Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
palermo

#6076 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by palermo »

Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
pobjesnio.....

p.s mada me čudi da ti kao mostarac ne znaš ovu riječ, nije baš da se nije upotrebljavala u našoj čaršiji
Point.

#6077 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

palermo wrote:
pobjesnio.....

p.s mada me čudi da ti kao mostarac ne znaš ovu riječ, nije baš da se nije upotrebljavala u našoj čaršiji
Jebiga sad, kvariš mu idilu. On jadan mislio to se samo upotrebljava od krezavih Bošnjaka iz okoline Kalesije.
detroit-mercy

#6078 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by detroit-mercy »

megaman4 wrote:
BHCluster wrote:Kobilinda u elementu, Hrvatska na dnu EU.
KGK je vrlo nepismena političarka koja svojim jezikom unistava RH a voli malo srati i po BiH, kako bi se dokazala kod zvanicnika u EU, koji je ne mogu organski smisliti.

Njen rang je Orban i takvi političari s kojima se svijet šprda.
Ma njen rang je Kurac, to jest onaj Austrijanac. Ona se najbolje snalazi kad je sa Kurcom :mrgreen: .
Hafis

#6079 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Dobar fol :thumbup:
Ne čuh boljeg vica još od onog o Muji i Sulji kada su polagali fiziku u večernjoj školi.
LSD

#6080 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Daj ba banujte više ovog Pointa, usmrdi svaku temu gdje se pojavi :zaraza:
Hafis

#6081 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

palermo wrote:
pobjesnio.....

Stvarno nikad nisam čuo da se koristi taj izraz. Evo, rođen i odrastao bivša MZ Rondo, III OŠ H. Humo, Stara gimnazija, Popovina, lopte s domcima, skakanje Durađik, Šuplja, Banda, Jastreb, ponekad i pod Musalom (Bar, Deva i dr.), onda gonja - korzo, Modisk, Bale, Narca i folovi, ali nikad čuo izraz ''povilenio''.
Koliko znam mi smo koristili (a i sada) izraz ''pohasio'' (pobjesnio), ali to ''povilenio''....nikad čuo.
detroit-mercy

#6082 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
palermo wrote:
pobjesnio.....

Stvarno nikad nisam čuo da se koristi taj izraz. Evo, rođen i odrastao bivša MZ Rondo, III OŠ H. Humo, Stara gimnazija, Popovina, lopte s domcima, skakanje Durađik, Šuplja, Banda, Jastreb, ponekad i pod Musalom (Bar, Deva i dr.), onda gonja - korzo, Modisk, Bale, Narca i folovi, ali nikad čuo izraz ''povilenio''.
Koliko znam mi smo koristili (a i sada) izraz ''pohasio'' (pobjesnio), ali to ''povilenio''....nikad čuo.
Ja sam to cuo od Beogradjana, kod nas se nije koristilo :mrgreen: .
Hafis

#6083 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

detroit-mercy wrote:
Hafis wrote:
palermo wrote: pobjesnio.....

Ja sam to cuo od Beogradjana, kod nas se nije koristilo :mrgreen: .
To sam htio i reći - klasični prekodrinski sleng, koji se koliko ja znam ovdje nikada nije koristio. ''Povilenio'' !!??

Vjerojatno je pisac tog teksta u Slobodnoj Bosni korjenima iz Srbije, a obzirom na žuti portal u kojem piše - vjerojatno iz Sandžaka. Jer da je iz Šumadije pisao bi slične gluposti u Glasu Srpske ili u nekom tamošnjem žutom smeću :)
Haman2

#6084 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Sta znaci povilenit,Vukajlija
"Pod uticajem različitih faktora koji utiču na dizanje raspoloženja dešava se čudna pojava koju karakteriše ekstremno brzo reagovanje u svakoj mogućoj situaciji i to sa nekom posebnom lakoćom".
Hafis

#6085 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Haman2 wrote:Sta znaci povilenit,Vukajlija
"Pod uticajem različitih faktora koji utiču na dizanje raspoloženja dešava se čudna pojava koju karakteriše ekstremno brzo reagovanje u svakoj mogućoj situaciji i to sa nekom posebnom lakoćom".
Nigdje veze, kakvo je to objašnjenje :shock:
Pa dobro, zašto se za "Pod uticajem različitih faktora koji utiču na dizanje raspoloženja dešava se čudna pojava koju karakteriše ekstremno brzo reagovanje u svakoj mogućoj situaciji i to sa nekom posebnom lakoćom" ne koristi izraz pobaleriniti, pofrizeriti, poanđeliti, pokrampusiti, već upravo ''povileniti''.
Čini mi se da je SB ''novinar'' napisao taj izraz samo da naglasi tekst, s tim da ni on ne zna što je napisao, a ni oni što su pročitali.
Point.

#6086 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Povilenio - pobudalio.
Novak20

#6087 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Tko drugome jamu kopa čudi se čudom kada sam u nju upadne.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a382563/Se ... -u-RS.html

"U tom momentu je je iz NSRS poslata poruka da se želi jednom narodu nametnuti predstavnik za koga nisu glasali", izjavio je Bratić u Novom danu.
Na pitanje ko će biti njegov nasljednik, Bratić je rekao: "Ne želim hiopotetički da govorim, međutim bolje da ovu temu dovršimo kada budemo imali realizaciju te aktivnosti. U medijima se spominje Denis Šulić kojeg su izabrali glasači SNSD-a i sigurno da nije neko ko može da ima legitimitet da predstavlja povratnike Bošnjake u entitetu RS. Mislim da je jedna korektna saradnja između nas dvojice, ali što se tiče politike, ovo ipak nije primjer dobre demokratije; izraz je nečega drugog i nije politička snaga i mjera koja bi trebala biti u demokratiji".
BHCluster

#6088 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:Tko drugome jamu kopa čudi se čudom kada sam u nju upadne.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a382563/Se ... -u-RS.html

"U tom momentu je je iz NSRS poslata poruka da se želi jednom narodu nametnuti predstavnik za koga nisu glasali", izjavio je Bratić u Novom danu.
Na pitanje ko će biti njegov nasljednik, Bratić je rekao: "Ne želim hiopotetički da govorim, međutim bolje da ovu temu dovršimo kada budemo imali realizaciju te aktivnosti. U medijima se spominje Denis Šulić kojeg su izabrali glasači SNSD-a i sigurno da nije neko ko može da ima legitimitet da predstavlja povratnike Bošnjake u entitetu RS. Mislim da je jedna korektna saradnja između nas dvojice, ali što se tiče politike, ovo ipak nije primjer dobre demokratije; izraz je nečega drugog i nije politička snaga i mjera koja bi trebala biti u demokratiji".
Mogu ovi iz SDA kao i oni iz HDZ-a pizditi koliko hoce sve dok je legalno. :bih:
SaraFina

#6089 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Novak ili kupi vijesti iz RS sa Dodikovih centrala ili sa opskurnih fašitičkih Čovićevi glasila. I neku pravdu ganja :D
Hafis

#6090 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Što se bolan vilenirate toliko? Ili da kažem na bosanskom: vilenišete.
SaraFina

#6091 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:Što se bolan vilenirate toliko? Ili da kažem na bosanskom: vilenišete.

https://forum.klix.ba/izbori-u-republic ... 16s50.html

Deder se očituj, prvi u Hrvata! :D na forumu.
Hafis

#6092 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/12 ... _puta.html
VOŽD ĆE POVILENITI, U SARAJEVO STIGLI OPASNI RATNICI: Više od 120 britanskih vojnika stiglo u Sarajevo, zbog ovoga im se svi SKLANJANJU S PUTA....
Evo ga opet. Pa ovo je izgleda već ustaljen izraz. I nitko mi od vas pametnjakovića ne zna objasniti što znači. Izgleda da će i u ovom slučaju trebati bilbord i mali brooto sa sejama.
Hafis

#6093 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Evo da ja probam nekako od oka, mada mi bosanski baš ne ide najbolje.
Meni se čini da se izraz povileniti rabi u situaciji kada netko postigne stadij u kojem postaje poput vile (one su inače mitska bića iz mnogobrojnih narodnih vjerovanja, pogotovo u Slavena). E sad ne znam kako to Dodik može povileniti ( i to više puta, vidim) obzirom da su vile ženskog spola i obično su dobre trebe.
Zato imamo i slične izraze...recimo povampiriti, pođavoliti, pošejtaniti, podžiniti i sl.
Hafis

#6094 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

DODIK ĆE POVILENITI: Evo gdje je i šta danas radi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić…

DODIK POVILENIO ZBOG SDA-OVE DEKLARACIJE: "To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba"!

DODIK ĆE POVILENITI: Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u New Yorku, na važan sastanak s Federicom Mogherini stiže i Ivica Dačić…

DODIK ĆE POVILENITI, STIŽE KOMANDANT ZAJEDNIČKE KOMANDE: Delegacija NATO-a dolazi u Sarajevo

SRBIJANSKI LINGVISTI POVILENILI: Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom nego čirilicom!

LAZANSKI POVILENIO ZBOG IZJAVE DAUTA HARADINAJA ...

VUČIĆ ĆE POVILENITI; Haradinaj se vratio u Prištinu i ...

DODIK I ČOVIĆ ĆE POVILENITI: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Bosance i Hercegovce iz Kraljevine Švedske, evo o čemu su razgovarali...
Prvo sam mislio da se izraz odnosi isključivo na Dodika i nema druge primjene u pravopisu. A onda sam primjetio još neke likove koji mogu ''povileniti'', a kojima je bilo zajedničko da su svi odreda Srbi. Tada sam došao do zaključka da se izraz odnosi isključivo na pripadnike tog korpusa.
Ali, ne lezi vraže, u ovom zadnjem vidim da i Čović može ''povileniti''.
E tek sam sad zbunjem....pada mi na um da se izraz odnosi isključivo na nebošnjake, (jer nisam našao niti jedan tekst u kojem će neki Bošnjak ''povileniti''), ali opet sumnjam...gdje će to, to je ipak školovan novinarski kadar a jezik kojim piše je ipak znanstveno standardiziran već dugi niz godina, zahvaljujući brojnim portalima i polupismenim ''novinarima'', tako da sam sad stvarno opet na početku pokušaja prevođenja ovog izraza.
Lincoln-Burrows

#6095 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Lincoln-Burrows »

Znam da povileniti znači poblesaviti ili pomahnitati ali ne znam kako se to povezalo, riječi skroz drugačije.
SaraFina

#6096 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Lincoln-Burrows wrote:Znam da povileniti znači poblesaviti ili pomahnitati ali ne znam kako se to povezalo, riječi skroz drugačije.

https://www.zargonaut.com/povileniti

Hafis je odavno povilenio :D
SaraFina

#6097 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:
DODIK ĆE POVILENITI: Evo gdje je i šta danas radi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić…

DODIK POVILENIO ZBOG SDA-OVE DEKLARACIJE: "To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba"!

DODIK ĆE POVILENITI: Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u New Yorku, na važan sastanak s Federicom Mogherini stiže i Ivica Dačić…

DODIK ĆE POVILENITI, STIŽE KOMANDANT ZAJEDNIČKE KOMANDE: Delegacija NATO-a dolazi u Sarajevo

SRBIJANSKI LINGVISTI POVILENILI: Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom nego čirilicom!

LAZANSKI POVILENIO ZBOG IZJAVE DAUTA HARADINAJA ...

VUČIĆ ĆE POVILENITI; Haradinaj se vratio u Prištinu i ...

DODIK I ČOVIĆ ĆE POVILENITI: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Bosance i Hercegovce iz Kraljevine Švedske, evo o čemu su razgovarali...
Prvo sam mislio da se izraz odnosi isključivo na Dodika i nema druge primjene u pravopisu. A onda sam primjetio još neke likove koji mogu ''povileniti'', a kojima je bilo zajedničko da su svi odreda Srbi. Tada sam došao do zaključka da se izraz odnosi isključivo na pripadnike tog korpusa.
Ali, ne lezi vraže, u ovom zadnjem vidim da i Čović može ''povileniti''.
E tek sam sad zbunjem....pada mi na um da se izraz odnosi isključivo na nebošnjake, (jer nisam našao niti jedan tekst u kojem će neki Bošnjak ''povileniti''), ali opet sumnjam...gdje će to, to je ipak školovan novinarski kadar a jezik kojim piše je ipak znanstveno standardiziran već dugi niz godina, zahvaljujući brojnim portalima i polupismenim ''novinarima'', tako da sam sad stvarno opet na početku pokušaja prevođenja ovog izraza.

Žulj? Nije na nozi od cipele!

Bolje žulj od pijače nego grba od štihače.
Hafis

#6098 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Lincoln-Burrows wrote:Znam da povileniti znači poblesaviti ili pomahnitati ali ne znam kako se to povezalo, riječi skroz drugačije.
Eh, odlično, sad sam konačno shvatio.
Znači od pridjeva ''blesav'' ili ''mahnit'' dobije se izraz povileniti.
Ima logike :)

Meni se čini da nam ipak treba pomoć nekog jačeg jezikoslovca s one strane Drine ili barem iz RS-a. Mi takvih izgleda nemamo u FBiH.
Hafis

#6099 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Doduše, smetnuo sam da postoje i vilenjaci.
Tako da bi primjeran izraz za mušku osobu bio povilenjačiti a ne povileniti.

Najbolje je obratiti se onom emeritusu iz SB koji konstantno rabi ovaj izraz u naslovima svojih ''članaka'' (usput - veoma objektivnih i poučnih) da nam ga nekako prevede barem na hrvatski, pa bih ga ja onda vama preveo na bosanski jezik.
Ovako se vrtimo u krug, a ni makac s mjesta.
SaraFina

#6100 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Hafis wrote:Doduše, smetnuo sam da postoje i vilenjaci.
Tako da bi primjeran izraz za mušku osobu bio povilenjačiti a ne povileniti.

Najbolje je obratiti se onom emeritusu iz SB koji konstantno rabi ovaj izraz u naslovima svojih ''članaka'' (usput - veoma objektivnih i poučnih) da nam ga nekako prevede barem na hrvatski, pa bih ga ja onda vama preveo na bosanski jezik.
Ovako se vrtimo u krug, a ni makac s mjesta.

Image

PreCjednica. Možebitna :lol:
Post Reply