Izvor informacija ako nije problem. HvalaLajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 16:11 Nabijem ja na qratz i Njemačku i njihove olakšice i zelene na vlasti! Pa ovo je ludilo mozga svake godine kako nešto olakšaju tako naprave dodatnu zapetljanciju...
Sad mi rekoše da se stručno osobljavanje ne može nostrifikovati, nego moram polagati komplet zanimanje sa sve svjedočanstvima i diplomomTraže i obavezno polaganje jezika A2, a idem na jebenu bauštelu
Na to sve traže i bar dvije godine posla u struci upisano za koje moram priložiti dokaze
![]()
Znači cmoliš kako ti fale hiljade radnika i najaviš dodatne "olakšice" a sa druge strane tražiš dlaku u jajetu i hrpe nebuloza! Znači, dabogda vas kozojebi i glavosječe iz Afrike preplavili pa neka vam oni rade...Polako dižem ruke od ovog usranog Četvrtog Rajha, eto vam Ukri i kozojebi neka vam cuclaju budžet!
Fuj...
Viza za Njemacku
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#6051 Re: Viza za Njemacku
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6052 Re: Viza za Njemacku
Dvije agencije za nostrifikaciju u BL i jedna u SA. Ako oni lažu i ja lažem... 
- irac300
#6053 Re: Viza za Njemacku
Neko tebe laže. Nostrifikacija se može obaviti za bilo koje stručno zsnimanje. Ovisno od struke i koliko se predmeti podudaraju, može biti polovično priznanje sa kojim možeš raditi u De, gdje bi ti se omogućilo (ako želiš) da polažeš razliku predmeta da bi dobio puno priznavanje diplome.Lajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 17:02 Dvije agencije za nostrifikaciju u BL i jedna u SA. Ako oni lažu i ja lažem...![]()
Jezik je potreban za stručnu radnu snagu. I ne znam kakvu bauštelu spominješ ako ideš na priznavanje dioplome, znači možeš raditi samo u struci za koju traziš da ti nostrifikuju diplomu za istu. Ništa drugo.
- Domaci izdajnik
#6054 Re: Viza za Njemacku
Ne kontaš. Ne nostrifikuju stručno osposobljavanje ilitiga kurs za određeno zanimanje, nego srednjoškolsku diplomu sa svjedočanstvima. Znači ne može obuka za električara, nego moraš imati SSS električar.
- ZoomZoomKiwi
#6055 Re: Viza za Njemacku
Hoće slagati agencije koje ti uzimaju ogromne pare za ono što možeš i sam. Ništa novo.
Malo pročitajte neke stvari i sve to možete sami.
Malo pročitajte neke stvari i sve to možete sami.
- Domaci izdajnik
#6056 Re: Viza za Njemacku
Što bi me odbio i izbio sebi pare iz džepa ne kontam? On mi ne nalazi posao nego radi prevod papira.
- irac300
#6057 Re: Viza za Njemacku
Pa onda idi na z. Balkan pravilo. Valja se načekati za termin, ali osim ugovora od poslodavca, ne treba ti ništa više.Lajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 17:13 Ne kontaš. Ne nostrifikuju stručno osposobljavanje ilitiga kurs za određeno zanimanje, nego srednjoškolsku diplomu sa svjedočanstvima. Znači ne može obuka za električara, nego moraš imati SSS električar.
- Domaci izdajnik
#6058 Re: Viza za Njemacku
Sa tim se pravilom jebem od 2018 i nikud sa mrtve tačke se pomjerio nisam. Nema više ni živaca, ni vremena, a gori mi pod nogama...
-
belfy
#6059 Re: Viza za Njemacku
ja ti mozda mogu pomoci, ali su mi tvoji upisi konfuzni. ako mozes da pojasnis sta ti znaci kurs za elektricara? kao i ovo zadnje da se pokusavas preko pravila za z. Balkan od 2018.?Lajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 17:13 Ne kontaš. Ne nostrifikuju stručno osposobljavanje ilitiga kurs za određeno zanimanje, nego srednjoškolsku diplomu sa svjedočanstvima. Znači ne može obuka za električara, nego moraš imati SSS električar.
- Domaci izdajnik
#6060 Re: Viza za Njemacku
Kako su konfuzni? Ovo se ne prizna: https://eduka-bh.ba/strucno-osposobljavanje/, a što se tiče pravila ZB prvi put sam se prijavio 2018 po sistemu čekanja, pa korona, pa ko se prije prijavi, pa sad ova lutrija...Svaki mjesec storno.
-
komsinica_s_drugog
#6061 Re: Viza za Njemacku
A ti ne zelis nostrifikaciju srednjoskolske diplome vec nekog kursa ili cega vec sto si naknadno zavrsio? Jesam li dobro skontala? Ja sam nostifikovala diplomu, polupriznata, kad docekam Vorabzustimmung idem na kliniku to odraditi i onda dobijem Urkunde.Lajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 20:58 Kako su konfuzni? Ovo se ne prizna: https://eduka-bh.ba/strucno-osposobljavanje/, a što se tiče pravila ZB prvi put sam se prijavio 2018 po sistemu čekanja, pa korona, pa ko se prije prijavi, pa sad ova lutrija...Svaki mjesec storno.
- Domaci izdajnik
#6062 Re: Viza za Njemacku
Tačno, kurs ili stručno osposobljavanje. Naravno za zanatske struke, ne da budem medicinar ili neki IT stručnjak
Jedu govana, pola raje što mota kablove po DE je završilo ovaj vid prekvalifikacije, sad opet izmišljaju toplu vodu, a jauču da im treba radnika...mislim, ono
A najjače mi je za ovo što moraš od PIO-MIO imati dokaz o radu u struci min 2 godine
pa jebotebog ljudi radili kod naše stoke neprijavljeni godinama u masi tih branši ili su nosali tacne jer posla u struci nije bilo, odnosno ne isplati se...Ko je ovo izmislio dabogda lud skakao okolo 
A najjače mi je za ovo što moraš od PIO-MIO imati dokaz o radu u struci min 2 godine
-
belfy
#6063 Re: Viza za Njemacku
evo, sada si malo razjasnio sa tom stranicom. i oni sami pisu da samo nude strucno osposobljavanje. to nije isto sto i skola. ali moze biti dobro da se odradi, ako vec imas zavrsenu skolu sa tim zvanjem. naime, u vecini slucajeva (evo uzet cemo elektricara za primer jer te to interesuje) su diplome polupriznate. i to iz razloga sto kod njih rade puno vise sati prakse. ovaj kurs ti pruza te dodatne sata i sa njim bi mogao dobiti puno priznanje diplome ako si zavrsio tu skolu.Lajavikrelac wrote: ↑12/10/2023 20:58 Kako su konfuzni? Ovo se ne prizna: https://eduka-bh.ba/strucno-osposobljavanje/, a što se tiče pravila ZB prvi put sam se prijavio 2018 po sistemu čekanja, pa korona, pa ko se prije prijavi, pa sad ova lutrija...Svaki mjesec storno.
kada se radi o elektro struci u vecini slucajeva ce ta diploma biti polupriznata, ali ce ti ponuditi da radis i sa takvim uslovima za njih da bi nakon 6-24 mjeseca (zavisi od mnogo faktora) upravo stekao taj dio prakse koji ti nedostaje, a koji ti upravo nude ovi sa stranice koju navodis. i, da, to se kod nas moze podvesti kao prekvalifikacija, ali to van drzave nece vaziti... van drzave to je samo doskolovavanje koje te vodi punom priznanju srednjoskolske diplome koju si dobio. jer kako bi uopste vodio nesto takvo kao priznavanje? priznat zavrseni kurs? a i na samoj stranici nude opcije gdje su priznati (medicinari recimo). dakle i oni znaju da nece biti priznati. da bi bili morala bi drzava da garantuje da ti taj kurs vredi isto kao srednja skola... a onda bi se svi zapitali sto ce ti srednja skola koju moras pohadjati 3-4 godine ako mozes samo kurs od 6-9 mjeseci ili nek bude cak i 12... onda za cetiri godine mozes zavrsiti i za elektricara i bravara i medicinara i kuhara i pitati koliko kosta svijet...
sto se tice same ambasade i vize tice tu ne znam sta bih ti rekao. ako ti je potreban samo ugovor ja ti to mogu obezbijediti, ali ne znam koliko to sada moze pomoci. ako mislis da moze mozemo o tome na pp...
-
belfy
#6064 Re: Viza za Njemacku
nije. takav vid prekvalifikacije je vodio samo prema NK mjestima. da li ti znas neki slucaj da je takva prekvalifikacija priznata? meni je dovoljan jedan da se i tebi mora pruziti isto...Lajavikrelac wrote: ↑13/10/2023 17:59 Tačno, kurs ili stručno osposobljavanje. Naravno za zanatske struke, ne da budem medicinar ili neki IT stručnjakJedu govana, pola raje što mota kablove po DE je završilo ovaj vid prekvalifikacije, sad opet izmišljaju toplu vodu, a jauču da im treba radnika...mislim, ono
![]()
A najjače mi je za ovo što moraš od PIO-MIO imati dokaz o radu u struci min 2 godinepa jebotebog ljudi radili kod naše stoke neprijavljeni godinama u masi tih branši ili su nosali tacne jer posla u struci nije bilo, odnosno ne isplati se...Ko je ovo izmislio dabogda lud skakao okolo
![]()
i daj, molim te, prestani stalno ponavljati kako placu za radnim mjestima. glupo je i bespotrebno. nadam se da ne trebam pojasnjavati zasto...
i, nije njihov problem sto su ljudi radili neprijavljeni, niti ih se tice kakvo je nase stanje bilo... razumi da su oni u tom periodu zivili sasvim normalno i da im je normalno da te stvari pitaju. ti bi zelio da oni tebe razumiju, ali ne pokusas ni na trenutak da razumijes njih. probaj...
vjerujem da ti je hebeno, rekao si da ti gori, ali moras malo da se skoncetrises. evo, ja sam zaista voljan da ti pomognem i mozda i taj kurs moze proci. ako mi das barem jedan primjer koji ja mogu povuci kao dokaz firmi da kazem da moze ja cu to i uraditi. daj samo da probamo malo stalozenije. cisto da se lakse razumijemo... a, ako ti je problem ovako mozemo i na PP.
- Ozimician
#6065 Re: Viza za Njemacku
Ja sam skonto iz tvojih upisa da ti imas zavrsenu skolu i treba da radis nostrifikaciju.
Iskreno mislim da ces jako tesko nostrificirati to strucno osposobljavanje, tako da ti je onda bolje da ides na lutriju jbg.
Ovi sto govore da te agencije lazu, nemaju pojma o zivotu.
Mozda ti @Alles-Tamam moze dati neki savjet bolji (ako vidi ovaj post).
Nostrificiranje diploma je relativno dug i troskali proces u Njemackoj, iz ove pozicije vjerujem da ces brze dobiti na lutriji. Otprilike oni to rade tako da uporede plan i program tvoje skole sa nekim (random) planom i programom skole iz tog mjesta i ako se ne podudara bar 80%, ne dobijas punu nostrifikaciju. Dosta ti zavisi od osobe koja obavlja taj posao vjestacenja. Obicno vecina ima taj "dezicit" u prakticnom dijelu, jer u BIH je praksa zajedno sa nastavom, dok je u DE to jasno razdvojeno i cesto znaju da previde da si uopste radio praksu.
Ne znam da li pratis moje upise na onoj temi o iseljavanju.
Ali njemacka trazi strucnu radnu snagu, ali da po mogucnosti ima njemacku ili barem EU diplomu.
Sve ostalo je patnja.
Objasnjavao sam i proces kroz koji prolaze doktori i med. sestre dok im se prizna kvalifikacija (koji traje barem 2 god, kosta par hiljada € i uz to moras polagati strucne ispite na njemackom), a ovamo na sva zvona se prica kako im hitno nedostaju radnici u zdravstvu, tako da je prica o "Stranoj kvalifikovanoj radnoj snazi" dosta suplja.
Drugacije ce ti reci samo oni koji su dobili neke office poslove u IT i srodim strukama, njima su svugdje vrata otvorena sto se toga tice.
Iskreno mislim da ces jako tesko nostrificirati to strucno osposobljavanje, tako da ti je onda bolje da ides na lutriju jbg.
Nostrificiranje diploma je relativno dug i troskali proces u Njemackoj, iz ove pozicije vjerujem da ces brze dobiti na lutriji. Otprilike oni to rade tako da uporede plan i program tvoje skole sa nekim (random) planom i programom skole iz tog mjesta i ako se ne podudara bar 80%, ne dobijas punu nostrifikaciju. Dosta ti zavisi od osobe koja obavlja taj posao vjestacenja. Obicno vecina ima taj "dezicit" u prakticnom dijelu, jer u BIH je praksa zajedno sa nastavom, dok je u DE to jasno razdvojeno i cesto znaju da previde da si uopste radio praksu.
Ali njemacka trazi strucnu radnu snagu, ali da po mogucnosti ima njemacku ili barem EU diplomu.
Sve ostalo je patnja.
Objasnjavao sam i proces kroz koji prolaze doktori i med. sestre dok im se prizna kvalifikacija (koji traje barem 2 god, kosta par hiljada € i uz to moras polagati strucne ispite na njemackom), a ovamo na sva zvona se prica kako im hitno nedostaju radnici u zdravstvu, tako da je prica o "Stranoj kvalifikovanoj radnoj snazi" dosta suplja.
Drugacije ce ti reci samo oni koji su dobili neke office poslove u IT i srodim strukama, njima su svugdje vrata otvorena sto se toga tice.
-
belfy
#6066 Re: Viza za Njemacku
ne znam zasto meni odgovaras... trebas nauciti koristiti forum, sto bi Nihilio rekao. ali evo fine prilike da ti kazem zasto ja ne volim tvoje upise.Ozimician wrote: ↑14/10/2023 15:12 Ja sam skonto iz tvojih upisa da ti imas zavrsenu skolu i treba da radis nostrifikaciju.
Ali njemacka trazi strucnu radnu snagu, ali da po mogucnosti ima njemacku ili barem EU diplomu.![]()
![]()
Sve ostalo je patnja.
pogresno si skontao da on ima zavrsenu skolu za to. to je bilo nejasno napisano, pa ga ja pitao, pa je covjek objasnio. ispada - ne citas...
nastavljas sa tim da ce jako tesko nostrificirati strucno osposobljavanje, ali da je onda bolje da ide na lutriju. sto znaci da ipak citas, ali se pravis lud ili preskaces i zanemarujes ili sta god da ti se u glavi desava... jer je vec i za lutriju pojasnio nakon sto sam ga pitao.
i onda krenes sa ovom nesuvislom pricom koja je totalno sranje, olitiga brainfahrt. ti zaista nemas pojma kako oni nostrificiraju diplome, ali ovo reci je isto kao i prdnuti. ti se na to neces ni osvrnuti, ali ces nastaviti pametovati. ali, evo, da ne bude da ja serem kao i ti reci cu ti nesto o nostrifikaciji diploma (kada su u pitanju one koje moraju imati praksu, a kojih je mnogo). kod njih praksu rade od prve godine srednje skole bukvalno u fabrikama i institutucijama za svoje zvanje. tamo cak moraju planirati i da im se godisnji odmor poklopi sa ferijem ako zele da idu na odmor. i to nije "defizit" nego je zaista deficit...
eh, sada, zasto ovo pricam ako vec govorimo o nostrifikaciji diploma? zato sto svi koju prodju nasu srednju nemaju ni priblizno prakse kao u De, pa tako te iste diplome budu samo polupriznate. ali, ako sa takvom diplomom radis u nekoj firmi i u zavisnosti od zanimanja mozes za 6-24 mjeseca dobiti puno priznavanje diplome (sto zavisi od sektora u kojem radis, kao i drugih parametara). ali ne minimalno dvije godine, nego nekada cak i 3 mjeseca. pravo me zivcira ovo tvoje sirenje poluinformacija koje "saznajes" iz kruga porodice...
i nije tacno ovo oko "podudaranja od 80% sa planom i programom" sto kazes. samo je praksa u pitanju. zato ces teze naci nekoga sa polupriznatom fakultetskom diplomom nego srednjoskolskom. fakultetske traze vise poznavanje jezika (sto je razumljivo), a srednjoskolske praksu, sto je, valjda, isto razumljivo...
i onda zavrsavas sa tim da je suplja prica da im fali radnika (u slucaju tvoje sestre u zdravstvu) samo zato sto su za uslov postavili poznavanje jezika? stvarno? pa nista onda, nek oni svi sa kojima se susrece (bilo radne kolege ili pacijenti) nauce jezik koji ona govori. ili svaki jezik koji govori doktor, sestra ili hirurg koji dodje da radi iz bilo koje druge zemlje... jer, sto bi neko ucio jezik zemlje u koju dolazi da radi, kada jel lakse da svi domicilni nauce sve one jezike ovih koji dolaze. dosta smo se mi prilagodjavali! logicno, jel tako?
a zadnja recenica bas vuce da se ide na ad homminem... pa, ti si rekao da si u IT, pa je ispalo da te porodica povukla gore. ali si nekako zapeo u supku od Rosenheima pa cijelu Njemacku mjeris prema tome. ti, znaci, jos uvijek, fakticki, zivis sa roditeljima... zalis se na sve sto nisi dozivio, niti vidio, ali rado prepricavas price "nisam hebo, al' sam gled'o"... i uz sve to mislis da si skontao sistem, a svako malo te nesto izenadi...
vjerujem da ce ti i @Alles-Tamam isto reci. samo sto on mozda nece biti ovako direktan.
odzdrav!
-
komsinica_s_drugog
#6067 Re: Viza za Njemacku
Ovo za medicinare uopste nije tacno.Ozimician wrote: ↑14/10/2023 15:12 Ja sam skonto iz tvojih upisa da ti imas zavrsenu skolu i treba da radis nostrifikaciju.
Ali njemacka trazi strucnu radnu snagu, ali da po mogucnosti ima njemacku ili barem EU diplomu.![]()
![]()
Sve ostalo je patnja.
Skoro sam dobila Defizitbescheid, trebam odraditi oko 7 mjeseci, kakvih barem 2 godine, odakle si to izvukao? I niti jedan medicinar nije dobio vise od godinu, a kamo li NAJMANJE 2 godine, kako pises. Kostalo me 250 €, kakve hiljade spominjes? Jos ce poslodavac platiti 411 € Vorabzustimmung, sto mnogima ne treba uopste. Meni da jer hocu da idem po ubrzanoj proceduri. I nikakvih vise troskova nemam.
Tako da ne pisi o stvarima koje ne znas ili ih nisi prosao, jer neko ce ti povjerovati i obeshrabrit ce se.
- escobar__
#6068 Re: Viza za Njemacku
Nikakva patnja.
Nostrifikacija obično traje oko tri mjeseca (osim ako ti se zalomi kilav službenik pa to odugovlači više nego bi trebao), a nakon nostrifikacije se termin u ambasadi dobija relativno brzo (biraš ga sam sebi od slobodnih u narednih 15tak dana).
Uz uslov da su ti papiri uredni, te da plaća nije ispod donje granice za određenu pokrajinu, ulaznu vizu dobijaš relativno brzo.
Čak ni za pravilo "ZB" nije patnja, tu je jedini problem sâm termin, sve ostalo ide relativno lagano.
Uprkos svim birokratskim zezancijama koje Njemačka ima, ipak je daleko lakše legalno doći u Njemačku nego u bilo koju drugu evropsku zemlju. Probaj npr. otić u Norvešku bez ikakvog zvanja, jezika i sl., pa javi kako si prošao.
- Domaci izdajnik
#6069 Re: Viza za Njemacku
Kakva patnja i godine za nostrifikaciju
Ispade da su apsolutno svi koji su otišli IT zvijerke i hirurzi
niđe veze...
Stručno osposobljavanje za određena zanimanja ti nudi sama Njemačka, nema kod njih srednjih škola za masu zanatskih zanimanja kao kod nas. Gore neko reče što bi nekao išao u srednju da se može samo kurs završiti...Pa kurs odnosno osposobljavanje ide nakon što imam srednju školu, nisam nepismen
Stolari, vodoinstalateri, monteri, viljuškariti, kranisti, bageristi i slično sigurno nemaju srednju i višu školu za svoja zanimanja gore...Pa i kod nas su nekad rukovaoci mašinama i šoferi mahom dobijali sertifikate i stručnu osposobljenost za vrijeme vojnog roka, jer se uglavnom radilo o neškolovanoj fukari iz pripizdina, pa daj da se ima šta bilo...
Jbt pa šta ja znam ljudi što je na osnovu kurseva zapalilo u DE preko SLO i HR firmi, nije se raja plaho otimala na zanate do prije 10-15 godina.
Stručno osposobljavanje za određena zanimanja ti nudi sama Njemačka, nema kod njih srednjih škola za masu zanatskih zanimanja kao kod nas. Gore neko reče što bi nekao išao u srednju da se može samo kurs završiti...Pa kurs odnosno osposobljavanje ide nakon što imam srednju školu, nisam nepismen
Jbt pa šta ja znam ljudi što je na osnovu kurseva zapalilo u DE preko SLO i HR firmi, nije se raja plaho otimala na zanate do prije 10-15 godina.
- ranger
#6070 Re: Viza za Njemacku
ekonomisti (bar ovi koji su EFSA zavrsili) ne rade nikakve nostrifikacije nit ko pita za diplomu
znas radit il ne znas
viza Plava karta il ona za visokokvalifikovani kadar i goni.
znas radit il ne znas
viza Plava karta il ona za visokokvalifikovani kadar i goni.
-
belfy
#6071 Re: Viza za Njemacku
ja sam to rekao, a ti si djelomicno u pravu. naravno da i kod njih postoji strucno osposobljavanje. ali pricali smo o elektro struci. ti si tvrdio da moze, a ja sam rekao da mi das samo jedan takav primjer i ja cu ti pomoci da i tvoj bude isto tako prihvacen. i, daj, molim te ponovo, vjerujem da ti gori i da te frustriraju neke stvari, ali pokusaj barem malo unormaliti nacin izrazavanja. ovako gubi smisao, jer vise razmisljam o tome sa koliko ruznim stavom nastupas, nego sta bi ti sve moglo pomoci... zajebi druge i drz se sebe.Lajavikrelac wrote: ↑15/10/2023 16:56 Kakva patnja i godine za nostrifikacijuIspade da su apsolutno svi koji su otišli IT zvijerke i hirurzi
niđe veze...
Stručno osposobljavanje za određena zanimanja ti nudi sama Njemačka, nema kod njih srednjih škola za masu zanatskih zanimanja kao kod nas. Gore neko reče što bi nekao išao u srednju da se može samo kurs završiti...Pa kurs odnosno osposobljavanje ide nakon što imam srednju školu, nisam nepismenStolari, vodoinstalateri, monteri, viljuškariti, kranisti, bageristi i slično sigurno nemaju srednju i višu školu za svoja zanimanja gore...Pa i kod nas su nekad rukovaoci mašinama i šoferi mahom dobijali sertifikate i stručnu osposobljenost za vrijeme vojnog roka, jer se uglavnom radilo o neškolovanoj fukari iz pripizdina, pa daj da se ima šta bilo...
- Domaci izdajnik
#6072 Re: Viza za Njemacku
Nisi me skontao izgleda
Iscrpio sam malte ne sve mogućnosti, ostalo je samo ovo preko SLO i HR firmi što rade u EU ali to je, hajmo reć', avanturizam jer možeš biti prevaren i nasamaren za masu stvari (nije ništa nobično da se to dešava) pa si donji...Nostifikacija SSS mi je zadnja opcija, mada u toj branši je mrka kapa, plate su jako male, neće niko u turizam i gastronomiju, a to je info od ljudi što su se gore tima bavili pa batalili za vrijeme i nakon korone...
- Domaci izdajnik
#6073 Re: Viza za Njemacku
Znaš kada će ekonomista odavde da dobije posao u struci? Nikad ili možda malo kasnije
- ranger
#6074 Re: Viza za Njemacku
eeem... upravo taj "nikad" sam ja.. i moja zena i moj jaran i masa ljudi o kojim se ne prica.Lajavikrelac wrote: ↑17/10/2023 21:25Znaš kada će ekonomista odavde da dobije posao u struci? Nikad ili možda malo kasnijePored hiljada Čeha, Poljaka, Slovaka, Mađara, Rumuna, Hrvata i Bugara koji imaju jače, modernije i priznatije školstvo od našeg na prostoru EU. Plus još na to građani su EU
![]()
-
ibizza
#6075 Re: Viza za Njemacku
ranger wrote: ↑18/10/2023 07:59eeem... upravo taj "nikad" sam ja.. i moja zena i moj jaran i masa ljudi o kojim se ne prica.Lajavikrelac wrote: ↑17/10/2023 21:25
Znaš kada će ekonomista odavde da dobije posao u struci? Nikad ili možda malo kasnijePored hiljada Čeha, Poljaka, Slovaka, Mađara, Rumuna, Hrvata i Bugara koji imaju jače, modernije i priznatije školstvo od našeg na prostoru EU. Plus još na to građani su EU
![]()