TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#6051 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Velkoski wrote:Sa DSE ili nemam problema ili ne primijetim, a BU je savršen, makar na Netflixu. Jedino što mi ponekad smeta je dropanje frejmova, al' i to je samo na BHT-u (sada za vrijeme SP) ili Eurosportu, otprilike kada ima nekog sporta... Eh sad, mislim da je to do Telemacha, a ne do mojih opcija, valjda. :D Mislim ipak da je do Telemacha jer se frame drop nikada nije desio na YT/Netflix.
Stavi Auto motion plus i Filmski nacin rada na iskljuceno i neces imati dropanje frejmova. A sto se tice DSE i bandinga prilicno sam siguran da ga imas radi konstrukcije pozadinskog osvjetljenja gdje su lijeva i desna strana tamnije a moguce da imas i poneku vertikalnu linijicu ali je ne primjetis. Sve zavisi koliko si vican da primjetis takve stvari a ja sam picajzla i sve mane panela odmah vidim. De Bgt fotografisi da vidim kakav ti je grey uniformity, tu se najlakse moze vidjeti stanje sa DSE-om i bandingom. Evo mog:
Image

A evo ti i testna fotografija, znaci samo ovo posalji na TV preko Miracasta, Smart View-a ili kako god ti godi i fotografisi pa stavi ovdje fotku da vidim kako kod tebe to izgleda:
https://i.imgur.com/WNskMOj.png
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6052 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Velkoski »

Image

To je ovo po ćoškovima? :D

Opet ponekad dropa frame, dosta manje doduše, da isključim HDR+? Ili ovaj digital clean view :hm:

edit:

isključim oboje i ne dropa više, zanimljivo :mrgreen:
CooK

#6053 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Velkoski wrote:Image

To je ovo po ćoškovima? :D

Opet ponekad dropa frame, dosta manje doduše, da isključim HDR+? Ili ovaj digital clean view :hm:

edit:

isključim oboje i ne dropa više, zanimljivo :mrgreen:
Trebao si iz vece blizine fotografisati TV i svjetlo ti mora biti iskljuceno odnosno soba zamracena. Ako ti nije mrsko opali tako jos jednu fotku a ako jeste onda nista. Vidim i ovako da je veoma slicna slicna situacija kao kod mene samo izgleda malo blaze jer nije adekvatno fotografisano.
A naravno da ces iskljuciti HDR+, mislio sam da ti je to vec iskljuceno. To ne treba da bude ukljuceno za obicni sadrzaj jer pretvara obicni SDR sadrzaj u HDR a to nije izvodljivo i dobijas presvjetlu i izvjestacenu sliku kao i moguce frejm dropove. TV ce se sam prebaciti u HDR nacin rada kad mu bude pusten HDR sadrzaj. Digital Clean view ti je redukcija digitalnog suma i to nije lose da bude ukljuceno na kablovskoj televiziji jer smanjuje kompresijske artefakte i macroblocking.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6054 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Velkoski »

Image

eo najbolji pokušaj :mrgreen: mora ostati ovog s desne strane, inače ne mogu da obuhvatim cijeli ekran nikako, na zidu je, ne znam ima l' taj faktor nekog utjecaja :D

:thumbup:
CooK

#6055 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Velkoski wrote:Image

eo najbolji pokušaj :mrgreen: mora ostati ovog s desne strane, inače ne mogu da obuhvatim cijeli ekran nikako, na zidu je, ne znam ima l' taj faktor nekog utjecaja :D

Dobro je sada. Malo ti fotoaparat nabacuje crvenkastu nijansu i nije neka rezolucija fotke ali si fotografisao kako treba. :thumbup: Grey uniformity ti je skoro isti kao i kod mene. Lijeva i desna strana su malo tamnije i vidi se pokoja blaga linijica. Ako ti ne primjetis blagi DSE i banding nemoj ni traziti i neces nikad ni primjetiti jer se radi o zaista blagom problemu nego sam ja picajzla pa sve to vidim. :D Mada, dok mu je ovako perfektan black uniformity i taj malo losiji grey uniformity se da izignorisati. ;)
Image
amar1994

#6056 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Dobar , isto kao na mom sony-u :thumbup:

Moze li se kako frame diming iskljucit , to me jedino nervira na tv-u :-)
CooK

#6057 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:Dobar , isto kao na mom sony-u :thumbup:

Ne znam za tvoj primjerak televizora ali je opcenito bolja crna boja i black uniformity na 50mu6172 nego na 55xe7005 ali je na 55mu7005 bolji grey uniformity i generalno je bolji TV. Frame ili global dimming se moze iskljuciti na svim poznatim brendovima televizora osim na vecini LG modela gdje pokusavaju maskirati los kontrast IPS panela prisilnim global dimmingom. Na Sony-ju se to iskljucuje tako sto iskljucis dinamicki kontrast i korekciju crne boje.
duffy_duck

#6058 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by duffy_duck »

CooK wrote:
duffy_duck wrote:Koji sve tv-eovi imaju mogućnost Miracast( odnosno povezivanje na tv sa mobitela) ? I do kojeg cjenovnog ranga su ?
Nije to nikakva napredna funkcija i svaki smart TV to ima.
Mozes li mi nabrojati neke osnovne stvari pri kupovini novog tv sta je sve bitno za znati ? Da bi imao kvalitetnu sliku i sve ostalo?.
CooK

#6059 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

duffy_duck wrote:
CooK wrote:
duffy_duck wrote:Koji sve tv-eovi imaju mogućnost Miracast( odnosno povezivanje na tv sa mobitela) ? I do kojeg cjenovnog ranga su ?
Nije to nikakva napredna funkcija i svaki smart TV to ima.
Mozes li mi nabrojati neke osnovne stvari pri kupovini novog tv sta je sve bitno za znati ? Da bi imao kvalitetnu sliku i sve ostalo?.
Adra ba hajde na zafrkavaj. Da ti ja sad ovdje nabrajam "stvari" kao da kupujes kombajn a ne TV. Procitaj zadnjih 5-6 stranica na forumu i sve ce ti biti jasno.
amar1994

#6060 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:Dobar , isto kao na mom sony-u :thumbup:

Ne znam za tvoj primjerak televizora ali je opcenito bolja crna boja i black uniformity na 50mu6172 nego na 55xe7005 ali je na 55mu7005 bolji grey uniformity i generalno je bolji TV. Frame ili global dimming se moze iskljuciti na svim poznatim brendovima televizora osim na vecini LG modela gdje pokusavaju maskirati los kontrast IPS panela prisilnim global dimmingom. Na Sony-ju se to iskljucuje tako sto iskljucis dinamicki kontrast i korekciju crne boje.

aha , znaci u tom grmu lezi zec , nisam znao da dinamicki kontrast i poboljsanje crne to aktivira :)
probook

#6061 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

naseroric wrote:
Velkoski wrote:Mislim da nas sada četvero-petero s teme ima 50MU6172 :mrgreen:
+1
I ja da se upisem, samo sto ce u kutiji biti bar jos mjesec dana prije pustanja u pogon :D
CooK

#6062 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

probook wrote:I ja da se upisem, samo sto ce u kutiji biti bar jos mjesec dana prije pustanja u pogon :D
Ne znam kada si uzeo TV ali ako si ga uzeo skoro preporucujem ti da ga otvoris i pregledas ima li DSE-a i banding-a pa ako ne bude lako ga je opet vratiti u kutiju a ako bude zamijeni ga odmah. Meni vec pofino pocinje ici na zivce banding na mom primjerku i moracu malo zesce pristupiti postupku zamjene. Ne znam dal' se stanje pogorsava(sto ne bi trebalo) ili meni sve vise smeta jer sad samo fudbal na njemu gledam radi Svjetskog prvenstva.
Javio sam se trgovini 5 dana nakon sto sam preuzeo TV i trazili su mi da ga posalju na servis sto je apsurdno jer Samsung ne priznaje DSE i banding kao deformaciju i samo bi mi vratili isti TV pa nisam htio jer necu to da rjesavam sa Samsungom nego sa njima zato sto je TV skoro kupljen od njih. Inace zaposlenik u trgovini u kojoj sam ga kupio mi je 2 puta odgovorio na mail i vise ne odgovara a danas cu mu poslati jos jedan mail sa fotografijama i videozapisom. Necu jos da spominjem ime radnje dok ne vidim sta ce ispasti od svega ovog ali ako mi ne rijese ovaj problem ima da ih pljujem gdje god stignem. Neko ce reci "sta hoces, jeftino si ga kupio i za taj novac ne mozes dobiti perfektan TV" ali radi se o tome da je nebitno koliko je placen, necu da se nerviram taman da sam ga dzaba dobio a vec pofino pocinjem gubiti zivce. Znam ja kakvu kvalitetu slike imaju Samsung televizori 6100 serije i ja ne ocekujem da bude bolja slika, cak je ona i veoma dobra na ovom TV-u uzimajuci u obzir koja je serija ali deformacije na panelu ne podnosim i samo mi oci "lete" na njih.
Last edited by CooK on 24/06/2018 10:10, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6063 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by _BataZiv_0809 »

CooK wrote: Od Philipsa nisu loši pojedini modeli iz pus65xx serije sa 100Hz panelom mada su IPS ali ima i solidnih modela u visim serijama i sa VA panelom a za Grundig sam jedino vidjao dobre televizore u njihovim višim serijama a vjerujem da im je dobar i onaj OLED 65VLO9795 jer je u njemu svejedno LG-ov OLED panel.
E hvala drug, vidim svi ti cestitaju novi tv, pa evo i od mene cestitke :thumbup:

Imacu u vidu ovo sto si mi napisao, bacit cu svakako pitanje o konkretnim modelima koji se budu uklapali u budzet koji nazalost nije nesto veliki :thumbup:
dzenka

#6064 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dzenka »

+1 za 50MU6172
probook

#6065 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

CooK wrote:pregledas ima li DSE-a i banding-a .
Jos kada bih znao sta je to :lol:
CooK

#6066 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

probook wrote:
CooK wrote:pregledas ima li DSE-a i banding-a .
Jos kada bih znao sta je to :lol:
Vertikalne linije i sivkaste mrlje na ekranu prilikom panovanja(pomjeranja) kamere po jednobojnim povrsinama npr. po fudbalskom terenu. Proguglaj malo ta dva termina i sve bi ti trebalo biti jasno. Mada ako ne znas kako to izgleda tesko da ces moci primjetiti i ako ti TV bude imao taj problem sve dok ti neko ko zna o tome ne pokaze.
amar1994

#6067 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Da nisu prodali felericne tv-e svima , ne bi me cudilo :?

Ja sam imao cloudinga malo u lijevom cosku na sony-u , rijesio trljanjem :D
probook

#6068 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

amar1994 wrote:Da nisu prodali felericne tv-e svima , ne bi me cudilo :?

Ne bi me ni to cudilo, mozda su imali felericnu seriju i pustili ovu dobru akciju. Znam da ovaj samsung model ide ko halva ne mogu ih nadavati.
CooK

#6069 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

probook wrote:
amar1994 wrote:Da nisu prodali felericne tv-e svima , ne bi me cudilo :?

Ne bi me ni to cudilo, mozda su imali felericnu seriju i pustili ovu dobru akciju. Znam da ovaj samsung model ide ko halva ne mogu ih nadavati.
Ma nije falericna serija nego ih proizvode i prodaju kao ludi pa se sve na brzinu sklapa i onda moze doci do ovog problema. Npr na mom je K5 oznaka u serijskom broju sto znaci da je proizveden u maju 2018 godine a na naljepnici koja je dosla na vrecici sa uputstvima, daljinskim i kablovima stoji datum 22.05.2018. godine a TV je proizveden vjerovatno i par dana kasnije jer nece oni proizvesti TV pa onda cekati da im dostave naljepnice sto znaci da je TV proizveden 20-tak dana prije nego je stigao kod mene. Problem je sto im se moze da tako rade jer 99% naroda ne primjecuje DSE i banding a i onaj ko primjeti nikad nije cuo za to pa kada se slika smiri dok gledaju fudbal(kada ne panuje kamera) ili kada ne gledaju fudbal nego nesto drugo vide da nema tih problema pa misle da je bilo do izvora odnosno kanala i slicno.
Image
moke_31

#6070 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

Ej Cook baš tebi da se desi uočljiv banding i DSE :sad: Znam kako ti je, ne možeš se naviknuti a problem neće nestati.

Trebo si možda ići na Sony, seriju 7, ili čak 8 ako si imo love da dobaciš, kad već nisi mogao OLED. Sony je ipak sigurniji kad su ove stvari u pitanju, mada možeš biti peh i sa Sonyijem da te potrefi lošiji primjerak. Ali opet kažem Sony je Sony, posebno kad je u pitanju kontrola kvalitete.

Vidi možeš li zamijeniti za neki drugi TV uz doplatu ako si pri parama, recimo neki od Sony VA panel iz serije 7 o kojima se dosta pisalo na prethodnim stranicama.
CooK

#6071 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

moke_31 wrote:Ej Cook baš tebi da se desi uočljiv banding i DSE :sad: Znam kako ti je, ne možeš se naviknuti a problem neće nestati.

Trebo si možda ići na Sony, seriju 7, ili čak 8 ako si imo love da dobaciš, kad već nisi mogao OLED. Sony je ipak sigurniji kad su ove stvari u pitanju, mada možeš biti peh i sa Sonyijem da te potrefi lošiji primjerak. Ali opet kažem Sony je Sony, posebno kad je u pitanju kontrola kvalitete.

Vidi možeš li zamijeniti za neki drugi TV uz doplatu ako si pri parama, recimo neki od Sony VA panel iz serije 7 o kojima se dosta pisalo na prethodnim stranicama.
Nije samo mene zahvatio taj problem nego vecina ljudi imaju taj problem na ovom modelu TV-a(i puno drugih direct-lit modela) ali ga ne primjete ili im ne smeta. A ja nisam planirao nikakav TV uzimati sada i ovaj sam uzeo samo zato sto je bio na extra akciji za male pare pa da ne otkidam puno kesha od steka koji cuvam za OLED. Da sam ja planirao kupovati neki LED TV da ga dugorocno zadrzim to sigurno ne bi bio ovaj model nego nesto serije 8 ili 9 od Sony-a ili Samsunga.
Xeox2

#6072 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Xeox2 »

U prodaji sam televizora svakodnevno, i istina je da je raja počela primjećivati DSE na 6172 modelu, pogotovo na ove "friško" proizvedene i prodane modele od 50". Malo me iznenadilo jer su npr 40"/43" 6172 i 6122 modeli jedni od prodavanijih prošle i ove godine i barem ja ni jednog na reklamaciji nisam vidio.
CooK

#6073 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Xeox2 wrote:U prodaji sam televizora svakodnevno, i istina je da je raja počela primjećivati DSE na 6172 modelu, pogotovo na ove "friško" proizvedene i prodane modele od 50". Malo me iznenadilo jer su npr 40"/43" 6172 i 6122 modeli jedni od prodavanijih prošle i ove godine i barem ja ni jednog na reklamaciji nisam vidio.
Ako si u prodaji TV-a svakodnevno onda ti najbolje znas i imas najtacnije informacije pa onda izgleda da su kolege @amar1994 i @probook bili u pravu kada su spominjali falericnu seriju. Inace sto se tice DSE-a, sto je manji panel situacija je bolja pa generalno ne cudi sto 40" i 42" modeli imaju manje DSE-a od 50" i vecih televizora. Npr na 32 incnom modelu bilo kojeg televizora(pa cak i kineza i turcina) rijetko ces vidjeti DSE osim ako nije bas neka velika fabricka greska u pitanju a npr na puno 75 incnih direct-lit ili full array modela ima DSE-a pa cak i na onim skupim televizorima visoke klase poput Q9F koji izgleda kao zebra kad se gleda fudbal na njemu samo sto njima trgovine ili Samsung promptno vracaju novac ili salju novi TV ukoliko primjete problem dok se kod ovih jeftinijih televizora mora boriti sa trgovinama i Samsungom da se nesto uradi po tom pitanju.
dzenka

#6074 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dzenka »

I ja sam uzeo isti TV prije par dana,isti nam je datum proizvodnje(bar po S/N) i nemam toliko izrazen Banding i DSE.Uradio sam sve testove koji su mi pali na pamet.Postoji malo probijanja na uglovima kao na slici(stanica prije) ali nista sto bi pretjerano smetalo.Osjetio bih to sigurno jer su mi dva posljednja televizota Plasma Panasonic Y i G serije.Naravno slika se ne moze porediti sa panasonic,bar kada su SD kanali u pitanju.Ali sasvim solidan TV u ovom cjenovnom rangu.Moguce da si naletio na felerican model :( i razumijem te kada nesto primjetis na prvu onda samo to gledas i trazis.Nakon par dana ti zgleda i gore nego na prvu. Kada sam ga tek uzeo,nastimao sam boje po rtings i prvo sta sam pomislio da je grozno i na sta sam bacio pare. Onda sam nasao postavke nakon dobre kalibracije i tako nastimao,bukvalno kao da mi je neko obrisao ekran.Slika dobra,poje postojane.....Sve u svemu mislim da je ovaj TV vise nego dobar za ove pare,naravno za ne previse zahtjevne korisnike.Koliko sam upucen imas pravo zamjene ili povrata novca 7 dana,zaprijeti inspekcijom i sigurno ce ti dati drugi ili povrat novca,iz licnog iskustva slanje maila i zvanje ne pije vode.Samo licno i pocni galamiti,prolazi sigurno.
moke_31

#6075 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

CooK wrote:
moke_31 wrote:Ej Cook baš tebi da se desi uočljiv banding i DSE :sad: Znam kako ti je, ne možeš se naviknuti a problem neće nestati.

Nije samo mene zahvatio taj problem nego vecina ljudi imaju taj problem na ovom modelu TV-a(i puno drugih direct-lit modela) ali ga ne primjete ili im ne smeta. A ja nisam planirao nikakav TV uzimati sada i ovaj sam uzeo samo zato sto je bio na extra akciji za male pare pa da ne otkidam puno kesha od steka koji cuvam za OLED. Da sam ja planirao kupovati neki LED TV da ga dugorocno zadrzim to sigurno ne bi bio ovaj model nego nesto serije 8 ili 9 od Sony-a ili Samsunga.
Upratio sam sve što si pisao u vezi odluke o kupovini TV-a, ali samo kažem da ga pokušaš zamijeniti za drugi tv ako ti ne budu htjeli dati drugi panel.
Post Reply