A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 20:43
Vaya wrote: ↑21/11/2022 20:16
Dobro i sta onda?
Hoces li mi ti objasniti kakva je nevidjena razlika za drzavu u 3:2 u odnosu na 4:1?
Ali bas onu neku epohalnu razliku mi istakni?
Imaš poslovnik o radu Doma naroda pa pogledaj.
Za izglasavanje odluke je potreban kvorum, od najmanje tri člana iz svakog kluba. Ovo SNSD može blokirati.
Ako nema kvoruma, onda uz određene procedure se može doći do toga da je za određene odluke potrebna trećina kluba, odnosno dva člana.
Dakle, uz malo duži put, moguće je izglasavanje odluka, zakona , sa dva člana u srpskom klubu.
Bravo, apsolutno se slazem...
Znaci da DN funkcionisao on mora zadovoljiti i prosto vecinu, tj. da moras imati i 8 delegata od 15 i moras imati da iz svakog kluba naroda mora makar po 2 delegata glasaju za tebe.
Vodit cemo se cinjenicom da klub Bosnjaka nije sporan.
U klubu Hrvata ces imati zagarantovana 4 delegata iz HDZ-a, Covic kaze cak i 5, ali eto nek budu 4.
U klubu Srba neka bude 3:2.
Ja se slazem sa inicijalnom idejom, da ce se odblokirati mogucnost, da koalicija HDZ i SNSD ne blokiraju kvorum jer ce imati 7, ali ovdje ljudi, a prvenstveno simpatizeri Osmorke pretstavljaju slijedecu stvar, a to je da ce ova 2 iz SDS, za svaki zakon koji dodje do DN glasati identicno kao sto budu glasali delegati iz kluba Bosnjaka - sto je naravno vhunski idiotizam. Kada je u pitanju relacija RS - BiH, ta sutrasnja 2 delegata iz SDS ce imati 95% isti sistem glasanja kao i Dodikovi. To ce biti tako, prvo zato sto izmedju SDS i SNSD za mene isti, a druga stvar ukoliko slucajno se desi da bude prevelikog odstupanja u glasanju, Dodik ce navedene avanturiste da razguli u NSRS, kao Srbe koji su izabrali muslimani i koji rade kontra interesa RS. Zelimir Neskovic, koji ce biti jedan od SDS-ovaca koji ce uci u DN BiH, onaj jedan sigurni njihov, ja cu ti reci da bih ja sada glasao prije za Majkicku, nego za njega...to je par excellance cetnik iz Lopara...
Tako da ova citava nevjerovatna fama koja se stvorila oko 4:1 vs 3:2, mi apsolutno nije jasna. Da se razumijemo, naravno da ne treba davati Dodiku i Covicu mogucnost da blokiraju kvorum kao prosli put, medjutim ne treba ni lagati da ce drzava sutra lakse funkcionisati i da ce se kao sto neki ovdje predstavljaju zakoni usvajati kao na pokretnoj traci, samo zato sto ce SDS imati 2 delegata...
Kada bi se lagali i rekli da ova 2 SDS-ovca sutra glasaju svaki put kao i 5 Bosnjaka, ja ti garantujem, a ti si svjestan da bi svaki put pao u klubu Hrvata, jer bi Covic svaki put ispratio Dodika do kraja...
Ova neka teza koju je ovdje neko lupio, da ako SDS bude imao 2 delegata, da ce onda SNSD ispasti iz vlasti - neka samo jos jednom procita ovo gore iznad sto sam napisao...