Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Novak20

#6076 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/07/2026 15:06
Novak20 wrote: 20/07/2026 15:03 Što rek'o JohnnyS, sve neke tople ljudske priče. :D
ih necemo onda spominjati srceparajuce tople ljudske price koje postas na forum tocka hr :D
Zašto da ne spominjemo ?

Evo ovu je napisao neki mali novinar, a veliki šovinist. :D

https://nap.ba/post/kako-se-legitimnost ... za-pobjedu
pemanapemani

#6077 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

Novak20 wrote: 20/07/2026 16:56
pemanapemani wrote: 20/07/2026 16:08
Novak20 wrote: 20/07/2026 15:03 Što rek'o JohnnyS, sve neke tople ljudske priče. :D
Moze li se kod vas kupiti kruh?

Hoce li nacelnik ponovno docekati nekog Dejana Lovrena, dok policija manjeg entiteta pise kazne na benzinskim crpkama ljudima u dresovima RH, ili je to samo bila AI? :)
:shock:

Kakvo je to pitanje ?

Naravno da može.

Tražiš hljeb, a dobiješ kruh. :lol:
Znaci, nemas hrabrosti, da ne kazem nesto prosto, traziti kruh. :D

P. S. Samo da jos jednom spomenem da je Slaven Kovacevic jos veca ubleha od najvece lijene ublehe u povijesti BiH, Komsica.
Jedino je bolji izbor od zlocinackog HDZ i bukvalno nista drugo.
Haris.ba

#6078 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Haris.ba »

pemanapemani wrote: 20/07/2026 12:50 Raspolucenost bosanskih Hrvata.

Da li smo posli ili smo dosli? :-)
Nesto me podsjeti ta tvoja.
U noći 2.11.1993. izdaje se zapovjed o evakuaciji civila iz Vareša. U cijeloj toj gužvi i kaosu, specijalci iz Kiseljaka pljačkaju Hrvate koji pokušavaju svojim osobnim automobilima izaći iz grada, oduzimaju im auta i imovinu koju su ponijeli u njima.

Nisam mogao vjerovati da se to dešava nama Hrvatima Vareša koji smo pomagali i muslimanskim i srpskim i hrvatskim izbjeglicama. Svi oni su nesmetano prevezli svoju imovinu preko Vareša. Samo Kakanjci kroz Vareš su provukli 350 svojih osobnih automobila za koja su dobili čak i gorivo. A sada njihovi sinovi zajedno s Kiseljačanima bezdušno pljačkaju pošteni hrvatski narod Vareša. Zar je moguće da je toliko zlo zavladalo Hrvatima. Bojim se budućnosti koju ti razbojnici stvaraju u ime hrvatskog naroda, to je za sve nas veliko prokletstvo i kazna. Ali u svemu tome Hrvati Vareša postadoše najveći stradalnici. (…)

Kao član stranke HDZ i njen predsjednik u Varešu, dakle legalno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, ne mogu se nikako složiti s politikom koja se kreira u Hercegovini odnosno u Zagrebu. Optužujem hrvatsku politiku na najvišoj razini za izdaju hrvatskih interesa u Srednjoj Bosni, posebno u mom Varešu. Sada su mnoge stvari jasnije i oko pada Travnika i Kaknja. Sve je rađeno po smišljenom scenariju.
Ovo je jos u ratu napisao jedan sto bi danas bio nelegitimni. :lol:

https://veterani.ba/naslovna/2026/05/is ... dao-vares/
pemanapemani

#6079 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

Haris.ba wrote: 20/07/2026 18:18
pemanapemani wrote: 20/07/2026 12:50 Raspolucenost bosanskih Hrvata.

Da li smo posli ili smo dosli? :-)
Nesto me podsjeti ta tvoja.
U noći 2.11.1993. izdaje se zapovjed o evakuaciji civila iz Vareša. U cijeloj toj gužvi i kaosu, specijalci iz Kiseljaka pljačkaju Hrvate koji pokušavaju svojim osobnim automobilima izaći iz grada, oduzimaju im auta i imovinu koju su ponijeli u njima.

Nisam mogao vjerovati da se to dešava nama Hrvatima Vareša koji smo pomagali i muslimanskim i srpskim i hrvatskim izbjeglicama. Svi oni su nesmetano prevezli svoju imovinu preko Vareša. Samo Kakanjci kroz Vareš su provukli 350 svojih osobnih automobila za koja su dobili čak i gorivo. A sada njihovi sinovi zajedno s Kiseljačanima bezdušno pljačkaju pošteni hrvatski narod Vareša. Zar je moguće da je toliko zlo zavladalo Hrvatima. Bojim se budućnosti koju ti razbojnici stvaraju u ime hrvatskog naroda, to je za sve nas veliko prokletstvo i kazna. Ali u svemu tome Hrvati Vareša postadoše najveći stradalnici. (…)

Kao član stranke HDZ i njen predsjednik u Varešu, dakle legalno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, ne mogu se nikako složiti s politikom koja se kreira u Hercegovini odnosno u Zagrebu. Optužujem hrvatsku politiku na najvišoj razini za izdaju hrvatskih interesa u Srednjoj Bosni, posebno u mom Varešu. Sada su mnoge stvari jasnije i oko pada Travnika i Kaknja. Sve je rađeno po smišljenom scenariju.
Ovo je jos u ratu napisao jedan sto bi danas bio nelegitimni. :lol:

https://veterani.ba/naslovna/2026/05/is ... dao-vares/
Znam pricu odavno, prilicno dobro.

Opet ponavljam, iz iskustva iz prve ruke, katolici i Hrvati Bosne ne znaju kuda gone.

Hvala katolicima Hercegovcima, da parafraziram natpis na vitraju sarajevske Katedrale. :-)
DebelinJoe

#6080 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

I ovi pukli totalno. Više ne nose one ružne HZHB zastave, sada mašu zastavama RH.

Danguba

#6081 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

DebelinJoe wrote: 20/07/2026 21:24 I ovi pukli totalno. Više ne nose one ružne HZHB zastave, sada mašu zastavama RH.

Prilagodjavaju se buducoj sredini negdje tamo oko Dubrave. :D

:izet:
escobar__

#6082 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by escobar__ »

Kako svjetska (tj. zapadna) politika sve više skreće u desno tako i lokalne kabadahije i mrzitelji muslimana i bosanske države samo skidaju maske (suština im je uvijek bila govnaluk ali su do sad pokušavali bit kako-tako uljudni)

Ovi su kao i Srbi zajahali talase islamomržnje i desničarskog proljevisanja na Zapadu, dokle će ih to odvest budemo vidjeli. :D
escobar__

#6083 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by escobar__ »

Bit će mi npr. šega vidjeti na čiju će stranu kad se EU i NATO raspadnu. :lol:
Point.

#6084 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Teške su to tegobe, živiš u BiH a žarko želiš da si dio HR a u HR si za njih bosanac i hercegovac. Ni na nebu ni na zemlji.

Tugy plaky.
pemanapemani

#6085 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

escobar__ wrote: 20/07/2026 21:34 Bit će mi npr. šega vidjeti na čiju će stranu kad se EU i NATO raspadnu. :lol:
A ti razgulio u NATO i EU zemlju.

Dosljedno, nema sta. :run:

Kao da vas je isti penis napravio.
escobar__

#6086 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by escobar__ »

pemanapemani wrote: 20/07/2026 22:02
escobar__ wrote: 20/07/2026 21:34 Bit će mi npr. šega vidjeti na čiju će stranu kad se EU i NATO raspadnu. :lol:

Boli te kurac, gledaj svoja posla.
Point.

#6087 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Ne znam samo šta je smiješno ako se EU i NATO raspadnu :?

To je više za brigu
pemanapemani

#6088 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by pemanapemani »

escobar__ wrote: 20/07/2026 22:03

Samo konstatujem da si licemjer.
Danguba

#6089 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Danguba »

Point. wrote: 20/07/2026 22:12 Ne znam samo šta je smiješno ako se EU i NATO raspadnu :?

To je više za brigu
Nikada ne bih pozelio da se NATO ili EU raspadnu ali kada pogledas, primili su sve i svasta u taj savez i na brzinu.
To je trebalo provesti mnogo studioznije pogotovu u nacinu odlucivanja.
Nosioci svega toga je EZ a sve drugo su priljepci.
DebelinJoe

#6090 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Je li ova grozna pjesma neki lokalni hit? Ne znam se šta je gore, pjesma ili antitalenti koji je pjevaju.

A sad malo ljepše teme. Moj subjetivni osjećaj da u srednjoj Bosni naljepše žene žive u Busovači. Pogledajte oba snimka pa se uvjerite. U Zenici sam upoznao nekoliko Hrvatica iz Busovače, inače su na privremenom radu u Zenici i top su. Jedna mi je rekla da joj je omiljeni političar Mirnes Ajanović jer je govorio protiv covid vakcina i lockdowna, te da je među Hrvatima u Busovači Mirnes Ajanović veoma popularan političar.
escobar__

#6091 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by escobar__ »

pemanapemani wrote: 20/07/2026 22:28
escobar__ wrote: 20/07/2026 22:03

Samo konstatujem da si licemjer.
Ok, hvala što si konstatovao, jesi ispunio dnevnu kvotu bitnosti ba forumu?

Vis a vis EU i NATO, nisam ja za raspad niti mi je takav scenarij smiješan, govorim u kontekstu Hrvatske kojoj su obje organizacije alat za oštrenje kite i izigravanje veličine u odnosu na komšiluk koji je van njih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6092 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

čuj molim te lik se čudi zastavi rh na svadbama hrvata
kao nije bilo prije

ma bilo je uvijek...još za vrijeme tite su zaustavljali svatove ako je pogrešna republička zastava

za vrijeme tite je bilo djece sto su samo hrvatsku povijest ucila (dobije 5) a iz ostalih republika jedan

ali koliko je moja familija nacionalno neosvijestena govori podatak da se moj ujak imena Gojko/Stojan Miloš hvalio
kako nikad nije imao nacionalnih problema dok je vozio autobus trebinje mostar za nevesinjetrans ili kako se ta firma zvala tada :lol:
Point.

#6093 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

DebelinJoe wrote: 21/07/2026 00:12 Je li ova grozna pjesma neki lokalni hit? Ne znam se šta je gore, pjesma ili antitalenti koji je pjevaju.

A sad malo ljepše teme. Moj subjetivni osjećaj da u srednjoj Bosni naljepše žene žive u Busovači. Pogledajte oba snimka pa se uvjerite. U Zenici sam upoznao nekoliko Hrvatica iz Busovače, inače su na privremenom radu u Zenici i top su. Jedna mi je rekla da joj je omiljeni političar Mirnes Ajanović jer je govorio protiv covid vakcina i lockdowna, te da je među Hrvatima u Busovači Mirnes Ajanović veoma popularan političar.
Šta ovo slave i čemu se raduju? Skoriji odlazak u Hr na more?
vernes81

#6094 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by vernes81 »

DebelinJoe wrote: 21/07/2026 00:12 Je li ova grozna pjesma neki lokalni hit? Ne znam se šta je gore, pjesma ili antitalenti koji je pjevaju.

:lol: Oplakah
DebelinJoe

#6095 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Занимљива историја и географија
Predloženo za vas
·
9h
·
Акција Феникс, тј. акција Бугојанске групе усташа, док су југословенске власти акцију њене ликвидацији називале Операција Радуша 72...
Након гушења Хрватског прољећа у децембру 1971. године од стране југословенских власти, припадници Хрватског револуционарног братства су веровали да су се у Југославији створили услови за подизање устанка и обнову Независне Државе Хрватске. Они су на основу захтева Маспоковаца веровали да међу хрватском народом влада довољно јако антијугословенско расположење и да је дошло време за оружану побуну против Југославије.
Припадници усташке терористичке групе Хрватско револуционарно братство су 1971. из Аустралије кренули у Европу, где су извршили припреме за упад у Југославију. Већина бораца и новца дошла је из Аустралије, док је војна опрема била набављена у Западној Немачкој. Кратке завршне припреме биле су у кампу Гаранасу у Аустрији, уз аустријско- југословенску границу. Ту су се окупила 23 усташка борца.
Аустријска полиција је ухапсила Франу Перичића и Стипу Црногорца, а од акције је одустао Марко Логарушић. Четврти из кампа који није отишао у акцију био је Марко Мудроња који је само био логистичка потпора и није био предвиђен за акцију. У самој акцији је требало да учествују још неки људи који су из разних разлога били спречени, или су сами одустали. У акцији је требало да учествује и главни секретар ХРБ-а, Јосип Сенић, кога је вероватно Служба државне безбедности ликвидирала три месеца раније.
Припадници Бугојанске групе који су кренулу акцију Феникс су били: Амброзије Андрић, Адолф Андрић, Павао Вегар, Илија Главаш, Ђуро Хорват, Вејсил Кешкић, Виктор Коцијанчић, Петар Бакула, Лудвиг Павловић, Мирко Власновић, Илија Ловрић, Филип Бешлић, Стипе Љубас, Владо Милетић, Винко Кнез, Иван Прлић, Никола Антунац, Вилим Ершек и Видак Бунтић.
Као циљ је одабран планински предео централне Босне, делом због својих географских одлика, а делом јер га је претежно насељавало хрватско становништво и што се својим јужним ободом наслања на западну Херцеговину, насељену скоро искључиво хрватским становништвом.
У Аустрији је ову групу сачекала помоћ за илегални прелаз преко границе. Након кратких припрема, илегално су се 20. јуна 1972. пребацили преко границе код Дравограда. У околини Марибора су зауставили камион Раденске и наредили возачу Францу Хрибернику да их вози ка Бугојну. Искрцали су се из камиона 22. јуна у Грачаници, између Бугојна и Горњег Вакуфа и пустили возача, а затим су отишли у село Лужани, одакле је пореклом био Илија Главаш. Ту су у капелици положили заклетву и упутили се на планину Радушу.
У међувремену, возач камиона је пријавио милицији да је наоружана група ушла у Југославију. Акцијом југословенских снага безбедности на терену руководио је Фрањо Херљевић. Југославија у то време није имала посебне јединице за обрачун са убаченим групама, већ се ослањала на доктрину општенародне одбране и мобилизоване резервисте Територијалне одбране. На Радушу је упућена чета војне полиције, чета милиције и неколико хиљада припадника Територијалне одбране из Сарајева.
Први сукоб усташких терориста са југословенском милицијом се десио 25. јуна 1972, а убрзо након тога и сукоб са ЈНА. Први контакти убачених емиграната са становништвом су их потпуно разуверили о стању у Југославији. Локално становништво им није пружало гостопримство и није им се придружило, а локалне јединице територијалне одбране су масовно кренуле у потрагу за њима. Због тога је дошло до раскола у групи.
Први сукоб убачена група имала је са патролом војне полиције 26. јуна 1972. Патрола ВП је видела групу на ивици шуме и кренула у јуриш, а терористи су се повукли у шуму и запуцали. Капетан Милош Поповић је појурио за њима и настрадао, као и његов војник пратилац Бранко Блечић. Са друге стране је страдао вођа групе Адолф Андрић, а тројица су побегла, одвојила се од групе, налетела на патролу милиције и Територијалне одбране и погинула. Настрадао је и коњ на коме је група носила део опреме.
Преостали припадници групе су се склонили испред једне пећине у рејону Буковца. Испред пећине је била чистина од 60-80 метара. Један водник милиције је предвече пришао да извиди терен, али је био убијен пригушеном пушком. Терориста који је кренуо по његов аутомат је открио присуство чете ТО, која га је убила и кренула у напад на пећину преко чистине. Напад је одбијен, а рањене нису могли извући. Ујутру је поновљен напад, али су се терористи под окриљем ноћи извукли. Том приликом је погинуло 7 припадника ТО, 8 рањено, после чега је још један преминуо.
Фронтални напад нити је уродио плодом, нити је јединица успела да блокира терористе у пећини. Фениксовци су се раштркали и почели тражити склониште код локалног становништва. Међутим, локално становништво, чак и неки свештеници, их је предавало милицији.
Пошто су у Босни претрпјели неуспех, припадници Бугојанске групе су побегли све до Сиња и Имотског. Терористи су бежали потерама скоро месец дана, али, како нису имали базе и подршке, врло брзо су подлегали ранама или изнемоглости, те били хватани или ликвидирани док су покушавали да се извуку. Укупно је убијено 15 припадника групе, док су четворица заробљена.
Ухваћена су четири припадника бугојанске групе: Ђуро Хорват, Вејсил Кешкић, Мирко Власновић и Лудвиг Павловић. Њима је суђено пред Војним судом у Сарајеву од 11. до 21. новембра 1972. Сва четворица су осуђена на смрт, али је смртна казна Лудвигу Павловићу замењена двадесетогодишњим затвором због малолетности. Хорват, Кешкић и Власновић су стрељани 17. марта 1973. у касарни војне полиције у Раковици, док је Павловић одлежао скоро цели затворски рок у Сремској Митровици. Након увођења вишестраначја у Југославији, ново руководство Хрватске састављено од чланова ХДЗ је издејствовало премештање Павловића у Хрватску. Пуштен је 1991. и одмах се прикључио хрватским паравојним јединицама. Убијен је под нејасним околностима исте године у западној Херцеговини. Међу хрватским десничарима, поготово у БиХ, припадници Бугојанске групе се сматрају херојима и мученицима, а по Лудвигу Павловићу је за време рата у БиХ названо неколико јединица ХВО.
Чињеница да су највећи број погинулих Југословена и припадника ангажованих снага безбедности чинили Хрвати, произвео је контраефекат и идеологију братства и јединства показао оправданом. Ипак, догађај је подстакао југословенски врх да оснују посебне антитерористичке јединице у милицији и ЈНА. Председник СФРЈ Јосип Броз, одликовао је 389 лица из Босне и Херцеговине и Хрватске за учешће у ликвидацији Бугојанске групе.
Акција Бугојанске групе је изазвала велики публицитет у СФРЈ, односно тадашње власти су је искористиле у пропагандне сврхе. Ђорђе Личина је написао књигу Двадесети човек. Године 1985. је по тој књизи снимљена мини ТВ серија Брисани простор, у продукцији ТВ Сарајево, у којој је приказана припрема усташке групе у Западној Немачкој, затим боравак у Аустрији, пребацивање преко границе у Југославију, као и сама операција „Радуша 72“, све до ликвидације и хапшења усташке групе. Prikaži manje

Novak20

#6096 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Ima tema na forumu o ustašama iz Fenixsa. Meni je interesantno da je general A R BiH Blaž Kraljević bio član ove ustaške grupe samo je uhićen dan prije polaska u akciju i što je ustaša Vejsil kao posljednju želju prije izvršenja smrtne kazne naveo da bi se volio napiti vode ispred Begove džamije. :D

Od svega mi je najinteresantnije zašto @DebelinJoe postavlja ovakve tekstove na ovu temu. kada se ovoj ekstremno kretenskoj ustaškoj grupi nije priključio niti jedan Hrvat u BiH, a Hrvat Franjo Herljević ih ganjao po šumi.

Jbt, ako je Debelinu cilj ukazati (ne vidim drugu svrhu njegovog posta) da su svi Hrvati ustaše samo bih napisao da većina Hrvata u BiH i njihova politika sa Fenixom ima veze koliko Bošnjaci i bošnjačka politika sa kretenima - dragovoljcima ID u Siriji i Iraku.

:run:
Point.

#6097 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Point. »

Možda je Vejsil bio Bošnjak musliman čim se poželio vode ispred Begove džamije?

Možda to želiš hinjski hintati Novače? :D

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6098 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

kakvi su to teroristi koji ne vežu vozača negdje da ne izađe 3 dana

ovo liči na db udbu i false flag akciju koja se otela kontroli
DebelinJoe

#6099 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DebelinJoe »

Novak20 wrote: 23/07/2026 00:08 Ima tema na forumu o ustašama iz Fenixsa. Meni je interesantno da je general A R BiH Blaž Kraljević bio član ove ustaške grupe samo je uhićen dan prije polaska u akciju i što je ustaša Vejsil kao posljednju želju prije izvršenja smrtne kazne naveo da bi se volio napiti vode ispred Begove džamije. :D

Od svega mi je najinteresantnije zašto @DebelinJoe postavlja ovakve tekstove na ovu temu. kada se ovoj ekstremno kretenskoj ustaškoj grupi nije priključio niti jedan Hrvat u BiH, a Hrvat Franjo Herljević ih ganjao po šumi.

Jbt, ako je Debelinu cilj ukazati (ne vidim drugu svrhu njegovog posta) da su svi Hrvati ustaše samo bih napisao da većina Hrvata u BiH i njihova politika sa Fenixom ima veze koliko Bošnjaci i bošnjačka politika sa kretenima - dragovoljcima ID u Siriji i Iraku.

Naravno da forumaš Joe ne smatra sve Hrvate ustašama. Daleko od toga. Bože sačuvaj. Forumaš Joe ima mnogo prijatelja Hrvata, jedan je u SDP, jedan u DF, jedan bio u Našoj Stranci (pa ih napustio, trenutno lajka postove SDA iSebije Izetbegović, ne znam zašto), jedan je bio u HDZ pa ga Čović osobno izbacio kad mu je ovaj prebacio da je stara namazana komunjara. Koliko forumaš Joe cijeni Hrvate govori činjenica da intenzivno razmjenjuje nježnosti sa jednim Hrvaticom iz Zenice sa kojom aBd planira provesti ostatak života.

Što se tiče ekipe idiota koji koji su 1972.organizovali izlet u okolinu Bugojna i zbog čega post o tome na ovom dijelu foruma...Paaa...Nažalost, značajan. dio medija, crkve i politike u Hrvata, te idiote smatra herojima i nekakvim borcima za slobodu...Što je naravno jako loše po mentalno zdravlje...
mirota

#6100 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by mirota »

cuj Pavlovica na 20 godina i odmah se prikljucio 91. ustasama, strasno, to sve po kratkom postupku treba...ono sto bode oci je preveliki broj vojnika koji je poginuo hvatajuci ove zlikovce, slabo obuceni ocito..
Post Reply