Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- drug_profi
#6026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Treba misliti i na odrzavanje tih jedinica. Veliki broj jedinica moze biti finansijsko opterecenje koje dolazi svake godine.
Mozda nije lose u prostorije u kojima se manje boravi u toku dana (kupatila, spavace sobe) staviti konvertore. Sprat ce svakako dobijati toplinu iz prizemlja od invertora, te ce mozda trebati samo malo dogrijavanja, što bi moglo biti isplativo sa konvertorima radi niske cijene pocetnog ulaganja.
Mozda nije lose u prostorije u kojima se manje boravi u toku dana (kupatila, spavace sobe) staviti konvertore. Sprat ce svakako dobijati toplinu iz prizemlja od invertora, te ce mozda trebati samo malo dogrijavanja, što bi moglo biti isplativo sa konvertorima radi niske cijene pocetnog ulaganja.
- zlo zlo
#6027 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovo je u rangu toshibe mirai 13 s snagom, tj malo su slabije od fujitsu llcc, ali pretpostavljam tvojih 16kvadrata bi trebalo moći ugrijat bez nekih problema.
-
mehkoca
#6028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stigao računchannel10 wrote:I mene isto zanima. Hajde ako ti nije tesko uporedi racune struje prije postavljanja FH, za vrijeme rada sa FH i racun za vrijeme rada sve tri klime ( puni mjesecni obracun od 30 dana?. Cekat cemo jos mjesec, mjesec i pol, ali eto napisi da vidimo razliku u racunima sa klimama i bez njih.
U kojem si gradu?
Razlika prosle godine i sad, isti period do 06.10., skoro pola marke
Naravno, ovo nije još nikakav pokazatelj, jer period iza nas zaista nije bio hladan, tako da se vrlo brzo grijalo (i ja sam gasio kada se ugrije, odnosno sama se ugasi). Vidjet cemo ovaj mjesec, 3 klime su u pogonu (mada ovo i nije zima, kažu Miholjsko ljeto). Zaboravih, u onom obracunskom periodu nisam niti jednom lozio ugalj.
-
channel10
#6029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislio sam na razliku računa u avgustu, septembru u odnosu na oktobar, novembar i decembar. Pa eto ako ne bude problem da to uporedis kad budeš mogao.
Hvala
Hvala
- kloniran
#6030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ima love i ako je kuca dobro izolovana
PUHZ-SHW230YKA/ERSE-YM9EC(EHSE-YM9EC)
oko 11k€
oko 11k€
-
ketronsd1
#6031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I opet nista nisi postigao sa tim. Moras opet akutank dodatno da nabavis. Ti split modeli i nisu neko bas prakticno rjesenje.kloniran wrote:Ako ima love i ako je kuca dobro izolovana
oko 11k€
Bar ja to tako vidim.
- kloniran
#6032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ketronsd1 wrote:I opet nista nisi postigao sa tim. Moras opet akutank dodatno da nabavis. Ti split modeli i nisu neko bas prakticno rjesenje.kloniran wrote:Ako ima love i ako je kuca dobro izolovana
oko 11k€
Bar ja to tako vidim.
zato sam i rekao ako ima love
a ne mora se spajati na buffer spremnik ima svoj dodatni elektro grijač, dovoljna je samo hidraulicka skretnica, ali je buffer dosta bolje rijesenje.
Na ovo se preko freonskog razdjelnika mogu spojiti i unutrašnje jedinice, a manje verzije imaju i opciju sa spremnikom tople vode cini mi se od 200 litara.
Dobra stvar, komfor zagarantovan i neuporedivo bilji nego sa svim ostalim sistemima, ali veoma skupa igracka.
al jos na ovu cijenu ide i ugradnja, pa radijatorski sistem ili podno grijanje/fan coil.
nije ovo za sirotinje
-
ketronsd1
#6033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kloniran wrote:ketronsd1 wrote:I opet nista nisi postigao sa tim. Moras opet akutank dodatno da nabavis. Ti split modeli i nisu neko bas prakticno rjesenje.kloniran wrote:Ako ima love i ako je kuca dobro izolovana
oko 11k€
Bar ja to tako vidim.
zato sam i rekao ako ima love![]()
a ne mora se spajati na buffer spremnik ima svoj dodatni elektro grijač, dovoljna je samo hidraulicka skretnica, ali je buffer dosta bolje rijesenje.
Na ovo se preko freonskog razdjelnika mogu spojiti i unutrašnje jedinice, a manje verzije imaju i opciju sa spremnikom tople vode cini mi se od 200 litara.
Dobra stvar, komfor zagarantovan i neuporedivo bilji nego sa svim ostalim sistemima, ali veoma skupa igracka.
al jos na ovu cijenu ide i ugradnja, pa radijatorski sistem ili podno grijanje/fan coil.
nije ovo za sirotinje
Grijanja sto se tice da. Topla voda nikad. Standard ispust vode je 10 l/min. prilokom tusiranja. Nema sanse da samo vanjska a u uz pomoc ssamog grijaca( sto je naravno velika ludost da ti grijac pored vanjske pumpe ulazi u rad a ulazio bi jer ima potrebe za tim) nemoze stici kada se npr dvije osobe zaredom tusiraju ili ne moraju biti cak ni dvije osobe.
Zato ti kazem da ovaj sistem nemoze raditi bez ext tanka koji naravno mora biti opet odgovarajuci. Grijati moze ali i tu bi bio problem jer za rezultat bi dobio jako nestabilan rad jer vanjska jedinica jako brzo postigne visok supplay i mora smanjiti na nizi broj Hz a nijedan inverter ne odgovara direkt na zahtjev sistema za grijanje( sobni senzor). I tu bi doslo do konflikta i imao bi u stvari cessci stop kompresora sto nije pozeljno. Druga stvar je cirkulaciona pumpa. Imala bi nevjerovatne oscilacije u svom radu. To bi bio rad od 10-90% u jenoj minuti jer bi cijelo vrijeme kaskala i trazila DT(DeltaTemp.) izmedju supplay i return, cirka 10K
Lp
-
ketronsd1
#6034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da se razumijemo ovo je izvanredan sistem ali kada se uradi kako treba. Zato u ovakvim investicijama ne treba gledati da se stedi u ulaganju. Pravilnim odabirom stvari i ispravnom instalacijom komplet sistema ustede dolaze kasnije same od sebe
Lp
Lp
- kloniran
#6035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slabija jedinica od ove ima u sebi spremnik sanitarne vode od 200l, a ova sto sam ja naveo nema na sebi opciju sanitarne vode, i treba zaseban tank koji se kači na sistem grijnja.ketronsd1 wrote:
Grijanja sto se tice da. Topla voda nikad. Standard ispust vode je 10 l/min. prilokom tusiranja. Nema sanse da samo vanjska a u uz pomoc ssamog grijaca( sto je naravno velika ludost da ti grijac pored vanjske pumpe ulazi u rad a ulazio bi jer ima potrebe za tim) nemoze stici kada se npr dvije osobe zaredom tusiraju ili ne moraju biti cak ni dvije osobe.
Zato ti kazem da ovaj sistem nemoze raditi bez ext tanka koji naravno mora biti opet odgovarajuci. Grijati moze ali i tu bi bio problem jer za rezultat bi dobio jako nestabilan rad jer vanjska jedinica jako brzo postigne visok supplay i mora smanjiti na nizi broj Hz a nijedan inverter ne odgovara direkt na zahtjev sistema za grijanje( sobni senzor). I tu bi doslo do konflikta i imao bi u stvari cessci stop kompresora sto nije pozeljno. Druga stvar je cirkulaciona pumpa. Imala bi nevjerovatne oscilacije u svom radu. To bi bio rad od 10-90% u jenoj minuti jer bi cijelo vrijeme kaskala i trazila DT(DeltaTemp.) izmedju supplay i return, cirka 10K
Lp
Elektro grijac je samo pomocni grijac i aktivira se na temperaturama ispod -7 zavisno od velicine toplotne pumpe i toplotnih potreba, moze da se nikad i ne upali u toku godine, sve zavisi kako ga podesis na automatici.
200 litara tank je sasvim dovoljan za 4 osobe, nisu slonovi pa da im treba više vode.
a ako je vrijeme od 23 minute veliko vrijeme za zagrijavanje 200 litara vode na sa 15 na 65°C onda takvoj osobi i ne treba toplotna pumpa nego elektro kotao.
DT nije 10 nego 5°C.
A ti kako naprica ispade da su ovi sistemi cisto sranje i da je 10k+ eura samo bacanje para
Ne mogu svasta ovdje da pricam, jer nije za foruma(govorim s tehnickog aspekta) al druze sto se tice ovih sistema grijesis i to dobro.
Za Hydrobox units si sto se tice sanitarne vode upravu, za cylinder nisi.
Opet ponavljam, ovo nije za svakoga, jer je startna investicija ogromna, ali kad vidimo kako cijene peleta divljaju ovo ce jos malo postati isplativa investicija i za nas plićeg džepa.
- kloniran
#6036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovaj post ti nisam vidio, u pravu si 100%, ali kad nekome pomenes investiciju cujes odgovor daj ti meni kotao na pelet ili gas jer je startna investicija dosta manja.ketronsd1 wrote:Da se razumijemo ovo je izvanredan sistem ali kada se uradi kako treba. Zato u ovakvim investicijama ne treba gledati da se stedi u ulaganju. Pravilnim odabirom stvari i ispravnom instalacijom komplet sistema ustede dolaze kasnije same od sebe![]()
Lp
-
ketronsd1
#6037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kloniran wrote:
Slabija jedinica od ove ima u sebi spremnik sanitarne vode od 200l, a ova sto sam ja naveo nema na sebi opciju sanitarne vode, i treba zaseban tank koji se kači na sistem grijnja.
Ti si dao prijedlog i na osnovu tvoga prijedloga sam konstatovao vec gore napisano.
Netacno!kloniran wrote: Elektro grijac je samo pomocni grijac i aktivira se na temperaturama ispod -7 zavisno od velicine toplotne pumpe i toplotnih potreba, moze da se nikad i ne upali u toku godine, sve zavisi kako ga podesis na automatici..
Svaki iole ozbiljan proizvodjac ima opciju da jednom u dvije sedmice grijac ide min. sat vremena u max i da zagrije Preko 60C zbog Legionella bakterija. Ima i jos drugih faktora koji to neovisno o tvojim licnim podesavanjima idu Preko toga i u nekim slucajevima preuzimaju upravljanje
U zeljezari u Zenici na onim visokim pecima sigurno zagrije i ispod 10 min ali reci da za 23 min ssa 15 zagrije na 65 jekloniran wrote: 200 litara tank je sasvim dovoljan za 4 osobe, nisu slonovi pa da im treba više vode.
a ako je vrijeme od 23 minute veliko vrijeme za zagrijavanje 200 litara vode na sa 15 na 65°C onda takvoj osobi i ne treba toplotna pumpa nego elektro kotao..
Ko,sta,cime!?
Da moze biti i 5 i 8 i 3 ali 10kloniran wrote: DT nije 10 nego 5°C..
Jedne druge prilike kad Budem imao malo vise vremena reci cu ti o standardima i zasto je u stvari pozeljan veci DT
Taman posla da sebi kruh iz ruku izbijamkloniran wrote:
A ti kako naprica ispade da su ovi sistemi cisto sranje i da je 10k+ eura samo bacanje para.
Da grijesim ? Sigurno i to ponekad. Svi mi grijesimo. Ali VJERUJ mi da po pitanju OVIH sistema znam mnogo vise nego sto ti mislis. Ako ti ne poognem sigurno ti necu odmoci.kloniran wrote: Ne mogu svasta ovdje da pricam, jer nije za foruma(govorim s tehnickog aspekta) al druze sto se tice ovih sistema grijesis i to dobro.
Za Hydrobox units si sto se tice sanitarne vode upravu, za cylinder nisi.
Opet ponavljam, ovo nije za svakoga, jer je startna investicija ogromna, ali kad vidimo kako cijene peleta divljaju ovo ce jos malo postati isplativa investicija i za nas plićeg džepa.
Srz moga posta je bila da je po mom misljenju bolje uloziti u TP koja ima izmjenjivac u vanjskom dijelu i onda direkt sa vodom se kopcas na vanjski dio a ne kao u ovom slucaju sto si ti naveo da izmjenjivac stoji unutra i da se opet radi vakumiranje prilikom instalacije sistema i da gas ide do unutrasnjeg dijela pa Preko izmjenjivaca na ostale sisteme u zavisnosti koliko ih vec ima.
Sve u svemu nista lose ne mislim. T u smo na kraju krajeva da pomognemo jedni drugima. Neko to moze sa licnim iskustvima u privatnoj upotrebi(nas stari clan Lamudan-rovac,Hajlac i jos dosta njih) neko kroz sami posao.
TP su buducnost grijanja
Lp
- kloniran
#6038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- Za legionelu se slazem, na to nisam ni mislio jer se podrazumjeva, nego na paljenje dodatnog grijača na niskim temperaturama.
- Znači proizvođač laže kada u tehničkim karakteristikama navede vrijeme zagrijavanja tanka (zanimljivo)
- DT može ići i na 20 (veći DT veći prenos toplote, manji precnik cijevnog razvoda ....) ali je onda nema smisla zvati toplotna pumpa i treba dodatni buffer, najbolja efikasnost je na DT 5°C
Kompaktne jesu bolje (ne sve) al nema svako prostora da takvu ugradi jer su vecih gabarita i trebaju prostor, trebaju zaseban spremnik tople vode, ovako imas vanjsku jedinicu i unutrasnju izgleda ko frizider ili onaj manji hidrobox modul ako ne zelis sanitarnu vodu.
- Znači proizvođač laže kada u tehničkim karakteristikama navede vrijeme zagrijavanja tanka (zanimljivo)
- DT može ići i na 20 (veći DT veći prenos toplote, manji precnik cijevnog razvoda ....) ali je onda nema smisla zvati toplotna pumpa i treba dodatni buffer, najbolja efikasnost je na DT 5°C
Kompaktne jesu bolje (ne sve) al nema svako prostora da takvu ugradi jer su vecih gabarita i trebaju prostor, trebaju zaseban spremnik tople vode, ovako imas vanjsku jedinicu i unutrasnju izgleda ko frizider ili onaj manji hidrobox modul ako ne zelis sanitarnu vodu.
-
ketronsd1
#6039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Steta sto ne smiijem da stavim jedan dijagram sa procesom zagrijavanja i ispustanja vode pa da vidis kako to sve ide.kloniran wrote:- Za legionelu se slazem, na to nisam ni mislio jer se podrazumjeva, nego na paljenje dodatnog grijača na niskim temperaturama.
- Znači proizvođač laže kada u tehničkim karakteristikama navede vrijeme zagrijavanja tanka (zanimljivo)![]()
Nemogu to staviti jer mi posao ne dozvoljava
. VVM 225 i Nibe F2120. Nije nista robusno i golemo. 225 bas kao i poluvisoki frizider 320 i 325 kao i visoki frizider.
- kloniran
#6040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
uredu, da ne spamamo dalje, al gdje nibe postavi, pa on je mercedes za ovaj zubadan 
koliko bi kostala jedna nibe ovdje u BiH da se uveze? recimo da daje 14 kW na -18°C 45°C polaza?
kod nas i nije bas dostupan, cini mi se samo u banja luci ima predstavnistvo
koliko bi kostala jedna nibe ovdje u BiH da se uveze? recimo da daje 14 kW na -18°C 45°C polaza?
-
ketronsd1
#6041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa Hebgakloniran wrote:uredu, da ne spamamo dalje, al gdje nibe postavi, pa on je mercedes za ovaj zubadan
NIBE mi je kruh. Tu radim od 2002. Sa VVM225 i jedna 2120 12 ili 16 kw ovdje kosta oko 10k €. Ja je odbijam sa 25% popusta ako je novu uzimam. Lokalno se cijene mogu dosta razlikovati. Sve ovisi o tome koliko kao firma koja instalira NIBE pumpe kupuje godišnje. Najmanje što popusta dobiješ je čini mi se svaka deseta besplatno. Ja mislim da je tako nešto. Nisam baš upućen u prodaju.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#6042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidim da diskusija ide u smjeru gdje se malo vise prica o sistemima zrak-voda, stoga pitanje.
Vrijedi li ovo ovoih novaca?
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 14-87-6933
-
ketronsd1
#6043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uvijek je malo skakljivo uzimati ovakve proizvode polovno. To se može sigurno još spustiti ali ja lično se ne bih usudio uzeti.piplica wrote:Vidim da diskusija ide u smjeru gdje se malo vise prica o sistemima zrak-voda, stoga pitanje.
Lp
-
doktor78
#6044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozitivni efekti ugradnje invertera već su vidljivi:uz ovaj tempo potrošnje račun za oktobar neće biti veći od 80 KM, a do sad je bio prosjek 140-150 KM za taj mjesec. Napominjem da sam samo jedan dio kuće "pokrio" grijanjem iz invertera (dnevna,kuhinja, hodnik), dok su u ostatku kuće i dalje konvektori.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#6045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slazem se sa tobom, ali posto je velika razlika u cijeni isplati se rizikovati.ketronsd1 wrote:Uvijek je malo skakljivo uzimati ovakve proizvode polovno. To se može sigurno još spustiti ali ja lično se ne bih usudio uzeti.piplica wrote:Vidim da diskusija ide u smjeru gdje se malo vise prica o sistemima zrak-voda, stoga pitanje.
Lp
Jos nesto sam zanimljivo pronasao
http://www.ebay.de/itm/182832583914?_tr ... 1758.m4703
- _Reds_
#6046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam inverter, ali u zadnje vrijeme imam nekih cudnih problema u smislu da mi nekad nece da puse topli zrak, nego puse hladan iako je na modu grijanja, pa je moram nekoliko puta ugasiti upaliti i onda pocne grijati ??
Do cega bi moglo biti ?
Do cega bi moglo biti ?
-
rimano
#6047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam novopeceni invertista, a to sto si objasnio zvuci mi ok za trenutne uslove grijanja. Kada zahladni nece puhati hladan zrak.
Vani je jos uvijek toplo i klima na svom minimumu snage izbacuje vise toplote nego sto je potrebno da se temperatura u prostoriji odrzi. Da se temperatura nebi povecavala on mora prestati grijati ali i tada nastavlja puhati. Ovo se desava kada je temperatura sobe priblizna zadanoj temperaturi.
Ukoliko je kod tebe temperatura u sobi znatno niza od zadane onda bi trebao grijati.
Vani je jos uvijek toplo i klima na svom minimumu snage izbacuje vise toplote nego sto je potrebno da se temperatura u prostoriji odrzi. Da se temperatura nebi povecavala on mora prestati grijati ali i tada nastavlja puhati. Ovo se desava kada je temperatura sobe priblizna zadanoj temperaturi.
Ukoliko je kod tebe temperatura u sobi znatno niza od zadane onda bi trebao grijati.
- _Reds_
#6048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ta tacno, zadana bie par stepeni iznad temperature sobe.rimano wrote:Ja sam novopeceni invertista, a to sto si objasnio zvuci mi ok za trenutne uslove grijanja. Kada zahladni nece puhati hladan zrak.
Pa zelim dici za par stepeni, i hopcu reci da nekad nece da grije, ikao je temperatuire par steopeni razlike, nego samo puse, dakle ne uplai pumpu ili sta li, i onda probam tako dici par stepeni, upaliti ugasiti, i onda pocne puhati toplo.
-
ketronsd1
#6049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To vrlo lako moze biti i softverski problem.Probaj minimalno 5 min da iskopcas iz struje sve pa pokusaj ponovo da joj zadas stepen ili 2 vise od sobne temperature i vidi kako radi. Mada cesto mi dozivljavamo ovakve situacije kao da pumpa duva hladno ali u sustini je to ta temperatura koja se trazi da bi odrzavala zadanu sobnu temp. Sve zavisi kako je proizvodjac postavio filtriranje temperature. Obicno se stavlja na 12 sati medjutim ako je 1 sat onda to u nekim situacijama moze rezultirati da dobijas ovaj efekat._Reds_ wrote:Ta tacno, zadana bie par stepeni iznad temperature sobe.rimano wrote:Ja sam novopeceni invertista, a to sto si objasnio zvuci mi ok za trenutne uslove grijanja. Kada zahladni nece puhati hladan zrak.
Pa zelim dici za par stepeni, i hopcu reci da nekad nece da grije, ikao je temperatuire par steopeni razlike, nego samo puse, dakle ne uplai pumpu ili sta li, i onda probam tako dici par stepeni, upaliti ugasiti, i onda pocne puhati toplo.
Kad kazem filtriranje mislim na prosjecnu vanjsku i unutarnju temp.
. Moj ti je prijedlog da prije svega izmjeris temp. odmah na izduvu i vidis kolika je.
Lp
-
Nera_22
#6050 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Danas postavljena jedna 12-ka klima kod komsije. Fujitsu LLCE. Grije nekih 30 kvadrata dnevnog boravka trpezarije i kuhinje. puse direkt u vrata koja vode u hodinik tako da ce grijati malo i hodnik. Bili su postavili vanjsku nekin 5cm od plafona na balkonu sto je naravno van pameti jer se zna koliko propisuje proizvodjac. nakon dugog ubjedjivanja sa monterima natjerao sam ih da buse ponovo nosace 15 cm od plafona. al glavno je bilo kad su rekli da je bolje da klima ima sto manje zraka da ne ledi puno. Da ne govorim o njhovoh supljoj prici kako je ovo u stvari gree klima i spominjo neku midea zmajeve za 500€.