Slazem se, inace je slaba korist onome sto nastrada.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑09/10/2022 19:25U to nema sumnje - ubacivanje vožnjom unazad na glavnu cestu nikad nije pametan potez, ako pri tome ne pazi (a malo kom pazi) to je prizivanje nesreće. Lično bih se tu radije okrenuo (imalo je prostora) ako bih već morao na tom mjestu parkirati.
Govorim zbog samog bicikliste: slaba mu je korist što je ovaj sa Caddyjem kriv kad je on nastradao.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- drag_gost
#60326 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
zdruzdjo
#60327 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑07/10/2022 20:59
Na stranu što je ovo Caddy (ili slično vozilo) pa mi ne ide ovo "putnički automobil" i na stranu to što znamo kako se naši vozači neoprezno uključuju na glavnu cestu i to vožnjom unazad, ali treba primijetiti sljedeće: znamo i naše bicikliste i kako voze jednako (ili više) neoprezno. Vozač Caddyja nije se mogao ubacivati nekom velikom brzinom i, da budemo pošteni, nije imao baš sjajnu preglednost (tim prije je morao biti oprezan, ali sa ovog mjesta teško da se mogao bolje ubaciti na glavnu cestu onako kako je bio parkiran). Po svemu sudeći, biciklista je jurio k'o muha bez glave (kako to oni u pravilu rade) ne obraćajući pažnju na saobraćaj. Inače ne bi tek tako proletio kroz staklo.
Opet se vraćamo na razmišljanje i zdrav razum: voziš bicikl, nezaštićen si (garant je bio bez kacige i bez ikakve zaštitne opreme) i ne obraćaš pažnju na nekoliko automobila parkiranih uz cestu od kojih se neki može početi uključivati na cestu vožnjom unazad - da sam ja biciklista, pored ovakve grupe parkiranih vozila bih vozio maksimalno oprezno i - sporo (da imam vremena za reakciju).
Vjerovatno će dva krivica biti na vozaču Caddyja. Isto toliko je vjerovatno da je ponašanje bicikliste uveliko doprinijelo ovakvom ishodu.
Kako je samo uvijek lako naci krivca na najlaksi nacin i to u onome ko je najmanje kriv. Jel de?
Idemo ovako.
Vozac sam auta, bicikla, el. romobila, a ako bog da zdravlja srece i nesto para uskoro cu i motor staviti na tu listu.
Mogu gledati i sagledati stanje saobracaja iz pravo puno uglova.
Ono sto je evidentno kod nas na cestama je da vozaci auta apsolutno ne smatraju nikoga drugog uopste ucesnikom u saobracaju osim njih samih. To je losa saobracajna kultura. Tacnije nema je.
Nedavno mi se desila ista stvar jedan dan na el.romobilu, a par dana kasnije na biciklu.
Znaci od kako su donjeli ove zakone koji kazu da biciklisti i romobilisti ne mogu na trotoar i da moraju na cestu ako nema biciklisticke staze, ja to stvarno postujem. da li se slazem ili ne je nebitno, ali postujem. Isplaniram svoj put maksimalno da bih sto bolje zastitio svoju guzicu i maksimalno smanjio voznju po cesti. Mislim da nam je jasno zasto.
Uglavnom vozim el.romobil cestom i skroz sam desno uz sam rub ceste. Desno od mene je 10 cm nekakve stazice od krupnog tucanika i onda ide jarak. Cesta je dvosmjerna i prilicno uska ali dovoljna za usko mimoilazenje dva auta. U susret mi idu dva auta jedno iza drugog. Na nekih 15-20 metara drugo auto hladno izljece da pretice ovo ispred sebe. znaci ide direktno na mene. naravno da mu nije na pamet palo da se vrati nego nastavlja. Nema sanse da me nije vidio jer je sumrak a ja imam puno svjetala da bi me mogli vidjeti oni koji mi idu u suret. Sreca da nisam brze vozio pa sam mogao na vrat na nos zakociti i strcati na tu stazicu. da sam sletio na nju vozeci brze, isjekao bih gume, slomio se, sletio bih u jarak naglavacke.... Druga opcija je bila da me parkira lik na svoju haubu i sofersajbu.
Druga situacija je bila ista sa biciklom samo sto sam ovdje imao malo vise mjesta da zakocim i stanem uz rub trotoara. Isto kao precrtano ponasanje.
Znaci u ova dva slucaja ja kao ucesnik u saobracaju nisam uopste postojao za ove sto su preticali. Nema me.
E tako i ovdje. Ljudi hladno izadju ispred tebe autom i kontaju: ma zakociti ce on na biciklu je.
Kad se sve sabere i oduzme, kao da je bitno jeli imao kacigu. Mozda bi manje najbao, ali bi opet najebao.
Da li je bitno sto je vozio 20-30-40? Pa sta da je bilo auto umjesto bicikla i da je islo 20-30-40. Da li bi i tada bila bitna ta neka brzina? Da li bi rekao da je vozio kao sumanut i da je ponasanje vozaca auta koje se zapucalo u kedija doprinjelo tome.
-
ing-ecc
#60328 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jes ako smarta vozis.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑09/10/2022 19:25U to nema sumnje - ubacivanje vožnjom unazad na glavnu cestu nikad nije pametan potez, ako pri tome ne pazi (a malo kom pazi) to je prizivanje nesreće. Lično bih se tu radije okrenuo (imalo je prostora) ako bih već morao na tom mjestu parkirati.
Govorim zbog samog bicikliste: slaba mu je korist što je ovaj sa Caddyjem kriv kad je on nastradao.
-
propojeilijas
#60329 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sljedeci put nece bit trece srece
-
saabsa
#60330 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Napravi krug po gradu sa kakvim malim auićrm i sa velikim terencem pa ćeš vidjeti razliku kako se ponašaju recimo u kružnom ili na raskrsnici drugi vozači prema tebi...zdruzdjo wrote: ↑09/10/2022 23:36Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑07/10/2022 20:59
Na stranu što je ovo Caddy (ili slično vozilo) pa mi ne ide ovo "putnički automobil" i na stranu to što znamo kako se naši vozači neoprezno uključuju na glavnu cestu i to vožnjom unazad, ali treba primijetiti sljedeće: znamo i naše bicikliste i kako voze jednako (ili više) neoprezno. Vozač Caddyja nije se mogao ubacivati nekom velikom brzinom i, da budemo pošteni, nije imao baš sjajnu preglednost (tim prije je morao biti oprezan, ali sa ovog mjesta teško da se mogao bolje ubaciti na glavnu cestu onako kako je bio parkiran). Po svemu sudeći, biciklista je jurio k'o muha bez glave (kako to oni u pravilu rade) ne obraćajući pažnju na saobraćaj. Inače ne bi tek tako proletio kroz staklo.
Opet se vraćamo na razmišljanje i zdrav razum: voziš bicikl, nezaštićen si (garant je bio bez kacige i bez ikakve zaštitne opreme) i ne obraćaš pažnju na nekoliko automobila parkiranih uz cestu od kojih se neki može početi uključivati na cestu vožnjom unazad - da sam ja biciklista, pored ovakve grupe parkiranih vozila bih vozio maksimalno oprezno i - sporo (da imam vremena za reakciju).
Vjerovatno će dva krivica biti na vozaču Caddyja. Isto toliko je vjerovatno da je ponašanje bicikliste uveliko doprinijelo ovakvom ishodu.
Kako je samo uvijek lako naci krivca na najlaksi nacin i to u onome ko je najmanje kriv. Jel de?
Idemo ovako.
Vozac sam auta, bicikla, el. romobila, a ako bog da zdravlja srece i nesto para uskoro cu i motor staviti na tu listu.
Mogu gledati i sagledati stanje saobracaja iz pravo puno uglova.
Ono sto je evidentno kod nas na cestama je da vozaci auta apsolutno ne smatraju nikoga drugog uopste ucesnikom u saobracaju osim njih samih. To je losa saobracajna kultura. Tacnije nema je.
Nedavno mi se desila ista stvar jedan dan na el.romobilu, a par dana kasnije na biciklu.
Znaci od kako su donjeli ove zakone koji kazu da biciklisti i romobilisti ne mogu na trotoar i da moraju na cestu ako nema biciklisticke staze, ja to stvarno postujem. da li se slazem ili ne je nebitno, ali postujem. Isplaniram svoj put maksimalno da bih sto bolje zastitio svoju guzicu i maksimalno smanjio voznju po cesti. Mislim da nam je jasno zasto.
Uglavnom vozim el.romobil cestom i skroz sam desno uz sam rub ceste. Desno od mene je 10 cm nekakve stazice od krupnog tucanika i onda ide jarak. Cesta je dvosmjerna i prilicno uska ali dovoljna za usko mimoilazenje dva auta. U susret mi idu dva auta jedno iza drugog. Na nekih 15-20 metara drugo auto hladno izljece da pretice ovo ispred sebe. znaci ide direktno na mene. naravno da mu nije na pamet palo da se vrati nego nastavlja. Nema sanse da me nije vidio jer je sumrak a ja imam puno svjetala da bi me mogli vidjeti oni koji mi idu u suret. Sreca da nisam brze vozio pa sam mogao na vrat na nos zakociti i strcati na tu stazicu. da sam sletio na nju vozeci brze, isjekao bih gume, slomio se, sletio bih u jarak naglavacke.... Druga opcija je bila da me parkira lik na svoju haubu i sofersajbu.
Druga situacija je bila ista sa biciklom samo sto sam ovdje imao malo vise mjesta da zakocim i stanem uz rub trotoara. Isto kao precrtano ponasanje.
Znaci u ova dva slucaja ja kao ucesnik u saobracaju nisam uopste postojao za ove sto su preticali. Nema me.
E tako i ovdje. Ljudi hladno izadju ispred tebe autom i kontaju: ma zakociti ce on na biciklu je.
Kad se sve sabere i oduzme, kao da je bitno jeli imao kacigu. Mozda bi manje najbao, ali bi opet najebao.
Da li je bitno sto je vozio 20-30-40? Pa sta da je bilo auto umjesto bicikla i da je islo 20-30-40. Da li bi i tada bila bitna ta neka brzina? Da li bi rekao da je vozio kao sumanut i da je ponasanje vozaca auta koje se zapucalo u kedija doprinjelo tome.
Idioti smo i to je to.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#60331 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
upravo ,ja kad vozim svoj auto niko nista ,kad sjednem u neki mali auto svi hoce da me ubiju
- vjeshalica
#60332 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Najgore su mrtve babuskare u dzipovima koje nisu u stanju ni kutiju od cipela da voze, a za njima isto one sto im je reno klio veci od kamioncine tandema....za njima iskompleksirani lelemudi i brude bradate...maaa svi su ista govna
-
saabsa
#60333 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neki dan od starog uzeo malog Hyundai-a starog, jedva živu glavu od Stupa do grada dovukao, tri puta se ljudi prestrojavaju ko da me nema hoće da prođu kroz mene, gdje god nema semafora nemam ni prvenstvo prolaza odakle god da idem, ko da sam jebeni duh...bitanga_sa_otesa wrote: ↑10/10/2022 17:29upravo ,ja kad vozim svoj auto niko nista ,kad sjednem u neki mali auto svi hoce da me ubiju![]()
![]()
Nestvarno...
- bitanga_sa_otesa
#60334 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zato samo đip i sto vece i mesnatije gumetinesaabsa wrote: ↑10/10/2022 20:04Neki dan od starog uzeo malog Hyundai-a starog, jedva živu glavu od Stupa do grada dovukao, tri puta se ljudi prestrojavaju ko da me nema hoće da prođu kroz mene, gdje god nema semafora nemam ni prvenstvo prolaza odakle god da idem, ko da sam jebeni duh...
Nestvarno...
-
mali_balon
#60335 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja samo upalim zmigavac I svi koce.....40t i 20m drug moj nema zajebancije

-
Piaty
#60336 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mali_balon wrote: ↑10/10/2022 20:11 ja samo upalim zmigavac I svi koce.....40t i 20m drug moj nema zajebancije![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#60337 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kacemo se vozat po gradu ??mali_balon wrote: ↑10/10/2022 20:11 ja samo upalim zmigavac I svi koce.....40t i 20m drug moj nema zajebancije![]()
![]()
-
saabsa
#60338 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Srećom ima i takva "vozilica" u kući pa se čovjek u njoj osjeća bezbjedan jer mahom svi paze kad naiđešbitanga_sa_otesa wrote: ↑10/10/2022 20:08zato samo đip i sto vece i mesnatije gumetinesaabsa wrote: ↑10/10/2022 20:04Neki dan od starog uzeo malog Hyundai-a starog, jedva živu glavu od Stupa do grada dovukao, tri puta se ljudi prestrojavaju ko da me nema hoće da prođu kroz mene, gdje god nema semafora nemam ni prvenstvo prolaza odakle god da idem, ko da sam jebeni duh...
Nestvarno...![]()
Jaran dugo vozio Cherokee-a i kupio Peugeota 207, prvih par dana samo što mu stravu nisu saljevali u kružnim tokovima
- bitanga_sa_otesa
-
mali_balon
#60340 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vjeruj doso bi samo da jebem trkace I pravim guzvubitanga_sa_otesa wrote: ↑10/10/2022 20:14kacemo se vozat po gradu ??mali_balon wrote: ↑10/10/2022 20:11 ja samo upalim zmigavac I svi koce.....40t i 20m drug moj nema zajebancije![]()
![]()
![]()
-
MarkoIvkovic
#60341 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta se ovo desava u velikom parku? Vise policajaca nego pjesaka a i jedan dio u zutoj traci
-
Spit_fire
#60342 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto se syebah idem kuci i vidim murija hitna ha hu...kolko shvatih nekom pozilo u tramvaju...nez jel ziv al vim su onolklo ogradili sumnjam 
-
Spit_fire
#60343 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nez sad bi reko da je neko ubijen prije nego da mu je pozlilo...evo kod trzniceMarkoIvkovic wrote: ↑10/10/2022 20:20 Sta se ovo desava u velikom parku? Vise policajaca nego pjesaka a i jedan dio u zutoj traci
-
Spit_fire
#60345 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovaj kod trznice je pokriven..
- zateznistub
#60346 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto bi onaj rekao: U Đalalabadu nista novo. Ovo malo sto se vidi ovaj sto leži.... meni lici na Hatića.. A garant grijesim...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#60347 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Klasicni disbalans u razlicitom pristupu modalitetima promatranja diskursa kojeg nudi sigmundova seksualna teorija kroz promatranje stefana cvajga
-
DonieBrasco
#60348 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Strasno je koliko klosara ima po centru grada, a generalno u sta se grad prtevorio po pitanju kriminala, droge, prostitucije, svega iz te branse.
A sve zato sto je MUP kakakv jeste prije svega.
A sve zato sto je MUP kakakv jeste prije svega.
- Baltazar_khan
#60349 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prema informacijama koje ima portal Crna Hronika, jedna osoba je likvidirana, dok je još minimalno jedna povrijeđena nakon što je došlo do fizičkog obračuna iza Tržnice u Sarajevu.