Sirija vol. 2
- husein_kapetan
#60551 Re: Sirija vol. 2
Mislim da..kako stvari danas vidimo..isilovo napredovanje prema Homsu je završeno..sada se sistematski povlače na istok..
Kako nekoč konstatirah SAA je napravila prvavi izbor povlačeći se iz Palmire i reorganizirajući svoje snage unutar i oko T-4 baze..
Izigrani od strane saveznika SAA odluči osloniti se na vlastito..rezultati su svima vidljivi..I ovaj zadnji pokušaj isila da prekine putnu komunikaciju sa Homsom je samo zadnji trzaj gubitnika..
Nešto se prelomilo..ne raspolažu više sa operativnim podacima iz prve ruke..trpe strašnu baražnu vatru sirijkih zemlja-zemlja sistema koji im ne dozvoljavaju značajnija pregrupisavanja..SyAF im je nad glavom konstantno..i povlače se evo već 4-ti dan zaredom..
Postoje određene indicije da vrše značajnije oko Deir Ezzora..međutim mislim da ih takav angažman danas..kada im kurdi za vratom oko Rakke dišu..gube nepovratno pozicije u Mosulu..može veoma skupo koštati..i znajući njihov modus operandi i trenutnu situaciju mislim da hoće..
Nego..
Danas IDF "potvrdio" postojanje i operativnost dva "Iskander" balistička sistema u Siriji..prije nekog vremena ovdje o tome pisah..
Ipak mi je nejasno..što će im tamo??
Dali u današnjim okvirima strateškog pozicioniranja.. u Siriji prave stabilnu bazu kao onu u Kaljingradu.. bilo bi golemo ako je istina..i određuje mnogo toga..
Kako nekoč konstatirah SAA je napravila prvavi izbor povlačeći se iz Palmire i reorganizirajući svoje snage unutar i oko T-4 baze..
Izigrani od strane saveznika SAA odluči osloniti se na vlastito..rezultati su svima vidljivi..I ovaj zadnji pokušaj isila da prekine putnu komunikaciju sa Homsom je samo zadnji trzaj gubitnika..
Nešto se prelomilo..ne raspolažu više sa operativnim podacima iz prve ruke..trpe strašnu baražnu vatru sirijkih zemlja-zemlja sistema koji im ne dozvoljavaju značajnija pregrupisavanja..SyAF im je nad glavom konstantno..i povlače se evo već 4-ti dan zaredom..
Postoje određene indicije da vrše značajnije oko Deir Ezzora..međutim mislim da ih takav angažman danas..kada im kurdi za vratom oko Rakke dišu..gube nepovratno pozicije u Mosulu..može veoma skupo koštati..i znajući njihov modus operandi i trenutnu situaciju mislim da hoće..
Nego..
Danas IDF "potvrdio" postojanje i operativnost dva "Iskander" balistička sistema u Siriji..prije nekog vremena ovdje o tome pisah..
Ipak mi je nejasno..što će im tamo??
Dali u današnjim okvirima strateškog pozicioniranja.. u Siriji prave stabilnu bazu kao onu u Kaljingradu.. bilo bi golemo ako je istina..i određuje mnogo toga..
- husein_kapetan
#60552 Re: Sirija vol. 2
Terorizam kao pojam danas je prostitutka na ustima mnogim koji diljem svijeta opravdavaju svoje postupke u totalnom odsustvu bilo kakve forme Međunarodnog Prava..salik79 wrote:Rece covjek cija drzava je po nalogu druge drzave, bez ikakvih dokaza, pohapsila i isporucila grupu ljudi, koji su nakon toga deportovani na ni manje, ni vise, u koncetracioni logor na Guantanamu, koji je cak i od strane americkog Vrhovnog suda proglasen ilegalnim i nehumanim i cije zatvaranje je naredjeno prije iha-haj godina. A u toj istoj Americi je bio (ili jes uvijek?!) na snazi "Patriotic act", koji je dozvoljavao sve sto nije dozvoljeno, samo na osnovu sumnje za nesto. Da ne govorim da je slicno kao i kod nas vrseno hapsenje sirom Dunjaluka i da su svi ti ljudi, bez ikakvig sudjenja, transportirani u ilegalni konc-logor u Guantanamo bay-u...Koliko ljudi je muceno, ubijeno, to samo dragi Bog zna. I sta na kraju bi? Da li je ikada neko procesuiran zbog toga? Da li je konacno zatvoren logor? Ja ne znam, a ti?sumirprimus wrote:kako druze nije bilo terorizma,..? nije terorizam samo dignut se na pijaci u zrak? terorizam je doc nepozvan u gluho doba noci u kucu odvest muskarce i za trag da im se ne zna!
terorizam je izivllavt se na svom stanovnistvu samo zarad stege...
e tog terorizma je u siriji itekako bilo...
poznati su po tom,...
prije ovog rata bilo je isporuci me i u arabiju,irak,iran samo nemoj u siriju
zlotvorska drzava...
drugi par opanaka ideoloska pozadina kontra argumentacije..
sloboda za svakog ljudskaprava.. iznad svega![]()
jedno zlo neopravdava drugo,a asadov rezim je zao... nista vise nista manje od recimo sadamovog,il mubarakovog,il gadafijevog, il isilovog,nusrinog...putinovog.. jebiga tako je kako je...![]()
evo sad je tramp doso vjerovatno i trampovog...stariv ohandrali bijeli supremasist..
A da ne spominjem IDF-ove, Mossadove i Sin-Betove metode...
Eh, ako cemo biti dosljedni, daleko veci drzavni terorizam dolazi od ove dvije drzave...I sta? Nista!
Ako se sagleda evolucija ovog fenomena sasvim je jasno da je ova krvava idologija kreirana od trećih koristeći vješto etničke,vjerske i ideološke slabosti onih koji se ovim povinovaše volji i ciljevima kreatorima ove kuge danasnjice..
Po meni isto tako pojam "Demokratija" ne samo danas nego uopšte je isto tako utopija ekvivalentna poraženom "komunizmu"..
Sama percepcija i količina "sloboda" koje jedan narod danas "uživa" nije plod političko-statalne orijentacije jedne nacije..države već stepen samosvijesti, kulture i civilizacije tih naroda.. njih sistem ne pravi "slobodnim"..već oni sami..
ma kako se njihov nacionalni sistem danas nazivao..monarhija demokratija..trica..
Isto tako bilo kakva forma politikog uređenja jedne zemje samo preslikava percepciju sloboda i vrijednosti koje tokom vremena zajednicki gradiše i kultiviraše kao zajednički identitet.. i to nikako danas ne može biti pravilo ili forma univerzalna za sve..jer se pri tom danas ne uzimaju u obzir mnoge kulturološko socijalno etničke razlike između naroda..
Zato ta forma "eksportirane demokratije" nigdje na svijetu ne profunkcionira..jednostavno jer ti narodi nisu izgadili svoju samosvjest i kulturu u tom smjeru..ili nisu dostigli (a možda i ne žele) nivo na kom se efikasno može instaurirati..Parlamentarna Demokratija npr..
I svaki pokušaj nametanja takvog sistema se redovno u krvi i jadu završava..
A o interesima "eksportatora" unutar tog da i ne govorim..
- husein_kapetan
#60553 Re: Sirija vol. 2
Jedan off.. halalite..nemogu a da ne pitam..
Pitanje..
Ako danas jedan trojnog predsjedništva na svoju ruku i u odsustvu bilo kakvog dogovora odluči danas postrojiti jedinice vojske koju ne priznaju..znači prkos..
Šta ga sutra sprečava da istim metodom rabi te iste jedinice i i neke druge svrhe..
Pitanje..
Ako danas jedan trojnog predsjedništva na svoju ruku i u odsustvu bilo kakvog dogovora odluči danas postrojiti jedinice vojske koju ne priznaju..znači prkos..
Šta ga sutra sprečava da istim metodom rabi te iste jedinice i i neke druge svrhe..
- insomnia78
#60554 Re: Sirija vol. 2
Treba biti poprilicno naivan pa povjerovati da se tri minute poslije prvog sranja vojska nece raspasti na tri komponente iz kojih je i sastavljena
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#60555 Re: Sirija vol. 2
da
oni ce zdusiti a nas civile ce da ratujemo
a sada primaju Platu a oficiri putuju i uzivaju
da ne soominjem brigadirske mirovine od 2000
oni ce zdusiti a nas civile ce da ratujemo
a sada primaju Platu a oficiri putuju i uzivaju
da ne soominjem brigadirske mirovine od 2000
- insomnia78
#60556 Re: Sirija vol. 2
Nece oni zdusiti. Oni ce na prvo brdo i opleti. Navika je cudo
- husein_kapetan
#60557 Re: Sirija vol. 2
Ma svakako..nisam ni ja od juče..i memoriju slonovsku imam..
Ipak treba znati da i iz svojih džepova plaćamo ove koji se svim silama trude da ova zemlja nema budućnost..
Ipak treba znati da i iz svojih džepova plaćamo ove koji se svim silama trude da ova zemlja nema budućnost..
-
Lopez1981
#60558 Re: Sirija vol. 2
Ako pukne, sve kasarne OSBiH koje su na okupiranom dijelu RBIH postaju vrs, valjda je to svima jasno.husein_kapetan wrote:Jedan off.. halalite..nemogu a da ne pitam..
Pitanje..
U slucaju da udjemo u NATO vjerovatno bi druga prica bila, ali nikad se u strance ne treba oslanjati.
-
MaliDuje
#60559 Re: Sirija vol. 2
Turci i umereni zesce ispusili danas u Al Babu...
Zanima me samo da li su se dosad sudarila dva vozila samoubica Isila i AhAl Sama.npr?
Zanima me samo da li su se dosad sudarila dva vozila samoubica Isila i AhAl Sama.npr?
- insomnia78
#60560 Re: Sirija vol. 2
#dnevna#doza#osvete#da(h)ijama
- bogoljub
#60561 Re: Sirija vol. 2
Francuska parlamentarna delegacija posjetila Aleppo: "Situacija ovdje nema veze s onim što nastoje progurati Zapadni mediji"
- Challenger__
#60562 Re: Sirija vol. 2
Tako je od prvog dana u iz vana zapaljenoj Siriji. Tu lažnu sliku su gutale konzumerističke ovce...bogoljub wrote:Francuska parlamentarna delegacija posjetila Aleppo: "Situacija ovdje nema veze s onim što nastoje progurati Zapadni mediji"
...a ta iskrivljena, lažna slika Sirije koju su kao drogu dilali zapadni msm mediji je itekako imponovala onima koji su živjeli u fatalnoj iluziji da će prosperirati sa uništenjem Sirije (ihvanije, hard-core vehabija, zalivske monarhije i slično).
Sada su s*ebani i neka su s*ebani.
- Krokodajl
#60563 Re: Sirija vol. 2
Što bi reko Džulijani "Neka cvjeta stotinu cvjetova"
- salik79
#60564 Re: Sirija vol. 2
Sto bi moj Sejh rek'o: "Dedzal je laz na kub. To je znacenje rijeci dedzal." .Challenger__ wrote:Tako je od prvog dana u iz vana zapaljenoj Siriji. Tu lažnu sliku su gutale konzumerističke ovce...bogoljub wrote:Francuska parlamentarna delegacija posjetila Aleppo: "Situacija ovdje nema veze s onim što nastoje progurati Zapadni mediji"
...a ta iskrivljena, lažna slika Sirije koju su kao drogu dilali zapadni msm mediji je itekako imponovala onima koji su živjeli u fatalnoj iluziji da će prosperirati sa uništenjem Sirije (ihvanije, hard-core vehabija, zalivske monarhije i slično).
Sada su s*ebani i neka su s*ebani.
- Challenger__
#60565 Re: Sirija vol. 2
T-4 i dalje na stok , poslučaj jezik na 1.35 min...husein_kapetan wrote:Mislim da..kako stvari danas vidimo..isilovo napredovanje prema Homsu je završeno..sada se sistematski povlače na istok..
Izigrani od strane saveznika SAA odluči osloniti se na vlastito..
- Kapetane, volim te i poštujem ali mislim da griješiš. Nije SAA niko izigrao oko Palmire već je Palmira bila odgovor američke proterorističke nazovi-koalicije na dešavanja u Alepu. SAA su tada u gradu oslanjala na slabašne NDF snage a ruski kontigent je dobio naredbu da se povuče, ali da štiti odstupnicu malobrojnim sirijskim snagama, avijacijom i kopnenim trupama, što se i desilo.
Ljudi na našem podneblju su skloni ekstremima: ili se omalovažava ili precjenjuje ruska snaga i uloga a oni, vjerovao ili ne, su itekako limitirani percepcijom javnog mnjenja. Odbrana Palmire uz velike gubitke (čemu se nadala američka pro-ISIL nazovi-koalicija) je nešto što ruska javnost ne bi olako progutala. A da su na meti psihopata, jasno je kao dobar dan. U tom smislu, u vremenu kada su skoro svi kapaciteti bili angažovani na Alepu (a Rusi su u Siriji sa vrlo limitiranim snagama, ta nemaju oni baze širom Male Azije i BI, kao USA), sasvim je bila logična i racionalna odluka da se povuku iz Palmire. Ne bi više bilo ove Sirije koju mi poznajemo da nije bilo njenih saveznika.
A da se treba osloniti prije svega na sebe i svoje snage, ako se može, treba, nema zbora.
_______
- Challenger__
#60566 Re: Sirija vol. 2
Kada ovce jedu smeće kao što je fascinacija iz 2008 (opčinjenost onim klempavim mamlazom Obumom), fejk sirijska naracija ili ubleha od "genocida" u Alepu, možeš tek zamisliti kako će izgledati prevara kada "laž na kub" doživi svoju epifaniju (utjelovljenje), a desiće se, kao ultimativna laž svih vremena.salik79 wrote:Sto bi moj Sejh rek'o: "Dedzal je laz na kub. To je znacenje rijeci dedzal." .
Kakva će to tek da bude euforija, moj Salik...
p.s.
Imaš p.p.
-
Sehro
#60567 Re: Sirija vol. 2
SAA šalje pojačanja ka Wadi barada:
- insomnia78
#60568 Re: Sirija vol. 2
Je l' to popustio minus, puhno jugo? 
- Challenger__
#60569 Re: Sirija vol. 2
Mislim da bi Džulijani rekao "neka cvjeta jedan a ostali neka se polako guše", dok bi Bagdadi bio radikalniji i rekao "jedan cvjet neka živi, ostale počupati i pobacati".Krokodajl wrote:Što bi reko Džulijani "Neka cvjeta stotinu cvjetova"
U tom smislu, Džulijani je samo inteligentniji, ali ne i drugačiji OSIM ako ga ne obrlati GRU a ni to me ne bi čudilo.
Last edited by Challenger__ on 08/01/2017 15:42, edited 1 time in total.
- Challenger__
#60570 Re: Sirija vol. 2
Jes' moj *****, jutros -25, trenutno -13 a po padinskim mahalama 2,3 i 4 stepena niže.insomnia78 wrote:Je l' to popustio minus, puhno jugo?
- Krokodajl
#60571 Re: Sirija vol. 2
https://twitter.com/NatDefFor/status/818061078563323904Challenger__ wrote:Mislim da bi Džulijani rekao "neka cvjeta jedan a ostali neka se polako guše", dok bi Bagdadi bio radikalniji i rekao "jedan cvjet neka živi, ostale počupati i pobacati".Krokodajl wrote:Što bi reko Džulijani "Neka cvjeta stotinu cvjetova"
U tom smislu, Džulijani je samo inteligentniji, ali ne i drugačiji OSIM ako ga ne obrlati GRU a ni to me ne bi čudilo.
Obuka jedinica 5. Korpusa.
Hiljade boraca je SAA pokupila u zadnjih mjesec dva, nema više glupiranja, Sirijci su rekli šta žele.
- Challenger__
#60572 Re: Sirija vol. 2
Korekcija: Obamina proteroristička, pro-ISIL, nazovi-koalicija. Obamina a ne američka.Challenger__ wrote: (čemu se nadala američka pro-ISIL nazovi-koalicija)
- Čitalac
#60573 Re: Sirija vol. 2

Interesantan izveštaj Washington Posta o obuci Arapa, regruta SDF-a, od kojih se, između ostalog, traži i da “nauče i usvoje ideologiju Abdullaha Ocalana”. Američki zvaničnici tvrde da nisu upoznati sa časovima političke teorije koje pohađaju vojnici. Otud se postavljaju pitanja da li će takva politika dovesti do ozbiljnih problema u budućnosti.
U učionici u Tal Abyadu, kurdski instruktor Agit Ibrahim Heso odgovara na pitanja pomalo zbunjenih regruta.
https://www.washingtonpost.com/world/mi ... eda82b6196What is the role of the state in the democratic nation?” one recruit asked.
“There is no state,” Heso replied. “The state is an instrument of oppression.
What’s the difference between ‘democratic nation’ and the slogans of the Baath Party?” asked another recruit, referring to the party of President Bashar al-Assad that has ruled Syria for the past four decades.
The difference, the instructor explained, is that the Baath Party favors Arabs, whereas Ocalan’s theories apply to all ethnic and religious groups
- Lincoln-Burrows
#60574 Re: Sirija vol. 2
Imaš sreće da je nafta, da je bila voda najebo bi puče blok.glupko82 wrote:samo da ne smrzne nafta u zelenim busevima, meni smrzlo prekjucer u autu.
- insomnia78
#60575 Re: RE: Re: Sirija vol. 2
Ako prije toga ne pobjegnu u Nusruglupko82 wrote:ti arapi iz sdf-a ce prvom prilikom prebjeci u saa kada isil bude porazen.