarbone za te biljne uši.fortaleza wrote: Primjetio sam i da se lisne uši drže mada ih prskam otopinom koprive svako treći dan, nikako da ih se rješim u potpunosti.
Mogu uništiti plod, tako su meni pokvarili plod trešnje za ovu godinu, ali vidi ovo gore. Iskoristi ovo za biljne uši, danas stavio u ŽUTU kutiju od jaja malo deterdženta i vode i postavio kod paradajza i već ih preko 20 unutra za par sati, žuto ih privlači.zvucnikk wrote:Jel' moguce da ove biljne usi (crno po stabiljkama,a zivo) uniste rod visnje? Kako su bile fino krenule,behara i previse,a sad nema saka visanja,al zato njih ima.
Kasno je sad sodom prskati???
Valja na pocetku godine ih temeljito poprskati crvenim uljem,pa onda plavim uljem.Sta ces...

[/quote]Već nakon prskanja razrijeđenog mlijeka izgleda bolje, a danas sam poprskao sredstvom u koji sam dodao 2 kašike sode bikarbone, kap ulja i kap deterdženta s litar vode. Poslije uklonio jednu sadnicu.safran wrote:Ja bih ovo Ridomilom pa vi kako hoćete. Ovo je poprilično uznapredovala infekcija. Još nema zametaka, Ridomil ima sistemsku i kontaktnu zaštitu. Ako bude relativno normalna sezona, jedno prskanje će biti sasvim dovoljno. Jedne godine sam zbog tvrdoglavog pridržavanja bio-pripravaka paradajz kupovala u Merkatoru. Nikad više.
O tome i pričam. A i Ridomil je bolje ranije nego kasnije kad se već formiraju plodovi.fortaleza wrote:
Koliko god izbjegavam kemiju (ne koristim je) mislim da ću morati poprskati ridomilom jer ipak bolje jedno prskanje i ukusnije domaće plodove nego konzumov makedonski paradajz desetak puta isprskan svakakvom kemijom.bljak
Moj deda je cijeli zivot stitio svoj domaci paradajz modrom galicom. Prskanje po nekoliko puta u toku sezone. Kad jednom plamenjaca sprzi paradajz tesko ga ista vise moze spasiti. Tesko mogu zamisliti da danas paradajz moze prezivjeti sezonu bez zastite. Mozda jedino u nekim izolovanim planinskim uslovima. Prosle godine doduse nista nije bilo od pomoci. Paradajz je izgorio i u plasteniku a vani na mjestu gdje su bile zdrave sadnice paradajza ostalo je samo smedje groblje sprzenih sadnica na kojem su plodovi samo truhnuli.Bloody wrote:Kod mene zasada nema bolestina ali bih ipak da pitam,odnose li se svi prirodni preparati o kojima ovdje govorimo samo na preventivu? Jel to ne djeluje ako biljka vec oboli?
dobar osjecaj wrote:Moj deda je cijeli zivot stitio svoj domaci paradajz modrom galicom. Prskanje po nekoliko puta u toku sezone. Kad jednom plamenjaca sprzi paradajz tesko ga ista vise moze spasiti. Tesko mogu zamisliti da danas paradajz moze prezivjeti sezonu bez zastite. Mozda jedino u nekim izolovanim planinskim uslovima. Prosle godine doduse nista nije bilo od pomoci. Paradajz je izgorio i u plasteniku a vani na mjestu gdje su bile zdrave sadnice paradajza ostalo je samo smedje groblje sprzenih sadnica na kojem su plodovi samo truhnuli.Bloody wrote:Kod mene zasada nema bolestina ali bih ipak da pitam,odnose li se svi prirodni preparati o kojima ovdje govorimo samo na preventivu? Jel to ne djeluje ako biljka vec oboli?
Ova godina je djelovala obecavajuce ali je hladnoca prosle sedmice uticala na neke biljke. Paprike su pozutile i hladnoca je unistila nesto graha i tikvica.