Tako je, meni je u zk oko 82 kvadrata, a u praksi je stan oko 75 i ima jos 10-ak kvadrata balkona.
Novogradnja u Sarajevu?
-
NediM17
#6027 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Za vrijeme lockdowna vidjeli smo šta znači balkon a pogotovo kuća sa baštom.
Navodno rekoše da je sad veća potražnja za kućama i zemljom u prigradskim opštinama nego stanova u gradu.
Navodno rekoše da je sad veća potražnja za kućama i zemljom u prigradskim opštinama nego stanova u gradu.
-
lissics
#6028 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prodajem stan za toliko para. Ti racunaj kako hoces, odbij balkone, kupatilo, ostave, kuhinju. Sta god hoćeš racunaj, a stan kosta toliko kosta.
Kako ti ga je lakse primit, ti pomozi sebi.
Kako ti ga je lakse primit, ti pomozi sebi.
-
Kataklinger
#6029 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima ljudi kojima balkon nije bitan pri kupovini stana, meni itekako jest. Bilo to po onom koeficijentu 1 ili 0.75, 0.5, 0.25 sto neko spomenu na prethodnim stranicama, realno boli me briga. Jer mi je bitan balkon. Eh sad logicno da ne bih trazio stan od 60 kvadrata kod kojeg je 10 kvadrata balkon 
Opet ima i onih kojima ne predstavlja problem i balkon od 10-15 kvadrata na velicinu stana od cca 70 (primjera radi, u Sarajevo Waves ima stanova sa onim lijepim, neobicnim i ogromnim balkonima). Svakako je dobro sto su uveli te koeficijente, ljepse je platiti 0.75 ili 0.5 nego 1
Na kraju krajeva, cijena stana je ta koja jest, ko hoce nek izvoli, ko nece nek ide dalje. Ja gledao stanove u Dijamantu, neke su davali za 2200KM/m2 a za neke nece da cuju ispod 2500KM/m2, pa su poslije odobravali jos 5% na ove cijene. Eh sad sto je onaj stan 2200, a ovaj drugi 2500, a mozda taj jeftiniji ima nesto bolje sto je meni presudno (recimo balkon ali mu je orijentacija u unutrasnjost) a ovaj drugi ima bolju orjentaciju ali nema balkona, ne mogu ja uticat niti odredjivat cijenu. Hoces, neces, dovidjenja. Ima ko hoce.
Opet ima i onih kojima ne predstavlja problem i balkon od 10-15 kvadrata na velicinu stana od cca 70 (primjera radi, u Sarajevo Waves ima stanova sa onim lijepim, neobicnim i ogromnim balkonima). Svakako je dobro sto su uveli te koeficijente, ljepse je platiti 0.75 ili 0.5 nego 1
Na kraju krajeva, cijena stana je ta koja jest, ko hoce nek izvoli, ko nece nek ide dalje. Ja gledao stanove u Dijamantu, neke su davali za 2200KM/m2 a za neke nece da cuju ispod 2500KM/m2, pa su poslije odobravali jos 5% na ove cijene. Eh sad sto je onaj stan 2200, a ovaj drugi 2500, a mozda taj jeftiniji ima nesto bolje sto je meni presudno (recimo balkon ali mu je orijentacija u unutrasnjost) a ovaj drugi ima bolju orjentaciju ali nema balkona, ne mogu ja uticat niti odredjivat cijenu. Hoces, neces, dovidjenja. Ima ko hoce.
- Haris.ba
#6030 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Smisao famoznih koeficijenata jeste da i investitoru i kupcu se vise isplati napraviti i kupiti balkon.
Ali, uglavnom investitoru. Jer to mu smanjuje gradjevinsku rentu. I to mu je jedna olaksica da se odluci za balkon.
Ocito drzavi bitno da stanovi imaju balkone.
A sto cudi ima. Vole ljudi bildati pluca i susiti ves po sobama.
Mada, ta famozna cijena ko kvadratu je relativna. U stvari stan prodajes za cifru za koju mozes kao skup mnogih stvari, a ne samo kvadrata. Tu ne ulazi samo broj kvadrata, vec lokacija, orjentacija, kvalitet izgradnje, liftovi, stubiste, broj stanova u zgradi....
Ta cijena po kvadratu je samo olaksica u racunanju.
Mislim. Znam ja nas. Kad treba platiti porez, daj manji stan u papirima, kad treba prodati i iznajmiti, daj sto vise kvadrata.
Ali, uglavnom investitoru. Jer to mu smanjuje gradjevinsku rentu. I to mu je jedna olaksica da se odluci za balkon.
Ocito drzavi bitno da stanovi imaju balkone.
A sto cudi ima. Vole ljudi bildati pluca i susiti ves po sobama.
Mada, ta famozna cijena ko kvadratu je relativna. U stvari stan prodajes za cifru za koju mozes kao skup mnogih stvari, a ne samo kvadrata. Tu ne ulazi samo broj kvadrata, vec lokacija, orjentacija, kvalitet izgradnje, liftovi, stubiste, broj stanova u zgradi....
Ta cijena po kvadratu je samo olaksica u racunanju.
Mislim. Znam ja nas. Kad treba platiti porez, daj manji stan u papirima, kad treba prodati i iznajmiti, daj sto vise kvadrata.
- P308
#6031 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima isto tako i onih sto vole balkon pa cim kupe stan u novoj ili bilo kakvoj drugoj zgradi, odmah ga ustakle
Po mogucnosti drugacije od svih drugih vec ustakljenih 
-
Tadin
#6032 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jel ima tko iskustava sa novom Dobrinjom? Riječ je o zgradi Malak investa sa stanovima izvorno napravljenim za najam, da bi se oni odlučili na prodaju. Sad ih prodaju opremljene po cijeni od 2400 KM po kvadratu.
Hvala
Hvala
- Haris.ba
#6033 Re: Novogradnja u Sarajevu?
To je posebna prica. Ali, logicno je ustakliti balkon zbog klime u Sarajevu. Prvo zbog zime i hladnoca koje traju puno mjeseci, a drugo zbog cestih pljuskova ljeti.
Ali, to treba tako uraditi da je jednostavno ga koristiti ljeti. Recimo oni fazoni na Novoj Otoci i onoj svjetlucavoj zgradi su dobri.
-
breuer
#6034 Re: Novogradnja u Sarajevu?
pa ja, samo je kod nas zima i padaju kiše...
- Haris.ba
-
breuer
#6036 Re: Novogradnja u Sarajevu?
zato i u Kanadi ustakljuju
- dječak sa šibicama
#6037 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Valjda se racuna ono sto u katastru ili gdje vec, mijesam katastar sa gruntovnicom
sta pise... i kod mene je stan 50 kvadrata, sa dva balkona 54-55 ali u papirima pise 50
Da ga prodajem, ne mogu navesti 55 kvadrata kad toliko ne pise u sluzbenom papiru.
Da ga prodajem, ne mogu navesti 55 kvadrata kad toliko ne pise u sluzbenom papiru.
-
azdralovic
#6038 Re: Novogradnja u Sarajevu?
kod mene pise i balkon u kvadraturidječak sa šibicama wrote: ↑24/08/2020 13:23 Valjda se racuna ono sto u katastru ili gdje vec, mijesam katastar sa gruntovnicomsta pise... i kod mene je stan 50 kvadrata, sa dva balkona 54-55 ali u papirima pise 50
- Daryl Dixon
#6040 Re: Novogradnja u Sarajevu?
- Daryl Dixon
#6041 Re: Novogradnja u Sarajevu?
. 
Last edited by Daryl Dixon on 24/04/2022 22:06, edited 1 time in total.
- alica.k
#6042 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kod mene takodjerazdralovic wrote: ↑24/08/2020 13:54kod mene pise i balkon u kvadraturidječak sa šibicama wrote: ↑24/08/2020 13:23 Valjda se racuna ono sto u katastru ili gdje vec, mijesam katastar sa gruntovnicomsta pise... i kod mene je stan 50 kvadrata, sa dva balkona 54-55 ali u papirima pise 50
-
fyllon
#6043 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Jel im popustila Elektrodistribucija Sarajevo? Koliko znam tu su upali u probleme, koje ni ne mogu rijesiti po trenutnim zakonima, osim da im ovi popusteDaryl Dixon wrote: ↑24/08/2020 14:49Zna li se dokle je izgradnja u ST, kad se očekuje završetak radova?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6044 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kakve probleme sa Elektrodistribucijom
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6045 Re: Novogradnja u Sarajevu?
I mene zanima kakav problem mogu imati 
-
fyllon
#6046 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koliko ja znam, problem je bilo neko pustanje TS objekta. Oni su valjda u projektu uradili onu TS unutar samog objekta, a za te gabarite zgrade TS zakonski mora biti van objekta i naravno uradjena u skladu sa svim standardima. A problem je bio utoliko veci sto je ona parcela prilicno iskoristena, pa unutar te parcele ne mogu smjestiti prema standardu vanjsku TS.
Pisem u proslom vremenu, jer zaista ne znam jesu li to uspjeli rjesiti ili je problem i dalje prisutan.
Pisem u proslom vremenu, jer zaista ne znam jesu li to uspjeli rjesiti ili je problem i dalje prisutan.
- mk ultra
#6047 Re: Novogradnja u Sarajevu?
tako je, do 40m visine može TS u objekat u betonsko okno kojem se može pristupiti sa vanjske strane kako je to urađeno na većini nebodera u Sarajevu, samo to nema EDS veze sa tim, više neke druge inspekcije... kad si napisao da imaju problem sa strujom naumpalo mi je to, ali kako im je to promako, baš me zanima ko je radio Elaborat zaštite od požara, ja nisamfyllon wrote: ↑28/08/2020 10:39 Koliko ja znam, problem je bilo neko pustanje TS objekta. Oni su valjda u projektu uradili onu TS unutar samog objekta, a za te gabarite zgrade TS zakonski mora biti van objekta i naravno uradjena u skladu sa svim standardima. A problem je bio utoliko veci sto je ona parcela prilicno iskoristena, pa unutar te parcele ne mogu smjestiti prema standardu vanjsku TS.
-
neki
#6048 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako su dobili građevinsku dozvolu (a jesu) znači da su dobili i prethodnu EE saglasnost..
Ako su dobli prethodnu EE saglasnost znači da je Distribucija saglasna sa lokacijom i predviđenom potrošnjom objekta i da im se obavezuje to omogućiti..
Dakle, ne vidim šta tu ima distribucija popuštati investitoru, njihovo je da im obezbjede adekvatan priključak za koji su im dali saglasnost
Ako su dobli prethodnu EE saglasnost znači da je Distribucija saglasna sa lokacijom i predviđenom potrošnjom objekta i da im se obavezuje to omogućiti..
Dakle, ne vidim šta tu ima distribucija popuštati investitoru, njihovo je da im obezbjede adekvatan priključak za koji su im dali saglasnost
- mk ultra
#6049 Re: Novogradnja u Sarajevu?
zato i kažem da nisu oni, ali toliki propust, pogotovo ako su već napravili TS u objektu... sad izmještanje vani (gdje??), nova trasa kablova, bla bla, pa najmanje 150k...neki wrote: ↑28/08/2020 15:15 Ako su dobili građevinsku dozvolu (a jesu) znači da su dobili i prethodnu EE saglasnost..
- Haris.ba
#6050 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mogu misliti ucjenjivanja okolnih placeva gdje ce postaviti trafo. Kasika u med im upala ni krivima ni duznima.
Mada mi zvuci nevjerovatno da su dobili gradjevinsku na nesto sto ne bi moglo proci na tehnickom.

Kako li se to moglo desiti?
Mada mi zvuci nevjerovatno da su dobili gradjevinsku na nesto sto ne bi moglo proci na tehnickom.
Kako li se to moglo desiti?