Ma ne negiram evidentno..ipak moraš priznati da je veoma čudno rusko ponašanje u nekim slučajevima i neobjašnjivo..oko ovog sa Palmirom se ne slažemo..ja drugačije ovo vidim..ipak moraš znati da ovo nije prvi put..Challenger__ wrote:T-4 i dalje na stok , poslučaj jezik na 1.35 min...husein_kapetan wrote:Mislim da..kako stvari danas vidimo..isilovo napredovanje prema Homsu je završeno..sada se sistematski povlače na istok..
Kako nekoč konstatirah SAA je napravila prvavi izbor povlačeći se iz Palmire i reorganizirajući svoje snage unutar i oko T-4 baze..
Izigrani od strane saveznika SAA odluči osloniti se na vlastito..![]()
- Kapetane, volim te i poštujem ali mislim da griješiš. Nije SAA niko izigrao oko Palmire već je Palmira bila odgovor američke proterorističke nazovi-koalicije na dešavanja u Alepu. SAA su tada u gradu oslanjala na slabašne NDF snage a ruski kontigent je dobio naredbu da se povuče, ali da štiti odstupnicu malobrojnim sirijskim snagama, avijacijom i kopnenim trupama, što se i desilo.
Ljudi na našem podneblju su skloni ekstremima: ili se omalovažava ili precjenjuje ruska snaga i uloga a oni, vjerovao ili ne, su itekako limitirani percepcijom javnog mnjenja. Odbrana Palmire uz velike gubitke (čemu se nadala američka pro-ISIL nazovi-koalicija) je nešto što ruska javnost ne bi olako progutala. A da su na meti psihopata, jasno je kao dobar dan. U tom smislu, u vremenu kada su skoro svi kapaciteti bili angažovani na Alepu (a Rusi su u Siriji sa vrlo limitiranim snagama, ta nemaju oni baze širom Male Azije i BI, kao USA), sasvim je bila logična i racionalna odluka da se povuku iz Palmire. Ne bi više bilo ove Sirije koju mi poznajemo da nije bilo njenih saveznika.
A da se treba osloniti prije svega na sebe i svoje snage, ako se može, treba, nema zbora.
_______
Naravno ne poznajem termine po kojim savezništvo između Rusije i Sirije je definisano..samo odmjeravan obim angažmana i česte..veoma.. previde koji se u normalnim situacijama nebi trebali dešavati..ipak se o "čvrstom" savezništvu radi..
Ne mjeri snagu drugih ako u svoju ne vjeruješ..nema smisla..