Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
dama_u_crnom
#6026 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Treba mi savjet. Moja curica je maloprije dok je hodala, zapela i glavom udarila od rub stolice. Tacnije udarila se tacno u arkadu koja je natekla, pa joj se malo ko spustio kapak (ali jako malo). Sva sreca da nije oko povrijedila. Eh sad na arkadi je modrica, bukvalno crna ali nije velika. stavila sam joj hladan oblog, ali kratko jer nije dala da pipnem daj dio. Plakala je, ali nakon toga se skroz uredu ponasala, vesela, hodala, igrala se, sve ok. Sad je malo pospana, ali ovo joj je inace vrijeme spavanja. Inace nisam panicar kad su padovi u pitanju, ali ovaj me malo uplasio. Razmisljala sam cak doktoru da je vodim, ali ponasanje joj je skroz ok, ne znam ima li potrebe...
- JanuaryJones
#6027 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prati stanje svakako, provjeri da li pogledom prati tvoj prst, daj joj tečnosti i svaku modricu namaži puterom, pomaže da ne poplavi/pocrni. Biće to ok.dama_u_crnom wrote:Treba mi savjet. Moja curica je maloprije dok je hodala, zapela i glavom udarila od rub stolice. Tacnije udarila se tacno u arkadu koja je natekla, pa joj se malo ko spustio kapak (ali jako malo). Sva sreca da nije oko povrijedila. Eh sad na arkadi je modrica, bukvalno crna ali nije velika. stavila sam joj hladan oblog, ali kratko jer nije dala da pipnem daj dio. Plakala je, ali nakon toga se skroz uredu ponasala, vesela, hodala, igrala se, sve ok. Sad je malo pospana, ali ovo joj je inace vrijeme spavanja. Inace nisam panicar kad su padovi u pitanju, ali ovaj me malo uplasio. Razmisljala sam cak doktoru da je vodim, ali ponasanje joj je skroz ok, ne znam ima li potrebe...
-
dama_u_crnom
#6028 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala ti. Sad trenutno spava, a provjeravala sam ovo da li prati moj prst, sve je ok bilo. Jer sam se prepala da nije povrijedila oko, posto se drzala za oko, a onda vidim modricu na arkadi. Sto je najgore od jutros malo temperature ima, pa je nervozna i zbog toga. Predpostavljam da je od zubica, jer nema nikakvih simptoma prehlade. Praticu stanje svakako, ali mislim da je sve ok.JanuaryJones wrote:Prati stanje svakako, provjeri da li pogledom prati tvoj prst, daj joj tečnosti i svaku modricu namaži puterom, pomaže da ne poplavi/pocrni. Biće to ok.dama_u_crnom wrote:Treba mi savjet. Moja curica je maloprije dok je hodala, zapela i glavom udarila od rub stolice. Tacnije udarila se tacno u arkadu koja je natekla, pa joj se malo ko spustio kapak (ali jako malo). Sva sreca da nije oko povrijedila. Eh sad na arkadi je modrica, bukvalno crna ali nije velika. stavila sam joj hladan oblog, ali kratko jer nije dala da pipnem daj dio. Plakala je, ali nakon toga se skroz uredu ponasala, vesela, hodala, igrala se, sve ok. Sad je malo pospana, ali ovo joj je inace vrijeme spavanja. Inace nisam panicar kad su padovi u pitanju, ali ovaj me malo uplasio. Razmisljala sam cak doktoru da je vodim, ali ponasanje joj je skroz ok, ne znam ima li potrebe...
- JanuaryJones
#6030 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jel jede uredno, ko i dosad?dama_u_crnom wrote:Hvala ti. Sad trenutno spava, a provjeravala sam ovo da li prati moj prst, sve je ok bilo. Jer sam se prepala da nije povrijedila oko, posto se drzala za oko, a onda vidim modricu na arkadi. Sto je najgore od jutros malo temperature ima, pa je nervozna i zbog toga. Predpostavljam da je od zubica, jer nema nikakvih simptoma prehlade. Praticu stanje svakako, ali mislim da je sve ok.JanuaryJones wrote:Prati stanje svakako, provjeri da li pogledom prati tvoj prst, daj joj tečnosti i svaku modricu namaži puterom, pomaže da ne poplavi/pocrni. Biće to ok.dama_u_crnom wrote:Treba mi savjet. Moja curica je maloprije dok je hodala, zapela i glavom udarila od rub stolice. Tacnije udarila se tacno u arkadu koja je natekla, pa joj se malo ko spustio kapak (ali jako malo). Sva sreca da nije oko povrijedila. Eh sad na arkadi je modrica, bukvalno crna ali nije velika. stavila sam joj hladan oblog, ali kratko jer nije dala da pipnem daj dio. Plakala je, ali nakon toga se skroz uredu ponasala, vesela, hodala, igrala se, sve ok. Sad je malo pospana, ali ovo joj je inace vrijeme spavanja. Inace nisam panicar kad su padovi u pitanju, ali ovaj me malo uplasio. Razmisljala sam cak doktoru da je vodim, ali ponasanje joj je skroz ok, ne znam ima li potrebe...
-
dama_u_crnom
#6031 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Jede
Evo jutros temperature jos malo ima, opet cu joj panadol dati. A arkada je natecena, pa joj je oko malo zatvoreno. Ali sve ostalo je ok, normalno se ponasa. 
-
PurpurHazel
#6032 Re: Bebe - ALL ABOUT!
JanuaryJones wrote:http://forum.klix.ba/kolica-i-autosjeda ... 15280.html probaj i ovdjePurpurHazel wrote:Drage žene, majke, očevi, savjet oko autosjedalice molim.
Šta, koja, kakva, gdje, od koliko do koliko kilograma, itd?
Njoj je sad 6 mjeseci, prerasla je onu sjedalicu/jaje iz kolica 3u1. u čemu smo se (i u korpi koju je isto prerasla dužinom) vozali na kratke relacije , i u potrazi smo za pravom, dobrom autosjedalicom.
Bitno mi je samo da se baš pokazala sigurnom i udobnom, jer ćemo dosta biti u autu.
Hvala vam na svim savjetima i prijedlozima unaprijed.
e kad je lijeno prvo tražilicu upitati
hvala ti puno, sad ću ja to pročešljati.
- JanuaryJones
#6033 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma ne radi im tražilica kao uostalom ni forum kako treba od posljednjeg update-a. Elem, znam za temu jer sam je pokrenulaPurpurHazel wrote:JanuaryJones wrote:http://forum.klix.ba/kolica-i-autosjeda ... 15280.html probaj i ovdjePurpurHazel wrote:Drage žene, majke, očevi, savjet oko autosjedalice molim.
Njoj je sad 6 mjeseci, prerasla je onu sjedalicu/jaje iz kolica 3u1. u čemu smo se (i u korpi koju je isto prerasla dužinom) vozali na kratke relacije , i u potrazi smo za pravom, dobrom autosjedalicom.
Bitno mi je samo da se baš pokazala sigurnom i udobnom, jer ćemo dosta biti u autu.
e kad je lijeno prvo tražilicu upitati![]()
hvala ti puno, sad ću ja to pročešljati.

-
blondina
#6034 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame,imam pitanje za vas vezano za zubice.Vec sam pisala da je mojoj maloj kad je imala 20 dana zivota nikla donja jedinica,e sad taj mi se zubic malo razlikuje od druge jedinice.Ona ima skoro 8. mjeseci i pocinju joj gornje jedinice pa glođe sve što stigne i izgleda mi kao da je malo oštetila ovu prvu jedinicu,a drugoj nije nista.Da li je neko imao slično iskustvo,ima li potrebe da je vodim doktoru.
-
mali_balon
#6035 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Arkada mora biti malo natecena jer ispod koze nema mesa, sama kost pa tako da ce biti tu modrica neko vrijeme, i zbog otoka je i malo oko zatvoreno. Drugi put, nedaj Boze da budfe drugi put, isto sto bi nana uradila, na mjesto udara odma putera utrljatidama_u_crnom wrote:JedeEvo jutros temperature jos malo ima, opet cu joj panadol dati. A arkada je natecena, pa joj je oko malo zatvoreno. Ali sve ostalo je ok, normalno se ponasa.
-
mali_balon
#6036 Re: Bebe - ALL ABOUT!
http://www.babycentar.ba/online-shop/pr ... iew/19/980PurpurHazel wrote:Drage žene, majke, očevi, savjet oko autosjedalice molim.
http://cybex-online.com/en/carseats/pallas2fix.html
Vec neke dvije godine, druge nismo koristili da uporedim, super nas sluzi.
-
suspect_zero
#6037 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Poštovane mame,
ima nekoliko dana maleni ne želi da pije mlijeko, jedva na silu popije 50 ml
....inače svako jutro sam mu davala 150 (nekda sa mrvicom neskvika) a navečer 150 ml sa mljev.keksom.......sada odbija i samo i sa keksom
popije malo i samo frkne flašicu.....uskoro će mu 21 mjesec i kontam da mu je malo mlijeko dojadilo jer jede ostalu hranu
......inače, kada su vam djeca počela zezat sa hranom?....mislim kada su postala pekava i da hoće-neće jesti?.....do prije mjesec dana sam bila baš rahat, što god mu donesem on pojede.....sada me ubija u pojam, dugo ga hranim, baca zalogaj, razvlači dok jede
......fakat frustrirajuće

ima nekoliko dana maleni ne želi da pije mlijeko, jedva na silu popije 50 ml
-
safran
#6038 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ima li primjedbe na jogurt? I to se pika u mlijeko. Inače to je period kada kod osoba netolerantnih na laktozu lagano prestaje produkcija enzima koji je razlaže i kada počinju problemi sa varenjem mlijeka. Nemoj ni tu mogućnost isključiti, on ne mora znati za netoleranciju da bi osjetio da mu nešto ne odgovara. Popusti ga malo neko vrijeme i probaj sa jogurtom. A ne zove se to džaba terrible two - sve ih zanima, svašta mogu sami a koka mozak. Moj mlađi je jeo ko neman a zadnjih godinu dana (uskoro će mu 4) ja ga "pitam" ko bebu. Nema kad da jede.
-
suspect_zero
#6039 Re: Bebe - ALL ABOUT!
safran wrote:Ima li primjedbe na jogurt? I to se pika u mlijeko. Inače to je period kada kod osoba netolerantnih na laktozu lagano prestaje produkcija enzima koji je razlaže i kada počinju problemi sa varenjem mlijeka. Nemoj ni tu mogućnost isključiti, on ne mora znati za netoleranciju da bi osjetio da mu nešto ne odgovara. Popusti ga malo neko vrijeme i probaj sa jogurtom. A ne zove se to džaba terrible two - sve ih zanima, svašta mogu sami a koka mozak. Moj mlađi je jeo ko neman a zadnjih godinu dana (uskoro će mu 4) ja ga "pitam" ko bebu. Nema kad da jede.
Jogurt može proći, doduše samo voćni....jeo bi ga svaki dan
-
safran
#6040 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Dvogodišnjaci standardno jedu po cijeli dan .... pomalo. Naročito ako je hrana stalno dostupna. U vrtiću se uvede malo reda.
-
dama_u_crnom
#6041 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Je li vi izvodite djecu vani po ovom smogu? Nije bas pametno, a opet zao mi je da je u kuci citav dan. Nekad imam osjecaj da joj je dosadno, da ne zna sta bi od sebe vise. Kako najbolje zabaviti djecu u ovom periodu (skoro 16 mjeseci)? I imate li neki prijedlog koje igracke su djeci tad najzanimljivije? Ne mogu da ih nadjem puno koje su bas za ovaj uzrast, da ne sadrze neke sitne dijelove i sl. A i sve sto nadjem, igra se s njima 2 dana i vise nece ni da pogleda. 
- JanuaryJones
#6042 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Žao mi dijete izvoditi u ovu prljavštinu, još kad pročitam na portalu sastav zraka, žao meni izaći do trgovinedama_u_crnom wrote:Je li vi izvodite djecu vani po ovom smogu? Nije bas pametno, a opet zao mi je da je u kuci citav dan. Nekad imam osjecaj da joj je dosadno, da ne zna sta bi od sebe vise. Kako najbolje zabaviti djecu u ovom periodu (skoro 16 mjeseci)? I imate li neki prijedlog koje igracke su djeci tad najzanimljivije? Ne mogu da ih nadjem puno koje su bas za ovaj uzrast, da ne sadrze neke sitne dijelove i sl. A i sve sto nadjem, igra se s njima 2 dana i vise nece ni da pogleda.
- manekenka u penziji
#6043 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja, nemajka, izvodim svaki dan. Doduse, gledamo da smo sto cesce na planini.
-
radenska
#6044 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Molim vas da me ne napadate odmah sto ne vodim dijete doktoru Ali zaista ne zelim da je iznosim po ovim minusima Jos. Beba ima 5 sedmica i od subote kaslje I nosic joj zacepljen. Danas kaslje vise nego ranije. Iskustva,da li grijesim sto ne idem doktoru. Inace svi smo bili bolesni,ji sin muz I ja
- CherryLips
#6045 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja se iskreno sa tako malom bebom ne bih igrala. Upale pluća haraju. Nadam se da bebara nema temperaturu. Dobro je obuci,nazovi dr da vidiš kada je najmanja guzva i idi,po mom iskustvu najbolje rano ujutro,da vec oko pola osam budes tamo.
-
granita
#6046 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Vidi da odes privatno, ako mozes, da ne cekate po ambulantama u kojima je na stotine bolesne djece. Takodjer, moj mali je cim je pocelo centralno isto tako - hropce, kaslje, pun mu nos. Vodili ga kod pedijatrice, kaze zena nije nista, to je od suhog zraka, preporucila Aqua Maris Baby ili Sunce moje malo (po menu su bolje), pa mu to ukapam svaki dna po 2-3 puta i izvaclim pumpicom. Njemu je sada 5. mjeseci i i dalje to radimo svaki dan. To sto kaslje moze biti da joj se slijeva. Izbacuje li sluz kroz kaku? Nemoj se prepasti ako se to desi, to je skroz normalno kod beba koje imaju problema sa slajmom. Ne mora biti da je ista strasno, a ako je nisi izvodila sigurno nije nista pokupila okolo. Pogotovo jos ako je dojena...radenska wrote:Molim vas da me ne napadate odmah sto ne vodim dijete doktoru Ali zaista ne zelim da je iznosim po ovim minusima Jos. Beba ima 5 sedmica i od subote kaslje I nosic joj zacepljen. Danas kaslje vise nego ranije. Iskustva,da li grijesim sto ne idem doktoru. Inace svi smo bili bolesni,ji sin muz I ja
-
mali_balon
#6047 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nasa curica nije bila toliko mala (mislim da je imala oko 6 mjeseci) kada je bila prva nahlada ali smo to rijesavali sljezom, lukom (narezes luka i stavis ga u sobi gdje spava) jest da luk usmrdi ali sta ces, kapi ulja eukaliptusa nakapas na tanjiric i postavis pored kreveta i ovlazivac zraka i izvlacenjem slina ovakvom pumpicom.

- ciki4
#6048 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi prehladu vučemo već 10 dana,kad kažem mi,mislim na sve ukućane,a malena je bila bez temperature, nosić začepljen,kašljala,ali apetit o.k.vesela,igra se,spava dobro ...medjutim sinoć i jutros kašlje,hropti,katastrofa.odvedem je dr.i zena me naruzi pravo. Kaže dijete vam je puno sekreta,uključila antibiotike,inhalacije,sirup,vadile krv,ma bas me živu isprepadala
Tako da ću ja odsad i kod najmanje naznake prehlade ili gripe,pravac dom zdravlja.
-
safran
#6049 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Iz iskustva - ti ideš u Vojničko? Čini mi se da si spominjala. Nazovi i pitaj kad radi dr. Vildan, kod njega nikad nema gužve. Vildan je ziheraš i poslaće vas u laboratorij, nakon toga će dati terapiju ako bude potrebna. Tako male bebe se ne tretiraju ambulantno ako je bilo kakav belaj u pitanju - šalju na pedijatriju (prošla sve to). U međuvremenu, vlaži zrak, šerpu kamilice na keca i nek vlaži, izvlači sline kako znaš i umiješ i možeš bebu postaviti potrbuške preko koljena i savij ruku kao da ćeš piti vode i lupkaj po leđima (nisu bablje priče, tehniku mi preporučili na pedijatriji) - da, ovo nemoj raditi neposredno nakon dojenja. I što manje hendlanja bebe - nahrani, presvuci i spusti u krevetić.radenska wrote:Molim vas da me ne napadate odmah sto ne vodim dijete doktoru Ali zaista ne zelim da je iznosim po ovim minusima Jos. Beba ima 5 sedmica i od subote kaslje I nosic joj zacepljen. Danas kaslje vise nego ranije. Iskustva,da li grijesim sto ne idem doktoru. Inace svi smo bili bolesni,ji sin muz I ja
-
dance_mom
#6050 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Da ne zoveš Vojničko, Vildan ti je prva smjena. I u ovakvom slučaju i ja ga preporučujem. Ali odmah se pripremi na gužvu, i kod njega. Bar je bila neki dan, dom zdravlja pun bolesne djecesafran wrote:Iz iskustva - ti ideš u Vojničko? Čini mi se da si spominjala. Nazovi i pitaj kad radi dr. Vildan, kod njega nikad nema gužve. Vildan je ziheraš i poslaće vas u laboratorij, nakon toga će dati terapiju ako bude potrebna. Tako male bebe se ne tretiraju ambulantno ako je bilo kakav belaj u pitanju - šalju na pedijatriju (prošla sve to). U međuvremenu, vlaži zrak, šerpu kamilice na keca i nek vlaži, izvlači sline kako znaš i umiješ i možeš bebu postaviti potrbuške preko koljena i savij ruku kao da ćeš piti vode i lupkaj po leđima (nisu bablje priče, tehniku mi preporučili na pedijatriji) - da, ovo nemoj raditi neposredno nakon dojenja. I što manje hendlanja bebe - nahrani, presvuci i spusti u krevetić.radenska wrote:Molim vas da me ne napadate odmah sto ne vodim dijete doktoru Ali zaista ne zelim da je iznosim po ovim minusima Jos. Beba ima 5 sedmica i od subote kaslje I nosic joj zacepljen. Danas kaslje vise nego ranije. Iskustva,da li grijesim sto ne idem doktoru. Inace svi smo bili bolesni,ji sin muz I ja