pobjesnio.....Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
p.s mada me čudi da ti kao mostarac ne znaš ovu riječ, nije baš da se nije upotrebljavala u našoj čaršiji
pobjesnio.....Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
Jebiga sad, kvariš mu idilu. On jadan mislio to se samo upotrebljava od krezavih Bošnjaka iz okoline Kalesije.palermo wrote:pobjesnio.....Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
p.s mada me čudi da ti kao mostarac ne znaš ovu riječ, nije baš da se nije upotrebljavala u našoj čaršiji
Ma njen rang je Kurac, to jest onaj Austrijanac. Ona se najbolje snalazi kad je sa Kurcommegaman4 wrote:KGK je vrlo nepismena političarka koja svojim jezikom unistava RH a voli malo srati i po BiH, kako bi se dokazala kod zvanicnika u EU, koji je ne mogu organski smisliti.BHCluster wrote:Kobilinda u elementu, Hrvatska na dnu EU.
Njen rang je Orban i takvi političari s kojima se svijet šprda.
Stvarno nikad nisam čuo da se koristi taj izraz. Evo, rođen i odrastao bivša MZ Rondo, III OŠ H. Humo, Stara gimnazija, Popovina, lopte s domcima, skakanje Durađik, Šuplja, Banda, Jastreb, ponekad i pod Musalom (Bar, Deva i dr.), onda gonja - korzo, Modisk, Bale, Narca i folovi, ali nikad čuo izraz ''povilenio''.palermo wrote:pobjesnio.....Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
Ja sam to cuo od Beogradjana, kod nas se nije koristiloHafis wrote:Stvarno nikad nisam čuo da se koristi taj izraz. Evo, rođen i odrastao bivša MZ Rondo, III OŠ H. Humo, Stara gimnazija, Popovina, lopte s domcima, skakanje Durađik, Šuplja, Banda, Jastreb, ponekad i pod Musalom (Bar, Deva i dr.), onda gonja - korzo, Modisk, Bale, Narca i folovi, ali nikad čuo izraz ''povilenio''.palermo wrote:pobjesnio.....Hafis wrote:Daj bola, recite mi što znači ''povilenio''.
Koliko znam mi smo koristili (a i sada) izraz ''pohasio'' (pobjesnio), ali to ''povilenio''....nikad čuo.
To sam htio i reći - klasični prekodrinski sleng, koji se koliko ja znam ovdje nikada nije koristio. ''Povilenio'' !!??detroit-mercy wrote:Ja sam to cuo od Beogradjana, kod nas se nije koristiloHafis wrote:Stvarno nikad nisam čuo da se koristi taj izraz. Evo, rođen i odrastao bivša MZ Rondo, III OŠ H. Humo, Stara gimnazija, Popovina, lopte s domcima, skakanje Durađik, Šuplja, Banda, Jastreb, ponekad i pod Musalom (Bar, Deva i dr.), onda gonja - korzo, Modisk, Bale, Narca i folovi, ali nikad čuo izraz ''povilenio''.palermo wrote: pobjesnio.....
Koliko znam mi smo koristili (a i sada) izraz ''pohasio'' (pobjesnio), ali to ''povilenio''....nikad čuo..
Nigdje veze, kakvo je to objašnjenjeHaman2 wrote:Sta znaci povilenit,Vukajlija
"Pod uticajem različitih faktora koji utiču na dizanje raspoloženja dešava se čudna pojava koju karakteriše ekstremno brzo reagovanje u svakoj mogućoj situaciji i to sa nekom posebnom lakoćom".
"U tom momentu je je iz NSRS poslata poruka da se želi jednom narodu nametnuti predstavnik za koga nisu glasali", izjavio je Bratić u Novom danu.
Na pitanje ko će biti njegov nasljednik, Bratić je rekao: "Ne želim hiopotetički da govorim, međutim bolje da ovu temu dovršimo kada budemo imali realizaciju te aktivnosti. U medijima se spominje Denis Šulić kojeg su izabrali glasači SNSD-a i sigurno da nije neko ko može da ima legitimitet da predstavlja povratnike Bošnjake u entitetu RS. Mislim da je jedna korektna saradnja između nas dvojice, ali što se tiče politike, ovo ipak nije primjer dobre demokratije; izraz je nečega drugog i nije politička snaga i mjera koja bi trebala biti u demokratiji".
Mogu ovi iz SDA kao i oni iz HDZ-a pizditi koliko hoce sve dok je legalno.Novak20 wrote:Tko drugome jamu kopa čudi se čudom kada sam u nju upadne.
http://ba.n1info.com/Vijesti/a382563/Se ... -u-RS.html
"U tom momentu je je iz NSRS poslata poruka da se želi jednom narodu nametnuti predstavnik za koga nisu glasali", izjavio je Bratić u Novom danu.
Na pitanje ko će biti njegov nasljednik, Bratić je rekao: "Ne želim hiopotetički da govorim, međutim bolje da ovu temu dovršimo kada budemo imali realizaciju te aktivnosti. U medijima se spominje Denis Šulić kojeg su izabrali glasači SNSD-a i sigurno da nije neko ko može da ima legitimitet da predstavlja povratnike Bošnjake u entitetu RS. Mislim da je jedna korektna saradnja između nas dvojice, ali što se tiče politike, ovo ipak nije primjer dobre demokratije; izraz je nečega drugog i nije politička snaga i mjera koja bi trebala biti u demokratiji".
Hafis wrote:Što se bolan vilenirate toliko? Ili da kažem na bosanskom: vilenišete.
Evo ga opet. Pa ovo je izgleda već ustaljen izraz. I nitko mi od vas pametnjakovića ne zna objasniti što znači. Izgleda da će i u ovom slučaju trebati bilbord i mali brooto sa sejama.VOŽD ĆE POVILENITI, U SARAJEVO STIGLI OPASNI RATNICI: Više od 120 britanskih vojnika stiglo u Sarajevo, zbog ovoga im se svi SKLANJANJU S PUTA....
Prvo sam mislio da se izraz odnosi isključivo na Dodika i nema druge primjene u pravopisu. A onda sam primjetio još neke likove koji mogu ''povileniti'', a kojima je bilo zajedničko da su svi odreda Srbi. Tada sam došao do zaključka da se izraz odnosi isključivo na pripadnike tog korpusa.DODIK ĆE POVILENITI: Evo gdje je i šta danas radi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić…
DODIK POVILENIO ZBOG SDA-OVE DEKLARACIJE: "To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba"!
DODIK ĆE POVILENITI: Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u New Yorku, na važan sastanak s Federicom Mogherini stiže i Ivica Dačić…
DODIK ĆE POVILENITI, STIŽE KOMANDANT ZAJEDNIČKE KOMANDE: Delegacija NATO-a dolazi u Sarajevo
SRBIJANSKI LINGVISTI POVILENILI: Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom nego čirilicom!
LAZANSKI POVILENIO ZBOG IZJAVE DAUTA HARADINAJA ...
VUČIĆ ĆE POVILENITI; Haradinaj se vratio u Prištinu i ...
DODIK I ČOVIĆ ĆE POVILENITI: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Bosance i Hercegovce iz Kraljevine Švedske, evo o čemu su razgovarali...
Lincoln-Burrows wrote:Znam da povileniti znači poblesaviti ili pomahnitati ali ne znam kako se to povezalo, riječi skroz drugačije.
Hafis wrote:Prvo sam mislio da se izraz odnosi isključivo na Dodika i nema druge primjene u pravopisu. A onda sam primjetio još neke likove koji mogu ''povileniti'', a kojima je bilo zajedničko da su svi odreda Srbi. Tada sam došao do zaključka da se izraz odnosi isključivo na pripadnike tog korpusa.DODIK ĆE POVILENITI: Evo gdje je i šta danas radi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić…
DODIK POVILENIO ZBOG SDA-OVE DEKLARACIJE: "To što SDA pokušava da napravi je prizivanje nestabilnosti i sukoba"!
DODIK ĆE POVILENITI: Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u New Yorku, na važan sastanak s Federicom Mogherini stiže i Ivica Dačić…
DODIK ĆE POVILENITI, STIŽE KOMANDANT ZAJEDNIČKE KOMANDE: Delegacija NATO-a dolazi u Sarajevo
SRBIJANSKI LINGVISTI POVILENILI: Povelja Kulina bana nije pisana bosančicom nego čirilicom!
LAZANSKI POVILENIO ZBOG IZJAVE DAUTA HARADINAJA ...
VUČIĆ ĆE POVILENITI; Haradinaj se vratio u Prištinu i ...
DODIK I ČOVIĆ ĆE POVILENITI: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Bosance i Hercegovce iz Kraljevine Švedske, evo o čemu su razgovarali...
Ali, ne lezi vraže, u ovom zadnjem vidim da i Čović može ''povileniti''.
E tek sam sad zbunjem....pada mi na um da se izraz odnosi isključivo na nebošnjake, (jer nisam našao niti jedan tekst u kojem će neki Bošnjak ''povileniti''), ali opet sumnjam...gdje će to, to je ipak školovan novinarski kadar a jezik kojim piše je ipak znanstveno standardiziran već dugi niz godina, zahvaljujući brojnim portalima i polupismenim ''novinarima'', tako da sam sad stvarno opet na početku pokušaja prevođenja ovog izraza.
Eh, odlično, sad sam konačno shvatio.Lincoln-Burrows wrote:Znam da povileniti znači poblesaviti ili pomahnitati ali ne znam kako se to povezalo, riječi skroz drugačije.
Hafis wrote:Doduše, smetnuo sam da postoje i vilenjaci.
Tako da bi primjeran izraz za mušku osobu bio povilenjačiti a ne povileniti.
Najbolje je obratiti se onom emeritusu iz SB koji konstantno rabi ovaj izraz u naslovima svojih ''članaka'' (usput - veoma objektivnih i poučnih) da nam ga nekako prevede barem na hrvatski, pa bih ga ja onda vama preveo na bosanski jezik.
Ovako se vrtimo u krug, a ni makac s mjesta.