Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#6076 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
Dzaba klupe, pločnik i igrališta ako za koju godinu tu vise ne bude zelenila...
problemnatravunu

#6077 Re: Sarajevo Construction

Post by problemnatravunu »

Mišo_Kovač wrote:Profesor doktor :D Oj hljeb te jebo :lol:
+1
Dodje mi drago što nemam isti akademski stepen ..... :sad: :run:
Dope_Man

#6078 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

neki wrote:Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
Pa ima mladjih posadjenih izmedju ovih po Vilsu. Ne znam je li dovoljno i koliko ce trebati, ali ima ih. Po meni je Velika aleja veci problem sto se tice podmladjivanja, za onaj drvored se godinama govori kako su drva vec bolesna i da im se blizi kraj, ali se nista ne radi da se pripremi nova generacija.
mistek

#6079 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Ma ima na Vilsu solidno novog drveća. Ne bi tu trebalo doći do problema.
amar1994

#6080 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

neki wrote:Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
ma nista , najbolje je sve izbetonirat , asfaltirat i gdje god se moze zgradu za glasace ubaciti :izet:

:run:
So What!

#6081 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Izgradnja stambenog objekta Sarajevo Waves 2 - 03. 05. 2018. @ mm80 (SSC)

Image

Image
Hajvan

#6082 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

po debljini debla se da zakljuciti da drvored u Aleji Lipa nije stariji od 40-ak godina, ako i toliko…
pored toga, lipa je drvo koje dozivi starost i do nekoliko stotina godina...

osim toga, stara i bolesna stabla u Vilsonovom su zamjenjenja, docim je dio ispod hotela Bristol relativno nedavno zasadjne…

Dzaba ktritika, kad nema pokrica, znanja, ni vrijednosti…
thekupus

#6083 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

To yucca :izet:
thekupus

#6084 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Evo nešto zanimljivo što bi se moglo pogledati, idu jedno poslije drugog odmah.

Image
Izložba Umjetnost bosanske musandere
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog forum Bosna, u okviru programa Dani općine Stari Grad Sarajevo, organizirat će izložbu Umjetnost bosanske musandere.
Izložba će biti otvorena 10. maja (četvrtak) 2018. godine, s početkom u 18:00 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine ( ul. Zelenih beretki br. 8 ).

Musandera je dio bosanske tradicijske kuće. Njenim mjestom, ulogom i značenjima u bosanskoj tradicijskoj kući odraženi su sadržaji bosanske kulture u njenom milenijskom trajanju. Na ovoj izložbi bit će predstavljeni crteži i fotografije musandera koje su sačuvane i musandere o kojima postoji dokumentacija. O umjetnosti bosanske musandere govorit će Amra Hadžimuhamedović, profesorica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i autorica izložbe. Profesorica Amra Hadžimuhamedović će i otvoriti izložbu.

Izložba je otvorena za širu javnost i trajat će od 10. do 17. maja 2018. godine
Image
Javna rasprava Arhitektura bosanske kuće
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u okviru programa Dani općine Stari Grad Sarajevo, organizirat će Četvrtu
međunarodnu konferenciju Sarajevo i svijet. Dio tog multidisciplinarnog programa je i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće.

Rasprava će biti organizirana 10. maja (četvrtak), 2018. godine, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj saliOpćine Stari Grad Sarajevo.

Bosanska kultura je obuhvatna i uključiva. Nije je moguće svesti ni na jednu od njenih brojnih sadržaja, a da to ne znači i nasilje nad tim složenim formama. Bosanska kuća je bitan sadržaj te kulture. U dosadašnjim istraživanjima arhitekture bosanske kuće uglavnom je zanemarivana složenost njenih sadržaja neuključivih u ideologijske redukcije.
Ovom će raspravom organizatori ukazati na nužnost otvaranja drukčijih antropoloških i kulturoloških pristupa fenomenu arhitekture bosanske kuće. U raspravi će sudjelovati Rusmir Džedović, Medina Hadžihasanović Katana, Amra Hadžimuhamedović, Maida Halilović i Tijana Veljković.

Rusmir Džedović je historičar, istraživač bosanskog kulturnog naslijeđa. Rezultate o višegodišnjim istraživanjima objavio je u nizu svojih radova.

Medina Hadžihasanović Katana je arhitektica, istraživateljica bosanskog arhitektonskog naslijeđa kao dijela bosanske kulture.

Amra Hadžimuhamedović je arhitektica, istraživateljica bosanskog kulturnog naslijeđa i priznati stručnjak za to područje.

Maida Halilović je arhitektica. U svojim dosadašnjim istraživanjima bavila se pitanjima arhitekture kuće u bosanskom vernakularnom naslijeđu i mogućnostima njenih savremenih transformacija i korištenja.

Tijana Veljković je arhitektica. Istraživala je vernakularno i industrijsko naslijeđe tuzlanskog kraja, a naročito arhitekturu kuće u sjeveroistočnoj Bosni.

Raspravu će moderirati Nerin Dizdar.
Rasprava je otvorena za javnost
Cossack

#6088 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

.
thekupus

#6089 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Maloprije, iz auta slikano, Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Image
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6090 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

lijepo je da se neko sjetio da popravi taj zid,bas je vala ruglo bilo :thumbup:
elk

#6091 Re: Sarajevo Construction

Post by elk »

bravo za zid
Logovan

#6092 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Hvala Bogu više na ovome.

Bruka i sramota šta sve trpimo.
Dope_Man

#6093 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Ja sam sve ove godine mislio da je zid ostavljen namjerno ostecen kao simbol rata s obzirom da je i muzej dobrim dijelom postavke, bar jednom kad sam bio, priokazivao historiju zadnjeg rata. :lol:
lajkujMe

#6094 Re: Sarajevo Construction

Post by lajkujMe »

Dope_Man wrote:Ja sam sve ove godine mislio da je zid ostavljen namjerno ostecen kao simbol rata s obzirom da je i muzej dobrim dijelom postavke, bar jednom kad sam bio, priokazivao historiju zadnjeg rata. :lol:
I ja isto nije mi bilo logike da ga ne renoviraju osim ako je taj zid dio izlozbe :lol:
drug_profi

#6095 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
zateznistub

#6096 Re: Sarajevo Construction

Post by zateznistub »

Počela sanacija (utopljavanje) zgrade na dobrinji. Pancirka
Thorgerson

#6097 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drugi profil wrote:ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
Mislis oni preko puta pa im smeta?

Pa da je to u pitanju, oni bi taj zidic zavrsili prije 7-8 godina
Thorgerson

#6098 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni samo nije jasno zasto ovo siblje i drvece ne rijese. Pa ne lici ni na sta. Ovako lijepa zgrada je sakrivena sumom. Ono sve treba sasjeci i urediti i otkriti.

Image

Zgrada je ja mislim 1960. godine izgradjena, ali izgleda kao da je prosle godine projektovana. ;-) :D

Image

Znaci pusti ovdje drvece da raste, a tamo gdje treba po parkovima i setalistima - ga nema. :roll:
drug_profi

#6099 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:
drugi profil wrote:ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
Mislis oni preko puta pa im smeta?

Pa da je to u pitanju, oni bi taj zidic zavrsili prije 7-8 godina
pa ljudi čekali, čekali i onda nazvali nekog.
visocicaguy

#6100 Re: Sarajevo Construction

Post by visocicaguy »

ima li neko tacnu trasu prve transverzale?

po ovome sto sam uspio vidjeti sa onog nekog videa isla bi tacno preko Binga na Sipu!? evo usporedbe:

screenshot iz zvanicnog videa (https://www.youtube.com/watch?v=Uqq4GQyNVIY):
Image

a ovo je otprilike trenutno stanje na Sipu (sa google maps sat image) iz slicne perspektive:
Image
Post Reply