Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#6026 Re: Bášča

Post by Oticon »

fortaleza wrote: Što uraditi protiv biljnih ušiju na paradajzu, a da je na prirodnoj bazi, na svakoj se biljci zadesili. :-)
jesi siguran da su biljne uši na paradajzu, jer ja list od paradajza koristim protiv biljnih ušiju na drugim biljkama. Možda da probaš sa rastvorom sode bikarbone, ja sa tim prskam bob i mahune.
fortaleza

#6027 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Nisam siguran, na njemu se nalaze male crne točkice širom stabljike i listova, pa sam pretpostavio da je to to. Probat ću s rastvorom mente i koprive malo zašpricati, čuo sam da je to dobro za biljku svakako pa kontam da ne škodi.
Oticon

#6028 Re: Bášča

Post by Oticon »

fortaleza wrote:Nisam siguran, na njemu se nalaze male crne točkice širom stabljike i listova, pa sam pretpostavio da je to to. Probat ću s rastvorom mente i koprive malo zašpricati, čuo sam da je to dobro za biljku svakako pa kontam da ne škodi.
kopriva ne škodi nikako :)
popi

#6029 Re: Bášča

Post by popi »

fortaleza wrote:Što uraditi protiv biljnih ušiju na paradajzu, a da je na prirodnoj bazi, na svakoj se biljci zadesili. :-)
Ako vec nema bubamara u blizini :) evo par sazetih recepata iz jedne od ovih knjiga sto sam spomenula:
http://www.zdravakrava.ba/clanak/967/vo ... #stranica4

Zaru definitivno probati, mada nisam jos vidjela lisne usi na nasem paradajzu. Inace, prilikom prskanja, paziti na doba dana, da nije prevruce, nakon kise prskanje ponoviti... i ovaj pripravak sa zarom, ne bi trebao da stoji duze od dana, a procijedjenog potrositi isti dan.

Ovaj pripravak sa mlijekom je spas protiv gljivica na tikvicama i krastavcima, listovi se prskaju sa obje strane obavezno.
Bloody

#6030 Re: Bášča

Post by Bloody »

popi wrote:
fortaleza wrote:Što uraditi protiv biljnih ušiju na paradajzu, a da je na prirodnoj bazi, na svakoj se biljci zadesili. :-)
Ako vec nema bubamara u blizini :) evo par sazetih recepata iz jedne od ovih knjiga sto sam spomenula:

Zaru definitivno probati, mada nisam jos vidjela lisne usi na nasem paradajzu. Inace, prilikom prskanja, paziti na doba dana, da nije prevruce, nakon kise prskanje ponoviti... i ovaj pripravak sa zarom, ne bi trebao da stoji duze od dana, a procijedjenog potrositi isti dan.

Ovaj pripravak sa mlijekom je spas protiv gljivica na tikvicama i krastavcima, listovi se prskaju sa obje strane obavezno.
Kako mislis? Ja procitala 1 kg koprive 10 l vode, da stoji dok prestane da pjeni (desetak dana) nakon toga razrijediti u odnosu 1:4 za lisno prskanje i 1:2 za zalijevanje u korjen. Sad ne znam sta je tacno? Jel ovo moje pogresno?
safran

#6031 Re: Bášča

Post by safran »

Bloody wrote:
popi wrote:

Kako mislis? Ja procitala 1 kg koprive 10 l vode, da stoji dok prestane da pjeni (desetak dana) nakon toga razrijediti u odnosu 1:4 za lisno prskanje i 1:2 za zalijevanje u korjen. Sad ne znam sta je tacno? Jel ovo moje pogresno?
Nije. To što si ti pročitala je OK kao gnojivo. A ovo što je popi napisala je prvenstveno učinkovito protiv biljnih vaši.
Bloody

#6032 Re: Bášča

Post by Bloody »

Odlicno! Ja sam se vec bila zabrinula. Hvala :)
Bloody

#6033 Re: Bášča

Post by Bloody »

Upomoc!

Puz mi stricka mali paradajz koji sam sadila direktno u gredicu,sta da radim?
fortaleza

#6034 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Kakav je to pripravak s mlijekom za tikvice i krastavac?
Oticon

#6035 Re: Bášča

Post by Oticon »

Bloody wrote:Upomoc!

pospi piljevinu oko gredice..ili stavi posude sa pivom okolo.
dert

#6036 Re: Bášča

Post by dert »

Oticon wrote:
Bloody wrote:Upomoc!

pospi piljevinu oko gredice..ili stavi posude sa pivom okolo.

ili izdrobi ljuske od jaja pa pospi okolo :thumbup: ,,meni je ferceralo
popi

#6037 Re: Bášča

Post by popi »

fortaleza wrote:Kakav je to pripravak s mlijekom za tikvice i krastavac?
Kada se pojavi plijesan na njihovim listovima, koja se brzo siri, prskanje sa mlijekom spasava stvar.
Recept je na onom linku sto sam stavila ranije, na 4. stranici, ali evo:
"U prskalicu ispunjenu 1 litrom vode stavlja se pola šalice mlijeka i tom se mješavinom prskaju gornji i donji dijelovi listova."
Jos kazu da je najbolje i svjeze kozije mlijeko koristiti, ko moze nabavit. Ovdje se navodi da pomaze i kod paradajza protiv njegovih problema pepelnica, plemenjaca, ali kod nas se nije pojavljivala hvala Bogu, pa nismo je na tome ni mogli isprobat. Ako je nekome i tu pomoglo neka nam prenese iskustva...
fortaleza

#6038 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Fala, znači samo prskam koprivom i to je to pošto plamenjače nema. :D
Bloody

#6039 Re: Bášča

Post by Bloody »

Ja sam izmrvila ljusku pa da vidimo, nadam se da ce pomoci, jutros sam dok sam zalijevala golom rukom puza bacila van :place1: za piljevinu se nisam odlucila plasim se povecati kiselost zemljista ili smanjiti ne znam vise,a za pivo iz vjerskih razloga, moji su puzevi muslimani :mrgreen: :lol:
zippoo87

#6040 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo jedan update od mene,imam koju i sliku,ali ne mogu ih sada ubaciti
jucer je opet bilo aktivno...posadjen paradajz,nekih 100 struka,posadjene paprike,nekih 80 struka,posadjeni patlidzani...30 struka...i 15ak struka feferone u saksije

i okopano 4/7 redaka krompira...sutra mozda dozavrsiti i zagruti ga i to je to
tikvice isto fino napreduju,kornison je skoro sav nikao i vec poceo rasti fino...luk je dobar,pera mu jos nisu svinuta,iako nije prskan

tako da se nadam da ce ova godina biti rodna :D
zippoo87

#6041 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kao sto sam i obecao...evo par slika od mene od prekucer i danas...svasta se uradilo
krompir okopan i zagrnut
posadjena rasada...paradajz,paprike i patlidzani
danas okolili paradajz i ja ga povezao,jer je bio malo prerastao ali sav se primio
odmah smo ga i poprskali,jer cu ga vec buhe napale
evo malo skilica...vide se i plodovi aronije na jednoj

edit:
slike sa, ubacio u post ispod...ove ovdje su bile sa emaila skinute i kada se izloguje,ne prikazuje slike
Last edited by zippoo87 on 17/05/2015 23:12, edited 1 time in total.
razonoda

#6042 Re: Bášča

Post by razonoda »

:? nema slika?
zippoo87

#6043 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

razonoda wrote::? nema slika?
kako nema...kod mene sve prikazuje
evo ponovo cu uploadovati ali na kamari onako
aronija
Image
Image
Image
Image
tikvice neokopane i okopane
Image
Image
krompir neokopan i okopan
Image
Image
paradajz u rasadniku i posadnej i okoljen
Image
Image
i malo jagoda a kod kuce imam jos ovoliko minimalno
Image
Image
Image
razonoda

#6044 Re: Bášča

Post by razonoda »

@zippoo87
:thumbup: Sada je ok. Zelim ti dobru berbu. Tezak je to posao, nadam se da je uspjesan.
dert

#6045 Re: Bášča

Post by dert »

o, zippoo , pa ti si pravi seljak :thumbup: :-D
Bloody

#6046 Re: Bášča

Post by Bloody »

Slike su super ,ali sad imam milion pitanja :-?

Da li je kasno za papriku (imam rasadnice) ali nisu u casicama,sarajevski kanton je pitanju?Stavila bih ih na otvoreno.
dobar osjecaj

#6047 Re: Bášča

Post by dobar osjecaj »

Bloody wrote:Slike su super ,ali sad imam milion pitanja :-?

Da li je kasno za papriku (imam rasadnice) ali nisu u casicama,sarajevski kanton je pitanju?Stavila bih ih na otvoreno.
Ne. Za paprike je sad ovdje taman vrijeme da se presade na otvoreno. Paprike su osjetljive na hladnocu. Presadi ih kad ti je hlad na tom mjestu gdje ih sadis, zalij dovoljno i daj im vremena (najbolje preko noci) da fino dodju sebi a da ih sunce ne uzdrma odjednom.
zippoo87

#6048 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

dert wrote:o, zippoo , pa ti si pravi seljak :thumbup: :-D
seljak iz grada :D
inace ova parcela je 1 km udaljena od centra grada a u urbanom je dijelu i ovo :D
btw.za paprike nije kasno...sada se sva rasada presadjuje,paradajz,paprike,patlidzani ...a nije bitno je li rasada pikirana ili standardna
paprike inace imaju spor vegetativni period...tako da one sporo rastu a brati ce se tek za neka 2 mjeseca

a nije toliko tesko...to sada usput radimo...nekako nikome nije mrsko...ni bratu ni meni a i mati sada uskace i radi
i ja se nadam da ce biti fina berba...jer mi mozemo pojesti pofino,treba zimnice haha
pod ovim najlonima na sredi su krastavci kornisoni i paprike,roga i babura a desno od krompira su dva reda pecenjaka...uz koje ce ici i grah...mati ce danas posijati grah
Bloody

#6049 Re: Bášča

Post by Bloody »

Hvala vam :)

Nisam imala u planu papriku i posadila kesicu onako bez ocekivanja jer kazu paprika je zahtjevna,i kao da je namjerno svaka sjemenka iznikla, ima vec 6 listova i lijepu zdravu boju i jaku stabljicicu,i sad je steta da je ne posadim.
Banksy

#6050 Re: Bášča

Post by Banksy »

zippoo87 wrote:

Uf, kako je lijepo okopano, posebno krompir, i sve ti je super, veliki trud, sretno. :thumbup:
Post Reply