Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#6051 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Nera_22 wrote:Danas postavljena jedna 12-ka klima kod komsije. Fujitsu LLCE. Grije nekih 30 kvadrata dnevnog boravka trpezarije i kuhinje. puse direkt u vrata koja vode u hodinik tako da ce grijati malo i hodnik. Bili su postavili vanjsku nekin 5cm od plafona na balkonu sto je naravno van pameti jer se zna koliko propisuje proizvodjac. nakon dugog ubjedjivanja sa monterima natjerao sam ih da buse ponovo nosace 15 cm od plafona. al glavno je bilo kad su rekli da je bolje da klima ima sto manje zraka da ne ledi puno. Da ne govorim o njhovoh supljoj prici kako je ovo u stvari gree klima i spominjo neku midea zmajeve za 500€.
ZnaDu ljudi znanje :D :D
semsasuljakovic

#6052 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Jedno pitanje: Šta se uključuje u struju, vanjska ili unutrašnja jedinica? Treba mi informacija s obzirom da bih u slučaju da se uključuje vanjska, morao izvesti struju vani.
ketronsd1

#6053 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

semsasuljakovic wrote:Jedno pitanje: Šta se uključuje u struju, vanjska ili unutrašnja jedinica? Treba mi informacija s obzirom da bih u slučaju da se uključuje vanjska, morao izvesti struju vani.
Unutrašnja ide u struju i od nje se vodi vani na vanjsku jedinicu zajedno sa cijevima
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6054 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:
semsasuljakovic wrote:Jedno pitanje: Šta se uključuje u struju, vanjska ili unutrašnja jedinica? Treba mi informacija s obzirom da bih u slučaju da se uključuje vanjska, morao izvesti struju vani.
Unutrašnja ide u struju i od nje se vodi vani na vanjsku jedinicu zajedno sa cijevima
Ja mislim da je ipak obrnuto, napajanje je na vanjskoj jedinici, sa nje ide napajanje na unutrasnju.
Cak sta vise za spajanje vanjske i unutrasnje ti ne treba takav promjer kabla kao onaj cime se napaja vanjska jedinica.
ketronsd1

#6055 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:
ketronsd1 wrote:
Ja mislim da je ipak obrnuto, napajanje je na vanjskoj jedinici, sa nje ide napajanje na unutrasnju.
Cak sta vise za spajanje vanjske i unutrasnje ti ne treba takav promjer kabla kao onaj cime se napaja vanjska jedinica.
Vrlo moguce da je tako. Medjutim nikakvo kopcanje ne ide sa neke vanjske uticnice.Uticnica se po pravilu treba unutrašnja koristiti. Sad koji je redoslijed to neznam a nije ni bitno.
piplica

#6056 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ma nema veze odakle je uticnica, bitno je da je kako treba spojena.
Ja sam svoje obje na vanjsku uticnicu spojio, ali sam na cetvrtom spratu pa nema bojazni da ih eventualno neko iskljuci.
Sada kada ih budem prebacivao na kucu, malo cu drugacije napraviti, ostavit cu svakoj po jedan osigurac u ormaru i sa njime eventulano ih odpajati sa mreze.
ketronsd1

#6057 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:Ma nema veze odakle je uticnica, bitno je da je kako treba spojena.
Ja sam svoje obje na vanjsku uticnicu spojio, ali sam na cetvrtom spratu pa nema bojazni da ih eventualno neko iskljuci.
Sada kada ih budem prebacivao na kucu, malo cu drugacije napraviti, ostavit cu svakoj po jedan osigurac u ormaru i sa njime eventulano ih odpajati sa mreze.
Da je spojena kako treba to se podrazumijeva
Moja konstatacija je čisto iz sigurnosnog aspekta. Tako je barem kod nas u skandinaviji.
semsasuljakovic

#6058 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by semsasuljakovic »

Al opet, pretposavljam, trebao bih jednu utičnicu staviti za onaj grijač za tacnu?
ketronsd1

#6059 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

semsasuljakovic wrote:Al opet, pretposavljam, trebao bih jednu utičnicu staviti za onaj grijač za tacnu?
Ma kakva utičnica
Povuci negdje napajanje iz vanjskog dijela. Ako imaš slučajno feritni prsten stavi jedan namotaj na samom početku grijaca gdje se napaja. NEK se nadje za svaki slučaj da ne pravi kakve smetnje. Kod kolege mi je smetalo vremenskoj stanici.
Koja je pumpa u pitanju. Obično na shemi stoji posebno mjesto za grijače koji se pale po potrebi.
channel10

#6060 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

ketronsd1 wrote:
semsasuljakovic wrote:Al opet, pretposavljam, trebao bih jednu utičnicu staviti za onaj grijač za tacnu?
Ma kakva utičnica
Povuci negdje napajanje iz vanjskog dijela. Ako imaš slučajno feritni prsten stavi jedan namotaj na samom početku grijaca gdje se napaja. NEK se nadje za svaki slučaj da ne pravi kakve smetnje. Kod kolege mi je smetalo vremenskoj stanici.
Koja je pumpa u pitanju. Obično na shemi stoji posebno mjesto za grijače koji se pale po potrebi.
Eh kako ti to lijepo pričaš, ali u Bosni i u praksi dobiješ ono gore u vezi protoka zraka :mrgreen:
piplica

#6061 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pitanje, Nibe fighter 2015, je vjerovatno stariji model?
Kakav je inace, koliko je radni vijek, prosjecni, ovih pumpi?

Hvala
ketronsd1

#6062 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:Pitanje, Nibe fighter 2015, je vjerovatno stariji model?

Hvala
Te smo pumpe prestali proizvoditi 2011 i nisu se nešto pokazale. NIBE što se tiče zrak voda i nema neku tradiciju i kvalitetu iza. Tek su zadnjih 4-5 godina uzdigli se iznad prosjeka. Da bi na kraju sa 2120 modelom prekucali konkurenciju. To je stvarno flagship.
piplica

#6063 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:

Hvala
Te smo pumpe prestali proizvoditi 2011 i nisu se nešto pokazale. NIBE što se tiče zrak voda i nema neku tradiciju i kvalitetu iza. Tek su zadnjih 4-5 godina uzdigli se iznad prosjeka. Da bi na kraju sa 2120 modelom prekucali konkurenciju. To je stvarno flagship.
Hvala, u tim novim su ciji kompresori?
ketronsd1

#6064 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:
ketronsd1 wrote:

Hvala
Hvala, u tim novim su ciji kompresori?
MHI
piplica

#6065 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nista bez Japanaca.
Imas li info da li MHI ima sisteme zrak-voda, kako sam ja vidio nema.
A mogu jako povoljno kupiti novu vanjsku jedinicu od 14kw.

Hvala
ketronsd1

#6066 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

piplica wrote:Nista bez Japanaca.

Hvala
Ja itekako imaju medjutim vise SU se orijentisali na industrijska postrojenja a manje na Malé potrosace.
O kojem se proizvodjacu radi
mehkoca

#6067 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Još jedan pozdrav i jedno kratko pitanje...

Čime zagrijati kupatilo? Koju grijalicu, konvektor ili šta već uzeti? Ne mogu uzimati klimu i za kupatilo :lol:

Kako ''klimaši'' :D griju kupatilo?

P.S. Klime do sada rade perfektno!
drug_profi

#6068 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Ma konvertor stavi na zid ili ono za sušenje peškira.
piplica

#6069 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:
piplica wrote:Nista bez Japanaca.

Hvala
Ja itekako imaju medjutim vise SU se orijentisali na industrijska postrojenja a manje na Malé potrosace.
O kojem se proizvodjacu radi
Mitsubishi heavy industries, mogu za 750e kupiti novu vanjsku jedinicu, ali kako vidim nemaju unutrasnjih hydrobox-ova.
Kao kod Electric.
https://www.klimacorner.de/mitsubishi-h ... te/a-6239/
probook

#6070 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

mehkoca wrote:Još jedan pozdrav i jedno kratko pitanje...

Čime zagrijati kupatilo? Koju grijalicu, konvektor ili šta već uzeti? Ne mogu uzimati klimu i za kupatilo :lol:

Stavis onu obicnu malu grijalicu zidnu od 40-50 KM.
mehkoca

#6071 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

drugi profil wrote:Ma konvertor stavi na zid ili ono za sušenje peškira.
Negdje mi nestade post :D

Mislo sam ugraditi onaj norveški konvektor Nobo (imaju visie od 20 cm) iznad vrata, ali mi rekoše da su konvektori predviđeni da se ugrađuju na visini do 20 cm od poda, a da ovo, što sam ja zamislio, nije izvodivo :roll: (ili barem nije preporučeno). Iznad vrata bi bilo idealno, jer bilo koje drugo mjesto ne bi odgovaralo (smetallo bi), jer već postoji radijator od centralnog.
mehkoca

#6072 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

probook wrote:
mehkoca wrote:Još jedan pozdrav i jedno kratko pitanje...

Stavis onu obicnu malu grijalicu zidnu od 40-50 KM.
Može li neka slika? A da može stati iznad vrata...
Rugafet

#6073 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Rugafet »

A ukucaj u google grijalica za kupatilo npr (idi na images) pa ces vidjeti sta ti odgovara.
drug_profi

#6074 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

mehkoca wrote:

Mislo sam ugraditi onaj norveški konvektor Nobo (imaju visie od 20 cm) iznad vrata, ali mi rekoše da su konvektori predviđeni da se ugrađuju na visini do 20 cm od poda, a da ovo, što sam ja zamislio, nije izvodivo :roll: (ili barem nije preporučeno). Iznad vrata bi bilo idealno, jer bilo koje drugo mjesto ne bi odgovaralo (smetallo bi), jer već postoji radijator od centralnog.
pa zar nemas nigdje ovako nesto staviti? I cemu ti sluze ti radijatori?

Image
mehkoca

#6075 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

drugi profil wrote:
mehkoca wrote:

pa zar nemas nigdje ovako nesto staviti? I cemu ti sluze ti radijatori?

Image
Eh, upravo takav i imam i on služi za grijanje :D (kada naložim ugalj)
Zbog uglja sam i prešao na klime, i na nagovor @rovca, vas (tebe) i ostalih, i hvala vam :-D
Post Reply