Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#6051 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:
zippoo87 wrote:

Uf, kako je lijepo okopano, posebno krompir, i sve ti je super, veliki trud, sretno. :thumbup:
pomalo se raducka,uz glavni posao,ovo je kao hobi :D

nego,prosle godine je ova tema bila tako ziva...nije valjda da je proslogodisnji podbacaj obeshrabrio vecinu ratara sa teme,pa ove godine nisu nista posijali,posadili :D
gdje je onaj sa feferonima,sto je imao bruku vrsta :D
kerima1

#6052 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ne znam zasto se na slavno bastovanstvo gleda kao na nesto seljacko pa se moramo vaditi komentarima tipa ovo je hobi,nisam sa sela..nema potrebe zaista.Baste i vrtovi,cvijecnjaci to je pravo carstvo!!
Treba biti ponosan onaj ko ima gdje da sije i jede nevjestacku proizvodnju. ;-)
Basta ti je Zipo extra budi ponosan na prirodu koju posjedujes. :thumbup:
zippoo87

#6053 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kerima1 wrote:
Ne znam zasto se na slavno bastovanstvo gleda kao na nesto seljacko pa se moramo vaditi komentarima tipa ovo je hobi,nisam sa sela..nema potrebe zaista.Baste i vrtovi,cvijecnjaci to je pravo carstvo!!
pogresno si ovo razumjela,nisam ja za tebe nista rekao...ne vadim se ja,nemam potrebu za tim,niti mislim da se samo seljaci bave poljoprivredom i ovako vrtom :D
nego nije mi ovo izvor prihoda,to sam mislio,ne prodajem,sve sebi uzgajamo...tako da uistinu i jest hobi :D

a i kao sto ti kazes,ja volim pojesti svoje i domace,ne volim onu kuppovnu plastiku i itekako osjetim razliku u ukusu domaceg i kupovnog...ko ne osjeti,neka jede bilo sta :D

ja sadim i vocke...odrastao sam na ovom omanju gdje je bilo sigurno preko 100 sadnica raznog voca,tresnje,visnje,jabuke,kruske,kajsije,...svega po nekoliko vrsta...a sada se to osusilo,pa obnavljam i vocnjak pomalo...neka se nadje...ja volim sve jesti :D
fortaleza

#6054 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Evo i ja da doprinesem slikama sa mostarske gradske bašte na oko 150 kvadrata okućnice. :D Nemojte me citirat zbog 15-tak fotografija. :D

Glavna bašta

jagode, salata, blitva, loza :D
Image

paprike i paradajz
Image

luk, roge, kupusnjače
Image

Image

novo grožđe
Image

stara sorta paradajza naručena iz amerike
Image

prve jagode
Image

kupine
Image

kupusnjače i tikvice
Image

jagode iza kuće
Image

smokve počele :D
Image

menta iliti metvica
Image

šipak cvjeta
Image

nova loza
Image

kompletna glavna bašta
Image

Kako vidite, kamena, krša i....kamena. Loša zemlja, dosta suha, stara jer se na njoj radi 20-tak godina bez mjenjanja..i slabiji digitalac :D Dogodine će biti na novo nasipana.
kerima1

#6055 Re: Bášča

Post by kerima1 »

zippoo87 wrote:
kerima1 wrote:
pogresno si ovo razumjela,nisam ja za tebe nista rekao...ne vadim se ja,nemam potrebu za tim,niti mislim da se samo seljaci bave poljoprivredom i ovako vrtom :D
nego nije mi ovo izvor prihoda,to sam mislio,ne prodajem,sve sebi uzgajamo...tako da uistinu i jest hobi :D

a i kao sto ti kazes,ja volim pojesti svoje i domace,ne volim onu kuppovnu plastiku i itekako osjetim razliku u ukusu domaceg i kupovnog...ko ne osjeti,neka jede bilo sta :D

ja sadim i vocke...odrastao sam na ovom omanju gdje je bilo sigurno preko 100 sadnica raznog voca,tresnje,visnje,jabuke,kruske,kajsije,...svega po nekoliko vrsta...a sada se to osusilo,pa obnavljam i vocnjak pomalo...neka se nadje...ja volim sve jesti :D
Svi se mi pretvorimo u seljake kad je rijec o dobroj hrani,kakav bolan Zipoo hobi to je jedna od zivotnih najvecih potreba zdrava i ukusna hrana :D
Hobi je dangubit na internetu :D
fortaleza

#6056 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Ili da kažem hobi koji ima jednu od najvećih svrha, a uz dobru naviku postane pravo zanimljivo i sav taj rad bude jednostavan. :D Idući tjedan stižu slike sa sela. :D

Jedno istraživanje o monsantovom glifosatu i koncentracijama tog herbicida u biljkama, životinjama i čovjeku koji se hrani konvencionalno uzgojenom hranom.

http://www.nutricionizam.com/index.php/ ... -i-covjeku
Bloody

#6057 Re: Bášča

Post by Bloody »

Baste su vam predivne,moja je mnogo skromnija ali nisam nista manje ponosna

Jagode,visak u zardinijeru stavila,zao mi bilo bacati a ako vjerujete niko kome sam nudila ih nece,ne razumijem to nikako :-) lijeno im posaditi :(

Image

salata,krastavci,malo blitvice (zeljanica se vec pojela :) )

Image

Image

Image

i malo paradajza

Image
Banksy

#6058 Re: Bášča

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:
Banksy wrote:
zippoo87 wrote:

Uf, kako je lijepo okopano, posebno krompir, i sve ti je super, veliki trud, sretno. :thumbup:

nego,prosle godine je ova tema bila tako ziva...nije valjda da je proslogodisnji podbacaj obeshrabrio vecinu ratara sa teme,pa ove godine nisu nista posijali,posadili :D
Tako je, sve dok od zemlje ne živiš, to i jeste samo koristan i zdrav hobi.

Nekako smo prošlih godina bili aktivniji, valjda smo sve ispisali i ispitali što nas je zanimalo ...
Malo okasnilo, par sedmica, ali sve posijano, u zemlji, završeno. Voće dobro, sve ok, biće dobra godina.
fortaleza

#6059 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Kiša pada cijeli dan, a najavljuju je i iduća dva, neće biti potrebno navodnjavati zemlju desetak dana. :thumbup:

Evo upravo proučavam neke pojmove po pitanju biodinamičke poljoprivrede od Rudolfa Steinera, jel se netko već susreo s tim? :D
Aurelia Bronski

#6060 Re: Bášča

Post by Aurelia Bronski »

Bloody wrote:Jagode,visak u zardinijeru stavila,zao mi bilo bacati a ako vjerujete niko kome sam nudila ih nece,ne razumijem to nikako :-) lijeno im posaditi :(

Image
Bloody, je li uspijevaju jagode u zardinjerama?
Ja imam malenu bastu (mislim bas malenu, mozda 3x3) i nemam postora za mnogo sta pa zato zacinsko bilje npr. uzgajam u saksijama na balkonu a djetetu bi svanulo kad bi ugledao jagode u zardinjeri.
Kako, sta, treba li ih icim prehranjivati, je li im treba sunce ili hlad?

(Izvinjavam se ako pitam tupava pitanja ali meni je sve ovo novo, basticu imam tek zadnje dvije godine. :) )
zippoo87

#6061 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Aurelia Bronski wrote:
Bloody wrote:Jagode,visak u zardinijeru stavila,zao mi bilo bacati a ako vjerujete niko kome sam nudila ih nece,ne razumijem to nikako :-) lijeno im posaditi :(

Image
Ja imam malenu bastu (mislim bas malenu, mozda 3x3) i nemam postora za mnogo sta pa zato zacinsko bilje npr. uzgajam u saksijama na balkonu a djetetu bi svanulo kad bi ugledao jagode u zardinjeri.

(Izvinjavam se ako pitam tupava pitanja ali meni je sve ovo novo, basticu imam tek zadnje dvije godine. :) )
jagoda treba sto vise sunca...a moze ona i u saksiji biti,samo ne pretjerano gusto saditi...mozda dvije u saksiju duzine 40-50 cm
kod mene pocele zriti jagode,uslikao sam ali ne mogu sada ubaciti,kasnije cu :D
Aurelia Bronski

#6062 Re: Bášča

zippoo87 wrote:jagoda treba sto vise sunca...a moze ona i u saksiji biti,samo ne pretjerano gusto saditi...mozda dvije u saksiju duzine 40-50 cm
Hvala!!!
Jos danas cu posaditi, taman imam 4 prazne saksije, cekaju da im se nasmijesi neko. :D
fortaleza

#6063 Re: Bášča

Post by fortaleza »

zippoo87 wrote:
Aurelia Bronski wrote:

Image

jagoda treba sto vise sunca...a moze ona i u saksiji biti,samo ne pretjerano gusto saditi...mozda dvije u saksiju duzine 40-50 cm
Znam da ne smiju biti ugusto posađene, ali moje se razmnožile i raširile domaće stare 15-tak godina, i počele rađati, bit će ih ove godine više nego ikad pa se isplatilo da ih ne presađujem... vidi se na prvoj slici koliko je gusto da se tlo i ne vidi od njih. :D
zippoo87

#6064 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Image
Image
Image
Image
Bloody

#6065 Re: Bášča

Post by Bloody »

Aurelia Bronski wrote:

Image

Zippo ti je vec odgovorio :)
Ja volim te visece vrtice,pa pocesto u cvjetnjaku kod kuce improviziram nesto,imam majstora u blizini koji mi je napravio nesto kao drvene stepenice(sanducici) i sadim jagode u to, godinama mi lijepo uspjevaju,bitno je da im je suncano, vole i dosta vode u jutranjim satima,ove sam saa prvi put stavila u saksije jer rekla sam vec, vrsta je odlicna pa mi bilo zao da ih bacim, i vec ih berem.Slobodno uradi isto, kupi lijepu zemlju(ja nisam cak ni to, vidis obicna je iz baste, ali ne mari jagode mi nekako idu od ruke 8-) ) i stavi najvise tri na 50 cm.Ako ti pocnu postati vitice(neke se sire iz bokora a neke pustaju viticu) "ulovi" ih u casice sa zemljom,i uvijek ces imati vlastite presadnice a i ocuvati vrstu jagode.
Sretno :-D
Ned071

#6066 Re: Bášča

Post by Ned071 »

dobar dan poznavateljima, treba mi mala pomoc. treba mi drvo malog korijena, da tako kazem... o cemu se radi?

imam prostor u dvoristu gdje bih nesto htio posaditi. ali na metar dubine su cijevi gasa i vode i nekako me je strah da sa vremenom korijen drveta ne napravi neki belaj. sta tu smjestiti, kakovo drvo posaditi da se fino zeleni, mozda cak i cvjeta a da ne napravi problem? hvala
Oticon

#6067 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ned071 wrote:dobar dan poznavateljima, treba mi mala pomoc. treba mi drvo malog korijena, da tako kazem... o cemu se radi?

imam prostor u dvoristu gdje bih nesto htio posaditi. ali na metar dubine su cijevi gasa i vode i nekako me je strah da sa vremenom korijen drveta ne napravi neki belaj. sta tu smjestiti, kakovo drvo posaditi da se fino zeleni, mozda cak i cvjeta a da ne napravi problem? hvala
Magnolija ima dosta plitko korjenje a ima prelijep cvijet :)
Ned071

#6068 Re: Bášča

Post by Ned071 »

nju sam i planirao a nisam bi siguran. hvala puno!
Oticon

#6069 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ned071 wrote:nju sam i planirao a nisam bi siguran. hvala puno!
Nema na čemu :)
Bloody

#6070 Re: Bášča

Post by Bloody »

Posadila sam paprike(pod spagicu :) ), moze li mi neko reci cime ih mogu zastiti nakon ove kise?
Aurelia Bronski

#6071 Re: Bášča

Bloody wrote: Zippo ti je vec odgovorio :)
Ja volim te visece vrtice,pa pocesto u cvjetnjaku kod kuce improviziram nesto,imam majstora u blizini koji mi je napravio nesto kao drvene stepenice(sanducici) i sadim jagode u to, godinama mi lijepo uspjevaju,bitno je da im je suncano, vole i dosta vode u jutranjim satima,ove sam saa prvi put stavila u saksije jer rekla sam vec, vrsta je odlicna pa mi bilo zao da ih bacim, i vec ih berem.Slobodno uradi isto, kupi lijepu zemlju(ja nisam cak ni to, vidis obicna je iz baste, ali ne mari jagode mi nekako idu od ruke 8-) ) i stavi najvise tri na 50 cm.Ako ti pocnu postati vitice(neke se sire iz bokora a neke pustaju viticu) "ulovi" ih u casice sa zemljom,i uvijek ces imati vlastite presadnice a i ocuvati vrstu jagode.
Sretno :-D
Hvala!!! :)

Posadila sam dvije zardinjere, cisto eksperimentisanja radi. :)
Bloody

#6072 Re: Bášča

Post by Bloody »

Nema na cemu :)

Brinu me paprike, prehladno im je ovo vrijeme :roll:
zippoo87

#6073 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

danas sam dobio rasade nekih 20ak strukova cili papricica...ne znam koja je sorta...rastu vrlo niske i male a i plodovi su ekstra mali,velicine opuska na cigarama ali su ljute nenormalno
narastu svega nekih 30ak cm ...valjda ce mi se omladiti,jer su sadnice velicine 5 cm :D

ostatak vrta napreduje...vidio sam da paradajz pusta pupove za cvjetanje,paprike mi evo drugi puta nesto pregrize...mati opet presadjivala...kornisoni su dobri...krompir isto
godila ova kisa pravo ,kamenito kod mene...kise nikada dosta

uglavnom lijep vrt
Bloody

#6074 Re: Bášča

Post by Bloody »

I kod mene napreduje lijepo,a juce ujutro je bilo mraza,nasrecu bastica zasticena jednom stranom vikendice,okrenuta je ka jugu pa nije bilo stete ali kod komsije grah bio divan,sve mu ubio mraz :(
zippoo87

#6075 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo opet hladna noc...ujutro ce opet biti 4-5 stepeni,valjda kod vas nekih nece opet biti mraza
Post Reply