Sirija
- muhafuca
#6051 Re: Sirija
Gdje su oni
"Pada Assad za mjesec dana"
sad?
"Pada Assad za mjesec dana"
sad?
- Klavikula
#6052 Re: Sirija
mece ga Assad sve u 16. neka masala.vivaldi wrote:i predsjednik je ofanzivi i udara svim silama![]()
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/365236/Be ... im-detetom
-
malenica88
#6053 Re: Sirija
Nažalost nemam informacije iz prve ruke jer se nisam čula sa rodbinom, poslala sam danas popodne mail ali još nisam dobila odgovor, nisam sigurna nit želim prejudicirat ali nekoliko činjenica bih htjela istaknuti:Challenger__ wrote:malenica88
Zamolio bih te da sa nama podjeliš saznanja oko tragedije u Alepu. Kruže (podvlačim, nepotvrđene) informacije da su dječake i ljude pobile zvijeri iz Al-nusre?? Ma kakve bile vijesti, podijeli to sa nama.
Unaprijed hvala.
-žrtve su pronađene u četvrti koju kontroliraju pobunjenici i koja je u zadnje vrijeme po žestokim napadom SAA
-pobunjenici tvrde da ih je izbacila rijeka ali zanimljivo je da nema nijedan snimak vađenja tijela iz rijeke, naime pobunjenici su toliko opsjednuti kamerama da snimaju sve i svašta tako da sumnjam da bi propustili priliku ne snimiti plutajuća tijela koja dolaze iz smjera režimskih snaga, propaganda samo takva.....
-egzekucija je obavljenja u stilu al-nusre, sjetimo se samo egzekucije 20 sirijskih vojnika koji su brutalno ubijeni ili egzekucije pro režimskih stanovnika deir-ez zora
- Challenger__
#6054 Re: Sirija
Kao što sam predvidio: izraelska avijacija izvršila avio udare na par sirijskih pozicija.
- insomnia78
#6055 Re: Sirija
Ne smeta "braci" pomoc cionisticke tvorevine?:mrgreen:
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- Challenger__
#6056 Re: Sirija
"Braća" su njihova tvorevina, njihovi gnomi.insomnia78 wrote:Ne smeta "braci" pomoc cionisticke tvorevine?:mrgreen:
s' moje sokocalo
EDIT: navodni snimak dejstvovanja izraelske avijacije:
- Klavikula
#6057 Re: Sirija
Agresija. ocekivano. dosli u pomoc najvecim saveznicima.
navodno napali su PVO bazu sa BUK sistemima. vidjecemo u narednim satima ili sutra ujutru sta se zapravo desilo i kakva je steta.
navodno napali su PVO bazu sa BUK sistemima. vidjecemo u narednim satima ili sutra ujutru sta se zapravo desilo i kakva je steta.
-
MayDay
#6058 Re: Sirija
Challenger__ wrote:Mnogo više od saradnje: nadrimudžahedini su kopnena formacija SAD i Izraela.malenica88 wrote: A zadnjih mjeseci pobunjenici su napadali protu- zračne baze u okolici damaska, 3-4 su u potpunosti onesposobljene, izgleda da bradonje i čifuti odlično surađuju......

- vivaldi
#6059 Re: Sirija
Rusi se opet provalise, a izrael opet potvrdio ko kosi ko vodi nosi..
-
matematicar_teski
#6060 Re: Sirija
tako nekakovivaldi wrote:Rusi se opet provalise, a izrael opet potvrdio ko kosi ko vodi nosi..
- insomnia78
#6061 Re: Sirija
Sad ce onaj ocupy i ostali analiticari da te ubjedi da rusi samo sto nisu, a tek njihovo pvo oruzje naaajbolje na svijetuvivaldi wrote:Rusi se opet provalise, a izrael opet potvrdio ko kosi ko vodi nosi..
s' moje sokocalo
-
matematicar_teski
#6062 Re: Sirija
mocni s300insomnia78 wrote:Sad ce onaj ocupy i ostali analiticari da te ubjedi da rusi samo sto nisu, a tek njihovo pvo oruzje naaajbolje na svijetuvivaldi wrote:Rusi se opet provalise, a izrael opet potvrdio ko kosi ko vodi nosi..
s' moje sokocalo
- Klavikula
#6063 Re: Sirija
koji retardi, nit znaju jel uopste bilo napada a odma seru.
helem, puno je nejasnoca, vidjecemo sutra sta se zaista desilo.
-
matematicar_teski
#6064 Re: Sirija
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... acni-napadKlavikula wrote:koji retardi, nit znaju jel uopste bilo napada a odma seru.
citaj feldmarsalu
- Klavikula
#6065 Re: Sirija
procito ranije, ne na laziri, al procito.matematicar_teski wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... acni-napadKlavikula wrote:koji retardi, nit znaju jel uopste bilo napada a odma seru.
citaj feldmarsalu
ponavljam, sutra ce stvar biti jasnija. valjda.
- insomnia78
#6066 Re: Sirija
matematicar_teski wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... acni-napadKlavikula wrote:koji retardi, nit znaju jel uopste bilo napada a odma seru.
citaj feldmarsalu
http://www.cnn.com/2013/01/30/world/mea ... index.html
http://www.lemonde.fr/klix/1824569/
s' moje sokocalo
Last edited by insomnia78 on 31/01/2013 00:34, edited 1 time in total.
-
matematicar_teski
#6067 Re: Sirija
joj pukovnice ali zakazase mocni rusi i njihova pvo,isto bi tako zakazale te sve njene flotove,ustvati potpopili bi ih talasi sto stvara jedan enerprajz ili abraham linkolnKlavikula wrote:procito ranije, ne na laziri, al procito.matematicar_teski wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/si ... acni-napadKlavikula wrote:koji retardi, nit znaju jel uopste bilo napada a odma seru.
citaj feldmarsalu
ponavljam, sutra ce stvar biti jasnija. valjda.
- Klavikula
#6068 Re: Sirija
mislim da je neko ispravno napisao da ovi sto podrzavaju teroriste imaju lagane simpatije prema izraelu. sve se vise slazem s tim.
- Challenger__
#6069 Re: Sirija
Jedan mudrac ih je davno opisao: "Njihova srca se dive nasilnicima, a jezikom laskaju Bogu".Klavikula wrote:mislim da je neko ispravno napisao da ovi sto podrzavaju teroriste imaju lagane simpatije prema izraelu. sve se vise slazem s tim.
Lažni vjernici Klavikula.
Fejkeri.
- vivaldi
#6070 Re: Sirija
u mom slucaju nije stvar simpatija, vec sam uvijek cijenio sposobnost, znanje i vjestinu, a kada objetkivno sagledas stvari skontas koliki su oni ispred komsiluka i kako se (krvavo) igraju sa svima njima.Klavikula wrote:mislim da je neko ispravno napisao da ovi sto podrzavaju teroriste imaju lagane simpatije prema izraelu. sve se vise slazem s tim.
- Klavikula
#6071 Re: Sirija
iako su do sad emocije uvjerljivo prikrivali razumom, ovaj put im to nije poslo za rukom. Budjenje ljubavi u "najljepsim" ternucima.Challenger__ wrote:Jedan mudrac ih je davno opisao: "Njihova srca se dive nasilnicima, a jezikom laskaju Bogu".Klavikula wrote:mislim da je neko ispravno napisao da ovi sto podrzavaju teroriste imaju lagane simpatije prema izraelu. sve se vise slazem s tim.
Lažni vjernici Klavikula.
Fejkeri.
nisam na tebe ni mislio, bit objektivan je pozitivno u svakom slucajuvivaldi wrote:u mom slucaju nije stvar simpatija, vec sam uvijek cijenio sposobnost, znanje i vjestinu, a kada objetkivno sagledas stvari skontas koliki su oni ispred komsiluka i kako se (krvavo) igraju sa svima njima.Klavikula wrote:mislim da je neko ispravno napisao da ovi sto podrzavaju teroriste imaju lagane simpatije prema izraelu. sve se vise slazem s tim.
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#6072 Re: Sirija
Ovi pobunjenici su levati klasični, a i Assad da je pametniji riješio bi to politikom još dok je mogao a ne sada kad je ušla voda u uši da vadi vruće krompire iz rerne i uzda se u Rusiju.
1. Prva stvar, nek se gnjetu levati, mi prodajemo oružje (Francuska, SAD, UK, Rusi)
2. Kad se linije formiraju i miniraju, napravićemo dvije države, sa 30 kantona, valjda je to u trendu, pa nek Kurdi imaju svoje Kosovo, a Bogami po jedan kanton i Šiitima i kršćanima nije na odmet.
3. Naftovode, rudna bogastva, polja, stalaktite, stalagmite i ostali nakit ćemo dati našim kompanijama nek upravljaju i "obnavljaju" , ukljucujuci i deminiranje i gradnju autoputeva.
4. Napravicemo 2-3 savezničke baze, za sljedeću operaciju (op.a. vjerovatno Iran), pa ako zakaže iz Iraka, neće iz Sirije.
5. Pobijediće strana sa više debila, zasad FSA vodi, link u prilogu.
1. Prva stvar, nek se gnjetu levati, mi prodajemo oružje (Francuska, SAD, UK, Rusi)
2. Kad se linije formiraju i miniraju, napravićemo dvije države, sa 30 kantona, valjda je to u trendu, pa nek Kurdi imaju svoje Kosovo, a Bogami po jedan kanton i Šiitima i kršćanima nije na odmet.
3. Naftovode, rudna bogastva, polja, stalaktite, stalagmite i ostali nakit ćemo dati našim kompanijama nek upravljaju i "obnavljaju" , ukljucujuci i deminiranje i gradnju autoputeva.
4. Napravicemo 2-3 savezničke baze, za sljedeću operaciju (op.a. vjerovatno Iran), pa ako zakaže iz Iraka, neće iz Sirije.
5. Pobijediće strana sa više debila, zasad FSA vodi, link u prilogu.
- Klavikula
#6073 Re: Sirija
iJako je teško kazat šta se ovdi dogodilo s obzirom da je nakon napada kojeg Sirijci ne negiraju očito pokrenut pravi informacijski rat. Međutim ono šta mi je logično za pretpostavit na temelju informacija koje sam vidia je sljedeće.
- Izraleski avioni NISU ušli u Sirijski zračni prostor
- Napad je izveden blizu granice Lebanona i Sirije
- Znanstveni centar koji je navodno napadnut pokrivaju
-- 1 S-200 baterija smještena kraj Damaska
-- 1 S-75 baterija smještena u okolici Damaska
-- 1 S-125 baterija smještena u okolici Damaska
-- 1-2 KUB baterije smještene u oklici damaska
-- vjerovatno 3-4 EW radara uključujući i 36D6 radar
- Osim šta navedeni sustavi imaju jako slabe mogućnosti branjenja protiv niskoletećih ciljeva imaju i jako slabe mogućnosti obrane protiv raketa (ipak su stari i konstruirani prij 30-40 god), međutim kao rane eksportne verzije starih Ruskih sustava imaju i dodatno smanjenje mogućnosti na način da S-200/75/125/KUB imaju mogućnost pucanja na samo jedan cilj sa dvi rakete šta je u modernom dobu i ratovanju apsolutno nedostatno i podložno saturacijskim napadima.
Kako mi se pari misto koje je napadnuto se uz to nalazi na samom rubu mogućnosti raketa sustava koji ih brane.
Sad ono šta se vidi je da Izraelu najbliži pravac do dotičnog mista ide preko Golanske visoravi kojeg brane oko 7 baterija S-75 sustava, 6 baterija S-125 sustava i cca 20 Kub baterija te jedna S-200 iz okolice Damaska. Izrael nije odabra tu rutu nego je priko mora/Lebanona te na kraju približavajući se granici sa Sirijom iskoristia nekakvu planinu koja se tamo nalazi te lansira rakete iz Lebanona i vratia se nazad, znači pazia je da izbjegne područja branjena Sirijskom PZO a to je Golanska visorav i područje blizu Damaska i krenia dosta dužom ali i sigurnijom rutom.
U napadu od 12 aviona možda je tek 3-4 komada nosilo rakete dometa cca 100 komada, 3-4 su služili za elektronsko ometanje i zaštitu u slučaju pojave Sirijske avijacije.
Teško je trenutno razumit šta se dogodilo i ovo je moje viđenje stvari na temelju informacija koje iman, ne znaju se položaji BUK-M1-2 te Pancir-S1 sustava koji bi jedini od Sirijske PZO bili u stanju obranit takav objekt od raketa (avioni sigurno nebi ulazili u domet - osim ako ih se ne iznenadi kakvom zasjedom)
Također da je situacija normalna i da nemamo naoružane teroriste koji harače okolo sigurno je da bi i Sirijski MIG-23/29 nadzirali Sirijski zračni prostor te bi se mogli uključit u obranu teritorija ovako su vjerovatno svi resursi usmjereni prema šta bržem riješavanju problema sa teroristima.
Činjenice:
- Izraelski avioni neometano lete iznad Lebanona
trenutno bolju analizu ne mogu nac. ovo je preuzeto sa advance.hr, kolega @irkutsk mi djeluje kao vrsni poznavalac vojnih prilika, vjerovatno vojno lice. ima lijepo znanje.Nikakvi odašiljači nisu potrebni Izraelu u ovakvim akcijama kako već odavno posjeduje svu potrebnu tehnologiju za samostalno izvšavanje ovakvih udara. Šta se toga tiče Izrael je moga (i u posjedu je) lansirat i krstareće rakete koje bi izvršile takav udar bez da se mora zamarat dizanjem aviona.
Problem je šta ne znamo:
- Raspored Sirijske PZO
- Stanje Sirijske PZO u sadašnjim uvjetima
- Stanje i raspored avijacije
- Eventualne modernizacije sustava
- Lokacije nedavno isporučenih sustava (BUK-M1-2/Pancir-S1)
- itd
Sirijska PZO trenutno raspoloaže sa:
- do 40 S-75 baterija (10ak operativnih)
- cca 40 S-125 baterija (uglavnom sve operativne)
- 5 S-200 baterija (sve operativne)
- 50 KUB baterija
- 30-50 Pancir-S1 sustav (mislim da je većina isporučena međutim ne znamo lokacije - uglavnom radi se o modernom point-defense sustavu koji će svoju ulogu odradit za štićene lokacije - lokacije su nepoznate)
- 5 baterija BUK-M1-2 (ne znamo položaje ni isporučenu količinu ovog jako sposobnog sustava)
- I još su tu 120 pripremljenih ali neokupiranih lokacija za PZO sustave.
preporucujem
- Klavikula
#6074 Re: Sirija
http://www.aljazeera.com/mritems/Images ... 734_20.jpg
nek je sa srecom mladenci, samo nije vam bas pravi vakat, a ni mjesto

nek je sa srecom mladenci, samo nije vam bas pravi vakat, a ni mjesto
-
sumirprimus
#6075 Re: Sirija
Ovo je prevencije radi,da ne iscuri wmd na pogrešnu stranu