Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
dzeno123

#6051 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dzeno123 »

sinergija wrote:pedja,
postujem stavove i odluke svake politicke opcije. ali kad pogledam kako se ''opozicija'' ponasa u skupstini meni nije jasno kako to sebi, danis i ti, koji su fina gradska raja, mozete dozvoliti da se zovete opozicija sa onim likovima tamo. SDP ima veliki problem sa SDA. mi građani kantona ocekujemo da pomognete SDP-u ne zbog SDP-a nego zbog gradjana. ubijedjen sam da bi to glasaci prepoznali vise nego da djelujete kao slobodni strijelci iz ''opozicije''. nije vam mjesto sa onom nazovi opozicijom. sjedite i razgovarajte sa ljudima iz sdp-a zbog nase buducnosti.
Zbog cega onda postoje koalicije? Mnogo je bezobrazno traziti od NS da pomogne SDP kada ovi drugi nisu ni htjeli da cuju za koaliciju, predizbornu pogotovo. Kako su posijali tako im se i vratilo. Mojne toga zbog naroda, "narod zna".
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6052 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

dzeno123 wrote: Zbog cega onda postoje koalicije? Mnogo je bezobrazno traziti od NS da pomogne SDP kada ovi drugi nisu ni htjeli da cuju za koaliciju, predizbornu pogotovo. Kako su posijali tako im se i vratilo. Mojne toga zbog naroda, "narod zna".
chuj, bezobrazno :oops: zar nije interes građana iznad ličnih sujeta? :oops:

ne moraš odgovarati, pitanje je retoričko... ;-)
budva

#6053 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by budva »

Pa svrha postojanja lijevice/opozicije jeste da ukazuje na prpouste vladajucih stranaka, njihov nerad, da trazi vanredne izbore a ne da spasava poziciju. Jer ako pozicija nije sposobna da vlada onda treba doci neko drugi, to nema veze sa sujetom. Kada se pravila koalicija nije se gledalo na programe i stranacke orijentacije, vec kako sto prije zauzeti mjesta, uhljebiti svoje ljude, pa tome i u prilog imamo "platformase" na FBiH, a i ovu crveno-zelenu koaliciju na Kantonalnom nivou.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6054 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Istina je tu negdj u sredini (kao i obicno)

Samo ,obarati i kontra biti SVEGA sto podrze ovi na vlasti (SDP-SDA) samo zato sto se,kao,automatizmom podrazumjeva da ako si opozicija ne smijes,ni po zivu glavu,podrzati bilo sta sto rade ovi na poziciji,pa CAK I AKO JE TO ZA DOBROBIT GRADJANA,e hebi ga onda... :roll:

Mozda se to podrazumjeva da tako sve funkcionise u dasadasnjem visestranacju kod nas,ali duboko vjerujem ,a i znam,da NS nije dio takvih razmisljanja,takvog politikanstva i takvih rezona.

Ako neko malo bolje prati dosadasnji rad i glasanja u kantonu ,moze vidjeti da dosta cesto NS digne ruke za nesto sto je prijedlog i inicijativa vladajucih,i da se ne glasa automatizmom kao sto to rade ove ostale stranke u skupstini kantona.

I mislim da je to jedini pravi nacin funkcionisanja,svake konstruktivne i dobronamjerne opozicije. Korektiv vlasti i potezima za koje se smatra da nisu dobri za gradjane,ali i podrska za one inicijative i zakone koji su za dobrobit gradjana.
heckler

#6055 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by heckler »

Ja se sjecam kad je NS nastajala onih prica da ce oni kao jeli svjeza i zdrava politicka opcija ici u "koaliciju ideja" znaci da ce podrzavati dobre ideje ma od koga one dolazile.

Od te price pa do danasnjih standardnih anarhistickih djelovanja i logike "ako nisam ja na vlasti neka zemlja gori u paklu" im nije trebalo ni pola mandata.
Kakva je razlika izmedju stavova NS i recimo SZBiH koji od izbora pa do danas idu u otvoreno rusenje svega? Izborni gubitnici i luzeri sa dna nemaju apsolutno sta izgubiti vise i da se njih pita izbori bi trebali biti svakih mjesec dana dok se njihove guzice ne uvale u kakvu fotelju a dotle rafalaj na sve i svasta i iz svih mogucih kalibara.

Nula bodova pateticari Image
dzeno123

#6056 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dzeno123 »

Chmoljo wrote:
dzeno123 wrote: Zbog cega onda postoje koalicije? Mnogo je bezobrazno traziti od NS da pomogne SDP kada ovi drugi nisu ni htjeli da cuju za koaliciju, predizbornu pogotovo. Kako su posijali tako im se i vratilo. Mojne toga zbog naroda, "narod zna".
chuj, bezobrazno :oops: zar nije interes građana iznad ličnih sujeta? :oops:

ne moraš odgovarati, pitanje je retoričko... ;-)
Moram odgovoriti, znamo i ja i ti da je taj "interes" gradjana na koji se pozivate suplja. U interesu gradjana je bila i predizborna koalicija svih gradjanskih opcija pa je nije bilo. U krajnjem slucaju zasto bi radili ljudi tudji poso? Oni su opozicija, ukazuju na propuste vladajuce strukture, to je njihov poso i trenutno ga rade dobro.

p.s Mada je licno Pedja moralna osoba i ukoliko osjeti da je u datom trenutku potrebno podrzati konkretno SDP ili neki njihov prijedlog a koji je u interesu gradjana, ubjedjen sam da bi to uradio istog trenutka.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6057 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Chmoljo »

tuđi poso? :mrgreen: dzeno, neozbiljan si :mrgreen:
seln

#6058 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Danis nije napustio svoj posao.
Njegov posljednji, kratki film, "Prtljag" je, po meni, vrhunski.
Ono sto Danis jeste uradio je da je zrtvovao ogroman dio vremena i energije
i pokazao licnim primjerom da se, slikovito receno, "prljavstina" o kojoj pricate ne moze ocistiti a da se ne uprljaju ruke.
Pedja, nemoj zahatorit, ali ovo mi lici na saopstenja za stampu press sluzbe Milorada Dodika..."preCednik radi ogromnom energijom na prosperitetu RS".
A taj film...evo, da vidimo, koliko nas je uopste culo za njega. Kako god, mislim da je od dobrog rezisera postao los politicar. U redu je ako ti mislis drugacije, ali po tom pitanju se necemo sloziti.
Od dobacivanja sa strane,ja mislim, nema nista.
To je 90% onoga sto radi trenutna opozicija. Pri tome je NS jos bolja od ostalih. Sta imamo jos od "opozicije"?
SzagraBiH koja bi rado srusila BiH, samo da dokaze da ni drugi nisu bolji. Razne stranke sujete, SDU, '90-ke, PPP i slicno.
Stranke jednog lica, kao BOSS ili BPS.
Strasna opozicija, nema sta.
dzeno123 wrote:Zbog cega onda postoje koalicije? Mnogo je bezobrazno traziti od NS da pomogne SDP kada ovi drugi nisu ni htjeli da cuju za koaliciju, predizbornu pogotovo. Kako su posijali tako im se i vratilo. Mojne toga zbog naroda, "narod zna".
Predizborna koalicija SDP i 5-6 drugih stranaka, koje sve zajedno nisu osvojile 5% glasova? Smijesan si...ili bolje receno zalostan. LDS nema ni cestitu internet prezentaciju, ali bi u predizbornu koaliciju, pa da poslije izbora zahtijeva toliko i toliko ministarskoh mjesta.
Zasto te manje stranke nisu napravile predizbornu koaliciju? Eto, napravite je za opstinske izbore...NS, LDS, GS ..
pa da vidimo. Neka SDP osvoji 25%, osvojite vi svi zajedno 25%...i eto vlasti.
madner

#6059 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Kako god, nije uloga NS da iz opozije obezbjedjuje rad vlade KS. Analiza je inace dosta tacna, u ovom kantonu SDP + SDA ne fercera kao koalicija. Problem je sto je puno veci ulog na visem nivou, pa bumo vidjeli sta ce se desiti.
dzeno123

#6060 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dzeno123 »

madner wrote:Kako god, nije uloga NS da iz opozije obezbjedjuje rad vlade KS. Analiza je inace dosta tacna, u ovom kantonu SDP + SDA ne fercera kao koalicija. Problem je sto je puno veci ulog na visem nivou, pa bumo vidjeli sta ce se desiti.
Kratko i jasno.
Asana

#6061 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Asana »

Svasta. Covjek navede sta je poduzima u okviru svojih ingerencija kao poslanik u skupstini kantona, a onda ........................izjednaci to sa svojim "dobacivanjem sa strane".
Poenta je ta, da je uzalud gundzati sebi u bradu, na kafama i po internetu. Alati postoje, ljudi koji su cvrsto odlucili da zele nesto promijeniti posegnuli su za tim alatima, koji podrazumijevaju ulazak u politiku, jer bez toga ne mozes dobiti mandat da u skupstini govoris u ime bilo koga ... i da, ulozili su puno svog vremena i energije da bi se do tog stadija doslo. Koliko ce u tome biti uspjesni zavisi od puno stvari, prije svega od podrske biraca. A ta podrska se ne sastoji od dizanja palca smajlijem ...

Bujrum, dajte recept kako drugacije mijenjati stvari, "bez prljanja ruku politikom". I za svaki daj recep kazite sta ste licno spremni uraditi.
(Mislim, ako spomenete dizanje revolucije, podrazuijevamo da ste ju spremni predvoditi, prije toga razraditi mrezu jataka....?)
Last edited by Anonymous on 23/10/2011 13:19, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA pred ban!
Pedja Kojovic

#6062 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

sein

Vjerovatno se necemo sloziti oko Danisa.
Ja sam prijatno iznenadjen i njegovim redovnim ucescem i pripremama za sjednicu.
(Za razliku od pojedinih poslanika SDA koji su se do sada pojavili samo jednom-na zakletvi).

To sto niste culi za njegov novi kratki film samo govori da se oko nas dogadjaju stvari o kojima mediji ne izvjestavaju.
(Recimo,da su Pitt i Jolie neplanirano ostali u Sarajevu kako bi vidjeli premijeru tog filma na SFF-u)

A sto se tice mistifikacije politike...
Vi mozete i dalje navijati za "iskusne" politicare koji ce raditi u skladu "sa dosadasnjom praksom" ali moje je misljenje da je to put koji vodi u propast. I drzavnu i ekonomsku.
Odgovorno tvrdim da svaki prosjecno inteligentan covjek moze efektivno raditi u bilo kojem nasem parlamentu.
Ako je uz to jos i posten tim bolje.
Kada bi nasi parlamentarci ispunili ova dva uslova to bi vec bio veliki korak naprijed za BiH.

Mislim da oni koji mistifikuju ili proglasavaju bavljenje politikom nemoralnim grijese, odnosno, rade to namjerno kako bi
odgovorili gradjane da se aktiviraju i pocnu odlucivati o svojoj sudbini.

p.k.
p.s.
Kad sam govorio o "dobacivanju sa strane" mislio sam na one koji anonimno
napadaju ljude koji pokusavaju nesto da promjene i to smatraju adekvatnim drustvenim angazmanom.
ultima_palabra

#6063 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Kako god, nije uloga NS da iz opozije obezbjedjuje rad vlade KS. Analiza je inace dosta tacna, u ovom kantonu SDP + SDA ne fercera kao koalicija. Problem je sto je puno veci ulog na visem nivou, pa bumo vidjeli sta ce se desiti.
Tako je. I mislim da Peđa i Danis rade dobar posao, podržavaju ono što misle da treba. To što SDP toleriše SDA frakcijske borbe zbog viših ciljeva a na štetu građana KS, to nije problem NS.

Pokazuju puno više zrelosti od nadobudnog predsjednika stranke.
hercegovac_pravi

#6064 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hercegovac_pravi »

dzeno123 wrote:
postujem stavove i odluke svake politicke opcije. ali kad pogledam kako se ''opozicija'' ponasa u skupstini meni nije jasno kako to sebi, danis i ti, koji su fina gradska raja, mozete dozvoliti da se zovete opozicija sa onim likovima tamo. SDP ima veliki problem sa SDA. mi građani kantona ocekujemo da pomognete SDP-u ne zbog SDP-a nego zbog gradjana. ubijedjen sam da bi to glasaci prepoznali vise nego da djelujete kao slobodni strijelci iz ''opozicije''. nije vam mjesto sa onom nazovi opozicijom. sjedite i razgovarajte sa ljudima iz sdp-a zbog nase buducnosti.
Zbog cega onda postoje koalicije? Mnogo je bezobrazno traziti od NS da pomogne SDP kada ovi drugi nisu ni htjeli da cuju za koaliciju, predizbornu pogotovo. Kako su posijali tako im se i vratilo. Mojne toga zbog naroda, "narod zna".
Izvini đženo ali ovo boldano uopšte nije tačno. NS-ovi zahtjevi su bili nerealni, arogantni, i ničim potkovani. Ne sjećam se ko je negdje na ovoj temi iskoristio metaforu "kad rep hoće da vrti ćukom a ne ćuko repom", dobiješ rezultate kakvi su sada.
I na kraju, koalicija sa Krsmanovićem, način na koji je NS sprovodila predizbornu kampanju, nedostatak vizije, nedržavotvorna politka, sve su to stvari koje su u potpunosti uništile NS. I to nije slučaj samo na ovim izborima. Čist politčki amaterzam koji još uvjek dopire iz NS-a će dokrajčiti ovu strančicu.
seln

#6065 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

Pedja Kojovic wrote:sein

Vjerovatno se necemo sloziti oko Danisa.
Ja sam prijatno iznenadjen i njegovim redovnim ucescem i pripremama za sjednicu.
(Za razliku od pojedinih poslanika SDA koji su se do sada pojavili samo jednom-na zakletvi).

To sto niste culi za njegov novi kratki film samo govori da se oko nas dogadjaju stvari o kojima mediji ne izvjestavaju.
(Recimo,da su Pitt i Jolie neplanirano ostali u Sarajevu kako bi vidjeli premijeru tog filma na SFF-u)

A sto se tice mistifikacije politike...
Vi mozete i dalje navijati za "iskusne" politicare koji ce raditi u skladu "sa dosadasnjom praksom" ali moje je misljenje da je to put koji vodi u propast. I drzavnu i ekonomsku.
Odgovorno tvrdim da svaki prosjecno inteligentan covjek moze efektivno raditi u bilo kojem nasem parlamentu.
Ako je uz to jos i posten tim bolje.
Kada bi nasi parlamentarci ispunili ova dva uslova to bi vec bio veliki korak naprijed za BiH.

Mislim da oni koji mistifikuju ili proglasavaju bavljenje politikom nemoralnim grijese, odnosno, rade to namjerno kako bi
odgovorili gradjane da se aktiviraju i pocnu odlucivati o svojoj sudbini.

p.k.
p.s.
Kad sam govorio o "dobacivanju sa strane" mislio sam na one koji anonimno
napadaju ljude koji pokusavaju nesto da promjene i to smatraju adekvatnim drustvenim angazmanom.
Tacno, oko Danisa se necemo sloziti, ostanimo na tome.
Glede drugog, apsolutno se ne slazem da se svaki covjek moze baviti politikom. Potrebno je jos mnogo toga: odredjeni tip licnosti, neka vrsta politickog instikta, iskustvo skupljeno u vrijeme sluzbe u "nizim" rangovima politike i slicno. Postenje nije uslov, ali bi bilo pozeljno. Takodje, neizostavna je medijska prezencija.
Navescu jedan primjer. Na zadnjim izborima su nastupila dva politicka newcomera, NS i SBB (stranka jednog lica - Fahrudin Radoncic). Uprkos svim neslaganjima, daleko bliza mi je NS, no vidjeli smo kakvi su rezultati izbora. U cemu je razlika, je li Fahro pametniji, obrazovaniji ili posteniji od Danisa i Pedje?
Ma, ni izbliza...ali Fahro ima Avaz.
Zato mi je zabremedet kad nas Dzeno, predstavnik stranke koja nema ni internet-stranicu nabija na nos SDP-u to sto nije sa LDS pravio predizbornu koaliciju. Naravno, pa da Zlajini osvoje 99% glasova, Zekini 1%, a da se dijeli po pola.
sinergija

#6066 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sinergija »

dzeno123 wrote:
zar treba zbog povrijedjenih sujeta dopustiti da propadne drzava.
madner

#6067 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Bajic je za mene pokopao NS. Negiranje Bosanaca i brojanje krvnih zrnaca, ma kako bilo upakovano je neprihvatljivo.
stric

#6068 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by stric »

za one koji pričaju o povrijeđenim sujetama i širim narodnim interesima ...

da li NS treba da podrži loš zakonski prijedlog, npr Zakon o koncesijama, koji dolazi od SDP-a i SDA, koji je na uštrb narodnih interesa, pa da onda ne bude prozivana da rovari protiv SDP-a i slično?

stric
madner

#6069 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Nije pitanje da li treba podrzati lose prijedloge, nego da li treba podrzati dobre prijedloge kada jedan clan vladajuce koalicije ne zeli iste. :wink:
stric

#6070 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by stric »

znači madner ti se slažeš da NS ne treba podržati loše zakonske prijedloge (naravno po njihovoj procjeni)?!

ja se recimo slažem da trebaju podržati dobre prijedloge ( po procjeni NS) bez obzira od koga dolaze!

stric
madner

#6071 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Naravno da ne trebaju podrzati lose zakonske prijedloge. Ali gore navedeni prijedlozi nisu karakterisani kao losi :wink:
dzeno123

#6072 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dzeno123 »

sinergija wrote:
dzeno123 wrote:
A sta konkretno moze uraditi Pedja ili NS opcenito, znas li ti uopste sa koliko mandata raspolazu? Oni samo mogu ukazati na propuste vlade i na taj nacin pomoci, sto trenutno i cine.
seln

#6073 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

dzeno123 wrote:
sinergija wrote:
A sta konkretno moze uraditi Pedja ili NS opcenito, znas li ti uopste sa koliko mandata raspolazu? Oni samo mogu ukazati na propuste vlade i na taj nacin pomoci, sto trenutno i cine.
U odgovoru na moje pitanje, Pedja je napisao kako Danis radi ogromnom energijom. Vjerujem da i ostali funcioneri i delegati NS rade ogromnom energijom. Dakle, imaju nekog uticaja.
Ili mozda nemaju?
dzeno123

#6074 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by dzeno123 »

seln wrote:
dzeno123 wrote:
sinergija wrote:
U odgovoru na moje pitanje, Pedja je napisao kako Danis radi ogromnom energijom. Vjerujem da i ostali funcioneri i delegati NS rade ogromnom energijom. Dakle, imaju nekog uticaja.
Ili mozda nemaju?
Rade = ukazuju na propuste
seln

#6075 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

dzeno123 wrote:
seln wrote:
dzeno123 wrote: A sta konkretno moze uraditi Pedja ili NS opcenito, znas li ti uopste sa koliko mandata raspolazu? Oni samo mogu ukazati na propuste vlade i na taj nacin pomoci, sto trenutno i cine.
Ili mozda nemaju?
Rade = ukazuju na propuste
Drugim rijecima, samo kritikuju, bez vlastitog koncepta?
Jesi li to mislio?
Locked