Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#6026 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

kB27 wrote:
Leon16v wrote:
kB27 wrote:Po 'pe-esu' je da se mijenja set kvačila sa zamajcem, ali rijetko ko to radi ako ima plivajući.

Kod automobila koji imaju plivajući zamajac se set kvačila mijenja kada se osjete simptomi potrošenosti lamele, a pri tome se plivajući prekontroliše i samo po potrebi zamijeni. Kod automobila koji nemaju plivajući nego fiksni, neki ljudi u kompletu mijenjaju sve jer nije preskupo - dok drugi rade isto kao prethodno opisani slučaj.

Istina je da je plivajući višestruko skuplji od fiksnog zamajca.
Kontam, hvala :thumbup:
Evo malo sam gledao set za mene je nekih 240 KM :-D
Sa zamajcem ili bez zamajca?
direstraits0078 wrote:
Leon16v wrote:Evo jedno malo glupo pitanje, maloprije sa nekim drugom raspravljam, kaze otislo mu kvacilo pa platio dosta nesto, i reko ma svima nam je tako :lol:
Kaze nije, kod tebe nema plivajuci zamajac pa je puno jeftinije, pa moze li mi neko objasniti kako to funkcionise, mijenjam samo lamelu ako ode ili šta već ?
1.5 dci 65

Hvala :D
Kod tebe ne moze ni lamelu potrositi kako treba, a zamajca s duplom masom nema iz istog razloga: nema konja i momenta. :D
Nije baš.. lamela na najmanjem mogućem autu može se sjebati nakon 1000km ako vozi neko ko ne zna da vozi. Slično i sa zamajcem.

A također, nije baš da se zamajci sa duplom masom (kod nas popularno 'plivajući') postavljaju na 'jača auta' a ne postavljaju na 'slabija'. Moja prošla Fiesta je imala plivajući i bio je zreo za zamjenu nakon cca. 180000km.
Vjeruj mi da ne znam, nasao u ATU 240 men' se cini, a Klico ima 65ks i 160nm :evil:
kB27

#6027 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Leon16v wrote: Vjeruj mi da ne znam, nasao u ATU 240 men' se cini, a Klico ima 65ks i 160nm :evil:
Vjerovatno bez, plivajući je možda još stoja-dvije odokativno, ako se ne varam. Mene je za tu Fiestu sa plivajućim, ako se dobro sjećam, trebalo izaći malo manje hiljadu, bez ruku majstora. :mrgreen:
Qler

#6028 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Ja sam mijenjao i zamajac sa setom. Glupo mi bilo nešto komplikovti i onda opet kasnije sve mijenjati kad zamajac zvekne.. 1200KM sa rukama došlo sve.. sam zamajac oko 500 i kusur maraka

Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#6029 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

kB27 wrote:
Leon16v wrote: Vjeruj mi da ne znam, nasao u ATU 240 men' se cini, a Klico ima 65ks i 160nm :evil:
Vjerovatno bez, plivajući je možda još stoja-dvije odokativno, ako se ne varam. Mene je za tu Fiestu sa plivajućim, ako se dobro sjećam, trebalo izaći malo manje hiljadu, bez ruku majstora. :mrgreen:
Kod mene nije plivajuci, tako da pise komplet set 252 KM tacno :-D
kabal1337

#6030 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Leon16v wrote:
kB27 wrote:
Kod mene nije plivajuci, tako da pise komplet set 252 KM tacno :-D
bolje 252 nego 500 I vise. Da je srece svi setovi bi bili priblizno te cijene a ne ova preseravanja sa cijenama da izvines.
DMF sluzi da "neutralise" vibracije koje motor proizvodi.
Nema tu sad neko pravilo taj ima mnogo ks ide dmf.
Vecina jdm auta ne koriste dmf a znaju imati po 300 ks.
direstraits0078

#6031 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

kabal1337 wrote:
bolje 252 nego 500 I vise. Da je srece svi setovi bi bili priblizno te cijene a ne ova preseravanja sa cijenama da izvines.
Ne radi se o snazi, vise se tu radi o nacinu na koji motor razvija snagu, a to je prvenstveno izrazeno kod turbodizela i turbobenzinaca, snaga se razvija nelinearno, eksplozivno, i to stvara negativne posljedice po mjenjac, ako se necim prethodno ne ublazi. Skolski primjer je vauvau tdi masina, koja kad se vozi na nacin da hajvan ima tesko desno stopalo unisti DMF u roku odmah, jer vozacina ne moze da odoli da "k(uku)ruza" na 1.200 rpm i onda zabije gas u pod, i tako svakih dvije minute. A vauvau tdi starije konstrukcije su momenat razvijali kao nuklearka.
kabal1337

#6032 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

direstraits0078 wrote:
kabal1337 wrote:
Ne radi se o snazi, vise se tu radi o nacinu na koji motor razvija snagu, a to je prvenstveno izrazeno kod turbodizela i turbobenzinaca, snaga se razvija nelinearno, eksplozivno, i to stvara negativne posljedice po mjenjac, ako se necim prethodno ne ublazi. Skolski primjer je vauvau tdi masina, koja kad se vozi na nacin da hajvan ima tesko desno stopalo unisti DMF u roku odmah, jer vozacina ne moze da odoli da "k(uku)ruza" na 1.200 rpm i onda zabije gas u pod, i tako svakih dvije minute. A vauvau tdi starije konstrukcije su momenat razvijali kao nuklearka.
na znam ja druze meni se trese lada
direstraits0078

#6033 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

kabal1337 wrote:
direstraits0078 wrote:
kabal1337 wrote:
na znam ja druze meni se trese lada
Odvoji se od lade.
BaDa

#6034 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BaDa »

kratko pitanje koja je prosjecna potrosnja golfa 5 1.9 77kw 105 konja?! Ili sam ja poceo da haluciniram ili je moje auto pocelo vise da trosi :? pise kao da je prosjecna potrosno 6.5 nekad 6.6 jel to normalno? Vozim normlano gdje ima pravca stisnem malo na pedalu :D
bleee_sa

#6035 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Pusti ladu spašavaj Mirsadu :lol:
mirzet87sa

#6036 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Ne znam kolika je potrosnja ali da sam na tvom mjestu presao bih na plin. Od kako vozim plinasa trosim 4kerme mjesecno za lpg, ljepota. S tim da je pogodan i za stiskanje gasa, tad se osjeti onaj miris friteze koji usput i otvori apetit.
basicm

#6037 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

mirzet87sa wrote:Ne znam kolika je potrosnja ali da sam na tvom mjestu presao bih na plin. Od kako vozim plinasa trosim 4kerme mjesecno za lpg, ljepota. S tim da je pogodan i za stiskanje gasa, tad se osjeti onaj miris friteze koji usput i otvori apetit.
Ja ne mogu da dodjem sebi, pa zar je moguce 6,6 da trosi?
Pod hitno to treba rijesiti, raskucice te.

Sent from my iPhone using Tapatalk
condy

#6038 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Pitanje,
kako odrzavate kedere izmedju vrata odnosno da li ih necim podmazete? Osjetim na jednim vratima da se slijepe pa bi ih necim podmazao da se razmeksaju. Poslijw pranja to obicno se osjeti ako je vani vruce. Do sada nisam nikad nicim podmazivao nije bilo potrebe pa pitam za iskustva...
kB27

#6039 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

condy wrote:Pitanje,
kako odrzavate kedere izmedju vrata odnosno da li ih necim podmazete? Osjetim na jednim vratima da se slijepe pa bi ih necim podmazao da se razmeksaju. Poslijw pranja to obicno se osjeti ako je vani vruce. Do sada nisam nikad nicim podmazivao nije bilo potrebe pa pitam za iskustva...
Glicerinske kreme, ako možeš naći. Ili sprej/tečnost za kedere na bazi glicerina - lakše se nanosi od kreme i ne ostavlja tragove. Razmekša ih, štiti, a i ne dozvoljava smrzavanje. Ja sam čak kupovao u marketima tipa Konzum i bio sasvim zadovoljan.
Nefs-i Mulhima

#6040 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

condy wrote:Pitanje,

Glicerin

Image

Pomaze i brisacima da omeksaju i ne skripe. Naravno, rjesenje kratkog vijeka
LeKo

#6041 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

Glicerin, a može i vazeLJin :D
kB27

#6042 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

@Nefs-i Mulhima,
upravo taj sam ja koristio, čak je neki domaći proizvođač ali je super odrađivao posao. To za brisače nisam probavao, a za održavanje kedera je dovoljno možda dvaput godišnje malo naprskati i to je to. :)
Astrix

#6043 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Astrix »

Imam jedan ozbiljan problem i nisam siguran šta da radim. Problem je sa temperaturom auta, trenutno se nalazim u Rijeci i jednom mi se desilo kad sam bio na Krku ima jedna poveća uzbrdica i vjerovatno negdje na tom dijelu mi je izbio čep od ekspanzione boce, to sam poslije vidio kad sam stao jer mi se temperatura počela dizati. I danas mi se to isto desi kad sam trebao iz Rijeke prema Sarajevu krenuti i ja se vratim. Zvao sam bio njihovu pomoć na cesti i kad je momak došao, sve pregledao kaže da je najvjerovatnije dihtung glave otišao. Sad ne znam šta da radim, smijem li se usuditi ponovo krenuti prema Sarajevu ili šta, raspitivao sam se za šlep službu i to je preskupo.
Inače, auto je astra G, 2001 god Dti, 55 kw

Ima li ko kakav savjet, i da li je ovaj momak što mi je rekao da je otišao dihtung glave, upravu? U boci ne primjećujem ni ulje ni ništa neobično, ne vidim da igdje curi išta...
Nefs-i Mulhima

#6044 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

kB27 wrote:@Nefs-i Mulhima,
upravo taj sam ja koristio, čak je neki domaći proizvođač ali je super odrađivao posao. To za brisače nisam probavao, a za održavanje kedera je dovoljno možda dvaput godišnje malo naprskati i to je to. :)
Meni pomogne par dana i onda se vrate simptomi - kederi, domaci proizvođac :thumbup: pennyplus 1Km cini mi se.

A pomaze kod birsaca, bar meni na par dana. Peh sam zivi, kupio Boshove, petobu izvalio nakon par sedmica skripa pocela.... Malo reci da sam neurozan oko takvih zvukova i gluposti :D
preludezalude

#6045 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Astrix wrote:Imam jedan ozbiljan problem i nisam siguran šta da radim. Problem je sa temperaturom auta, trenutno se nalazim u Rijeci i jednom mi se desilo kad sam bio na Krku ima jedna poveća uzbrdica i vjerovatno negdje na tom dijelu mi je izbio čep od ekspanzione boce, to sam poslije vidio kad sam stao jer mi se temperatura počela dizati. I danas mi se to isto desi kad sam trebao iz Rijeke prema Sarajevu krenuti i ja se vratim. Zvao sam bio njihovu pomoć na cesti i kad je momak došao, sve pregledao kaže da je najvjerovatnije dihtung glave otišao. Sad ne znam šta da radim, smijem li se usuditi ponovo krenuti prema Sarajevu ili šta, raspitivao sam se za šlep službu i to je preskupo.

Ima li ko kakav savjet, i da li je ovaj momak što mi je rekao da je otišao dihtung glave, upravu? U boci ne primjećujem ni ulje ni ništa neobično, ne vidim da igdje curi išta...
Moze biti i da je cep prestao vrsiti svoju funkciju. Probaj samo malo popustiti cep. Ako bude izbijalo vodu u voznji onda nije dobro.
U boci ne mora biti ulja ako je probio dihtung glave. Ako u normalnoj voznji ne podize temperaturu, ja bih pokusao s takvim se vratiti kuci. Samo bez forsiranja i sto laganija voznja.
kB27

#6046 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Astrix wrote:Imam jedan ozbiljan problem i nisam siguran šta da radim. Problem je sa temperaturom auta, trenutno se nalazim u Rijeci i jednom mi se desilo kad sam bio na Krku ima jedna poveća uzbrdica i vjerovatno negdje na tom dijelu mi je izbio čep od ekspanzione boce, to sam poslije vidio kad sam stao jer mi se temperatura počela dizati. I danas mi se to isto desi kad sam trebao iz Rijeke prema Sarajevu krenuti i ja se vratim. Zvao sam bio njihovu pomoć na cesti i kad je momak došao, sve pregledao kaže da je najvjerovatnije dihtung glave otišao. Sad ne znam šta da radim, smijem li se usuditi ponovo krenuti prema Sarajevu ili šta, raspitivao sam se za šlep službu i to je preskupo.

Možeš li naći nekog iole pouzdanog u Rijeci ko bi pogledao auto? Ovako teško da ti iko može reći nešto pametno preko foruma.. nakon koliko ti se to desilo drugi put, kad si išao prema Sarajevu? Jesi pokušao voziti maksimalno umjereno? Mada ne vjerujem da će puno pomoći na tako velikom putu.
Astrix

#6047 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Astrix »

Čep je relativno nov, uzet možda prije godinu i po, boca uzeta prije 15-ak dana. Prije jesam gubio vodu i vučem taj problem odavno ali nikad mi se nije ovo desilo. Iz Rijeke išao 12 km po uzbrdici i to se desilo. Imam puno autoputa i to mi je problem. Temperatura diže kad izbije čep i izađe tekučina, a vjerovatno i na čep izlazi nešto. Na čepu se čuje šištanje, neki kažu da je to ok neki da nije. Nisam pametan nikako...
NediM17

#6048 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Odvrni cep, dolij vode koliko ti fali, i onda upali auto. Sacekaj da termostat otvori i vidi sta ce se desiti, budi pazljiv da ne bi zavrsio u hitnoj zaljeven vrelim antifrizom! To moze suknuti iz posude bolje nego fontana!!
preludezalude

#6049 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Zaboravih reci...ako se ipak bude koristila se slepa...nemoj HAK jer ce te oderati. Od Rijeke ti mozda uzme 500 eura i to samo do granice.
Bakir1

#6050 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Putuj navecer sa grijanjem na maximumu i sa cestim pauzama, naravno pazi na temperaturu.
Ja Sam tako dovukao auto iz bijeljine :mrgreen:
Post Reply