Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
P308

#6026 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

Denox wrote:
bhnapoleon1 wrote:Je li bolje za studiranje na Filozofskom fakultetu stanovati na Bjelavama ili Nedzaricima ?
Rekao bih Nedžarići, nemaš skoro ništa pješke, dok gore imaš.

hmm..ja zivim na Kosevu, sto je relativno blizu Mejtasu i Bjelavama, i za 15 minuta sam stizao na fax (pjeske). Znaci ne peglam se sa prevozom niti imam potrebu isti placati ni brinuti se hocu li stici i slicno (a poznavajuci nase prevoznike to je veliki plus). Tebi bi mozda sa Bjelava trebalo 20 minuta.

Ipak s druge strane, mislim da je dom u Nedzaricima puno bolji od onog na Bjelavama. Blizina prevoza je svakako plus, a i sve je ravnica :D
Arja Stark

#6027 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Arja Stark »

Pozdrav,
Zanima me kako funkcionise NASTAVNIČKI FAKULTET(u smislu sta se uci, jel' tesko, kakvi su profesori, sta se sve trazi....?)
Bilo kakva informacija vezana za ovaj fax bi bila veoma korisna, molim Vas, podijelite Vase iskustvo,...
Zahvaljujem!
Rijeka_snova

#6028 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Arja Stark wrote:Pozdrav,
Zanima me kako funkcionise NASTAVNIČKI FAKULTET(u smislu sta se uci, jel' tesko, kakvi su profesori, sta se sve trazi....?)
Bilo kakva informacija vezana za ovaj fax bi bila veoma korisna, molim Vas, podijelite Vase iskustvo,...
Zahvaljujem!
Nastavnicki fakultet nema u Sarajevu, koliko ja znam, takav ima u Mostaru. Najblize tome sto ti trazis (pretpostavljam) je Pedagoski fakultet koji nema veze sa Filozofskim, pa potrazi informacije negdje drugdje. Sretno :)
maja_18

#6029 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by maja_18 »

Da li neko zna šta se sve nalazi na prijemnom na psihologiji ?
P308

#6031 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

maja_18 wrote:Da li neko zna šta se sve nalazi na prijemnom na psihologiji ?
Nekada davno je bio test opce informiranosti, test inteligencije, test iz bosanskog (pravopis) i test iz psihologije (zaokruzivanje, dopunjavanje i slicno). Ne bih znao reci jesu li sta mijenjali u posljednje vrijeme, uglavnom nije nista strasno :)
bull21

#6032 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by bull21 »

Pokrenuli su se sa fakulteta, to je za nepovjerovati. Ima i konferencija za anglističare nekada tokom godine. Valjda planiraju cijene da dignu :lol:
Rijeka_snova

#6033 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

bull21 wrote:
Pokrenuli su se sa fakulteta, to je za nepovjerovati. Ima i konferencija za anglističare nekada tokom godine. Valjda planiraju cijene da dignu :lol:
STAFF je za svaku pohvalu, mislim da su jedina studentska organizacija/asocijacija koja nesto radi zapravo :D
maja_18

#6034 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by maja_18 »

P308 wrote:
Nekada davno je bio test opce informiranosti, test inteligencije, test iz bosanskog (pravopis) i test iz psihologije (zaokruzivanje, dopunjavanje i slicno). Ne bih znao reci jesu li sta mijenjali u posljednje vrijeme, uglavnom nije nista strasno :)
Hvala puno na informaciji, čula sam nešto da ima matematika. Nadam se da to nije istina :D
Juliuscezar

#6035 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

maja_18 wrote:
P308 wrote:
Hvala puno na informaciji, čula sam nešto da ima matematika. Nadam se da to nije istina :D
Ne znam ima li na prijemnom matematika, ali je 100 % imas kasnije na studiju. Pretpostavljam da nije previse tesko :D .
P308

#6036 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by P308 »

bhnapoleon1 wrote:
maja_18 wrote:
Ne znam ima li na prijemnom matematika, ali je 100 % imas kasnije na studiju. Pretpostavljam da nije previse tesko :D .
Na prijemnom nema matematike (bar nije bilo), ali pri bodovanju, pored opceg uspjeha iz sva cetiri razreda srednje skole, posebno se gledaju i ocjene iz matematike. Matematiku kao matematiku u toku studija nemas, ali imas statistiku, koja je gora od matematike :D Salim se, nije toliko strasno. Ne znam ima li jos kakvih predmeta koji se mogu povezati sa matematikom, neka pomognu kolege sa psihologije. Kod nas na pedagogiji je bila "samo" statistika.
maja_18

#6037 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by maja_18 »

P308 wrote:
bhnapoleon1 wrote:
maja_18 wrote:
Na prijemnom nema matematike (bar nije bilo), ali pri bodovanju, pored opceg uspjeha iz sva cetiri razreda srednje skole, posebno se gledaju i ocjene iz matematike. Matematiku kao matematiku u toku studija nemas, ali imas statistiku, koja je gora od matematike :D Salim se, nije toliko strasno. Ne znam ima li jos kakvih predmeta koji se mogu povezati sa matematikom, neka pomognu kolege sa psihologije. Kod nas na pedagogiji je bila "samo" statistika.
Ma samo da prijemni dobro prođe, a o tome ću posle brinuti :D hvala puno
pahuljicaaa25

#6038 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by pahuljicaaa25 »

P308 wrote:
bhnapoleon1 wrote:
maja_18 wrote:

Prošle godine je na prijemnom bila matematika, ali sam čula da je ove godine ukidaju. Stoga, trebao bi biti test općeg znanja i psihologija. A što se tiče matematike tokom studija, statistika (prva godina) i psihometrija (druga godina). Ako imaš još nekih pitanja, slobodno se javi u inbox. Ja studiram psihologiju :D
Rockefeller

#6039 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rockefeller »

bhnapoleon1 wrote:Je li bolje za studiranje na Filozofskom fakultetu stanovati na Bjelavama ili Nedzaricima ?
Na Bjelavama i ako ikako možeš traži sobu da sam živiš :mrgreen:
Rijeka_snova

#6040 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Rockefeller wrote:
Zar imaju gore jednosobne sobe? Ono sto sam ja vidjela kad sam bila par puta, najbolje je traziti dvosobnu i sa vlastitim kupatilom. :mrgreen: Ja gore ne bih mogla zivjeti iako imam dugogodisnje iskustvo stanovanja u domu :D Da je povoljno, bas jeste, neces naci povoljnije 100%.
Rockefeller

#6041 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rockefeller »

Imaju u hotelu ali ne znam za studente. Ne vjerujem ali opet nek provjeri. Jednokrevetne si mislila :mrgreen:
Juliuscezar

#6042 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

Rockefeller wrote:
Koliko sam skontao ide hijerarhijski, u prvoj godini obicno dobijes 4-krevetnu sobu. Uglavnom 98 % je da idem ovu prvu godinu u Nedzarice :bih: :bih:
Rockefeller

#6043 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rockefeller »

Sretno ti bilo kako god ;-)
Juliuscezar

#6044 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Juliuscezar »

Rockefeller wrote:Sretno ti bilo kako god ;-)
Hvala :D
Rijeka_snova

#6045 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rijeka_snova »

Rockefeller wrote:Imaju u hotelu ali ne znam za studente. Ne vjerujem ali opet nek provjeri. Jednokrevetne si mislila :mrgreen:
Jesam :-) A dobro, jasno je na sta sam ciljala! :lol:
Rockefeller

#6046 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Rockefeller »

Rijeka_snova wrote:
Rockefeller wrote:Imaju u hotelu ali ne znam za studente. Ne vjerujem ali opet nek provjeri. Jednokrevetne si mislila :mrgreen:
Jesam :-) A dobro, jasno je na sta sam ciljala! :lol:
Haha ma u dure.

:mrgreen:
promjenjivoblacno

#6047 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by promjenjivoblacno »

Da li ima ikoga sa psihologije!?
Zanima me da li se kod nas uci o faktorskoj analizi i da li ima neka literatura u pdf formatu!?
pahuljicaaa25

#6048 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by pahuljicaaa25 »

promjenjivoblacno wrote:Da li ima ikoga sa psihologije!?
Zanima me da li se kod nas uci o faktorskoj analizi i da li ima neka literatura u pdf formatu!?

Pogledaj ovdje.
http://www.ff-eizdavastvo.ba/Books/Stat ... logiji.pdf
jasmin19

#6049 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by jasmin19 »

Zdravo,
Može li mi se javiti neko ko je prošle godine radio prijemni na odsjeku za psihologiju? Zanimaju me neki detalji.
Hvala unaprijed :)
fluorescentna

#6050 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by fluorescentna »

Veliki pozdrav za sve vas
Imala bih jedno pitanje, te se nadam da će se naći neko ko može odgovoriti.
Završila sam 4. razred gimnazije i imam namjeru upisati latinski jezik i rimsku književnost na filozofskom u Sarajevu.
Kako je to dvopredmetni studij nisam sigurna s čim bih to mogla kombinovati, a da bude izvodljivo.
Također jako volim historiju pa sam razmišljala možda da kombinujem to dvoje, pa me sada interesuje da li je uopće moguće da me prime pošto nisam sigurna kolika je zainteresovanost mladih ljudi za ovo? Znam da nema prijemnog, kada je u pitanju moj prosjek u prvom razredu je bio katastrofalan prošla sam trojkom, u drugom četvorkom , posljednja dva razred odličnim uspjehom. Historija u prvom (3), ostale 3 godine (5), latinski sam imala samo dvije godine obje (5). Sljedeće što me interesuje su predavanja kako se odvijaju s obzirom da su to u biti dva fakulteta, da li je moguće stići na predavanja, polagati ispite ?? Nadam se da nisam zakomplicirala previše pošto sam nova na forumu, također hvala vam unaprijed na svakom mogućem odgovoru.
Post Reply