Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
zodi36
#6026 Re: Trudnjače i porodilje online
zene jedno pitanje.dobili smo bebu prije 6 dana,vec dva dana smo kod kuce.maleni je super,jede,ima stolicu redovnu,malo place samo,ali imamo problema sa onim flasicama za hranjenje.kad zaplace oko 2 u noci i znamo da je gladan,supruga dok napravi hranu prodje vjecnost cini mi se,a ja se kidam sto place i sto mu nemogu pomoci.voljeli bi da doji,ali supruga kaze da nece,odmah bebac izbaci bradavicu,kao nema nista.kako da znamo dali ima mlijeka u siki,hoce li ono samo krenuti ili kako to vec ide.prvo nam je dijete .zao mi je supruge ,imala je tezak porod a dijete je hiperaktivno pa nemogu ni da forsiram da stalno pokusava da doji.lp
-
safran
#6027 Re: Trudnjače i porodilje online
čestitam na bebizodi36 wrote:zene jedno pitanje.dobili smo bebu prije 6 dana,vec dva dana smo kod kuce.maleni je super,jede,ima stolicu redovnu,malo place samo,ali imamo problema sa onim flasicama za hranjenje.kad zaplace oko 2 u noci i znamo da je gladan,supruga dok napravi hranu prodje vjecnost cini mi se,a ja se kidam sto place i sto mu nemogu pomoci.voljeli bi da doji,ali supruga kaze da nece,odmah bebac izbaci bradavicu,kao nema nista.kako da znamo dali ima mlijeka u siki,hoce li ono samo krenuti ili kako to vec ide.prvo nam je dijete .zao mi je supruge ,imala je tezak porod a dijete je hiperaktivno pa nemogu ni da forsiram da stalno pokusava da doji.lp
A sad ostalo.
1. Brza priprema AD mlijeka - naveče prokuhati veću količinu vode i nasuti u termos bocu. U svako doba noći imate prokuhanu vodu a i brže se hladi na odgovarajuću temperaturu.
2. Kako znati ima li mlijeka ? - Dojku pritisnuti lagano od korijena prema bradavici - ako ima mora nešto izaći. Na početku izlazi kolostrum kojeg nema puno ali je jako mastan i kaloričan.
3. Dojenje je proces - neke bebe odmah znaju šta raditi sa sikom a neke ne. Proces navikavanja na dojku može trajati i 2 mjeseca a za to vrijeme mama se bavi samo dojkama i dojenjem. Produkciju mlijeka potiče beba tj. često stavljanja bebe na dojku. Mlijeko teško da će krenuti samo od sebe kad već do sada nije. Ako mlijeka ima ali ima poteškoća sa otpuštanjem mlijeka tu pomaže syntocin sprej koji se primjenjuje preko sluznice nosa - može se kupiti u apoteci Dina na Čengić Vili - košta oko 12 KM.
4. Iako većina pro-dojačkih udruženja anatemiše upotrebu adaptiranog mlijeka i bočice uz dojenje kod mene je upravo to upalilo. Na svaki zahtjev bebe sam nudila dojku dok ne vidim da od dojenja nema ništa a onda davala najmanju porciju HippPre. U početku je to bilo 40 ml pa je tražio još, pa onda samo 40 ml, pa manje i manje dok nismo došli do toga da mu dojenje bude dovoljno.
5. Za dojenje je izuzetno važno da majka bude opuštena - dakle, što manje interferencija iz okoline tipa "dojiš li, imaš li mlijeka, a što ne dojiš, mlijeko ti nije dovoljno jako i sl." - to sve stvara strašan pritisak na ženu koja je ionako u hormonalnom disbalansu. Od forsiranja nema ništa.
6. Izuzetno je važno da majka vodi računa o stanju dojki - mlijeko će krenuti ali ako se ne prazne može doći do začepljenja. Rezultat mogu biti tvrde, napete dojke pa beba objektivno nije u stanju da doji a ako se stanje ne sanira i do mastitisa - upale radi koje brojne porodilje završe u hitnoj sa viskom temperaturom.
Na kraju, zaista dobronamjerno, nemojte govoriti da vam je dijete hiperaktivno. Hiperaktivnost je dijagnoza. Vi ste očito sretni roditelji zdravog i aktivnog bebača. Ovdje slobodno postavite pitanje - uvijek navrati neka mama sa iskustvom.
-
zodi36
#6028 Re: Trudnjače i porodilje online
svaka cast na postu.hvala od srca.toliko puno korisnih savjeta.jos samo jedno pitanje odnosno dva.kada treba bebi dati hranu,jeli treba ono svaka dva-tri sata ili kad god ono zaplace malo jace.mozda je glupo ali eto korisno mi je i to znati i za presvlacenje bebe.ono kad god ga presvalcimo on negoduje sto mi je jasno,ali pitam koliko cesto treba mjenjati onaj pampers,jel i to ide po satu,ili kad se ukaki ili.....jos jednom safran veliki respektsafran wrote:čestitam na bebizodi36 wrote:zene jedno pitanje.dobili smo bebu prije 6 dana,vec dva dana smo kod kuce.maleni je super,jede,ima stolicu redovnu,malo place samo,ali imamo problema sa onim flasicama za hranjenje.kad zaplace oko 2 u noci i znamo da je gladan,supruga dok napravi hranu prodje vjecnost cini mi se,a ja se kidam sto place i sto mu nemogu pomoci.voljeli bi da doji,ali supruga kaze da nece,odmah bebac izbaci bradavicu,kao nema nista.kako da znamo dali ima mlijeka u siki,hoce li ono samo krenuti ili kako to vec ide.prvo nam je dijete .zao mi je supruge ,imala je tezak porod a dijete je hiperaktivno pa nemogu ni da forsiram da stalno pokusava da doji.lp
A sad ostalo.
1. Brza priprema AD mlijeka - naveče prokuhati veću količinu vode i nasuti u termos bocu. U svako doba noći imate prokuhanu vodu a i brže se hladi na odgovarajuću temperaturu.
2. Kako znati ima li mlijeka ? - Dojku pritisnuti lagano od korijena prema bradavici - ako ima mora nešto izaći. Na početku izlazi kolostrum kojeg nema puno ali je jako mastan i kaloričan.
3. Dojenje je proces - neke bebe odmah znaju šta raditi sa sikom a neke ne. Proces navikavanja na dojku može trajati i 2 mjeseca a za to vrijeme mama se bavi samo dojkama i dojenjem. Produkciju mlijeka potiče beba tj. često stavljanja bebe na dojku. Mlijeko teško da će krenuti samo od sebe kad već do sada nije. Ako mlijeka ima ali ima poteškoća sa otpuštanjem mlijeka tu pomaže syntocin sprej koji se primjenjuje preko sluznice nosa - može se kupiti u apoteci Dina na Čengić Vili - košta oko 12 KM.
4. Iako većina pro-dojačkih udruženja anatemiše upotrebu adaptiranog mlijeka i bočice uz dojenje kod mene je upravo to upalilo. Na svaki zahtjev bebe sam nudila dojku dok ne vidim da od dojenja nema ništa a onda davala najmanju porciju HippPre. U početku je to bilo 40 ml pa je tražio još, pa onda samo 40 ml, pa manje i manje dok nismo došli do toga da mu dojenje bude dovoljno.
5. Za dojenje je izuzetno važno da majka bude opuštena - dakle, što manje interferencija iz okoline tipa "dojiš li, imaš li mlijeka, a što ne dojiš, mlijeko ti nije dovoljno jako i sl." - to sve stvara strašan pritisak na ženu koja je ionako u hormonalnom disbalansu. Od forsiranja nema ništa.
6. Izuzetno je važno da majka vodi računa o stanju dojki - mlijeko će krenuti ali ako se ne prazne može doći do začepljenja. Rezultat mogu biti tvrde, napete dojke pa beba objektivno nije u stanju da doji a ako se stanje ne sanira i do mastitisa - upale radi koje brojne porodilje završe u hitnoj sa viskom temperaturom.
Na kraju, zaista dobronamjerno, nemojte govoriti da vam je dijete hiperaktivno. Hiperaktivnost je dijagnoza. Vi ste očito sretni roditelji zdravog i aktivnog bebača. Ovdje slobodno postavite pitanje - uvijek navrati neka mama sa iskustvom.
-
didana-di
#6029 Re: Trudnjače i porodilje online
Odavno nisam procitala ljepsi post -safran,sve pohvale.
Sent from my GT-S7500 using Tapatalk 2
-
safran
#6030 Re: Trudnjače i porodilje online
Molim lijepo - nadam se da će biti od pomoći.zodi36 wrote: svaka cast na postu.hvala od srca.toliko puno korisnih savjeta.jos samo jedno pitanje odnosno dva.kada treba bebi dati hranu,jeli treba ono svaka dva-tri sata ili kad god ono zaplace malo jace.mozda je glupo ali eto korisno mi je i to znati i za presvlacenje bebe.ono kad god ga presvalcimo on negoduje sto mi je jasno,ali pitam koliko cesto treba mjenjati onaj pampers,jel i to ide po satu,ili kad se ukaki ili.....jos jednom safran veliki respekt
Kad i koliko hraniti bebu? - Tu nema apsolutnog odgovora. Zavisi i od hrane i od bebe. Neki je koncenzus da između dva podoja kod tako male bebe ne bi trebalo proći više od 3 sata. Kasnije beba i mama uspostave svoj ritam. Za AD bi trebao vrijediti sličan ritam. Na kutiji AD imate predviđene porcije za bebe određenog uzrasta i neka vam to bude samo okvir. Nemojte se brinuti ako beba traži više i češće. Uglavnom, ako plače, a od zadnje klope je prošlo više od 2 sata biće da je gladan. Pogledajte na internetu "skok u razvoju" - to su periodične pojave u životu bebe kada se bitno pojača njihova potreba za hranom pa se novopečeni roditelji zabrinu. Prvi skok je oko 6 sedmice života a ostali ..... malo sam zaboravila - pogledajte.
Pelene presvlačite po potrebi - obično je to na 5-6 sati ili kad se ukaki. Vidjećete s vremenom kako se to puni. Nemojte se slijepo držati onih veličina na pakovanjima pelena - npr. od 5 do 9 kg - obično vam brzo zatrebaju broj veće. Ako nema preosjetljivu kožu dovoljno je oprati toplom vodom, posušiti i namazati bademovom kremom ili dr. Pasha za bebe je također jako dobra.
-
safran
#6031 Re: Trudnjače i porodilje online
didana-di wrote:Odavno nisam procitala ljepsi post -safran,sve pohvale.
-
duboka_misao
#6032 Re: Trudnjače i porodilje online
mlada,naivna i stidna znam je jasafran wrote:didana-di wrote:Odavno nisam procitala ljepsi post -safran,sve pohvale.
-
safran
#6033 Re: Trudnjače i porodilje online
duboka_misao wrote:mlada,naivna i stidna znam je jasafran wrote:didana-di wrote:Odavno nisam procitala ljepsi post -safran,sve pohvale.
- niko_niko_kao_ja
#6034 Re: Trudnjače i porodilje online
da je nema trebalo bi je izmislitiduboka_misao wrote:mlada,naivna i stidna znam je jasafran wrote:didana-di wrote:Odavno nisam procitala ljepsi post -safran,sve pohvale.
-
radenska
#6035 Re: Trudnjače i porodilje online
ja ne mogu prezaliti sto nisam znala u ovj vakat vise o dojenju. Kako bih voljela vratiti vrijeme i da bebu naviknem da doji vise. Hoce on i sad, kao doji nesto ali tu nema ni bllizu potrebne kolicine a u utorak ce mi biti puna 4 mjeseca. Zato nek stavi bebu pored sebe pa neka nudi da doji i neka kupi silikonske bradavice, moj mali je pomocu njih prihvatio da doji pomalo jer su oblika kao i bocica.
- sposa0408
#6036 Re: Trudnjače i porodilje online
Samo da Vam se javim i svima lijepo zahvalim na cestitkama
U toku uvjeravanja u trudnocu, mislila sam uraditi test krvi, ali me je gin odgovorio i kaze da bi se trebalo vidjeti na UZV ako sam zadnju mecu imala sredinom aprila. Pregledao me i konstatovao malog crvica od 6mm i lopta oko njega.
Koja je tad lavina smijeha izletila iz mene, jos razlog vise sto imam PCOS pa uvijek sam strahovala da bi mogla imati problema sa zatrudnjivanjem.
Dobila sam da pijem Folacin 5 mg jednu tbl na dan, i upute o ishrani, te fiz. aktivnostima. Sebi sam kupila tablete u DM-u A-Z Mama Balea proizvod. Jeli neko od vas koristio ove i kako su se pokazale? Da li da umjesto njih uzmem Prenatal, jer svi mi govore da su one najbolje? Hvala vam

Dobila sam da pijem Folacin 5 mg jednu tbl na dan, i upute o ishrani, te fiz. aktivnostima. Sebi sam kupila tablete u DM-u A-Z Mama Balea proizvod. Jeli neko od vas koristio ove i kako su se pokazale? Da li da umjesto njih uzmem Prenatal, jer svi mi govore da su one najbolje? Hvala vam
-
Lounge Act
#6037 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:23, edited 1 time in total.
-
LeeLooSA
#6038 Re: Trudnjače i porodilje online
Prenatal zna biti dosta tezak za zeludac, pa izaziva zgaravicu. Hipp sokici su dobri, ali mislim da je preporuka prva tri mjeseca samo folna.
Mene zanima vodjenje trudnoce na Jezeru. Ko izdaje uputnicu za Jezero? Ako planiram tamo voditi trudnocu zbog komplikacija u ranijim trudnocama. Mora li to biti uputnica iz Skerliceve ili mi to moze dati i ljekar opste prakse?
Mene zanima vodjenje trudnoce na Jezeru. Ko izdaje uputnicu za Jezero? Ako planiram tamo voditi trudnocu zbog komplikacija u ranijim trudnocama. Mora li to biti uputnica iz Skerliceve ili mi to moze dati i ljekar opste prakse?
-
seyo_84
#6039 Re: Trudnjače i porodilje online
Uputnica od ljekara opste prakse,samo mu naglasi da zelis uputnicu za GAK.Ja od pocetka vodim trudnocu gore i sa tom uputnicom idemLeeLooSA wrote:Prenatal zna biti dosta tezak za zeludac, pa izaziva zgaravicu. Hipp sokici su dobri, ali mislim da je preporuka prva tri mjeseca samo folna.
-
LeeLooSA
#6040 Re: Trudnjače i porodilje online
E super, moracu zakazat termin kod dr. opste. A ko ti vodi trudnocu? Ja se izvinjavam sto malo uzurpiram temu
al je na temu 
-
seyo_84
#6041 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma zato smo tu da pitamo i odgovaramo sve sto nas interesujeLeeLooSA wrote:E super, moracu zakazat termin kod dr. opste. A ko ti vodi trudnocu? Ja se izvinjavam sto malo uzurpiram temual je na temu
-
zodi36
#6042 Re: Trudnjače i porodilje online
ima li ko da je on line
-
zodi36
#6043 Re: Trudnjače i porodilje online
zene,opet ja.znam da sam dosadan ali sta cu.dobili smo prije 9 dana bebaca ,malog sincica.posto nam je prvo dijete i totalno smo plasljivi i nekako da kazem neobrazovani sto se tice tih neki stvari pa da ovde upitam za savjet.maleni je imao redovnu stolicu,sve do juce i od juce nista.imamo osjecaj da malo tesko dise ono kroz nosic,vjerovatno je zacepljen i da se malo cesto ono kao prepadne kad spava pa se trzne.zanima nas jos oko pupka to,jeli to samo otpadne kad se osusi ili to mora doktor da uradi.zena mi je pravo potresena,kaze nema stolicu od juce,inace neplace puno osim kad se treba presvlaciti pa ga to malo iritira,to skidanje pelene i bodija,jos smo primjetili da obavezno cim mu se skine pampers da se presvuce i promjeni,ponovo ono dobro ispiski po mami ili meni,zavisno na koju stranu je okrenut
-
safran
#6044 Re: Trudnjače i porodilje online
Bila sam online ali ne vidjeh. Izvini ali moramzodi36 wrote:zene,opet ja.znam da sam dosadan ali sta cu.dobili smo prije 9 dana bebaca ,malog sincica.posto nam je prvo dijete i totalno smo plasljivi i nekako da kazem neobrazovani sto se tice tih neki stvari pa da ovde upitam za savjet.maleni je imao redovnu stolicu,sve do juce i od juce nista.imamo osjecaj da malo tesko dise ono kroz nosic,vjerovatno je zacepljen i da se malo cesto ono kao prepadne kad spava pa se trzne.zanima nas jos oko pupka to,jeli to samo otpadne kad se osusi ili to mora doktor da uradi.zena mi je pravo potresena,kaze nema stolicu od juce,inace neplace puno osim kad se treba presvlaciti pa ga to malo iritira,to skidanje pelene i bodija,jos smo primjetili da obavezno cim mu se skine pampers da se presvuce i promjeni,ponovo ono dobro ispiski po mami ili meni,zavisno na koju stranu je okrenut
Sjetih se sebe prije skoro 8 godina.
Prvo da riješimo problem popišavanja servisera pelene. Kad odlijepite pelenu skinete je sa prednjeg dijela, sačekate da se artiljerija za pišanje počne dizati (4-5 sekundi obično ne treba duže) i onda fino vratite pelenu u početni položaj i sačekate da upišanko završi posao u pelenu.
Pupak otpada sam - obično mu treba 7-8 dana ali kod nekih beba može i duže trajati - mojoj drugoj bebi je trebalo skoro 15 dana. Ako je oko pupka suho, ništa ne curi, ne čačkajte, otpašće.
Stolica - vjerovali ili ne neke dojene bebe imaju jednu stolicu sedmično pa čak i jednom u 10 dana i to je sasvim u redu. To što je vaš preskočio stolicu jedan dan nije problem. Pretpostavljam da je na AD - vodite računa da je stomačić mekan, možete ga malo lagano masirati i podići mu noge savijenih koljena prema trbuščiću - sve lagano.
Nosić - moguće da je malo začepljen i to možete čistiti fiziološkom otopinom - ako ima potrebe.
To što se prepada - shvatite ga - do jučer je imao na raspolaganju toplu garsonijeru a danas je sam na brisanom prostoru. Prepadaju ih i vlastite ruke i noge. Probajte ga umotati nekom laganijom dekicom - ko sarmicu - samo da osjeti otpor kad pruž ruke i noge - postavite ga dijagonalno na dekicu, jedan ćošak prebaciti preko nogica prema trbuhu i sa strane prebaciti ostale ćoškove. Ne stezati, samo lagano prebaciti preko njega.
Evo jedan za bebu
-
safran
#6045 Re: Trudnjače i porodilje online
I zodi - s obzirom da nisi ni trudnjača a bogami ni porodilja prebaci se na temu Bebe - All about isto na PdF Zdravlje - tamo pišemo o bebama a ovdje kako do njih doći.zodi36 wrote:ima li ko da je on line
-
zodi36
#6046 Re: Trudnjače i porodilje online
ok safran legendo,kraljice,neznam koji jos pridjev da ti dam.hvala lijepo,eto mene na tu temu "bebe" pa cemo se nastaviti druziti.vama trudnjacama i porodiljama
sve najbolje u zivotu,puno zdravlja i srece vasim bebama i porodicama.danas cu napisati ako nekoga zanima jedan malo duzi tekst o porodu moje supruge.nek se vidi da ima i nas briznih supruga 
-
safran
#6047 Re: Trudnjače i porodilje online
zodi36 wrote:.nek se vidi da ima i nas briznih supruga
-
zodi36
#6048 Re: Trudnjače i porodilje online
e ovako je to bilo
...zivim sa suprugom u njemackoj.prvo nam je dijete bilo.termin joj je bio 08,05 i isla je redovno na kontrolu kod svoje doktorice sve do tog 08,05, i onda je doktorica salje u kliniku za koju smo se mogli odluciti izmedju vise njih(mislim na bolnice)...nazvali smo bolnicu i rekli su nam da dodjemo 10,05.otisli smo normalno na taj pregled jer jos nije bilo nikakvih simptoma ni bolova.dan ranije smo setali 8 km,supruga je bas bila ono aktivna pravo.nakon sto smo otisli u bolnicu na taj ultra zvuk ja sam cekao u hodniku jedno sat vremena citati novine dok je supruga bila na ultrazvuku.nakon mozda sat vremena zovnula me je neka sestra da udjem i ja tamo.tamo sam zatekao suprugu na ultra zvuku i rekla mi je da ce morati ostati u bolnici.sta je bilo rekoh?kaze,bebici nije ujednacen rad srca,malo je ubrzano,pa uspori ztako da ce je ostaviti na posmatranju.uglavnom otisao sam kuci po stvari i vratio u bolnicu oko 17 sati,i bio sa suprugom do jedno 22 i otisao kuci.ovde mozes normalno ulaziti u sobu,u salu gdje se poradja,posjeta ti moze dolaziti odmah nakon poroda itd...,uglavnom one sestre su me zvale druga mama
...ujutro me je supruga nazvala oko 8 i rekla da je spavala super da je nista neboli.otisao sam opet u bolnicu i opet je bila na ultra zvuku i opet malisi nije srce radilo ono tip-top.dali su joj neki koktel od voca koji valjda ubrzava porod(mnjam ukusan pravo,popio sam i ja casu
),ali opet nije imal bolove.nakon toga oko 13 sati dali su joj neke tablete da ubrzaju i tek su joj krenuli manji bolovi oko 15 sati i sve jaci i jaci.cijelo vrijeme sam bio tu i onaj period od 17 do 20 sati mi je jedan od najtezih u zivotu.tako mi je bilo zao supruge imale je jake bolove svako minutu,pa je popusti minutu pa opet tako i vise nije mogla izdrzati i otisli smo u salu.doktorica je pregledala i rekla da se samo 1 CM otvorila.kaze da nas je vidjela na hodniku i da je moja supruga kriva,jer dok smo setali malo da ubrzamo taj otvor,kad je osjetila bol moja supruga se grcila i stiskala noge sto je kao lose.posto nije mogla izdrzati od bolova dali su joj PDA inekciju(ono u ledja).neznam kako se u bosni zove to,ali to je spas vjerujte,svakom bi to preporucio.od tada je poceo rahatluk i brzo otvaranje.zaboravio sam napisati da se malisa pokakio u onu plodnu vodu,i da mu je to otezavali disanje i neravnomjeran rad srca.jos sam vidio kako se bebi vadi krv dok je u stomaku,vjerujte da me je to jako boljelo,ka maksumu vadi krv,ccccccccc.otvorila je se 10 cm za 2 sata ali opet malisa nije htio vani,i negdje oko 12 je krenulo.porodila se za cirka 15 minuta sa samo jednim pustenim glasom.vrlo.vrlo lako.joj koji je osjecaj kad sam ga prvi put uzeo u narucje i stavili mami na grudi i da nas slikaju.odatel smo odmah odvezeni u sobu sa bebom.sve je bilo ok,supruga mi je podnijela ekstra sve,odmah je otisla sama u wc,sutradan ujutro na dorucak na nogama,tu u blizini.bio sam cijelo vrijeme tu.lezala je 4 dana i onda smo dosli kuci.pohvalio bih bolnice u njemackoj,ljubaznost,sobe su vrh,kao u hotelu,sve cisto,max dvijhe osobe po sobi,tv,laptop u sobi.doduse nisamo ga ni uplalili ali sve imas.maleni je fala Bogu super,iskakio je to sto se nagutao u plodnoj vodi i sad je sve super.ovim putem vas sve pozdravljam.malo je duzi tekst ali eto trebao sam podijeliti sa vama.prelazim na temu"bebe"jer tamo tako ima dobrih savjeta i ekstra gospodja koje su voljne pomoci.respekt i cuvajte se.veliki pozdrav
-
Lounge Act
#6049 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:23, edited 1 time in total.
-
bizet
#6050 Re: Trudnjače i porodilje online
@LA, sa srecom...ne znam koja ti je kantonalna bolnica, ako je Zenica javi na pp ako ti sta zatreba, vec ce ti neko od mojih donijeti