BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
The BEN10

#60351 Re: BHTelecom All About

Post by The BEN10 »

:-) :roll:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodic ... /190129048
Adis Halilović je dugogodišnji član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši poslanik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona. Ovaj profesor odbrane i sigurnosti je nedugo po dolasku u BH Telecom imenovan za direktora Direkcije Goražde.
moralista78

#60352 Re: BHTelecom All About

Post by moralista78 »

Porodična zapošljavanja u bh. telekom operaterima:
Kako osigurati posao za svoje dijete

https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodic ... /190129048

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuje da je Butigan jedna od najmanje četiri uposlenice koje su 2014. i 2015. godine otišle iz Eroneta kako bi napravile mjesto svojoj djeci. U tom periodu u ovom javnom preduzeću niko nije zaposlen konkursnom procedurom.

Vlada Federacije BiH je dozvoljavala takvu praksu u javnim preduzećima, a proteklih sedam godina je samo formalno nastojala uvesti red pri zapošljavanju. Federalni revizori su utvrdili da je i pored toga postojao prostor za neregularno zapošljavanje i korupciju.

Stranački kadrovi

Osim djece uposlenika, svoja mjesta na visokim pozicijama u javnim telekomima pronalazili su i stranački kadrovi.

"Javna preduzeća i jesu, zapravo, najveći prostor političkim partijama da zapošljavaju svoje članove i da na taj način svoju bazu obezbjeđuju“, kaže Ivana Korajlić, vršiteljica dužnosti direktora Transparency Internationala BiH.

Mirjana Butigan je 2007. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radila je kao predavačica, prevoditeljica te kao administrativna radnica u privatnoj firmi. U međuvremenu se prijavljivala na konkurse u državnim institucijama, ali nije mogla dobiti posao.

Bezuspješno je posao tražila i u HT Eronetu sve dok joj majka Vesna nije napravila mjesto. Vesna Butigan je iskoristila mogućnost da ode u prijevremenu penziju bez otpremnine, uz uslov da njena kćerka dobije posao.

"Čovjek u takvim nekakvim okolnostima, pa neću reći koristi svakakve mogućnosti, ali evo, znate, uglavnom, kakva je situacija“, kaže ona.

Mirjana Butigan danas radi u Sektoru za korisničku podršku Eroneta, a za CIN kaže da su joj u opisu posla i prevođenje i komuniciranje sa korisnicima na engleskom jeziku.

Preko roditelja su u HT Eronet tokom 2014. i 2015. godine zaposlene još najmanje tri osobe. Umjesto Ivanke Kožul, kuharice po zanimanju, u preduzeće je došao njen sin Dario, inženjer računarstva, dok je pravnica Anka Grizelj osigurala mjesto kćerki Oliviji Grizelj-Perić.

Grizelj-Perić je bila savjetnica federalnom ministru trgovine Miloradu Bahilju, a potom jedna od direktorica u Cestama Federacije. Nakon toga je stigla u Eronet.

Uz dogovor sa Upravom, svi su dobili stalni posao nakon što su njihovi roditelji otišli iz preduzeća i odrekli se otpremnine. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija im je za to dalo saglasnost. Niko od ovih uposlenika nije želio govoriti za CIN.

HT Eronet i BH Telecom

U Eronetu ovakvo zapošljavanje smatraju uspješnim. Praksu je pokrenuo tadašnji direktor Stipe Prlić koji kaže da je firma tako uz uštede dobila visokoobrazovani mladi kadar. Prlić je saglasan da je ovako uskraćena prilika drugim građanima da rade u Eronetu, ali smatra da svaka odluka ima prednosti i mane:

"Bilo kako da se radilo, uvijek bi neko bio uskraćen, a mislim da je ovako ipak i nekakva zadovoljština – ljudi su radili 30 i nešto godina, a djeca su startala“.

Interes za posao u ovom preduzeću je veliki – trenutno se u bazi firme nalazi 22.000 prijava.

Ni BH Telecomu zapošljavanje djece radnika nije bilo strano. Donedavni generalni direktor Mirsad Zaimović kaže da su bez konkursa zapošljavali članove porodica umrlih radnika.

"Htjeli smo da u tom smislu budemo socijalno osjetljivi“, pojasnio je Zaimović.

Prema dosadašnjem zakonu, javna preduzeća nisu bila obavezna objavljivati konkurse za prijem novih radnika. Tek od novembra 2018. godine Zakon o radu u FBiH to izričito propisuje.

Vlada FBiH godinama nije uspijevala uspostaviti transparentno zapošljavanje u javnim preduzećima, smatraju u Uredu za reviziju institucija FBiH. Niko iz Vlade FBiH o ovome nije želio razgovarati sa novinarkom CIN-a.

U reviziji učinka "Transparentnost zapošljavanja u javnim preduzećima FBiH" koja obuhvata i dva telekom operatera, revizori su zaključili da nisu svi zainteresovani građani imali jednake šanse za zapošljavanje u javnim preduzećima te da su uprave imale diskreciono pravo da odluče kako će provesti zapošljavanje.

Drpljanin i Halilović

Tako su u BH Telecom tokom proteklih godina novi radnici stizali i preko registra aplikacija. Iako je za vrijeme njegovog rukovođenja preduzećem na ovaj način primljeno više od 20 osoba, Zaimović nije mogao objasniti kako registar funkcioniše.

"Mogu nešto pogriješiti tu, vezano za funkcionisanje tog sistema, tako da ne rizikujem“, rekao je.

Iz registra aplikacija u direktorske fotelje BH Telecoma sjeli su Mirza Drpljanin i Adis Halilović. Njihovi prethodnici su novinarima CIN-a ispričali da su sa ovih pozicija otišli po političkoj liniji nakon smjene vlasti.

"Sasvim je normalno da neka druga stranka dođe i da predloži svoje“, kaže Munir Ramić, bivši direktor brčanskog Telecoma.

Njega je na ovoj poziciji naslijedio Mirza Drpljanin, dotadašnji šef Odjela za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta kao član Saveza za bolju budućnost (SBB). Adis Halilović je dugogodišnji član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši poslanik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona. Ovaj profesor odbrane i sigurnosti je nedugo po dolasku u BH Telecom imenovan za direktora Direkcije Goražde.

Upravu BH Telecoma su u prošlom mandatu činili članovi SBB-a i SDA. Uprava imenuje direktore direkcija na prijedlog generalnog direktora. Uprkos tome, bivši direktor Zaimović kaže da zapošljavanje nema veze sa politikom.

"Svakako sam ja obavljao šire konsultacije, vezano za imenovanje ljudi koji će rukovoditi pojedinim direkcijama", kaže Zaimović za CIN, ali ne objašnjava s kim se konsultovao, s obzirom na to da Halilović i Drpljanin do tada nisu radili u Telecomu.
Last edited by moralista78 on 29/01/2019 12:51, edited 1 time in total.
Shark 11

#60353 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

Pozdrav.
Pitanje za nekog iz Telecom-a.
Kupio sam TV u petak na ugovor 24mj 43inch,da li postoji mogucnost da se zamijeni za 49inch.
TV nije ni izvadjen iz kutije,samo kurir otvorio kutiju i ja otvorio kesicu gdje budu upustva.hvala
PlusSA

#60354 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

Shark 11 wrote:Pozdrav.
Kupio sam TV u petak na ugovor 24mj 43inch,da li postoji mogucnost da se zamijeni za 49inch.
TV nije ni izvadjen iz kutije,samo kurir otvorio kutiju i ja otvorio kesicu gdje budu upustva.hvala

Moci ce "sigurno" al za 2x god kad ti istekne ugovor :thumbup:
beni-bu-man

#60355 Re: BHTelecom All About

Post by beni-bu-man »

PlusSA wrote:

Moci ce "sigurno" al za 2x god kad ti istekne ugovor :thumbup:
A Zakon o zastiti potrosaca, sad ne znam kako to hoda sto je uzeto preko ugovora , da li imas pravo vratiti ili zamjeniti uredjaj u prvih 7 dana
PlusSA

#60356 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

Moze vratiti ako roba ima nedostatak, u ovom slucaju to sto je njemu TV nakon nekoliko dana gledanja nije po mjeri tu je kriv kupac.

Sta ce reci hej TV mi stojao u kutiji 5x dana i shvatio sam ipak želim veci :?

Mislim da je pisi propalo.

Vjerujem da se mogu provjeriti radni sati na TV-u. :thumbup:
Shark 11

#60357 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

PlusSA wrote:Moze vratiti ako roba ima nedostatak, u ovom slucaju to sto je njemu TV nakon nekoliko dana gledanja nije po mjeri tu je kriv kupac.

Sta ce reci hej TV mi stojao u kutiji 5x dana i shvatio sam ipak želim veci :?

Mislim da je pisi propalo.

Vjerujem da se mogu provjeriti radni sati na TV-u. :thumbup:
U krivu si TV nije upaljen,a jos bolje ako se mogu provjeriti radni sati.
PlusSA

#60358 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

Nazovi sluzbu i pitaj, najbolje rijesenje ili sutra pravac do poslovnice gdje si potpisao ugovor :thumbup:

Ja sumnjam da ce moci neka zamjena al mozda grijesim.

Ubuduce zna se veci TV bolji TV :mrgreen:
Cossack

#60359 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

Najbolje ti je nazovi 1444, ovdje ćeš teško naći pravi odgovor.
Shark 11

#60360 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

Hvala na informacijama.
Last edited by Shark 11 on 29/01/2019 16:06, edited 1 time in total.
escobar__

#60361 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

Cossack wrote:
Najbolje ti je nazovi 1444, ovdje ćeš teško naći pravi odgovor.
:lol: :lol:

A na 1444 će tek naći pravi odgovor.
Cossack

#60362 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

escobar__ wrote: :lol: :lol:

Možda. TV nema nedostatak i samo je dobra volja BHT hoće li mu izaći u susret. Neka pogleda svakako Zakon o zaštiti potrošača.
Tesla Edison

#60363 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Cossack wrote:

Možda. TV nema nedostatak i samo je dobra volja BHT hoće li mu izaći u susret. Neka pogleda svakako Zakon o zaštiti potrošača.
Ako je prošlo kroz sistem (ko radi zna šta je - JPP) i ako je dobio fiskalni račun (a znam da jeste i jedno i drugo) onda nema šanse da se realizuje zamjena. Bez veze momku dajete lažnu nadu. Sve i kad bi uposlenici i htjeli izaći u susret, taj serijski broj TV-a je već prošao provizioniranje kroz kompletan sistem i da bi se uradila zamjena potrebno je stornirati ugovor, stornirati fiskalni račun, napraviti ponovno ugovor sa NOVIM datumom i sl. Sve u svemu, nije moguća zamjena jer osim aplikativnih komplikovanih procedura ima i pravna a to je storniranje ugovora.

Jedino nek moli Boga da se pokvari u roku 8 dana ali i u tom slučaju dobiće novi tv ali ISTI ili sličan kao taj tako da, prije isteka roka od 24 mjeseca, nema novog modela.
Cossack

#60364 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

TESLA_EDISON wrote: Ako je prošlo kroz sistem (ko radi zna šta je - JPP) i ako je dobio fiskalni račun (a znam da jeste i jedno i drugo) onda nema šanse da se realizuje zamjena. Bez veze momku dajete lažnu nadu. Sve i kad bi uposlenici i htjeli izaći u susret, taj serijski broj TV-a je već prošao provizioniranje kroz kompletan sistem i da bi se uradila zamjena potrebno je stornirati ugovor, stornirati fiskalni račun, napraviti ponovno ugovor sa NOVIM datumom i sl. Sve u svemu, nije moguća zamjena jer osim aplikativnih komplikovanih procedura ima i pravna a to je storniranje ugovora.

Jedino nek moli Boga da se pokvari u roku 8 dana ali i u tom slučaju dobiće novi tv ali ISTI ili sličan kao taj tako da, prije isteka roka od 24 mjeseca, nema novog modela.
Ima još jedna opcija :mrgreen: Raskine ugovor, isplati TV u kešu (jer mora da bi ga raskinuo), nakon par dana ponovo potpiše novi ugovor i onda uzme TV koji želi :)
Shark 11

#60365 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

Cossack wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je prošlo kroz sistem (ko radi zna šta je - JPP) i ako je dobio fiskalni račun (a znam da jeste i jedno i drugo) onda nema šanse da se realizuje zamjena. Bez veze momku dajete lažnu nadu. Sve i kad bi uposlenici i htjeli izaći u susret, taj serijski broj TV-a je već prošao provizioniranje kroz kompletan sistem i da bi se uradila zamjena potrebno je stornirati ugovor, stornirati fiskalni račun, napraviti ponovno ugovor sa NOVIM datumom i sl. Sve u svemu, nije moguća zamjena jer osim aplikativnih komplikovanih procedura ima i pravna a to je storniranje ugovora.

Ima još jedna opcija :mrgreen: Raskine ugovor, isplati TV u kešu (jer mora da bi ga raskinuo), nakon par dana ponovo potpiše novi ugovor i onda uzme TV koji želi :)
Haha ta ti je dobra :)
A ovaj manji na PIK.
Cossack

#60366 Re: BHTelecom All About

Post by Cossack »

Shark 11 wrote:
Cossack wrote:

Haha ta ti je dobra :)
A ovaj manji na PIK.
Da, sa BHT garancijom otišao bi kao halva 8-) Ovdje stavi link, bilo bi mušterija :mrgreen:
Shark 11

#60367 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

Jos ima 48h da aktivira i onu produzenu garancinu,nije aktivana.
Cak bi i cijena bila ispod nabavne :)
PlusSA

#60368 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

Shark 11 wrote:Jos ima 48h da aktivira i onu produzenu garancinu,nije aktivana.
Aktiviraj trebat ce ti 2x god najmanje :thumbup:
Shark 11

#60369 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

PlusSA wrote:
Shark 11 wrote:Jos ima 48h da aktivira i onu produzenu garancinu,nije aktivana.
Aktiviraj trebat ce ti 2x god najmanje :thumbup:
:) :thumbup:
isx

#60370 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

Moze li se kakav tablet kvalitetan pokupiti na mojatv full paketu?
Samso

#60371 Re: BHTelecom All About

Post by Samso »

isx wrote:Moze li se kakav tablet kvalitetan pokupiti na mojatv full paketu?
Eto proberi

https://www.bhtelecom.ba/index.php?id=7327

Ja kupio ipad air 2 prije 3 godine kod njih. Zadovoljan sam i sada radi kao prvog dana. Redovno dobijam azuriranja softvera i dan danas.
isx

#60372 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

Evo ovaj Tab 4, mjesečna rata 2,47KM na mojatv full. Jel to to? Nemaju nekog izbora, iPad mi ne treba, nešto osnovno za prelistat vijesti ujutru.
coco1

#60373 Re: BHTelecom All About

Post by coco1 »

TESLA_EDISON wrote:
Cossack wrote:

Ako je prošlo kroz sistem (ko radi zna šta je - JPP) i ako je dobio fiskalni račun (a znam da jeste i jedno i drugo) onda nema šanse da se realizuje zamjena. Bez veze momku dajete lažnu nadu. Sve i kad bi uposlenici i htjeli izaći u susret, taj serijski broj TV-a je već prošao provizioniranje kroz kompletan sistem i da bi se uradila zamjena potrebno je stornirati ugovor, stornirati fiskalni račun, napraviti ponovno ugovor sa NOVIM datumom i sl. Sve u svemu, nije moguća zamjena jer osim aplikativnih komplikovanih procedura ima i pravna a to je storniranje ugovora.

ja sam jucer zamjenio tv, direktno u domodu preko kojeg bht dobavlja/isporucuje tv uredjaje, bez ikakvih problema. prvi preuzeo prosli utorak, znaci proslo 6 dana od preuzimanja do zamjene. jedini razlog, koji su u domodu prihvatili bez problema je sto je prvi tv vadjen iz kutije u njihovom skladistu, zbog provjere ispravnosti. kod preuzimanja drugog tv-a ja potpisao da preuzimam na vlastitu odgovornost i da ne zelim da se vadi iz originalne kutije.

sto se tice poznavanja radnika bht-a sta se kod njih moze, a sta ne, nema smisla raspravljati, jer velika vecina nema pojma. i ovdje sam pitao mogu li uzeti tv i ps 4 pro, niko nije odgovarao. otisao u jednu poslovnicu, rekli mi nema sanse, samo jedan uredjaj, iako sam rekao da me popust ne interesuje. otisao u drugu poslovnicu, momak mi zavrsio sve za 10 minuta. tv uzeo preko moja tv net, na kojoj nisam imao vezan nijedan uredjaj, niti vremenski vezan ugovor, a ps preko mob-a, preko kojeg vec imam kupljen jedan mob i otplacujem ga. za tv imam popust 10% kroz mjesecnu pretplatu, na ps nemam popusta.

kroz bonus plus ce popust na uredjaje na kraju biti znacajan.
Diwan

#60374 Re: BHTelecom All About

Post by Diwan »

Može li se raskinuti ugovor potpisan na dvije godine i na koji način - koja je procedura. Radi se o paketu mojatv net.
Shark 11

#60375 Re: BHTelecom All About

Post by Shark 11 »

Zvao sam ja 1444,rekli da odem u poslovnicu gdje sam potpisao ugovor,kad sam otisao oni kazu vidi sa domod-om hocel ti zamijeniti mi ne mozemo.
Zvao domod,oni kazu mi nemamo nista stim,mi smo tv prodali bh telecomu.
Sad je i onako gotovo,tv izvadjen iz kutije i upaljen.
Locked