Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#6076 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:Pretpostavljam da si bila clan jednog od mnogobrojnih KUD-ova.
Sviras li harmoniku? :D
Ne, ništa od toga. Doduše, sad mi pade na pamet da se možda nije išlo vani jer ... ko će voditi 30 maloljetnika u inostranstvo? Možda je to stvarno bila rijetkost ...
prog321

#6077 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

dale cooper wrote:
Pretpostavljam da zavisi od toga šta se želi. Izgradnja ravnopravne i zajedničke države za koju će trebati vremena
i drugačiji ljudi od ovih (na sve tri strane).
Prihvatanje trenutnog stanja i etničku podjelu države. Zadržavanje sadašnjeg
status quo-a pa dok potraje (što vjerovatno štima ovima na vlasti) Ili konfrontacija sa Srbima i Hrvatima i novi rat.
Ne znam jesam li propustio šta. Meni kao Bosancu (i Hercegovcu) i čovjeku koji u svojoj porodici i među
prijateljima ima pripadnika i jedne i druge i treće nacije jedino dolazi u obzir prva opcija, za koju mislim da i nema
prave alternative. Mislim ima, ali nisu dobre ni za bilo koga.

Koji je tvoj stav?

Ja bih bio za prvi stav da ima 1% sanse za uspijeh.
Da ne poznajem kulturu i narav nasih naroda. Da apsolutno nista nisam naucio ne samo o nasoj istoriji nego i istoriji covjecanstva gdje nepremostive kulturoloske razlike uvijek podsticu razlog za ponovna stradanja onih najslabijih.
Iluzorno je poslije onakvog krvavog etnickog rata ocekivati da ce odjednom svi staviti listic djetaline u kosu , uhvatiti se za ruke i lagano skakutati po poljima lala.
dale cooper

#6078 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

prog321 wrote:
dale cooper wrote:
Pretpostavljam da zavisi od toga šta se želi. Izgradnja ravnopravne i zajedničke države za koju će trebati vremena
i drugačiji ljudi od ovih (na sve tri strane).
Prihvatanje trenutnog stanja i etničku podjelu države. Zadržavanje sadašnjeg
status quo-a pa dok potraje (što vjerovatno štima ovima na vlasti) Ili konfrontacija sa Srbima i Hrvatima i novi rat.
Ne znam jesam li propustio šta. Meni kao Bosancu (i Hercegovcu) i čovjeku koji u svojoj porodici i među
prijateljima ima pripadnika i jedne i druge i treće nacije jedino dolazi u obzir prva opcija, za koju mislim da i nema
prave alternative. Mislim ima, ali nisu dobre ni za bilo koga.

Koji je tvoj stav?

Ja bih bio za prvi stav da ima 1% sanse za uspijeh.
Da ne poznajem kulturu i narav nasih naroda. Da apsolutno nista nisam naucio ne samo o nasoj istoriji nego i istoriji covjecanstva gdje nepremostive kulturoloske razlike uvijek podsticu razlog za ponovna stradanja onih najslabijih.
Iluzorno je poslije onakvog krvavog etnickog rata ocekivati da ce odjednom svi staviti listic djetaline u kosu , uhvatiti se za ruke i lagano skakutati po poljima lala.
Ali se mora pokušati druže, mora se pokušati. Zbog budućnosti. I ništa se odjednom neće promijeniti, naravno da ne može odjednom.

I opet pitam, koji je tvoj stav? Tvoja alternativa?
prog321

#6079 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Nema apsolutno nikakve sanse tvoj ideal da uspije. . :-D

Moj stav je jednostavan.
Graditi Bosnjastvo u saveznistvu sa Bosanstvom i svima onima koji vole i postuju BiH.
Boriti se za plularizam uz postovanja svih bogova i vjerskih insitucija. Izgraditi ekonomski i vojno jaku probosansku svijest.

Ne bih brisao nicija vjerovanja , identifikacije, imena i prefikse.
Zajednica ateista koji psuju na svoje i tudje bogove je nemoguca u ovom podneblju. Nikad nece uspjeti.
dale cooper

#6080 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

prog321 wrote:Nema apsolutno nikakve sanse tvoj ideal da uspije. . :-D

Moj stav je jednostavan.
Graditi Bosnjastvo u saveznistvu sa Bosanstvom i svima onima koji vole i postuju BiH.
Boriti se za plularizam uz postovanja svih bogova i vjerskih insitucija. Izgraditi ekonomski i vojno jaku probosansku svijest.

Zajednica ateista koji psuju na svoje i tudje bogove je nemoguca u ovom podneblju. Nikad nece uspjeti.
Kako si iščitao ovo iz moje opcije "izgradnje ravnopravne i zajedničke države"? Ozbiljno, kako si došao do tog zaključka? :zoka:
I zašto uopšte spominješ ateiste u kontekstu izgradnje države? Kakvu državu želiš graditi? Modernu, demokratsku ili etnički
i vjerski ograničenu?

Šta je uopšte tvoja ideja Bosanstva?
Mis mekinjas

#6081 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Bas je krasno ovo jednoumlje na ovoj temi, kod pojedinaca. :D

Sad bih se mogla malo ozbiljnije posvetiti ovoj problematici. :mrgreen:
Kome nije jasno da se u bivsoj drzavi zivio najblazi oblik socijalizma, vala je kratko jasno glup.
Cinjenica je da su se zemlje koje su imale gore oblikesocijalizma lakse prilagodile tome sto se zove demokratija/demokracija nego drzave nastale raspadom SFRJ.
Svi problemi nastaju zbog socijalnih nedaca. Da bi drzava bila teoretski socioloski i socijalno jaka, mora biti bogata.
Dakle, Jugoslavija jeu usponu nakon II svjetskog rata bila prilicno bogata, ne osvrcem se na period suse, '50-ih, i imalo se. Svi su imali podjednako. I islo se naprijed iako je bilo raznoraznih fijaska, koji u svakom slucaju su skoro neprimjetno doticali stanovnike BiH, Slo i Srbije. Hrvati su bili nenormalni, pa je moralo i doci do hrvatskog proljeca. Na zalost, Makedonci su ni krivi ni duzni bas bili zadnja rupa na svirali. Jbga. Tako je kako je.
Danas su svi iz socijalizma zadrzali najgore a iz kapitalizma prihvatili od najgoreg, jos gore.
Kao jedinke nismo bili nikad sposobni zivjeti demokratski. Demokratija je pojava da budem jasna, gora stvar od buzdovana. Drustvo kojeje vrlo lijepo opisano u svim knjigama. Narod vlada. To ne postoji. Nigdje u svijetu. Lijepo je to Montesquie zamislio. Ali za onu stvar je to dotaklo praksu ikada.
Vidim svi se pozivaju na slobodu govora. Na zalost, ta sloboda je dosla pojavom sirokog koristenja internetskih bespuca. Tako je svaka budala dobila priliku da nesto kaze (ova tema je izvrstan primjer).
Onaj sistem je vjerovatno obilovao jednoumljem, ali ni priblizno danasnjem jednoumlju, rascjepkanom na cimbenike zvane Srbi, Hrvati i Bosnjaci ili Muslimani (nek cita ko kako hoce po svom osjecaju). Medju inima vlada misljenje da su Goli Otok i Jugoslavija krivi za rat, za neimastinu. Sta reci??? Daleko je to od bilo koje mogucnosti suzivota u ovim okvirima, osim u zemljama gdje se jedva ceka drzavljanstvo te zemlje u kojoj zaradjujes a pametan si da sudis svemu sto si napustio. Narodski receno lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
prog321

#6082 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

dale cooper wrote:
Jednostavna je.
Ubraja svako lice bez obzira na vjersku ili etnicku opredjeljenost kome je BiH na prvom mjestu :-D
dale cooper

#6083 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

prog321 wrote:
dale cooper wrote:
Jednostavna je.
Ubraja svako lice bez obzira na vjersku ili etnicku opredjeljenost kome je BiH na prvom mjestu :-D
I po čemu se to razlikuje od mog viđenja i opcije "izgradnje ravnopravne i zajedničke države"?
Leons

#6084 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Mis mekinjas wrote:Bas je krasno ovo jednoumlje na ovoj temi, kod pojedinaca. :D

Sad bih se mogla malo ozbiljnije posvetiti ovoj problematici. :mrgreen:
Kome nije jasno da se u bivsoj drzavi zivio najblazi oblik socijalizma, vala je kratko jasno glup.
Cinjenica je da su se zemlje koje su imale gore oblikesocijalizma lakse prilagodile tome sto se zove demokratija/demokracija nego drzave nastale raspadom SFRJ.
Svi problemi nastaju zbog socijalnih nedaca. Da bi drzava bila teoretski socioloski i socijalno jaka, mora biti bogata.
Dakle, Jugoslavija jeu usponu nakon II svjetskog rata bila prilicno bogata, ne osvrcem se na period suse, '50-ih, i imalo se. Svi su imali podjednako. I islo se naprijed iako je bilo raznoraznih fijaska, koji u svakom slucaju su skoro neprimjetno doticali stanovnike BiH, Slo i Srbije. Hrvati su bili nenormalni, pa je moralo i doci do hrvatskog proljeca. Na zalost, Makedonci su ni krivi ni duzni bas bili zadnja rupa na svirali. Jbga. Tako je kako je.
Danas su svi iz socijalizma zadrzali najgore a iz kapitalizma prihvatili od najgoreg, jos gore.
Kao jedinke nismo bili nikad sposobni zivjeti demokratski. Demokratija je pojava da budem jasna, gora stvar od buzdovana. Drustvo kojeje vrlo lijepo opisano u svim knjigama. Narod vlada. To ne postoji. Nigdje u svijetu. Lijepo je to Montesquie zamislio. Ali za onu stvar je to dotaklo praksu ikada.
Vidim svi se pozivaju na slobodu govora. Na zalost, ta sloboda je dosla pojavom sirokog koristenja internetskih bespuca. Tako je svaka budala dobila priliku da nesto kaze (ova tema je izvrstan primjer).
Onaj sistem je vjerovatno obilovao jednoumljem, ali ni priblizno danasnjem jednoumlju, rascjepkanom na cimbenike zvane Srbi, Hrvati i Bosnjaci ili Muslimani (nek cita ko kako hoce po svom osjecaju). Medju inima vlada misljenje da su Goli Otok i Jugoslavija krivi za rat, za neimastinu. Sta reci??? Daleko je to od bilo koje mogucnosti suzivota u ovim okvirima, osim u zemljama gdje se jedva ceka drzavljanstvo te zemlje u kojoj zaradjujes a pametan si da sudis svemu sto si napustio. Narodski receno lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti.
Vau, pa ti si hodajuci komunisticki pamflet.

Jugonostalgija i ljevicarstvo opcenito je nakon raspada te tvorevine se transformisalo u nekakav frankenstajnski nominalno gradjanski nacionalizam koji je logicno najkorisniji Bosnjacima jer su najbrojniji narod. Bosnjak Zeljko Komsic je izabran samo zbog imena. Simbol bosnjacke iluzije da ima jos dobrih vlaha.
Principi gradjanstva i multiovoono, jedan covjek jedan glas, jedna skola itd. ne vaze tamo gdje smo mi manjina.
Bosna i Hercegovina ce uvijek biti podijeljena zemlja, svako ide svome, priroda je neumoljiva.
Mis mekinjas

#6085 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Pa dobro Bosanski Hrvati vec hvataju red za 8.11.
Samo da konacno hoce neko zabraniti da glasaju, spasili bi se mi koji zivimo u Hr i placamo porez. :mrgreen:
prog321

#6086 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

dale cooper wrote:
prog321 wrote:
dale cooper wrote:
Jednostavna je.
I po čemu se to razlikuje od mog viđenja i opcije "izgradnje ravnopravne i zajedničke države"?
Tvoja se zasniva na idealu da svi budemo jednaki. Poželjno ateisti koji ne idu u crkve i dzamije niti poštuju svoje kulturološke razlika.
Ja sam za da se te razlike njeguju i brane. Da ih shvatimo kao naše bogastvo a ne strah od prevladanja jedne strane. Razumiješ? :-D
piupiu

#6087 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Mis mekinjas wrote: Kao jedinke nismo bili nikad sposobni zivjeti demokratski. Demokratija je pojava da budem jasna, gora stvar od buzdovana. Drustvo kojeje vrlo lijepo opisano u svim knjigama. Narod vlada. To ne postoji. Nigdje u svijetu. Lijepo je to Montesquie zamislio. Ali za onu stvar je to dotaklo praksu ikada.
Neki dan sam čitala Sokratove primjedbe na demokratiju. Malo su starinske, ali ima u njima dosta istine. Kako to god grozno zvučalo, ja počinjem da se slažem da većina ljudi sa prosječnim IQ-om od 87 (je l' tako bi u onom istraživanju s druge teme?) ne bi trebala biti odgovorna za budućnost društva, ni imati pravo nametati pravila na primjer sposobnijim i pametnijim jedinkama ili manjinama.

"Jednoumlje" (proganjanje intelektualca, disidentata, neistomislećih, slobodnomislećih, itd), je upravo taj problem koji se radja iz tiranije 'srednjeg' i 'prosječnog', onog što se priklanja većini. Problem s radničkim samoupravljem je bio upravo taj. Problem sa današnjom partijsko-kadrovskom politikom je takodje to. Ideologije ne proizvode ni naučnike, ni stručnjake, već samo ideologe i njihove psiće, promicatelje, čistače, ubice ... ideologe.

Čovjek sa IQem od 87 nikad neće biti Nikola Tesla, ali će tlačiti nekog Nikolu Teslu s užitkom, handriće ga jer na to ima 'pravo' ili zato što će se smatrati dovoljno pametnim i pozvanim da ga tlači, a zakon mu na to daje pravo, optuživati za herezu (naučnu, vjersku, ovakvu i onakvu), govoriti mu da nadje 'ozbiljan posao', popovati mu o malogradjanskim vrijednostima, učiti ga šta je dobro i šta loše, neće mu dati da radi ili da jede ... otprilike tako.

Image
Seoskivaralica

#6088 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Seoskivaralica »

Hhhhmmmmmmm
Grebo ti ovo ......ni tamo ni vamo , kontam .....čitam.....ništa. :(
Ma da se završio rat bar sa potpunom pobjedom pa kakvom takvom , kad je prodata Srebrenica nek ide i Mostar i Goražde i Sarajevo al nek se zna da se nismo dali.....za rižu ko evo sad....da palamudimo ovo ono.....pa i dan danas nam šalju krize ko na sms iz Laktaša.....ma nabio bi ja njega na neku stvar.....i onog našeg slinu gladnog , a mudri škutor ćući u PRESJEDNIŠTVU i živi u erceg bosni boli njega čuka i za BiH i za YU.....
Ne može se na zor ništa na lijep način , što neko reče pametno SILA NIKOG NE MOLI.rat do konačne pobjede pa čije bilo....i kad bi izgubili rat i bili pobijeni i poklani bar bi to bilo u svojoj zemlji na baštini tuđoj.....a ne ko sad. Ni tamo ni vamo. :sad:

Jest malo gadno ali bolje u svojoj , sad zasad kakvoj TAKOJ ;-) ,Bosni i Hercegovini nego u onoj srpskoj Jugoslaviji....
dale cooper

#6089 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

prog321 wrote:
Tvoja se zasniva na idealu da svi budemo jednaki. Poželjno ateisti koji ne idu u crkve i dzamije niti poštuju svoje kulturološke razlika.
Ja sam za da se te razlike njeguju i brane. Da ih shvatimo kao naše bogastvo a ne strah od prevladanja jedne strane. Razumiješ? :-D
Ja sam rekao ravnopravni, ne jednaki. Iako ni jednakost nije ništa loše. Veliki Thomas Jefferson u povelji Američke nezavisnosti
kaže da su "svi ljudi stvoreni jednaki", a pošto je Jefferson kao pretpostavljam i ti bio religiozan čovjek, vjerujem da
možeš cijeniti ovu njegovu misao. Zašto ponovo spominješ ateiste u ovom kontekstu? Ja jesam ateista, ali prije svega
sam Bosanac (i Hercegovac) i kao takav cijenim i poštujem sve ljude, nacije i vjere koje obituju u ovoj zemlji. I nisam
niti u jednom momentu to doveo u pitanje u svojim postovima, pa me stvarno zanima odakle ta ideja da bi ja preferirao
nekakvu imaginarnu zemlju ateista kada to Bosna nikada nije bila.
Leons

#6090 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:
Mis mekinjas wrote: Kao jedinke nismo bili nikad sposobni zivjeti demokratski. Demokratija je pojava da budem jasna, gora stvar od buzdovana. Drustvo kojeje vrlo lijepo opisano u svim knjigama. Narod vlada. To ne postoji. Nigdje u svijetu. Lijepo je to Montesquie zamislio. Ali za onu stvar je to dotaklo praksu ikada.
Neki dan sam čitala Sokratove primjedbe na demokratiju. Malo su starinske, ali ima u njima dosta istine. Kako to god grozno zvučalo, ja počinjem da se slažem da većina ljudi sa prosječnim IQ-om od 87 (je l' tako bi u onom istraživanju s druge teme?) ne bi trebala biti odgovorna za budućnost društva, ni imati pravo nametati pravila na primjer sposobnijim i pametnijim jedinkama ili manjinama.

"Jednoumlje" (proganjanje intelektualca, disidentata, neistomislećih, slobodnomislećih, itd), je upravo taj problem koji se radja iz tiranije 'srednjeg' i 'prosječnog', onog što se priklanja većini. Problem s radničkim samoupravljem je bio upravo taj. Problem sa današnjom partijsko-kadrovskom politikom je takodje to. Ideologije ne proizvode ni naučnike, ni stručnjake, već samo ideologe i njihove psiće, promicatelje, čistače, ubice ... ideologe.

Čovjek sa IQem od 87 nikad neće biti Nikola Tesla, ali će tlačiti nekog Nikolu Teslu s užitkom, handriće ga jer na to ima 'pravo' ili zato što će se smatrati dovoljno pametnim i pozvanim da ga tlači, a zakon mu na to daje pravo, optuživati za herezu (naučnu, vjersku, ovakvu i onakvu), govoriti mu da nadje 'ozbiljan posao', popovati mu o malogradjanskim vrijednostima, učiti ga šta je dobro i šta loše, neće mu dati da radi ili da jede ... otprilike tako.

Image
Dakle, za piupiu demokratija ne valja jer smatra nepravdnim da vecina vlada manjinom ali ne smeta joj komunisticka vlast kojoj su sistematski zlocini osnovna metoda vladanja. Tu niko nikog ne handri vec prosvijecuje ,samo onaj ko bi trebao biti prosvijetljen glup pa ne konta.
Znas li da se demokratija ponekad iz zajebancije naziva soft varijantom komunizma? To je etatisticki proizvod, kada se raspada tradicionalni moral, dijeli narod, stara uvjerenja nestaju... U suprotnom je nepotrebna.

Alternativa demokratiji nije diktatura ili tiranija despotija autokratija vec sloboda i minarhizam.
piupiu

#6091 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Kako se samo osipam od ovog tipično balkanskog inkvizitorsko-autoritarnog imputiranja namjere, ideje, mišljenja.

Hoćeš da ti pošaljem CV da upratiš šta otprilike znam i ne znam, pa da mi ne postavljaš patronizirajuća pitanja?

Da si malo bolje pratio temu, možda bi primijetio da sam ja samodeklarisani anarhista i to više puta, baš na ovoj temi. Ne bih dalje ulazila u polemiku, pošto zaista ne mogu poštovati sagovornika koji mi se obraća na ovaj način.
Bodkin

#6092 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Nema apsolutno nikakve sanse tvoj ideal da uspije. . :-D

Moj stav je jednostavan.

Ne moze bosnjastvo biti u saveznistvu sa bosanstvom. To su apsolutno suprotni koncepti
Bodkin

#6093 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

dale cooper wrote:
prog321 wrote:
Ja sam rekao ravnopravni, ne jednaki. Iako ni jednakost nije ništa loše. Veliki Thomas Jefferson u povelji Američke nezavisnosti
kaže da su "svi ljudi stvoreni jednaki", a pošto je Jefferson kao pretpostavljam i ti bio religiozan čovjek, vjerujem da
možeš cijeniti ovu njegovu misao. Zašto ponovo spominješ ateiste u ovom kontekstu? Ja jesam ateista, ali prije svega
sam Bosanac (i Hercegovac) i kao takav cijenim i poštujem sve ljude, nacije i vjere koje obituju u ovoj zemlji. I nisam
niti u jednom momentu to doveo u pitanje u svojim postovima, pa me stvarno zanima odakle ta ideja da bi ja preferirao
nekakvu imaginarnu zemlju ateista kada to Bosna nikada nije bila.
Svi jednaki a neki malo jednakiji. Ateisti zlo drustva po njemu. Tipicni nacionalista sa balkana. Takav ne moze zivjeti sa drugima i drugacijima. On bi postovao tudje kofol, a iz postova mu izbija ksenofobija i sovinizam. Slag na tortu sto su mu ateisti izgleda krivi za sve
Drinski

#6094 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Ma, i jugonostalgicari i antijugovici, su, zapravo, ista banda, samo različitog smjera, poput vektora.
I jedni i drugi teze uklanjanju protivnika bilo uskracivanjem sredstava za egzistenciju bilo čistkama. A vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju i jedni i drugi zelie da prisvoje, jedni pod parolom privatizacije a drugi pod parolom diktature proletarijata.
nosara

#6095 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:Država kao sistem i servis građana je smetljište. Domovina kao misaona imenica, kao ideja, koja se utjelovljuje u kući, ulici, mahali, gradu, je nešto sasma drugo i nemoguće ju je ocijeniti realno i objektivno.
Jasta, brate... Upravo se na to tekst iz uvoda odnosi...
Uplakani sanjaju o toplom domu i obroku: Više od 80 posto djece u BiH u krevet liježu gladna
:(
spreca

#6096 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

nosara wrote:
Uplakani sanjaju o toplom domu i obroku: Više od 80 posto djece u BiH u krevet liježu gladna
Ko ovo izvali i osta ziv? :-) :-) :-) ..........za ovakvu izjavu bi u Yugi zaglavio cuze.
nosara

#6097 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

spreca wrote:
nosara wrote:
Ko ovo izvali i osta ziv? :-) :-) :-) ..........za ovakvu izjavu bi u Yugi zaglavio cuze.
Tjesi se ti...
spreca

#6098 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Sta ima da se tjesim.....kad znam.......a i mnoge poznam koji su za sitnice pozivani na info razgovore
hAZNADAR

#6099 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

dale cooper wrote:

A šta ti konkretno promovišeš i gdje? :zoka: Ono što se do sada od tebe moglo pročitati na temi je samo slabo
zamaskirani Bošnjački nacionalizam i vizija BiH gdje su Bošnjaci dominantan faktor. Što se ne može desiti bez
konfrontacije sa ostala dva naroda i daljnim sukobima. A kome to više treba? Ali budi makar pošten i otvoreno
to kaži, a ne ovamo govoriš kako i Srbi i Hrvati mogu da prihvate Bošnjačku naciju kao svoju, dobro znajući
šta to u sadašnjim uslovima podrazumijeva. Čime nisi u suštini ništa bolji od veliko srba i njihovih naklapanja
kako su svi sa ovih prostora ustvari....srbi.

Niko danas u Evropi nema ovakav sistem i ovakav standard kao mi. I da ima ne bi potrajao godinu, a kamoli
20+ godina.

I niko ne zove Bosnu kao domovinu smetljištem, nego ovaj sistem koji je iznjedrio lopovluk i lopove na svakom koraku.
Nije moj bosnjacki nacionalizam zamaskiran vec je javan i otvoren. Pitanje je samo u kojem obliku i mjeri,... gdje me ne iznenadjuje da i najbezazleniji oblik tumacite sovinizmom.
Inspiracija mi je nacinalizam kakav je standard u Skandinaviji gdje se svodi na nacionalno jedinstvo, ponos, respekt, svijest o zajednickom, patriotizam i zajednicka gradnja drzave, odricanja,... a ne na mrznju, konfrontacije, superiornost naspram ostalih,... - jednostavno ne mozete shvatiti da nacionalizam nije samo sablon kojeg vidimo kod susjeda. U cijeloj Evropi je nacionalizam alfa i omega, osnova svijesti od malih nogu, dio skolstva, odgoja,... biti nacionalista uopce ne znaci da nosis posmrtne ostatke nekog sveca po zamisljenim etnickim granicama, pravis teorije o suoeriornosti i starosti svog naroda i satanises druge.

Upravo velikosrbi sve kod nas tumace kao buuuu velikobosnjacki hegemonizam. Ne priznaju nam historiju, jezik, naciju,.. a kada se samo usprotivis time, niti jednog momenta dovodeci u pitanje njihovu naciju, kulturu - eto alijin mudzahedin, bosnjacki hegemonista,.. sta sve ne.

Bijemo bitku samo da dokazemo nase postojanje, da nas uopce ima, da imamo sve sto imaju i ostali, nijednog momenta ne negiramo druge - a velikosrbi to tumace kao uuuu nacizam, sovinizam, hegemonizam,... - zato sto su ograniceni i stvari posmatraju samo kroz svoj sablon.

Pitanje je od koga ste vi jugonostalgicari i nacionalno Bosanci pamet pokupili? Zasto tumacite bosnjastvo na isti nacin kao velikosrbi? Na ovom forumu citam otpor bosnjackoj naciji i bosanskom jeziku na jedan drugi nacin ali rezultat isti. I tu vidim isto kod vas podudaranje sa velikosrpskom logikom gdje se svako malo negiranje bosnjastva nevjesto opravdava navodnim planom o asimilaciji i naturanju. Svasta, Bosnjaci nemaju osnovna prava na vise od pola zemlje, nastoje dokazati da uopce postoje - a lafo sila nebeska koja samo svojim imenom nacije i jezika druge negira i asimilira. Pa ko je onda blizak velikosrpskim stavovima?

Bosnjastvo odnosno nase samopredjeljenje na nasu naciju i jezik uzrok i povod konfrontacija? Halo bolan,.. jeste li vi pri zdravoj pameti? Pa konfrontacija je nasa realnost vec vise od 20 god. bilo u ratu ili miru - pratite li vi uopce dnevnu politiku izvan sarajevske kotline.

Hebe mi se zivo hoce li danasnji deklarisani Srbi i Hrvati ikada prihvatiti bosnjacku naciju kao svoju i bosanski jezik kao svoj. Kao sto mi se hebe za koga navijaju u fudbalu. To je njihova stvar, njihov izbor i to se mene ne tice. Ako sam rekao da bosnjastvo nije ograniceno i rezervisano samo za muslimane - to ne znaci da imam zlokoban plan kako da druge asimiliram u to he, he he... Ako dokazujem Bosnjane prije osmanlija i postojanje Bosnjaka vjekove poslije - to ne znaci da ostale tumacim kao bivse svoje i otpadnike.
Hebe mi se za njima, nek mi ne koce i rasturaju drzavu, a kako sebe tumace me ne interesuje.

Nemoj mi samo spominjati Evropu molim te jer je ocigledno da nemas pojma o siromastvu, korupciji, posebno juzne i istocne Evrope. Da se bilo kojem drugom narodu u Evropi desilo sto i nama i da se desava sto i nama bili bi radikalni do bola i slozni ko vojska po komandi. Naravno da ima svugdje anacionalista i kosmopolita ali su isti i dalje ista nacija sa ostalima. Nema niti jedan narod elitu koja izmislja novo ancionalno ime nebi li se sto vise ogradila od svojih sunarodnjaka drugacijih politickih ubjedjenja, svjetonazora, klasnih i socijalnih razlika,... I sto je najbitnije - svako voli svoju nezavisnost i demokratiju. Niko normalan ne priziva diktature, jednopartijske sisteme i ogranicavanje slobode medija i misli niti to naziva civiliazacijom. E to je jedini nas originalni standard kojeg imamo.

To je najveci apsurd kod vas jugonostagicara sto mislite ozivjeti jugoslovenstvo kroz bosanstvo. Vrlo rado koristite mogucnost slobode misli i medija da drzavu zovete smetljistem, negirate ime nacije,... a zagovarate sistem gdje takvo sto nebi smjeli ni pomisliti a kamoli reci. Koristite privilegije ovog "smetljista" da bi sistem koji je cenzurisao medije i zabranjivao slobodu misli nazvali civilizovanijim.
nosara

#6100 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

hAZNADAR wrote:
To je najveci apsurd kod vas jugonostagicara sto mislite ozivjeti jugoslovenstvo kroz bosanstvo. Vrlo rado koristite mogucnost slobode misli i medija da drzavu zovete smetljistem, negirate ime nacije,... a zagovarate sistem gdje takvo sto nebi smjeli ni pomisliti a kamoli reci. Koristite privilegije ovog "smetljista" da bi sistem koji je cenzurisao medije i zabranjivao slobodu misli nazvali civilizovanijim.
Slobodno laprdanje je samo odusak... Sistem se urusava rapidno, a ti se tjesis sto mozes lajat nekaznjeno... Golemo... :D
Post Reply