Dešavanja u Srbiji

SpecialOffer

#60726 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SpecialOffer »

madner wrote: 03/05/2023 18:42 Nema ovo veze sa militarizmom. Ono sto je zajednicko za puno ovih slucaja u USA jeste da su djeca rastavljenih roditelja. Previse zenskog odgoja je ocito jedan od uzroka.
Previse NEODGOJA a ne odgoja, bilo muskog ili zenskog.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#60727 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by TojoOptics »

piupiu wrote: 03/05/2023 18:38
TojoOptics wrote: 03/05/2023 18:22

Sorry, nije tacno. U IV razredu srednje skole se islo na pucanje na poligon u sklopu predmeta "Odbrana i zastita", taman pred vojsku. Niko nikada nije vodio djecu na pucanje u osnovnoj skoli. Razumijem da se ne voli prethodni rezim, ali treba govoriti istinu.
Ne znam gdje si ti išao u školu, ja sam u Sarajevu, i išlo se na Pale i tamo nas maltretirali neki ohrndali likovi koji su ozbiljno na nama vježbali strogoću. A evo, sad pronadjoh i dodatna svjedočanstva:

nauka-i-edukacija-f137/za-malo-stariju-raju-t63163.html

Nije ni bitno, bitno je da su se djeca navikavala na militarističku kulturu od malih nogu i da ta kultura još nije iskorijenjena.
Isao sam u Sarajevu, Druga Gimnazija, ali vjerovatno godinama prije tebe. Mozda su mijenjali nastavne planove. Kada sam ja isao u osnovnu skolu, nije bilo predmeta ONO i DSZ, samo u gimnaziji.
muha_sa

#60728 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

TojoOptics wrote: 03/05/2023 18:43 Evo ga Vucko pere: "Ovo su dobrostojeći roditelji, u svakom smislu uzorni, creme de la creme društva", rekao je. "Otac je bio uzoran liječnik. Dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio. Ne izmišljajte da je prijetio bombama, nije prijetio. On je razmišljao baciti molotovljeve koktele da nitko ne ulazi dok ne završi strašan masakr. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela pa je odustao. Ne izmišljajte da ima smjena za bogate i siromašne. On je molio premještaj u drugi razred gdje je imao trojicu prijatelja, u prošlom razredu su ga svi izbjegavali. Rekao je da ga nisu roditelji tukli, da su samo tražili od njega stalno bolje rezultate. I da se slabije rezultate pružao otkad je zaljubljen. Ni u tom razredu ga nisu prihvatili jer je drugačiji i onda se odlučio na monstruozan čin, to je pripremao", govori Vučić. "Bio je tri puta u streljani, koristio je kružnu metu, zbrojevku. Kako je rekao, svidjelo mu se, i bio je dobar strijelac", govori Vučić.

Dobrostojeci roditelji, creme de la creme društva. E, pa jebiga, ako ti je ovo krema, ostali su valjda u rangu pripravnickih Velja Nevolja.
Ovaj definitivno nije normalan
vjeshalica

#60729 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

piupiu wrote: 03/05/2023 18:42
korisnicki wrote: 03/05/2023 18:36 Bivši sistem je glorificirao psihopatske osobine, ovo je samo naslijeđe. Nije vraga da je bez razloga preko noći od navodne idile nastala opća klaonica.
Nisam sigurna da se slažem. Jeste glorificirao ratovanje i junaštvo, ali je takodje insistirao na - budi dobar učenik, idi na radnu akciju, pridruži se goranima - pošumljavanje, haj' u izvidjače, dramska sekcija, literarna, školski časopis, horska takmičenja, skijanje... sve je to bilo u paketu obrazovanja. Čini mi se da klinci i danas imaju dosta dobre školske aktivnosti, ali ih društvo usmjerava ka mržnji, nasilju, itd.
Skolske aktivnosti su jedno, a dominantni odgoj kuci je nesto drugo. Moramo priznati da dijete svako voli zabavu, vise nego da sjedi i uci. Autoriteti kuci su njegovi roditelji, on je njihov,koliko god pogresno oni nesto radili to ide print na dijete. Mali je ocito inteligentan nije iz prosjecne ili ispodprosjecne porodice,njemu ce strucni ljudi utvrditi profil i odakle to sranje iz njegove glave.
TojoOptics

#60730 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by TojoOptics »

muha_sa wrote: 03/05/2023 18:48
TojoOptics wrote: 03/05/2023 18:43 Evo ga Vucko pere: "Ovo su dobrostojeći roditelji, u svakom smislu uzorni, creme de la creme društva", rekao je. "Otac je bio uzoran liječnik. Dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio. Ne izmišljajte da je prijetio bombama, nije prijetio. On je razmišljao baciti molotovljeve koktele da nitko ne ulazi dok ne završi strašan masakr. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela pa je odustao. Ne izmišljajte da ima smjena za bogate i siromašne. On je molio premještaj u drugi razred gdje je imao trojicu prijatelja, u prošlom razredu su ga svi izbjegavali. Rekao je da ga nisu roditelji tukli, da su samo tražili od njega stalno bolje rezultate. I da se slabije rezultate pružao otkad je zaljubljen. Ni u tom razredu ga nisu prihvatili jer je drugačiji i onda se odlučio na monstruozan čin, to je pripremao", govori Vučić. "Bio je tri puta u streljani, koristio je kružnu metu, zbrojevku. Kako je rekao, svidjelo mu se, i bio je dobar strijelac", govori Vučić.

Dobrostojeci roditelji, creme de la creme društva. E, pa jebiga, ako ti je ovo krema, ostali su valjda u rangu pripravnickih Velja Nevolja.
Ovaj definitivno nije normalan
Ko normalan ide u drugu drzavu da ubija ljude iz snajpera?
vjeshalica

#60731 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

SpecialOffer wrote: 03/05/2023 18:44
madner wrote: 03/05/2023 18:42 Nema ovo veze sa militarizmom. Ono sto je zajednicko za puno ovih slucaja u USA jeste da su djeca rastavljenih roditelja. Previse zenskog odgoja je ocito jedan od uzroka.
Previse NEODGOJA a ne odgoja, bilo muskog ili zenskog.
Iskoristio lik priliku da otrese neku glupost. Klasika kod nas.
Zoooka

#60732 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Zoooka »

Malog treba dobro nalemati, dobar dobar degenek, nista drugo, tj ubiti boga u njemu da ne zna kako se zove.
Excel2

#60733 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Excel2 »

Sta kaze madner, ja pucao sa 7 i normalan sam. 🤣 cuj previse zenskog odgoja.
swanfilter

#60734 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by swanfilter »

Primary targets ...
SpecialOffer

#60735 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SpecialOffer »

Posto ovaj nema 14 godina i ne mogu mu suditi, sta se onda radi sa ovakvim slucajevima?
Sara03

#60736 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Sara03 »

Excel2 wrote: 03/05/2023 18:52 Sta kaze madner, ja pucao sa 7 i normalan sam. 🤣 cuj previse zenskog odgoja.
To je samo madner, ne uzrujavajte se. :D
piupiu

#60737 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by piupiu »

TojoOptics wrote: 03/05/2023 18:46 Isao sam u Sarajevu, Druga Gimnazija, ali vjerovatno godinama prije tebe. Mozda su mijenjali nastavne planove. Kada sam ja isao u osnovnu skolu, nije bilo predmeta ONO i DSZ, samo u gimnaziji.
Moguće. Nama je to bilo zabavno, to s vojskom, ali kad sam odrasla, počela sam o tome na drugi način razmišljati. Koje su sve stvari nama bile normalizirane u prilično osjetljivoj dobi. Mislim da su ova djeca sad još izloženija svemu i svačemu što se jednostavno ne može staviti pod kontrolu, s kriminalnom državom na čelu.
HelaS

#60738 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

SpecialOffer wrote: 03/05/2023 18:56 Posto ovaj nema 14 godina i ne mogu mu suditi, sta se onda radi sa ovakvim slucajevima?
Kod maloljetnih osoba, odgovornost je na roditeljima
SmokingMan

#60739 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SmokingMan »

Obešmišljena presica, bolje da su isključili prenos kada je počeo da brljavi sa odgovorima.
muha_sa

#60740 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

SpecialOffer wrote: 03/05/2023 18:56 Posto ovaj nema 14 godina i ne mogu mu suditi, sta se onda radi sa ovakvim slucajevima?
Zatvorit ga u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa
HelaS

#60741 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by HelaS »

SmokingMan wrote: 03/05/2023 18:58 Obešmišljena presica, bolje da su isključili prenos kada je počeo da brljavi sa odgovorima.
Vučić je beskrupulozan. Da sam Srbijanac, bilo bi me sramota predsjednika :-)

Doduše, sramio sam se i Dodika, ali Dodik je krkan, seljačina, pa mu to nekako i prolazi :D
SpecialOffer

#60742 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by SpecialOffer »

muha_sa wrote: 03/05/2023 18:59
Ali ce ga pustiti nekad, nece ga dozivotno drzati. Ili hoce? :?
vjeshalica

#60743 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

HelaS wrote: 03/05/2023 18:58
Kod maloljetnih osoba, odgovornost je na roditeljima
Dusice, roditelji nece odgovarati za ubistva vec za nesto drugo. Navedeno je cak. Dakle, nista od "odgovornosti". Dijete ce biti u ludari i tjt,naravno koliko i kako zavisno od njegovog profila.
piupiu

#60744 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by piupiu »

vjeshalica wrote: 03/05/2023 18:49
piupiu wrote: 03/05/2023 18:42

Nisam sigurna da se slažem. Jeste glorificirao ratovanje i junaštvo, ali je takodje insistirao na - budi dobar učenik, idi na radnu akciju, pridruži se goranima - pošumljavanje, haj' u izvidjače, dramska sekcija, literarna, školski časopis, horska takmičenja, skijanje... sve je to bilo u paketu obrazovanja. Čini mi se da klinci i danas imaju dosta dobre školske aktivnosti, ali ih društvo usmjerava ka mržnji, nasilju, itd.
Skolske aktivnosti su jedno, a dominantni odgoj kuci je nesto drugo. Moramo priznati da dijete svako voli zabavu, vise nego da sjedi i uci. Autoriteti kuci su njegovi roditelji, on je njihov,koliko god pogresno oni nesto radili to ide print na dijete. Mali je ocito inteligentan nije iz prosjecne ili ispodprosjecne porodice,njemu ce strucni ljudi utvrditi profil i odakle to sranje iz njegove glave.
Pa jeste i to. Mada mislim da je struktuirana aktivnost u grupi djece pod nadzorom, kad je 50% tvojih aktivnosti neko druženje, zajednički rad, stvaranje veza sa okolinom, fizički se nečim baviti. Sjediti za kompjuterom, igrati neke lude (mahom nasilne) igrice, bauljati sam po YouTubeu i Tik Toku, ne znam. Ogromna količina djece je anksiozna. Ova tehnologija se svakako prebrzo razvija za našu kolektivnu sposobnost adaptacije.
muha_sa

#60745 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

SpecialOffer wrote: 03/05/2023 19:01
muha_sa wrote: 03/05/2023 18:59

Ali ce ga pustiti nekad, nece ga dozivotno drzati. Ili hoce? :?
Da ponovim--lijepi americki zakon-za ovo bi dobio 8 doživotnih i halalio se sa životom

Mali zlikovac pobio toliku djecu i nece dana ležat :-) šta sa idiotom radit :? da se ja pitam--a ne pitam se-zatvorit ga u samicu do kraja života i vozdra.
TojoOptics

#60746 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by TojoOptics »

piupiu wrote: 03/05/2023 18:56
TojoOptics wrote: 03/05/2023 18:46 Isao sam u Sarajevu, Druga Gimnazija, ali vjerovatno godinama prije tebe. Mozda su mijenjali nastavne planove. Kada sam ja isao u osnovnu skolu, nije bilo predmeta ONO i DSZ, samo u gimnaziji.
Moguće. Nama je to bilo zabavno, to s vojskom, ali kad sam odrasla, počela sam o tome na drugi način razmišljati. Koje su sve stvari nama bile normalizirane u prilično osjetljivoj dobi. Mislim da su ova djeca sad još izloženija svemu i svačemu što se jednostavno ne može staviti pod kontrolu, s kriminalnom državom na čelu.
Pa, ONO i DSZ su imali svoju ulogu, koliko god nam je taj predmet bio za zafrkanciju. U to vrijeme bilo je nezamislivo da neko udje u ucionicu i izvrsi masakr, sto ipak jeste ogledalo drustva. Na televiziji su bili Oliver Mlakar, Dunja Lango, Sanja Damic, ne neki kriminalac koji prica o svojim podvizima u tkz. reality emisijama. Ne postoji nikakva slicnost izmedju prijasnjeg sistema i ovog danasnjeg. Ministar policije je covjek koji je dva puta osudjivan zbog nasilja, onaj bivsi u RS je vjerovatno ratni zlocinac. To su kardinalne i veoma znacajne razlike.
Osmi Socrates

#60747 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Osmi Socrates »

Ubica će u psihijatrijsku ustanovu.

Odgovornost jeste na roditeljima, ali za ugrožavanje javne bezbjednosti, a ne za ubistva. U zapadnim zemljama bi došlo i do niza civilnih parnica, pa bi roditelji bili odgovorni i za plaćanje odštete.

Ako je neko i u sistemu propustio uraditi njihov posao, oni bi isto bili vjerovatno krivično odgovorni, a država bi bila tužena za plaćanje odštete.
piupiu

#60748 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by piupiu »

HelaS wrote: 03/05/2023 19:00 Vučić je beskrupulozan. Da sam Srbijanac, bilo bi me sramota predsjednika :-)
I manipulator onog najnižeg, najstrašnijeg tipa.
vjeshalica

#60749 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

piupiu wrote: 03/05/2023 19:03
vjeshalica wrote: 03/05/2023 18:49

Pa jeste i to. Mada mislim da je struktuirana aktivnost u grupi djece pod nadzorom, kad je 50% tvojih aktivnosti neko druženje, zajednički rad, stvaranje veza sa okolinom, fizički se nečim baviti. Sjediti za kompjuterom, igrati neke lude (mahom nasilne) igrice, bauljati sam po YouTubeu i Tik Toku, ne znam. Ogromna količina djece je anksiozna. Ova tehnologija se svakako prebrzo razvija za našu kolektivnu sposobnost adaptacije.
Zavisi kako mu roditelji kanalisu drustveni zivot. Otac je kazu 3x puta vodio dijete u streljanu. Nista cudno. I kod nas idu djeca po streljanama, sportskim. Nije neka nauka rukovati oruzjem i objasniti tehniku gadjanja koja je za njegovo ono sto je uradio previse precizna? Mali je šlifovan, ali pozadina tog njegovog sranja je mnogo kompleksnija. Ako su roditelji takvi, oni su ga takvim stvorili. Primjeri djece su takvi kod nas,da mi imamo previse govana ispred svojih vrata. Stacemo sa nasom djecom,vrsnjackim nasiljem poznatim i skrivenim,nasom djecom koja su se ubila...mnogo pitanja a nema kadra obrazovanog da to precizira i da se neko pocne boriti sa tim. Evo neki svaljuju na ONO nema to veze sa tim. Ovdje su puno kompleksniji faktori kao igraci.
noviforumas

#60750 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by noviforumas »

Ja mislim da je Vucicu sad najteze. Jadan on, nicim bre ovo nije zasluzio 😔 Osedeo covek.
Post Reply