Sarajevo Construction
-
neki
#6076 Re: Sarajevo Construction
Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
Dzaba klupe, pločnik i igrališta ako za koju godinu tu vise ne bude zelenila...
- problemnatravunu
#6077 Re: Sarajevo Construction
+1Mišo_Kovač wrote:Profesor doktorOj hljeb te jebo
Dodje mi drago što nemam isti akademski stepen .....
- Dope_Man
#6078 Re: Sarajevo Construction
Pa ima mladjih posadjenih izmedju ovih po Vilsu. Ne znam je li dovoljno i koliko ce trebati, ali ima ih. Po meni je Velika aleja veci problem sto se tice podmladjivanja, za onaj drvored se godinama govori kako su drva vec bolesna i da im se blizi kraj, ali se nista ne radi da se pripremi nova generacija.neki wrote:Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
-
mistek
#6079 Re: Sarajevo Construction
Ma ima na Vilsu solidno novog drveća. Ne bi tu trebalo doći do problema.
- amar1994
#6080 Re: Sarajevo Construction
ma nista , najbolje je sve izbetonirat , asfaltirat i gdje god se moze zgradu za glasace ubacitineki wrote:Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
- So What!
#6081 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja stambenog objekta Sarajevo Waves 2 - 03. 05. 2018. @ mm80 (SSC)

- Hajvan
#6082 Re: Sarajevo Construction
neki wrote:Sve je to lijepo ali niko ne misli o drveću, a ovo sadašnje su posadili Austrijanci prije 120godina, vijek mu je na izmaku, a nista se ne radi na podmlađivanju..
po debljini debla se da zakljuciti da drvored u Aleji Lipa nije stariji od 40-ak godina, ako i toliko…
pored toga, lipa je drvo koje dozivi starost i do nekoliko stotina godina...
osim toga, stara i bolesna stabla u Vilsonovom su zamjenjenja, docim je dio ispod hotela Bristol relativno nedavno zasadjne…
Dzaba ktritika, kad nema pokrica, znanja, ni vrijednosti…
- thekupus
#6084 Re: Sarajevo Construction
Evo nešto zanimljivo što bi se moglo pogledati, idu jedno poslije drugog odmah.
Izložba Umjetnost bosanske musandere
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog forum Bosna, u okviru programa Dani općine Stari Grad Sarajevo, organizirat će izložbu Umjetnost bosanske musandere.
Izložba će biti otvorena 10. maja (četvrtak) 2018. godine, s početkom u 18:00 sati, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine ( ul. Zelenih beretki br. 8 ).
Musandera je dio bosanske tradicijske kuće. Njenim mjestom, ulogom i značenjima u bosanskoj tradicijskoj kući odraženi su sadržaji bosanske kulture u njenom milenijskom trajanju. Na ovoj izložbi bit će predstavljeni crteži i fotografije musandera koje su sačuvane i musandere o kojima postoji dokumentacija. O umjetnosti bosanske musandere govorit će Amra Hadžimuhamedović, profesorica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i autorica izložbe. Profesorica Amra Hadžimuhamedović će i otvoriti izložbu.
Izložba je otvorena za širu javnost i trajat će od 10. do 17. maja 2018. godine
Javna rasprava Arhitektura bosanske kuće
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u okviru programa Dani općine Stari Grad Sarajevo, organizirat će Četvrtu
međunarodnu konferenciju Sarajevo i svijet. Dio tog multidisciplinarnog programa je i javna rasprava Arhitektura bosanske kuće.
Rasprava će biti organizirana 10. maja (četvrtak), 2018. godine, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj saliOpćine Stari Grad Sarajevo.
Bosanska kultura je obuhvatna i uključiva. Nije je moguće svesti ni na jednu od njenih brojnih sadržaja, a da to ne znači i nasilje nad tim složenim formama. Bosanska kuća je bitan sadržaj te kulture. U dosadašnjim istraživanjima arhitekture bosanske kuće uglavnom je zanemarivana složenost njenih sadržaja neuključivih u ideologijske redukcije.
Ovom će raspravom organizatori ukazati na nužnost otvaranja drukčijih antropoloških i kulturoloških pristupa fenomenu arhitekture bosanske kuće. U raspravi će sudjelovati Rusmir Džedović, Medina Hadžihasanović Katana, Amra Hadžimuhamedović, Maida Halilović i Tijana Veljković.
Rusmir Džedović je historičar, istraživač bosanskog kulturnog naslijeđa. Rezultate o višegodišnjim istraživanjima objavio je u nizu svojih radova.
Medina Hadžihasanović Katana je arhitektica, istraživateljica bosanskog arhitektonskog naslijeđa kao dijela bosanske kulture.
Amra Hadžimuhamedović je arhitektica, istraživateljica bosanskog kulturnog naslijeđa i priznati stručnjak za to područje.
Maida Halilović je arhitektica. U svojim dosadašnjim istraživanjima bavila se pitanjima arhitekture kuće u bosanskom vernakularnom naslijeđu i mogućnostima njenih savremenih transformacija i korištenja.
Tijana Veljković je arhitektica. Istraživala je vernakularno i industrijsko naslijeđe tuzlanskog kraja, a naročito arhitekturu kuće u sjeveroistočnoj Bosni.
Raspravu će moderirati Nerin Dizdar.
Rasprava je otvorena za javnost
- Cossack
- Cossack
- Cossack
- thekupus
#6089 Re: Sarajevo Construction
Maloprije, iz auta slikano, Historijski muzej Bosne i Hercegovine

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6090 Re: Sarajevo Construction
lijepo je da se neko sjetio da popravi taj zid,bas je vala ruglo bilo 
- Logovan
#6092 Re: Sarajevo Construction
Hvala Bogu više na ovome.
Bruka i sramota šta sve trpimo.
Bruka i sramota šta sve trpimo.
- Dope_Man
#6093 Re: Sarajevo Construction
Ja sam sve ove godine mislio da je zid ostavljen namjerno ostecen kao simbol rata s obzirom da je i muzej dobrim dijelom postavke, bar jednom kad sam bio, priokazivao historiju zadnjeg rata. 
-
lajkujMe
#6094 Re: Sarajevo Construction
I ja isto nije mi bilo logike da ga ne renoviraju osim ako je taj zid dio izlozbeDope_Man wrote:Ja sam sve ove godine mislio da je zid ostavljen namjerno ostecen kao simbol rata s obzirom da je i muzej dobrim dijelom postavke, bar jednom kad sam bio, priokazivao historiju zadnjeg rata.
- drug_profi
#6095 Re: Sarajevo Construction
ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
- zateznistub
#6096 Re: Sarajevo Construction
Počela sanacija (utopljavanje) zgrade na dobrinji. Pancirka
- Thorgerson
#6097 Re: Sarajevo Construction
Mislis oni preko puta pa im smeta?drugi profil wrote:ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
Pa da je to u pitanju, oni bi taj zidic zavrsili prije 7-8 godina
- Thorgerson
#6098 Re: Sarajevo Construction
Meni samo nije jasno zasto ovo siblje i drvece ne rijese. Pa ne lici ni na sta. Ovako lijepa zgrada je sakrivena sumom. Ono sve treba sasjeci i urediti i otkriti.

Zgrada je ja mislim 1960. godine izgradjena, ali izgleda kao da je prosle godine projektovana.

Znaci pusti ovdje drvece da raste, a tamo gdje treba po parkovima i setalistima - ga nema.

Zgrada je ja mislim 1960. godine izgradjena, ali izgleda kao da je prosle godine projektovana.

Znaci pusti ovdje drvece da raste, a tamo gdje treba po parkovima i setalistima - ga nema.
- drug_profi
#6099 Re: Sarajevo Construction
pa ljudi čekali, čekali i onda nazvali nekog.Thorgerson wrote:Mislis oni preko puta pa im smeta?drugi profil wrote:ebes me ako sa ovim nesto nema US embassy....
Pa da je to u pitanju, oni bi taj zidic zavrsili prije 7-8 godina
-
visocicaguy
#6100 Re: Sarajevo Construction
ima li neko tacnu trasu prve transverzale?
po ovome sto sam uspio vidjeti sa onog nekog videa isla bi tacno preko Binga na Sipu!? evo usporedbe:
screenshot iz zvanicnog videa (https://www.youtube.com/watch?v=Uqq4GQyNVIY):

a ovo je otprilike trenutno stanje na Sipu (sa google maps sat image) iz slicne perspektive:

po ovome sto sam uspio vidjeti sa onog nekog videa isla bi tacno preko Binga na Sipu!? evo usporedbe:
screenshot iz zvanicnog videa (https://www.youtube.com/watch?v=Uqq4GQyNVIY):

a ovo je otprilike trenutno stanje na Sipu (sa google maps sat image) iz slicne perspektive: